Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Το Ψηφιακό Σχολείο είναι βασικό συστατικό του οράματος του Νέου Σχολείου. H χρήση των Νέων Τεχνολογιών γίνεται ο καταλύτης για την αλλαγή:

α) του περιεχομένου των Προγραμμάτων Σπουδών και της σχολικής γνώσης
β) της διδασκαλίας και της μάθησης
γ) της σχέσης εκπαιδευτικών και μαθητών
δ) της σχέσης γονιών και σχολείου.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ... ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


1932: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Ολόκληρα χωριά καταστρέφονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται.

Διευκρινήσεις για την τροπολογία επί του τέλους ακινήτων Video

2011-09-27. Διευκρινήσεις για την τροπολογία επί του τέλους ακινήτων from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Εμπόδια στην εφεδρεία Video

Παρουσία Μαρινάκη η τελευταία προπόνηση


Την τελευταία του προπόνηση πριν τον αυριανό (27/09) κρίσιμο αγώνα με την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς» για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, κάνει ο Ολυμπιακός. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης, όπου βρισκόταν στο κέντρο της φυσούνας μαζί με τους Σωκράτη Κομινάκη, Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Γιάννη Μώραλη. Μάλιστα, είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Σέρβο.

Έτοιμος ο Ιμπαγάσα

Ο Αριέλ Ιμπαγάσα προπονήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και έδειξε έτοιμος για να αγωνιστεί, αν το θελήσει ο προπονητής του. Βέβαια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα.

Οι σκέψεις Βαλβέρδε για ενδεκάδα

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έδειξε κάποια πράγματα όσον αφορά την ενδεκάδα. Συγκεκριμένα κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της προπόνησης, ο Ισπανός τεχνικός έδειξε τις πρώτες του σκέψεις για την ενδεκάδα στο κορόιδο που έπαιζαν οι παίκτες. Στην μια εννιάδα βρισκόντουσαν οι Μαρκάνο, Φουστέρ, Τζιμπούρ, Αμπντούν, Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Μιραλάς, Ορμπάιθ και Ιμπαγάσα.

Αυτοί συν τον Κοστάντσο, τον Τοροσίδη και έναν εκ των Χολέμπας ή Μαρκάνο θα είναι βασικοί, με τον Ιμπαγάσα να μην είναι σίγουρο 100% ότι θα είναι βασικός.

ΤΣΣΚΑ - Ίντερ 2-3 ΔΕΙΤΑ ΤΑ ΓΚΟΛ Video

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Γκαμπούλοβ, Ναμπαμπκίν, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Αλντονίν, Ολίσε, Ντζαγκόεβ, Μαμάεβ (68' Τόσιτς), Ντουμπιά, Βάγκνερ Λοβ.

ΙΝΤΕΡ: Ζούλιο Σέζαρ, Ναγκατόμο, Λούσιο, Σαμουέλ, Κίβου (92' Κρισέτιγκ), Σανέτι, Καμπιάσο, Όμπι, Ρίκι Άλβαρες (84' Ζόναταν), Πατσίνι (49' Σάρατε), Ντιέγκο Μιλίτο.

Νέες καταδίκες στην υπόθεση Άλεξ


Ποινές φυλάκισης τριών έως δώδεκα μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε βάρος των γονιών και κηδεμόνων των πέντε ανήλικων αγοριών που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια, το Φεβρουάριο του 2006.

Από το σύνολο των επτά κατηγορουμένων αθωώθηκε μόνο η μητέρα ενός εκ των ανηλίκων. Πέντε εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων και καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή. Εξάλλου, ο πατέρας ενός εκ των αγοριών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, με αναστολή, καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία του και τον έκρινε ένοχο για την πράξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων εξ αμελείας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του μικρού Άλεξ, Νατέλα, η οποία μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσε: «Για μας το θέμα είναι να μάθουμε τι απέγινε το παιδί μας». Ο συνήγορός της, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης, έκανε λόγο για «ηθική δικαίωση».

pliroforiodotis.gr

Ρύθμιση για τα αυθαίρετα των Χιονοδρομικών


Την δημιουργία προϋποθέσεων για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στα Χιονοδρομικά κέντρων γνωστοποίησε ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός.

Ο δήμαρχος Νάουσας δήλωσε ότι προχώρησε η νομοθετική ρύθμιση για την ρύθμιση αυθαιρέτων και την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. «Ξεκαθαρίζουν πλέον τα πράγματα και από εδώ και πέρα θα μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες πάνω σε υγιής βάσεις» δήλωσε ο κ. Καραμπατζός.

Σχολιάζοντας την δήλωση του δημάρχου, η επικεφαλής της μειοψηφίας Ίλια Ιωσηφίδου σημείωσε ότι είναι λάθος τακτική για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η κ. Ιωσηφίδου στάθηκε και στις παγίδες που κρύβουν τέτοιες επιλογές φέρνοντας ως παράδειγμα την Ροκομέξ.

Katrina Bowden: Η πιο sexy γυναίκα στον πλανήτη Photo










Στην Εθνική ο Μέλμπεργκ


Κλήση στην Εθνική Σουηδίας για τον Όλοφ Μέλμπεργκ.

Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός θα δώσει το παρών στην αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος με την Φιλανδία, αλλά και με την Ολλανδία στη Στοκχόλμη.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο παίκτης δεν είχε αγωνιστεί στις αναμετρήσεις με Ουγγαρία και Σαν Μαρίνο, λόγω τραυματισμού.

Ρεκόρ διαρρήξεων σε αυτοκίνητα έκανε ζευγάρι


Πρόκειται για 25χρονο Αλβανό και την 24χρονη Ελληνίδα φίλη του.

Ρεκόρ διαρρήξεων σε αυτοκίνητα, έκανε μέσα σε τρεις μήνες, 25χρονος Αλβανός μαζί με 24χρονη Ελληνίδα φίλη του, η οποία και αναζητείται.

Ο 25χρονος συνελήφθη χτες από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στην Γλυφάδα, γιατί λίγο νωρίτερα, μαζί με την 24χρονη φίλη του, η οποία κατάφερε να διαφύγει, διέρρηξαν πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, από το εσωτερικό των οποίων αφαίρεσαν τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ατομικά έγγραφα καθώς και άλλα αντικείμενα.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας προέκυψε ότι το ζευγάρι αποφυλακίστηκε την 28-6-2011, από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για παρόμοια αδικήματα και αμέσως άρχισαν τις κλοπές σε αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να διαρρήξουν συνολικά 111 οχήματα στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στη Βουλιαγμένη, στην Βούλα και στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα κλοπιμαία διέθεταν σε κλεπταποδόχους σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια αγόραζαν ναρκωτικά, δεδομένου ότι και οι δύο είναι χρήστες.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 25χρονου Αλβανού, βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μείωσαν το εφάπαξ τους οι δικαστές

«Αυτοκούρεψαν» το εφάπαξ τους οι δικαστές, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα, η νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζει το ποσό των 2.055 ευρώ ως ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 30η Ιουνίου 2004.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η Αικ. Χριστοφορίδου) έκριναν ότι οι νόμοι 2512/1997 και 3232/2004 «δεν αντίκειται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος» κατά το σκέλος που θεσπίζουν ανώτατο όριο αποδοχών (2.055 ευρώ) για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, που δικαιούνται οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), οι οποίοι εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 3232/2004 (30.6.2004).

Το πλαφόν που τίθεται για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, δηλαδή το όριο των αποδοχών μέχρι του ποσού των 2.055 ευρώ, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, σημειώνουν οι δικαστές.

Κι αυτό γιατί δεν «ενέχει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση έναντι των ασφαλισμένων του επίμαχου Ταμείου οι οποίοι ανήκοντες στην αυτή κατηγορία και έχοντες τα ίδια χρόνια ασφάλισης, εξήλθαν της υπηρεσίας κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2517/1997, που δεν επέβαλαν αντίστοιχο ποσοτικό περιορισμό (2.055 ευρώ) επί των αποδοχών που λαμβάνονταν υπόψιν για τον υπολογισμό της παροχής».

Παράλληλα, η Ολομέλεια, στην υπ' αριθμ. 2769/2011 απόφασή της, τονίζει ότι η επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ των δικαστικών δεν αντιβαίνει ούτε και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων. Και δεν αντιβαίνει, καθώς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμπίπτει μεν στην έννοια του περιουσιακού δικαιώματος, δεν προστατεύεται όμως «ως δικαίωμα σε σύνταξη ή άλλη συνταξιοδοτική παροχή ορισμένου ποσού, ούτε ως δικαίωμα προσδοκίας προς απόληψη υψηλότερης παροχής (έστω και ανταποδοτικής)».

Οι δικαστές αναίρεσαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Ν. 3232/2004 κατά το σκέλος που θεσπίζει ανώτατο όριο αποδοχών για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος αντίκειται στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος.

Μάκη ψάχνουν... αλλά Μάκη δεν βρίσκουν - Άφαντος ο Ψωμιάδης!


Αμέσως μετά την απόφαση, δόθηκε σήμα στην αστυνομία να αναζητήσει τον Μάκη Ψωμιάδη, στην οδό Γκύζη 38 στο Παλαιό Ψυχικό και στο Μαύρο Λιθάρι (σπίτι του γιου του) όπου έχει δηλώσει σαν κατοικίες.

Ωστόσο, όταν πήγαν στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν κλειστές πόρτες και φυσικά τον “Big Mac” άφαντο!

Επένδυση «μαμούθ» από την Coca Cola στη Ρωσία


Η Coca Cola θα επενδύσει 3 δισεκ. δολάρια στη Ρωσία.

Η εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola ανακοίνωσε σήμερα πως θα ενισχύσει την παρουσία της στη Ρωσία και σχεδιάζει να επενδύσει εκεί 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Μουχτάρ Κεντ έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά τα εγκαίνια ενός εργοστασίου 120 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Αυτό το εργοστάσιο εμφιάλωσης και συσκευασίας θα έχει ετήσια παραγωγή 1,7 δισεκατομμύριο λίτρα και θα εξασφαλίσει την προμήθεια αναψυκτικών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Από το 1991, ο όμιλος Coca Cola έχει επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Κεντ.

Μείωση 15% σε επικουρικές συντάξεις

Ο υπουργός Απασχόλησης, ο Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε ότι θα υπάρχει ρύθμιση στα προβληματικά επικουρικά ταμεία.

Μείωση των επικουρικών συντάξεωv μεσοσταθμικά, κατά 15%, σε συγκεκριμένα ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων», δήλωσε.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη καταβολή των συντάξεων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ταμεία, σημειώνοντας:

«Τα ταμεία αντιμετωπίζουν όλα, σημαντικά προβλήματα. Ειδικά το ΙΚΑ, το οποίο υποδέχεται το πρόβλημα της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της ύφεσης. Είχε μεγάλες απώλειες το 2011. Ωστόσο, έχει γίνει ένας προγραμματισμός για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων. Το να έχει ξεπεράσει το κόκκινο (κάποιο ταμείο) με την έννοια να υπάρχει ζήτημα καταβολής των συντάξεων, όχι, δεν υπάρχει»

Ανάκληση αυτοκινήτων Opel τύπου Corsa D Για έλεγχο στο χειρόφρενο.


Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων Opel τύπου Corsa D, για έλεγχο στο χειρόφρενο πραγματοποιεί η GM ΕΛΛΑΣ Α.Ε., γενική εισαγωγέας αυτοκινήτων OPEL στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η ανάκληση αφορά 410 οχήματα, μοντέλα 2010 - 2011, στα οποία ο μοχλός του χειρόφρενου ενδέχεται να μη συγκρατείται στη θέση ενεργοποίησης / στάθμευσης λόγω ανεπαρκούς θερμικής επεξεργασίας του οδοντωτού τμήματος του μοχλού του χειρόφρενου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, που εμπλέκονται στην ανάκληση, θα αποσταλεί σχετική συστημένη ενημερωτική επιστολή, προκειμένου να προσέλθουν στο πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο του δικτύου OPEL, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές εργασίες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας GM ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στο τηλέφωνο 210 6164700.

Ανάκληση 1012 φορτηγών Actros από την Mercedes - Benz


Πρόγραμμα ανάκλησης οχημάτων MERCEDES-BENZ μοντέλο Actros σειρά 930-934, για έλεγχο στο ηλεκτρικό σύστημα και αντικατάσταση του πώματος ασφαλείας της ράβδου μέτρησης στάθμης λαδιού εκτελεί η εταιρεία MERCEDES-BENZ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε. όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η ανάκληση περιλαμβάνει 1012 οχήματα, παραγωγής από Ιούνιο 2006 έως Νοέμβριο 2009, στα οποία ενδέχεται να τρίβεται η ηλεκτρική καλωδίωση στη βάση του εγκεφάλου κινητήρα. Κατ' αυτό τον τρόπο ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος, όπως π.χ. στη λειτουργία του κινητήρα ή στη διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της τριβής, ενδέχεται να προκληθεί βραχυκύκλωμα σε μη ασφαλισμένα καλώδια υπό θετική τάση και με τη βάση του εγκεφάλου κινητήρα, με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιπλέον, στα πλαίσια βελτιστοποίησης των οχημάτων, θα τοποθετηθεί ένα νέο πώμα ασφαλείας για το σωληνωτό οδηγό της ράβδου μέτρησης στάθμης λαδιού, ο οποίο αποτρέπει την πιθανή διαρροή λαδιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με τα ανωτέρω θέματα. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Mercedes-Benz, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης MERCEDES-BENZ στο τηλέφωνο 800 11 76000.

Προφυλακιστέος ο Μάκης Ψωμιάδης

Υπέρ της προφυλάκισης του Μάκη Ψωμιάδη τάχθηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που συνεδρίασαν προκειμένου να κρίνουν την διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα μετά το πέρας της απολογίας του για τα "στημένα" παιχνίδια.

Με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διατάσσει την προσωρινή κράτηση του άλλοτε "ισχυρού άνδρα" της ΠΑΕ Καβάλα, δεχόμενο την θέση της εισαγγελικής λειτουργού κ. Θεοδωροπούλου που είχε διαφωνήσει με τον ανακριτή της υπόθεσης κ. Κασσίμη.

Επιδείνωση του διαστημικού καιρού «απειλεί επιβάτες και αστροναύτες»


Η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας που προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει σε αύξηση της επικίνδυνης ακτινοβολίας που λούζει τους αστροναύτες και τους επιβάτες των αεροπλάνων, προειδοποιούν Βρετανοί διαστημικοί μετεωρολόγοι. Εκτιμούν μάλιστα ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη δεν θα είναι δυνατόν να αναχωρήσει πριν από το 2050.

Η δραστηριότητα του Ήλιου παρουσιάζει έναν ενδεκαετή κύκλο αυξομείωσης, ακολουθεί όμως κι άλλους, πιο μεγάλους κύκλους που διαρκούν δεκαετίες. Από το 1920 ως σήμερα η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο και προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό όμως θα οδηγήσει σε επιδείνωση του διαστημικού καιρού, εκτιμά τώρα ο Μάικλ Λόκγουντ στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, ο οποίος υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στο Geophysical Research Letters.

Εξετάζοντας δείγματα πάγου που ανασύρθηκαν από μεγάλο βάθος στους πόλους, ο ερευνητές διαπίστωσε ότι τα ενεργειακά ηλιακά σωματίδια (SEP) που λούζουν τη Γη μειώνονται όταν εξασθενεί η ηλιακή δραστηριότητα. Περιέργως, όμως, η ενέργειά τους, και επομένως η ικανότητά τους να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Επιπλέον, η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας συνοδεύεται από εξασθένιση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου (ή ηλιόσφαιρας), το οποίο προστατεύει τη Γη από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας (γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες ή GRC).

Αυτή η επιδείνωση του διαστημικού καιρού, εκτιμά ο Λόκγουντ, ίσως θα απειλήσει στο μέλλον τις πτήσεις που περνούν κοντά στους πόλους, όπου καταλήγουν περισσότερα εισερχόμενα διαστήματα. Σήμερα, το όριο ασφαλούς έκθεσης για τους επιβάτες είναι πέντε τέτοιες πτήσεις το χρόνο. Τις επόμενες δεκαετίες, όμως, το όριο θα μπορούσε να πέσει στις δύο πτήσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών.

Ακόμα χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση σε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ειδικά όσες βάζουν πλώρη για πέρα από την τροχιά της Σελήνης. Η επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζει να στείλει η NASA στον Άρη τη δεκαετία του 2030 θα λουζόταν στην ακτινοβολία όχι μόνο στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και στην επιφάνεια του Άρη, ο οποίος δεν διαθέτει προστατευτικό μαγνητικό πεδίο όπως η Γη.

Και εφόσον αποδειχθεί ότι οι εκτιμήσεις του Λόκγουντ ευσταθούν, η NASA ίσως αναγκαστεί να επιβάλλει απαγορευτικό απόπλου για Άρη για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Newsroom ΔΟΛ

Βενγκέρ: «Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό»


Αντίθετος με την κριτική του Στιούαρτ Χιούστον πως ο Ολυμπιακός θα είναι εύκολος αντίπαλος για την Άρσεναλ, εμφανίστηκε ο Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Γάλλος τεχνικός ηγέτης των «κανονιέρηδων» στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης (27/9) ενόψει του αυριανού αγώνα για τη δεύτερη αγωνιστική του Champions League, τόνισε πως καμία ομάδα δεν μπορεί να νικήσει εύκολα έναν αντίπαλο.

«Στη ζωή είναι δύσκολα. Δεν μπορείς να νικήσεις κανένα εύκολο αντίπαλο. Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό. Τον είδαμε στο παιχνίδι με την Μαρσέιγ και ήταν πολύ καλός», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Αλσατού προπονητή.

Και συνέχισε: «Παίζουμε 14 χρόνια στο Champions League και αν δεν έχουμε μάθει πως δεν μπορείς να νικήσεις κανένα αντίπαλο εύκολα, τότε δεν έχουμε μάθει τίποτα από τη διοργάνωση».

Όσον αφορά στην πρεμιέρα των «κανονιέρηδων» στο «Emirates» για το Champions League, απάντησε: «Η Άρσεναλ θέλει τις νίκες στην έδρα της για να πάρει την πρόκριση. Έτσι δεν έχουμε κανένα άλλο στόχο πέραν της νίκης».

Τέλος, ο έμπειρος κόουτς, ο οποίος εμφανίστηκε ευδιάθετος, αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που απασχολεί την Premier League: «Το αγγλικό πρωτάθλημα δεν θα είχε γίνει τόσο μεγάλο αν δεν είχε τα τηλεοπτικά. Κάποτε εμείς στην Γαλλία είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Είχαμε τον Γκλεν Χοντλ και τον Μαρκ Χέιτλι. Τώρα το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο. Εγώ θέλω να παραμείνει το καλύτερο πρωτάθλημα και αν χρειαστεί να παίζουμε και πρωί για να το βλέπει και η Ασία, εγώ θα το κάνω. Χρειάζονται θυσίες και είμαι έτοιμος να τις κάνω».

Μέσα μιλούσε ο Βενιζέλος και έξω έπαιζαν ξύλο Video

Που κοιτάζουν οι γυναίκες τους άντρες

Το Cosmo for Guys στην Νέα Υόρκη αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα που θα έδινε απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: «τί είναι αυτό που προσέχουν οι γυναίκες στο αντρικό σώμα και τις ελκύει;».

