Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προβάδισμα Λιόν και Μάντσεστερ έναντι Ρεάλ και Μίλαν

Τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League απέκτησαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λιόν απέναντι στις Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έφυγαν νικητές από το «Σαν Σίρο» με 3-2 επί της Μίλαν, η οποία είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 3', ενώ οι «λιονέ» επικράτησαν 1-0 των Μαδριλένων στο «Ζερλάν».

Την Τετάρτη, η Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται τη Φιορεντίνα και η Πόρτο φιλοξενεί την Αρσεναλ. Την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται η πρώτη συνάντηση του Ολυμπιακού με την Μπορντό και άλλες τρεις αναμετρήσεις.

Λιόν: Λορίς, Ρεβεγιέρ, Κρις, Μουμσόνγκ, Αλί Σισοκό, Τουλαλάν, Μακούν, Πιάνιτς, Γκουβού, Ντελγκάδο, Λισάντρο Λόπες

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Ραούλ Αλμπιόλ, Μαρσέλο, Τσάμπι Αλόνσο, Μαχαμαντού Ντιαρά, Γκρανέρο, Κακά, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ιγκουαΐν

Μίλαν: Ντίντα, Μπονέρα, Νέστα, Τιάγκο Σίλβα, Αντονίνι, Πίρλο, Μπέκαμ, Αμπροζίνι, Πάτο, Ροναλντίνιο, Χούντελααρ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν Ντερ Σαρ, Ράφαελ, Φέρντιναντ, Έβανς, Εβρά, Κάρικ, Φλέτσερ, Σκόουλς, Νάνι, Παρκ, Ρούνι

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

17 Φεβρουαρίου
Μπάγερν Μονάχου - Φιορεντίνα
Πόρτο - Αρσεναλ

23 Φεβρουαρίου
Στουτγάρδη - Μπαρτσελόνα
Ολυμπιακός - Μπορντό

24 Φεβρουαρίου
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σεβίλη
Ίντερ - Τσέλσι

Η «επιστροφή» της Paris Hilton (vid)


Αυτή τη φορά, η διάσημη κληρονόμος τράβηξε τα βλέμματα, αλλά και τα φλας των παπαράτσι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες, λόγω του καρναβαλιού. Συγκεκριμένα, η Paris, θέλησε να δείξει πόσο πολύ λατρεύει την μπύρα Devassa, την οποία και διαφημίζει, με αποτέλεσμα ωστόσο να γίνει… «λιώμα».


SEXY ΟΠΙΣΘΙΑ vol. I













Τζούλιετ Καμπρέρα







Πρώτη στη λίστα με τις πιο κακοντυμένες σταρ η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς


γνωστή φιλοζωική οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) δημοσίευσε και φέτος τη λίστα με τις πιο κακοντυμένες σταρ του Χόλιγουντ. Η Catherine Zeta – Jones κατέλαβε πανηγυρικά την πρώτη θέση στην ψηφοφορία καθώς επιλέγει συχνά να φορά κομμάτια από γούνα ή δέρμα ζώων.

Η αλήθεια είναι πως η ηθοποιός το τελευταίο διάστημα κάνει αρκετά στυλιστικά ατοπήματα, φορώντας πολλές φορές γούνες και ρούχα με animal print προκαλώντας τους ανθρώπους της οργάνωσης για την προστασία των ζώων.

Η PETA "δικαιολογεί" την απόφασή της λέγοντας ότι ψηφίστηκε πρώτη για «το φετίχ που έχει να φοράει κάτι που στο παρελθόν ήταν ζωντανό». Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η Aretha Franklin, η Kate Hudson, η Jessica Simpson, η Goldie Hawn και η Rihanna.

protothema

Μείωση τιμών σε φάρμακα


Μεσοσταθμική μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά περίπου 20%, σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων.


Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να έχει εκτοξευθεί στα 6,6 δισ. ευρώ το 2009, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας πλήρους ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων φαρμάκων, από το σύνολο χωρών της Ε.Ε., για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς.

Η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα του νέου τύπου τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, ενώ εξήγησε ότι επιλογή του προτύπου αυτού έγινε:
α) για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων,
β) για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και
γ) για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων.

Η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.

Η ανατιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων- γενοσήμων, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον όμως 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας. Την ίδια ώρα, ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.

ethnos

Το 69% των Γάλλων νοσταλγούν το φράγκο

Όλο και περισσότεροι Γάλλοι φαίνεται πως νοσταλγούν το φράγκο, καθώς μία νέα δημοσκόπηση έδειξε πως το ποσοστό των πολιτών- «νοσταλγών» φτάνει το 69% τη στιγμή που τον Ιούνιο του 2002 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 48% ενώ λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2005 ανάλογη έρευνα έδειχνε πως το 61% των Γάλλων αναπολούσαν τις μέρες των φράγκων.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ifop για το εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 47% των ερωτηθέντων νοσταλγούν «πολύ» το πρώην εθνικό τους νόμισμα, ενώ το 22% «λίγο». Παράλληλα, το 31% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δε νοσταλγεί το φράγκο.

Επίσης, όπως αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Ifop, τα επίπεδα νοσταλγίας του φράγκου ήταν χαμηλότερα μεταξύ των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης (37%) και όσων είχαν σπουδάσει δύο έτη μετά από το λύκειο (49%). Αντίθετα, η νοσταλγία ήταν υψηλότερη ανάμεσα σε όσους δε διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (78%) και πτυχίο (81%).

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου στις 11 και 12 Φεβρουαρίου σε 957 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα κοπεί ο 14ος μισθός

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παράλληλα δεν θέλησε να μπει σε συζήτηση περί λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το πρόγραμμα σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Οικονομικών Aντερς Μποργκ ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της JP Morgan

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 19:50 στα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρίας «JP MORGAN», στην οδό Χάριτος 3, στο Κολωνάκι.

Αγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα, όπως και συνέβη.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και γι' αυτό δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εταιρίας, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την έκρηξη.

Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.

«Αιματηρή» η χρονιά για τους δημοσιογράφους το 2009

Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον Τύπο αφού σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος 70 δημοσιογράφοι.

Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, το 2009, αριθμός που θεωρείται ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ καταγραφεί, κατάγγειλε σε σημερινή έκθεσή της η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η σφαγή 31 δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο σε επιθέσεις που έγιναν στις Φιλιππίνες, επεισόδια που σχετίζονται με τοπικές εκλογές που διενεργήθηκαν το Νοέμβριο, με δεύτερο πλήγμα για τον Τύπο τις διώξεις και τη βία στη Σομαλία, όπως αναφέρει στην 350 σελίδων έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη καταγγέλλει το θάνατο και άλλων 24 δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε το 2007 με 67 θανάτους δημοσιογράφων, ενώ το 2008 ο αριθμός των θανάτων ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων χρόνων, με 41 νεκρούς.

Για το ασύρματο Ίντερνετ ετοιμάζονται οι πάροχοι

Η ταχεία ενίσχυση του όγκου δεδομένων απειλεί να οδηγήσει σε κορεσμό των ασύρματων δικτύων. Ο ειδήμων των δικτύων υπολογιστών Μπομπ Μέτκαφ προέβλεψε το 1995 ότι πριν τα τέλη του 1996, το Ίντερνετ θα κατέρρεε, εξαιτίας της γεωμετρικής αύξησης του όγκου δεδομένων, που θα προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στα επίγεια και ασύρματα δίκτυα. Αν και η πρόβλεψη του Μέτκαφ διαψεύσθηκε, το φάσμα της κατάρρευσης είναι και πάλι ζωντανό και απασχολεί τους ειδικούς στη σύνοδο Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Η μείωση της τιμής των προσωπικών υπολογιστών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, καθώς και η εισαγωγή ταχύτερων μόντεμ, επέτρεψαν την έκρηξη του Διαδικτύου. Σήμερα, η επιτυχία των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, επιτρέπουν τη σύνδεση του χρήστη στο Ίντερνετ ανά πάσα στιγμή. Στα τέλη του 2008, 198 εκατ. πελάτες στον κόσμο διέθεταν ασύρματη σύνδεση στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός αυτός βρισκόταν στα 312 εκατομμύρια.

Όπως και στις πρώτες ημέρες του Ίντερνετ, έντονη συζήτηση διεξάγεται αυτή τη στιγμή γύρω από το εάν η ανάπτυξη αυτή θα συνεχισθεί, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να μην μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Μεγάλη ειρωνεία θεωρεί ο αναλυτής Μπεν Γουντ το γεγονός ότι πριν πέντε χρόνια η βιομηχανία αναζητούσε εναγώνια πελάτες για τα νέα δίκτυα που είχε δημιουργήσει με μεγάλο κόστος. Στην προσπάθειά του αυτή, οι εταιρίες προχώρησαν σε σημαντικές προσφορές, που τις δεσμεύουν σήμερα, μετά την εκτόξευση της αγοράς. Η AT&T αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του iPhone, η εταιρία αποδέχθηκε τον όρο της Apple για απλό συμβόλαιο σύνδεσης, χωρίς προσφορές και άλλα μπόνους. Αντί, όμως, να πουλήσει μερικά εκατομμύρια συσκευές, όπως αρχικά υπολόγιζε, η AT&T εκτιμά σήμερα ότι διαθέτει 12 με 14 εκατομμύρια iPhone στο δίκτυό της. Την ίδια στιγμή, ο όγκος δεδομένων που διακινούνται στα δίκτυά της σημείωσε αύξηση της τάξης του 5.000% τα τελευταία τρία χρόνια. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες της εταιρίας να αυξήσει τη χωρητικότητα των δικτύων της σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, η επικείμενη έλευση του iPad απειλεί την εταιρία με νέα προβλήματα δικτύων.

