Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Καταρρακωμένος ψυχικά από την επίθεση δηλώνει ο πρύτανης

Εξιτήριο πήρε από το Ιπποκράτειο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος νοσηλευόταν μετά την επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές την Κυριακή μέσα στην Πρυτανεία.

Ο κ. Κίττας κάλεσε κόμματα, φορείς, ΜΜΕ και την εκπαιδευτική κοινότητα να μην προδώσουν τη νεολαία της χώρας και να μην αναλωθούν σε ατέρμονες συζητήσεις για τα επεισόδια και πρόσθεσε ότι πρέπει η κοινωνία να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Παιδείας, όταν χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας.

Αναλυτικά η δήλωση του πρύτανη:

"Mε αφορμή τα γεγονότα της Kυριακής στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μας θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εσάς που νοιάζεστε για τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τη νεολαία μας και βεβαίως θα ήθελα, ιδιαιτέρως, να παρακαλέσω τους Aρχηγούς των Kομμάτων, τους λειτουργούς των MME, την ακαδημαϊκή και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην ασχοληθείτε για μια ακόμα φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος.

Ελάχιστη, ή και καμία, σημασία έχει το τι συνέβη σε μένα προσωπικά. Έτσι κι αλλιώς εγώ έκανα τις επιλογές μου, σωστές ή λάθος, και πληρώνω γι’ αυτές. Από τη στιγμή που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν τον ναό της ελεύθερης σκέψης, τον ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά.

Δεν έχει καμία σημασία ο όποιος σωματικός μου τραυματισμός. Μαζεύω, λοιπόν, ό,τι απέμεινε μέσα μου, αντλώντας δύναμη από την αγάπη μου και μόνο για τη νεολαία μας, έστω κι αν κομμάτι της με πρόδωσε, και απευθύνω έκκληση να μην αναλωθείτε και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Η μοναδική ελπίδα της χώρας μας, τα νιάτα μας, περιμένουν άλλα από όλους εσάς. Μην τους προδώσετε.

Εγώ δεν μπορώ πια να προσφέρω τίποτα παραπάνω. Ευτυχώς όταν είχα ακόμα δυνάμεις στις 3 Nοεμβρίου 2009 απέστειλα στον Πρωθυπουργό και στους Aρχηγούς των Kομμάτων αναλυτική, ίσως και προφητική, επιστολή για τις θέσεις μου για όλα αυτά που μας πληγώνουν τόσο πολύ. Αν κάποιος από τους Aρχηγούς θέλει να την δημοσιοποιήσει μπορεί να το κάνει. Ίσως οι σκέψεις μου εκείνες να φανούν χρήσιμες.

Τελειώνω με μια ευχή: να μην πάψετε να ασχολείστε με τα προβλήματα της Παιδείας και της νεολαίας μόλις χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας. Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες".

Έξωση σε καταληψίες και ραδιοφωνικό σταθμό

Την εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων, τη διακοπή λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί μέσα στο κτίριο, τον έλεγχο εισόδου, αλλά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται για διδασκαλία ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικής σχολής.

Με αφορμή την επίθεση και τον τραυματισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα, το Δ.Σ. της Νομικής έθεσε ως προτεραιότητα την "κάθαρση" της σχολής από εξωπανεπιστημιακούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της.

Ειδικότερα, ζητήθηκε από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και να εγκρίνει την άδεια για αναδιάρθρωση του συστήματος φύλαξης:

-Με τον έλεγχο εισόδου στη σχολή. Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και το προσωπικό του πανεπιστημίου θα είναι εφοδιασμένοι με σχετική κάρτα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να λαμβάνουν αντίστοιχη κάρτα.

-Με τη σύσταση ειδικού σώματος πανεπιστημιακών φυλάκων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της σχολής και την Πρυτανεία, προκειμένου να ενημερώνουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

-Με την απαγόρευση εκδηλώσεων που δεν έχουν άδεια από την Πρυτανεία ή την Κοσμητεία.

-Με την απομάκρυνση ραδιοφωνικού σταθμού και εξωπανεπιστημιακών, από το χώρο που χρησιμοποιείται για να λειτουργεί το "στέκι των αντιεξουσιαστών», τα οποία λειτουργούν αυθαίρετα εδώ και χρόνια στην ιστορική σχολή.

Το Δ.Σ. κάνει ακόμη γνωστό ότι οι χώροι των γραμματειών και διοικητικών υπηρεσιών δεν αποτελούν χώρο ασύλου.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω μοντέλο φύλαξης ακολουθεί τα χνάρια των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται στα πανεπιστήμια της Σορβόννης.

Η σχολή πάντως λειτουργεί κανονικά και τα μαθήματα γίνονται, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.

Αντιδρούν

Πραξικοπηματική ενέργεια εκ του πονηρού χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δ.Σ. οι φοιτητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην ευρύτερη αριστερά και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν άμεσα.

Από την άλλη πλευρά, οι αποφάσεις αυτές αλλά και η θέση του προέδρου της Σχολής Θεόδ. Φορτσάκη ότι πρόκειται για κατάχρηση του ασύλου, βρίσκουν σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλακτικούς τόσο τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κων. Μουντζούρη και τον αντιπρύτανη Μ. Σπάθη, των οποίων η θέση είναι να αναλάβουν τα ιδρύματα την ευθύνη της λειτουργίας και της διαφύλαξης του ασύλου.

Σε λίγη ώρα πρόκειται να αρχίσει γενική συνέλευση της σχολής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται το απόγευμα να γίνει και πορεια διαμαρτυρίας.

Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, παρουσία της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου