Επαινο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των πρότυπων σχεδίων αναπλάσεων πόλεων, πήρε ο Δήμο Κοζάνης συμμετέχοντας με το έργο «Αποπεράτωση πλατείας- περιβάλλοντα χώρου και παραδοσιακού ρέματος στο Δ.Δ. Λευκοπηγής του Δήμου Κοζάνης.

Ο έπαινος αποδόθηκε στον Δήμαρχο Κοζάνης για το συγκεκριμένο έργο, από το από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helexpo, κ. Θέμη Καρτσιώτη, στα πλάισια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου, Kοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, “POLIS” 2009. « Δύο από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των Τοπικών Διαμερισμάτων και η διατήρηση της παράδοσής μας », αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ο κ. Μαλούτας αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του συγκεκριμένου έργου, τόνισε ότι το έργο ανάπλασης του ρέματος στην Λευκοπηγή, σηματοδοτεί δύο προτεραιότητες του Δήμου Κοζάνης. Η πρώτη είναι, η σημασία που δίνεται σε Τοπικά Διαμερίσματα του δήμου, στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η δεύτερη, αφορά στον τομέα της παράδοσης, καθώς το συγκεκριμένο έργο θα δίνει τη δυνατότητα στον ιστορικό νερόμυλο της Λευκοπηγής, να λειτουργεί με τη δύναμη του νερού. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα, οι νέοι, να γνωρίσουν τον παραδοσιακό τρόπο άλεσης των δημητριακών.

Στην ίδια έκθεση που ολοκληρώθηκε τη Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, ως μέλος της Αναπτυξιακής Διαδημοτικής Εταιρείας «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας- CitiesNet», και από την πολύμηνη συνεργασία του με την ACE- HELLAS A.E., χάρη στην οποία διαθέτει πλέον και αξιοποιεί λογισμικό διαχείρισης τεχνικών έργων, το οποίο καλύπτει όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις και τη διαχειριστική επάρκεια που ζητά ο ΕΛ.Ο.Τ. Το λογισμικό αυτό παρουσίασε η ιδιοκτήτρια εταιρεία στα πλαίσια της έκθεσης.