Η κατάρρευση δικτύων της δεκαετίας του 1990 αποσοβήθηκε όχι μόνο χάρη στη μειωμένη ζήτηση, αλλά και λόγω της δραματικά αυξημένης προσφοράς, με τη μορφή μεγάλων επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Ορισμένες εταιρίες, όπως η Vodafone στην Ευρώπη συνέχισαν τις δαπανηρές αναβαθμίσεις των δικτύων τους, παρά την παγκόσμια ύφεση, θεωρώντας την ποιότητα μετάδοσης δεδομένων πολύ σημαντική. Τα ασύρματα δίκτυα, όμως, είναι ριζικά διαφορετικά από τα ενσύρματα. Τις περισσότερες φορές η χρήση ενσύρματης σύνδεσης από έναν χρήστη, δεν επηρεάζει την ταχύτητα του δικτύου. Η ικανότητα μετάδοσης δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου, όμως, επηρεάζεται άμεσα από τη χρήση του δικτύου, καθώς κάθε κινητό στην ίδια περιοχή συνδέεται στην ίδια κεραία αναμετάδοσης. Αν δεν ελεγχθούν, μικρή ομάδα χρηστών μπορεί να «καταπιεί» όλο το δίκτυο, όπως έγινε με το δίκτυο της AT&T, όπου 3% των χρηστών χρησιμοποιούν 40% της χωρητικότητας.

Η αμερικανική εταιρία αποφάσισε έτσι να διακόπτει τη σύνδεση στο Ίντερνετ σε όσους χρήστες «καταχρώνται» μεγάλο όγκο δικτύου. Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση του Ίντερνετ στα κινητά απειλεί άμεσα τα κερδοφόρα για τις εταιρίες γραπτά μηνύματα, αλλά και τις ίδιες τις φωνητικές κλήσεις. Δημοφιλή προγράμματα, όπως το Skype, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση δωρεάν τηλεφωνικών κλήσεων μέσω Διαδικτύου αποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες των εταιριών είναι δικαιολογημένες. Αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι οι εταιρίες θα αναγκασθούν σύντομα να επιβάλουν αυστηρούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από το κινητό τηλέφωνο, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον όγκο δεδομένων στα ήδη υπερφορτωμένα δίκτυά τους.

Οργανικές ουσίες σε αρχαίο μετεωρίτη

Επιβεβαιώθηκε ότι ένας αρχαίος μετεωρίτης που έπεσε στη Γη, περιέχει πληθώρα οργανικών ουσιών.

Γερμανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένας διαστημικός βράχος, ο οποίος έπεσε στον πλανήτη μας πριν περίπου 40 χρόνια και ο οποίος είναι πιθανότατα παλαιότερος ακόμα και από τον ήλιο μας, περιέχει εκατομμύρια οργανικές ουσίες.

Ο λεγόμενος μετεωρίτης του «Μέρτσισον», που βρέθηκε το 1969 σε μια πόλη της Αυστραλίας με αυτό το όνομα, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν φως στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την εποχή που γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Η ενδελεχής μελέτη του εξωγήινου βράχου έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Σμιτ-Κόπλιν του γερμανικού Ινστιτούτου Οικολογικής Χημείας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Οι μετεωρίτες μοιάζουν με τα γήινα απολιθώματα, επειδή επιτρέπουν στους επιστήμονες να «ταξιδέψουν» πίσω στο χρόνο. Η νέα ανακάλυψη, που φανέρωσε μια αφθονία ουσιών στον αρχαίο μετεωρίτη, δείχνει ότι πιθανότατα το αρχέγονο ηλιακό μας σύστημα είχε μεγαλύτερη μοριακή ποικιλία από τη σημερινή Γη.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει εξεταστεί ξανά στο παρελθόν, αλλά για την εύρεση συγκεκριμένων ουσιών. Είναι η πρώτη μελέτη που ανέλυσε το σύνολο των ουσιών του βράχου και επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας τεράστιας ποικιλίας χημικών ουσιών που βασίζονται στον άνθρακα, δηλαδή οργανικών. Μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια νέων εργαλείων υψηλής ανάλυσης και φασματοσκοπίων, εντοπίστηκαν 70 αμινοξέα, τα οποία θεωρούνται ο θεμέλιος λίθος της ζωής, καθώς από αυτά δημιουργήθηκε το DNA.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν καθόλου ότι, με ακόμα πιο βελτιωμένες τεχνικές ανάλυσης, θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν ακόμα περισσότερες ουσίες στο βράχο, ο οποίος πιθανότατα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 4,65 δισ. ετών του ήλιου μας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης διέσχισε τα αρχέγονα νέφη του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος, απορροφώντας με τον τρόπο αυτό διάφορες οργανικές ουσίες. Τα ευρήματα αυτά ασφαλώς θα δώσουν νέα τροφή στη συνεχιζόμενη διαμάχη για το πώς ξεπήδησε η ζωή στον πλανήτη μας.

Ο παππούς και η γιαγιά…παχαίνουν τα παιδιά!

Τα παιδιά που περνάνε ώρες με τον παππού και τη γιαγιά, παχαίνουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για το βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει όλη την μέρα.

Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους.