Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ιστορική ανακάλυψη από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

Δύο ιαπωνικά υποβρύχια σχεδιασμένα να μεταφέρουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη για επιθέσεις σε αμερικανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Χαβάη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Τα υποβρύχια είχαν καταληφθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ όταν η Ιαπωνία συνθηκολόγησε το 1945, αλλά επέλεξαν τελικώς να τα βυθίσουν βιαστικά, όταν η Σοβιετική Ένωση έμαθε για την ύπαρξη τους και ζήτησε πρόσβαση σε αυτά και την τεχνολογία που μετέφεραν. Σημειωτέον, ότι η ύπαρξη των υποβρυχίων ήταν άγνωστη στις συμμαχικές δυνάμεις καθώς οι ΗΠΑ την κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προλάβει να αποσπάσουν κάποια από τα πρωτοποριακά τεχνολογικά μυστικά των I-14 και Ι-201 τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια της ΕΣΣΔ.

Τα δύο υποβρύχια βρεθήκαν πρόσφατα από ερευνητική ομάδα του National Oceanic και Atmospheric Administration's Undersea Research Laboratory σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάη και το τηλεοπτικό κανάλι του National Geographic.

Σχεδιασμένα ως υποβρύχια αεροπλανοφόρα, ήταν σε θέση να μεταφέρουν τρία βομβαρδιστικά αεροπλάνα Aichi, με διπλωμένα φτερά, σε ειδικά διαμορφωμένα υπόστεγα στο κατάστρωμα. Τα αεροσκάφη είχαν σχεδιαστεί ώστε να εκτοξεύονται με καταπέλτη από το κατάστρωμα και ήταν εφοδιασμένα με πλωτήρες δίνοντας τους τη δυνατότητα να προσγειώνονται στη θάλασσα όταν επέστρεφαν από τις αποστολές τους.

Τα υποβρύχια Ι-400 του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Ναυτικού, μήκους 122 περίπου μέτρων, ήταν τα μεγαλύτερα υποβρύχια του πολέμου και παρέμειναν τα μεγαλύτερα μέχρι την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών σκαφών στη δεκαετία του 1960.

Το ιαπωνικό ναυτικό αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στις μάχες στην επιφάνεια της θάλασσας θέλησε να μεταφέρει τον πόλεμο στις ακτές της Αμερικής, με αποστολή να πλησιάσουν τις ακτές των ΗΠΑ και αφού αναδυθούν στην επιφάνεια να εξαπολύσουν μέσα σε λίγα λεπτά επιθέσεις με αεροσκάφη.

Πάντως η πρώτη αποστολή τέτοιου υποβρυχίου είχε ως στόχο τη απελευθέρωση αρουραίων και εντόμων μολυσμένων με χολέρα, τύφο και άλλες αρρώστιες σε πόλεις της δυτικής Αμερικής. Όμως, η αποστολή δεν εκτελέστηκε ποτέ, καθώς η Ιαπωνία παραδόθηκε πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση.

Έπειτα από την παράδοση της Ιαπωνίας πέντε τέτοια υποβρύχια πέρασαν στην κατοχή των ΗΠΑ και στάλθηκαν με μεγάλη μυστικότητα στη Χαβάη για να μελετηθούν. Όμως όταν το 1946, η Σοβιετική Ένωση άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον οι ΗΠΑ προτίμησαν να βυθίσουν τα υποβρύχια με τορπίλες από το USS Cabezón.

news24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου