Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα αδέρφια του Μάικλ Τζάκσον σχεδιάζουν παγκόσμια περιοδεία ως Τζάκσον 4.

Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, Μάρλον, Τίτο, Τζάκι και Τζερμέιν ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για μία επανένωση την επόμενη χρονιά και ελπίζουν να ξαναδημιουργήσουν τον ήχο που τους έκανε γνωστούς ως Τζάκσον 5 πριν τη σόλο καριέρα του αδερφού τους Μάικλ.

Ο Τζάκι που έχει φτάσει τα 58χρόνια τόνισε: «Για 40 χρόνια είχαμε μία μεγάλη υποστήριξη από τους φαν σε όλο τον κόσμο. Τώρα θέλουμε να κάνουμε γι’ αυτούς μία μεγάλη περιοδεία». Στη συνέχεια αποκάλυψε και τον τρόπο που έμαθε τον θάνατο του μεγάλου αδερφού του: Προχωρούσα στο δρόμο και άκουσα κάποιον να λέει πως ο Μάικλ

Ίωση ο Μήτρογλου

Την Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του Κώστα Μήτρογλου στην αναμέτρηση της 15ης αγωνιστικής απέναντι στον Άρη. Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός πήγε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Ο Μήτρογλου επέστρεψε στο σπίτι του και παρέμεινε κλινήρης.

Από εκεί και πέρα, η προετοιμασία των «ερυθρολεύκων» για τον αγώνα της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, συνεχίστηκε με προπόνηση στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο Ντουντού επέστρεψε σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων και τέθηκε στη διάθεση του Ζίκο για το ματς του «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Γκαλέτι ακολούθησε ατομικό στο γυμναστήριο, λόγω του προγράμματος ξεκούρασης των ποδοσφαιριστών, ενώ ο Ματ Ντάρμπισιρ έλαβε σε ένα μέρος της προπόνησης των «ερυθρολεύκων» και στην συνέχεια ακολούθησε ατομικό. Ατομικό έκανε και ο Στολτίδης, ενώ ο Λεντέσμα ακολούθησε πρόγραμμα σε γυμναστήριο και γήπεδο. Η επόμενη προπόνηση του Ολυμπιακού είναι προγραμματισμένη για τις 15:30.

Τέλος, στο θέμα του Λούα Λούα ο παίκτης θα προπονηθεί μαζί με τους υπόλοιπους «ερυθρολεύκους» την Παρασκευή. Ο Ζίκο θα έχει την ευκαιρία να δει σε τι κατάσταση είναι ο Κογκολέζος επιθετικός πριν λάβει την τελική του απόφαση για το αν θα αποκτηθεί. Ο Λούα Λούα έχει ξεκινήσει ήδη ατομικό πρόγραμμα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ "Τηλεορασόπληκτοι" λόγω κρίσης

Οι μεγάλες περικοπές εξόδων που αναγκάστηκαν να κάνουν οι Αμερικανοί εν προκειμένω, καθώς η νέα έρευνα έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από την εταιρεία Deloit, ήταν μεν εις βάρος της αγοράς των ΗΠΑ αλλά υπέρ της τηλεθέασης, καθώς οι πολίτες αναγκάστηκαν να βρουν ένα φθηνό τρόπο διασκέδασης κι έπεσαν με τα μούτρα στη μικρή οθόνη.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της Deloit, όπως δήλωσε ο διευθυντής γνώσης και καινοτομίας Εντ Μόραν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως “η τηλεόραση ωφελήθηκε πολύ από την ύφεση”, ενώ είχε απάντηση και στο επιχείρημα των καναλαρχών πως έχουν χάσει από τις διαφημίσεις, διευκρινίζοντας πως “τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν το θάνατο της τηλεόρασης, καθώς η διαφήμιση στην τηλεόραση εξακολουθεί να είναι πιο αποδοτική από τις διαφημίσεις στο ίντερνετ”.
Η Deloit ανακάλυψε πως η μέση εβδομαδιαία παρακολούθηση τηλεόρασης αυξήθηκε στις 18 ώρες, από 16 που ήταν πέρυσι, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών έδειξε το συγκεκριμένο... σπορ ως την αγαπημένη του δραστηριότητα, όταν την προηγούμενη σεζόν το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις το 26%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ηλικίας από 14 έως 75 ετών απέδειξε πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους λόγω κρίσης δηλώνοντας πως έχουν αναγκαστεί να περικόψουν τις αγορές εισιτηρίων για τον κινηματογράφο, τις συναυλίες ή το θέατρο στρεφόμενοι στη δωρεάν διασκέδαση της μικρής οθόνης.

makthes

Το όνειρο των φοιτητών για την πόλη τους

Φρέσκιες ιδέες και νέες προτάσεις για μεταφορά της ΔΕΘ στα ανατολικά παρουσιάζουν φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής στο πλαίσιο πρωτοποριακού προγράμματος, ανοιχτού και στο κοινό της πόλης.
Οι επισκέπτες της ΔΕΘ αποβιβάζονται από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” κι έρχονται σε επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Δίπλα από τους συνεδριακούς χώρους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Πάρκου της Θεσσαλονίκης, φυσική συνέχεια κατά κάποιον τρόπο του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, εκεί δηλαδή που βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Θαλάσσια ταξί πηγαινοφέρνουν κόσμο από τη Θεσσαλονίκη και προσαράζουν στη σύγχρονη μαρίνα σκαφών που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα...
Κάπως έτσι σχεδιάζουν το μέλλον της πόλης οι φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, αναπτύσσοντας την πρόταση του πρώτου τμήματος για μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο χώρο του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου.
Στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξελίσσεται αυτές τις μέρες ένα σύγχρονο εργαστήριο αρχιτεκτονικής, οι εργασίες του οποίου θα κορυφωθούν με την άφιξη του καθηγητή και γνωστού αρχιτέκτονα Πάτρικ Σουμάχερ καθώς και του Ράινερ Τζετλ, αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με τη βοήθεια των οποίων θα γίνει μια δημόσια παρουσίαση και έκθεση των προτάσεων των φοιτητών.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Είκοσι πέντε φοιτητές μαζί με την εντεταλμένη λέκτορα του ΑΠΘ του τμήματος Αρχιτεκτόνων, Αναστασία Τζάκα, εργάζονται στους υπολογιστές προσαρμόζοντας τις σχεδιαστικές τους ιδέες σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα με κίνηση (animation). “Οι προτάσεις κινούνται σε πειραματικό επίπεδο. Τα παιδιά παρουσιάζουν τις απόψεις τους μέσα από ψηφιακές τεχνικές παραμετρικού σχεδιασμού. Αυτό που αναδεικνύουν οι περισσότερες προτάσεις είναι το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα υπάρχει σε ένα βαθμό μέχρι την Καλαμαριά. Στη συνέχεια διακόπτεται. Με τις αποτυπώσεις αυτές οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και το αεροδρόμιο αποκτούν σχέση με τη θάλασσα. Ο επισκέπτης που φθάνει στη Θεσσαλονίκη έρχεται σε επαφή με τα θαλάσσια πάρκα. Ακόμη και μέσω της θαλάσσιας συγκοινωνίας μπορεί να φθάσει στο κέντρο της πόλης”, εξηγεί δίνοντας το στίγμα των προτάσεων των φοιτητών η κ. Τζάκα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
“Θέλουμε να αναδείξουμε το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Μία από τις προτάσεις μας είναι η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου ως συνέχεια της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και των εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΠΘ, δεδομένου ότι δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ βρίσκονται αυτές του ΑΠΘ. Ένα από τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ύπαρξη κατά κάποιον τρόπο στεγανών μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων, αλλά και η αταξία με την οποία εξελίσσεται στη συνέχεια το αστικό τοπίο. Για παράδειγμα, μέχρι να φτάσει κανείς από το αεροδρόμιο στην πόλη δεν συναντά παρά μερικά κομμάτια-νησίδες οικισμών άναρχα δομημένων, εμπορικά κέντρα και σημεία αναφοράς της ζώνης καινοτομίας”, εξηγεί στη “Μ” η Μαρίνα Βασιλειάδη.
Οι φοιτητές στην πρότασή τους προσπαθούν να δημιουργήσουν μια “ομαλή” μετάβαση του επισκέπτη από το αεροδρόμιο και τη ΔΕΘ στα ανατολικά μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, και για τον λόγο αυτό, όπως εξηγούν, προσπαθούν να διαμορφώσουν σύγχρονες δυναμικές και να... αναδιατάξουν το όλο τοπίο.
“Είναι εντυπωσιακό ότι μια πόλη που είναι προσανατολισμένη στη θάλασσα ξεχνά την επαφή μαζί της. Έτσι, μετά την Καλαμαριά η σχέση της πόλης με τη θάλασσα διακόπτεται. Αυτή τη σχέση προσπαθούν να αποκαταστήσουν ορισμένες από τις προτάσεις μας” τονίζει στη “Μ” η Άλκηστις Θωμίδου.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Η ΔΕΘ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Θέτουμε ξανά το επίκαιρο ερώτημα “για ποιον λόγο να μεταφερθεί η ΔΕΘ στην ανατολική πλευρά της πόλης και όχι στη δυτική;”. “Όλες οι διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό βρίσκονται δίπλα στα αεροδρόμια. Άλλωστε στην ανατολική πλευρά της πόλης η οικιστική ανάπτυξη είναι πιο έντονη”, απαντούν οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης διοργανώνουν ανάλογα εργαστήρια, λέει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου. Οι φοιτητικές εργασίες που θα εκπονηθούν κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν δημοσίως το Σάββατο το μεσημέρι στην αίθουσα διαλέξεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

makthes

Οκτώ συμβουλές για να μην πέσετε θύμα διάρρηξης


Σημαντικό είναι την περίοδο των γιορτών, οπότε αναμένεται αύξηση ειδικά των διαρρήξεων, οι κάτοικοι διαμερισμάτων να τηρούν μέτρα για την προστασία του σπιτιού τους. Συγκεκριμένα:

1. Πριν βγείτε, έστω για λίγο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.

2. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα, αλλά κρατήστε ένα φως μονίμως αναμμένο. Ζητήστε από έναν γείτονα να συγκεντρώνει την αλληλογραφία σας.

3. Βάλτε αυτόματο διακόπτη, ώστε ορισμένα φώτα να ανάβουν κατά άτακτα χρονικά διαστήματα.

4. Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πολυκατοικία σας. Ο νεαρός που παριστάνει τον πλασιέ, τον τεχνικό των οργανισμών κοινής ωφέλειας ή τον υπάλληλο του συνεργείου καθαριότητας μπορεί να είναι “ποντικός”.

5. Τοποθετήστε συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας. Παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις κοινές πόρτες.

6. Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.

7. Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας.

8. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κλέφτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε ακίνδυνα για σας. Όταν διαπιστώσετε την παρουσία του, φωνάξτε ένα ανδρικό όνομα ή ανάψτε το φως και προσποιηθείτε ότι κάτι ψάχνετε.

Τέσσερις ληστείες σε διάστημα δέκα ωρών

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η μικροεγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διαπράχθηκαν τέσσερις ληστείες σε διάστημα μικρότερο των δέκα ωρών. Παρομοίως έχουν πληθύνει και οι διαρρήξεις σπιτιών, που μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έφτασαν τις 3.138.

Απανωτές είναι οι επιδρομές ληστών στην Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή ήταν καταστήματα ψιλικών, ακολούθησαν χρυσοχοεία και τώρα οι ληστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο. “Τώρα πλέον φοβόμαστε. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι μπορεί να ληστέψουν και εμάς. Άλλωστε στα ξενοδοχεία ειδικά τη νύχτα δεν υπάρχουν χρήματα”, τόνισε στη “Μ” ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Ιωάννης Γιαννούσης, υπάλληλος του οποίου έπεσε θύμα ληστείας λίγο πριν από τις 3 χθες τα ξημερώματα.

Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κασκόλ και κρατώντας όπλα, μπήκαν στη ρεσεψιόν και ακινητοποίησαν τον ξενοδοχοϋπάλληλο. “Δώσε τα λεφτά” τού είπαν μόνο, σύμφωνα με τις περιγραφές συναδέλφων του στη “Μ”. Ο άτυχος 35χρονος τα μόνα χρήματα που είχε ήταν 150 ευρώ που κρατούσε ο ίδιος και άλλα 200 ευρώ που υπήρχαν στο ταμείο και τα παρέδωσε στους ληστές. “Τώρα δεν θα αφήνουμε ούτε πενηντάρικο”, παρατήρησε ο ξενοδόχος. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι του ξενοδοχείου επισήμαναν πως την περίοδο αυτή, λόγω των γιορτών, τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα και από τύχη οι ληστές δεν βρήκαν μπροστά τους κάποιον επισκέπτη, παρότι η ώρα ήταν προχωρημένη. “Τα ξενοδοχεία είναι ευάλωτα, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, αφού δεν κρατάμε χρήματα”, υπογράμμισε ο κ. Γιαννούσης.

Λίγες ώρες πριν, το βράδυ της Δευτέρας, δύο ληστές εισέβαλαν σε σουπερμάρκετ της οδού Λιτοχώρου και με την απειλή όπλων άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν στα ταμεία, περίπου 360 ευρώ, και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Θύμα ληστείας έπεσε λίγο αργότερα και ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών στην οδό Μ. Ασίας στον Εύοσμο. Ένα άτομο, που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, κρατώντας όπλο τον ακινητοποίησε και άρπαξε 400 ευρώ από το ταμείο και δύο κινητά τηλέφωνα. Ο δράστης διέφυγε πεζός.

Η Ασφάλεια διερευνά και καταγγελία 64χρονου εμπόρου τσιγάρων ότι το μεσημέρι της Δευτέρας δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστους που τον ακολουθούσαν με επιβατικό αυτοκίνητο, οι οποίοι με χρήση σωματικής βίας τού άρπαξαν χαρτοφύλακα που περιείχε 50.000 ευρώ. Η καταγγελία έγινε στην αστυνομία το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όπως περιέγραψε ο έμπορος, η επίθεση έγινε στη διασταύρωση των οδών Ζιργάνου και Ερυθρού Σταυρού, στην Καλαμαριά, την ώρα που έφευγε από τα γραφεία της εταιρείας του.

Στις Σέρρες εντοπίστηκαν δύο ανήλικοι 14 και 16 χρόνων, καθώς και ένας 28χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τρεις κλοπές και δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία του νομού μέσα σε οκτώ ημέρες το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι τρεις κατηγορούμενοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η ανησυχία των αρχών ασφαλείας εντείνεται, καθώς τις ημέρες των γιορτών, ειδικά μετά την καταβολή των δώρων στους υπαλλήλους, αναμένεται να αυξηθούν τα φαινόμενα ληστειών και διαρρήξεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ισχύσουν έκτακτα μέτρα με ενίσχυση των πεζών και των εποχούμενων περιπολιών στις γειτονιές.

Αλλωστε και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη σύσκεψη με δημάρχους της ανατολικής Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, ανακοίνωσε την ενίσχυση του αριθμού των δικυκλιστών που θα εποπτεύουν περιοχές εκτός του κέντρου και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, ειδικά στα ανατολικά, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ειδικά με συνεχή περιστατικά διαρρήξεων, ενώ παράλληλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις λόγω της μεγάλης έκτασης που έχουν να καλύψουν, αλλά και λόγω της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν έντονη ανησυχία. Είναι ενδεικτικό πως στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια ζήτησαν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. “Να αγοράσουμε ακόμη και εμείς αυτοκίνητα τύπου τζιπ και να τα δώσουμε στην αστυνομία, για να τα χρησιμοποιεί στις περιοχές μας, όπου υπάρχει μόνο ένα περιπολικό”, τόνισαν. Ορισμένοι μάλιστα άφησαν αιχμές ότι, αν δεν ασφαλιστούν σε εταιρείες σεκιούριτι, τις επόμενες ημέρες σπίτια δημοτών θα γίνουν στόχοι διαρρηκτών.

Η ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζει τη νέα αντιεγκληματική πολιτική, όπως αυτή σχεδιάστηκε από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αστυνομικοί διευθυντές όλης της χώρας. “Αστυνομικοί στο δρόμο”, είναι το σύνθημα που δίνει ο υπουργός, ο οποίος επιχειρεί να μειωθούν οι θέσεις αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα-στόχους, αλλά και να μειωθούν τα λεγόμενα πάρεργα, με τα οποία ασχολείται η ΕΛΑΣ, όπως είναι η επίδοση κλήσεων για δικαστήρια, η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, οι έλεγχοι σε καταστήματα και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημερινές ανακοινώσεις θα οριοθετηθούν στόχοι για τη μείωση της μικροεγκληματικότητας, διαφορετικοί ανά νομό, και θα ανακοινωθεί η αύξηση των πεζών περιπολιών στις περισσότερες αστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη των ληστειών του δρόμου. Παράλληλα, πρόκειται να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων στην περιφέρεια στα πρότυπα του νέου σχεδίου “Καποδίστριας ΙΙ”. Ουσιαστικά, όπως εξηγούσε ο κ. Βούγιας, κάθε νέος δήμος θα διαθέτει ένα ισχυρό αστυνομικό τμήμα, που θα προκύψει από τη μείωση των σημερινών, τα οποία είναι διασπαρμένα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι δήμοι να έχουν και δεύτερο τμήμα, σε περίπτωση που η μεγάλη τους έκταση και ο πληθυσμός τους το επιβάλλουν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η αύξηση των αδικημάτων που εντάσσονται στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το 2009 η αύξηση των ληστειών καταστημάτων και προσώπων αναμένεται να φτάσει το 42% στο τέλος του χρόνου σε σχέση με το 2008.

Μόνο το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση 36% σε σχέση με πέρυσι. Στο 15% αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το τέλος του 2009 η αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων και των κλοπών στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με πέρσι. Το πρώτο εννεάμηνο το ποσοστό αύξησης στα συγκεκριμένα αδικήματα έφτασε το 11,5%. Αντίθετα μειωμένες σε ποσοστό 60% είναι οι ληστείες τραπεζών.

Οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται από μήνα σε μήνα αποδεικνύονται από τα επιμέρους στοιχεία που αναλύονται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καταγράφηκαν 3.138 διαρρήξεις σπιτιών σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, όταν αυτός ο αριθμός το ίδιο διάστημα του 2008 δεν υπερέβαινε τις 2.500.

makthes


"Το Ιράν δεν χρειάζεται την ατομική βόμβα"

"Εχθρικό προς την ατομική βόμβα" είναι το Ιράν σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος πρόσθεσε ότι το Ιράν "δεν την χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του".

Στις κατηγορίες της Δύσης, η οποία δηλώνει ότι το Ιράν, παρά τις αρνήσεις του, επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού του προγράμματος, ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ απάντησε ότι "όταν θέλουμε κάτι το λέμε ξεκάθαρα" ενώ πρόσθεσε ότι "η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι εχθρική προς την ατομική βόμβα, για το λόγο αυτό είμαστε υποστηρικτές του αφοπλισμού από τα πυρηνικά και τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στον κόσμο".

Θεσσαλονίκη: Απεργούν οι οδηγοί ταξί, επειδή συνελήφθη συνάδελφός τους

Σε απεργία κατέβηκαν αιφνιδίως οι οδηγοί ταξί της Θεσσαλονίκης, μετά τη σύλληψη συναδέλφου τους, επειδή μετέφερε δύο λαθρομετανάστες. Με απόφαση του σωματείου οδηγών ταξί "Ερμής", οι οδηγοί ταξί ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ απεργία, ενώ πολλοί συγκεντρώθηκαν στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ελευθερίου- Κορδελιού, όπου κρατείται ο συνάδελφός τους. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο συνάδελφος.

Πώς είναι δυνατόν να ήξερε ότι οι πελάτες είναι λαθρομετανάστες;" δήλωσε στον "Αγγελιοφόρο" ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Γιαννακάκης. Όπως έγινε γνωστό, ο οδηγός παρέλαβε τους δύο λαθρομετανάστες από το σταθμό των ΚΤΕΛ Μακεδονία λίγο μετά τις 8 το βράδυ και μετά από απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, συνοριοφύλακες σταμάτησαν το όχημα για έλεγχο, όπου διαπίστωσαν πως οι δύο επιβάτες στερούνταν νομίμων εγγράφων.

Σισέ: «Μας έκανε καλό η αλλαγή προπονητή»!

O Τζιμπρίλ Σισέ ήταν ικανοποιημένος με την πρόκριση και τα δύο πρώτα του γκολ στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως έκανε καλό στον Παναθηναϊκό η αλλαγή προπονητή! Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο Νίκος Νιόπλιας μιλάει λιγότερο και μας αφήνει να παίζουμε πιο ελεύθερα»!

Αναλυτικά: «Έφτασε η ώρα για τα πρώτα γκολ. Είμαι λίγο απογοητευμένος που άργησα να βάλω γκολ στην Ευρώπη. Τώρα όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί έβαλα δύο τέρματα και βοήθησα την ομάδα μου να κερδίσει. Σίγουρα είναι δίκαιο το γεγονός ότι προκριθήκαμε. Ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει περισσότερους πόντους. Ίσως με την Γαλατασαράι ν' αξίζαμε κάτι παραπάνω. Τώρα περιμένουμε την κλήρωση».

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην αλλαγή προπονητή: «Οι συμπαίκτες μου είναι πιο ήρεμοι μετά την αλλαγή προπονητή. Είναι πιο χαλαρωμένοι. Ο νέος τεχνικός δεν μιλάει τόσο πολύ. Μας αφήνει να λειτουργήσουμε πιο ελεύθερα στο γήπεδο και να δείξουμε την αξία μας. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί θέλουμε ήρεμους παίκτες. Μας έκανε καλό η αλλαγή προπονητή.

Για την κλήρωση είπε: «Προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει αν θα τύχουμε με τις Μαρσέϊγ ή Λίβερπουλ. Θα είναι καλό όμως από την άποψη ότι θα δω παλιούς φίλους και συμπαίκτες μου. Το σημαντικό όμως θα είναι να περάσουμε.

Ολοκλήρωσε με ευχαριστίες προς τον Χενκ Τεν Κάτε: «Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το προπονητικό τιμ και ειδικά τον κ. Τεν Κάτε για την συνεργασία μας. Ήταν πολύ καλοί, όμως όλα αυτά τώρα ανήκουν στο παρελθόν και τώρα θα κοιτάξουμε να δώσουμε το 100% των δυνάμεών μας για το νέο τεχνικό μας, που είναι πολύ καλός και βάζει την ψυχή του για την ομάδα».

sportnet

Μετά τους Oasis έρχονται οι Oasis 2.0! Αντε και στην έκδοση 7.0...

Σύμφωνα με το www.music-news.com, ο Liam Gallagher θα βιντεοσκοπήσει το making του νέου album που ετοιμάζει με τη μπάντα του, κάτω από το όνομα... Oasis 2.0.

Γιατί το κάνει; Για να δείξει ότι εκείνος είναι ο ιθύνων νους, σύμφωνα πάντα με το ίδιο site.

Μαζί του θα είναι -όπως έχουμε πει- οι υπόλοιποι bandmates των Oasis.

Άγριο φονικό με θύμα αλλοδαπό

Ένα φρικτό έγκλημα αποκαλύφθηκε σήμερα το πρωί.

Στην οδό Φυλής 74, στις 08.15, βρέθηκε εντός οικίας το πτώμα ενός αλλοδαπού.

Ο άντρας αγνώστων λοιπών στοιχείων βρέθηκε στην κυριολεξία κατακρεουργημένος, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία ταυτότητας.

Το έγκλημα ερευνάται από την Αστυνομία.

eglimatikotita

Ελληνική ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια

Έναν πυλώνα από γρανίτη ανακάλυψε η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στην Αλεξάνδρεια, που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Χάρη Τζάλα, ανέσυρε τον πυλώνα κατ’ εξαίρεση, μετά από ειδική άδεια του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ. Ζάχι Χάου, γιατί εκτός του ότι είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα -ο μόνος μονολιθικός πυλώνας σε ολόκληρη την Αίγυπτο- δείχνει την τοποθεσία του Ναού της Ίσιδος Λοχιάδος, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.

Κάρφωσαν 50 βελόνες σε 2χρονο αγοράκι

Σοκ προκαλεί στην Βραζιλία η ιστορία ενός 2χρονου αγοριού στο σώμα του οποίου οι γιατροί βρήκαν καρφωμένες 50 βελόνες.

Το αγόρι πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να του αφαιρεθούν οι βελόνες. Σύμφωνα
όμως με τους γιατρούς κάποιες θα χρειαστεί να παραμείνουν στο σώμα του, καθώς είναι πολύ κοντά στα ζωτικά του όργανα και έτσι αν αφαιρεθούν κινδυνεύει η ζωή του.

Πριν προχωρήσουν πάντως στην εγχείρηση, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, αφού μία από τις βελόνες έχει τρυπήσει τον πνεύμονά του.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας, το παιδί έπεσε θύμα επιτηδείων που εκτελούσαν ένα τελετουργικό μαύρης μαγείας.

Ξεκινάει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Θεσσαλονίκη

Η DIGEA, συνεχίζοντας τη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, θα προχωρήσει στην ψηφιακή εκπομπή του σήματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στις 14 Ιανουαρίου 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η DIGEA, εφαρμόζοντας την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και Φιλίππειου.

Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη ενώ θα διακοπεί από το Φιλίππειο, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη απόφαση.

Νίκη Ολυμπιακού στη Λιθουανία για την Ευρωλίγκα


Τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του στον 2ο όμιλο της Ευρωλίγκας πανηγύρισε απόψε ο Ολυμπιακός στη Λιθουανία. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 89-83 της Λιέτουβος Ρίτας στην παράταση (74-74 κ.α.), σε αγώνα για την 8η ημέρα της διοργάνωσης, παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου τους και υποχρέωσαν το σύνολο του Κουρτινάιτις στην 4η ήττα του.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 34-33, 57-53, 74-74 κ.α., 83-89 -παράταση

Christofer Lee - ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ



Πτυσσόμενο σιδερένιο γκλοπ

Στις 6/12 χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία





Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία

Eκατοντάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι ιταλικές αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή της Ούμπρια στην κεντρική Ιταλία, προκαλώντας μικρές ζημιές σε κτίρια αλλά κανένα τραυματισμό. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν πολύ πιο ισχυρός στην περιοχή γύρω από την πόλη της Περούτζια.

Στην κοινότητα του Μαρτσιάνο, τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας απομάκρυναν 500 κατοίκους καθώς τα κτίρια στα οποία διέμεναν ήταν παλιά και υπέστησαν ζημιές από το σεισμό. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ένα γυμναστήριο, έως ότου εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση των ζημιών.

Τον Απρίλιο, η ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή του Αμπρούζο στην κεντρική Ιταλία προκάλεσε το θάνατο 300 ανθρώπων και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους

To Twitter κατά των σεισμών

"Αλιεύοντας" τις αντιδράσεις των πολιτών στο Twitter, τη δημοφιλή υπηρεσία microblogging όπου οι χρήστες δημοσιεύουν μηνύματα 140 χαρακτήρων, η Υπηρεσία Γεωδυναμικών Ερευνών εξάγει συμπεράσματα για την έκταση του σεισμού και τις μετασεισμικές συνθήκες στην εκάστοτε περιοχή.

Αμέσως μετά από μια σεισμική δραστηριότητα, η χρήση του Twitter κορυφώνεται και η Υπηρεσία πιστεύει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στους διασώστες. Επιπρόσθετα, οι αναφορές των πολιτών βοηθούν ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα - ή μη- ενός σεισμού.

Παρ' όλα αυτά, αναφέρει η Υπηρεσία, το εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, δρα πάντοτε συμπληρωματικά στα επιστημονικά συστήματα αναφοράς ζημιών, που υπολογίζουν με ακρίβεια την έκταση μιας φυσικής καταστροφής.

ABBA, Genesis και Stooges

To Σουηδικό συγκρότημα των ABBA, μαζί με τους Stooges του Iggy Pop, τους Genesis, το θρύλο της reggae, Jimmy Cliff και τους Hollies, είναι τα νέα ονόματα που θα κοσμήσουν με την παρουσία τους το Rock 'n' Roll Hall of Fame.

Η ένταξη ενός καλλιτέχνη ή συγκροτήματος στην εν λόγω διοργάνωση τείνει να θεωρηθεί μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο χώρο της σύγχρονης μουσικής.

Το Rock 'n' Roll Hall of Fame στεγάζεται στο ομώνυμο μουσείο στο Clevelant των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει δεχθεί στο παρελθόν σκληρή κριτική σχετικά με τον τρόπο που κάποιος εισέρχεται σε αυτό.

Η τελετή εισόδου των παραπάνω ιστορικών ονομάτων στο μουσείο, έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Κρεμάστηκε με την μαντίλα της .....

Μια 28χρονη παντρεμένη νέα γυναίκα που όπως θα πει το περιβάλλον της έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα έβαλε τέρμα στην ζωή της χθες το απόγευμα επιλέγοντας να κάνει το απονενοημένο διάβημα σε αποθήκη του σπιτιού της στο χωριό Λύκειο των Σαπών. Μάλιστα χρησιμοποίησε την μαντίλα της στο δοκάρι της αποθήκη, όπου εκεί την βρήκε ο σύζυγος και δικά της πρόσωπα.
Η μουσουλμάνα γυναίκα είχε έλθει πριν από δύο μήνες από την Ολλανδία όπου ζούσε. Δεν άφησε κάποιο γράμμα και η ενέργειά της αποδίδεται στην κατάστασή της.

athinaios

Αυστηροί έλεγχοι στους μετανάστες - Καθιερώνονται από την Ε.Ε.

Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης είναι το τρίτο κατά σειρά που υιοθετεί η Ε.Ε. Προβλέπει την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας μέσω της αποτελεσματικότερης ανταλλαγής πληροφοριών και της ενδυνάμωσης της Γιούροπολ και θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οικονομικού εγκλήματος, των ναρκωτικών, της παιδικής πορνογραφίας και της εμπορίας ανθρώπων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια της Ενωσης για εναρμόνιση των δικανικών συστημάτων των κρατών- μελών της. Ευσεβής στόχος, ήδη από το 1999, παραμένει η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ κρατών- μελών και η εναρμόνιση των εσωτερικών νομοθεσιών προκειμένου οι πολίτες να έχουν εύκολα πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκονται.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, μεγάλη σημασία έχουν οι στόχοι για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης που περιγράφονται στο πρόγραμμα. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η απόφαση για ενίσχυση της FRONTEX, όπου αναμένεται να διεκδικήσουμε τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου της υπηρεσίας στην Ελλάδα και περισσότερα χρήματα για επιτήρηση των συνόρων και δημιουργία «κέντρων υποδοχής». Εξίσου ικανοποιεί την Αθήνα η πρόθεση να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών για τον «επαναπατρισμό», κοινώς την απέλαση, παράνομων μεταναστών στην πατρίδα τους και ακόμη περισσότερο για την πρόθεση να συναφθούν και κυρίως να εφαρμοστούν αποτελεσματικώς συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με τρίτες χώρες. Επίσης στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., ιδίως ως προς την Τουρκία, θα αξιολογείται η εφαρμογή της πολιτικής επανεισδοχής. Οσον αφορά την πρόταση για αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου, καταγράφεται εντονότατη αντίρρηση από Γερμανία - Βρετανία.

athens sos

ΑΜΗΝ ΘΕΕ ΜΟΥ... ΤΙ ΑΛΛΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας, που δείχνουν ότι η συζυγική σχέση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 34.500 ανθρώπων από 15 χώρες, διευκρινίζει η Κέιτ Σκοτ, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Οταγκο στη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα βασίζεται και σε στοιχεία για την ψυχική υγεία από τα αρχεία του ΠΟΥ.

"Αυτό που προκύπτει από την εργασία μας είναι ότι οι συζυγικές σχέσεις ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, τόνισε η Σκοτ και πρόσθεσε πως ο πόνος και οι διαταραχές που ακολουθούν τη διάλυση ενός γάμου, καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους τους ανθρώπους.

Η διάσταση, ο χωρισμός ή ο θάνατος ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι αυξάνουν τους κινδύνους για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη στους άντρες και οι κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων στις γυναίκες.

"Ο γάμος είναι ωφέλιμος και για τα δύο φύλα σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχική υγεία τους", εξηγεί η νεοζηλανδή επιστήμονας, θέλοντας να επισημάνει ότι δεν ωφελούνται μόνο οι άντρες από την έγγαμη ζωή.

"Αυτό που κάνει την έρευνα μοναδική και περισσότερο αξιόπιστη είναι το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τόσες χώρες και το ότι διαθέτουμε στοιχεία όχι μόνο για την κατάθλιψη, αλλά και για το άγχος και την κατάχρηση ουσιών", συμπληρώνει η Δρ Σκοτ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην βρετανική επιθεώρηση Psychological Medicine. Στην διεξαγωγή της συμμετείχαν ο ΠΟΥ, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί.

"Διαβάστηκε" το γονιδίωμα του "πάντα" και μοιάζει με του σκύλου

Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν, για πρώτη φορά, να "χαρτογραφήσουν" το πλήρες γονιδίωμα του γιγάντιου κινεζικού "πάντα" και διαπίστωσαν ότι το ντροπαλό ζώο είναι γενετικά πολύ όμοιο με το σκύλο. Από όλα τα θηλαστικά, των οποίων έχει αναγνωστεί το γονιδίωμα μέχρι σήμερα, τα "πάντα" έχουν τις περισσότερες γενετικές ομοιότητες με το σκύλο (σε ποσοστό 80%), ενώ με τους ανθρώπους η ομοιότητά τους είναι μόνο 68%.

Όπως αποκαλύφθηκε, το γονιδίωμα των "πάντα" έχει διαχρονικά υποστεί πολύ λιγότερες γενετικές αλλαγές σε σχέση με των σκύλων ή των ανθρώπων, μια ένδειξη ότι τα αξιαγάπητα ζώα εξελίχθηκαν με πιο αργό ρυθμό. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το "πάντα" έχει υψηλό βαθμό γενετικής ποικιλομορφίας, περίπου διπλάσιο σε σχέση με τους ανθρώπους, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής του, παρά τον μικρό πληθυσμό του που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Το "πάντα" θεωρείται "ζωντανό απολίθωμα", επειδή οι πρόγονοί του ζούσαν στην Κίνα πριν πάνω από οκτώ εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το επιστημονικό περιοδικό "Nature", όπου και δημοσιεύτηκε η σχετική μελέτη. Το τρίχρονο θηλυκό "πάντα" που ξεδίπλωσε τα γενετικά μυστικά του, ήταν η μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος έδειξε ότι το "πάντα" έχει 21 ζεύγη χρωμοσωμάτων και περίπου 21.000 γονίδια. Πέρα από τη γενετική ομοιότητα με το σκύλο, η "χαρτογράφηση" των γονιδίων ενισχύει και την άποψη των περισσότερων επιστημόνων ότι το πανέμορφο ζώο είναι υπο-είδος της οικογενείας των αρκούδων.

Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην προστασία του "πάντα", που ανήκει στη λίστα των υπό απειλή ειδών, στην καταπολέμηση των ασθενειών του και στην υποβοήθηση της αναπαραγωγής του. Τα "πάντα" έχουν μικρή λίμπιντο και χαμηλή αναπαραγωγική ικανότητα και οι επιστήμονες θέλουν να τα βοηθήσουν να γεννάνε περισσότερους απογόνους σε κάθε γέννα (στο παρελθόν έχουν φθάσει μέχρι του σημείου να τους δείχνουν βίντεο "πορνό" με άλλα "πάντα" που συνουσιάζονται, για να τους διεγείρουν το ενδιαφέρον σεξουαλικής συνεύρεσης!).

Σύμφωνα με τους κινέζους ειδικούς, υπάρχουν μόνο γύρω στα 1.600 άγρια "πάντα" στην Κίνα, κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας (αν και υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τον πραγματικό αριθμό τους), και άλλα 200 έως 300 που ζουν υπό περιορισμό σε διάφορα κινεζικά κέντρα.

Μουντιάλ 2010: Το πρόγραμμα της Α' φάσης

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου, στις 17:00 ξεκινάει η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, με τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας κόντρα στο Μεξικό. Η Εθνική Ελλάδος ρίχνεται στη μάχη του 2ου Μουντιάλ της ιστορίας της μία ημέρα αργότερα (Σάββατο) στις 14:30 κόντρα στη Δημοκρατία της Κορέας. Την Πέμπτη, 17 του μηνός, στις 17:00 η «Γαλανόλευκη» θα κοντραριστεί με τη Νιγηρία, ενώ το μεγάλο ματς με την Αργεντινή είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 21:30.

Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των αγώνων του Μουντιάλ:

Το πρόγραμμα του Α’ Ομίλου

Παρασκευή 11 Ιουνίου 17:00 (Γιοχάνεσμπουργκ): Νότιος Αφρική – Μεξικό
Παρασκευή 11 Ιουνίου 21:30 (Κέιπ Τάουν): Ουρουγουάη – Γαλλία
Τετάρτη 16 Ιουνίου 21:30 (Πρετόρια): Νότιος Αφρική – Ουρουγουάη
Πέμπτη 17 Ιουνίου 21:30 (Πολοκουάνε): Γαλλία – Μεξικό
Τρίτη 22 Ιουνίου 17:00 (Ρούστενμπουργκ): Μεξικό – Ουρουγουάη
Τρίτη 22 Ιουνίου 17:00 (Μπλουμφοντέν): Γαλλία – Νότιος Αφρική

Το πρόγραμμα του Β’ Ομίλου

Σάββατο 12 Ιουνίου 17:00 (Γιοχάνεσμπουργκ): Αργεντινή – Νιγηρία
Σάββατο 12 Ιουνίου 14:30 (Πορτ Ελίζαμπεθ): Δημοκρατία Κορέας – Ελλάδα
Πέμπτη 17 Ιουνίου 17:00 (Μπλουμφοντέν): Ελλάδα – Νιγηρία 16:00
Πέμπτη 17 Ιουνίου 14:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Αργεντινή – Δημοκρατία Κορέας
Τρίτη 22 Ιουνίου 21:30 (Ντέρμπαν): Νιγηρία – Δημοκρατία Κορέας
Τρίτη 22 Ιουνίου 21:30 (Πολοκουάνε): Ελλάδα – Αργεντινή 20:30

Το πρόγραμμα του Γ’ Ομίλου

Σάββατο 12 Ιουνίου 21:30 (Ρούστενμπουργκ): Αγγλία – ΗΠΑ
Κυριακή 13 Ιουνίου 14:30 (Πολοκουάνε): Αλγερία – Σλοβενία
Παρασκευή 18 Ιουνίου 17:00 (Γιοχάνεσμπουργκ): Σλοβενία – ΗΠΑ
Παρασκευή 18 Ιουνίου 21::30 (Κέιπ Τάουν): Αγγλία – Αλγερία
Τετάρτη 23 Ιουνίου 17:00 (Πορτ Ελίζαμπεθ): Σλοβενία – Αγγλία
Τετάρτη 23 Ιουνίου 17:00 (Πρετόρια): ΗΠΑ – Αλγερία

Το πρόγραμμα του Δ’ Ομίλου

Κυριακή 13 Ιουνίου 21:30 (Ντέρμπαν): Γερμανία – Αυστραλία
Κυριακή 13 Ιουνίου 17:00 (Πρετόρια): Σερβία – Γκάνα
Παρασκευή 18 Ιουνίου 14:30 (Πορτ Ελίζαμπεθ): Γερμανία – Σερβία
Σάββατο 19 Ιουνίου 17:00 (Ρούστενμπουργκ): Γκάνα – Αυστραλία
Τετάρτη 23 Ιουνίου 21:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Γκάνα – Γερμανία
Τετάρτη 23 Ιουνίου 21:30 (Νέλσπρουιτ): Αυστραλία – Σερβία

Το πρόγραμμα του Ε’ Ομίλου

Δευτέρα 14 Ιουνίου 14:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Ολλανδία – Δανία
Δευτέρα 14 Ιουνίου 17:00 (Μπλουμφοντέν): Ιαπωνία – Καμερούν
Σάββατο 19 Ιουνίου 14:30 (Ντέρμπαν): Ολλανδία – Ιαπωνία
Σάββατο 19 Ιουνίου 21:30 (Πρετόρια): Καμερούν – Δανία
Πέμπτη 24 Ιουνίου 21:30 (Ρούστενμπουργκ): Δανία – Ιαπωνία
Πέμπτη 24 Ιουνίου 21:30 (Πρετόρια): Καμερούν – Ολλανδία

Το πρόγραμμα του Στ’ Ομίλου

Δευτέρα 14 Ιουνίου 21:30 (Κέιπ Τάουν): Ιταλία – Παραγουάη
Τρίτη 15 Ιουνίου 14:30 (Ρούστενμπουργκ): Νέα Ζηλανδία – Σλοβακία
Κυριακή 20 Ιουνίου 14:30 (Μπλουμφοντέν): Σλοβακία – Παραγουάη
Κυριακή 20 Ιουνίου 17:00 (Νέλσπρουιτ): Ιταλία – Νέα Ζηλανδία
Πέμπτη 24 Ιουνίου 17:00 (Γιοχάνεσμπουργκ): Σλοβακία – Ιταλία
Πέμπτη 24 Ιουνίου 17:00 (Πολοκουάνε): Παραγουάη – Νέα Ζηλανδία

Το πρόγραμμα του Ζ’ Ομίλου

Τρίτη 15 Ιουνίου 17:00 (Πορτ Ελίζαμπεθ): Ακτή Ελεφαντοστού – Πορτογαλία
Τρίτη 15 Ιουνίου 21:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Βραζιλία – Βόρειος Κορέα
Κυριακή 20 Ιουνίου 21:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Βραζιλία – Ακτή Ελεφαντοστού
Δευτέρα 21 Ιουνίου 14:30 (Κέιπ Τάουν): Πορτογαλία – Βόρειος Κορέα
Παρασκευή 25 Ιουνίου 17:00 (Ντέρμπαν): Πορτογαλία – Βραζιλία
Παρασκευή 25 Ιουνίου 17:00 (Νέλσπρουιτ): Βόρειος Κορέα – Ακτή Ελεφαντοστού

Το πρόγραμμα του Η’ Ομίλου

Τετάρτη 16 Ιουνίου 14:30 (Νέλσπρουιτ): Ονδούρα – Χιλή
Τετάρτη 16 Ιουνίου 17:00 (Ντέρμπαν): Ισπανία – Ελβετία
Δευτέρα 21 Ιουνίου 17:00 (Πορτ Ελίζαμπεθ): Χιλή – Ελβετία
Δευτέρα 21 Ιουνίου 21:30 (Γιοχάνεσμπουργκ): Ισπανία – Ονδούρα
Παρασκευή 25 Ιουνίου 21:30 (Πρετόρια): Χιλή – Ισπανία
Παρασκευή 25 Ιουνίου 21:30 (Μπλουμφοντέν): Ελβετία – Ονδούρα

Εγκαταλείπεται η περίπτωση αριστερού μέσου

Στο …αρχείο φαίνεται να μπαίνει η απόκτηση ενός αριστερού χαφ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου μετά από την συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία του Ολυμπιακού μεταξύ Κόκκαλη, Χρυσικόπουλου και Θεοδωρίδη.

Ο Λούα-Λούα βρίσκεται στην Αθήνα και υποβάλλεται σε εξετάσεις. Εφόσον αποδειχθεί ότι είναι …ταύρος, τότε, αναμένεται να ντυθεί και πάλι στα «ερυθρόλευκα».
H επόμενη –και όπως όλα δείχνουν, τελευταία μεταγραφική κίνηση για τον Ιανουάριο- θα είναι αυτή του μεσοεπιθετικού. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των «ερυθρόλευκων» βρίσκεται ο Κεϊρίσον. Δεν πρέπει όμως, να αποκλείεται η περίπτωση απόκτησης ενός παίκτη του οποίου, το όνομα δεν έχει έρθει στη δημοσιότητά, μέχρι τώρα.
Τα όσα ονόματα έχουν ακουστεί για τη θέση του αριστερού χαφ φαίνεται πως θα απασχολήσουν και πάλι το καλοκαίρι, με αυτό του Μίλαν Γιοβάνοβιτς να ξεχωρίζει.

Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τρόφιμα

Δεκάδες τόνοι ακατάλληλων τροφίμων κατασχέθηκαν κατά τη διαδικασία εισαγωγής στη χώρα μας, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανακοινώθηκε, κατασχέθηκαν:

- Φορτίο 1.240 κιλών αμπελόφυλλων από την Τουρκία

- Φορτία 19 και 38,5 τόνων σουσαμιού από την Ινδία επειδή είχαν σαλμονέλα

- Φορτίο δεκατριών τόνων αποξηραμένων βερίκοκων από την Τουρκία

- Φορτίο 200 κιλών αποξηραμένων μανιταριών από την Κιργιζία

- Φορτίο κατεψυγμένων κρεάτων βοοειδών από τις ΗΠΑ

- Φορτίο επτά τόνων λιναρόσπορου από την Κίνα ως μεταλλαγμένου

Τέλος, απαγορεύτηκε η διάθεση σπανακιού από την Εύβοια λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ!

Κάθε φορά που αναπνέετε, ίσως πρέπει να αφήνετε το νου σας να περιπλανιέται στο αχανές διάστημα. Τα αέρια που σχημάτισαν την γήινη ατμόσφαιρα -και πιθανότατα τους ωκεανούς σε επόμενο στάδιο- δεν προήλθαν από το εσωτερικό της Γης, αλλά από το διάστημα.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ανατρέπεται η μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη - που υπάρχει και στα σχολικά εγχειρίδια - ότι πελώρια ηφαίστεια σκόρπισαν με τις εκρήξεις τους τεράστιες ποσότητες αερίων στην πρώιμη Γη.

Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χιούστον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science". Αν επαληθευθεί, σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η τωρινή αντίληψη, που υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ΄50, ότι τα ηφαίστεια ήσαν η αρχική πηγή της γήινης ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με αυτή την κυρίαρχη θεωρία, όταν η Γη (όπως και οι άλλοι πλανήτες) δημιουργήθηκε από το πρωταρχικό νέφος σκόνης και αερίων στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα, παγίδεψε στο μανδύα της, κάτω από το φλοιό της, ένα μέρος αυτών των αερίων.

Στη συνέχεια, στη διάρκεια των επόμενων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, υποτίθεται ότι αυτά τα παγιδευμένα αέρια επέστρεψαν στη γήινη ατμόσφαιρα μέσα από τις διαδοχικές ισχυρές εκρήξεις των πρώτων ηφαιστείων. Η γήινη βαρύτητα συγκράτησε τα αέρια να μην διασκορπιστούν ξανά στο διάστημα και το ανακάτεμά τους (μαζί με το οξυγόνο που δημιούργησε η φωτοσύνθεση των φυτών, καθώς και τα άλλα μόρια που προήλθαν από την εξέλιξη της ζωής) σχημάτισαν σταδιακά την ατμόσφαιρα που γνωρίζουμε σήμερα -και χάρη στην οποία ζούμε.

Όμως οι επιστήμονες (καθηγητής Κρις Μπαλεντάιν, δρ Γκρεγκ Χόλαντ, δρ Μάρτιν Κάσιντι) μελέτησαν, με νέες εξελιγμένες τεχνικές, τέτοιου είδους αρχαία ηφαιστειακά αέρια, παγιδευμένα επί δισεκατομμύρια χρόνια σε βαθειά πηγάδια στο Νέο Μεξικό, από όπου ποτέ πριν δεν είχαν βτει στην επιφάνεια και συνεπώς δεν είχαν "μολυνθεί" από τη σημερινή ατμόσφαιρα.

Ιδίως οι ερευνητές μελέτησαν τις αναλογίες ισοτόπων και τις ποσότητες των σπάνιων αέριων στοιχείων "κρυπτόν" και "ξένον" και διαπίστωσαν ότι οι αναλογίες και οι ποσότητές τους δεν ταιριάζουν καθόλου με αυτές που εκτιμάται ότι υπήρχαν στο πρωτογενές νέφος αερίων ηλιακής προέλευσης, που παγιδεύτηκε κάτω από το γήινο φλοιό. Οι αναλογίες των "ηλιακών αερίων" που υπήρχαν στην πρωτόγονη Γη, συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα στον ηλιακό "άνεμο" και έτσι έχουν μετρηθεί από δορυφόρους.

Αντίθετα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αναλογίες του "κρυπτού" και του "ξένου" στα σημερινά παγιδευμένα υπόγεια αέρια ταιριάζουν μια χαρά με εκείνες που υπάρχουν σε ορισμένους μετεωρίτες, όπως έχουν δείξει αναλύσεις μετεωριτών που έπεσαν στη Γη. Οι μετεωρίτες αυτοί σχηματίστηκαν πριν περίπου 4,5 δισ. χρόνια, στην απαρχή του ηλιακού μας συστήματος.

Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα ηφαιστειακά αέρια δεν συνέβαλαν σχεδόν καθόλου στη δημιουργία της πρώτης ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Αντίθετα, ως πιθανότερη πηγή προέλευσης μεγάλου μέρους της πρωτο-ατμόσφαιρας και των πρώτων ωκεανών θεωρούν το "βομβαρδισμό" της αρχαίας Γης με κομήτες και μετεωρίτες, που ήσαν πλούσιοι σε αέρια και νερό και προέρχονταν από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Όταν αυτοί έπεσαν στη Γη, εξατμίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση, γεμίζοντας με υδρατμούς και άλλα αέρια (κρυπτόν, ξένον κλπ) τον πλανήτη μας.

Αφιέρωμα του National Geographic στο Δέλτα του Δούναβη

Αφιέρωμα στο Δέλτα του Δούναβη (Ρουμανία) και το οικοσύστημα της περιοχής φιλοξενείται στο περιοδικό του National Geographic.

Η αρχισυντάκτρια του National Geographic, Ντομνίκα Μάκρι εξέφρασε την ικανοποίηση της για το αφιέρωμα αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από έξι χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού στη Ρουμανία ήταν απαραίτητο το αφιέρωμα στο Δέλτα του Δούναβη. Η ίδια ανέφερε ότι οι φωτογραφίες του Χέλμουτ Ιγκνατ εμπλουτίζουν το αφιέρωμα και παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα της περιοχής.

Το Δέλτα του Δούναβη καλύπτει 2.881 τχλμ και υπάρχουν στο οικοσύστημα αυτό 1.200 είδη φυτών, 300 είδη πτηνών και 45 είδη ψαριών του γλυκού νερού.

Το Δέλτα του Δούναβη έγινε τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας.

Η Σερβία δεν μπορεί να είναι όμηρος των Μλάντιτς και Χάτζιτς

Η Σερβία δεν μπορεί να είναι όμηρος των καταζητούμενων, για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου, Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Μπλιτς".

Ο ίδιος επανέλαβε την αποφασιστικότητα των σερβικών αρχών να εντείνουν - περαιτέρω - τις επιχειρήσεις τους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων και υπογράμμισε, πως ήδη, η κινητοποίηση των δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου είναι σημαντική.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICTY), πρόσθεσε ο κ. Βούκσεβιτς, "μπορούν οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς να πουν τη δική τους "εκδοχή" για την αλήθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι τους και η σύλληψή τους δεν μπορεί, πλέον, να αποτελεί εμπόδιο για την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση".

Ο κ. Βούκσεβιτς δήλωσε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του προέδρου του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY, Ράσιμ Λιάγιτς, ότι οι δύο καταζητούμενοι θα συλληφθούν έως το τέλος του 2009.

Στα "λευκά" τα Βαλκάνια

Στα λευκά "ντύθηκαν" η Σερβία, η Αλβανία, η Σλοβενία και η Ρουμανία. Το χιόνι πέφτει ακατάπαυστα στη σερβική πρωτεύουσα, όπου το ύψος του έφτασε τα 15 εκατοστά. Στην Αλβανία, οι κάτοικοι της πόλης Κούκες είδαν για πρώτη φορά χιόνι στους δρόμους της πόλης, ενώ σε μικρές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 20 εκατοστά.

Στη Σερβία, το χιόνι πέφτει ακατάπαυστα και μέχρι στιγμής στο Βελιγράδι έφτασε τα 15 εκατοστά. Τα συνεργεία καθαρισμού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παραμείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι στην πρωτεύουσα.

Οι Αρχές κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, αφού ήδη στο Βελιγράδι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις στη Σερβία.

Μόνο χθες το βράδυ, καταναλώθηκαν 2.000 τόνοι αλατιού για να αποτραπεί το πάγωμα του οδοστρώματος στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Σερβίας.

Θετικό είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Η μετεωρολογική υπηρεσία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι χιονοπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και υπάρχει κίνδυνος τις βραδινές ώρες να παγώσει το χιόνι.

Στις ορεινές περιοχές της Σερβίας το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι, παρά τα προβλήματα που προκαλεί, είναι η χαρά των παιδιών που έσπευσαν στα πάρκα για να παίξουν χιονοπόλεμο, να κάνουν χιονάνθρωπους και να αποδείξουν στους μεγάλους πως το χιόνι είναι πηγή χαράς και όχι αιτία προβλημάτων.

Στην Αλβανία, ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη βορειοανατολική Αλβανία, κυρίως την περιοχή του Κούκες, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που οι δρόμοι στην πόλη του Κούκες καλύφθηκαν από χιόνι.

Το ύψος του χιονιού στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής στο Κούκες, ξεπερνά τα 20 εκατοστά και η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο διεξάγεται με προβλήματα. Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αρμόδιου φορέα, Ρούσιτ Γκάσι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οδικοί άξονες που οδηγούν στο Κούκες και σε άλλες περιοχές παραμένουν ανοιχτοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον δύο μηχανήματα καθαρίζουν το χιόνι από τον κεντρικό οδικό άξονα και παράλληλους δρόμους που οδηγούν σε μικρές κοινότητες. Ο κ. Γκάσι συνέστησε προσοχή στους οδηγούς, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πάγο σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος.

Στη Σλοβενία, το χιόνι κάλυψε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν πως αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης. Οι θερμοκρασίες, ωστόσο, που είναι χαμηλές, σε αρκετές περιπτώσεις και -10 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν παγετό σε ορισμένες περιοχές.

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν τη Ρουμανία κυρίως τις ορεινές περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν στους -5 βαθμούς Κελσίου στη Μπάγια Μάρε, στους -6 στο Σιγκέτουλ Μαρματιέι, -7 στο Οκνα Σουγκαταζ.

Δεκαέξι χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα στην επαρχία Κάρας Σέβεριν και αρκετά άτομα τραυματίστηκαν σε διάφορα ατυχήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας. Η ναυσιπλοΐα στο Δούναβη διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Το 2010 το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος άρχισε ουσιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο, με την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο (G20) στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), στον οποίο ανέθεσε η G20 τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι έχει γίνει σημαντική προετοιμασία.

Ένα πρώτο σχέδιο, είπε, θα παρουσιασθεί τον επόμενο Ιούνιο και το πλήρες σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2010. Τα βασικά σημεία του νέου παγκόσμιου συστήματος αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, στα θέματα της μεγαλύτερης κεφαλαιακής επάρκειας και της καλύτερης εποπτείας των τραπεζών σε όλο τον πλανήτη καθώς και στην αποφυγή της επέκτασης της κρίσης που υπάρχει σε μία τράπεζα ή στο τραπεζικό σύστημα μίας χώρας και στις υπόλοιπες χώρες.

Το Ντουμπάι θα αποπληρώσει το χρέος 4,1 δισ. δολαρίων της Nakheel

Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν πως πρόκειται να αποπληρώσουν το χρέος 4,1 δισ. δολαρίων του κλυδωνιζόμενου οικονομικά κατασκευαστικού γίγαντα Nakheel που λήγει σήμερα, έπειτα από την χρηματική ένεση 10 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε από την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι.

«Η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι δέχθηκε να χρηματοδοτήσει με 10 δισ.δολάρια το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Αρωγής του Ντουμπάι, ποσόν που θα διατεθεί για να εκπληρωθούν μία σειρά από υποχρεώσεις της Dubai World», του ομίλου εταιρειών που βρίσκεται σε οικονομική στενότητα, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν.

«Κατά συνέπειαν το Ντουμπάι θα εγκρίνει τη χρήση 4,1 δισ. δολάρια για την εκπλήρωση των ισλαμικών υποχρεώσεων (σουκούκ) που λήγουν σήμερα», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, καθώς σήμερα λήγουν οι υποχρεώσεις του οικοδομικού γίγαντα Nakheel, θυγατρική της Dubai World.

Το Παρίσι θα καταβάλει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για φτωχές χώρες

Το Παρίσι θα καταβάλει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας που ανακοινώθηκε για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσε χθες Κυριακή ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλεν Ζογιαντέ, καλώντας και άλλες χώρες της ΕΕ να "δεσμευτούν".

Μόνο ένα μέρος του ποσού αυτού, δηλαδή "πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, είναι "επιπρόσθετο" στη βοήθεια που ήδη παρέχεται από το Παρίσι για τα επόμενα χρόνια, διευκρινίστηκε από το γραφείο του κ.Ζογιαντέ.

Tα υπόλοιπα "θα προκύψουν από τον προϋπολογισμό της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας που έχουν εγκριθεί για το 2010, και μετά για το 2011 και το 2012", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

"Η Γαλλία θα συμμετάσχει με 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αυτήν την προσπάθεια. Οι άγγλοι και οι γερμανοί συνάδελφοι έχουν ήδη λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Καλώ όλους εκείνους που δεν το έχουν πράξει, να δεσμευτούν όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε ο κ. Ζογιαντέ όταν ρωτήθηκε απο τα δίκτυα Radio France Internationale (RFI) και TV5 Monde.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεσμεύτηκε την Παρασκευή να χορηγήσει 7,2 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών στις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές απο την επόμενη χρονιά.

Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε, αν τα χρήματα της ΕΕ είναι ήδη "στο τραπέζι", ο κ. Ζογιαντέ απάντησε: "Όχι, αλλά νομίζω ότι θα γίνει αυτό".

Περικοπές στα Χριστουγεννιάτικα δώρα

Λιγότερα δώρα θα κάνουν φέτος τα Χριστούγεννα σε φίλους και συγγενείς πάνω από τέσσερις στους δέκα Βορειοελλαδίτες (ποσοστό 41,8%), με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο γενναιόδωρες όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και τους άνδρες να είναι πιο επιφυλακτικοί.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας «Interview», που πραγματοποιήθηκε στις 7-11 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 405 ατόμων, στο πλαίσιο των στατιστικών μετρήσεων του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Η έρευνα αποτυπώνει ακόμη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Βορειοελλαδιτών, σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα, ακύρωση πολλών σχεδίων για ρεβεγιόν ή ταξίδια, αλλά και πιο διστακτική χρήση των πιστωτικών καρτών.

Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 13% των ερωτηθέντων (11,1% στους άνδρες και 14,6% στις γυναίκες) δήλωσαν πως φέτος δεν θα αγοράσουν δώρα για τα παιδιά.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, μόλις το 4,7% θα ξοδέψει φέτος περισσότερα για δώρα σε φίλους-συγγενείς, ενώ στα περσινά επίπεδα θα κινηθεί το 53,5%.

Το 44,2% χαρακτηρίζει ως χειρότερη σε σχέση με πέρυσι την οικονομική του κατάσταση τα φετινά Χριστούγεννα και μόνο το 12,8% διάγει «καλύτερες ημέρες». Αμετάβλητη θεωρεί τη οικονομική του κατάσταση το 43%, των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Στο μεταξύ, σε ...απεξάρτηση από το πλαστικό χρήμα φαίνεται ότι στοχεύουν οι Βορειοελλαδίτες, καθώς σε ποσοστό 43,5% απάντησαν πως φέτος θα χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα λιγότερο, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 33,9% θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και το 22,6% περισσότερο.

Πάντως, ποσοστό 16,3% των Βορειοελλαδιτών δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναβάλλουν καμία αγορά εξαιτίας της κρίσης, με πιο αποφασισμένες τις γυναίκες (σε ποσοστό 22% δεν θα αναβάλλουν καμία εορταστική αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 11,1%).

Το 27,9% των ερωτηθέντων θα αναβάλλει φέτος αγορές ένδυσης-υπόδησης, λόγω οικονομικής στενότητας, με πιο «σφιχτοχέρηδες» του άνδρες: το 31,1% των ανδρών δεν θα αγοράσει φέτος ρούχα και παπούτσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 24,4%.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στη διασκέδαση (το 44,2% θα αναβάλει το ρεγεβιόν) και τα ταξίδια (47,7% δεν θα ετοιμάσει βαλίτσες). Ακριβά θα πληρώσουν την κρίση και οι ηλεκτρονικές/ηλεκτρικές συσκευές και τα κοσμήματα/αξεσουάρ.

Σχεδόν το 49% των ερωτηθέντων δεν θα αγοράσουν υπολογιστή, 51,5% θα αναβάλουν την αγορά κινητού τηλεφώνου, το 52,3% δεν θα αποκτήσει τηλεόραση, κάμερα, συσκευή dvd κτλ, ενώ το 53,5% θα "ξεχάσει" την προοπτική απόκτησης νέων κοσμημάτων και αξεσουάρ._

Περισσότερες από 700.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν οι πρωτοβουλίες Ομπάμα

Περισσότερες από 700.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν οι πρωτοβουλίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην καθαρή ενέργεια και θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να διπλασιάσουν μέσα σε τρία χρόνια την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με έκθεση την οποία παρουσίασε ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, ο κ. Μπάιντεν, σε υπόμνημα για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αναπροσανατολίσει την οικονομία σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, επισημαίνει ότι τα ύψους 80 δισ. δολαρίων προγράμματα που προβλέπονται στο πακέτο Ομπάμα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας συμβάλλουν σε μία "άνευ προηγουμένου" ανάπτυξη των ΑΠΕ και βελτιώνουν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην κατεύθυνση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Τύπου, ο επικεφαλής οικονομικός του αμερικανού αντιπροέδρου, κ. Τζάρεντ Μπέρνσταϊν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι "σαφώς σε τροχιά" επίτευξης του στόχου της διατήρησης ή δημιουργίας 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Στην αμερικανική αγορά εργασίας έχουν χαθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την έναρξη της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2007.

Στην έκθεση Μπάιντεν τονίζεται ότι οι επενδύσεις ύψους 23 δισ. δολαρίων σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και εξελιγμένου ενεργειακού εξοπλισμού θα δημιουργήσουν πιθανά 253.000 νέες θέσεις εργασίας και θα πυροδοτήσουν επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 43 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα δημιουργήσουν άλλες 469.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το βραβείο "Νίκη" στον έλληνα αστροφυσικό Θ. Οικονόμου

Το πρώτο βραβείο "Νίκη",των Φίλων του Athens Information Technology απένεμήθηκε στον Δρα Θανάση Οικονόμου, καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επιστημονικό συνεργάτη της NASA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος.

Ο Θανάσης Οικονόμου είναι πρωτοπόρος της εξερεύνησης του διαστήματος από το 1964 έως τις μέρες μας, κατασκευάζοντας συσκευές εξερεύνησης και όργανα μέτρησης σε σχεδόν όλες τις μεγάλες διαστημικές αποστολές.

Το βραβείο εκ μέρος των Φίλων του ΑΙΤ επέδωσε, σε εκδήλωση σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, στον κορυφαίο επιστήμονα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon Dr. Jared L. Cohon, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΑΙΤ Σωκράτης Κόκκαλης,ο Πρόεδρος του ΔΣ των Φίλων Θεόδωρος Βενετσάνος,ενώ μηνύματα έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ολυμπιονίκης μας στη ρυθμική γυμναστική κα Μαρία Γεωργάτου.

Τελετή απονομής των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα»

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Ινστιτούτου της Γαλλίας ( La Coupole ) στο Παρίσι, έγινε χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά, η απονομή των «Βραβείων Αριστοτέλης Ωνάσης» για το «Δίκαιο» και για τα «Γράμματα» (Belles Lettres).

Οι τιμηθέντες με την πρώτη αυτή απονομή είναι:

- Για το Δίκαιο, o Lord Thomas Bingham of Cornhill (Λόρδος Tόμας Μπίνγκαμ οφ Κορνουάλ), μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

- Για τα Γράμματα το βραβείο μοιράσθηκαν, ο Γάλλος ερευνητής Jean-Υves Empereur (Ζαν Υβ Αμπερέρ) ιδρυτής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο Βρεττανός Sir John Boardman καθηγητής στην έδρα Τέχνης και Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επίσης μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Τα Βραβεία Ωνάση προικοδοτούνται με το ποσό των 250.000 ευρώ και θα απονέμονται ανά διετία, η δε ανακοίνωση της θεσμοθέτησής τους έγινε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας πέρυσι, στις 28 Οκτωβρίου.

Με στόχο να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακτινοβολία στα βραβεία, το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης επέλεξε να συνεργασθεί με το Ινστιτούτο της Γαλλίας το οποίο θεωρείται «η Βουλή των σοφών», καθ’ ότι συνίσταται από τις πέντε Ακαδημίες: τη Γαλλική, των Γραμμάτων, των Επιστημών, των Καλών Τεχνών και των Επιστημών Ήθους και Πολιτικής.

Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της τελετής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος « Αλέξανδρος Ωνάσης », Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη θέληση του Αριστοτέλη Ωνάση να δοθεί διεθνής χαρακτήρας στην απονομή των Βραβείων, με την φιλοδοξία κάτι ανάλογου με τα Βραβεία Νόμπελ.

Το Βραβείο για το Δίκαιο, εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, «στοχεύει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, σε μία καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Βραβείο για τα Γράμματα έχει ως προορισμό «να προαγάγει την κοινή κληρονομιά της Ανθρωπότητας μέσα από ένα έργο, ή μία υποδειγματική εργασία», στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και της λογοτεχνίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο τιμηθής με το Βραβείο Δικαίου Lord Thomas Bingham χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του Βραβείου για το Δίκαιο ως «μία εμπνευσμένη πρωτοβουλία» από μέρους του Ιδρύματος, καθότι «αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει το Δίκαιο στην ειρήνη, στην τάξη και στην αλληλοκατανόηση σε διεθνές επίπεδο».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο πρώτος τιμηθής με το Βραβείο των Γραμμάτων Jean-Υves Empereur, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, δήλωσε ότι θεωρεί την βράβευση αυτή ως αναγνώριση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του, για τα 12 χρόνια ανασκαφών στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, «αναζητώντας τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού».

«Βραβεία σαν αυτό», πρόσθεσε, «μας ενισχύουν ηθικά και μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε σε νέα σχέδια».

Ο δεύτερος τιμηθής με το Βραβείο Γραμμάτων Sir John Boardman υπογράμμισε από μέρους του ότι «ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς ολόκληρου του Δυτικού κόσμου».

Δήλωσε επίσης ότι «είναι εντυπωσιασμένος» από τα όσα κατάφεραν οι Έλληνες εντός και εκτός της Ελλάδας, οι οποίοι διέσωσαν με ένα δικό τους τρόπο τον πολιτισμό τους κατά την αρχαιότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής απονομής των βραβείων στην Coupole, ο Καγκελάριος του Ινστιτούτου της Γαλλίας Gabriel de Broglie (Γκαμπριέλ ντε Μπρόγι) ανέφερε ότι το Ινστιτούτο πρόκειται να συνεργασθεί και στην καινούργια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση που είναι η οργάνωση των «Διαλόγων της Αθήνας».

Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση για την « καλλιέργεια και τον πολιτισμό» (culture et civilisation) που προβλέπεται για τον Οκτώβριο του 2010.

Εκτός από το Ινστιτούτο της Γαλλίας, το Ίδρυμα Ωνάση στοχεύει να συνεργασθεί με Αγγλικά, Αμερικανικά και Γερμανικά Πανεπιστήμια.

Τα πρώτα Χριστούγεννα των Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

Ήρθε η ώρα για πάρτι στο Λευκό Οίκο. Όλο τον Δεκέμβριο η οικογένεια Ομπάμα θα οργανώσει 28 εκδηλώσεις με συνολικά 50.000 καλεσμένους.

Οι συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνουν ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική φέτος σε σχέση με τους προκατόχους του. Θα γίνουν εορταστικές συγκεντρώσεις για τους συγγενείς των στρατιωτών, τους εργαζόμενους στις Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά και για το προσωπικό του Λευκού Οίκου και τους δημοσιογράφους.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι καλεσμένοι τρώνε "σαν τρελοί", επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής των σεφ του Λευκού Οίκου Ουόλτερ Σέιμπ, ο οποίος εργάστηκε για τους προέδρου Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο ίδιος λέει χαριτολογώντας πως τον Δεκέμβριο κάθε εργαζόμενος στην κουζίνα του αμερικανού προέδρου μπορεί να δουλεύει και 100 ώρες την εβδομάδα.

"Τα Χριστούγεννα στο Λευκό Οίκο είναι η μεγαλύτερη ψυχική και σωματική πρόκληση", τονίζει.

Ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά έχει και ο επικεφαλής ζαχαροπλάστης. Ο Μπιλ Γιόσες και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει το σχεδιασμό και την προετοιμασία των γλυκών από τον Οκτώβριο. Ο Γιόσες μάλιστα για τη χρονιά αυτή έχει σκεφτεί ότι σε κάθε καλεσμένο θα δοθούν τέσσερα μικρά χριστουγεννιάτικα μπισκότα που θα μπορεί να πάρει μαζί του.

Για τα φετινά Χριστούγεννα θα υπάρχουν πραλίνες με φουντούκι, τρουφάκια και μπισκότα με λεμόνι. Όμως το σημαντικότερο και πιο εντυπωσιακό γλύκισμα θα είναι το παραδοσιακό σπίτι από ψωμί πιπερόριζας και άσπρη σοκολάτα, αντίγραφο της κατοικίας του προέδρου, το οποίο ζυγίζει 188 κιλά και χρειάστηκε έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Για πρώτη φορά ανάμεσα στα "παραδοσιακά γλυκά" θα υπάρχουν και λαχανικά φτιαγμένα από αμυγδαλόψιχα, όπως ζήτησε η Μισέλ Ομπάμα, η οποία τις πρώτες ημέρες που εγκαταστάθηκε στο Λευκό Οίκο ζήτησε να δημιουργηθεί ένα μικρός λαχανόκηπος, ώστε κάθε ημέρα να υπάρχουν φρέσκα λαχανικά.

Το επίσημο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μπλε Δωμάτιο έχει διακοσμηθεί με 700 ανακυκλωμένα στολίδια, τα οποία ζωγράφισαν μέλη 60 κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, επίσης με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας.

Το ύψους πεντέμισι μέτρων δέντρων είναι διακοσμημένο μόνο με λαμπάκια εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικά υπάρχουν παντού γιρλάντες, στεφάνια και μικρότερα δέντρα στολισμένα με λουλούδια μανόλιας, ορτανσίες και πιπεριές.

Αυτό που οι Ομπάμα μείωσαν δραματικά είναι ο αριθμός των χριστουγεννιάτικων καρτών. Φέτος θα σταλούν "μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, σε σύγκριση με τα 1,5 εκατομμύρια που έστειλε το 2003 ο Μπους", τονίζουν οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου.

Για όσους δεν έχουν καταφέρει να προσκληθούν στο Λευκό Οίκο θα μπορέσουν να απολαύσουν το ζεύγος Ομπάμα στο χριστουγεννιάτικο σόου της Οπρα Γουίνφρεϊ.

Ελληνικές γεύσεις στη Φλωρεντία

Εκατοντάδες Φλωρεντίνοι γεύονται καθημερινά γύρο και σουβλάκι δια χειρός του ελληνικής καταγωγής Λουίτζι Πάσκουα

Σε μία χώρα με παράδοση στην κουζίνα και παγκοσμίως διαδεδομένες γεύσεις, ένα ελληνικό εστιατόριο ανθεί προσελκύοντας μαζικά ντόπιους θαμώνες.

Στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το εστιατόριο «Διόνυσος» με τα χαρακτηριστικά γαλανόλευκα χρώματά του και τις ακόμα πιο χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις γεμίζει καθημερινά από πλήθος Ιταλών.

Πίσω από το εστιατόριο βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Λουίτζι Πάσκουα. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του αποφάσισε το 2001 να ανοίξει το πρώτο ελληνικό (σύμφωνα με τον ίδιο) εστιατόριο της Φλωρεντίας. «Ονειρευόμουν να δημιουργήσω ένα εστιατόριο, όπου θα προσφέρω καλό φαγητό και γλέντι», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο συνδυασμός αυτός κυριάρχησε τελικά στο «Διόνυσο», όπου τα ελληνικά πιάτα «συνοδεύονται» με τσιφτετέλι, συρτάκι, ζεϊμπέκικο, ακόμα και… λουλουδοπόλεμο. «Ο χορός στο μαγαζί προέκυψε έπειτα από πρόταση των υπαλλήλων, οι οποίοι τον πρώτο καιρό χόρευαν αυθόρμητα. Τελικά καθιερώσαμε τη συνήθεια αυτή κάθε Παρασκευή και Σάββατο», εξηγεί.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο χορός που δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Στην άκρη του μαγαζιού βρίσκονται πάντα στημένα ένα μπουζούκι και μία κιθάρα, για όποιον από το προσωπικό ή τους πελάτες θελήσει να ερμηνεύσει ζωντανά τα αγαπημένα του - ελληνικά πάντα - τραγούδια.

Κύριο ατού του εστιατορίου δεν είναι, όμως, το κέφι και ο αυθορμητισμός, αλλά το φαγητό. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το πλήθος κόσμου που συρρέει από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το βράδυ στον «Διόνυσο». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τις μέρες αιχμής (Πέμπτη έως Κυριακή) το εστιατόριο υποδέχεται ημερησίως από 250 έως 350 άτομα (κυρίως Ιταλούς), ενώ διόλου ευκαταφρόνητοι είναι οι αριθμοί και για τις υπόλοιπες ημέρες με το μέσο όρο των επισκεπτών να κυμαίνεται στα 150 με 200 άτομα.

Το μενού στον «Διόνυσο» είναι απόλυτα ελληνικό, όπως άλλωστε και οι πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από την Ελλάδα. Ο γύρος, το σουβλάκι, τα κεφτεδάκια, τα ντολμαδάκια, το τζατζίκι και η σκορδαλιά δεν μπορούν παρά να κυριαρχούν. «Αγαπημένα πιάτα των πελατών δεν είναι μόνο τα κρεατικά, αλλά και το χταπόδι στη σχάρα και ο παραδοσιακός μουσακάς», επισημαίνει ο Λουίτζι Πάσκουα.

Το μενού συμπληρώνουν παραδοσιακά γλυκά, όπως καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς και κανταΐφι, που και αυτά παρασκευάζονται στην κουζίνα του μαγαζιού. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύσουν το φαγητό τους και με μία από τις δεκάδες ετικέτες ελληνικών κρασιών.

