Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σαρλίζ Θερόν





1. Η μητρική της γλώσσα είναι τα Αφρικάνικα. Τα αγγλικά τα μιλάει σαν δεύτερη γλώσσα.
2. Όταν ήταν 15 χρονών, η μητέρα της πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα της, επειδή της επιτέθηκε. Η μητέρα της ωστόσο δεν καταδικάστηκε για το φόνο.
3. Το 2007 πήρε την Αμερικάνικη υπηκοότητα.
4. Πήρε 15 κιλά για το ρόλο της στο «Monster», για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.
5. Απέρριψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Pearl Harbor» για να παίξει στο «Sweet November» με τον Κιάνου Ριβς.
6. Την ανακάλυψε ..
ένας ατζέντης σε τράπεζα του Χόλιγουντ, όταν την είδε να φωνάζει στον υπάλληλο επειδή αρνήθηκε να της εξαργυρώσει μια επιταγή.
7. Μετά το Όσκαρ, γύρισε να το γιορτάσει στην πατρίδα της, Νότια Αφρική όπου συνάντησε τον Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα την αγκάλιασε και τη συγχάρηκε που θύμισε στον κόσμο την ύπαρξη της Νοτίου Αφρικής κι εκείνη ξέσπασε σε κλάματα συγκίνησης.
8. Έχει δηλώσει ότι ο αγαπημένος της ηθοποιός είναι ο Τομ Χανκς.
9. Είναι η δεύτερη ηθοποιός (μετά την Κιμ Μπάσιντζερ) που κερδίζει Όσκαρ μετά από γυμνή φωτογράφηση στο Playboy.
10. Είναι η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε Όσκαρ.
11. Το 2005 το όνομα της «γράφτηκε» στο Hollywood Walk of Fame.
12. Έβαψε μαύρα τα μαλλιά της για τις ανάγκες του ρόλου της στο «Aeon Flux».
13. Ήταν επαγγελματίας μπαλαρίνα, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χορό μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο.
14. Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τις πιο 100 σέξι γυναίκες του πλανήτη. Το 2005 βρισκόταν στο νούμερο 15 του Maxim και το 2006 στην ίδια θέση του περιοδικού FHM.
15. Είναι ενεργό μέλος της οργάνωσης PETA, που προστατεύει τα δικαιώματα των ζώων.
16. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στο «Devil’s Advocate».
17. Το 2006 ήταν η 7η πιο καλοπληρωμένη σταρ του Χόλυγουντ.
18. Για τις ταινίες «Aeon Flux» και «North Country» πήρε 10 εκατομμύρια δολάρια.
19. Ήταν η πιο σέξι γυναίκα του κόσμου για το 2007, σύμφωνα με το αντρικό περιοδικό Esquire.
20. Θαυμάσαμε όλοι τα… προσόντα της στο τηλεοπτικό σποτάκι του Martini.
21. Προτάθηκε για το 2ο Όσκαρ στην καριέρα της για την ερμηνεία της στο «North Country», αλλά δεν το κέρδισε.
22. Όταν παλιότερα ρωτήθηκε τι έβαλε στη βαλίτσα της για να πάει στο Φεστιβάλ του Τορόντο, εκείνη το μόνο που απάντησε ήταν «Καθαρά εσώρουχα».
23. Εργαζόταν ως μοντέλο από τα 14 της, αλλά αργότερα δήλωσε ότι δεν της άρεσε να ποζάρει και να φωτογραφίζεται.
24. Ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του οίκου Christian Dior για το άρωμα J’adore.

cobra.argos

Μειώνει 20% το μισθό του ο Προβόπουλος

Με μια συμβολική κίνηση που δίνει το έναυσμα για περικοπές των δημοσιών δαπανών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μειώνει… αυτοβούλως κατά 20% το μισθό του! Πολλοί έκαναν λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού και άλλοι τόσοι για ουσιαστική κίνηση εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, ξεκινώντας από νευραλγικούς τομείς της δημόσιας οικονομίας. Πάντως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αντίστοιχες περικοπές θα γίνουν και στους μισθούς των δύο αντιπροέδρων της κεντρικής τράπεζας καθώς και των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ενώ όπως δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΤτΕ «Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση για τους δύσκολους καιρούς στους οποίους βρισκόμαστε».

Αποκαλύφθηκε ο... Θησαυρός του Γιάννη Πλούταρχου.

Μετά από την περιοδεία του σε ολόκληρη την Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Γιάννης Πλούταρχος επιστρέφει δισκογραφικά με ένα νέο single που έχει τον τίτλο "Θησαυρός".

«Έχω πεθάνει ψυχικά» δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ.Κίττας

ΣΙΓΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΣΟΝ....

Με μια συγκινητική δήλωση βγήκε από το νοσοκομείο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, μετά την επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές σε κτίριο του Πανεπιστημίου: «Από τη στιγμή που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν το ναό της ελεύθερης σκέψης, το ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά» αναφέρει.

Ο κ. Κίττας αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα τονίζοντας: «Θα ήθελα ιδιαιτέρως να παρακαλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων, τους λειτουργούς των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην ασχοληθείτε για μια ακόμα φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος».

Επίσης, τονίζει τα εξής: «Ελάχιστη ή και καμία σημασία έχει το τι συνέβη σε μένα προσωπικά. Έτσι κι αλλιώς εγώ έκανα τις επιλογές μου, σωστές ή λάθος, και πληρώνω γι' αυτές. Από τη στιγμή που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν το ναό της ελεύθερης σκέψης, το ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά.

» Δεν έχει σημασία ο όποιος σωματικός μου τραυματισμός. Μαζεύω λοιπόν ότι απέμεινε μέσα μου, αντλώντας δύναμη από την αγάπη μου και μόνο για τη νεολαία μας, έστω κι αν κομμάτι της με πρόδωσε, και απευθύνω έκκληση να μην αναλωθείτε και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση.

» Η μοναδική ελπίδα της χώρας μας, τα νιάτα μας, περιμένουν άλλα από όλους εσάς. Μην τους προδώσετε. Εγώ δεν μπορώ πια να προσφέρω τίποτα παραπάνω. Ευτυχώς όταν είχα ακόμα δυνάμεις στις 3 Νοεμβρίου 2009 απέστειλα στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων αναλυτική, ίσως και προφητική, επιστολή για τις θέσεις μου για όλα αυτά που μας πληγώνουν τόσο πολύ. Αν κάποιος από τους αρχηγούς θέλει να την δημοσιοποιήσει μπορεί να το κάνει. Ισως οι σκέψεις μου εκείνες να φανούν χρήσιμες».

Και ο πρύτανης τελειώνει με μια ευχή: «Να μην πάψετε να ασχολείστε με τα προβλήματα της παιδείας και της νεολαίας μόλις χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας. Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες».

Η Μενεγάκη απαντάει για το "αποκλειστικό" του Ευαγγελάτου!

Την Δευτέρα το πρωί οι συνεργάτες της Ελένης Μενεγάκη αποκαλύπτουν πρώτοι απ’ όλους την είδηση του «διαζυγίου» Νίκου Ευαγγελάτου με ΑΝΤ1. Από εκεί το πήραν όλοι και διέρρευσε η είδηση πριν βγουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ωστόσο, όλοι είχαμε την ίδια απορία: πώς έμαθαν οι συνεργάτες της Ελένης τα περί διαζυγίου;

Την απάντηση τη δώσαμε μόνοι μας ευθύς αμέσως: τους την είπε η Μενεγάκη, που της την είπε ο σύζυγος της Γιάννης Λάτσιος, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του καναλιού. Απλά πράγματα και λογικά. Δύο μέρες μετά και η «βασίλισσα της πρωινής ζώνης» έρχεται να απαντήσει σε αυτό το θέμα και βεβαίως να διαψεύσει ότι έμαθαν για το «διαζύγιο» από τον σύζυγό της. «Είπαμε το ρεπορτάζ των εφημερίδων» είπε από την εκπομπή της η ωραία Ελένη, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το σπίτι της και η εκπομπή της.

Ναι, αλλά το ρεπορτάζ ενός τέτοιου αποκλειστικού, δεν είναι για το καλό της εκπομπής της; Και αφού τη νοιάζει η εκπομπή και τίποτε άλλο, δεν θα ήθελε να έχει τέτοια αποκλειστικά; Πάντως, για την ιστορία, αν και η Ελένη πρόσφερε αρκετή δόση... infotainment την Δευτέρα, δυστυχώς, τερμάτισε τελευταία, αφού τη μέρα εκείνη πρώτη στη ζώνη αναδείχθηκε η Πόπη Τσαπανίδου (λόγω επικαιρότητας και ουχί Ευαγγελάτου επικαιρότητας), δεύτερο το δίδυμο των ΚαραμεροΧαριτάτων, τρίτος ο «Όμορφος κόσμος» και τέταρτη η Μενεγάκη.

Τα μυστήρια της γυναικείας εκσπερμάτωσης

Η πρώτη που μίλησε δημόσια για τη γυναικεία εκσπερμάτωση, ήταν η τηλεοπτική Σαμάνθα του "Sex and the City", σε ένα από τα επεισόδια της σειράς. Έτσι, μαζί με το κυνήγι της ανακάλυψης του σημείου G, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να βιώσουν την δική τους γυναικεία εκσπερμάτωση, που προσομοιάζει με την αντρική. Όμως, πόσο πιθανή και πραγματική είναι η γυναικεία εκσπερμάτωση και πώς μπορείς να την βιώσεις κι εσύ;
1. Τι εννοούμε με τον όρο γυναικεία εκσπερμάτωση: η γυναικεία εκσπερμάτωση προκύπτει όταν τα κολπικά υγρά εκτοξεύονται από το κόλπο σου, κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ορισμένες γυναίκες το περιγράφουν σαν αναβρασμό ή εκτόξευση ενός πίδακα, ενώ πολλές άλλες δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της θηλυκής εκσπερμάτωσης και φοβούνται ότι απλώς "λέρωσαν τα σεντόνια" με αποτέλεσμα να αρχίσουν να νιώθουν μια απέχθεια για τις πραγματικά ικανοποιητικές ερωτικές επαφές (...τι κρίμα!).
2. Πόσο συχνή είναι η γυναικεία εκσπερμάτωση; Η αλήθεια έιναι ότι η γυναικεία εκσπερμάτωση δεν είναι καθόλου συχνή. Ενώ ένα 50% των γυναικών αναφέρει ότι μπορεί να την έχει βιώσει, κάποιες από αυτές τις γυναίκες λένε ότι επρόκειτο για μια μόνο φορά στη ζωή τους και ποτέ ξανά. Έτσι, το ακριβές ποσοστό των γυναικών που φτάνουν να εκσπερματώσουν δεν είναι ακριβές. Σε πείραμα των διάσημων ερευνητών Μάστερ και Τζόνσον (Masters and Johnson's) σε περισσότερες από 400 γυναίκες τη δεκαετία του 1970, δεν καταγράφηκε καμία γυναικεία εκσπερμάτωση. Ωστόσο, ορισμένοι γυναικολόγοι σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μειονότητα γυναικών που βιώνουν αυτή την εμπειρία που προσομοιάζει στην ανδρική εκσπερμάτωση.
3. Ποιά είναι η ποσότητα των υγρών που παράγονται; Ορισμένες γυναίκες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σεξουαλικότητα, επιβεβαιώνουν την παραγωγή λίτρων κολπικών υγρών, κατά τη διάρκεια ενός και μόνο οργασμού. Πάντως ο διάσημος γκουρού του έρωτα και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου που βεβαιώνει την ύπαρξη του σημείου G, Μπέβερλι Γουίπλ (Beverley Whipple), υποστηρίζει ότι η ποσότητα των υγρών που μπορεί να παράγει μια γυναίκα σε έναν μοναδικό οργασμό είναι ανάλογη με αυτή ενός φλιτζανιού.
4. Συνδέεται η γυναικεία εκσπερμάτωση με διαρροή ούρων; Μέχρι το 1980, πολλοί γιατροί συνέδεαν το φαινόμενο της εκσπερμάτωση των γυναικών με τη διαρροή ούρων. Γι' αυτό και καλούσαν τις γυναίκες να κάνουν όσες περισσότερες ασκήσεις Κέγκελ μπορούσαν για να ενδυναμώσουν τους πυελικούς τους μυς. Σίγουρα, κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως και σε άλλες δραστηριότητες (γέλιο, βήχας), υπάρχει η περίπτωση της απώλειας μιας ποσότητας ούρων, εξαιτίας της στρεσογόνου ακράτειας. Σ' αυτή την περίπτωση εντάσσονται ως επί τω πλείστον οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, αλλά αυτές οι διαρροές δεν σχετίζονται με τον οργασμό και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια είτε των προκαταρκτικών, είτε στην αρχή της διείσδυσης.
5. Τι σχέση έχει το σημείο G με την γυναικεία εκσπερμάτωση; όπως είναι γνωστό το σημείο G εντοπίστηκε το 1950 από τον Ernest Grafenberg και πρόκειται για την περιοχή εκείνη που που βρίσκεται στα τοιχώματα του γυναικείου κόλπου. Μια πιθανή διέγερση του σημείου αυτού, μπορεί να προκαλέσει έναν εντονότατο οργασμό. Το σημείο αυτό περιγράφεται σαν ένα μικρό μπαλάκι 0,8 εκατοστών το πολύ. Βιβλιογραφικά, αναφέρεται ότι στο σημείο G βρίσκονται και οι αδένες "Skene" που είναι παραπλήσιοι του προστάτη που έχουν οι άντρες. Οι αδένες αυτοί είναι πιθανό να παράγουν τα εκρηκτικά υγρά που εκτοξεύονται κατά το οργασμό σου και προκαλούν τη λεγόμενη τη γυναικεία εκσπερμάτωση.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με άλλες έρευνες, η πηγή των υγρών της θηλυκής εκσπερμάτωσης εντοπίζονται σε κάποιους μικροσκοπικούς αδένες που βρίσκονται περιφερειακά της ουρήθρας, αλλά δεν τροφοδοτούνται από την ουροδόχο κύστη.
Έτσι το μεγάλο ερώτημα παραμένει: πού βρίσκονται αποθηκευμένα τα υγρά που παρατηρούνται στην γυναικεία εκσπερμάτωση;
6. Ποιά είναι η σύσταση των υγρών της εκσπερμάτωσης; Δεν έχει γίνει κάποια εκτεταμένη έρευνα για τη θηλυκή εκσπερμάτωση. Μέχρι στιγμής πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα υγρά δεν περιέχουν ούρα, είναι αλκαλικής σύστασης, έχουν χρώμα διαυγές, δεν μυρίζουν και όταν στεγνώσουν δεν λερώνουν τα σεντόνια, ή τα ρούχα. Οι σχετικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υγρά αυτά περιέχουν παρόμοια χημικά συστατικά με το υγρό που παράγεται από τον προστάτη, αλλά επιπλέον περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη.
7. Τι πρέπει να κρατήσεις; Είναι σαφές ότι μόνο μια μειοψηφία γυναικών φτάνει στην εκσπερμάτωση κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ακόμα και να σου συμβεί, είναι εξίσου πιθανό να μην κατανοήσεις απόλυτα το γεγονός.
Εφόσον οι έρευνες πάνω στο ζήτημα συνεχιστούν, θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια για τη γυναικεία εκσπερμάτωση.
Ωστόσο, αν βρίσκεσαι ανάμεσα στις τυχερές, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα, αφού τα αγόρια βλέπουν με πολύ θετική διάθεση την ικανότητά τους να σε ανάψουν τόσο πολύ που φτάνεις σε ένα τόσο θεαματικό οργασμό!

"Εσένα σου έχει συμβεί;"

Έφοδος αστυνομικών στο σπίτι των Μπραντζελίνα

Οι φήμες που θέλουν το ζεύγος Μπραντζελίνα να μαλώνει διαρκώς οργίασαν ξανά. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε μια περίεργη κλήση που δέχθηκε η αστυνομία από το σπίτι που μοιράζονται η 34χρονη Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) με τον 45χρονο Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) και τα έξι παιδιά τους, την παραμονή της Γιορτής των Ευχαριστιών (15/11/2009).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού "Star", το ζευγάρι είχε έναν από το χειρότερους καυγάδες του και ενοχλημένοι οι γείτονες που άκουσαν τις φωνές, κάλεσαν την αστυνομία να επέμβει.

Το ζευγάρι έκανε εμφάνιση στο
κόκκινο χαλί με το γιο του Μάντοξ!
Όμως, η πραγματική ιστορία φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική.

Έξαλλος ο Κούγιας με Βατίδου λόγω... διαμαντέμπορα!

Κρύος ιδρώτας με έλουσε όταν είδα σε όλες (μα όλες λέμε) τις εκπομπές την Εύη Βατίδου στα μπουζούκια με Σύριο φίλο της κι έμπορο διαμαντιών, ο οποίος όλο το βράδυ την είχε στο... ανθοστόλισμα. Με το φορτηγό έριχνε τα γαρύφαλλα στα πόδια της Εύης, η οποία λικνιζόταν στους ρυθμούς του άσματος και της ρίψης γαρυφάλλου. Ο κρύος ιδρώτας με έλουσε, διότι αμέσως σκέφτηκα τον Αλέξη Κούγια: «σκέψου να δει το βίντεο. Πόσα εξώδικα θα καταπνίξουν την οργή του»;

Τι ήθελα και το σχολίαζα; Μία που το σκέφτηκα, μία που βγήκε έξαλλος ο Κούγιας και άρχισε να κατηγορεί την πρώην του. Τώρα εδώ που τα λέμε, όλοι οι άνδρες θα τα έπαιρναν (κυρίως λόγω εγωισμού), όταν θα έβλεπαν την πρώην τους σύζυγο να διασκεδάζει (μπορεί και να βγαίνει) με έναν πολύ (μα πολύ) πλούσιο άνδρα.

Βγήκε, λοιπόν, ο Κούγιας στο Star κι έθιξε το οικογενειακό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από τα νυχτοπερπατήματα της Βατίδου με τον Σύριο διαμαντέμπορα. Το βράδυ εκείνο συγκεκριμένα (κοίτα τώρα σύμπτωση) ο ποινικολόγος έψαχνε τα παιδιά του. Ήθελε να τους μιλήσει. Έπαιρνε τηλέφωνο την Βατίδου και δεν τους έβρισκε. Και ανακαλύπτει, τώρα, ο Αλέξης ότι εκείνο το βράδυ η Εύη δε σήκωνε το τηλέφωνο, επειδή... ανθοστολιζόταν στα μπουζούκια. Το καλό, όμως, το κράτησε για το τέλος: «Αυτά που κάνει είναι ένα σόου κατάντιας».

Ασχολίαστο. Πάντως, εκείνη επιμένει ότι με τον Σύριο διαμαντέμπορα είναι απλά φίλοι και συνεργάτες, αφού η Βατίδου συμμετέχει στη νέα καμπάνια διαμαντιών του ως μοντέλο. Ωστόσο, οι φήμες και τα δημοσιεύματα μιλούν για νέο έρωτα. Θα δείξει. Άμα της στείλει ένα εξώδικο ο Κούγιας, μπορεί και να λυθεί το μυστήριο, διότι αυτός θα ξέρει καλύτερα.

womenonly

Θες Λίγο Κόκο;

Είναι η γυναία του Ice-T. Και είναι υπερθέαμα.

Η αλήθεια είναι ότι ένας τόσο μεγάλος ράπερ/ηθοποιός/σκηνοθέτης και τα συναφή μόνο μια τέτοια γυναίκα θα μπορούσε να αγαπήσει. Χυμώδη, ξανθιά, και τούμπανο. Το όνομα αυτής, Κόκο.

Η Κόκο είναι "μοντέλο". Ξανθό μοντέλο με γιγαντιαίο μπούστο και έναν ποπό που χρειάζεται δικό του εισιτήριο στο σινεμά για να χωρέσει, δηλαδή, μοντέλο που μοιάζει περισσότερο με πορνοστάρ. Και που ντύνεται ως πορνοστάρ, και αυτοφωτογραφίζεται στο Twitter σαν πορνοστάρ. Αυτά είναι σίγουρα κάποια από τα χαρίσματα τα οποία διέκρινε ο Ice T και την παντρεύτηκε, και από τότε τρέχουν μαζί στις λίμνες, τις πρεμιέρες και τα κόκκινα χαλιά (όχι την μπάντα του Θεοφάνους).

yupi












Πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ανήλικων διαδηλωτών



Ακόμα και με τη χρήση πλαστικών σφαιρών οι κρατικοί δολοφόνοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την οργή και την εξεγερτική διάθεση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκέμβρη.
Μια από τις φωτογραφίες που μας στάλθηκαν δείχνει την πλάτη 14χρονου μαθητή, που απέφυγε χειρότερο τραυματισμό εξαιτίας του μπουφάν και του φούτερ που φορούσε και τον προστάτευσαν.
Τις προηγούμενες μέρες το κράτος σε μια λυσσαλέα προσπάθεια καταστολής και τρομοκρατίας, που όπως αποδείχτηκε δεν επηρρέασε τους αγωνιζόμενους και καταπιέσμενους νεολαίους να βγουν στους δρόμους και να συγκρουστούν, εκτός από τα χημικά και τους διεμβολισμούς διαδηλωτών από τους μπάτσους με τις μοτοσυκλέττες τους στο Σύνταγμα στις 6/12 και στο Πολυτεχνείο στις 7/12, προχώρησε σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο σε τουλάχιστον 1000 προσαγωγές, πολλές από αυτές ήταν “προληπτικές”, δεκάδες απο αυτές έγιναν συλλήψεις και πολλές από αυτές αφορούσαν ανήλικους, .

Στις 21 έφτασαν οι συλλήψεις της πορείας της 7ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα, οι 10 είναι ανήλικοι, ενώ ένας 14χρονος παραπέμπεται για κακούργημα με τον διαβόητο κουκουλονόμο.
Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί η εισβολή στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “ρεσάλτο” η σύλληψη των παρευρισκομένων και ακολούθησε η εισβολή στο δημαρχείο Κερατσινίου και η σύλληψη των αλληλέγγυων που βρίσκονταν μέσα.
Στη Θεσσαλονίκη καποιες συλλήψεις μετατράπηκαν σε προφυλακίσεις.
Το κράτος προχώρησε σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης διώκοντας γονείς για παραμέληση ανηλίκων (τα παιδιά τους έχουν ήδη συλληφθεί στις κινητοποιήσεις του τριημέρου) …

Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους και διωκόμενους της 5, 6, 7 Δεκέμβρη

indymedia

Το ψωνιστήρι....

Μού λεγε ένας τύπος κάποτε σέ ρεπορτάζ,γιά τόν τρόπο πού παίρνει βίζιτες αυτός αλλά καί άλλοι νεαροί, στήν πλατεία Κουμουνδούρου τά μεσάνυχτα.
Μού λεγε γιά τήν αγριότητα πού τούς αντιμετωπίζουν οί πελάτες τους, γιά τά άγρια βίτσια καί τά περίεργα γούστα πού καλούνται όλοι αυτοί οί πιτσιρικάδες νά τούς ικανοποιήσουν,μού λεγε όμως καί γιά τό ισχνό αντίτιμο πού πληρώνονται τήν βίζιτα,καί άλλοτε, πού οί επισκέπτες τους αρνούνται γιά τίς υπηρεσίες αυτές, νά τούς πληρώσουν.

Μόυ λεγε πώς σιχαινότανε τόν ευατό του γιά τά χούφταλα καί τήν ασχήμια πού αναγκαζόταν νά συνουσιάζεται κάθε βράδυ,γιά τά αυτοκίνητα πού κάνουν κύκλους συνεχώς γύρω από τήν πλατεία ρίχνοντας τά φώτα πάνω τους,γιά τόν σοδομισμό όπου αρκετοί πελάτες τούς ζητούν, γιά νά τήν βρούν καλύτερα.
Καί οί νεαροί γιά λίγα χρήματα παραπάνω κάθονταν,καί φυσικά σέ όλα αυτά ανταποκρίνονταν.
‘’Αηδιάζω μού λεγε,δέν μπορώ νά κάνω έρωτα φυσιολογικά, νά παώ μέ γυναίκα, τό σέξ μαζί της είναι γιά μένα, δύσκολη υπόθεση.”

Μού ‘λεγε γιά όλους τούς επώνυμους(μέ τά ονόματα τους) βιρτουόζους μουσικούς,ηθοποιούς,τραγουδιστές,μόδιστρους,πού καί αυτοίστριφογυρνάνε
συχνά στήν πλατεία,γιά νά βρούνε έναν νεαρό πού εκπορνεύεται.
Τόν ρώτησα τί διάολο τούς κάνει καί ψάχνουνε εφήμερο έρωτα σέ αυτό τό
αφιλόξενο σημείο τής Αθήνας,σέ αυτό τό τόσο επικύνδινο σκοτάδι.

‘’Μού φαίνεται περίεργο τού λέω,αυτοί έχουν τήν δυνατότητα νά πληρώσουν πολλά,καί ότι κάνουν νά τό κάνουν στό σπίτι τους, μέ ασφάλεια.”

‘’Τήν βρίσκουνε μού λέει,φτιάχνονται, έχουν τήν λογική τής μπουρδελότσαρκας,καί αυτό τούς εξιτάρει.”
‘’Κάτι σάν τό ραντεβού στά τυφλά.”

‘’Είναι σάν τούς άλλους τούς πουτανιάρηδες πού άν καί τό φυσάνε καί έχουν νά πληρώσουνε τήν ακριβή πόρνη σέ ένα καλό ξενοδοχείο, κάπου κάπου θά διαβούν καί τό κατώφλι ενός μπουρδέλου.”

‘’Μήν νομίζεις μού λέει πώς στά ακουμπάνε καί εύκολα,πολλές φορές αρνούνται νά στά χώσουν, τάζουν χωρίς ποτέ νά πραγματοποιούν τίς υποσχέσεις τους.”
‘’Τί υποσχέσεις δινουνε;
‘’Μπότες,ρούχα,ρολόγια,υπόσχονται νά σέ βάλουν σέ καλή δουλεία νά φύγεις άπ’τήν νύχτα,ταξίδια,δίαφορα δωράκια.
‘’Καί όταν πάς μαζί τους;
‘’Moύφα, σού λένε ψέματα, σέ βγάζουν καί σκάρτο.”
‘’Σκάρτο;
‘’Δηλαδή ανίκανο.”

‘’Καί πώς έρχονται τού λέω, δέν φοβούνται μήν τούς δούν πού είναι αναγνωρισίμοι;”

‘’Kάποιους δέν τούς ενδιαφέρει μού λέει, άλλοι πάλι σκάνε μεταμφιεσμένοι.
‘’Μαύρα γυαλία,περούκες,μακιγιάζ,κασκόλ,κουκούλες,πολλά γιά νά μήν γίνουν αντιληπτοί.”
‘’Άλλους πάλι πρέπει καί νά τούς φοβάσαι,είναι δυνατοί,έχουν εξουσία χρήμα,επικαλούνται συνεχώς τήν σχέση τους μέ τούς μπάτσους,προκαλούν,σέ φοβίζουν.”

‘’Ποιοί κάνετε εδώ πιάτσα;
‘’Ελληνες επαρχιώτες άφραγκοι,μικρά πουστάκια,πρεζάκια πού κοιτάνε νά γίνουν οπωσδήποτε,κολομπαράδες λίγο πιό μεγάλοι σέ ηλικία πού βγαίνουν απ’τά τσοντάδικα καί έρχονται καυλωμένοι νά πηδήξουν, πιτσιρικάδες πού ονειρεύονται κάποια στιγμή ‘οτι θά πετύχουν’,τά τελευταία πέντε έξι χρόνια καί ξένοι.”

‘’Ξένοι;

‘’Ξένοι παράνομοι, κούρδοι, μαύροι μετανάστες ,πακιστανοί, ιρακινοί,αλβανοί καί ρωσοπόντιοι.”
‘’Αυτοί μάς πετάνε σιγά σιγά απ’έξω άπ’τήν δουλειά.”
‘’Γιατί;”

‘’Eίναι περισσότεροι,κάθονται στά παγκάκια πολλοί μαζί,είναι πιό
βίαιοι,συνεχώς γίνονται τσαμπουκάδες στήν πλατεία,μαχαιρώματα.”
‘’Θά βγάλουν τό κέρατο,θά σέ καρφώσουν.”

‘’Θά τήν πέσουν στόν πελάτη πρώτοι, θά τρέξουν,θά ανοίξει τό τζάμι τού συνοδηγού,θά μπούν χωρίς δισταγμό.”( χωρίς νά επιλέξουν)
‘’Θά πάρουν ψίχουλα τρία, πέντε,στήν καλύτερη δέκα χιλιάρικα (δραχμές).”

‘’Καί ύστερα;”
‘’Υστερα ξανά πάλι πίσω στά παγκάκια.”

Τούς φοβάσαι;
‘’Eίναι λιγδιάρηδες καί στερημένοι,δέν έχουν άντερα,μπορεί νά σού τήν κάνουν.”
‘’Πολλοί κοιμούνται εδώ πίσω από τήν εκκλησία,σέ παραπήγματα.”
(η εκκλησία ήταν γεμάτη αντίσκηνα στημένα πίσω στό προαύλιο,τά ρούχα άπ’τήν μπουγάδα απλωμένα,γύρω γύρω χαρτόκουτα,καί σαγιονάρες. Μέσα εκεί έμεναν δεκάδες ίσως καί εκατοντάδες κούρδοι λαθρομετανάστες)

‘’Οί πιό σκληροί ξαφρίζουν καί κανένα κορόιδο πελάτη αφού πρώτα,τόν κοπανήσουν.”

‘’Η αστυνομία;”
‘’Οί μπάτσοι σιχαίνονται καί νά τούς βάλουν μέσα, στά καρούμπαλα.”.
‘’Μόνο σέ καμιά επιχείρηση σκούπα τούς μαζεύουν.”
‘’Πολλοί κάνουν καί φυλακή καί μένουν μέσα μέχρι τήν απέλαση.”
‘’Αλλά πάλι ξανάρχονται γιατί τελικά ποτέ, δέν φεύγουν.”
(Οί λαθρομετανάστες απαγορεύται νά απελαθούν καί νά επαναπροωθηθούν σέ χώρες όπου γίνεται πόλεμος.
Συλλαμβάνονται φυλακίζονται καί άν δέν έχουν χρήματα στήν δίκη τους νά καταβάλουν εγγύηση, ξαναφυλακίζονται.)

πηγή

Συνεχίζεται το ψωνιστήρι στην Πλατεία Κουμουνδούρου

και το πρωϊ.

Δεν έχει αλλάξει κάτι και οι "πελάτες" επώνυμοι

και ανώνυμοι δεν εννοούν να βάλουν μυαλό.

Ο κίνδυνος όχι μόνο του AIDS παραμονεύει

μέσα στην Πλατεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι μάρτυρες

συγκρούσεων μεταξύ των εκδιδομένων για τον έλεγχο

της πιάτσας.

Βλέπουν πολλούς και ακούνε πολλά.

Δεν λένε ονόματα αφήνουν υπονοούμενα δείχνουν

όμως να φοβούνται.

Η υπόθεση Σεργιανόπουλου φαίνεται να ξεχάστηκε

από αυτούς που ψάχνουν συντρόφους.

Τους αρέσει η Ρώσικη ρουλέτα.

Στην Αγησιλάου έχουν πιάτσα Έλληνες εκδιδόμενοι.

Κάποιοι από αυτούς είναι και χρήστες.

Αθηναίος

Απόψε που φοβότανε η Αθήνα. http://athensville.blogspot.com/

ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΟΣ ΦΙΛΑΡΑΚΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟ ΣΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ.


Μεσάνυχτα Κυριακής. Αυτό ήταν. Η δύσκολη νύχτα που σκεφτόμασταν ένα χρόνο τώρα πέρασε. Η Αστυνομία υπήρχε παντού, σε όλους τους δρόμους, σε στάσεις, σταθμούς. Το βουητό του ελικοπτέρου από πάνω αδιάκοπο. Η κίνηση ανύπαρκτη. Φόβος παντού για το χειρότερο. Απ' το πρωί όμως φαινότανε ότι θα πήγαινε ήρεμα το πράγμα. Ζημιές υπάρχουν κυρίως στην Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, απ' όπου και πέρασε η πορεία. Κάποιους τους έσωσαν τα οχυρά.










Άστεγοι στον ύπνο τους μπρος στην Τράπεζα





Συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν μπρος στα Προπύλαια





Η Πανεπιστημίου άδεια...




Στα Φωκάς στήνουν οχυρό





Μια διαφημιστική ταμπέλα εναλλάσσεται και πάνω το στένσιλ του Αλέξη. Δυνατές αντιθέσεις, "το παιχνίδι του Αγγέλου", "Τρωικός Πόλεμος"!






Τα H&M πήραν τα μέτρα τους με την ανακαίνιση. Tα απέναντι Bershka σπασμένα.




Στα Εξάρχεια
Όλοι οι δρόμοι είναι περικυκλωμένοι από διμοιρίες βαριά εξοπλισμένων αστυνομικών. Ανεβοκατεβαίνεις χωρίς να σ' ενοχλούν. Η πλατεία έχει κόσμο και μάλιστα τα καφέ είναι ανοιχτά με κόσμο που κάθεται έξω στο χαλαρό. 3-4 κάδοι αναμμένοι έτσι για το όνορε. Δίπλα Εξαρχιώτες πιάνουν κουβέντα.

Εμμ. Μπενάκη


Στουρνάρη


Πλ. Εξαρχείων


Στουρνάρη παρατεταγμένοι αστυνομικοί απέναντι από Πολυτεχνείο.

Τελευταία εικόνα
Οδός Μεσολογγίου, το σημείο μηδέν, γεμάτο λουλούδια και γράμματα για τον Αλέξη. Πολλοί στέκονται σιωπηλοί και κοιτάνε την φωτογραφία του απορροφημένοι. Κάτω απ' τις κουκούκλες κρύβονται όμορφοι νέοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας...


ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ TRIBUTE ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ UNDERWORLD





Αναβολή για τις 15 Δεκεμβρίου πήρε η δίκη του Γιάννη Δημητράκη


Για τις 15 Δεκεμβρίου διεκόπη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του 30χρονου Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία τράπεζας τον Ιανουάριο του 2006 και, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, είναι μέλος της ομάδας των λεγόμενων «ληστών με τα μαύρα».

Σε πρώτο βαθμό ο Γιάννης Δημητράκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.

Η διακοπή της δίκης αποφασίστηκε, προκειμένου να μπορέσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου να συνεργαστούν με τον εντολέα τους για την υπερασπιστική του γραμμή, αφού ο 30χρονος μέχρι χθες κρατείτο στις φυλακές Δομοκού.

Οι σύνηγοροι του Γ.Δημητράκη ζήτησαν από το δικαστήριο αναβολή, επισημαίνοντας ότι εδώ και ένα μήνα είχαν ζητήσει να μεταχθεί ο 30χρονος στον Κορυδαλλό εγκαίρως ενόψει της δίκης.

Το αίτημα αναβολής, όμως, δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα.

Στο Εφετείο συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη δεκάδες φίλοι του Δημητράκη, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στον κατηγορούμενο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια.

Στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας είχε τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, ενώ οι αστυνομικοί διενεργούσαν και σωματικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονταν στο δικαστήριο.

Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από τους συνηγόρους του 30χρονου, οι οποίοι έκαναν λόγο για «αστυνομοκρατία που καταργεί την Αρχή της Δημοσιότητας της δίκης».

Ο Γιάννης Δημητράκης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί σε βάρος του ένα κλίμα «λασπολογίας από παπαγάλους της Ασφάλειας και δημοσιογραφίσκους που περνούν αφιλτάριστα πληροφορίες μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια».

Το δικαστήριο δεν είχε δεχθεί την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης της ληστείας «με ιδιαίτερη σκληρότητα», που είχε απαγγελθεί αρχικά.

Στα γονίδια το "μυστικό" των σγουρών μαλλιών


Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για τα κατσαρά μαλλιά και το οποίο ανοίγει πιθανώς το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα χάπι που θα έχει ουσιαστικά την ίδια λειτουργία με αυτή των συσκευών που ισιώνουν τα μαλλιά. Η ανακάλυψη επίσης θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή την προγεννητική πρόβλεψη αν ένα παιδί θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Human Genetics" (Αμερικανικό Περιοδικό Ανθρώπινης Γενετικής) έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ, υπό τον καθηγητή Νικ Μάρτιν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής Επιδημιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που θεωρούν ότι είναι το κατ' εξοχήν υπεύθυνο για τη δημιουργία μπουκλών και το οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των θυλακίων των τριχών των μαλλιών. Μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου καθορίζει αν ένας άνθρωπος θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν ίσια μαλλιά, το 40% κυματιστά και το 15% κατσαρά. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι πιθανότητες τα παιδιά να κληρονομήσουν τα σγουρά μαλλιά από τους γονείς τους, είναι πολύ μεγάλες (γύρω στο 90%).

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Μάρτιν, ίσως πλέον καταστεί εφικτό να βρεθεί βιολογικός (με χάπι) και όχι τεχνητός τρόπος (στα κομμωτήρια!) για το ίσιωμα των μαλλιών. Ήδη η ερευνητική ομάδα του μελετά το ζήτημα και τον Ιανουάριο πρόκειται να το συζητήσει με μια μεγάλη εταιρία καλλυντικών στο Παρίσι. Παράλληλα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την πρόβλεψη για το ένα παιδί θα γεννηθεί σγουρόμαλλο ή όχι.

Καθαρίστρια- τραπεζοκόμος αρίστευσε σε εξετάσεις του ΙΤΑ


Η Χρυσούλα Αθανασιάδου παντρεύτηκε μικρή. Σε ηλικία μόλις 17 χρονών απέκτησε τον γιο της Κώστα και στη συνέχεια άλλα επτά παιδιά. Όταν έγινε 28 χρονών, ο άντρας της τους εγκατέλειψε.

Έτσι έμεινε μόνη της να φροντίζει μια πολυμελή οικογένεια. Άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια-τραπεζοκόμος στον παιδικό σταθμό του Δήμου Βέροιας. Το κύριο ενδιαφέρον της ήταν τα παιδιά της. Μαζί τους έπαιζε, μαζί τους διάβαζε, μαζί τους μάθαινε.

Σήμερα, είναι 51 ετών και πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να πάει σχολείο: να παρακολουθήσει το πρόγραμμα εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που υλοποίησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΚΕ.

Η κ. Αθανασιάδου ήταν η μοναδική γυναίκα και μία από τους τρεις (σε σύνολο 12.924 εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση από 354 Δήμους, έξι κοινότητες και το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας) που αρίστευσε, παίρνοντας βαθμό «100» στις εξετάσεις.

«Μορφώθηκα από τα παιδιά μου», λέει η ίδια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και εξηγεί: «στην αρχή παίζαμε πάκμαν στον υπολογιστή. Ο μεγαλύτερος γιος μου αλλά και οι κόρες μου γνώρισαν το κίτρινο ανθρωπάκι που έτρωγε τις άσπρες μπαλίτσες. Το γνώρισα και εγώ. Λίγο αργότερα μάθαμε να "μπαίνουμε" στο διαδίκτυο για να δούμε τι καιρό θα κάνει αύριο. Ό,τι μάθαιναν τα παιδιά μου, το μάθαιναν και σε εμένα. Έτσι, έφτασα στο σημείο πριν από λίγο καιρό να εξασκούμαι στον υπολογιστή με το CD που μου έδωσαν από τη σχολή οδηγών για να βγάλω δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου…».

Στο πρόγραμμα για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή συμμετείχαν εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες, διευθυντές και διευθύντριες, δάσκαλοι και δασκάλες.

Η κ. Αθανασιάδου κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, να μην κάνει ούτε ένα λάθος και σήμερα δηλώνει γεμάτη απορία για το πώς τα κατάφερε.

"Μου τηλεφώνησαν από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μου πουν ότι συγκέντρωσα την υψηλότερη βαθμολογία, εγώ και δύο ακόμη άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Απορώ πώς δεν έκανα ούτε ένα λάθος. Και εδώ, στον παιδικό σταθμό απορούν όλοι, όμως μου δίνουν συγχαρητήρια και χαίρονται γι' αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι, ωστόσο, πολύ ικανοποιημένη καθώς, όπως σημειώνει, για εκείνη το πρόγραμμα ήταν μια διέξοδος από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε μέχρι να μεγαλώσει τα παιδιά της.

«Εγώ τελείωσα μόνο το Δημοτικό. Με ενδιέφερε όμως να εξοικειωθούν τα παιδιά μου με τις νέες τεχνολογίες. Γι' αυτό φρόντισα να τα στείλω από νωρίς στις σχολές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι κατάφερα να μορφωθώ κι εγώ, να αναπληρώσω κάποια απ' αυτά που στερήθηκα όταν ήμουν μικρή», λέει.

Η Χρυσούλα Αθανασιάδου, αύριο, θα βραβευτεί από το ΙΤΑ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων του προγράμματος.

Η ίδια δηλώνει πολύ χαρούμενη και σημειώνει πως τώρα πιά το μόνο που ζητά είναι τα επτά παιδιά και τα οκτώ εγγόνια της να είναι γερά και να καταφέρουν να κάνουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους.

Είκοσι φωτοβολταϊκά πάνελ σε κτίριο του δήμου Βόλου

Με ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, εφοδιάστηκε το Κοινωνικό Κέντρο Ν. Παγασών του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου - ΔΟΥΚ.

Το σύστημα αυτό που εγκατέστησε ο Δήμος Βόλου αποτελείται από 20 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα παράγουν περισσότερες από 2.600 ΚWΗ ετησίως, αντισταθμίζοντας 2,3 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το αντίστοιχο διάστημα.

"Θελήσαμε, αυτός ο χώρος να αποκτήσει και μια άλλη διάσταση αυτή της οικολογίας και της βιωσιμότητας και για το λόγο αυτό για πρώτη φορά εγκαταστήσαμε αρμονικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο με τη χρήση φωτοβολταϊκού πάνελ", δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αλέκος Βούλγαρης.

Το σύστημα αυτό είναι πρωτοποριακό, όχι μόνο διότι σε ετήσια βάση θα παράγει 2.600 Κwh και με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια εξοικονόμηση ενέργειας στη λειτουργία του κτιρίου, αλλά και επειδή καταδεικνύεται ότι είναι δυνατόν, μικρής ηλικίας έργα εξοικονόμησης ενέργειας, να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στη χώρα μας και φυσικά στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε ο δήμαρχος Βόλου.

Ο κ. Βούλγαρης κατέστησε σαφές ότι οι δράσεις που εστιάζονται στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος θα συνεχιστούν. "Ο Δήμος Βόλου προχωρά στη διαμόρφωση του προγράμματος 'Εξοικονομώ' που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, την εξασφάλιση ήπιων μορφών ενέργειας, με το πρόγραμμα 'Εξυπνος λαμπτήρας', που υλοποιούμε ως Δήμος με δράσεις για τον κεντρικό φωτισμό της πόλης και τη μείωση της κατανάλωσης", υπογράμμισε.

"Παράλληλα- πρόσθεσε- βρίσκονται και άλλα προγράμματα σε εξέλιξη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, όπως η σταδιακή παρέμβαση σε υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Κοινός στόχος και συνισταμένη των παραπάνω είναι η εξασφάλιση ενέργειας για την πόλη, τα κτίρια, τον κοινόχρηστο φωτισμό".

Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ακόμη πως θα κατατεθεί, στην οργανωτική επιτροπή, συγκεκριμένη πρόταση για τη διοργάνωση των πρώτων "πράσινων" Μεσογειακών Αγώνων.

Η πρόεδρος του ΔΟΥΚ, κ. Ντίνα Παπαστεφάνου, ανέφερε από την πλευρά της πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δίνει μια νέα διάσταση στην μέχρι τώρα λειτουργία του Κοινωνικού Κέντρου των Αλυκών, ως κυψέλη δημιουργικής απασχόλησης, δεδομένου ότι "γίνεται παράλληλα κέντρο παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, αλλά και φυτώριο καλλιέργειας οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, για όλους τους συμπολίτες μας".

Σε πρώτη φάση, η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται προς κατανάλωση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, ενώ στόχος είναι η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Έχοντας ως σύνθημα "Βόλος-Πράσινη πόλη", η Δημοτική Αρχή έχει αρχίσει να υλοποιεί σταδιακά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να γίνει ο Βόλος σημείο αναφοράς και υπόδειγμα "πράσινης πόλης".

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βούλγαρος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, που εκπονεί ο Δήμος, για τον προορισμό των αερίων του στα προγράμματα παραγωγής ενέργειας από το βιοαέριο που παράγεται στο ΧΥΤΑ, αλλά και από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου ΔΕΥΑΜΒ.

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ


Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής και εισοδηματικής τάξης, οι οποίοι ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο από 58 ευρώ έως 67 ευρώ ημερησίως. Αυτό προκύπτει από έρευνα μεταξύ 2.030 τουριστών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, Μακεδονία, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου κατά την περίοδο 10 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2009.

Η έρευνα, που διενέργησε η εταιρία Focus Bari για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), κάλυψε τους επισκέπτες των μεγαλυτέρων χωρών - πελατών της Ελλάδας και ειδικότερα τις δυτικές χώρες που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και είναι οι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το προφίλ των επισκεπτών από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Βέλγιο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι χώρες αυτές συμμετέχουν με ποσοστό 53% στο σύνολο των αφίξεων στην Ελλάδα.

Από την ανάλυση των στοιχείων με βάση τις συνεντεύξεις που έκαναν εξειδικευμένοι ερευνητές προέκυψαν τα εξής: Το 5,5% των ερωτηθέντων έχει ηλικία κάτω των 20 ετών, το 49,9% έχει ηλικία μεταξύ 20 και 39 ετών, 38,4% μεταξύ 40 και 59 ετών, και μόνο το 6,2% είναι άνω των 60 ετών δίνοντας μέση ηλικία τα 37,9 έτη. Κατά μέσο όρο συνταξιδεύουν 2 άτομα, εκ των οποίων, κατά μέσο όρο, ένας στους έξι είναι ανήλικος. Ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων των επισκεπτών της χώρας μας ανήλθε το 2009 σε 11,2 διανυκτερεύσεις. Η συνηθέστερη διάρκεια παραμονής είναι 7 διανυκτερεύσεις με ποσοστό εμφάνισης 21,9%, 14 διανυκτερεύσεις (19%), που το καλοκαίρι του 2009 σημείωσαν αύξηση λόγω των προσφορών των ξενοδοχείων και 10 διανυκτερεύσεις (13%).

Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση δαπάνη ταξιδιού ανά άτομο, που ανέρχεται σε 2.632 ευρώ ενώ για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση δαπάνη ανά άτομο κυμαίνεται από 1.079 ευρώ (Ολλανδία) έως 1.584 ευρώ (Βέλγιο). Οι δαπάνες αυτές επιμερίστηκαν στα ποσά που δαπανήθηκαν στη χώρα τους και στα ποσά που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας αποτελούν, για το σύνολο του δείγματος, το 49,7% της συνολικής δαπάνης του ταξιδιού και κυμαίνεται από 38,4% στην Αυστρία έως 56,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μέση δαπάνη ανά άτομο, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 652 ευρώ και να κυμαίνεται για τις χώρες της ΕΕ, από 468 ευρώ για τους Ολλανδούς έως 766 ευρώ για τους Σουηδούς, και για τους Αμερικάνους στα 1.123 ευρώ.

Από το λόγο της δαπάνης ανά άτομο στη χώρα μας ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων προκύπτει η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα. Αυτή ανέρχεται για τους επισκέπτες από τις χώρες της ΕΕ στα 61 ευρώ και κυμαίνεται από 50 ευρώ για τους Ολλανδούς έως 81 ευρώ για τους Γάλλους ενώ οι Αμερικάνοι ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο 97 ευρώ. Πιο αναλυτικά, το 25% του συνόλου των τουριστών ξοδεύει ημερησίως έως 25 ευρώ, το 50% των τουριστών έως 44 ευρώ και το 75% έως 76 ευρώ. Περισσότερο από 100 ευρώ ημερησίως ξοδεύει μόνο το 13,4% των τουριστών.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια αναχώρησης, η υψηλότερη μέση ημερήσια δαπάνη εμφανίζεται στους τουρίστες που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και της Ρόδου με 72 ευρώ και 59 ευρώ, αντίστοιχα, και ακολουθούν το αεροδρόμιο Μακεδονία με 54 ευρώ, του Ηρακλείου με 53 ευρώ και της Κέρκυρας με 52 ευρώ.

Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική σύνθεση των τουριστών (που βασίζεται στο συνδυασμό επιπέδου μόρφωσης και επαγγέλματος σύμφωνα με το τυποποιημένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ερευνών Κοινής Γνώμης & Μάρκετινγκ - ESOMAR), στην ανώτερη τάξη Α/Β (διευθυντικό στέλεχος με ανώτατη εκπαίδευση) βρέθηκε να ανήκει το 24,1% των τουριστών, στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις C1 (προϊστάμενος τμήματος ή απλό στέλεχος) και C2 (ειδικευμένος τεχνίτης με μέση ή ανώτερη εκπαίδευση) το 50,7% και στις κατώτερες τάξεις D (υπάλληλος γραφείου με κατώτερη εκπαίδευση) και Ε (ανειδίκευτος εργάτης με στοιχειώδη εκπαίδευση) το 25,2%. Ενώ, σε αναφορά με το καθαρό μηνιαίο εισόδημα, άνω των 5.000 ευρώ δήλωσε το 19%, 3.000 ευρώ - 4.999 ευρώ το 29,3%, 1.000 ευρώ - 2.999 ευρώ το 40,6% και κάτω από 1.000 ευρώτο 11%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες που κάλυψε η έρευνα έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, τα αποτελέσματα ως προς την εισοδηματική τους τάξη κρίνονται ως μη ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ξάνθη: Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων

Όπως κάθε χρόνο τις μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι και φέτος η ΠΑΕ Ξάνθη στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 15/12 και ώρα 11:00 π.μ. θα υπάρξει επίσκεψη στα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής το μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ, τον κύριο Δαμκαλή και ομάδα ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα μοιράσουν δώρα και αναμνηστικά της ομάδας.
Την Πέμπτη 17/12 και ώρα 12:30 μ.μ, επίσκεψη στο "Ψυχολογικό Κέντρο" Ξάνθης με επικεφαλής τον πρόεδρο της ομάδας, κύριο Πιαλόγλου και αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών. Στην εορταστική εκδήλωση θα μοιραστούν δώρα και η αντιπροσωπεία της ΠΑΕ θα ευχηθεί για τις γιορτές.
Την Παρασκευή 18/12 (18:00), η ΠΑΕ Ξάνθη θα διοργανώσει στο bar-restaurant του ξενοδοχείου "Le Chalet" την καθιερωμένη ετήσια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους ποδοσφαιριστές και τα στελέχη της.
Την Τρίτη 22/12 (18:00), στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη εορτή των Ακαδημιών της ΠΑΕ, όπου οι αρχηγοί της ομάδας Ανδρών της Ξάνθης θα μοιράσουν δώρα και ευχές.
Τέλος, την Δευτέρα 21/12 (18:00) ο προπονητής της Ξάνθης, Γιάννης Μαντζουράκης, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος προπονητών Έβρου για να προλογίσει την παρουσίαση βιβλίου των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αλεξανδρούπολης και να τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
** Κλήση για να συμμετάσχει στον αγώνα με την Ταϊλάνδη (06/01/2010), στην Μπαγκόνγκ έλαβε ο Αλ Σαϊφι από την Εθνική ομάδα της χώρας του (Ιορδανία). Ο παίκτης θα αναχωρήσει από την Ξάνθη την ημέρα των Χριστουγέννων με προγραμματισμένη επιστροφή στις 08/01/2010.

Επιστολή Ραγκούση σε Νικ. Κακλαμάνη

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη με αφορμή τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών, στην επιστολή του, επισημαίνει πως όπως έχει εξηγήσει και στους ίδιους τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς είναι αντισυνταγματικά και παράνομα.

«Γνωρίζετε ασφαλώς - τονίζει ο κ. Ραγκούσης στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων- ότι η μονιμοποίηση τους είναι ευθέως αντισυνταγματική και παράνομη, όπως έχει επιβεβαιωθεί με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων. Αλλά και η προσαύξηση της μοριοδότησής τους είναι καταφανώς άδικη και έχει βάσιμα επικριθεί ως αντισυνταγματική. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι συμβασιούχοι έργου που είχαν προσληφθεί με το προϋπάρχον καθεστώς, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, μόνο με απόφαση του Δημάρχου στην περίπτωση των Δήμων, δεν μπορούν επιπλέον να ευνοούνται με προσαυξημένη μοριοδότηση, έναντι όλων των άλλων, οι οποίοι δεν είχαν το προνόμιο της εύνοιας αυτής. Μια τέτοια προσαύξηση θα αδικούσε την τεράστια πλειοψηφία, παραβιάζοντας κάθε έννοια ισονομίας.

Οφείλω πέραν τούτου να επισημάνω ότι, παρά το γεγονός ότι η απεργία αυτή κηρύχθηκε για τρεις ημέρες παράνομη και καταχρηστική με δικαστική απόφαση, το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε το προηγούμενο τριήμερο γεμάτο σκουπίδια. Αυτό το διαπίστωσαν όλοι, και ιδιαίτερα οι δημότες της Αθήνας, το βεβαίωσε δε η ΕΛΑΣ που είχε ζητήσει την επείγουσα αποκομιδή.

Είναι τη στιγμή αυτή απαραίτητο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα, να προληφθεί η περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης και ιδίως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Σας παρακαλώ γι’ αυτό να κινήσετε άμεσα όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε απάντηση της επιστολής του υπουργού Εσωτερικών, Ραγκούση επισημαίνει ότι οι νόμιμες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το Δήμο της Αθήνας από χθες, «επομένως ο υπουργός κάπως αργά σκέφθηκε να παρέμβει για να εξομαλυνθεί μια κατάσταση που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δική του αδιαλλαξία να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα των απεργών « την μοριοδότηση στη θέση του οικείου φορέα».
«Το αίτημα των απεργών υποστηρίζεται από την ΚΕΔΚΕ (ομόφωνα) και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής, πλην της Κυβέρνησης. Αρνούμαι να ασχοληθώ με τις λοιπές ανακρίβειες που περιέχονται στην επιστολή του» προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.

Συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη START-1, η ισχύς της οποίας έχει λήξει, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η συνθήκη θα υπογραφεί σύντομα", τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις μηνών, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη συνθήκη που θα αντικαταστήσει τη START-1, η ισχύς της οποίας έληξε στις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, και οι δυο χώρες έχουν δεσμευτεί ότι η νέα συνθήκη θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους.

Η δεκαετία 2000-2009, η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη

Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. "Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά", εξήγησε.

Το έτος 2009 υπήρξε ένα από τα θερμότερα της δεκαετίας που τελειώνει και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει μια από τις πέντε ή έξι θερμότερες χρονιές στην ιστορία, αναφέρει και το αμερικανικό Ωκεάνιο και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο (NOAA).

"Τόσο η θερμοκρασία της γης όσο και της επιφάνειας των ωκεανών μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ανώτερη του μέσου όρου του 0,56 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές, και η πέμπτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ", λένε οι ερευνητές του NOAA το οποίο έχει αρχίσει να καταγράφει τις θερμοκρασίες από το 1880.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το NOAA εκτιμά ότι η δεκαετία 2000-2009 θα είναι «η θερμότερη δεκαετία στην ιστορία με θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 0,54 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο εκείνων του 20ου αιώνα.

Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται στο ελάχιστο για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2007, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι οι έκτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί, με 0,47 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από το φυσιολογικό το 2009, όπως και ο όγκος των βροχοπτώσεων. Αντίθετα, η εποχή των τυφώνων ήταν σχετικά ήρεμη, με εννέα τροπικές καταιγίδες και τρεις τυφώνες.

Από την πλευρά της, και η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσιοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες σταθμούς της, που αποδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

Οι στατιστικές αυτές δίδονται στη δημοσιότητα καθώς διεξάγεται στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που έχει στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 1500 σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,15 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

"Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και η υπερθέρμανση έγινε με γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως από τη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Πίτερ Σκοτ, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αυξάνονται οι θάνατοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η αύξηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν "πληγεί περισσότερο" την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.

Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008.

Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά "η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρεται στην έρευνα.

Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.

Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία "τρομερή" καταστροφή.

Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.



Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη

Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων που υποβλήθηκαν στο οικολογικό τεστ που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Siemens, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

Η πρωτεύουσα της Δανίας πήρε 87,31 πόντους, ενώ η Αθήνα 53,09 και το Κίεβο μόλις 32,33 σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Economist Intelligence Unit (EIU), μία εταιρεία ερευνών του βρετανικού περιοδικού The Economist, και δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που γίνεται στην Κοπεγχάγη.

Η Στοκχόλμη (86,56), το Οσλο (83,98), η Βιένη (83,34) και το Αμστερνταμ (83,03) βρίσκονται αμέσως μετά την Κοπεγχάγη στην κατάταξη που λαμβάνει υπόψη 30 δείκτες, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους της κάθε πόλης, το ποσοστό ανακύκλωσης, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.

Το Βερολίνο βρίσκεται στην 8η θέση (79,01), ακολουθούν οι Βρυξέλλες (78,01), το Παρίσι (73,21) και το Λονδίνο (71,56).

Κάτω από την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν (52,98), η Πράγα (49,78), η Κωνσταντινούπολη (45,20), το Ζάγκρεμπ (42,36), το Βελιγράδι (40,03), το Βουκουρέστι (39,14) η Σόφια (36,85) και το Κίεβο.

Εξακολουθεί να μειώνεται η δημοτικότητα του Ομπάμα

Το 46% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του Ομπάμα, ενώ το 44% το αποδοκιμάζει, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να μειώνεται, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη. Το 46% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του Ομπάμα, ενώ το 44% το αποδοκιμάζει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουινίπιακ.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου φάνηκε να πέφτει κάτω από το όριο του 50% σε προηγούμενη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε το ίδιο πανεπιστήμιο στις 18 Νομεβρίου, με μόνο το 48% των ερωτηθέντων να επιδοκιμάζουν το έργο του.

«Είναι προφανές ότι αυτή η νέα μείωση είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης των Αμερικανών από την εσωτερική πολιτική», σύμφωνα με τον Πήτερ Μπράουν του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου.

Το 54% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με τον τρόπο που ο Ομπάμα διαχειρίζεται τα οικονομικά θέματα, δηλαδή 2% περισσότεροι απ' ότι το Νοέμβριο, ενώ το 41% συμφωνούν, μείωση δύο μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση. «Πρόκειται για την χειρότερη απόδοσή του (Ομπάμα) σε αυτό το θέμα» από την ημέρα που μπήκε στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το ινστιτούτο.

Οι ΗΠΑ βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ και το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί ελαφρώς (στο 10% από το 10,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα), αλλά παραμένει στα πιο υψηλά επίπεδα που έχει γνωρίσει η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα έχει μειωθεί περισσότερο ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους - αυτούς που δεν θεωρούν ότι ανήκουν ούτε στους δημοκρατικούς, ούτε στους ρεπουμπλικάνους: το 51% εξ αυτών δεν συμφωνούν με το έργο του σε αντίθεση με το 37% που συμφωνούν, την ώρα που το Νοέμβριο το ποσοστό επιδοκιμασίας έφτανε το 43%.

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο Ομπάμα θα μπορούσε να βρεθεί γρήγορα στην δυσάρεστη θέση οι Αμερικανοί που αποδοκιμάζουν το έργο του να είναι περισσότεροι από αυτούς που το επιδοκιμάζουν», προειδοποίησε ο Μπράουν.

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν γονείς για καροτσάκια της MacLaren

Ύστερα από τη διαπίστωση ότι αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού δακτύλων και πρόκλησης τραυματισμού στο παιδί.

Δεκαπέντε οικογένειες στη Βρετανία σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της βρετανικής εταιρείας παιδικών καροτσιών MacLaren, ύστερα από τη διαπίστωση ότι αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού δακτύλων και πρόκλησης τραυματισμού στο παιδί.

«Εκπροσωπούμε ήδη πολλούς γονείς τα παιδιά των οποίων τραυματίστηκαν, παρά τις διαβεβαιώσεις της MacLaren ότι δεν ευθύνονται τα καρότσια γι' αυτό», ανακοίνωσε σήμερα το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Ράσελ, Τζόουνς και Ουόκερ.

Τον περασμένο μήνα ανακλήθηκαν στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελαττωματικά παιδικά καρότσια MacLaren, λόγω του κινδύνου ακρωτηριασμού ή τραυματισμού του δακτύλου του παιδιού από τον μεντεσέ «όταν το καροτσάκι δεν είναι εντελώς ανοικτό ή κλειστό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή».

Το ευρωπαϊκό τμήμα της βρετανικής εταιρείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα καροτσάκια που πωλήθηκαν στην Ευρώπη είναι «ασφαλή» και ότι η ανάκληση δεν αφορά την περιοχή αυτή του κόσμου.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες μας ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα καροτσάκια MacLaren που έχουν στην κατοχή τους, διότι είναι ασφαλή όταν τα ανοίγουν και τα κλείνουν σωστά», είχε ανακοινώσει το ευρωπαϊκό τμήμα του ομίλου στις 10 Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα η MacLaren διαβεβαίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διανεμήθηκαν προστατευτικά καλύμματα των μεντεσέδων σε ολόκληρο τον κόσμο και διευκρίνισε ότι όλα τα καροτσάκια που θα κυκλοφορήσουν από τον Ιανουάριο του 2010 θα είναι εξοπλισμένα με αυτά.

Η τεστοστερόνη «δεν αυξάνει την επιθετικότητα στον άνθρωπο»

Η ορμόνη του σεξ μπορεί μεν να αυξάνει την επιθυμία για κοινωνική καταξίωση, δεν προκαλεί όμως επιθετικότητα στον άνθρωπο όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλα ζώα, υποδεικνύει πείραμα Ευρωπαίων ερευνητών.

«Η προκατάληψη που θέλει την τεστοστερόνη να προκαλεί μόνο επιθετική ή εγωιστική συμπεριφορά στον άνθρωπο αντικρούεται ξεκάθαρα» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφ Αϊσενέγκερ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Η ομάδα του έδειξε ότι η χορήγηση τεστοστερόνης δεν έκανε πιο επιθετικές τις γυναίκες που κλήθηκαν να παίξουν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αντίθετα, τις έκανε να παίζουν πιο δίκαια, πιθανώς σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το σεβασμό των συμπαικτών τους και των ερευνητών.

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που εκκρίνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις από τους όρχεις και σε χαμηλότερες στις ωοθήκες των γυναικών. Και στα δύο φύλα είναι η ορμόνη της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ σε ζώα όπως τα τρωκτικά έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει ανταγωνιστικές και επιθετικές συμπεριφορές.

«Η λαϊκή σοφία γενικεύει και επεκτείνει αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους, εννοώντας ότι η τεστοστερόνη επάγει αντικοινωνικές, εγωιστικές, ή ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές» επισημαίνουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στο περιοδικό Nature.

Η ερευνητική ομάδα στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Λονδίνου μελέτησε το θέμα σε γυναίκες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν δραματικές αυξομειώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης όπως οι άνδρες.

Οι 121 εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε τεστοστερόνη και η άλλη ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια όλες κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να κάνουν παζάρια για να κερδίσουν χρήματα.