Τοποθέτησαν λοιπόν, κάμερες σε έναν συμπαθητικό τύπο, τον οποίο αμόλησαν στους δρόμους της πόλης για να δουν τί προσέχουν οι γυναίκες επάνω του.

Οι κρυφές κάμερες είχαν τοποθετηθεί στα γυαλιά του, στα μπράτσα του, στο καβάλο του και στα... οπίσθιά του.




menslounge.gr

KIRSTEN DUNST Sexy Video


ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ... ΤΑ ΠΙΟ ΣΕΞΥ ΧΕΙΛΗ vIDEO

ΠΟΠΕΚ: Στο 1 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης


Το 1 ευρώ το λίτρο θα αγγίξει σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινή περιόδου (15/10), από 65-70 λεπτά το λίτρο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, διαμορφώνεται φέτος στα 60 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Χ. Μαυράκης, τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης προκειμένου να παταχθεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Δεν είναι δυνατόν», είπε, «να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, σε περίπτωση εξίσωσης των φόρων η τιμή του ντήζελ θέρμανσης θα φθάσει στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ μίλησαν για έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που -όπως είπαν - φθάνουν και το 30%, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκαν πληροφορίες για έξαρση των εισαγωγών βιοαιθανόλης από Βουλγαρία και Ιταλία, με την οποία νοθεύεται η βενζίνη. Η βιοαιθανόλη είναι βιοκαύσιμο και αναμειγνύεται με τη βενζίνη (όπως το βιοντήζελ αναμειγνύεται με το πετρέλαιο), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η χρήση της στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό κατήγγειλαν πως γίνονται εικονικές εξαγωγές καυσίμων καθώς και παράνομη χρήση πετρελαίου ναυτιλίας με τη συνδρομή κρατικών λειτουργών. «Το σύστημα διαχρονικά κλείνει το μάτι στο λαθρεμπόριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων, Δ. Ασημακόπουλος.

Σύμφωνα τέλος, με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ, η πτώση του τζίρου στα πρατήρια τον τελευταίο χρόνο (σε όγκους πωλήσεων) ξεπερνά το 50 % ενώ πάνω από 1.100 πρατήρια έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν.

Αίτημα του κλάδου είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα προκειμένου, όπως είπαν, να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο που επικαλέστηκαν, στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, το Δημόσιο εισέπραξε 2,64 δισ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, έναντι 3,2 δισ. πέρυσι, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ λιγότερα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης.

Με αφορμή τέλος τις φήμες ότι εξετάζεται νέα αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, σημείωσαν πως αν επαληθευθεί κάτι τέτοιο, «τότε η κυβέρνηση θα επιλέξει ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αλλά για τη μείωση και όχι για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου».

nafteboriki.gr

Βραδυνή διαδήλωση του Δεν πληρώνω στον Πειραιά


ΒΡΑΔΥΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέλευση στην Πλατεία Κοραή στο σκάκι, όπου εκτός πολλών συναγωνιστών της τοπικής Λαϊκής Συνέλευσης, συμμετείχαν και δεκάδες αγωνιστές του Δεν Πληρώνω, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πορείας στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Δεκάδες συναγωνιστές ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά χαράτσια που επιβάλλονται. Επίσης διανεμήθηκε η προκήρυξη του Δεν πληρώνω για την συλλογική άρνηση πληρωμών των χαρατσιών.

Μετά από πρωτοφανή για τα δεδομένα γειτονιάς, πορεία μίας περίπου ώρας στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, δόθηκε νέο ραντεβού για την Παρασκευή 30-09 στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κοραή όπου οι "Επιτροπές αγώνα Δεν Πληρώνω" μαζί με τον λαό του Πειραιά θα μεταβούν εν πορεία στην κοντινότερη ΔΟΥ όπου θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση για την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού. Επίσης στη Συνέλευση αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Δεν Πληρώνω στον Πειραιά.

Όλοι στους δρόμους για την ανατροπή!! Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε!!


Ο καφές διώχνει την κατάθλιψη στις γυναίκες


Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές γιατί ο καφές έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά επειδή ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έχει ανάλογη ευεργετική διάθεση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καφεΐνη με κάποιο τρόπο μεταβάλλει την χημεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν επί μια δεκαετία σχεδόν 51.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών και από αυτές, στην πορεία, περίπου 2.600 εμφάνισαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την ψυχική διάθεση των ατόμων και βρήκαν ότι οι περισσότερες από όσες εκδήλωσαν καταθλιπτικά συμπτώματα, έπιναν από καθόλου έως πολύ λίγο καφέ.

Σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή λιγότερο την εβδομάδα, όσες κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο κατά 15% για να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όσες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, είχαν ακόμα λιγότερο κίνδυνο (20%). Όσες έπιναν τακτικά καφέ, ήταν επίσης πιθανότερο να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να ασχολούνται με την εκκλησία και τον εθελοντισμό. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρες και να έχουν υψηλή πίεση αίματος ή διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους ταιριάζουν με προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ όσων πίνουν πολύ καφέ. Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση καφέ – κατάθλιψης και τόνισαν είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν στις γυναίκες να πίνουν παραπάνω καφέ για να φτιάξουν τη διάθεσή τους.

Το 2015 σε λειτουργία η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης

Εντός του 2015 θα λειτουργήσει η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης, αντί για τον Οκτώβριο του 2012 που είχε οριστεί αρχικά ως η ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., Γιώργο Κωνσταντινίδη, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, τα έργα κατασκευής των σταθμών και των σηράγγων έχουν ολοκληρωθεί κατά 38% καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σταθμού Ευκλείδης και η διάνοιξη των σηράγγων κατά 65%.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στους σταθμούς Επίσταθμος (περιοχή Άγιοι Πάντες), Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Φλέμινγκ και Ανάληψη και στις σήραγγες. Ο πρώτος μετροπόντικας βρίσκεται στο σταθμό Φλέμινγκ και ο δεύτερος στη διαδρομή από Ευκλείδη προς Φλέμινγκ.

Για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται επισήμανε ότι είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο σταθμό Δημοκρατίας, τη διακλάδωση προς Σταυρούπολη, την οδό Βενιζέλου, την πλατεία Αγίας Σοφίας και το Συντριβάνι.

Στο μεταξύ εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις γης στις περιοχές Παπάφη, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και Αμαξοστάσιο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Συντριβάνι, το Παπάφειο και το σταθμό Πατρικίου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ακόμη ότι ο προγραμματισμός του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Δελφών με Μαρτίου και δύο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός για τις επεκτάσεις

Τόνισε δε, ότι σχεδιάζονται πέντε επεκτάσεις προς την Καλαμαριά, τη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο, την Τούμπα και το αεροδρόμιο. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί η τελική φάση της επέκτασης Καλαμαριάς που θα έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα, 5 σταθμούς και προϋπολογισμό 650 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η έναρξη της κατασκευής τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σχετικά με την επέκταση για Σταυρούπολη, μήκους 6,5 χιλιομέτρων με 6 σταθμούς μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και κόστος 650 εκ. ευρώ, οι μελέτες θα δημοπρατηθούν εντός του έτους με στόχο την δημοπράτηση της οριστικής μελέτης το 2013. Η επέκταση για Εύοσμο και Κορδελιό μέσω Αμπελοκήπων και Μενεμένης προβλέπει διαδρομή 4,4 χιλιομέτρων με 4 σταθμούς και κόστος 440 εκατομμύρια ενώ γίνεται προσπάθεια γα τη δημοπράτηση των μελετών μέσα στο χρόνο.

Εξάλλου, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Τούμπας και της Χαριλάου σχεδιάζεται νέα γραμμή που μέσω των παραπάνω περιοχών θα καταλήγει στη Νέα Ελβετία με συνολικό μήκος 5,5 χιλιόμετρα, 3 σταθμούς και 400 εκ. ευρώ εκτιμώμενο κόστος. Τέλος η επέκταση για το αεροδρόμιο χαρακτηρίζεται απαραίτητη, με 5 χιλιόμετρα διαδρομής, 5 σταθμούς και 300 εκ. ευρώ προϋπολογισμό.


Πεζοδρομείται την Παρασκευή η Αγίας Σοφίας


Πεζοδρομείται πιλοτικά, την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας από τη συμβολή της με την Πλατεία Αγίας Σοφίας έως την οδό Τσιμισκή και θα παραμείνει κλειστό στην κυκλοφορία για όλα τα αυτοκίνητα με εξαίρεση τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Την έναρξη της πεζοδρόμησης στην οδό Αγίας Σοφίας θα κηρύξουν το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Να σημειωθεί ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την εκφόρτωση των εμπορευμάτων και την τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς επίσης και των παρόδιων οικοδομών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης έρχονται τον Οκτώβριο

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης θα έρθουν -πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο- σε όλες τις γειτονιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκτός από την Τσιμισκή όπου ήδη υπάρχουν, και στην Τριανδρία και στην Τούμπα δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κάδοι θα τοποθετηθούν όσο το δυνατόν συντομότερο στην Ανω Πόλη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αποκομιδή απορριμμάτων, όπως συνέβη πριν το καλοκαίρι, καθώς η υπηρεσία λειτουργεί εύρυθμα. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά «αυτή τη στιγμή θα αρχίσει η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο, εκτός από την Τσιμισκή, όπου υπάρχουν ήδη, και στην Τριανδρία. Θα πάρουμε μια ανάσα και μετά θα τοποθετηθούν κάδοι στην Τούμπα. Από την 1η Οκτωβρίου θα τοποθετήσουμε 1.460 κάδους ανακύκλωσης στην πόλη που έχουμε παραλάβει. Ολα αυτά θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο». «Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στην Ανω Πόλη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται από την αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης η χωροθέτηση των σημείων που θα τοποθετηθούν- από τις επόμενες ημέρες και έως το τέλος του 201- οι περίπου 1500 μπλε κάδοι, που θα στείλει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Ηδη, στη διάθεση του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται τρία απορριμματοφόρα από την ΕΕΑΑ, τα οποία θα ξεκινήσουν τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η ενημέρωση των νοικοκυριών και η διανομή κατάλληλων φυλλαδίων στους δημότες, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα υλικά, που θα μπορούν να πετούν στους μπλε κάδους.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και τοποθετήθηκαν, ενδεικτικά, μπλε κάδοι, στις οδούς Τσιμισκή, Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου και μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ αντικαταστάθηκαν οι παλιοί γκρι με νέους. Τα πρώτα στοιχεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους περίπου 620 αρχικούς κάδους, στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ενθαρρυντικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15% των ανακυκλώσιμων υλικών.
Μεσα στους στόχους είναι μέσα στο 2012 να τοποθετηθούν συνολικά 5000 μπλε κάδοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και στην Άνω Πόλη.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης
Τα υλικά που μπορούν να ρίχνουν οι δημότες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες), αλουμινένια (κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.), γυάλινες συσκευασίες (νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων), πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ
περιτυλίγματος) και λευκοσιδηρές συσκευασίες (γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα).
Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα, όσες μπορούν να είναι διπλωμένες, ενώ τα καπάκια πετιούνται ξεχωριστά από τα μπουκάλια. Οι δημότες αδειάζουν τα υλικά στον κάδο από τη σακούλα και κατόπιν μπορούν να πετάξουν και τη σακούλα προς ανακύκλωση.
Στη συνέχεια, ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα ειδικά Κέντρα Διαλογής, που λειτουργούν γι αυτό το σκοπό. Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή. Τα ανακυκλώσιμα υλικά ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.

agelioforos