Ο ιδιοκτήτης του «Διόνυσου», Λουίτζι Πάσκουα, γεννήθηκε στη Φλωρεντία, αλλά έχει ελληνική καταγωγή: η γιαγιά του ήταν από την Πάτρα, ενώ στην αχαϊκή πρωτεύουσα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και οι δύο γονείς του, αλλά και ο αδερφός του. «Η γιαγιά μου δεν γνώριζε ιταλικά, οπότε στο σπίτι μιλούσαμε κυρίως ελληνικά», λέει. Επίσης, στο σπίτι τους είχαν συχνά ακούσματα από ελληνικές μουσικές. «Ο πατέρας μου είχε δίσκους του Καζαντζίδη, της Μαρινέλλας και του Διονυσίου, μουσικές που ακούμε ακόμα και σήμερα στο μαγαζί», προσθέτει.

Μπορεί να γνωρίζει άπταιστα ελληνικά, να λατρεύει τις ελληνικές γεύσεις και να ακούει μόνο ελληνική μουσική, ωστόσο πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα μόλις το 2001. «Όταν πήγα για πρώτη φορά, αισθάνθηκα ότι έχασα πολύ χρόνο. Σήμερα το όνειρό μου είναι να μετακομίσω στην Ελλάδα μόνιμα», εξομολογείται.

Εξάλλου, πλέον ταξιδεύει συχνά σε ελληνικούς τόπους προκειμένου να πάρει ιδέες για πιάτα και ετικέτες κρασιών. «Αυτό που με απογοητεύει, όμως, είναι ότι στα περισσότερα ελληνικά μαγαζιά κυριαρχεί η ξένη μουσική πλέον και όχι η ελληνική παράδοση», καταλήγει.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα πρέπει οι κάτοχοι των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών να προμηθευθούν από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες. Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απολέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Επίσης, από τις Εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν αγοράζεται αυτοκίνητο μετά την 1/10/2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.

Ζαγορά, ένα εξόχου κάλλους φυσικό τοπίο

Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, ήταν αρχικά παραλιακά και οι κάτοικοί τους ασχολούνταν με τη ναυτιλία και την καλλιέργεια μικρής ακτίνας γης, που επεκτεινόταν χρόνο με το χρόνο στα ψηλότερα σημεία του βουνού. Συχνά όμως αυτά αποτελούσαν στόχο ληστοπειρατών, οπότε οι κάτοικοι αναγκάζονταν να απομακρύνονται και να μετοικούν ψηλότερα. Προτιμητέες περιοχές κατά τις μετοικήσεις αυτές, ήταν κοντά σε μοναστήρια, με τα οποία ήταν κατάσπαρτη η προς το Αιγαίο πλευρά του Πηλίου. Σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο φαίνεται να δημιουργήθηκε και το μεγαλύτερο και αξιολογότερο χωριό του Πηλίου, η Ζαγορά.

Ο πρώτος πυρήνας της σημερινής Ζαγοράς, όπως αναφέρουν στοιχεία του ομώνυμου δήμου, ήταν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η μονή αυτή, που ιδρύθηκε στα 1160 μ Χ, κτίσμα των Χριστιανών αυτοκρατόρων, ήταν προικοδοτημένη με μεγάλη περιουσία και είχε πολλούς μοναχούς, καταστράφηκε δε από τυχαία πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 1887.

Γύρω από το μοναστήρι αυτό στήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί της παλιάς Ζαγοράς, η οποία, όπως φαίνεται, για διάκριση ονομάστηκε Σωτήρα-Ζαγορά, και σιγά-σιγά, ιδίως κατά τους μετέπειτα χρόνους της ανάπτυξης και της ακμής της, δημιουργήθηκαν και προστέθηκαν οι υπόλοιπες συνοικίες: του Αγ. Γεωργίου, της Αγ. Κυριακής και της Αγ. Παρασκευής.

Η νέα Ζαγορά, που είχε πλέον πάρει την παραπάνω μορφή απ’ τα τέλη του 16ου αιώνα, άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα. Η γεωργία και το εμπόριο βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Κατείχε τα σκήπτρα στη μεταξοπαραγωγή (25.000-30.000 οκάδες το χρόνο), με μέγιστες εξαγωγές στη Βρετανία, τη Δαλματία, τη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η εγχώριος βιομηχανία.

Μεγάλες ήταν οι ποσότητες μαλλιού που εισήγαγε η αγορά της από διάφορες περιοχές της Ελλάδος- συγκεκριμένα η Λειβαδιά έδινε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της- και αφού τις επεξεργάζονταν μαζί με ντόπιες ποσότητες, στα ξακουστά «αργαστήρια» της, παρήγαγε τις ονομαστές «καπότες της Ζαγοράς».

Για την ευχερέστερη διεξαγωγή αυτού του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου ήταν φυσικό να αποκτήσει τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια για τα οποία πάμπολλα ποιήματα και τραγούδια έχει αφήσει η «Λαϊκή Μούσα». Διασχίζοντας τη Μεσόγειο, μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σ’ όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Έτσι, δημιουργήθηκε στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, ένα σπουδαιότατο και ακμαιότατο εμπορικό κέντρο.

Επί τουρκοκρατίας, στη Ζαγορά υπήρχαν δυο σχολεία. Το πρώτο, άγνωστο πότε ιδρύθηκε , λειτουργούσε σε κελιά του μοναστηριού του Σωτήρος και λεγόταν απλά «Σχολείο». Σ’ αυτό διδάσκονταν τα πρώτα (κοινά) γράμματα.

Το δεύτερο, που ονομάστηκε «Ελληνομουσείο», ιδρύθηκε γύρω στα 1702, στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου. Στη σχολή αυτή, που έγινε πασίγνωστη για τους διαπρεπείς δασκάλους της και τους διαπρέψαντες μαθητές της, διδάσκονταν- εκτός από την ελληνική γλώσσα- μαθηματικά, φυσικά, αστρονομία, γεωγραφία, φιλοσοφία, ιστορία και ξένες γλώσσες.

Με τις φροντίδες του Οικουμενικού Πατριάρχου, που ανέδειξε η Ζαγορά, του Καλλίνικου του Γ’ και των δωρεών του Ιωάννου Πρίγκου Ζαγοριανού, έμπορου εγκατεστημένου στο Άμστερνταμ, η σχολή πλουτίσθηκε με πολλά σπάνια και αξιόλογα βιβλία, απαραίτητα για τη λειτουργία της.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις της βιβλιοθήκης της Ζαγοράς, στην οποία συνεισέφεραν βιβλία και χρήματα πολλοί άλλοι επώνυμοι Ζαγοριανοί. Σ’ αυτούς που σπούδασαν στη σχολή συναριθμούνται ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωσταντάς, ο Ρήγας Φεραίος, ο Φίλιππος Ιωάννου κ.ά.

Η Ζαγορά υπήρξε πατρίδα, τόσο κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας όσο και αργότερα, επιφανών ανδρών που διακρίθηκαν στα γράμματα, στις επιστήμες, στο εμπόριο και στη φιλανθρωπία. Εκτός του Πατριάρχου Καλλίνικου του Γ’, του αδελφού του Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Δημητριάδος-Ζαγοράς και του Ιωάννου Πρίγκου, μεγαλέμπορου στο Άμστερνταμ και μεγάλου ευεργέτου της Ζαγοράς, πρέπει να αναφερθούν, επίσης, οι: αδελφοί Ευστάθιος και Γεώργιος Λαπάται, άρχοντες των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, Μωυσής Κρήτσκης ιδρυτής του Κρητσκείου Σχολείου Ζαγοράς, Νικόλαος Κρήτσκης αντιναύαρχος του Ρωσικού Στόλου και κληροδότης μεγάλου ποσού στην ελληνική κυβέρνηση για υποτροφίες μαθητών, Ιωάννης Δ. Κασσαβέτης, ιδρυτής της Σχολής Θηλέων (Παρθεναγωγείου) της Ζαγοράς (πρώτου Παρθεναγωγείου στο Πήλιο), η πολεμική οικογένεια των οπλαρχηγών Μπασδέκη, ο Φίλιππος Ιωάννου γνωστός ως «ο από καθέδρας Έλλην Φιλόσοφος του 19ου αιώνος» καθηγητής ελληνικών της Βασίλισσας Αμαλίας και πάνω από σαράντα χρόνια καθηγητής της συστηματικής φιλοσοφίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ο Νικόλαος Κωστής, καθηγητής φαρμακολογίας και μαιευτικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερος γιατρός της Αμαλίας και του Όθωνος, ο Θεόδωρος Αφεντούλης καθηγητής φαρμακολογίας και μετέπειτα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αλέξανδρος Πάντος ιδρυτής της Παντείου Σχολής και πολλοί άλλοι.

Ευεργέτες, όμως, και μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς εθνικοί, αναδείχθηκαν και από τους Ζαγοριανούς ξενιτεμένους στην Αίγυπτο, ένα άλλο μεγάλο και λαμπρό «κεφάλαιο» της ιστορίας της Ζαγοράς. Φιλόπονοι, ακούραστοι, φιλοπρόοδοι, πρωτοστάτησαν κι αυτοί σε όλους τους τομείς, στις καλλιέργειες, στις βιομηχανίες, στο εμπόριο, στις επιστήμες και τα γράμματα, προσφέροντας ευεργεσίες, όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και στο ελληνικό κράτος γενικότερα.

Αλλά και σήμερα, η Ζαγορά έχει σημαντικότερη δραστηριότητα, κυρίως μέσα από την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της, ένας απ’ τους πρώτους συνεταιρισμούς της Ελλάδας (έτος ίδρυσης 1916) και πρότυπος από το 1982, είναι ο κύριος συντελεστής της σημερινής άνθισης.

Η φυσική ομορφιά του τόπου, επίσης, που παρά τις αναπτυσσόμενες τουριστικές δραστηριότητες έχει μείνει σχεδόν άθικτη και ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, καθιστούν τη Ζαγορά ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Ελλάδος.

Η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα. Η Ζαγορά έχει σημαντικότατη δραστηριότητα, με την καλλιέργεια του περίφημου «Ζαγοριανού μήλου», με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κύριο συντελεστή της σημαντικής προόδου.

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1915 κι έως σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους συνεταιρισμούς της χώρας και ο μεγαλύτερος φορέας συγκέντρωσης των πιο γλυκόχυμων και ευωδιαστών μήλων. Οι γυναίκες της Ζαγοράς έχουν το δικό τους, «ξεχωριστό» Συνεταιρισμό, όπου με μεράκι και φαντασία παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ.

Η Ζαγορά διακρίνεται για το εξόχου κάλλους φυσικό τοπίο της, κάθε εποχή του χρόνου και θεωρείται ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, μ’ ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που προσφέρουν ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη φιλοξενία, καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ζαγορά είναι ένα «στολίδι» πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση, χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και τη φιλοξενία της.

Ντεμπούτο στην τηλεόραση

Mετά τη μεγάλη οθόνη τώρα και στη μικρή! Ο λόγος για την Κάτια Ζυγούλη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην τηλεόραση. Όχι σε μόνιμο ρόλο, αλλά με κάποιες guest εμφανίσεις. Η Κάτια λοιπόν δέχθηκε πρόταση προκειμένου να συμμετάσχει σε σειρά του Mega και τώρα το σκέφτεται. Άλλωστε, θα είναι γι’ αυτήν μια πολύτιμη εμπειρία, που ίσως την επόμενη σεζόν της δώσει ένα μεγαλύτερο ρόλο σε κάποιες από τις σειρές του Μεγάλου Καναλιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κανάλι της Μεσογείων το σκέφτονται να της προτείνουν και τη συπαρουσίαση κάποιας από τις καινούργιες εκπομπές.

Στην περίπτωση φυσικά ενός τέτοιου βήματος η Κάτια δεν θα μπορούσε να μη ρωτήσει τον Σάκη, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Άλλωστε, ο ποπ σταρ γνωρίζει πολύ καλά ότι στην ελληνική σοουμπίζ μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα σε όλα τα επίπεδα, είτε έχουν να κάνουν με το τραγούδι, το σινεμά ή την τηλεόραση. Προς το παρόν Κάτια και Σάκης ετοιμάζονται για τα πιο όμορφα Χριστούγεννα της ζωής τους με την κορούλα τους και ήδη το σπίτι του Νέου Βουτζά έχει στολιστεί για να υποδεχθεί τη νέα χρονιά.

* Μενεγάκη: Σηκώνει τα πόδια μπας και σηκωθούν τα νούμερα!

Δύσκολες είναι οι τελευταίες μέρες για την Ελένη Μενεγάκη, αφού έχει εδραιωθεί στην τρίτη θέση (ενίοτε και στην τέταρτη, ανάλογα με τις επιδόσεις της Πόπης Τσαπανίδου) και πιο πάνω δε λέει να πάει. Όλα τα έχει δοκιμάσει η «βασίλισσα» (με Ultrex λούστηκε;), αλλά φευ για εκείνη, προκοπή δε βλέπει. Τα νούμερα παραμένουν χαμηλά σε κάτι τιμές της τάξης του 13,8%! Μπρρρ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρέπει να κάνει κάτι αμέσως. Και τι σκέφτηκε λες;

Πρωινή γυμναστική! Ξέρω, θα πεις ότι δανείστηκε την ιδέα από τους ΚαραμεροΧαριτατους. Αλλά μην ξεχνάς ότι πριν χρόνια η Ελένη είχε στην εκπομπή της ενότητα με γυμναστική. Οπότε απλά την επανέφερε. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα καθιερωθεί η στήλη. Τα νούμερα της AGB το πρωί της Τετάρτης θα κρίνουν την τύχη της. Αν και είμαστε όλοι βέβαιοι, ότι την ώρα της γυμναστικής τα μηχανάκια της AGB θα έχουν τρελαθεί. Και πώς να μη γίνει αυτό;

Όταν η Ελένη Μενεγάκη με φόρεμα έκανε ασκήσεις με την γυμνάστρια, η οποία βάζει κάτω την Σόφη Πασχάλη. Κι όμως. Η Ελένη βρήκε καλύτερη από την γυμνάστρια των Καραμεροχαριτάτων. Άμα το έχεις το θέμα. Αρκεί να ασχοληθείς. Και η Ελένη ασχολήθηκε προσωπικά, η οποία μάλιστα ξάπλωσε με την σέξι γυμνάστρια στο κρεβάτι και ξεκίνησαν τις ασκήσεις της γάτας και της Κ...ας. Ξέρω γίνομαι αθυρόστομη, αλλά η Μενεγάκη που πρωινιάτικα τουρλώνει ποπό στην κάμερα και σηκώνει τα πόδια ψηλά και ας φοράει φόρεμα, πάει πίσω; Αγαπημένε μου κι εγώ κι εσύ υπήρξαμε μεγάλοι φαν της Ελένης. Μα μεγάλοι. Φέτος, όμως, εκείνη μας έχει εκπλήξει, αλλά φευ, μόνο δυσάρεστα. Η πρωινή της γυμναστική και το γενικότερο σκηνικο, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, που απλά μας απογοήτευσε. Και μας κάνει να απορούμε: πόσο πιο ψηλά θα σηκώσει τα πόδια και τον ποπό της η Ελένη, προκειμένου να πάρει πίσω τον θρόνο της;

womenonly

Box Office 10-13 Δεκεμβρίου

Αμερική (τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου)

Νο 1. «The Princess and the Frog», 24,2 εκατ. δολάρια

Νο 2. «The Blind Side», 15,1 εκατ. δολάρια

Νο 3. «Ανίκητος», 8,6 εκατ. δολάρια

Νο 4. «Νέα Σελήνη», 7,9 εκατ. δολάρια

Νο 5. «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», 6,8 εκατ. δολάρια

Αθήνα (τετραήμερο 10-13 Δεκεμβρίου)

Νο 1. Η «Kληρονόμος», 53.482 εισιτήρια (107.994 πανελλαδικά)

Νο 2. «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους», 9.184 εισιτήρια

Νο 3. «Νέα Σελήνη», 7.567 εισιτήρια

Νο 4. «Μια Κάποια Εκπαίδευση», 6.861 εισιτήρια

Νο 5. «Κι Αν Σου Κάτσει;» 4.877 εισιτήρια

Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού!

Δεν φτάνει που τον λήστεψε ένας 18χρονος, μόλις τον ακολούθησε και βρήκε το σπίτι του, ο παππούς του τον έκανε τουλούμι στο ξύλο.

Αυτή η ιστορία διαδραματίστηκε επί της οδού Μητροπολίτου Νικολάου.

Δράστης ένας 18χρονος που επιτέθηκε σε 66χρονο άνδρα και χρησιμοποιώντας σωματική βία τον έριξε στο οδόστρωμα και του αφήρεσε το χρηματικό ποσό των 2.700 ευρώ.

Το θύμα ακολουθώντας τον δράστη μέχρι την οικία του, δέχτηκε νέα επίθεση με σιδερόβεργα από τον 70χρονο παππού του δράστη, ο οποίος του προκάλεσε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι.

Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Χαλκίδας.

sportime

Ο φωτισμός του χώρου αλλάζει τη γεύση στο κρασί

O φωτισμός ενός χώρου επιδρά στη γεύση αλλά και στη διάθεσή μας να πληρώσουμε μία «τσιμπημένη» τιμή, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές από το Ίδρυμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς, μελέτησαν 500 εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο κρασί υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Ακολούθως, τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τη γεύση του κρασιού και επιπλέον, για πόσα χρήματα το αξιολογούσαν.

Η έρευνα έδειξε ότι το κρασί βαθμολογήθηκε με «καλύτερη γεύση», όταν βρισκόταν σε ερυθρό ή μπλε φωτισμό, σε αντίθεση με το κρασί που βρισκόταν σε πράσινο ή λευκό φως.

Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για το μπουκάλι κρασιού που λουζόταν στο κόκκινο φως σε σχέση με το πράσινο φως.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας δρ. Ντάνιελ Όμπερφελντ-Τουίστελ, ήταν ήδη γνωστό ότι το χρώμα ενός ποτού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το γευόμαστε.

Η νέα μελέτη όμως κατέδειξε πως ανάλογο αποτέλεσμα έχει και ο φωτισμός στο εστιατόριο.

Μια ερμηνεία γι' αυτό είναι ότι ο ευχάριστος φωτισμός υποσυνείδητα οδηγεί το νου να αντιληφθεί και το κρασί σαν πιο ευχάριστο.

Σύμφωνα με τις πειραματικές γευσιγνωσίες υπό διαφορετικούς φωτισμούς, το κρασί γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους περίπου ως μιάμιση φορά πιο γλυκό, όταν περιβάλλεται από κόκκινο φως, σε σχέση με λευκό ή πράσινο.

Επίσης το κόκκινο φως αυξάνει περισσότερο τη φρουτώδη γεύση του κρασιού.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ακραίες συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε ορισμένα μπαρ, αναμφίβολα επηρεάζουν τον τρόπο που οι πελάτες γεύονται τα ποτά τους, πέρα από την επίδραση που έχει το χρώμα του ίδιου του ποτού στη γεύση.

Παράλληλα, συνιστούν ότι οι σοβαρές γευσιγνωσίες κρασιών πρέπει να γίνονται με ουδέτερο φωτισμό για να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Οι γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης φωτισμού-γεύσης.

Διαστημική υπερταχεία

Οι πύραυλοι χημικών καυσίμων, στερεάς ή υγρής κατάστασης, είναι ιδανικοί για την ανύψωση και μεταφορά στο διάστημα μεγάλων φορτίων και είναι η μοναδική λύση που διαθέτει η ανθρώπινη τεχνολογία για να δραπετεύσει από τα δεσμά της γήινης βαρύτητας. Όταν όμως ο απώτερος στόχος είναι η εξερεύνηση του διαστήματος και καταρχάς των εγγύτερων πλανητών του ηλιακού συστήματος, οι χημικοί πύραυλοι αποδεικνύονται ασύμφορη επιλογή, καθώς οι ταχύτητες που επιτυγχάνουν είναι πολύ μικρές. Το αποτέλεσμα είναι ο απαιτούμενος χρόνος για ένα διαπλανητικό ταξίδι να μετράται σε χρόνια.

Για να μπορέσει το ανθρώπινο είδος να πραγματώσει το όνειρο της κατάκτησης του διαστήματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να προταθεί μια πιο προηγμένη και αποτελεσματική μηχανή προώθησης. Στην παρούσα φάση, και δεδομένου ότι οι πυρηνικοί κινητήρες έχουν αποκλειστεί, η προσοχή στρέφεται στους κινητήρες ιόντων πλάσματος. Η τεχνολογία ιοντικής προώθησης υφίσταται ήδη από τη δεκαετία του 1960, αλλά μόνο στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας έχει βρει την πρακτική της εφαρμογή σε διαστημική αποστολή και συγκεκριμένα στην αποστολή Deep Impact I της NASA, το 1998. Το επόμενο διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ιοντικής προώθησης θα είναι ένα σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το οποίο θα χρησιμοποιεί τέσσερις τέτοιους κινητήρες και θα εκτοξευθεί με στόχο τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη.

http://www.pcw.gr/Article/Social-Responsibility-Environment/space_ion_ESA_NASA_missiles_fuels/247-4802.html

Άνα Λάρα Σιμ

1. Γεννήθηκε στις 24/10/1984.
2. Κατάγεται από τοΜπλουμενάου της Βραζιλίας.
3. Το ζώδιο της είναι σκορπιος.
4. Από το 2005 έχει μπει στο χώρο της μόδας.
5. Ασχολείται με ποδηλασία και βάρη.
6. Της αρέσει να ταξιδεύει στη Costa do Sauipe.
7. Η παραλία Itajai την χαλαρώνει όσο τίποτα.
8. Ο Συλλέκτης Οστών είναι η αγαπημένη της ταινίας.
9. Η Μαράια Κάρεϊ είναι η αγαπημένη της τραγουδίστρια.
10. Της αρέσει να τρώει σούσι.
11. Το αγαπημένο της ποτό είναι η σαμπάνια.
12. Το αγαπημένο μέρος του σώματος της είναι το στήθος της.

men24












ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ - ΠΑΓΕΤΟΥ

Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς

* Από το 18ο έως το 28ο χιλ. Επ. Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου)
* Από το 20o έως το 60o χιλ. Επ. Ο. Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου)

Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας

* Από το 18ο έως το 30ο χιλ. Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου)

Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης

* Από τον οικισμό Μυρτίσκης προς Άνω Βυρσίνη
* Από τον οικισμό Ραγάδα προς Εσοχή
* Από τον οικισμό Καρδάμου προς τον οικισμό Κύμης

Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας

* Από 10ο χλμ. έως 25ο χλμ Επ.Ο.Άρνισσας-Χ/Κ «Βόρρας»
* Επ. Ο. Ζέρβης - Παλαιού Αγ. Αθανασίου

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ - ΠΑΓΕΤΟΥ - ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

* Επ. Ο. Βόλου-Ζαγοράς, στο 31ο χλμ (Άνω Κλάδος) (λόγω καθίζησης οδοστρώματος). Η κυκλοφορία από και προς Ζαγορά, γίνεται από τον Κάτω κλάδο Πηλίου και από την Επ. Ο. Κισσού - Χανίων.

Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας

* Στο 32ο χλμ της Επ. Ο. Στενής- Στροπώνων, λόγω κατολίσθησης.

Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής

* Επ. Ο. Βραστά - Ορμύλια, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου "ΧΑΒΡΕΑ". Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο.

Και επίσημα στην Κορίνθιανς ο Ρομπέρτο Κάρλος

Μετά από πολλές εβδομάδες, το «φλερτ» μεταξύ της Κορίνθιανς και του Ρομπέρτο Κάρλος κατέληξε σε «γάμο» και ο έμπειρος Βραζιλιάνος μπακ επαναπατρίζεται.

Η βραζιλιάνικη ομάδα μέσω της επίσημη ιστοσελίδας της ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την μεταγραφή του Ρομπέρτο Κάρλος, κλείνοντας έτσι, κάθε φιλολογία περί μεταγραφής του στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία φέρεται να είχε αυτοπροταθεί.

Το περίεργο της ανακοίνωσης είναι πως η Κορίνθιανς κάνει γνωστό πως ο έμπειρο άσος θα πραγματοποιήσει την τελευταία του εμφάνιση με τη Φενέρμπαχτσε στις 23 Δεκεμβρίου απέναντι στην Αλτάι στο 89ο λεπτό, προκειμένου να αποθεωθεί και να αποχαιρετήσει τους Τούρκους φιλάθλους.

Η παρουσίαση του από τη βραζιλιάνικη ομάδα θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου που θα σπεύσει να τον υποδεχτεί.

H οικονομική κρίση και στο Χόλυγουντ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι από την οικονομική κρίση δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επηρεάσει και το Χόλιγουντ. Αυτό δηλώνει η Claire Danes η οποία αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρουν οι ηθοποιοί ρόλους που να πληρώνουν ικανοποιητικά. Υπάρχουν μάλιστα ρόλοι για τους οποίους αναμετριούνται ηθοποιοί πρώτης κλάσης μόνο και μόνο επειδή τα χρήματα είναι καλά. «Είναι δύσκολα τα πράγματα σε πολλές βιομηχανίες και φυσικά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και αυτή του κινηματογράφου. Οι ταινίες είναι πολύ λιγότερες και οι ρόλοι επίσης», τονίζει η Danes η οποία πρωταγωνιστεί στο Me and Orson Welles. Για τον εαυτό της λέει ότι μέχρι τώρα ήταν αρκετά τυχερή καθώς είχε αρκετή δουλειά αλλά ανησυχεί αρκετά για τη συνέχεια.