Οι γυναίκες που είχαν λάβει τεστοστερόνη δεν έκαναν απερίσκεπτες και «επιθετικές» κινήσεις στο παιχνίδι, όπως κανείς θα περίμενε. Αντίθετα έκαναν «καλύτερες και πιο δίκαιες προσφορές» στους συμπαίκτες τους, «ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο απόρριψης της προσφοράς».

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η τεστοστερόνη έκανε τις γυναίκες να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην κοινωνική καταξίωση, ωστόσο αυτή η τάση δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιθετικές τακτικές.

Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι αυτός ο «μύθος» που συνοδεύει την ορμόνη φάνηκε στο πείραμα να έχει ισχυρή δύναμη υποβολής: Οι εθελόντριες που νόμιζαν ότι είχαν λάβει τεστοστερόνη ήταν πιθανότερο να συμπεριφερθούν επιθετικά ανεξαρτήτως αν είχαν λάβει την ίδια την ορμόνη ή κάποιο placebo.

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην Αρσεναλ για τη νίκη ή την ισοπαλία που τον στέλνει στους «16»

Να πανηγυρίσουν την πρόκριση θέλουν οι «ερυθρόλευκοι»
Ενενήντα λεπτά και -κατά περίπτωση- μόλις ένα βαθμό μακριά από τους «16» του Champions League, βρίσκεται ο Ολυμπιακός που το βράδυ της Τετάρτης (21:45) υποδέχεται στο κατάμεστο «Γ.Καραϊσκάκης» την Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Νίκη ή ισοπαλία τον στέλνουν αυτόματα στην επόμενη φάση, ακόμα και η ήττα σε περίπτωση όμως που δεν κερδίσει η Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο την Αλκμααρ.

Έπειτα από πέντε αγωνιστικές, ο πρωταθλητής Ελλάδας φιγουράρει στην 2η θέση του 8ου ομίλου. Στο Καραϊσκάκη έχει το απόλυτο με δύο νίκες (1-0 με Αλκμααρ και 2-1 με Σταντάρ Λιέγης), ηττήθηκε σε Αγγλία και Βέλγιο, από Αρσεναλ (2-0) και Σταντάρ (2-0), αντίστοιχα, ενώ στην Ολλανδία απέσπασε λευκή ισοπαλία, πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του.

Ο Βενγκέρ έχει αφήσει στο Λονδίνο τα μεγάλα αστέρια της ομάδας κι η Αρσεναλ θα παραταχθεί με πολλές απουσίες και πολλούς πιτσιρικάδες. Ο Ζίκο δεν εφησυχάζει, τονίζοντας πως «θα προτιμούσα να παίζω με τους βασικούς της Αρσεναλ γιατί εφόσον τα καταφέρουμε δίνει πιο μεγάλη αξία στη νίκη. Αυτό το λέω γιατί ένα τέτοιο γεγονός που μπορεί να δώσει χαλαρότητα στους παίκτες μου. Μπορεί να πιστέψουν ότι μπορεί να κερδίσουν πιο εύκολα».

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος είναι αισιόδοξος και παρότι ο Ολυμπιακός θα είναι ευχαριστημένος με δύο αποτελέσματα, έθεσε ξεκάθαρα τον στόχο. «Παίζουμε με μία μεγάλη ομάδα που έρχεται με τα δεύτερα. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε σα να παίζαμε με τους πρώτους. Εμείς θέλουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο με στόχο τη νίκη. Αυτό θα κάνουμε και την Τετάρτη. Θα κυνηγήσουμε τη νίκη».

Ο Ζίκο θα παρατάξει τον Ολυμπιακό όπως ακριβώς στα Πηγάδια κόντρα στην Ξάνθη και ο Ζαϊρί που προπονήθηκε κανονικά την Τρίτη θα καθίσει στον πάγκο. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Νικοπολίδης, δεξιά ο Γκαλίτσιος, αριστερά ο Ραούλ Μπράβο και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος. Στον χώρο της μεσαίας γραμμής θα είναι οι Ντουντού και Μαρέσκα, με τον Γκαλέτι στην δεξιά πτέρυγα και τον Λεονάρντο στην αριστερή. Ο Μήτρογλου θα είναι ο μοναδικός προωθημένος και ο Όσκαρ σε ρόλο επιτελικού μέσου.

Την 18άδα συμπληρώσουν οι Πάρντο, Ντομί, Πάντος, Κ. Παπαδόπουλος, Κατσικογιάννης, Νικλητσιώτης και Ζαϊρί. Ο Ζίκο δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Ντιόγκο, Ντάρμπισαϊρ, Στολτίδη, Τοροσίδης, Λεντέσμα και Ζεβλάκοφ που είναι τραυματίες.

Η Αρσεναλ από την άλλη, έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου και φυσικά την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μετά από πέντε αγώνες έχει συγκεντρώσει 13 βαθμούς (με 4 νίκες και μία ισοπαλία), έχοντας σημειώσει 12 τέρματα, την ώρα που έχει δεχθεί τέσσερα.

Από την στιγμή που έχει ήδη προκριθεί, ο Βενγκέρ βρήκε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς του και να δώσει ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής σε κάποιους από τους πολλούς πιτσιρικάδες που διαθέτει στο ρόστερ της. Συγκεκριμένα, δέκα παίκτες κάτω των 18 και προερχόμενοι από την β' ομάδα, συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή των «κανονιέρηδων».

«Έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι μπορούν να παίξουν σε μία δύσκολη έδρα και να δείξουν ότι έχουν την ποιότητα να φορέσουν τη φανέλα της Αρσεναλ», τόνισε ο αλσατός τεχνικός που δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν επηρεαστούν από το «καυτό» Καραϊασκάκη.

«Πιστεύω ότι θα κάνουμε το παιχνίδι μας. Εχουμε συνηθίσει στην Αγγλία να παίζουν σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα και ο καλύτερος τρόπος για να ψυχράνει μία ατμόσφαιρα είναι να παίξει καλό ποδόσφαιρο», ήταν τα λόγια του.

Μία πιθανή 11άδα που μπορεί να επιλέξει ο Βενγκέρ με σχηματισμό 4-3-3 θα αποτελείται από τους εξής: Ο Φαμπιάνσκι τερματοφύαλακας, έχοντας μπροστά του τους Κρουζ, Σιλβέστρ, Μπάρτλεϊ, και Γκίλμπερτ. Στο κέντρο του κέντρου Σονγκ, Ράμσεϊ, Γουίλσιρ, ενώ στην επίθεση θα βρίσκονται οι Γουόλκοτ, Μέριδα και Βέλα.

Αναλυτικά, η αποστολή της Αρσεναλ αποτελείται από τους: Κάρλος Βέλα, Θίο Γουόλκοτ, Ααρον Ράμσι, Αλεξ Σονγκ, Μικαέλ Σιλβέστρ, Τζακ Γουίλσιρ, Λούκας Φαμπιάνσκι, Βίτο Μανόνε, Φραν Μέριδα, Κάιλ Μπάρτλι, Φρανσίς Κοκελίν, Τόμας Κρουζ, Κρεγκ Ίστμοντ, Τζέι Εμάνιουελ-Τόμας, Κερέα Γκίλμπερτ, Λιούκ Έϊλινγκ, Μαρκ Ράνταλ, Ζιλ Σουνού.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Πορτογάλος Λουσίλιο Μπατίστα. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Ζοάο Σάντος και Βενάσιο Τομέ. Ο Μπατίστα είχε σφυρίξει και το περσινό 3-1 από την Σεντ Ετιέν στο Καραϊσκάκη.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Αρσεναλ είναι η δεύτερη συνάντηση στην ιστορία των δυο ομάδων. Ο πρώτος έγινε στις 29/9/2009 στο Λονδίνο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 2-0.

Η εντός έδρας παράδοση του Ολυμπιακού με αγγλικές ομάδες περιλαμβάνει 2 νίκες, 3 ήττες και 3 ισοπαλίες. Η Αρσεναλ επί ελληνικού εδάφους έχει 2 νίκες, 2 ήττες και 1 ισοπαλία.

Αναλυτικά:

01/12/1965 Ολυμπιακός - Γουεστ Χαμ 2-2 Κύπελλο Κυπελλούχων
08/11/1972 Ολυμπιακός - Τότεναμ 1-0 Κύπελλο UEFA
23/11/2000 Ολυμπιακός - Λίβερπουλ 2-2 ' '
10/10/2001 Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουν. 0-2 Τσάμπιονς Λιγκ
23/10/2002 Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουν. 2-3 ' '
28/09/2004 Ολυμπιακός - Λίβερπουλ 1-0 ' '
10/03/2005 Ολυμπιακός - Νιούκαστλ 1-3 Κύπελλο UEFA
19/02/2008 Ολυμπιακός - Τσέλσι 0-0 Τσάμπιονς Λιγκ

16/09/1981 Παναθηναϊκός - Αρσεναλ 0-2 Κύπελλο UEFA
16/09/1997 ΠΑΟΚ - Αρσεναλ 1-0 ' '
09/12/1998 Παναθηναϊκός - Αρσεναλ 1-3 Τσάμπιονς Λιγκ
26/09/2001 Παναθηναϊκός - Αρσεναλ 1-0 ' '
20/10/2004 Παναθηναϊκός - Αρσεναλ 2-2 ' '
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr