Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Άφαντες οι αποζημιώσεις για τα «Δεκεμβριανά»

Έναν χρόνο μετά τη μερική ή ολική καταστροφή των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, δεκάδες θεσσαλονικείς επιχειρηματίες αναμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις που τους είχε υποσχεθεί η πολιτεία. Πριν ακόμη να σβήσουν οι φωτιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η τότε κυβέρνηση είχε υποσχεθεί γενναίες αποζημιώσεις σε όσους επιχειρηματίες υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο μετά έναν χρόνο το μόνο που πήραν οι πληγέντες είναι η πρώτη δόση της αποζημίωσης, ύψους 10.000 ευρώ, ενώ η καταβολή του υπολοίπου παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, οι οποίοι μίλησαν στη «Θ», εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ παραπάνω και το μόνο που φαίνεται να επιθυμούν είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων «μπας και βγάλουμε τίποτε από την περσινή χασούρα».

«ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ»
«Όλοι στενοχωρηθήκαμε με αυτά που συνέβησαν πέρυσι και βεβαίως με τον άδικο χαμό του Αλέξη. Δικαίως διαμαρτύρονται τα νέα παιδιά, όμως είναι άδικο να ξεσπούν επί δικαίων και αδίκων. Είναι αναγκαίο να τιμήσουμε όλοι τη μνήμη του Αλέξη, όμως πρέπει αυτή τη φορά να επικρατήσει ψυχραιμία», δηλώνει στη «Θ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Επισημαίνει πάντως ότι οι έμποροι του κέντρου δεν πρόκειται να λάβουν κανένα επιπλέον μέτρο φύλαξης των επιχειρήσεών τους.
Δύο μήνες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές του περασμένου Δεκεμβρίου η τότε κυβέρνηση ψήφισε νόμο, ο οποίος προέβλεπε την καταβολή του 50% των ζημιών έως του ποσού των 100.000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο διάστημα από 6 έως 15 Δεκεμβρίου. Εάν δηλαδή μία επιχείρηση είχε υποστεί ζημιές από 200.000 και πάνω, θα έπαιρνε το πολύ 100.000 ευρώ. Για την άμεση ανακούφιση των επιχειρηματιών δόθηκε μία πρώτη δόση ύψους 10.000 ευρώ, η οποία καταβλήθηκε αδιακρίτως σε όλους όσων οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές κατόπιν σχετικής βεβαίωσης από την αστυνομία ή το Επιμελητήριο. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν το επόμενο διάστημα. Έκτοτε όμως ουδείς από τους δικαιούχους εισέπραξε έστω ένα ευρώ.
Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβάλλονταν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις καθορίστηκε έξι μήνες μετά, τον περασμένο Ιούνιο, οπότε αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελών επιτροπών ανά Επιμελητήριο, οι οποίες θα αποφάσιζαν ποιος και με πόσα θα αποζημιωθεί. Έκτοτε η υπόθεση έχει κολλήσει, αφού οι επιτροπές δηλώνουν αδυναμία να εκτιμήσουν εκ των υστέρων το ύψος των ζημιών των επιχειρήσεων, οι οποίες στο μεταξύ είχαν ήδη αποκατασταθεί, για να επαναλειτουργήσουν. Επ’ αυτού ζητήθηκαν από το καλοκαίρι ακόμη διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες όμως δεν δόθηκαν ποτέ.

ΖΗΜΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό) οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες κατά τα περσινά «Δεκεμβριανά» ανήλθαν σε 163, εκ των οποίων οι 118 ήταν στο κέντρο. Οι περισσότερες έλαβαν την πρώτη δόση των 10.000 ευρώ αλλά όσες -περίπου 80- δικαιούνταν περαιτέρω αποζημίωσης ακόμη την αναμένουν. Εξ αυτών τελικώς περί τις 60 υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις τριμελείς επιτροπές των Επιμελητηρίων, αλλά λεφτά δεν πήραν ακόμη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέλους της επιτροπής του ΕΒΕΘ «οι υπόλοιποι επιχειρηματίες είτε απογοητεύτηκαν και δεν θέλησαν να διεκδικήσουν επιπλέον ποσά είτε τα εισέπραξαν από την ασφάλειά τους».
Στην επιτροπή του ΕΒΕΘ υποβλήθηκαν περί τις είκοσι αιτήσεις, εκ των οποίων ορισμένες αφορούν επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Έως τώρα το μόνο που έγινε είναι η βεβαίωση ζημιών για τέσσερις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δικαιούνται μικροποσά των 2.000-3.000 ευρώ. «Οι μεγάλες υποθέσεις εκκρεμούν», σημειώνει το μέλος της επιτροπής.
Στην αντίστοιχη επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου έχουν υποβληθεί περί τις 30 αιτήσεις αποζημίωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν εξεταστεί, καθώς η επιτροπή εκφράζει αδυναμία εκτίμησης των ζημιών, «αφού έχουν αποκατασταθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης. Από αυτές ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστής μεγάλης επιχείρησης ενδυμάτων, η οποία υπέστη ζημιές ύψους 2.85 εκατομμυρίων ευρώ!
Περί τις επτά αιτήσεις υποβλήθηκαν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Επιχειρήσεις οι οποίες καταστράφηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου αλλά εκτός του χρονικού διαστήματος μεταξύ 6 και 15 του μηνός δεν πρόκειται να λάβουν αποζημίωση. Το ίδιο ισχύει και με τα εποχικά καταστήματα, αφού ο νόμος επιτάσσει να λειτουργούν έως και σήμερα, ασχέτως εάν η επιχείρηση υφίσταται.
Των αποζημιώσεων εξαιρέθηκαν και επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν άνω των 50 υπαλλήλων. Γι’ αυτές ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα χορήγησης δανείου έως το 35% του τζίρου τους με την εγγύηση του δημοσίου. Ωστόσο η αναγκαία υπουργική εγκύκλιος εγγύησης κεφαλαίου δεν εκδόθηκε ποτέ. Στη Θεσσαλονίκη στην κατηγορία αυτή υπάγονται τέσσερις επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν σημαντικές ζημίες, ενώ δεκάδες είναι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των Αθηνών.


Τι λένε οι πληγέντες επιχειρηματίες

Παναγιώτης Σαραντίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών κινητής τηλεφωνίας επί της Εγνατίας
«Οι ζημιές στο κατάστημα ανήλθαν στις 570.000 ευρώ. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο δηλώσαμε 197.000 ευρώ, αφού τόσο ήταν το όριο. Δυστυχώς δεν πήραμε τα λεφτά ούτε από την ασφάλεια, αφού η επιχείρηση ήταν ασφαλισμένη στην ‘Ασπίς Πρόνοια’, η οποία έκλεισε. Το κατάστημα μεταφέρθηκε από το 81Α της Εγνατίας στο 116, αφού έχει καταστραφεί έως τώρα τέσσερις φορές».

Χάρης Σαββίδης, ιδιοκτήτης κυλικείου στο Πολυτεχνείο
«Η επιχείρηση καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, αφού κάηκαν μηχανήματα, εμπορεύματα και ό,τι άλλο υπήρχε. Το ύψος των ζημιών ανήλθε σε 180.000 ευρώ, αλλά ακόμη δεν πήραμε φράγκο. Καταθέσαμε το σχετικό φάκελο στην επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου από τον Ιούλιο ακόμη και αναμένουμε».

Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή της Εγνατίας με την Αριστοτέλους
«Το κατάστημα κάηκε σχεδόν ολοσχερώς και οι ζημιές ανήλθαν στις 350.000 ευρώ. Πήραμε τα πρώτα 10.000 ευρώ, καθώς και 14.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για μισθούς και δώρο Χριστουγέννων των υπαλλήλων. Κατέθεσα το σχετικό φάκελο για τις αποζημιώσεις από το Φεβρουάριο ακόμη, αλλά ακόμη δεν έχω καμία απάντηση. Λεφτά δεν πήραμε ούτε από την ασφάλεια, αφού η επιχείρηση ήταν ασφαλισμένη στην ‘Ασπίς Πρόνοια’».

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου