Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “resistance”. ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2009

«ΕΞΕΓΕΙΡΟΜΑΙ ΑΡΑ …. ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»

Ένας χρόνος μετά λοιπόν…Ένας χρόνος σιγής. Ένας χρόνος με τα όνειρά μας για μια ακόμη φορά σε υποστολή. Ένας χρόνος από την εκτέλεση του 15χρονου Αλέξη … από την εκτέλεση της γενιάς μας …από την εκτέλεση της δημοκρατίας. Ένας χρόνος μετά και όλοι επιστρέψαμε στην ρουτίνα της καθημερινότητας περιμένοντας να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας τα οποία διεκδικούμε πάλι παρατηρώντας την αδιαφορία της κυβέρνησης. Και τώρα;

Το φάντασμα του Δεκέμβρη έχει στοιχειώσει την πόλη. Γιατί ο Δεκέμβρης δεν τους ανήκει, δεν χάνεται στη λήθη, δεν λειαίνεται …ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Ο Δεκέμβρης ήταν συλλογική κατάθεση αξιοπρέπειας, ονείρων και ιδανικών μιας ολόκληρης γενιάς. Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε χιλιάδες κόσμο σε ένα ξέσπασμα οργής. Η αντίδραση αυτή ήταν μια πέτρα ελπίδας που έσπασε τη βιτρίνα της κοινωνίας, της ατομικότητας και της αδιαφορίας. Ήταν κραυγή απόγνωσης από μια γενιά που την έπνιξαν στα υλικά αγαθά αλλά της στέρησαν το σημαντικότερο, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Παλεύουμε γιατί η ελευθερία που μας τάζουν είναι εικονική. Η ελευθερία τους είναι ελευθερία των εκατοντάδων αστυνομικών σε κάθε γωνία της Αθήνας, των ελεύθερων σκοπευτών στα αστυνομικά τμήματα, των ρουφιανοκαμερών , των κατεχόμενων Εξαρχείων, των προληπτικών προσαγωγών της κρατικής βίας, των φακελωμάτων και της καταστολής. Είναι ελευθερία που πνίγει στα δακρυγόνα τις πορείες, που ξυλοφορτώνει τους μαθητές και τους φοιτητές, που χτυπάει μετανάστες. Είναι η ελευθερία που χαρίζει περισσότερη εξουσία στα «όργανα της τάξης», που οπλίζει αστυνομικούς-ράμπο και δολοφονεί νεαρά παιδιά και μετανάστες.

Ξαναβγαίνουμε στους δρόμους. Εμείς , «τα παιδιά του καναπέ και της τηλεόρασης» δεν ξεχνάμε τόσο εύκολα το αδικοχυμένο αίμα, δεν συγχωρούμε όσους και όσα μας καταπιέζουν και διεκδικούμε τη ζωή που μας στερούν. Το Δεκέμβρη, ξαναπιάνουμε το νήμα του αγώνα και παλεύουμε απέναντι σε έναν κόσμο που μας θέλει στο περιθώριο.

Η απάντηση μας:

«Χτυπάτε.

Βαριά η τιμή του πόνου.

Μη δείχνετε καθόλου ανθρωπιά.

Κάθε στιγμή να μας θυμίζει,

το δίκιο και το άδικο,

τον άνθρωπο και το χτήνος,

το έγκλημα και το καθήκον.»

Αλέκος Παναγούλης

Στείλτε μας όσα ΜΑΤ θέλετε, ψηφίστε τρομονόμους , κουκουλονόμους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στο μέλλον που φτιάχνετε για εμάς, χωρίς εμάς. ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Παλεύουμε γιατί όσα μας οδήγησαν στο περσινό ξέσπασμα είναι ακόμα εδώ και συνεχίζουν να μας καταπιέζουν, γιατί η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε πρόσωπο αλλά η στάση της απέναντί μας παραμένει η ίδια. Οι ίδιες συνθήκες καταπίεσης…οι ίδιες καταθλιπτικές αίθουσες, τα ίδια βαρετά βιβλία, η εξετασιομανία, τα φροντιστήρια, το άγχος και η καταπίεση. Μας έμαθαν να παπαγαλίζουμε και ξεχάσαμε να ζούμε. Και εμείς απαντάμε, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. Θέλουμε να ζήσουμε!

Η Μαθητική Πρωτοβουλία “resistance” δημιουργήθηκε γι να συζητήσουμε για όσα μας καταπιέζουν, γι να οργανώσουμε τη δράση μας, για να παλέψουμε για το μέλλον μας, για να ξανακάνουμε δικά μας όσα μας στέρησαν, για να ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 13:30!


το παραπάνω άρθρο είναι απο μαθητικό Blog

Όχι πάλι τα ίδια!

Αθήνα 7.30 το πρωί. Εκατοντάδες άνθρωποι, στριμωγμένοι στα βαγόνια του ηλεκτρικού κατεβαίνουν στις δουλειές τους. Σταθμός Αττικής, Βικτώριας, Ομόνοιας. Κάποιοι κοιτάζουν αδιάφορα τους συνεπιβάτες τους, ορισμένοι διαβάζουν εφημερίδα, άλλοι ακούν μουσική.

Κι όμως σήμερα είναι διαφορετικά. Το προδίδει η έντονη μυρωδιά που ερεθίζει τα ρουθούνια όλων μόλις οι πόρτες ανοίξουν. Το προδίδει όμως και η ανυπομονησία με την οποία το ετερόκλητο πλήθος κατευθύνεται στις εξόδους, σαν για να προλάβουν να φτάσουν, να δουν. Μόλις «αναδύονται» από τους υπόγειους σταθμούς του κέντρου, κοντοστέκονται και παρατηρούν αμήχανοι. Στην Ομόνοια, η πρώτη εικόνα είναι το μισοκαμένο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, εργάτες να πηγαινοέρχονται σκουπίζοντας σπασμένα τζάμια, αποκαΐδια. Στο Σύνταγμα, το καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην οδό Ακαδημίας, οι διαλυμένες τράπεζες. Πολλοί δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά του καμένου και καλύπτουν με μαντήλια τη μύτη και το στόμα. Αλλοι φορούν λευκές προστατευτικές μάσκες. Σαν η καταστροφή να έκανε τους ανθρώπους περισσότερο κοινωνικούς. Σχολιάζουν ο ένας με το άλλο, μιλούν με τους καταστηματάρχες, ακόμα και οι ηλικιωμένοι τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά. Πολλοί τηλεφωνούν σε γνωστούς και φίλους, αναμεταδίδοντας την εικόνα.

Αθήνα, 8.30 το πρωί. Μπροστά από το καμένο κτίριο στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας με την οδό Σταδίου, δεκάδες εργαζόμενοι έχουν έρθει για δουλειά και φυσικά στέκονται αμήχανοι μπροστά στα αποκαΐδια. «Μπήκαν μέσα ο διευθυντής και δύο προϊστάμενοι να δουν πώς είναι η κατάσταση. Εμείς απλώς περιμένουμε», λέει η κ. Ιωάννα Οικονόμου, εργαζόμενη στη Νομαρχία Αθηνών. Στο κατάστημα που βρίσκεται στο ισόγειο, μια οικογένεια αθίγγανων συμπληρώνει την εικόνα χάους, «ξηλώνοντας» καμένα σίδερα και φορτώνοντάς τα σε ένα ημιφορτηγό.

Η οδός Σταδίου είναι γεμάτη με κατεστραμμένα καταστήματα. «Μου έσπασαν τη βιτρίνα, μπήκαν και έκαναν πλιάτσικο», λέει η κ. Κική Χατζηπέτρου, ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος υποδημάτων στο νούμερο 43. «Είχα φορτώσει το μαγαζί για τα Χριστούγεννα. Εβλεπαν τις τιμές επάνω στα κουτιά και έκλεβαν τα πιο ακριβά! Επιπλέον έκλεψαν 116 μονά παπούτσια που είχα στη βιτρίνα! Αυτή είναι η διαμαρτυρία για το παιδί που πέθανε;». «Οι ζημιές είναι απερίγραπτες», λέει η κ. Βαρβάρα Σοφού, υπεύθυνη στο κατάστημα Athenee στην οδό Σταδίου 31. «Εκλεψαν δερμάτινα και ρούχα από τη βιτρίνα, ό,τι χρήματα υπήρχαν στο ταμείο. Το κατάστημα δεν έχει τζάμια, δεν έχει πόρτες. Τι θα κάνουμε απόψε αν ξαναγίνουν επεισόδια;». Ιδια η εικόνα σε όσα μαγαζιά δεν είχαν «ειδικά» τζάμια ή προστατευτικά κιγκλιδώματα στη βιτρίνα.

Πολλά καταστήματα υπέστησαν ζημιές στην Πανεπιστημίου, στη Σόλωνος και σε άλλες οδούς του κέντρου. Στην οδό Σκουφά ελάχιστες βιτρίνες βρίσκονται στη θέση τους. Στο κατάστημα επί της Σκουφά 3, το προσωπικό μαζεύει τα θρυμματισμένα τζάμια. «Θα αδειάσουμε τη βιτρίνα για να μην έχουμε τα ίδια το βράδυ», λέει η υπεύθυνη, κ. Ταμάρα Σεβαρτνάτζε. Από τους λίγους «επιζώντες» της οδού, το καφέ «Σκουφάκι», με ένα μαύρο τούλι στην πρόσοψη. Οι ιδιοκτήτες το τοποθέτησαν τη μέρα που σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος. Από τότε λειτουργούν χωρίς μουσική. Προχθές το βράδυ ήταν μέσα στο κατάστημα. «Πέρασαν τους κοιτάξαμε, μας κοίταξαν, ακούστηκε μια κραυγή “όχι εδώ” και έφυγαν, διηγείται ο Μ.Κ. Οσο για το τούλι ήταν ένδειξη πένθους, καμία σχέση με τα επεισόδια», διευκρινίζει. Πολλά μαγαζιά πάντως κρέμασαν μαύρες σημαίες, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι έτσι δεν θα τα πείραζαν. Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου η πόλη προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη. Και αναρωτιέται αν έρχονται τα χειρότερα.

----------------------------------------------------------------------------------

Όχι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε το ίδιο σκηνικό.

Δεν αντέχουμε άλλο!!!!!

Πολλά από αυτά τα κλοπιμαία βρέθηκαν μετά από μήνες

να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε ξενοδοχείο

στο Αργυρόκαστρο.

Καταστηματάρχες Έλληνες που τους τα έκλεψαν πήγαν

και αγόρασαν όσα βρήκαν.

Η Αστυνομία πρέπει να κάνει την δουλειά της...αρκεί

να την αφήσουν!

Αθηναίος

Δράσεις των συνελεύσεων Αντιεξουσιαστικής Κίνησης για τον Δεκέμβρη

Ανοιχτή συνέλευση στη Θεσσαλονίκη

«Yπομονή, θα πληρωθείτε»

Παράπονα στον Ντούσαν Μπάγεβιτς για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά της διοίκησης στην καταβολή μισθών και δόσεων συμβολαίων, έκαναν χθες οι παίκτες της ΑΕΚ πριν από την έναρξη της προπόνησης.

Oι «κιτρινόμαυροι» ξεκαθάρισαν στον προπονητή τους ότι η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ προς στιγμή τέθηκε και θέμα αποχής εν όψει του αγώνα με την Εβερτον, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ο Σέρβος τεχνικός τους δικαιολόγησε απόλυτα και στη συνέχεια τους ζήτησε να κάνουν λίγο ακόμη υπομονή. Οι παίκτες, πάντως, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το μέλλον, καθώς όπως είπαν δεν βλέπουν να προχωράει και το θέμα της αλλαγής στο ιδιοκτησιακό.

Χωρίς "Σάλπι" και Λέτο σε Τουρκία

Χωρίς τους Σαλπιγγίδη (πρόβλημα σε κοιλιακούς) και Λέτο (πρόβλημα σε δάχτυλο ποδιού) θ' αναχωρήσει την Τετάρτη η αποστολή για Κωνσταντινούπολη ενόψει του κρίσιμου (για την πρωτιά) αγώνα με την Γαλατασαράι (03/12, 22:05).

Στην τελευταία προπόνηση στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας, ενόψει του ματς στην Κωσνατντινούπολη, ο Χενκ Τεν Κάτε είδε τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να εγκαταλείπει.

Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με ζέσταμα, συνέχισαν με ταχύτητες και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας. Σε κάποια στιγμή αποχώρησε ο διεθνής επιθετικός λόγω ενοχλήσεων στους κοιλιακούς (προφανώς από την κούραση των συνεχόμενων αγώνων).

Ο "Σάλπι" θα υποβληθεί το βράδυ σε ιατρικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη.

Ο Σεμπάστιαν Λέτο έκανε θεραπεία (λόγω του προβλήματος στο δάχτυλο του ποδιού) και μαζί με τον Ελληνα επιθετικό έμειναν εκτός αποστολής. Ο Γιώργος Μαχλελής προπονήθηκε ατομικά ενώ ο Ορέστης Καρνέζης απουσίασε από την προπόνηση λόγω ίωσης.

Μετά το πέρας της προπόνησης ανακοινώθηκε και η αποστολή της ομάδας για τον μεθαυριανό εκτός έδρας αγώνα με την Γαλατασαράι, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ημέρας της φάσης των ομίλων του Europa League.

Εκτός αποστολής έμειναν οι: Σαλπιγγίδης, Λέτο (τραυματίες), Μαχλελής, Καρνέζης (ανέτοιμοι), Σεϊταρίδης (δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής), Κλέιτον, Μάντζιος και Τζιόλης (δεν υπολογίζονται).

Με Ρεχάγκελ στην κλήρωση του Μουντιάλ

Στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που αναχωρεί το βράδυ της Τρίτης(1/12) για το Κέιπ Τάουν της Ν.Αφρικής ενόψει της κλήρωσης της τελικής φάσης του Μουντιάλ του 2010, θα είναι ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεπέρασε το κρυολόγημα που τον ταλαιπώρησε τις προηγούμενες μέρες και θα ταξιδέψει μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, τον τεχνικό διευθυντή Τάκη Φύσσα και τον συνεργάτη του, Γιάννη Τοπαλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή(4/12 και ώρα 19:00 Ελλάδας). Η Εθνική Ελλάδας θα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Tα 12 καλύτερα fitness websites

1.Προσωπικός γυμναστής on- line

O James Duigan δεν είναι απλώς ένας ακόμη personal trainer, αφού στην ατζέντα του αναγράφεται η αφρόκρεμα της showbiz, με πρώτη και καλύτερη την Elle - «The Body» - Macpherson. Πλούσιοι και διάσημοι που θέλουν να επιταχύνουν την καύση του λίπους, να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή και μια «επιστημονική» προσέγγιση, είναι οι καλύτεροι πελάτες του. Ο διάσημος γυμναστής έρχεται στον χώρο σας μέσω του p/c, για μόλις 115 ευρώ τον μήνα, όταν στο γυμναστήριό του χρεώνει 140 ευρώ την ώρα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: μετά την αρχική εκτίμηση των ικανοτήτων σας, θα δημιουργήσει το ατομικό πρόγραμμα εκπαίδευσής σας (ένα φιλμ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, που θα σας σταλεί μέσω e-mail), συν ένα διατροφικό πλάνο. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αφού δεν περιλαμβάνουν μηχανήματα ή βάρη, ενώ ο Duigan μπορεί μέσω e-mail ή τηλεφώνου να βρίσκεται κοντά σας, όπου κι αν είστε ή ταξιδεύετε. Αν για παράδειγμα είναι 6 το πρωί, μόλις έχετε ξυπνήσει και δεν ξέρετε τι να πάρετε για πρωινό, απλώς καλέστε τον στο προσωπικό του νούμερο· πάντα απαντά στους διάσημους πελάτες του, γιατί όχι και σε εσάς;

www. bodyism. com

2.Για να μην κολυμπήσετε στα βαθιά

Το να κάνετε ατελείωτες αποστάσεις, κολυμπώντας στην πισίνα ή στη θάλασσα, είναι επίπονο και δεν σας εξασφαλίζει απαραίτητα το ποθητό αποτέλεσμα. Τι χρειάζεστε; Ένα ατομικό πρόγραμμα κολύμβησης, που να στοχεύει στην αύξηση των επιδόσεων, αλλά και στη σμίλευση του κορμιού σας. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται στο swimfit, με μόλις 11 ευρώ τον χρόνο, αν γίνεται συνδρομήτρια, ενώ σας δίνεται το δικαίωμα να παρακολουθήσετε εκτός από το ατομικό σας πρόγραμμα, άλλα 30 διαφορετικά προγράμματα και ένα online βιβλίο οδηγιών, για να κάνετε τον επόμενο μαραθώνιο... κολυμπώντας.

www. swimfit. com

3.Δέκα στον έλεγχο

To motto τους είναι πραγματικά έξυπνο, ειδικά για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε: «Προσωπική εκπαίδευση που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά». Η διαδικασία ξεκινάει με ένα ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσετε on - line. Στη συνέχεια, θα σας σταλεί ένα λεπτομερέστατο fitness plan, που θα συνοδεύεται από βίντεο με ασκήσεις βήμα προς βήμα και ένα διατροφικό πρόγραμμα. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο γυμναστήριο ή, εάν διαθέτετε τα κατάλληλα όργανα, στο σπίτι ή στην ύπαιθρο. Το καλύτερο απ’ όλα είναι η σελίδα προόδου σας, την οποία και θα ανανεώνετε κάθε φορά, συμπληρώνοντας τις ασκήσεις που ακολουθείτε, αλλά και τη σταδιακή απώλεια βάρους σας Η πρόοδός σας θα απεικονίζεται γραφιστικά, ενώ οι γυμναστές που θα σας παρακολουθούν, θα την ελέγχουν και θα αναπροσαρμόζουν τις ασκήσεις ή το διατροφικό σας πλάνο, όποτε και αν κριθεί απαραίτητο. Για να γίνετε συνδρομήτρια του προγράμματος, θα χρειαστεί να καταβάλετε το ποσό των 15 ευρώ, για να αποκτήσετε personal trainer, για έναν μήνα 23 ευρώ και για το τρίμηνο πακέτο 52 ευρ'ω.

www. pocketpt.co.uk

4.Σας αρέσουν τ’ άγρια;

Αν είστε τύπος που διψά για δράση και οι περιορισμένοι χώροι σας προκαλούν κλειστοφοβία, υπάρχει λύση και για εσάς. Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε μια «κούρσα περιπέτειας» (Adventure race); Να τρέξετε σε εξωτικούς προορισμούς, όπως μία έρημος ή μία ζούγκλα, και να λάβετε μέρος σε αγώνες mountain biking, που απαιτούν όχι μόνο να είστε σε φόρμα, αλλά και να έχετε κάνει σχετική προετοιμασία. Μάθετε, λοιπόν, πώς να κόψετε την κορδέλα τερματισμού, χωρίς να βγάλετε φουσκάλες από το σχοινί ορειβασίας.

www. sleepmonsters.co.uk

5.Τravel kit

Θα αναρωτιέστε γιατί να προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή να ξεκοκαλίσει τα 50Ε σας την ώρα, όταν μπορείτε να κατεβάσετε έναν online για λιγότερο από το ένα τρίτο της τιμής (προγράμματα ξεκινούν από 12Ε) και να απαλλάξετε τον εαυτό σας από την αμηχανία του να έχετε κάποιον να σας παρακολουθεί γνωρίζοντας ότι το σώμα σας δεν είναι και στα καλύτερά του. Φορτώστε, λοιπόν, το πρόγραμμα, κατεβάστε το στο iPod ή στο P.D.A. σας και ξεκινήστε να γυμνάζεστε. Σας προειδοποιώ, οποιοδήποτε από τα 130 βίντεο που περιλαμβάνουν κυκλικές, stretching, yoga ή σμίλευσης ασκήσεις, κι αν επιλέξετε, θα βρείτε πραγματικά hardcore ασκήσεις που απαιτούν όλη σας την αντοχή και την δύναμη και υπόσχονται να «κάψουν» για εσάς από 600-800 θερμίδες. Όμως, αν το επίπεδό σας είναι υψηλό, στο συγκεκριμένο site θα βρείτε τα καλύτερα προγράμματα, που δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα γνωστών γυμναστών στην Αμερική.

www. itrain. com

6.Η επόμενη Κουρνίκοβα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες τενίστριες φημίζονται για τους άψογους γλουτούς τους, ενώ το συγκεκριμένο άθλημα είναι κι ένας καλός τρόπος για να αναπτύξετε τον κύκλο γνωριμιών σας με εύπορους και επίδοξους συντρόφους. Μάθετε τα πρώτα βασικά βήματα, αλλά και την τακτική που ακολουθούν επαγγελματίες στο είδος. Βίντεο, άρθρα, tips και συμβουλές για το πώς να βγείτε νικήτρια στο ψυχολογικό παιχνίδι, με ελάχιστο κόστος, μόλις 5Ε τον μήνα και 40Ε το χρόνο.

www. tennisthing. com

7.Για τέλειους γλουτούς

Τι μπορείτε να αγοράσετε από το perfectbum. com; Ένα σετ από πολύ εξειδικευμένες ασκήσεις για τους κάτω κοιλιακούς, τεχνικές που μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά τους μυς των γλουτών, ένα πρόγραμμα που βοηθάει στην τόνωση συνολικά του σώματός σας, οδηγίες που συνοδεύονται από φωτογραφίες για την πλήρη κατανόηση των ασκήσεων και, φυσικά, τις συμβουλές του ιδρυτή του προγράμματος, Doug Robertson, ανά πάσα στιγμή. Σκεφτείτε το σαν ένα εύκολο πρόγραμμα pilates. Υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει 52 ευρώ ένα πρόγραμμα 2 εβδομάδων και 70 ευρώ ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διάρκειας 10 εβδομάδων.

www. perfectbum. com

8.Δαμάζοντας τα κύματα

Μη μου πείτε ότι δεν μετανιώνετε που ποτέ δεν μπήκατε στον κόπο να μάθετε surfing, καθώς χαζεύετε τον κούκλο που ισορροπεί στα κύματα με το κορμί φέτες; Ο γκουρού του σέρφινγκ, Richard Schmidt, ήρθε να σας σώσει· στο site του θα βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για το άθλημα, καθώς και τα επτά βασικά βήματα, για να ξεκινήσετε την προσπάθεια. Mε ένα σωρό συμβουλές, βίντεο με μαθήματα παράδοσης, άρθρα για το σέρφινγκ και μυστικά τεχνικής, υπόσχεται να σας μεταμορφώσει στη θεά της σανίδας.

www. surfline. com/surfology

9.Ένας star γυμναστής στο p/c σας

Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όχι μόνο γυμνάζοντας διασημότητες, όπως είναι η Sandra Bullock, η Naomi Campbell, ο Tom Ford, ο John Galliano και η Faye Dunaway, αλλά και μέσα από το βιβλίο του, «Τέλειο σώμα ανάλογα με τον τύπο σου» (εκδόσεις «Ισόρροπον»). Ο Matt Roberts κατάρτισε 4 ειδικά σετ προπόνησης για τους 4 βασικούς γυναικείους σωματότυπους, με στόχο να αναδείξει τα δυνατά σημεία του κάθε τύπου, καλύπτοντας τα αδύναμα. Από τότε, για ένα session μαζί του πρέπει να μπείτε σε λίστα αναμονής. Στο site του θα βρείτε πληθώρα προγραμμάτων. Εσείς αρκεί να πληρώσετε 17 ευρώ τον μήνα, να συμπληρώσετε ένα fitness test και να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του. Ένα φιλμάκι με όλες τις απαραίτητες οδηγίες, καθώς και η διατροφή που θα ακολουθήσετε, θα σας έρθουν μέσω e-mail.

www. mattroberts.co.uk

10.Ζωή ποδήλατο

Αν προσπαθείτε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο ποδήλατο, τότε κάντε enter στο site του Chris Carmichael. Υπήρξε προπονητής όχι μόνο της Εθνικής Ομάδας των Η.Π.Α., στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, αλλά και του Lance Armstrong, του διάσημου ποδηλάτη που δεν άφησε τον καρκίνο να τον καταβάλει και, το ’99, διεκδίκησε και κέρδισε τελικά τη νίκη στο 7ο Tour de France. Όμως, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας ποδηλάτης, γα να λάβετε τα πλεονεκτήματα του προγράμματός του Carmichael. Για μόλις 9 ευρώ μπορείτε να κατεβάσετε τα εκπαιδευτικά πλάνα του στο iPod ή στο Mp3 σας.

www. trainright. com

11.Το πολυμορφικό πρόγραμμα

Με μόλις 5 ευρώ την εβδομάδα μπορείτε να επιλέξετε όποιο βίντεο με ασκήσεις προτιμάτε και να το παρακολουθήσετε όσες φορές επιθυμείτε. Στο slimtree, ένωσαν τις δυνάμεις τους personal trainers της Αμερικής και ανέβασαν βίντεο με γυμναστικές ασκήσεις, από yoga, pilates, jazz dance έως αεροβική και πολεμικές τέχνες. Από τη στιγμή που θα γίνετε μέλος του site, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τον προσωπικό σας γυμναστή, ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς, που θα είναι αρκετά ελαστικό και εύκολα προσαρμόσιμο στο εκάστοτε πρόγραμμά σας. Μπορείτε, επίσης, να μην επιλέξετε ένα μόνο είδος ασκήσεων, αλλά να συνδυάσετε yoga και pilates, ή τη μια εβδομάδα να ασκείστε με jazz ρυθμούς και την επόμενη με αεροβική.

www. slimtree. com

12.Επαγγελματική εκπαίδευση

Στόχος σας είναι το επίπεδο στομάχι, να βελτιώσετε την αντοχή σας ή μόνο να μάθετε κάποιες απλές ασκήσεις που να μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε στο σπίτι. Χίλιες πεντακόσιες διαφορετικές ασκήσεις σας φτάνουν; Μια τεράστια βάση δεδομένων, συμβουλές διατροφής, απλά και προχωρημένα προγράμματα, που συνοδεύονται από ιλουστρασιόν φωτογραφίες και 6 ευρώ συνδρομή τον μήνα δεν σας αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες και αναβολές.

www. netfit.co.uk

Σάντος: Να μειώσουμε τη διαφορά από την κορυφή

«Πίστευα ότι η ομάδα ήταν έτοιμη για τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά δυστυχώς δεν ήρθε. Πρέπει να μείνουμε κοντά στους δύο πρώτους στη βαθμολογία με νίκες για να μην ανοίξει η διαφορά και στο δεύτερο γύρο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την απόσταση και να τους φτάσουμε», δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sport 103".

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω το ματς με την ΑΕΚ και να προετοιμαστούμε για τη Λάρισα», πρόσθεσε ο Σάντος που τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία με τον Κονσεϊσάο από το νέο του ρόλο εξελίσσεται πολύ ομάδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός είπε ακόμη ότι αν παίξουν Ελλάδα, Πορτογαλία στο Μουντιάλ θα είναι μοιρασμένος στα δύο και υποσχέθηκε καλύτερες μέρες, αλλά και καλές γιορτές για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

Στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ζήσης Βρύζας τόνισε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Η ομάδα μας έχει πολύ δρόμο, αλλά βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε ότι αφορά το οργανωτικό κομμάτι και την ποιότητα νκαι χωρίς να ξεχνάμε την οικονομική εξυγίανση του ΠΑΟΚ. Πλέον ο ρόλος μου στην ομάδα είναι διαφορετικός. Ο τεχνικός διευθυντής είναι ένα κομμάτι της ομάδας. Έχει να κάνει με επιλογή προσώπων και νοοτροπία. Ο πρόεδρος πρέπει να εμπνέει τους συνεργάτες του. Η γενικότερη φιλοσοφία ζωής που έχει ο καθένας για να προχωρήσει, είναι κι αυτό κάτι που έχει να κάνει με τον πρόεδρο».

Ο Ζήσης Βρύζας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τον ΠΑΟΚ με τον Βιερίνια: «Ο Βιερίνια έχει δυνατότητες και προχωράμε σε ένα συμβόλαιο ενός χρόνου για να μην τον κάνει να εφησυχάσει. Υπάρχει προφορική συμφωνία».

Θεσσαλονίκη: Διακοπή λειτουργίας τάξεων και τμημάτων λόγω γρίπης

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης για την καταγραφή κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 και περιστατικών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου ιού της γρίπης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας τμημάτων και τάξεων σχολικών μονάδων από σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009 και για 7 ημέρες.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα είναι από σήμερα και για επτά ημέρες τα παρακάτω σχολεία:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νηπιαγωγεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Νηπιαγωγείο Αγίας Τριάδας Όλο το σχολείο

1ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

8ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

31ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

32ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

46ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

86ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

101ο Νηπιαγωγείο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

7ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς Όλο το σχολείο

1ο Νηπιαγωγείο Περαίας Όλο το σχολείο

3ο Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου Όλο το σχολείο

1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας Όλο το σχολείο

2ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας Όλο το σχολείο

1ο Νηπιαγωγείο Τριαδίου Όλο το σχολείο

Δημοτικά Σχολεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης

1ο Δημοτικό ΘέρμηςΒ2, Γ1, Γ2

3ο Δημοτικό Θέρμης Τριαδίου ΣΤ2

1ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο, εκτός τμήματος Δ1

2ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Α1

6ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Α1, Ε1

12ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Ε τάξη

23ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Γ1

30ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

43ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

49ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

50ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

79ο Δημοτικό Θεσ/νίκης Β1, Β2

3ο Δημοτικό Καλαμαριάς Όλο το σχολείο εκτός τμημάτων Α1, Α2, Γ2

9ο Δημοτικό Καλαμαριάς Όλο το σχολείο, εκτός τάξεων Α΄, Β΄& Δ΄.

12ο Δημοτικό Καλαμαριάς Ε

13ο Δημοτικό Καλαμαριάς Δ2

15ο Δημοτικό Καλαμαριάς Όλο

Δημοτικό Κερασιάς Όλο

2ο Δημοτικό Μηχανιώνας Δ3

1ο Δημοτικό Πλαγιαρίου Όλο το σχολείο εκτός τμημάτων Β3, Γ1, Γ2, Γ3, Β3, Ε2

2ο Δημοτικό Πυλαίας Δ3

2ο Δημοτικό Τριανδρίας Γ2

Γυμνάσια Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο ΘεσσαλονίκηςΑ3

2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσ/νίκης Β2

3ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

5ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

14ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης Β1, Γ3

19ο Γυμνάσιο Θες/νίκης Β3

1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς Εσπερινό Γ1

1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς Α1, Β1, Γ1

2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς Α4, Γ4

2ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας Β1, Β2

Γενικά Λύκεια Ανατολικής Θεσσαλονίκης

1ο ΓΕΛ ΘέρμηςΑ3, Γ3, Γ4

12ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης Β3

13ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης Α1

16ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης Όλο το σχολείο

2ο ΓΕΛ Πυλαίας Α3

Επαγγελματικά Λύκεια Ανατολικής Θεσσαλονίκης

7ο ΕΠΑΛ Θεσ/νίκηςΑΤ1, ΒΜ2

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νηπιαγωγεία Δυτικής Θεσσαλονίκης

9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων1ο τμήμα

Νηπιαγωγείο Δρυμού 1ο Κλασικό

Νηπιαγωγείο Εξοχής Ολοήμερο

30ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Κλασικό και Ολοήμερο

Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Ολοήμερο & Κλασικό

Νηπιαγωγείο Κρυονερίου Κλασικό & Ολοήμερο

2ο Νηπιαγωγείο Ν. Μεσημβρίας 2ο Κλασικό

2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης Κλασικό & Ολοήμερο

4ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης Όλο το σχολείο

1ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης 1ο τμήμα

4ο Νηπιαγωγείο Σίνδου Ολοήμερο

1ο Νηπιαγωγείο Φιλύρου Όλο το σχολείο

3ο Νηπιαγωγείο Φιλύρου Κλασικό & Ολοήμερο

3ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας Όλο το σχολείο (Α+Β)

1ο Νηπιαγωγείο Χαλκηδόνας Κλασικό

5ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Όλο το σχολείο

Δημοτικά Σχολεία Δυτικής Θεσσαλονίκης

2ο Δημοτικό Αγίου ΑθανασίουΔ1

6ο Δημοτικό Αμπελοκήπων Όλο εκτός τάξεων Α, Γ, Δ΄

Δημοτικό Ασσήρου Β1, Β2, Δ, Ε1, Ε2

1ο Δημοτικό Διαβατών Όλο

2ο Δημοτικό Διαβατών Α2

2ο Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού ΣΤ2, ΣΤ3

8ο Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού Β2

4ο Δημοτικό Ευκαρπίας Α2

5ο Δημοτικό Ευόσμου Όλο εκτός Γ1

11ο Δημοτικό Ευόσμου Ε1

Δημοτικό Μελισσοχωρίου Γ1

7ο Δημοτικό Νεάπολης Β1

9ο Δημοτικό Νεάπολης Α΄ Τάξη & Β2

Δημοτικό Πενταλόφου Β2

1ο Δημοτικό Σίνδου ΣΤ1, Ε1, Ε3

1ο Δημοτικό Σταυρούπολης Γ1

2ο Δημοτικό Σταυρούπολης Β2

Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας Γ΄ τάξη

2ο Δημοτικό Φιλύρου Α2, Γ΄ Τάξη

1ο Δημοτικό Χαλάστρας Δ2, Ε1

Ειδικής Αγωγής

13ο Ειδικό Σχολείο Όλο το σχολείο

Γενικά Λύκεια Δυτικής Θεσσαλονίκης

1ο ΓΕΛ ΩραιοκάστρουΑ2, Β2, Β4

Επαγγελματικά Λύκεια

1ο ΕΠΑΛ ΑμπελοκήπωνΑ1

Η πραγματικότητα πίσω από γκριζάρισμα και αραίωμα μαλλιών

Το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται περισσότερο στα γονίδια, ενώ το αραίωμά τους στο άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η βιομηχανία καλλυντικών έχει θησαυρίσει εκμεταλλευόμενη, μεταξύ άλλων, την επιθυμία των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, να νικήσουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, πάνω απ' όλα τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά. Τώρα, μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπιστώνει ότι τα γονίδια μιας γυναίκας ευθύνονται περισσότερο για το γκριζάρισμα των μαλλιών της, παρά το άγχος ή η δίαιτά της.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 250 όμοιες και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 45 έως 81 ετών και διαπίστωσαν μικρές διαφορές, όσον αφορά στα γκρίζα μαλλιά, ανάμεσα στα γονίδια των αδελφών που είναι όμοιες και άρα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανόμοιες δίδυμες, των οποίων τα γονίδια διαφέρουν.

Η μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους», υπό τον δρα Ντέηβιντ Γκουν της εταιρίας Γιούνιλεβερ (Unilever), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE», διαπίστωσε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, κατά τους ερευνητές, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει περισσότερο με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου.

Ειδικότερα για το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες.

«Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της», δήλωσε ο δρ Γκουν.

Η Νίνα Γκόουντ, εκ μέρους του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι «γκριζάρουν» νωρίτερα από άλλους. «Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», πρόσθεσε.

Καμπάνια ενημέρωσης για τον Internet Explorer 8

Η Microsoft ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης των χρηστών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer 6.

Μετά την κυκλοφορία του Internet Explorer 8 τον περασμένο Μάρτιο, η Microsoft συμφώνησε με εκείνους που θεωρούσαν τον Explorer 6 παρωχημένο browser. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν, χωρίς άλλη επιλογή πολλές φορές, είτε επειδή η εταιρεία στην οποία εργάζονται χρησιμοποιεί τον Explorer 6, ή επειδή δεν έχουν τις γνώσεις για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη μετάβασης στον IE8.

Αυτές οι τελευταίες περιπτώσεις είναι στο στόχαστρο της Microsoft. Η νέα καμπάνια, που θα τρέχει μέχρι τον Ιούνιο του 2010, σκοπό έχει να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του νέου browser. «Αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες να καταλάβουν τον τρόπο που μπορούν να προστατευτούν από απειλές και τη συμβολή του Internet Explorer 8 στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων», εξήγησε ο Ράιαν Σερβάτιους, επικεφαλής product manager για τον Internet Explorer.

Σύμφωνα με στοιχεία της Net Applications, ο Internet Explorer 6 εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος browser, με μερίδιο χρήσης 23,3% για το μήνα Οκτώβριο, ακολουθούμενος από τον ΙΕ7 (18,2%) και τον ΙΕ8 (18,1%).

Πολλοί χρήστες αναμένεται να αναβαθμίσουν σε Internet Explorer 8 με την αγορά των Windows 7, ειδικά μετά την πολύ ενθαρρυντική πορεία του νέου λογισμικού στην αγορά. «Καθώς οι επιχειρήσεις αλλάζουν το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν σήμερα με τα Windows 7, θα δούμε ταυτόχρονα και σημαντική μείωση της χρήσης του Internet Explorer 6», επεσήμανε ο Σερβάτιους.

Τwitter, η πιο δημοφιλής λέξη του 2009

Την ώρα που οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ετοιμάζονται να προσέλθουν σε μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των τελευταίων ετών, αυτή της κλιματικής συνόδου στην Κοπεγχάγη, και ενώ το Ντουμπάι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των παγκόσμιων χρηματιστηριακών συναλλαγών, η Global Language Monitor ανακηρύσσει το Twitter την κορυφαία λέξη το 2009.

Η έρευνα της εκ του Τέξας (ΗΠΑ) ορμώμενης εταιρείας χρησιμοποίησε αλγόριθμους και επεκτάθηκε στα πιο γνωστά έντυπα και ψηφιακά μέσα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Twitter λοιπόν ήρθε πρώτο αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα και τον ιό Η1Ν1 στην τρίτη.

Τη πεντάδα συμπλήρωναν οι λέξεις stimulus (ερέθισμα) και vampire (βρυκόλακας) εξαιτίας της επιτυχημένης νουβέλας «Twilight» της Stephenie Meyer και της εξίσου επιτυχημένης μεταφοράς της στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Όσον αφορά την «κυριαρχία» του Twitter o πρόεδρος της GLM, Πολ Πάγιακ, εξηγεί ότι οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη άνοδο των social media. «Για μας αποτελεί έκπληξη πως το Twitter ήρθε πρώτο αντί για τον Ομπάμα», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια λέξη που εκτόξευσε ένα ολόκληρο λεξιλόγιο από ‘tweets’, ‘twictionaries’ (λεξικά του μέσου) ακόμη και ‘twitterature’ (ανακατασκευής και χρήσης λέξεων, όρων, φράσεων από τη λογοτεχνία)».

Μεταξύ άλλων, η GLM εντόπισε τον όρο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ως έναν από τους πιο χρησιμοποιημένους όρους της δεκαετίας. Ο Πάγιακ θεωρεί ότι πρόκειται για μια τρανταχτή ένδειξη γιατί τα κλασικά πολιτικά κόμματα κυνηγούν τους ψηφοφόρους σχετικά με θέματα «πράσινων» πολιτικών.

Την δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι λέξεις-όροι: 2.0 (οι χρήστες αναφέρονται στην «επόμενη γενιά» του web, των υπολογιστών κ.α.), deficit (έλλειμμα), Hadron (ο γραμμικός επιταχυντής του CERN), healthcare (σύστημα υγείας) και transparency (διαφάνεια).

Με πολύμηνη καθυστέρηση η έναρξη της έρευνας για το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον

Η απόφαση για την έναρξη ή όχι των διαδικασιών για την έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον δεν θα πραγματοποιηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές.

«Η απόφαση για την έναρξη της έρευνας μπορεί να ληφθεί σε 'μήνες'», δήλωσε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα είναι πολλά και σύνθετα--συμπεριλαμβανομένων όλων όσων αφορούν στο ιατρικό προφίλ του Μάικλ Τζάκσον--και η μελέτη τους θα απαιτήσει τη βοήθεια ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Ο τελευταίος γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, Κόνραντ Μάρεϊ, εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο της έρευνας και θεωρείται βασικός ύποπτος από την αστυνομία, καθώς είχε παραδεχτεί ότι την ημέρα του θανάτου του βασιλιά της ποπ του είχε χορηγήσει προποφόλη.

Τα δικαστικά έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι ο ίδιος ο Κόνραντ Μάρεϊ είχε αποκτήσει την προποφόλη που βρέθηκε στην κατοικία του Μάικλ Τζάκσον την ημέρα του θανάτου του.

ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ... ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ



Πως σχηματίστηκε η Γη

Οι επικρατέστερες κοσμογονικές θεωρίες για τη δημιουργία του πλανήτη μας συνοψίζονται σε δύο κεντρικές υποθέσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, το ηλιακό σύστημα δημιουργήθηκε από ένα εκτεταμένο κοσμικό νέφος από σκόνη και αέρια. Στο κέντρο του στροβιλιζόμενου αυτού νεφελώματος δημιουργήθηκε αρχικά ο Ήλιος ενώ το υπόλειμμα του νεφελώματος τον περιέβαλε με τη μορφή γιγάντιου δίσκου που προοδευτικά διευθετήθηκε σε επιμέρους δακτυλίους. Το υλικό των δακτυλίων συμπυκνώθηκε δημιουργώντας τους πλανήτες. Οι παραπάνω διαδικασίες έγιναν σε συνθήκες σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών έτσι ώστε η Γη να είναι αρχικά ένα ψυχρό, στερεό κατά βάση σώμα. Θερμοπυρηνικές αντιδράσεις παρήγαγαν την ενέργεια για την τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας που "άναψε" τελικά τον Ήλιο, ενώ τα παγιδευμένα ραδιενεργά στοιχεία στο εσωτερικό της Γης διασπάστηκαν προκαλώντας τη θέρμανσή της.


Σύμφωνα με τη δεύτερη υπόθεση, ένα μεγάλο αστέρι πέρασε κοντά από τον Ήλιο και απέσπασε υλικό με τη μορφή πυρακτωμένων βραχιόνων. Το υλικό αυτό αποκόπηκε σε μάζες που αποτέλεσαν τους πλανήτες.

Μέσω δεδομένων γεωλογικών μελετών (μέθοδοι ραδιοχρονολόγησης πετρωμάτων), η ηλικία σχηματισμού της Γης εκτιμάται κάπου ανάμεσα στα 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Από τη στιγμή της δημιουργίας του το γήινο ανάγλυφο συνεχώς εξελίσσεται. Το 1620 ο Άγγλος Φράνσις Μπέικον διατυπώνει τη θεωρία της μετατόπισης των ηπείρων: οι ήπειροι μετακινούνται αργά στην επιφάνεια της Γης, απομακρύνονται η μία από την άλλη και ίσως επανενώνονται με διαφορετική διάταξη. Το 1912 οι εργασίες του Γερμανού γεωλόγου Alfred Wegener επαναφέρουν τις ιδέες του Μπέικον στο επιστημονικό προσκήνιο. Βασικό επιχείρημα του Wegener για τη μετακίνηση των ηπείρων αποτελεί η μορφολογική συμπληρωματικότητα των ηπείρων στις δύο άκρες του Ατλαντικού ωκεανού (εικ. 1, 2).

Εικόνα 1. Πριν από 200-250 εκατομμύρια χρόνια περίπου όλες οι σημερινές ήπειροι ήταν ενωμένες σχηματίζοντας την Παγγαία. Στο πέρασμα του χρόνου χωρίστηκαν, αρχικά στη Λαυρασία και στην Γκοντβάνα και στη συνέχεια στις σημερινές ηπείρους.

Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια μέχρι να κατανοήσουμε σε βάθος, χάρη στις προόδους της γεωφυσικής, τους κανόνες και τις συνέπειες αυτού που σήμερα ονομάζεται θεωρία των τεκτονικών πλακών. Μόνο το 1968 οι γεωλόγοι αποδέχτηκαν τις βασικές αρχές της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών. Οι τεκτονικές πλάκες αποτελούνται από το σύνολο του φλοιού, ηπειρωτικού ή ωκεάνιου, και από ένα μέρος του μανδύα και μπορεί να περιλαμβάνουν μια ήπειρο, έναν ωκεανό ή και τα δύο ταυτόχρονα. Η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών προκαλεί σεισμικά και ηφαιστειακά φαινόμενα. Στις μέρες μας διακρίνουμε έξι μεγάλες τεκτονικές πλάκες: την Aφρικανική, την Αμερικανική, την Ανταρκτική, την Ευρασιατική, την Ινδική και την πλάκα του Ειρηνικού.

Εικόνα 2. Η εύρεση απολιθωμάτων οργανισμών του ίδιου είδους σε συγκεκριμένες περιοχές διαφορετικών ηπείρων αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο παρελθόν μιας συνεχούς ηπείρου, της Παγγαίας.

Δύο γύφτισσες βρήκαν θησαυρό 400.000 ευρώ

Σε πολυτελές διαμέρισμα πολυκατοικίας κοντά στο «Χίλτον» μένει εδώ και χρόνια μια καλλονή κυρία της υψηλής κοινωνίας, που δόξασε την Ολυμπιακή Αεροπορία στα χρόνια του Αριστοτέλη Ωνάση.

Για την καλλονή της και την αριστοκρατική της καταγωγή, την ερωτεύτηκαν διάσημοι Έλληνες αλλά και ξένοι. Και ήταν φυσικό να έχει στο σπίτι της οικογενειακά κοσμήματα και κειμήλια αμύθητης αξίας. Πριν από λίγες ημέρες ανακάλυψε ότι της έλειπε ένα δαχτυλίδι της μητέρας της και όσο κι αν έψαξε, δεν το βρήκε. Συμπτωματικά, την ίδια μέρα, όπως βγήκε από το διαμέρισμά της, είδε στην έξοδο της πολυκατοικίας δύο νεαρές γύφτισσες πολύ ωραίες, που την πλησίασαν για να της πουν την τύχη και το ριζικό της και ό,τι άλλο θέλει να μάθει.

Καλόπιστη εκείνη, τις ανέβασε στο διαμέρισμά της και τις ρώτησε αν μπορούν να βρουν ποιος της έκλεψε το δαχτυλίδι. Τότε η μία γύφτισσα της είπε: «Για να βρεις το δαχτυλίδι, θα κάνεις κάθε πρωί στις 7:00 εφτά βόλτες γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου και θα λες εφτά φορές τη φράση: ?Μπάλεμ τσούκρουμ χαρεμντί?. Την 8η ημέρα, μόλις ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου, το πρώτο πρόσωπο που θα δεις θα είναι εκείνος που σου έκλεψε το δαχτυλίδι».

Η αεροσυνοδός εντυπωσιασμένη έδωσε στις τσιγγάνες 100 ευρώ, τις ευχαρίστησε κι εκείνες έφυγαν. Τότε εκείνη έβγαλε από το χρηματοκιβώτιό της όλα της τα κοσμήματα και τα άφησε επάνω στο τραπέζι, για να διαλέξει ποια θα πήγαινε σε τραπεζική θυρίδα. Ξαφνικά της τηλεφώνησαν από την τράπεζα να πάει εκεί για να εισπράξει ένα έμβασμα. Βιαστικά εκείνη έφυγε, έκλεισε την πόρτα, χωρίς να την κλειδώσει, και, μόλις γύρισε, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και όλα της τα κοσμήματα, που η αξία τους ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ, να έχουν κάνει φτερά...

Τι άλλο να πω; «Μπάλεμ τσούκρουμ χαρεμντί», αλλά τις γύφτισσες δεν πρόκειται να ξαναδεί.

Και όσες βόλτες κι αν κάνει στο τετράγωνο, το αποτέλεσμα θα είναι άγονο.

Το δώρο του Ντέμη στη Δέσποινα

Θα γίνει ο Ντέμης Νικολαΐδης επιχειρηματίας νυχτερινού κέντρου; Πολύ πιθανόν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συμμετοχή του στη νέα δισκογραφική εταιρεία του Φοίβου ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής μέσω της Eleven Group αναζητεί νυχτερινό κέντρο, το οποίο θα... προσφέρει ως δώρο στη γυναίκα του, Δέσποινα Βανδή.

Ήταν πραγματικά δύσκολο φθινόπωρο για τη δημοφιλή τραγουδίστρια. Από τη μία η ένταξη στη νέα δισκογραφική εταιρεία του «κολλητού» της Φοίβου και μετά τα προβλήματα με το νυχτερινό κέντρο «Sugar» (πρώην «Έναστρον»), που ποτέ δεν άνοιξε. Έτσι, η Δέσποινα αναγκάζεται για έναν ακόμη χειμώνα να μείνει εκτός αθηναϊκής διασκέδασης. Φαίνεται όμως ότι την άνοιξη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά...

Ήδη ο σύζυγός της, Ντέμης Νικολαΐδης, αλλά και συνεργάτες του «σαρώνουν» την οδό Πειραιώς, προκειμένου οι θαυμαστές της Δέσποινας να ακούσουν live τις νέες επιτυχίες του Φοίβου.

Δεν μιλάμε, βέβαια, για αγορά, αλλά για επινοικίαση, ώστε η γνωστή τραγουδίστρια να μην είναι «δεμένη» με ένα νυχτερινό μαγαζί για όλη της την καριέρα. Υπάρχουν αρκετοί χώροι που ενδιαφέρουν το ζευγάρι, αλλά αυτή τη φορά θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την επιλογή που θα κάνουν.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τέτοιο «δώρο» έχουν κάνει κι άλλοι στην ελληνική σοουμπίζ. Πριν από αρκετά χρόνια ο τότε σύζυγος της Νατάσσας Θεοδωρίδου, Ανδρέας Φουστάνος, είχε νοικιάσει το νυχτερινό κέντρο «Φως», προκειμένου η τραγουδίστρια να κάνει εκεί τις εμφανίζεις της. Ο Παναγιώτης Βασιλειάδης το προηγούμενο καλοκαίρι ανακαίνισε ριζικά το «Romeo» για την επιστροφή της συζύγου του, Έλλης Κοκκίνου, στις αθηναϊκές πίστες, ενώ το ίδιο «δώρο» είχε κάνει στο παρελθόν και ο Μπάμπης Λαζαρίδης για την αγαπημένη του Αγγελική Ηλιάδη.

5 χειμωνιάτικοι μύθοι περί υγείας

Μύθος Νο1: Δεν χρειάζεσαι αντηλιακό κατά τους χειμερινούς μήνες

Και η πραγματικότητα: κατά τους χειμερινούς μήνες, ο ήλιος είναι λιγότερο έντονος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύεις την επιδερμίδα σου. Ακόμα και το χειμώνα, είναι πολύ εύκολο να πάθεις κάποιο έγκαυμα, απλά και μόνο από την ανάκλαση του ήλιου, στην επιφάνεια του χιονιού. Αν σκέφτεσαι να περάσεις μια μέρα στο πάρκο ή στην πίστα κάνοντας σκι, η επιδερμίδα σου είναι σοβαρά εκτεθειμένη. Ειδικά, με τον καιρό που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και φτάνει τους 25 βαθμούς μέσα στο Δεκέμβρη, το αντηλιακό είναι απαραίτητο, τόσο για το πρόσωπο όσο και για τα σημεία του κορμιού που δεν καλύπτονται.

Μύθος Νο2: δεν μπορείς να πάθεις τίποτα κάτι από τον καπνό του τζακιού

Και η πραγματικότητα: αν μπορείς να μυρίσεις τον καπνό του καμένου ξύλου στο τζάκι, αυτό σημαίνει ότι αυτό δεν λειτουργεί σωστά. Οι καπνοί θα πρέπει να βγαίνουν εκτός δωματίου, γιατί αλλιώς δηλητηριάζεις τον αέρα που αναπνέεις. Αν έχεις τζάκι, φρόντισε να το συντηρείς σωστά, να καις μόνο ξερά ξύλα και όχι άλλα σκουπίδια ή πλαστικό.

Μύθος Νο3: το χειμώνα μεθάμε δυσκολότερα

Και η πραγματικότητα: πολλοί είναι εκείνοι που κατά τους χειμωνιάτικους μήνες το ''τσούζουν'' λίγο παραπάνω με σκοπό να ζεσταθούν. Όμως, καμία έρευνα δεν πιστοποιεί ότι η ανοχή μας στο αλκοόλ μεγαλώνει το χειμώνα και μικραίνει το καλοκαίρι. Άλλωστε ο κάθε οργανισμός απορροφά διαφορετικά το αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για τα γιατροσόφια που κυκλοφορούν για ν' αποφύγεις το μεθύσι, όπως είναι οι μπανάνες! Οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν υπάρχει φάρμακο που να προλαμβάνει το μεθύσι και προτείνουν μια μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ.

Μύθος Νο4: πρέπει να φοράς σκούφο στο κεφάλι, κάθε φορά που βγαίνεις στο κρύο

Και η πραγματικότητα: ο μύθος αυτός ξεκίνησε από την εκτίμηση που υπήρχε και υποστήριζε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας, διαφεύγει από το σώμα μας μέσω του κεφαλιού σε ποσοστό 40% περίπου. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα της πανεπιστημιακής κλινικής του Κλίβελαντ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με την θερμότητα που χάνεται από το κεφάλι. Τονίζεται μάλιστα, ότι το ίδιο ποσοστό θερμότητας διαχέεται από κάθε σημείο του κορμιού που παραμένει ακάλυπτο στο κρύο. Αντίθετα, ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του σώματός μας που είναι επιρρεπές στο κρύο είναι το πρόσωπο (είναι περίπου 5 φορές πιο ευαίσθητο) και όχι το κεφάλι μας.

Μύθος Νο5: αν βγαίνεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα αρπάξεις κρύωμα

Και η πραγματικότητα: σε παλαιότερη έρευνα τους, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι η επαφή του ανθρώπινου σώματος με παγωμένο νερό στο κρύο, μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στα κρυώματα. Όμως, σε νέα έρευνά τους οι επιστήμονες τονίζουν, ότι η έκθεση οποιουδήποτε μέρος του κορμιού μας σε υπερβολικό κρύο ή υγρασία , μπορεί να μας αρρωστήσει έτσι κι αλλιώς. Το αν τα βρεγμένα μαλλιά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο κρυώματος, θα πρέπει να γίνει προϊόν περισσότερων ερευνών για να πιστοποιηθεί.

womenonly

Αύριο ο αγώνας Εργοτέλης - Λάρισα

Η μοναδική αναμέτρηση που εκκρεμεί στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα θα διεξαχθεί αύριο στις 16:45 (ΝOVA), στο Παγκρήτιο στάδιο.

Πρόκειται για τον αγώνα της 11ης ημέρας ανάμεσα στον Εργοτέλη και τη Λάρισα, ο οποίος είχε αναβληθεί λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Αντόνιο Ντε Νίγκρις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

O Γούντι Άλεν (Woody Allen), (όνομα γέννησης Άλεν Στιούαρτ Κένιγκσμπεργκ (Allen Stewart Königsberg)) γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων του και το εγκεφαλικό εκφραστικό ύφος του τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής. Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του ενώ έχει παίξει ρόλους σε πολλές από αυτές.

Ο Άλεν αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η κινηματογραφική του περσόνα αποτελεί την ενσάρκωση ενός Εβραίου διανοούμενου της Νέας Υόρκης: νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση χιούμορ.

Έχει ύψος 1,65 μέτρα και βάρος 57 κιλά. Όντας μικρόσωμος, με αφρόντιστα μαλλιά, μεγάλη μύτη, τετράγωνα γυαλιά σε συνδυασμό με τα μπεζ, φαρδιά ρούχα που συνηθίζει να φοράει δημιουργούν το κάπως «χαζό» ύφος του.

Εκτός από τις ακτές που διαβρώνονται, μήπως υπάρχουν και κομμάτια ξηράς στον πλανήτη που εξαπλώνονται;

Οι ακτογραμμές μεταβάλλονται διαρκώς. Κάποια τμήματα ξηράς διαβρώνονται από τον άνεμο, τα κύματα και την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ άλλα επεκτείνονται μέσα από τη διαδικασία της απόθεσης (λάσπη, άμμος και πέτρες από τους ωκεανούς και από τα ποτάμια που εκβάλλουν στη θάλασσα εναποτίθενται στην ακτή).

Με την πάροδο του χρόνου μια χώρα, ανάλογα με το αν χάνει ή κερδίζει εκτάρια γης μέσα από αυτή τη μεταμόρφωση, εφαρμόζει τις ανάλογες πολιτικές ελέγχου. Στην Ευρώπη αρμόδιος για τον έλεγχο του φαινομένου είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency, EEA). Σύμφωνα με τη μελέτη Eurosion (www.eurosion.org), αυτή την περίοδο ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ακτογραμμής διαβρώνεται. Εξαίρεση αποτελεί ο Κόλπος της Μπόθνια, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Φιλανδία, όπου η ξηρά παρουσιάζει... επεκτατικές τάσεις σε ολόκληρο το μήκος της ακτογραμμής.

Τα σαλιγκάρια μπορούν να κινηθούν προς τα πίσω;

Όχι.

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες κινούνται χάρη στη διαδοχική συστολή μικροσκοπικών μυών που βρίσκονται στο πόδι τους, οι οποίοι τους δίνουν ώθηση προς τα μπροστά. Δεδομένου ότι διαθέτουν ένα εξαιρετικά απλό νευρικό σύστημα, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να μπορεί να αντιστρέψει τη φορά της κίνησής τους.

Εξάλλου, η βλέννα τους εκκρίνεται από αδένες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Αν, λοιπόν, μπορούσαν να... βάλουν όπισθεν, θα ήταν αναγκασμένα να συρθούν πάνω σε ξηρές επιφάνειες και το πόδι τους θα τραυματιζόταν από την τριβή.

Ούτως ή άλλως τα μαλάκια δεν έχουν ανάγκη την οπίσθια κίνηση. Αν χάσουν το δρόμο τους, είναι τόσο ευέλικτα, που μπορούν να κάνουν αμέσως αναστροφή και να γυρίσουν πίσω!

Η μονοκύτταρη ζωή αποδεικνύεται απρόσμενα πολύπλοκη, σύμφωνα με διεθνή έρευνα


Η εσωτερική λειτουργία ενός -υποτίθεται- απλού μικρο-οργανισμού όπως ένα βακτήριο, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα (με τη συμμετοχή ελλήνων ερευνητών που εργάζονται στη Γερμανία και την Ισπανία), η οποία προσέφερε την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα εικόνα των θεμελιωδών λειτουργιών της ζωής σε μοριακό επίπεδο. Η έρευνα όμως επίσης κατέδειξε πόσο απέχουν οι βιολόγοι από το να κατανοήσουν πλήρως τη βιοχημική λειτουργία ακόμα και των πιο απλών οργανισμών.

Μια ενδελεχής εξέταση του μυκοπλάσματος της πνευμονία (που προκαλεί μια μορφή της ασθένειας στους ανθρώπους), έφερε στο φως λεπτομέρειες που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα αντιλήψεις σχετικά με το πώς το "δουλεύει" το μικροσκοπικό βακτήριο και τα γονίδιά του. Μεταξύ άλλων, η έρευνα φέρνει πιο κοντά την ημέρα που θα είναι δυνατή η δημιουργία τεχνητής-συνθετικής ζωής.

Η αποκαλυπτική μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον Πιρ Μπορκ, ειδικό στη βιοπληροφορική, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε σε τρεις ξεχωριστές εργασίες στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "New Scientist" και το "Nature". Στην πολυπληθή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές, ο Αχιλλέας Φραγκάκης από το EMBL και ο Κωνσταντίνος Μιχαλοδημητράκης από το πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

"Υπήρξαν πολλές εκπλήξεις. Αν και έχει ένα πολύ μικροσκοπικό γονιδίωμα, το βακτήριο αυτό είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζαμε", δήλωσε ο Μπορκ. "Δείξαμε πόσο μακριά πρέπει κανείς να φθάσει για να συλλάβει πλήρως τι συμβαίνει σε έναν οργανισμό", δήλωσε ο Έρικ βαν Νιμβέγκεν, ειδικός στη βιοπληροφορική στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες έχουν να διανύσουν ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρι να έχουν στα χέρια τους μια ολοκληρωμένη μοριακή περιγραφή ακόμα και των απλούστερων κυττάρων.

To συγκεκριμένο μυκόπλασμα, που δεν είναι ο μικρότερος οργανισμός στον πλανήτη μας, αλλά διαθέτει μόλις 689 γονίδια -έναντι 4.000 σε πολλά άλλα βακτήρια και περίπου 20.000 στους ανθρώπους- βρέθηκε ότι έχει μια εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και ευκαμψία, που του επιτρέπει να αντιδρά ταχύτατα στις αλλαγές στο περιβάλλον του και την τροφή του.

Το μεγαλύτερο "σοκ" για τους επιστήμονες ήταν ότι το μυκόπλασμα της πνευμονίας τα βγάζει πέρα με μόνο οκτώ γονιδιακούς "διακόπτες" ή "μεταγραφικούς παράγοντες", σε σχέση με πάνω από 50 σε άλλα βακτήρια (π.χ. στο γνωστό Escherichia coli). Οι "διακόπτες" αυτοί είναι οι παράγοντες-κλειδιά, που επιτρέπουν στους ζωντανούς οργανισμούς να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τα γονίδια.

Μια άλλη απρόσμενη ανακάλυψη ήταν ότι οι πρωτεϊνες που παράγονται από τα γονίδια του βακτηρίου, δεν "ζευγαρώνουν" κατ' ανάγκην με τους πιο κοντινούς τους γείτονες (όπως θεωρείτο μέχρι τώρα), αλλά συχνά συνδυάζονται με πρωτεϊνες που προέρχονται από άλλα μακρινά γονίδια, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την ευπροσαρμοστικότητα και ευελιξία αντίδρασης του βακτηρίου στις αλλαγές του περιβάλλοντός του (π.χ. του ανθρώπινου οργανισμού όπου ζει).

Εξάλλου βρέθηκε ότι το βακτήριο αντισταθμίζει την ύπαρξη των λίγων γονιδίων του και άρα των λίγων πρωτεϊνών του, με το να χρησιμοποιεί κάθε μια πρωτεϊνη για μια ποικιλία λειτουργιών, με συνέπεια η ίδια πρωτεϊνη να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ελέγξουν και να "χειραγωγήσουν" καλύτερα τα βακτήρια που ήδη χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία επιθυμητών μορίων, π.χ. για φαρμακευτικά σκευάσματα ή ένζυμα που "καταπίνουν" βιομηχανικά απόβλητα.

Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5957/1235

Και http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5957/1263

Και http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5957/1268

Ανακαλύπτοντας την "άλλη" Αφρική

"Η Αφρική αποτελεί τον καλύτερο τεχνίτη πάνω στη γη για να ακονίσει τις αισθήσεις του ταξιδευτή. Αυτό το ακόνισμα είναι συναρπαστικό στο βίωμά του, που αλλάζει και όλα τα κύτταρα όχι μόνον του σώματος αλλά και της ψυχής […] Η Αφρική είναι μια ιερή πλανεύτρα". Με τα λόγια αυτά, η ακαδημαϊκός και συγγραφέας, αλλά πάνω απ' όλα "ταξιδιώτισσα της ζωής", Ελένη Γκίνου, μας μυεί, μέσα από το βιβλίο της "Αφρικής μέθεξη" (εκδόσεις Μίλητος), στην άλλη Αφρική, αυτή που κρατά καλά κρυμμένα στα "σπλάχνα" της μυστικά αιώνων, τα οποία και αποκαλύπτει μόνο στον επίμονο και έμπειρο ταξιδευτή, αυτόν που "διαβάζει" πίσω από τις γραμμές των ταξιδιωτικών οδηγών, αυτόν που είναι ανοιχτός σε νέες, πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Η Άγρια Εδέμ της Μποτσουάνα, τα καραβάνια αλατιού του Τζιμπουτί και του Μάλι, η αγιοσύνη της ερήμου στη Μαυριτανία, τα γρανιτένια βουνά της Σαχάρας, Αΐρ, στο Νίγηρα, οι απαγορευμένες για το ξένο βλέμμα τελετές μύησης στο Τόγκο είναι μερικά μόνο από τα κεφάλαια και συνάμα ταξίδια ψυχής που περιγράφει στο βιβλίο της η συγγραφέας.

Έντονα βιωματικό, το βιβλίο, στις 455 σελίδες μιας καλαίσθητης έκδοσης, με πληθώρα φωτογραφιών, μας αποκαλύπτει την ψυχή της Αφρικής, αυτή την "περίεργη, μυστηριωδώς ευγενική και εκφραστική" ψυχή, που η Ελένη Γκίνου μελετά επί δεκαετίες, με μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό κι ένα σημειωματάριο ανά χείρας, στο οποίο "φυλακίζει" σκέψεις και (συν) αισθήματα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

"Είμαι, μέσα από το ταξίδι, μια διά βίου φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, που λέγεται 'Αφρική' και που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα κοσμικά πανεπιστήμια […] Η Αφρική προϋποθέτει εκπαίδευση, για να την καταλάβεις, για να τη δεχτείς και να σε δεχτεί, δηλαδή να σε τοποθετήσει πάνω από τη φτώχεια, τις αρρώστιες", γράφει η Ελένη Γκίνου, που δηλώνει "αιχμάλωτη" της μυστηριακής αυτής ηπείρου, μια αιχμάλωτη όμως που κάθε άλλο παρά να σπάσει θέλει τα δεσμά.

Η Ελένη Γκίνου, εδώ και τρεις δεκαετίες ζει και τρέφεται μέσα από τα ταξίδια της, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μέσα από τα ταξίδια αυτά εκπαιδεύεται συνεχώς στο μεγάλο πανεπιστήμιο της ζωής. Από παντού συλλέγει ψήγματα γνώσης, απ' αλλού μικρότερα κι απ' αλλού μεγαλύτερα: "… πιστεύω ακράδαντα ότι το ταξίδι στην Ευρώπη είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ταξίδι στην Αμερική η δευτεροβάθμια, ενώ το ταξίδι στην Ασία η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν ο ταξιδευτής έρχεται οπλισμένος με τα παραπάνω εφόδια, θα εκπαιδευτεί στην Αφρική σε μεταδιδακτορικό επίπεδο πάνω στις απλές αλλά και ύψιστες αξίες της ζωής…", γράφει.

Η Ελένη Γκίνου γεννήθηκε στη βόρεια Ελλάδα, την Πτολεμαΐδα, αλλά σ' αυτό το διαρκές ταξίδι της στην Αφρική ανακαλύπτει συνεχώς εικόνες, χρώματα και μυρωδιές από τη γενέθλια γη. Διαρκής "πυξίδα" του ταξιδιού της είναι η αναζήτηση του "εγώ" και του "άλλου", αυτής της διαλογικής σχέσης που καθορίζει την ίδια την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. "Εκεί (στην Αφρική)- γράφει- γεννιέσαι 'Άλλος' και 'Αλλού'. […] Εκεί, συντελείται η 'διά ψυχής εκπαίδευση' μέσα από το 'άλλο', με άξονες τη φύση και τους ανθρώπους της".

Άλλωστε, η Αφρική σε ευαισθητοποιεί στην αναζήτηση, μια αναζήτηση που "έχει μια συνέχεια που εσύ δεν την υποπτεύεσαι, ρίχνει σπόρους" (Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, 2004).

Η Ελένη Γκίνου δεν παραλείπει να αναφερθεί στο βιβλίο της και στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο ταξιδευτής στην Αφρική με τα αντικείμενα, "μια αναγκαιότητα, μια έλξη εσωτερική που έχει βαθιές ρίζες". Μας παραπέμπει, μάλιστα, στο Γάλλο συγγραφέα Guy de Maypassant για να κατανοήσουμε την ψυχική αυτή κατάσταση του συλλέκτη "καθώς βρίσκει ένα νέο αντικείμενο που τον γοητεύει, τον ταράζει, τον κατακυριεύει όπως θα συνέβαινε με ένα πρόσωπο γυναίκας".

Όπως κυρίευσε τη συγγραφέα το περίτεχνο φυλακτό Τουαρέγκ, με τους στίχους από το Κοράνι και τις μαγικές λέξεις που είναι γνωστές μόνο από τον Μαραμπού, που για να το αποκτήσει, έπρεπε να περάσει ατέλειωτες ώρες δίπλα στην πληθωρική γυναίκα της φυλής Τουαρέγκ, που το είχε κρεμασμένο στο μελαψό λαιμό της.

Μέθεξη είναι η ψυχική συνάντηση, η επαφή, η επικοινωνία ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών. "Αφρικής μέθεξη" είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον μυστηριακό κόσμο της αφρικανικής ηπείρου και τον ταξιδευτή, που την επισκέπτεται με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση, έτοιμος να πάρει απ' αυτή βιώματα ξεχωριστά και ν' αφήσει (ίσως) ένα κομμάτι της ψυχής του εκεί.

Η Αφρική, μας λέει η Ελένη Γκίνου, "δεν είναι πρωτόγονη αλλά πρωτογενής και το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να τη σεβαστούμε".

Μουρίνιο: «Ας με διώξουν»

Ιδιαίτερα άνετος παρά τα σενάρια που τον θέλουν να «αποχαιρετά» τον πάγκο της Ίντερ είναι ο Ζοζέ Μουρίνο. Ο «Special One» σε δηλώσεις του αναφέρθηκε για την ήττα από την Μπαρτσελόνα τονίζοντας ότι είναι σίγουρα είναι άσχημο να χάνει η ομάδα, ενώ σε περίπτωση που τα σενάρια απόλυσής του βγουν αληθινά, ο ίδιος θα βρει νέα δουλεία μέσα σε μια εβδομάδα!

«Η ήττα από την Μπαρτσελόνα ήταν άσχημη για το ιταλικό ποδόσφαιρο; Ναι, αλλά όχι τόσο άσχημη όπως να χάνεις εκτός έδρας από τη Μπορντό ή τη Ζυρίχη στην έδρα σου», δήλωσε αρχικά ο Πορτογάλος τεχνικός και τέλος υπογράμμισε: «Διαβάζω πως έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης μου, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για εμένα. Αν απολυθώ θα βρω δουλειά σε μία εβδομάδα».

Μπιλιάρδο: Ο Κασιδόκωστας παγκόσμιος πρωταθλητής στο τρίσποντο

Ο Φίλιππος Κασιδόκωστας είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής του επαγγελματικού μπιλιάρδου, στο γαλλικό στυλ (τρίσποντο). Ο 26χρονος Έλληνας διεκδίκησε τον συγκεκριμένο τίτλο ανάμεσα σε 30 αθλητές που πήραν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Λωζάνη. Μάλιστα, ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στην πορεία του μέχρι την κατάκτηση του τίτλου κατάφερε να βγάλει νοκ-άουτ μεγάλα ονόματα όπως τον Βέλγο Eddie Merckx (δυο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή) αλλά και τον «θρύλο» του αθλήματος, τον Σουηδό Βlomdahl, ο οποίος έχει κατακτήσει πάνω από δέκα φορές τον συγκεκριμένο τίτλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αθλητής καταφέρνει να κατακτήσει παγκόσμια πρωτιά στο μπιλιάρδο σε επίπεδο ανδρών.

Ο Κασιδόκωστας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τον είχε πεισμώσει το γεγονός ότι είχε φτάσει δύο φορές στον τελικό αλλά ποτέ του δεν κατάφερε να κερδίσει, ενώ η ανταμοιβή του για αυτή του τη διάκριση, είναι το άκουσμα του εθνικού ύμνου σε συνδυασμό με την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

«Από το μυαλό μου περνούσε η ιδέα ότι ίσως κάποια στιγμή να αναδειχθώ πρωταθλητής στο τρίσποντο γαλλικό μπιλιάρδο. Αλλά δεν περίμενα να τα καταφέρω σε τόσο μικρή ηλικία! Η σκέψη οτι μετρούσα ήδη δύο ήττες σε προηγούμενους μεγάλους τελικούς, πως είχα χάσει εύκολα ισάριθμες ευκαιρίες να φτάσω στον κορυφαίο τίτλο με πείσμωνε. Έλεγα επιτέλους ότι έπρεπε να νικήσω…», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα» ο Έλληνας πρωταθλητής και συνέχισε: «Το πιο έντονο συναίσθημα πάνω στο βάθρο είναι την ώρα που ακούς τον εθνικό ύμνο. Ενώ ανεβαίνει η γαλανόλευκη, να βλέπεις τον εαυτό σου ψηλότερα από τους άλλους, τόσο σπουδαίους αθλητές που στέκονται δίπλα σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή σου. Προσωπικά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ, δάκρυσα από συγκίνηση».

Φεύγει ο Τόνι από τη Μπάγερν

Ο Λούκα Τόνι δεν βρίσκεται στα βασικά σχέδια του Λουϊς Φαν Γκάαλ και κατά συνέπεια ψάχνει να βρει νέα «ποδοσφαιρική στέγη». Με δεδομένο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα διεξαχθεί στην Νότια Αφρική του Μουντιάλ, ο Ιταλός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου θέλει να αγωνίζεται, έτσι ώστε να έχει παιχνίδια στα πόδια του και να συμπεριληφθεί στην αποστολή της «σκουάντρα ατζούρα».

Ετσι λοιπόν, ο άσος της γερμανικής ομάδας εξετάζει κάθε πιθανό ενδεχόμενο, αναφορικά με την συνέχεια της καριέρας του, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Τούλιο Τίντι: «Αυτή στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, αλλά υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ομάδες που εξετάζουν την περίπτωσή του Λούκα και θα πρέπει να περιμένουμε. Ο Τόνι μπορεί να ψάξει για άλλη ομάδα και εάν ήταν δυνατό θα ήθελε να το κάνει τον Ιανουάριο», δήλωσε σχετικά ο ατζέντης του.

Δεν τα παρατάει η Ιρλανδία για το Μουντιάλ της Αφρικής

Επίσημο αίτημα προς τη FIFA απέστειλε η ιρλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Εθνικής στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010 στη Νότια Αφρική, ως 33η ομάδα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Η αύξηση των ομάδων σε τριάντα τρεις, θα δημιουργούσε προβλήματα, αφού θα πρέπει να συμπεριληφθούν νέοι αγώνες, εκτός του αρχικού προγράμματος. Παρά τα προβλήματα, πάντως ο ίδιος ο Μπλάτερ εξήγησε πως η εκτελεστική επιτροπή της FIFA θα μελετήσει το αίτημα της Ιρλανδίας, στο προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τετάρτη συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Η Ιρλανδία έμεινε εκτός της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν στον δεύτερο αγώνα μπαράζ με τη Γαλλία στις 18 Νοεμβρίου, ο Τιερί Ανρί υπέπεσε σε πεντακάθαρη παράβαση (χέρι), πριν δώσει στον Γουίλιαμ Γκαλάς την ασίστ για το γκολ των «τρικολόρ» στην παράταση, χάρη στο οποίο η ομάδα του Ραϊμόν Ντομενέκ ισοφάρισε σε 1-1 και πήρε το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ.

«Μας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία από την Ιρλανδία και ήταν φυσικά απολύτως απογοητευμένοι με αυτό που έχει συμβεί. Γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη του αγώνα και πως η απόφαση του διαιτητή είναι οριστική,» δήλωσε ο Μπλάτερ, στο περιθώριο, ενός επιχειρησιακού συνεδρίου. «Δεν αιτήθηκαν κυρώσεις για κάποιον παίκτη ή τον διαιτητή, μόνο ζήτησαν ταπεινά αν θα μπορούσαν να είναι η 33η ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Απλώς ρώτησαν αν θα μπορούσαν, έτσι έγινα πραγματικά. Θα φέρω το θέμα προς συζήτηση στην εκτελεστική επιτροπή. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τι θα συμβεί, αλλά σίγουρα θα το αναφέρω στην εκτελεστική επιτροπή,» κατέληξε ο 73χρονος Ελβετός.

Με ανακοίνωσή της η ιρλανδική ομοσπονδία (FAI) επιβεβαίωσε το αίτημα της προς τον Σεπ Μπλάτερ, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν αντιπροσωπεία της FAI συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA στη Ζυρίχη.
«Πολλά συζητήθηκαν στη συνάντηση και κάποια στιγμή, οι άνθρωποι της FAI του απεύθυναν ερώτημα αν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η Ιρλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010,» τονίζει η ανακοίνωση της ιρλανδικής ομοσπονδίας.

Πάντως, πηγές από την Ιρλανδία αναφέρουν πως δεν υπάρχουν προσδοκίες να γίνει αποδεκτό το αίτημα, αλλά πως στην FAI ζήτησαν από τη FIFA να τους αποζημιώσει με κάποιον άλλο τρόπο, στο μέλλον, ίσως μέσα από τα γκρουπ δυναμικότητας για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.
Η FAΙ προχώρησε, τέλος, στην απαρίθμηση προτάσεων προς την FIFA, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά.

Κομοτηνή- «Έφυγε» από τη ζωή η κόρη του μαθηματικού Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, έφυγε από τη ζωή, πριν από λίγες ημέρες στην Κομοτηνή, η κόρη του παγκοσμίου φήμης Θρακιώτη μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στο γιο της, Αλέξανδρο Σκούταρη, και τους υπόλοιπους συγγενείς αυτού του σημαντικού γένους της χώρας μας.

«Εμείς οι Κομοτηναίοι ευτυχήσαμε πριν 7 χρόνια να τη δούμε να κηρύττει την έναρξη του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της μαθηματικής παιδείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που ήταν και η τελευταία μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε για την ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του πατέρα της. Έτσι με ο θάνατο της Δέσποινας Ροδοπούλου Καραθεοδωρή εκλείπει το όνομα ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, μετά από 260 χρόνια», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Το 2001 η Δέσποινα εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο το όνομα του πατέρα της: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής» και με υπότιτλο: Ο σοφός Έλλην του Μονάχου. Η συγγραφή του έγινε σε συνεργασία με την Δέσποινα Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος». Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορά σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που χάραξαν την επιστημονική και ιδιωτική του πορεία. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται όλες οι μαθηματικές «κατακτήσεις» του Καραθεοδωρήκαι η μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα, που τον οδήγησαν στην αναγνώριση και καταξίωση.

"Κρίση του καπιταλισμού"

"Εντελώς περιττές είναι οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σ’ αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ. Άλλωστε οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ και αναφέρει:

"Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθειά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους".

"Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αποφύγουν την επιδείνωση της ζωής τους, να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ελπίζοντας σε αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων της πλουτοκρατίας και στην εναλλαγή τους στην κυβέρνηση. Χρειάζονται, και μπορούν να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και εξουσία, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών", υπογραμμίζει το ΚΚΕ σχετικά με την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ.

AIDS, μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, παγκοσμίως

Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών, υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.

Οπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: "πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη".

Ο στόχος αυτός, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV".

Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.

"Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει" αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

"Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν οι διακρίσεις εις βάρος των ιερόδουλων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, είναι να τροφοδοτούν την επιδημία και να εμποδίζουν τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του AIDS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι σε ιδεολογίες, και ότι φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά και προσβάλλονται περισσότερο.

Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πρότυπα που θα μας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεώρηση της πρόληψης, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχής τους σε όλες τις όψεις της αντιμετώπισης του AIDS.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Πάνω από όλα, ας δράσουμε τώρα".

Αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά πετρελαιου θέρμανσης

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης όπως ανακοίνωσαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Δ. Σπυράκος και Στ. Κομνηνός.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν οι γενικοί γραμματείς, οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας Εμπορίου δεν θα διενεργούν στο μέλλον μόνο πρωτοβάθμιους ελέγχους αλλά θα εποπτεύουν, θα συντονίζουν και θα εκπαιδεύουν τους συναδέλφους τους των νομαρχιών, οι οποίοι συγκροτώντας κλιμάκια θα ελέγχουν τα βυτιοφόρα διανομής πετρελαίου. Οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης θα βοηθούν τα κλιμάκια των νομαρχιών όταν δηλώνεται πρόβλημα τεχνογνωσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν έχουν συγκροτηθεί τα μικτά κλιμάκια (ΚΕΔΑΚ, ΥΠΕΕ και γενική γραμματεία Εμπορίου) για τους ελέγχους στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχαν εξαγγείλει η υπουργός Λ. Κατσέλη και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε ότι αυτό το διάστημα γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις.

Τέλος ο κ. Κομνηνός είπε ότι η αρμοδιότητα των τιμών των υγρών καυσίμων θα περάσει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων οι γενικοί ανέφεραν ότι με το θέμα αυτό καθώς και με το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ασχολείται το υπουργείο Οικονομικών και στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομίας με τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν τεθεί όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις τιμές και την κοστολόγηση.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση για το συντονισμό των ελέγχων τη χριστουγεννιάτικη περίοδο στην αγορά ενώ σε ότι αφορά στο αίτημα του ΣΕΛΠΕ να ανοίξουν τα καταστήματα ακόμα μια Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο, ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι το θέμα είναι υπό διαβούλευση και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και οι ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα γίνουν, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά στη δραστηριοποίηση της Διεύθυνσης Εποπτείας της Αγοράς, οι γενικοί ανέφεραν ότι σήμερα υπεγράφη η σχετική απόφαση για την τοποθέτηση των τμηματαρχών ενώ για το Παρατηρητήριο Τιμών επανέλαβαν οι γενικοί γραμματείς ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η αγορανομική διάταξη βάση της οποίας τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο κάθε 15 μέρες για τις τιμές 1.000 προϊόντων.-

Τα ονόματα των Ελλήνων στο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

Συνεχίζονται οι συλλήψεις παιδόφιλων από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα πλαίσια της επιχείρησης «Τσάρλι», καθώς όπως φαίνεται, το κύκλωμα είχε βαθιές ρίζες στη χώρα μας. Αυτή τη φορά (όπως είχε γράψει από το περασμένο Σάββατο η «Espresso») στο στόχαστρο των «κομπιουτεράδων» του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπήκε ένας 31χρονος από τη Νεάπολη τις Λάρισας. Τα ηλεκτρονικά ίχνη του συγκεκριμένου ανθρώπου είχαν φθάσει στο αρμόδιο τμήμα τις Ασφάλειας Αττικής από την Interpol και αμέσως διαβιβάστηκαν στο αντίστοιχο τμήμα τις Θεσσαλονίκης.

Επειτα από σχετική έρευνα, τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα οδήγησαν τους αστυνομικούς στη Νεάπολη της Λάρισας. Εκεί εντοπίστηκε ο επιχειρηματίας που του αρέσει να βλέπει σκληρό παιδικό πορνό όχι σε μια, αλλά σε δεκάδες ιστοσελίδες που αναρτούσαν αυτό το ανατριχιαστικό υλικό. Στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχεία με σκληρό παιδικό πορνό αποθηκευμένα σε φορητό υπολογιστή, αλλά και δεκάδες ψηφιακοί δίσκοι με παρόμοιο υλικό. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε αναπτύξει δραστηριότητα στο Διαδίκτυο και παρακολουθούσε στενά αυτές τις ιστοσελίδες από το 2005 και έπειτα, ενώ φαίνεται να έχει διακινήσει και ο ίδιος βίντεο και φωτογραφίες με παιδικό πορνό.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα ενδελεχή έρευνα που έχει κάνει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όλα τα δύσμοιρα παιδιά που πρωταγωνιστούν στα βίντεο της ντροπής και τις φωτογραφίες του αίσχους δεν είναι από την Ελλάδα, αλλά από χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεκάδες παιδιά βασανίζονται στην άλλη άκρη του κόσμου προκειμένου να βλέπουν αυτό το αποτρόπαιο θέαμα οι παιδόφιλοι του... ανεπτυγμένου κόσμου.

Στο μεταξύ, με εντολή της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, ο διευθυντής δημοτικού σχολείου που συνελήφθη και αυτός στα πλαίσια της επιχείρησης «Τσάρλι» τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παραπέμφθηκε στο αρμόδιο συμβούλιο, με το ερώτημα τις απόλυσης.

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν από τον εισαγγελέα τα ονόματα των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στο κύκλωμα παιδεραστίας, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία την προηγουμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι οι :

Χαράλαμπος Τσόγκας, οπερατέρ ΕΡΤ, ετών 30, Πολύκαρπος Τσόγκας, οπερατέρ ΕΡΤ, ετών 60, Ρομάνι Καρίμ από το Λίβανο, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Στυλιανός Καλλιμάνης, Γιώργος Αδαμόπουλος, Λεωνίδας Κούκος, Κωνσταντίνος Σαχπαζής , Γιώργος Χριστόπουλος, Βασίλης Γκότσης και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά, Ευάγγελος Κοροβέσης.

Εντολή για άμεση αναστολή των καθηκόντων του εκπαιδευτικού που συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό και ναρκωτικές ουσίες, με ταυτόχρονη παραπομπή του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης, έδωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Δάσκαλος σημαίνει λειτούργημα. Εκπαιδευτικός που παρεκτρέπεται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δεν έχει θέση στην τάξη» ανέφερε χαρακτηρηστικά.

Ανήμπορη να πιστέψει όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα είναι η ελληνική κοινωνία. Αυτά που όλοι θεωρούσαμε ξένα σε εμάς αποδεικνύεται ότι είναι πλέον υπόθεση που μας αφορά όλους. Οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και κυρίως για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που αρέσκονται να βλέπουν αυτό το αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό υλικό στην οθόνη του υπολογιστή τους, μας έχουν αφήσει άφωνους.

Μετά τις δεκάδες συλλήψεις και την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδόφιλων, στην οποία οδήγησε η επιχείρηση «Τσάρλι», μια άλλη είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας συμπλήρωσε το παζλ της φρίκης. Στο πλαίσιο νέας έρευνας συνελήφθη στην Καβάλα ένας 44χρονος διευθυντής δημοτικού σχολείου, ο οποίος έμπαινε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες παιδικού πορνό και «κατέβαζε» φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία απεικονίζονταν ανήλικοι σε σεξουαλική δραστηριότητα με ενηλίκους.

Η «Espresso» από το περασμένο Σάββατο, σε σχετικό της δημοσίευμα, ανέφερε πως διεξάγονται νέες επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα για κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα στοιχεία του 44χρονου διευθυντή σχολείου στη Χρυσούπολη της Καβάλας προέκυψαν έπειτα από σήμα της Ιντερπόλ, καθώς ανιχνεύτηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη σε ιστοσελίδα του εξωτερικού, στην οποία διακινείται σκληρό παιδικό πορνό.

Η αποκάλυψη της σύλληψης του διευθυντή σκόρπισε τον πανικό στους γονείς των παιδιών, που φοιτούν στο σχολείο. Πάντως, όπως λένε οι γονείς των παιδιών που τον γνώριζαν, ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος και τίποτα δεν πρόδιδε τη σκοτεινή αυτή πλευρά του χαρακτήρα του.

Μάλιστα κανένας μαθητής δεν είχε ποτέ εκφράσει κάποιο παράπονο για τη συμπεριφορά του διευθυντή. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους μαθητές κάνουν λόγο για έναν σοβαρό εκπαιδευτικό που αντιμετώπιζε με τη δέουσα σοβαρότητα την εκπαιδευτική του αποστολή αλλά και τους μαθητές του σχολείου.

Κι όμως, ο άνθρωπος αυτός είχε αποθηκευμένο σε τρεις σκληρούς δίσκους αυτό το ανατριχιαστικό υλικό, ενώ σε ψηφιακό δίσκο είχε αποθηκευμένους συνδέσμους που οδηγούσαν στο Διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες με το πλέον σκληρό παιδικό πορνό.

Εκτός από τους σκληρούς δίσκους και τα DVD στην κατοχή του διευθυντή βρέθηκε και κατασχέθηκε και μικροποσότητα χασίς.

madata

Ο Ψωμιάδης και η κατάσταση της υγείας του

Μία εβδομάδα αναμένεται να μείνει κλινήρης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αν και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. θα παραμείνει στην Παθολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μερικές ημέρες, ώσπου να αναρρώσει πλήρως.

Ο νομάρχης γλίτωσε την τελευταία στιγμή την πνευμονία και σύμφωνα με το πρωινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη. Η κόπωση και ο πυρετός που παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί ο νομάρχης, ο οποίος παίρνει και αντιβίωση, έχει αρχίσει να δρα.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, μετά το πρώτο 12ωρο νοσηλείας και αφού ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υποβλήθηκε σε κλινικό - εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε στασιμότητα της κλινικής εικόνας των ευρημάτων, τα οποία επιβεβαιώνουν την αρχική διάγνωση, σύμφωνα με την οποία ο νομάρχης έπαθε τραχειοβρογχίτιδα.

Σήμερα αναμένονται και τα τελικά αποτελέσματα της έμμεσης εξέτασης για να διαπιστωθεί αν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης, αν και το γρήγορο τεστ ήταν αρνητικό. Οι γιατροί πάντως για να μη στενοχωρήσουν τον νομάρχη απέφυγαν να τον ρωτήσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών στην κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.

madata

Νέες μεγάλες απώλειες σε Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι

Μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της Dubai World να άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών πυροδοτώντας κέρδη σε Ασία και Ευρώπη, τα χρηματιστήρια στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι ωστόσο, βυθίζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι βρέθηκε να υποχωρεί κατά 5,9% στις 1.825 μονάδες, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές του κλάδου real estate αλλά και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Στο Αμπού Ντάμπι ο γενικός δείκτης υποχώρησε 5,8% έως τις 2.512 μονάδες, με τις μετοχές real estate κι ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Ντουμπάι έκλεισε με πτώση 7,3%, ενώ το Αμπού Ντάμπι σημείωσε “βουτιά” 8,3%. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Dubai World ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε “εποικοδομητικές” συζητήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους περίπου 26 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αφορά την Dubai World, θυγατρικές της, αλλά και ισλαμικά ομόλογα ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων που διέθεσε η μονάδα ανάπτυξης αστικών ακινήτων, Nakheel, ενώ θα περιλαμβάνει πολλές φάσεις.

Θυγατρικές με χρέη όπως οι Infinity World Holding, Istithmar World και Ports & Free Zone World θα εξαιρεθούν από τις διαπραγματεύσεις καθότι έχουν σταθερό χρηματοοικονομικό πάτημα., ανέφερε η Dubai World.

Ναρκωτικά: φυγή στο πουθενά!...

Ήταν ένα λεπτό, χλωμό, λιγομίλητο παλληκάρι που μόλις είχε διαβεί το κατώφλι της τρίτης δεκαετίας της βιογραφικής του ύπαρξης ...
Εκεί, ανάμεσα στο λύκειο και το πανεπιστήμιο, η μικροαστική του ανία βρήκε διέξοδο.. Σε εκείνη την πολυπρόσωπη, απρόσωπη παρέα των «επαναστατημένων» νέων φίλων του.
Κοινός παρονομαστής της "φιλίας" τους η διάχυτη, ανεξακρίβωτη αλλά πραγματική αίσθηση της "καταπίεσης"...Σκοπός τους η διερεύνηση όχι του ΠΩΣ και του ΓΙΑΤΙ αλλά του κάθετι που θάδιωχνε, χωρίς κόπο την "ανία" που θα έφερνε νοήματα, εφήμερα, όμως ευδιάκριτα και οπωσδήποτε… αισθησιακά...
Ναρκωτικά !...

Σε άλλες εποχές, σε αυτήν... εδώ την πόλη – σε ολάκερη τούτη την επικράτεια της «φαιδράς πορτοκαλλέας» καταπίεση σήμαινε φτώχεια, υποχρέωση για μεροδούλι έλλειψη όχι της ελευθερίας να χαρείς τη ζωή αλλά των πόρων που θα βοηθούσαν να πραγματώσεις το δικαίωμα της κάθε ελεύθερης από υποχρέωση δουλείας ή δουλειάς ώρας για να χαρείς την εφήμερη ζωή!
Αλλά ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί...
Σωστά!

Τώρα υπάρχουν οι πόροι στριμωγμένοι σε κάποιο ασφυκτικό τεσσάρι μιάς κάποιας κακόγουστης πολυκατοικίας σε αυτήν την τόσο αλλαγμένη, πολύβουη, ξάγρυπνη, αεικίνητη πολυάνθρωπη και συνάμα τόσο απίστευτα και οδυνηρά απάνθρωπη πόλη...
Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ φαίνεται να ξεκίνησε νωρίς...Τότε ήταν αθέλητη αδιαφορία...Ξεκίνησε καθώς ο γονιός πάσχιζε να εξασφαλίσει τους πόρους και η μάνα πρόσφερε με την εκτός εστίας απασχόλησή της στην απαραίτητη αύξησή τους...Το λεπτοκαμωμένο, χλωμό παιδάκι δεν καταλάβαινε από πόρους ούτε από μάρμαρα Πεντέλης και κρύσταλλα ΒΟΗΜΙΑΣ...

Καταλάβαινε, όμως, οπόταν την έβρισκε τη γλυκιά ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς...εκείνο το χάιδεμα στο κεφάλι από το χέρι του πατέρα... Καταλάβαινε με όλο του το ΕΙΝΑΙ την ανείπωτη χαρά μιας βόλτας στην παραλία καθώς κρεμότανε από τα χέρια του μπαμπά και της μαμάς και...ΕΝΑ, ΔΥΟ,ΤΡΙΑ...ΧΟΠ, έκαμνε το γιγάντιο βήμα....Και γέμιζε γέλια και χαρές παιδιάστικες η ατμόσφαιρα, και γέμιζε ανείπωτη ευτυχία η καρδούλα του, πλημμύριζαν από φως τα μάτια της μαμάς, φούσκωνε με περηφάνια το στήθος του πατέρα…

Του έλειπαν αφήνοντας χαοτικό κενό, όλα αυτά τα απλά πράγματα που δεν αγοράζει το χρήμα...Κάπου ανάμεσα στον αγώνα για τα κρύσταλλα, τα μάρμαρα και τις πορσελάνες λιγόστεψαν οι αγκαλιές, τα χάδια, οι βόλτες τα γιγάντια βήματα...Έδωσαν όλα αυτά τη θέση τους στην «αδιαφορία» γιατί στο μυαλό του παιδιού έτσι μεταφραζόταν ο αγώνας του πατέρα και της μάνας, το αγχωτικό κυνηγητό των πόρων που εξασφαλίζουν το πολυπόθητο βιοτικό επίπεδο;
Έτσι τουλάχιστον το έβλεπε αυτός!

Όταν κοιτάς από χαμηλά, ο κόσμος των μεγάλων είναι σίγουρα συναρπαστικός, τόσο απρόσιτος, σχεδόν μαγικός...Θέλεις, κάθε παιδί θέλει, να μακρύνουν ξαφνικά τα πόδια σου, να μακρύνουν τα χέρια σου να τους αγκαλιάσεις και να τους φτάσεις...Να ψιθυρίσεις στο αυτί τους «Ε, μανούλα, πατερούλη, τι γίνεται; Εμένα με...ξεχάσατε;»

Ο αγώνας μεταφράζεται σε σύμβολα της επιτυχίας μέσα στα σύγχρονα αστικοβιομηχανικά μας πλέγματα και καθώς απομυζά την ικμάδα, τη ζωντάνια, τα συναισθήματα την αγάπη μας πολλαπλασιάζονται τα κρύσταλλα, οι πορσελάνες, τα μάρμαρα...Τα άψυχα ακριβοπληρωμένα κομψοτεχνήματα της επιτυχίας μας, της ποθητής...ευπορίας μας!

Η αθέλητη κόπωση των γονιών που δουλεύουν ώρες ατέλειωτες και λείπουν από το σπίτι στην ψυχή του παιδιού γεννά την ανάγκη για ΦΥΓΗ από την οδυνηρή πραγματικότητα που παίρνει πολλές σύγχρονες μορφές: Αντικοινωνικές πράξεις, επιδερμικό σεξ, ναρκωτικά...

Το εικοσάχρονο, ευαίσθητο, χλωμό, λιγομίλητο παλικάρι, τώρα πια πανεπιστημιακός φοιτητής ήθελε από πολύ καιρό να…ΦΥΓΕΙ!…Και τούτη η καταραμένη σημερινή δόση της άσπρης σκόνης το βοήθησε να φύγει ΟΡΙΣΤΙΚΑ!…

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

apnea.gr

25 πιο παράξενοι νόμοι (οχι της Ελλάδας!)

1. Για όποια φάλαινα βρεθεί νεκρή στις βρετανικές ακτές το κεφάλι της ανήκει στο βασιλιά, ενώ η ουρά της στη βασίλισσα (σε περίπτωση που θέλει να χρησιμοποιήσει τα κόκαλα για τον κορσέ της).

2. Στο Μπαχρέιν ένας άντρας γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει μια γυναίκα, αλλά δεν μπορεί να κοιτάξει απευθείας τα γεννητικά της όργανα. Μπορεί να τα δει μόνο μέσα από την αντανάκλασή τους σε καθρέφτη.

3. Στο Λονδίνο είναι παράνομο να μπει κανείς σε ταξί, αν υποφέρει από πανώλη.

4. Στο Βέρμοντ οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν γραπτή άδεια από τον σύζυγό τους για να βάλουν ψεύτικα δόντια.

5. Στο Μπάουλντερ του Κολοράντο είναι παράνομο να σκοτώσει κανείς πουλί μέσα στα σύνορα της πόλης, όπως επίσης και να έχει στην κατοχή του κατοικίδιο ζώο. Από νομικής πλευράς, όλοι οι κάτοικοι του Μπάουλντερ θεωρούνται «pet minders», δηλαδή φροντιστές των ζωών.

6. Στην πόλη του Γιορκ μπορεί να σκοτώσει κανείς έναν Σκωτσέζο μέσα στο εσωτερικό των αρχαίων τειχών της πόλης, αλλά μόνο αν αυτός κρατάει στα χέρια του τόξο και βέλος.

7. Στο Τσέστερ απαγορεύεται στους Ουαλούς άντρες να μπαίνουν στην πόλη πριν από το χάραμα και να μένουν μετά το ηλιοβασίλεμα.

8. Στο Κεντάκιι δεν μπορεί να μεταφέρει κανείς κρυφά όπλο μήκους μεγαλύτερου από 182 εκατοστά.

9. Στη Φλόριντα οι ανύπαντρες γυναίκες που κάνουν αλεξιπτωτισμό τις Κυριακές κινδυνεύουν με φυλάκιση.

10. Στη Βρετανία ένας άντρας που αναγκάζεται να ουρήσει δημοσίως μπορεί να το κάνει νόμιμα μόνο αν στοχεύει την πίσω ρόδα του αυτοκινήτου του και ταυτόχρονα ακουμπάει το δεξί χέρι του πάνω στο όχημα.

11. Στο Σαν Σαλβαδόρ οι μεθυσμένοι οδηγοί μπορεί να τιμωρηθούν εις θάνατον από το εκτελεστικό απόσπασμα.

12. Στο Λονδίνο οι λεγόμενοι «Freemen» (μεσαιωνικός τίτλος) έχουν το δικαίωμα να οδηγούν τα πρόβατα κατά μήκος της «Γέφυρας του Λονδίνου» χωρίς να πληρώνουν κανένα φόρο.

13. Στην Αγγλία όλοι οι άντρες άνω των 14 ετών οφείλουν να εξασκούνται στην τοξοβολία δύο ώρες την ημέρα.

14. Στην Ινδονησία η τιμωρία για τον αυνανισμό είναι ο αποκεφαλισμός.

15. Στο Μαϊάμι είναι παράνομο να κάνει κανείς σκέιτμπορντ μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

16. Στο Λάνκαστερ κανένας δεν πρέπει να υποκινεί ένα σκύλο να γαβγίσει, εφόσον ένας αστυνομικός του έχει ζητήσει προηγουμένως να σταματήσει.

17. Στην Αγγλία μία έγκυος γυναίκα μπορεί να γεννήσει όπου θέλει. Αν το επιθυμεί, μπορεί να γεννήσει ακόμα και μέσα στο κράνος ενός αστυνομικού.

18. Τα πλοία του βρετανικού ναυτικού που εισέρχονται στο λιμάνι του Λονδίνου θα πρέπει να παρέχουν ένα βαρέλι ρούμι στον αστυφύλακα του Πύργου του Λονδίνου.

19. Στο Οχάιο είναι ενάντια στο νόμο να ψαρεύει κανείς μεθυσμένος.

20. Στην Αλαμπάμα είναι παράνομο να οδηγεί κανείς με δεμένα μάτια.

21. Σύμφωνα με τους βρετανικούς νόμους του 2006 για τη φοροδιαφυγή, είναι παράνομο να αποκρύψει κανείς από έναν εφοριακό στοιχεία που δεν επιθυμεί να γνωστοποιήσει. Αντιθέτως, δεν είναι υποχρεωμένος να του πει κάτι που πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να το γνωρίζει.

22. Στη Γαλλία απαγορεύεται να δίνεται το όνομα «Ναπολέων» σε γουρούνια.

23. Θεωρείται προδοσία να κολλήσει κανείς ανάποδα γραμματόσημο που απεικονίζει τον βασιλιά της Αγγλίας.

24. Απαγορεύεται να πεθάνει κανείς μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

25. Στο Λονδίνο απαγορεύεται στα ταξί να μεταφέρουν σκύλους που πάσχουν από λύσσα ή πτώματα.

i-diadromi

Στο μάτι της Μαφίας!

Στο «μάτι» της Μαφίας έχει μπει ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. O επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δέχεται απειλές ότι θα απαγάγουν την γυναίκα του Έλενα και τη νεογέννητη κόρη του Ντία.

Ο 28χρονος στράικερ ήταν τόσο φοβισμένος που αποχώρησε από την Βουλγαρία με την οικογένειά του, μόλις συμφώνησε με την Μαφία για να δώσει το συγκεκριμένο ποσό. Μάλιστα, για να μην γίνει αντιληπτός, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έστειλε ιδιωτικό τζετ για να παραλάβει τον Μπερμπάτοφ από την Σόφια.

Για το συγκεκριμένο θέμα, στενός οικογενειακός φίλος της Βούλγαρου άσου ανέφερε: «Ο Ντίμι ανησυχεί ακόμα για την οικογένειά του και μάλιστα έχει υποσχεθεί να δώσει χρήματα στους γέιτονες εάν αυτοί παρατηρήσουν τίποτα περίεργο κοντά στο σπίτι του".

Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες όταν άνθρωποι της Μαφίας επικοινώνησαν με την μητέρα του Μπερμπάτοφ, Μαργαρίτα, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 28χρονος ποδοσφαιριστής μπλέκεται σε απαγωγές, αφού στην ηλικία των 18 είχε απαχθεί από τον πρόεδρο αντίπαλης βουλγαρικής ομάδας.

Αλλαγή πλάνων...

Αλλαγή πλάνων...

Μετά το ντέρμπι ακολουθεί το καθοριστικό ματς με την Άρσεναλ για τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια έπονται και οι μεταγραφές. Το βάρος πάντως, θα πέσει στην απόκτηση αριστερού χαφ.

Αυτή τη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» σκέφτονται τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και πως θα βγάλουν εις πέρας το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθεί. Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πέρασε, αλλά έρχεται το ματς στην Ξάνθη και στη συνέχεια η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Άρσεναλ που θα κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Μόλις περάσουν οι συγκεκριμένοι αγώνες το βάρος θα πέσει στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδα. Μία ή και δύο μεταγραφές αναμένεται να κάνει ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά το ματς με την αγγλική ομάδα αφού μια ενδεχόμενη πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ θα φέρει στα ταμεία του συλλόγου 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Αν η διοίκηση κρίνει ότι θα γίνει μία μεταγραφή ο παίκτης που θα αποκτηθεί θα είναι αριστερός χαφ. Εκεί θεωρούν στον Ολυμπιακό ότι πονούν. Ωστόσο, αν γίνει και δεύτερη μεταγραφή, το βάρος θα πέσει σε έναν επιτελικό μέσο. Το αγωνιστικό φορμάρισμα του Κώστα Μήτρογλου σε συνδυασμό με τις επικείμενες επιστροφές των Λουίς Ντιόγκο και Ματ Ντέρμπισιρ έχουν αλλάξει τα πλάνα και η σκέψη απόκτησης ενός επιθετικού έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Τα ονόματα που βρίσκονται ψηλά στα λίστα των «ερυθρολεύκων» είναι αυτά των Μίλαν Γιοβάνοβιτς και Ντιέγκο Σόουζα, ωστόσο ο πρώτος αν είναι να αποκτηθεί αυτό θα γίνει το καλοκαίρι, αφού ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τελευταία ακούγεται και το όνομα του Νέρι Καστίγιο, ο οποίος θέλει σαν τρελός να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πάντως, θα πρέπει ή να μείνει ελεύθερος από τη Σαχτάρ ή να παραχωρηθεί με ένα λογικό ποσό.

Στο στρατόπεδο των πρωταθλητών ωστόσο θεωρούν ότι δύσκολα θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν αποκλείουν την περίπτωση του Μεξικανού άσου. Στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό του Λομάνα Λούα Λούα, η περίπτωση του οποίου είναι πιο εύκολη από τις υπόλοιπες, αλλά στον Ολυμπιακό έχουν κάποιους ενδοιασμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με τον χαρακτήρα του παίκτη.