Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΧΕΔΟΝ, ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

Η κραυγή μιας πάπιας δεν κάνει ηχώ και κανείς δεν ξέρει το γιατί.

Μέσα σε 10 λεπτά, ένας τυφώνας προκαλεί περισσότερη ενέργεια απ' ότι όλα τα όπλα....

... Κατά μέσο όρο, 100 άνθρωποι πνίγονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο με το στυλό τους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο τις αράχνες απ' το να πεθάνουν.

Το 90% των ταξιτζήδων στη Νέα Υόρκη είναι μετανάστες που έχουν στην πραγματικότητα ξεμπαρκάρει.

Οι ελέφαντες είναι τα μόνα ζώα που δεν μπορούν να πηδήξουν.

Μονάχα ένας άνθρωπος στα δύο δισεκατομμύρια θα ζήσει μέχρι τα 116 ή περισσότερο.

Είναι δυνατόν να βάλει κάποιος μια αγελάδα ν' ανέβει τις σκάλες αλλά είναι αδύνατον να την κάνει να τα κατέβει.

Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους δύο φορές περισσότερο απ' τους άνδρες.

Είναι σωματικά αδύνατον να γλύψει κανείς τον αγκώνα του.

Η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα χώνεται στο έδαφος κατά μια σπιθαμή το χρόνο καθώς όταν χτίστηκε οι τεχνικοί ξέχασαν να λάβουν υπ' όψιν τους το βάρος των βιβλίων που θα γέμιζαν το κτήριο.

Ένα σαλιγκάρι μπορεί να κοιμάται για 3 χρόνια.

Τα μάτια σου έχουν το ίδιο μέγεθος μ' αυτό που είχαν όταν γεννήθηκες. Η μύτη και τ' αυτιά σου όμως δεν παύουν ποτέ να μεγαλώνουν.

Το μάτι μιας στρουθοκαμήλου είναι πιο χοντρό απ' το μυαλό της.

Ένας κροκόδειλος δεν μπορεί να βγάλει τη γλώσσα του

Ο αναπτήρας επινοήθηκε πριν από τα σπίρτα

Η εξαγορά του Μανχάταν

Οι ρίζες της ονομασίας του Μανχάταν χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη γλώσσα των Αλγκονκούιαν -των παλαιότερων γνωστών κατοίκων της περιοχής- και σημαίνει «λοφώδες νησί». Επί αιώνες, αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες περιοχές αλιείας και κυνηγιού για τους ιθαγενείς.

Από την πρώτη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πάτησαν το πόδι του στο Νέο Κόσμο, το Μανχάταν τράβηξε την προσοχή τους. Είδαν ένα τεράστιο λιμάνι, φυσικά προστατευμένο από τις θύελλες του βόρειου Ατλαντικού, αλλά και από κάθε επίδοξο εισβολέα, χωρίς ακραίες καιρικές συνθήκες και με πρόσβαση στο εσωτερικό της αμερικανικής ηπείρου, μέσω του ποταμού Χάντσον.

Το 1624 η ολλανδική εταιρία «Dutch West India Company» ίδρυσε στο νότιο τμήμα του νησιού το Νέο Άμστερνταμ, ως ένα σταθμό εμπορικών συναλλαγών. Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στην περιοχή ως νέος κυβερνήτης ο Πίτερ Μίνουιτ και η πρώτη ενέργειά του ήταν να αγοράσει το Μανχάταν από τους Ινδιάνους, στις 24 Μαΐου. Ως αντάλλαγμα, προσέφερε εμπορεύματα, αξίας 60 φιορινιών (24 δολαρίων).

Το γεγονός μάς είναι γνωστό από μία επιστολή προς τη διοίκηση της ολλανδικής εταιρίας. Συχνά, τα εμπορεύματα προσδιορίζονται ως μπρελόκ, χάντρες και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αυτό όμως μπορεί και να μην είναι ακριβές, αλλά να οφείλεται στη φαντασία των συγγραφέων του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μίας άλλης αγοραπωλησίας, του νησιού Στάτεν, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Μίνουιτ, ως αντάλλαγμα δόθηκαν πανωφόρια, κατσαρόλες, τσεκούρια, φτυάρια, βελόνες και άλλα αγαθά.

Σύμφωνα, πάντως, με τους σύγχρονους ερευνητές, οι ιθαγενείς πρέπει να αγνοούσαν την έννοια της μόνιμης ιδιοκτησίας γης, δεδομένου ότι κινούνταν διαρκώς... Δημιουργούσαν καταυλισμούς όπου έβρισκαν τροφή και όταν η εποχή άλλαζε εγκατέλειπαν την περιοχή. Όταν συμφώνησαν στην πώληση του Μανχάταν, στην καλύτερη περίπτωση -λένε οι ιστορικοί- θεώρησαν ότι παραχωρούσαν τα δικαιώματα κυνηγιού και αλιείας στους Ολλανδούς, οι οποίοι με τη σειρά τους κάποια στιγμή θα έφευγαν, όπως έκαναν οι ίδιοι.

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στον κόσμο μας. Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.

http://www.un.org/Depts/dhl/slavery/

Στους "4" Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα

Με δύο γκολ του 22άχρονου Ιρλανδού, Ντάρον Γκίμπσον οι "μπέμπηδες" κέρδισαν με 2-0 την Τότεναμ στο "Ολντ Τράφορντ" και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του αγγλικού Λιγκ Καπ .

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα πέρασαν στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας, αποκλείοντας Τότεναμ και Πόρτσμουθ αντίστοιχα.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" επιβλήθηκαν με 2-0 των "σπιρουνιών" στο "Θέατρο των ονείρων", ενώ οι "χωριάτες" επιβλήθηκαν της Πόρτσμουθ με 2-4 μέσα στο "Φράτον Παρκ".

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των προημιτελικών του Λιγκ Καπ:

Τρίτη

Μάν. Γιουνάιτεντ - Τότεναμ 2-0 (16' και 38' Γκίμπσον)

Πόρτσμουθ - Άστον Βίλα 2-4 (10' αυτ. Στ. Πετρόφ, 87' Κανού / 12' Χέσκεϊ, 27' Μίλνερ, 74' Ντάουνινγκ, 89' Άσλεϊ Γιάνγκ)

Τετάρτη

Μαν. Σίτι - Άρσεναλ (21:45)

Μπλάκμπερν - Τσέλσι (22:00)

Πλωτές «πόλεις» ανοίγουν πανιά

Το 30ό κατά σειρά μπουκάλι σαμπάνιας θρυμματίστηκε χθες πάνω στην πρύμνη του μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου.

Με μικτό βάρος 225.000 τόνων, το «Oasis of the Seas» (Όαση των θαλασσών) είναι το ένα από δύο ολόιδια πλοία που ναυπηγήθηκαν πρόσφατα για λογαριασμό της Royal Caribbean. Το νέο της απόκτημα είναι 70.000 τόνους βαρύτερο και 21 μέτρα μακρύτερο από το «Freedom of the Seas» (Ελευθερία των θαλασσών) που κατείχε μέχρι πρότινος την πρωτιά.

Ο Τιτανικός, αντιστοίχως, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 1911 από τη White Star Line σπάζοντας το ρεκόρ μακρύτερου πλοίου, είχε μήκος 269 μέτρα και αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνολικού μεγέθους των σημερινών μεγαθηρίων των θαλασσών.

Το νέο σκάφος κόστισε στη Royal Caribbean περίπου 1 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει 20 εστιατόρια, 17 μπαρ και καφετέριες, καθώς ένα πάρκο που θυμίζει το Central Park της Νέας Υόρκης με δύο πίστες αναρρίχησης.

Η κατασκευή των συγκεκριμένων πλοίων είχε προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση: αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η ζήτηση για τις κρουαζιέρες θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.


Τα πωλούν πάμφθηνα τα αγοράζουμε πανάκριβα

Μετά βίας πωλούνται τα αμνοερίφια και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, επισημαίνει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή ζητώντας συνάντηση μαζί της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κτηνοτρόφων στην Αχαΐα.

Οι κτηνοτρόφοι εξηγούν ότι πωλούν 3 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν τελικά 10 ευρώ το κιλό.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:



zougla

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη της θάλασσας στην Κίνα


Με… σταθερά ανησυχητικούς ρυθμούς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας γύρω από την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση της Κρατικής Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης της χώρας.

Την περσινή χρονιά έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 χρόνων, δηλαδή 14 χιλιοστά ψηλότερα από το 2007 και 60 χιλιοστά από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ετών, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι στις επόμενες τρεις δεκαετίες η στάθμη θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 130 χιλιοστά ψηλότερα ως το 2039.

Στην ίδια έκθεση, που δημοσιοποιείται στην εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι, αναφέρεται ότι συνολικά η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 92 χιλιοστά τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η μέση θερμοκρασία στα νησιά και την ακτογραμμή της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,9 και 1,1 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

«Οι περιοχές στα δέλτα του Μαργαριταρένιου και Κίτρινου ποταμού και του ποταμού Γιάνγκτζε, καθώς και οι παράκτιες περιοχές της Τιανζίν, είναι οι κινεζικές περιοχές που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων», επισημαίνει η αναφορά, η οποία προειδοποιεί ότι η συνεχής άνοδος «θα επισπεύσει το ξέσπασμα καταιγίδων, την παράκτια διάβρωση, την εισροή θαλάσσιου ύδατος, την αφαλάτωση του εδάφους και άλλες θαλάσσιες καταστροφές».

Σε σοβαρό κίνδυνο από την άνοδο των κυμάτων βρίσκεται η Σαγκάη, κτισμένη στο δέλτα του ποταμού Γιάνγκτζε, η οποία εκτιμάται ότι στα επόμενα 30 χρόνια θα καταγράψει υψηλότερη του μέσου όρου άνοδο των υδάτων κατά 98 με 150 χιλιοστά.

Μία πρόγευση από την επικείμενη καταστροφή πήραν οι κάτοικοι της Σαγκάης πέρυσι τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια των σφοδρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν το οικονομικό κέντρο της Κίνας. Έπειτα από μια ώρα βροχόπτωσης μόνο, ολόκληρη η περιοχή Ζουτζιαχούι καλύφθηκε από νερό ύψους 110 χιλιοστών, ενώ οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι «βυθίστηκαν» περισσότεροι από 100 δρόμοι στο κέντρο της πόλης.

Έρευνα έδειξε ότι οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού Χουάνγκπου, συμπεριλαμβανομένης της νέας περιοχής του Πουντόγκ, οικονομικού κέντρου της πόλης και έδρας της δημοτικής Κυβέρνησης και πολλών πολυτελών ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων, είναι οι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ανόδου των θαλάσσιων υδάτων, ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νόρμαλ της Σαγκάης, Καγκ Τζιάντσεγκ. «Οποιαδήποτε κατασκευή κατά μήκος του ποταμού εξαρτάται από τις αντοχές του φράγματος», επεσήμανε ο ακαδημαϊκός.

Οι αρχές της Σαγκάης ξεκίνησαν εργασίες σε αντιπλημμυρικό φράγμα ύψους μικρότερου των 5 μέτρων και μήκους 50 χλμ. το 1956. Έκτοτε συνέχισαν να το ενισχύουν με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνει τα 6,4 μέτρα και να εκτείνεται σε απόσταση 208 χλμ.

Οι δημοτικές αρχές σχεδιάζουν να ανεβάσουν το ύψος του στα 6,7 μέτρα και να το ενισχύσουν περαιτέρω για να αντεπεξέρχεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ξαφνικές βροχοθύελλες, οι οποίες θα γίνουν συχνότερες με την αλλαγή του κλίματος, όπως προειδοποιούν οι σχετικοί εμπειρογνώμονες.

«Η Σαγκάη θα πρέπει να επεξεργασθεί όλα τα ακραία σενάρια στην περίπτωση που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έρθουν αντιμέτωπες με την ανθεκτικότητα του αντιπλημμυρικού της φράγματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καγκ, προσθέτοντας ότι «η άνοδος του νερού κατά ένα μέτρο σε 30 χρόνια μπορεί να φαίνεται πολύ μικρή στους περισσότερους, αλλά μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική στην περίπτωση ξαφνικής θύελλας ή τυφώνα».

Τα σημάδια... του Τζόρβα

ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΣΥ ΤΖΟΡΒΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ΄! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΗΚΕΣ ΣΤΑ 90 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!!!!!!!!!!!!!

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ''ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ'' ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ



ΣΟΚ: Την βίασαν διαδοχικά στο κέντρο της Αθήνας

Την οδήγησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα όπου την βίασαν διαδοχικά.
Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα έγινε στο Κέντρο της Αθήνας χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Τρεις άγνωστοι είχαν στήσει καρτέρι στην είσοδο πολυκατοικίας. Ακινητοποίησαν μια 29χρονη ελληνίδα και την οδήγησαν σε εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα όπου την βίασαν διαδοχικά.
Μετά τον φρικτό έγκλημα η άτυχη κοπέλα βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να πάει στην αστυνομία όπου περιέγραψε ακριβώς τι έγινε και πως μοιάζουν οι δράστες. Μετά από λίγες ώρες κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο από αυτούς, αφγανούς την καταγωγή ενώ αναζητείτε και ο τρίτος αφγανός.

Η πλαστική σκότωσε μοντέλο στην Αργεντινή!



Η πρώην Μις Αργεντινή πέθανε την Κυριακή από επιπλοκές της πλαστικής επέμβασης που έκανε για να ανορθώσει τους γλουτούς της Πλήρωσε με την ζωή της την επιθυμία της να αποκτήσει ελκυστικότερους γλουτούς. Το 38χρονο μοντέλο, Μις Αργεντινή το 1994 και μητέρα διδύμων μπήκε σε κλινική του Μπουένος Άιρες για μια επέμβαση ρουτίνας,αλλά οι επιπλοκές της επέμβασης την οδήγησαν στο θάνατο.

Πέθανε την Κυριακή από πνευμονική εμβολή,η οποία πιθανότατα προκλήθηκε από τα ενέσιμα που της χορηγήθηκαν. O σχεδιαστής μόδας και φίλος της Ρομπέρτο Πιάτσα δήλωσε πικραμένος στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής:" Είναι κρίμα.Αυτή η γυναίκα που είχε τα πάντα, είναι τώρα νεκρή γιατί ήθελε λίγο πιο ψηλά οπίσθια"!

Η αστυνομία του Μπουένος Άιρες ερευνά το θάνατο της Σολάνζ,ενώ ο γιατρός Dr. Gonzalo Cortes δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν με κάποια αναπνευστικά προβλήματα που οδήγησαν στην πνευμονική εμβολή και στο θάνατό της.

Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που είχε βάλει το άτυχο μοντέλο στο προφίλ της στο facebook!

Γ.Καρατζαφέρης: "Τι τον θέλουμε τον 13ο μισθό"

Με τον 13ο μισθό τα “έβαλε” από το βήμα της Βουλής ο Γ.Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η οικονομία χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές.
“Τι είμαστε; Πλούσιο κράτος και θέλουμε 13ο μισθό”, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν νοείται να αυξηθεί περισσότερο, ενώ δεν απέκλεισε πάγωμα ή μείωση μισθών αν αυτό είναι απαραίτητο.
Στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Τόνισε ότι η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας. Ο κ. Σαχινίδης πρόσθεσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις κερδοσκοπικές κινήσεις και «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση σε κανέναν ‘ραντιέρη’ να εκμεταλλευθεί».
Η κόντρα συνεχίστηκε και για τις εκλογές.
Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους από τους αξιωματούχους της ΝΔ ευθύνονται για τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αναφορικά όμως με τον αφορισμό του κ. Σαχινίδη για «νωπή και ισχυρή εντολή» κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται «γιατί μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, εκτός αν κάποιοι σας τη χαρίσουν, όπως έκαναν το 1995 και σας άφησαν στην κυβέρνηση δέκα χρόνια».
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «ότι συνεχίζεται το σήριαλ της πολυκατοικίας με αναταραχή όμως και με κάποιους να αναζητούν νέους ρόλους και να κρατούν το καρότο του Μαρτίου»: «Η ΝΔ, ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευθεί για τον Κάρολο Παπούλια, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Αναμένω και τη δική σας και μάλιστα σύντομα».

"Έτοιμο το ΝΑΤΟ να στείλει ενισχύσεις στο Αφγανιστάν"

Δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποστείλει ενισχύσεις στο Αφγανιστάν με 5.000 άνδρες δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Ράσμουσεν γίνεται μετά την έκκληση Ομπάμα στους συμμάχους των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ αναμένεται να ληφθεί στην υπουργική σύνοδο της συμμαχίας την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα το 55% των αμερικανών διαφωνεί με τους χειρισμούς του Ομπάμα στο θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν και μόνο το 35% τους εγκρίνει σύμφωνα με δημοσκόπηση .

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, μόλις μερικές ημέρες αφότου είπε ότι δεν προτίθεται να στείλει περαιτέρω ενισχύσεις στη χώρα, ο Σαρκοζί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει ενισχύσεις το 2010.

Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία δεσμεύθηκαν να στείλουν ενισχύσεις.

Πρωτοχρονιά με Dj Sasha και Lavelle!

Είναι πλέον γεγονός! Ο Sasha και ο James Lavelle, έρχονται στη Αθήνα για να κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή την παραμονή της πρωτοχρονιάς!

Οι δύο κορυφαίοι dj’s, θα εμφανιστούν στο καθιερωμένο πάρτυ της Detox στο ξενοδοχείο Intercontinental. Το 2007 έφερε τον Herman Cattaneo, το 2008 τον Paul Oakenfold και το 2009 τους Deep Dish.

Φέτος θα έρθουν οι δύο διεθνούς φήμης djs, οι οποίοι και έχουν κάνει remixσε μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως είναι η Madonna, οι Depenche Mοdeκαι οι Chemical Brothers.

Ψέμα η εξάρθρωση σπείρας που σκότωνε για να πουλήσει ανθρώπινο λίπος

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός επιθεωρητής στο Περού, καθώς η «αποκάλυψή» του περί σπείρας που δολοφονούσε ανθρώπους για να πουλήσει το λίπος τους φέρεται να μην στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Πριν ένα μήνα ο επιθεωρητής Φέλιξ Μούργκα είχε ανακοινώσει ότι εξαρθρώθηκε σπείρα, τα τέσσερα μέλη της οποίας είχαν ομολογήσει ότι δολοφόνησαν περίπου 60 ανθρώπους για να πουλήσουν το λίπος τους έναντι χιλίων δολαρίων το λίτρο.

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά όλα αυτά αποδείχθηκαν ένα τεράστιο ψέμα, αφού δεν υπήρξε καμία απόδειξη για τα όσα υποστήριξε ο επιθεωρητής.

Σκάνδαλο με "στημένα" παιχνίδια και στην Ελλάδα - Υποψίες υπάρχουν για 12 συλλόγους

Νέο σκάνδαλο με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται 12 σύλλογοι, ανακοίνωσε ο νέος γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιτσαξή, τουλάχιστον 13 αγώνες της 2ης εθνικής κατηγορίας της περσινής αγωνιστικής περιόδου, ελέγχονται ως στημένοι.

Ο επίμαχος φάκελος της ΟΥΕΦΑ θα διαβιβαστεί άμεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος.

Οι webcam της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης

EXPERIMENTAL SERVICE Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

http://155.207.18.200/video-monitor/traffic.html



Φωτιά στην Άνω Πόλη

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Ελένης Ζηγράφου στην Ανω πόλη. Η φωτιά ξεκίνησε από παρακείμενο εγκαταλελειμένο σπίτι και επεκτάθηκε γρήγορα και στο πολιτιστικό κέντρο. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο.

seleo

Εισβολή και ομηρία στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη περιστατικό ομηρίας στη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ένοπλος εισέβαλλε πριν από λίγο στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και αφού κράτησε όμηρο τον διευθυντή της σχολής για ορισμένο χρονικό διάστημα, τον απελευθέρωσε.

Ο δράστης βρίσκεται ακόμη στο εσωτερικό της σχολής και, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλεί να αυτοκτονήσει.

Προληπτική εκκένωση σε συρμό του μετρό στο Σύνταγμα

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το πρωί συρμός του μετρό στο σταθμό του Συντάγματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα κατά την είσοδο του συρμού στο σταθμό και στη διάρκεια του φρεναρίσματος ο οδηγός διαπίστωσε μυρωδιά από τα φρένα του συρμού.

Για προληπτικούς λόγους διέταξε να εκκενωθεί ο συρμός, ο οποίος στη συνέχεια, αναχώρησε για το αμαξοστάσιο, ενώ οι επιβάτες συνέχισαν τη διαδρομή τους με το επόμενο τρένο.

Απαγόρευση απόπλου στον Πειραιά

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Γενική απαγόρευση του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται από Λαύριο και από Ραφήνα όσα έχουν προορισμό της Κυκλάδες. Στον Αργοσαρωνικό δεν αποπλέουν τα ιπτάμενα δελφίνια.

Κλειστό το πορθμείο της Ηγουμενίτσας και το Καβάλας-Πρίνου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων της ΕΜΥ έντονες βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τετάρτη στην Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανώς την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

Καλύτερο riff όλων των εποχών το ''Voodoo Child''

Σε ψηφοφορία του MusicRadar.com το κομμάτι "Voodoo Child" του Jimi Hendrix κατέκτησε την πρώτη θέση, ως το καλύτερο κιθαριστικό riff όλων των εποχών.



Συγκεκριμένα, το κομμάτι του Hendrix συγκέντρωσε το 14% των συνολικών ψήφων, ενώ το προ πενταετίας νικητήριο κομμάτι "Sweet Child O'Mine" τερμάτισε δεύτερο.

Στην εν λόγω ψηφοφορία συμπεριλαμβάνονταν και κομμάτια όπως τα "Plug In Baby" των Muse και "Seven Nation Army" των White Stripes, τα οποία βρίσκονταν και στην πρώτη δεκαπεντάδα.

ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ

Ολόκληρες χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του. Αυτό το σενάριο Αποκάλυψης προβλέπει νέα έκθεση για το κλίμα υπό το ορατό ενδεχόμενο να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 1,4 μ. έως το 2100.

Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Έρευνα στην Ανταρκτική (SCΑR) βασίστηκε στα συμπεράσματα 100 κορυφαίων επιστημόνων και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Κόλιν Σάμερχεϊς, περιγράφει «την αργή καταστροφή του πλανήτη με την οποία είμαστε αντιμέτωποι». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει με τη θερμοκρασία στους ωκεανούς και τη στάθμη της θάλασσας, ενώ ο Ήλιος φαίνεται να έχει πολύ μικρή συμβολή σε αυτό που βλέπουμε».

Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την έκθεση, παράκτιες πόλεις θα πρέπει να μετατραπούν σε οχυρά για να αντιμετωπίσουν την πολύπλευρη επίθεση του νερού. Η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Βενετία θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα πρέπει να δαπανήσουν 156 δισ. δολάριαπερίπου το 3% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος- για να προστατεύσουν το αμερικανικό έδαφος από τις πλημμύρες σε περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο- επισημαίνεται στην έκθεση- περίπου 100 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπισθούν στην Ασία, 14 εκατ. στην Ευρώπη και 8 εκατ. στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Σώστε τη Γη με 2 ευρώ την ημέρα

ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στις καθημερινές τους συνήθειες και δύο ευρώ την ημέρα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έρευνα. «Δεν χρειάζονται μόνο επενδύσεις, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής», σημειώνει η Σόνια Μάγιερ μέλος των Φίλων της Γης Ευρώπης, μιας οργάνωσης που ανέθεσε τη διεξαγωγή της έρευνας στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. «Αλλαγές στον τρόπο ζωής» σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά 10% μέχρι το 2020 και τη χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων κατά 4%.

Παράλληλα, θα πρέπει να αυξήσουν τα ταξίδια με τρένο κατά 9% και συγχρόνως να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 60%. Όσον αφορά τα 2 ευρώ την ημέρα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε κάθε Ευρωπαίο για τα 2 τρισ.

ευρώ που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων κατά 40%, κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

madata

Το σάπιο κατεστημένο των ΜΜΕ δίνει ρεσιτάλ υπέρ του Σαμαρά



Μετά τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που επέλεξε όλως τυχαίως ο Αντώνης Σαμαράς για να δώσει την πρώτη του συνέντευξη ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ε συγνώμη της ΝΔ ήθελα να πω (η συνήθεια δε αλλάζει βλέπετε) ήρθαν και οι άλλοι δύο εκπρόσωποι του σάπιου κατεστημένου των ΜΜΕ να επιβεβαιώσουν ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.
Η αρχή έγινε με τον Λάκη το γλυκούλη εεε τον Λαζόπουλο ήθελα να πω και στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι κι ο Θέμος. Στο χθεσινό ΟΛΑ που ήταν μια από τις χειρότερες εκπομπές που έκανε ποτέ αφιέρωσε τη μισή εκπομπή του στον Μητσοτάκη και τη Ντόρα.
Τη γελοιότητα της εκπομπής του τη ξέραμε. Τα γραμμάτια που ξεπληρώνει δε ξέραμε.
Είμαι περίεργος να δω αν...



σταματούσε να εμφανίζει τα ξέκωλα στην εκπομπή του ποιος θα τον παρακολουθούσε. Ήδη βαλτώνει στις μετρήσεις. Αν σταματήσει να εμφανίζει και το κάθε είδους ξέκωλο την εκπομπή θα τη βλέπει αυτός κι ο Περής.

Η αηδία σε όλο της το μεγαλείο.

COBRA.ARGOS

Μείωση 20% στην αγορά αυτοκινήτου - Στο εντεκάμηνο του 2009

Η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου υποχώρησε κατά 20% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2009 σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).

Όπως τονίζουν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, "ένα χρόνο μετά την απότομη εδραίωση της οικονομικής κρίσης στην αγορά αυτοκινήτου, οι συνέπειες στον κλάδο συνεχίζουν να είναι δυσμενέστατες". Παρά τα μέτρα της προσωρινής μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης και της απόσυρσης, οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων εμφανίζουν πτώση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, η συνεχιζόμενη κρίση πλήττει βαρύτατα τις 1.600 εταιρείες επίσημης εισαγωγής και διανομής, αλλά και τις υπόλοιπες από τις 30.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου.

TO ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ…

TO ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ…

ΓΙΑΤΙ η εξάπλωση της εξέγερσης σε πληθώρα περιοχών

- ΧΩΡΙΣ αιτήματα για καλυτέρευση της εξουσιαστικής σαπίλας

- ΧΩΡΙΣ εκπροσώπους, ηγετίσκους και “φωτισμένες” πρωτοπορίες

- ΧΩΡΙΣ περιτυλίγματα για (αμεσο)δημοκρατία

… ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ

Αναρχική Αρχειοθήκη Θεσσαλονίκης

Δέκα καταδίκες της Ελλάδας για αστυνομική βία

Δέκα φορές μέσα σε πέντε χρόνια, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το (ΕΔΔΑ) και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, για παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών.

Δέκα καταδίκες της Ελλάδας για αστυνομική βία

Δέκα φορές μέσα σε πέντε χρόνια, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, για παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών. Στο διάστημα μεταξύ του Δεκέμβρη του 2004 και του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις όπου όργανα της αστυνομίας ξυλοκόπησαν, τραυμάτισαν ή ακόμη και σκότωσαν πολίτες, χωρίς να τιμωρηθούν.

Στις περιπτώσεις αυτές τα διεθνή δικαστήρια έκριναν πως η αποζημίωση των πολιτών, θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας δεν επαρκεί αλλά επιβάλλεται η δίωξη των αστυνομικών που προέβησαν στις ενέργειες αυτές. Την Τρίτη 1η Δεκέμβρη 2009, επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επανεξετάσει αν οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόστηκαν ως έπρεπε από τις ελληνικές αρχές.

Η πρώτη καταδίκη της χώρας μας ήρθε στις 20 Δεκεμβρίου 2004 και αφορούσε τον τραυματισμό του Χρήστου Μακαρατζή, ο οποίος στις 13 Σεπτέμβρη του 1995, δέχτηκε πυροβολισμό και έμεινε ανάπηρος κατά 70% επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο της τροχαίας. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας καταδίκασε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή αλλά η ποινική δικαιοσύνη δεν βρήκε ενόχους.

Η δεύτερη καταδίκη θα έρθει δύο χρόνια αργότερα, το 2007 αναφορικά με τον τραυματισμό του Γιάννη Καραγιαννόπουλου στις 26 Ιανουαρίου του 1998. Το θύμα πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι. Στην περίπτωση του υιοθετήθηκε η εκδοχή του ατυχήματος και οι αστυνομικοί αθωώθηκαν από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε και το ποινικό δικαστήριο. Λίγες μέρες αργότερα, θα ακολουθήσει η καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ για τον θανάσιμο τραυματισμό, στις 21 Νοεμβρίου του 2001, του Αλβανού, Gentjan Celnicu. Αλλά και το 2009, η Ελλάδα καταδικάστηκε για το φόνο του 18χρονου Νίκου Λεωνίδη, στις 25 Μαρτίου 2000.

Υπάρχουν τέσσερις ακόμη καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 13 Δεκεμβρίου 2005 για την κακοποίηση στις 8 Μαΐου του 1998 από αστυνομικούς των νεαρών Ρομά, Λάζαρου Μπέκου και Λευτέρη Κουτρόπουλου. Η δεύτερη θα έρθει στις 18 Ιανουαρίου 2007 για κακοποίηση του Σύριου μετανάστη Mhn Ghassan Alsayed Allaham στις 8 Σεπτεμβρίου 1998.

Η τρίτη ακολούθησε στις 24 Μαΐου 2007 για την κακοποίηση του Δημήτρη Ζελίδη στις 23 Δεκεμβρίου 2001. Ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς κατηγορήθηκε αργότερα ότι ενεπλάκη στη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα», τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου. Η τέταρτη καταδίκη ήρθε στις 6 Δεκεμβρίου του 2007 για την κακοποίηση της Φανής Γιαννούλας Πετροπούλου Τσακίρη στις 28 Ιανουαρίου του 2002.

Άλλες δύο καταδίκες την ίδια περίοδο, ήρθαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 28 Μαρτίου 2006 για την ομολογία του Αλέξανδρου Κουίδη ως αποτέλεσμα κακομεταχείρισης από την αστυνομία, μεταξύ 17 Μαΐου και 27 Ιουνίου 1991. Η δεύτερη ακολούθησε στις 24 Ιουλίου 2008 για κακοποίηση στις 14 Ιουνίου 2001 του Ανδρέα Καλαμιώτη.

Ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνουν εδώ και χρόνια πως η Αστυνομία αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς κρατικής ανομίας. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα για αστυνομική βία κατά πολιτών, η οποία έμεινε ατιμώρητη λόγω απαράδεκτων ΕΔΕ που στόχευαν στη συγκάλυψη και συχνά απαράδεκτων δικαστικών ενεργειών που έτειναν να επικυρώσουν τη συγκάλυψη των ΕΔΕ. Μέχρι σήμερα, η ίδια η πολιτεία δείχνει περιφρόνηση του ΕΔΔΑ, αφού δεν επέβαλε καμία κύρωση σε αστυνομικό ή δικαστικό που συνέβαλε στις καταδίκες αυτές» δηλώνει στη «Real News», ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που εκπροσώπησε επτά από τις δέκα υποθέσεις για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η χώρα μας στον ΟΗΕ τον περασμένο Αύγουστο και αναφέρονται στην περίοδο 2004 – 2008 είναι εξοργιστικά. Καταγγέλθηκαν 329 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, από τις οποίες μόλις 264 ερευνήθηκαν πειθαρχικά, ενώ για μόλις 132 σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες. Αποτάχθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και εκκρεμούν 5 πρωτόδικες καταδίκες ενώπιον εφετείων. Παράλληλα, υπήρξαν 126 υποθέσεις χρήσης όπλων, για τις οποίες ένας αστυνομικός αποτάχθηκε, και εκκρεμούν 15 εκδικάσεις σχετικών υποθέσεων.

Γερμανία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων στο Βερολίνο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων στο Βερολίνο τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, προσφέροντας μια μερική νίκη στις Εκκλησίες που είχαν προσφύγει ζητώντας την τήρηση της αργίας της Κυριακής.

Στη Γερμανία τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κατά μέσον όρο 4 Κυριακές ετησίως και καθένα από τα 16 περιφερειακά κρατίδια επιλέγει πότε θα γίνει αυτό.

Ωστόσο το Βερολίνο πέτυχε το 2006 να επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων στην πόλη αυτή για 10 Κυριακές το χρόνο, μεταξύ των οποίων οι 4 που προηγούνται των Χριστουγέννων -- ένα ρεκόρ σε ομοσπονδιακή κλίμακα.

Οι Εκκλησίες των Καθολικών και των Προτεσταντών, που έχουν επιρροή στη χώρα, το είχαν χαρακτηρίσει σκάνδαλο και είχαν προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλούμενες παραβίαση του άρθρου 140 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι Κυριακές και οι εορτές είναι "ημέρες αργίας και πνευματικής ανάτασης".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο που εδρεύει στην Καρλσρούη, στη δυτική Γερμανία, δικαίωσε σήμερα εν μέρει τις Εκκλησίες και απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για 4 συνεχόμενες Κυριακές. Ωστόσο δεν απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για κάποιες Κυριακές του χρόνου και για φέτος έκρινε ότι τα καταστήματα στο Βερολίνο θα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με το πρόγραμμά τους.

Oγδόντα τρεις συλλήψεις μαφιόζων στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας

Οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας (Guardia di Finanza) προχώρησαν στην σύλληψη ογδόντα τριών μαφιόζων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών που συνεργάζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας.

Κατασχέθηκαν ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί και επιχειρήσεις, συνολικής αξίας διακοσίων είκοσι εκατομμυρίων ευρώ. Οι εντολές για επενδύσεις, οι νέες κινήσεις, οι συμμαχίες, εγκρίνονταν και σχεδιάζονταν από τον αρχινονό Σαβίνο Παρίζι, σαράντα εννέα ετών, αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα της συνοικίας "Ιαπίτζια" του Μπάρι.

Η έρευνα, υπό τον συντονισμό της εισαγγελέα κατά της μαφίας Μπέτι Πουλιέζε, διήρκεσε τέσσερα χρόνια και στηρίχθηκε στην ηχογράφηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σε υλικό από βιντεοσκοπήσεις αλλά και στην τοποθέτηση κοριών, στα σπίτια επιχειρηματιών που συνεργάζονταν, οικειοθελώς ή λόγω εκβιασμού, με την τοπική μαφία. Αυτό που προέκυψε, ήταν η προσπάθεια να ελεγχθούν όσες περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις ήταν δυνατόν και η ανακύκλωση των κερδών, με τεράστιες επενδύσεις σε εταιρίες στοιχημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η πιο κερδοφόρα στρατηγική κίνηση της Sacra Corona Unita (Ιερό Ηνωμένο Στέφανο), όπως ονομάζεται η μαφία της Απουλίας, ήταν η συμμαχία με την μαφία της Σερβίας, για τη διακίνηση τσιγάρων και ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δυο δικηγόροι και ένας συμβολαιογράφος, που θεωρούνταν από τα πιο επιφανή πρόσωπά της "καλής κοινωνίας" του Μπάρι.

Η Σερβική Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την ταινία "Το γεφύρι του Δρίνου" που θα σκηνοθετήσει ο Εμίρ Κουστουρίτσα

Την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το γεφύρι του Δρίνου» του Ίβο Άντριτς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της, Μίλοραντ Ντόντικ μετά από συνάντηση με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο κ. Ντόντικ ανέφερε ότι η Σερβική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η πόλη Βίσεγκραντ και η τοποθεσία, στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας, να προβληθούν διεθνώς.

Τα γυρίσματα της ταινίας θα συμβάλουν στην τουριστική και πολιτιστική προβολή του Βίσεγκραντ, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα τόνισε ότι για τις ανάγκες της ταινίας, γύρω από τη γέφυρα του Δρίνου, στο Βίσεγκραντ θα ανεγερθεί μία πόλη από πέτρα και ότι «στην ταινία ο ίδιος άνθρωπος θα γεννηθεί τρεις φορές, ώστε να περιληφθεί χρονική περίοδος 300 ετών».

Δεν έγινε γνωστό πότε θα αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας, η οποία θα βασίζεται στο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Ίβο Άντριτς.

Έρευνα της ισπανικής ομοσπονδίας για τους στημένους αγώνες

Η ισπανική ομοσπονδία (RFEF) ανακοίνωσε σήμερα πως αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες, που αφορά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η υπόθεση οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη και μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, αναφέρεται πως «αποφασίσθηκε να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον πολλών ποδοσφαιριστών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, αρκετοί Ισπανοί παίκτες φέρονται εμπλεκόμενοι στο «στήσιμο» αγώνων στους οποίους συμμετείχαν. Μάλιστα, ο σχετικός αριθμός φαίνεται να φτάνει στους 20 και αφορά παίκτες τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ωστόσο, η ισπανική ομοσπονδία, δεν αποκάλυψε ούτε τον αριθμό των ποδοσφαιριστών, ούτε τα ονόματα τους.

Ένα βήμα πριν τη Μπόχουμ ο Τζιμπούρ

Πολύ κοντά στο να αγωνιστεί το γερμανικό πρωτάθλημα βρίσκεται ο Ραφικ Τζιμπούρ. Ο γαλλοαλγερινός άσος της ΑΕΚ, αποτελεί «ξένο σώμα» εδώ και καιρό για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του σε άλλη ομάδα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξέδρα», ο 24χρονος επιθετικός βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Μπόχουμ.

Στο μεταξύ, η μεριά του ποδοσφαιριστή τα έχει βρει σε όλα με τη Μπόχουμ, και το μόνο που απομένει είναι να τα βρουν μεταξύ τους οι δύο σύλλογοι. Οι δύο πλευρές (ΑΕΚ-Μπόχουμ) έχουν μια μικρή διαφορά στο οικονομικό ύψους 300.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την μετακίνηση του Τζιμπούρ στη Μπουντεσλίγκα.

Η γερμανική ομάδα θέλει να εντάξει στο δυναμικό της τον πρώην άσο του Πανιωνίου ως δανεικό μέχρι το καλοκαίρι, ενώ στη συμφωνία θα υπάρξει και οψιον αγοράς. Από την μεριά τους οι «κιτρινόμαυροι» ζητούν ένα ποσό γύρω στο 1,2 εκατ. Ευρώ, ενώ ο γερμανικός σύλλογος είναι διατεθειμένος να δώσει έως 900.000 ευρώ.

Ράικαρντ: «Θα γίνει μάχη για την κορυφή»

«Μάχη κορυφής» θα γίνει αύριο στο «Αλί Σάμι Γεν» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Γαλατάσαραϊ, καθώς όποιος νικήσει το συγκεκριμένο αγώνα, θα κατακτήσει και την πρώτη θέση του 6ου ομίλου. Την ίδια άποψη έχει και ο προπονητής της την τούρκικης ομάδας, Φράνκ Ράικαρντ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε σήμερα τόνισε η ομάδα του θα είναι αυτή που θα πάρει τη νίκη στο στον αγώνα της Πέμπτης, ενώ σχετικά με τις φήμες που τον θέλουν να μην έχει καλές σχέσεις με τη διοίκηση του συλλόγου ο ίδιος διέψευσε κάτι τέτοιο. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διοίκηση της Γαλατάσαραϊ», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα.

Ο Ολλανδός τεχνικός μίλησε:
-Για τη σημασία του αυριανού αγώνα: «Είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας και για τις δύο ομάδες, καθώς αμφότερες θέλουν να τερματίσουν στην κορυφή του έκτου ομίλου. Θα γίνει μάχη».

-Για το «ντεφορμάρισμα» που παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην ομάδα του
: «Για να είμαστε ειλικρινείς στα τελευταία παιχνίδια δεν έχουμε καλή απόδοση. Έχω διαπιστώσει το πρόβλημα, αλλά πρέπει να έχουμε πίστη στις ικανότητές μας. Ελπίζω η ήττα από την Μπούρσασπορ να λειτουργήσει θετικά πάνω μας. Όταν προέρχεσαι από ένα τέτοιο αποτέλεσμα έχεις επιπλέον κίνητρο και εμείς θέλουμε να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας».

Για το αν ο αγώνας με τους «πράσινους» προσφέρει εξιλέωση: «Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι αυτό με τον Παναθηναϊκό κι έχουμε την πίστη πως θα νικήσουμε. Μία ομάδα πρέπει να αντιδρά σωστά όταν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα»

-Για την απουσία του Μίλαν Μπάρος:
«Η απουσία του Μπάρος είναι σημαντική και λυπούμαστε που δεν τον έχουμε, αλλά μία ομάδα δεν πρέπει να βασίζεται σε έναν παίκτη».

-Για τις φήμες που τον θέλουν να μην έχει καλές σχέσεις με τη διοίκηση του συλλόγου:
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διοίκηση της Γαλατάσαραϊ. Σίγουρα η οικογένεια σού δίνει δύναμη, αλλά πάντα πρώτα είναι η δουλειά».

Από την μεριά των παικτών, δηλώσεις έκανε ο Μπάρις Οζμπέκ. Ο άσος της Γαλατα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τίποτα στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδα στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαικές διοργανώσεις δεν είναι άσχημο για το σύλλογο, ενώ σχετικά με τον αγώνα της Πέμπτης με το «τριφύλλι» υπογράμμισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν τους τρεις πόντους.

«Είμαστε μόνο δύο πόντους μακριά από την κορυφή, συνεχίζουμε στο Κύπελλο και είμαστε πρωτοπόροι στον όμιλο του Europa League, άρα δεν βλέπω κάτι άσχημο. Τα παιχνίδια στην Ευρώπη είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του πρωταθλήματος. Ο κόσμος περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα από εμάς την Πέμπτη κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πάρουμε. Είμαστε επαγγελματίες και ξέρουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε. Θέλουμε να τερματίσουμε στην κορυφή του ομίλου», ήταν τα λόγια του Τούρκου άσου της Γαλατάσαραϊ.

ΑΕΚ: Το τελευταίο της χαρτί κόντρα στην Έβερτον

Χαρακτήρα... τελικού, έχει για την ΑΕΚ, η αναμέτρηση, αύριο στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην Έβερτον (20:00-ΑΝΤ1), στο πλαίσιο της 5ης ημέρας των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, παρά τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα και την γκρίνια των απλήρωτων παικτών, θέλει μόνο τη νίκη για να μπορέσει να διεκδικήσει τη πρόκριση της στην επόμενη φάση του θεσμού.

Στον αγωνιστικό τομέα δεν υπολογίζονται Γιάχιτς, Γκερέιρο, ενώ εκτός αποστολής έμεινε και πάλι ο Κρίστιαν Νέμεθ, όπως και οι Ιορντάκε, Ενσαλίβα. Από εκεί και πέρα το αυριανό πρόγραμμα της διοργάνωσης, περιλαμβάνει κι άλλα σημαντικά παιχνίδια, όπως είναι αυτό της Τιμισοάρα με τον Αγιαξ, της Βαλένθια με την Λιλ και της Τβέντε με την Φενέρμπαχτσε.

Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα:

1ος όμιλος
Τιμισοάρα – Αγιαξ
Αντερλεχτ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ

2ος όμιλος
Βαλένθια – Λιλ
Σλάβια Πράγας - Τζένοα

3ος όμιλος
Σέλτικ - Χαποέλ Τελ Αβίβ
Αμβούργο - Ραπίντ Βιένης

7ος όμιλος
Σάλτσμπουργκ – Λάτσιο
Λέφσκι Σόφιας - Βιγιαρεάλ

8ος όμιλος
Σέριφ - Στεάουα Βουκ.
Τβέντε - Φενέρμπαχτσε

9ος όμιλος
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-Μπενφίκα
ΑΕΚ-Εβερτον

"Πόλος έλξης" η Ελάτη

Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς τις μέρες των Χριστουγέννων, για χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε σημείο της χώρας. Ο λόγος για την Ελάτη, η οποία βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων.

Απέχει 14 χλμ από την Πύλη και τη συναντά ο επισκέπτης μετά τη στενή γέφυρα του Πορτιάτη, ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Κόζιακα. Η Ελάτη (ή Τύρνα, όπως λεγόταν στους αρχαίους χρόνους) βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του Νομού.

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. μέσα σε πυκνό ελατόδασος της Νότιας Πίνδου, σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε κτίστηκε το χωριό, παρόλα αυτά πιθανολογείται πως χτίστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το 1823, τα χωριά Τύρνα, Περτούλι, Βέτερνικ - Πύρρα καταστράφηκαν από τους Αρβανίτες. Το χωριό ξαναχτίστηκε το 1925-'28 για να καεί ξανά το Νοέμβριο του 1943, από τους Γερμανούς. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος) και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Ν. Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού, στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

Οι πρώτοι οικισμοί του χωριού ήταν πιο χαμηλά στο ποτάμι, όπου υπήρχε από το 19ο αιώνα η εκκλησία-μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου. Σήμερα, από αυτή σώζεται τμήμα του τέμπλου, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Η θέση του χωριού ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως "Σταυρός" προς τιμήν του Δασκάλου Κοσμά Αιτωλού, ο οποίος δίδαξε στο χωριό το 1777-'78.

Σήμερα, η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια προσφέρουν μια ιδιαίτερης αξίας ομορφιά. Η Ελάτη προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, σκι, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση κ.ά.

Αποτελεί, παράλληλα, και ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν και περιηγηθούν στις γύρω περιοχές, όπως τα χωριά του Ασπροπόταμου. Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση (άνθρωποι κάθε ηλικίας) όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καφέ εστιατόρια και ταβέρνες.

Μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό οικισμό, ενώ ο κεντρικός δρόμος διασχίζει το χωριό και οδηγεί στο Βροντερό και τους Καλογήρους. Λίγο έξω από το χωριό, στον Κόκκινο Βράχο, υπάρχουν τρεις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1.700μ) βρίσκεται το ορεινό καταφύγιο "Χατζηπέτρος".

Μόλις 4 χλμ από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα πολύ όμορφο χωριό του νομού, μέσα σε πλούσια βλάστηση (πλατάνια) και νερά. Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγεροι, με το διατηρούμενο παραδοσιακό νερόμυλο και το μονοπάτι που οδηγεί στην "Σπηλιά της Νεράιδας". Από το χωριό Καλόγεροι μπορεί κάποιος να δει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιο Προκόπιος, με την επιβλητική ομώνυμη εκκλησία.

Ο επισκέπτης των οικισμών αυτών μπορεί να επισκεφθεί το ναό ή και να επιλέξει μια από τις ομορφότερες διαδρομές προς τα Στουρναρέικα.

Στο δρόμο προς την Ελάτη, ο επισκέπτης συναντά το Ροπωτό, που απέχει 11 χλμ από την Πύλη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750μ. Δεξιά και αριστερά του οικισμού υπάρχουν 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, το οποίο φιλοξενεί πλούσια, άγρια πανίδα (αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες), ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ελάτη.

Στην περιοχή βρίσκεται η περίφημη κορυφή της Καράβας (1.618μ.), από την οποία απολαμβάνει κάποιος μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο. Στο χωριό σώζεται και λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη) και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια.

Η ορειβασία στην Καράβα, το ψάρεμα μπριάνας, πέστροφας και χελιών στα νερά του Ροπωτιανού και του Παλικαριά είναι οι κυριότερες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Μαντρί, μέσω της πηγής "Γκούρα", το νερόμυλο και να μείνει στο καταφύγιο που χρησιμοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος.

Αυστραλία: Η ηπατίτιδα Β πιο αυξημένη στη Μεσόγειο

H ηπατίτιδα Β πλήττει ένα σημαντικό αριθμό Ελληνοαυστραλών, υποστηρίζει ο ομογενής Δρ. Νικ Κοντορίνης, επικεφαλής του Τμήματος Γαστροεντερολογίας και Ηπατολογίας του νοσοκομείου «Ρόγιαλ Περθ» (Royal Perth Hospital).

Ο δρ. Κοντορίνης υποστηρίζει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνοι που προέρχονται από άλλες χώρες, εκτός Αυστραλίας, ιδιαίτερα από την Ασία, την Αφρική και τη Μεσόγειο.

"Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο εξηγείται, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, ενώ σε κείνους που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία το ποσοστό ηπατίτιδας Β φτάνει το 1%, στην Ελλάδα είναι 3% - 4%", είπε ο ομογενής επιστήμονας.

Πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια, δεδομένου ότι στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και η μόνη περίπτωση να εντοπιστεί ο ιός είναι με εξέταση του αίματος.

"Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος, προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από την ασθένεια αυτή, να ζήσουν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να γίνει η σωστή διάγνωση από τον παθολόγο και στη συνέχεια να έχει ο ασθενής πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν την ασθένεια του ήπατος", θα πει ο δρ. Κοντορίνης, τονίζοντας ότι το "φάρμακο Viread αποτελεί μια αξιόλογη εναλλακτική λύση στο θέμα της αντιμετώπισης της ηπατίτιδας Β, για το λόγο ότι είναι εύκολη - ένα χαπάκι τη μέρα- το κυριότερο όμως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στο ήπαρ".

Σύμφωνα με τον ίδιο, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό στις 90% των περιπτώσεων.

To νέο φάρμακο κατά της ηπατίτιδας Β, Viread, επιχορηγείται από την 1η Δεκεμβρίου, από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια νέων πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια νέων πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο παγκοσμίως σε τροχαία ατυχήματα, όπως τονίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Νέων για την Οδική Ασφάλεια (YOURS - Youth for Road Safety) κατά τις εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνόδου Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα 18, 19 & 20 Νοεμβρίου 2009.

Στις Εργασίες της Συνόδου, όπου το «παρών» έδωσε και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», άνοιξε ο κ. Σεργκέι Ορντζονικίτζε ( Sergei Ordzhonikidze), αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με το μήνυμα ότι ο χαμός 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα ετησίως αποτελεί παγκόσμια κρίση.

"Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τα θύματα της ελονοσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι "η σύνοδος θα πρέπει να εστιάσει σε πρωτοβουλίες σχετικά με το όχημα, το δρόμο και τον άνθρωπο. Στην προσπάθεια αυτή, οι Διεθνείς Οργανισμοί πρέπει να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο για να στηρίξουν και να ενημερώσουν τα κράτη σχετικά με το θέμα. Η δεκαετία 2010 - 2020 θα είναι μία δεκαετία δράσεων για τη μείωση των θυμάτων και των τραυματιών από τροχαία συμβάντα. Τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν τις ζωές μας καλύτερες και δεν πρέπει να πληρώνουμε τόσο μεγάλο τίμημα γι’ αυτό».

Ο κ. Φλορ Λίσαουτ (Floor Lieshout), ως εκπρόσωπος του YOURS, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της επόμενης γενιάς που θα ασχοληθεί με το θέμα της οδικής ασφάλειας: «Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ιδιαίτερη βαρύτητα στη «συνομήλικος προς συνομήλικο επικοινωνία» και στη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου για την Οδική Ασφάλεια».

Ο κ. Άξελ Ντρούαρτ (Axel Druart), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου μεταξύ Οργανισμών Νέων και για την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Οδική Ασφάλεια. Ο κ. Ντρούαρτ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία και τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει στόχος η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα να γίνει Παγκόσμια Νύχτα χωρίς Ατυχήματα.

Ο κ. Στίβεν Άλεν (Steven Allen) Περιφερειακός Διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (UNICEF) για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και την κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), σημείωσε πως «τα παιδιά αποτελούν ευαίσθητους χρήστες του δρόμου και για το λόγο αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα όπως μείωση ορίων ταχύτητας, ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο, επίβλεψη από ενήλικα όταν ένα παιδί διασχίζει το δρόμο, ζώνες ασφαλείας, κράνη και ρούχα αντανακλαστικά. Ο δρόμος είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους».

Η κα Ίζαμπελ Κάρντατς (Isabelle Kardacz), Επικεφαλής του Τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «πάνω από το 50% των θυμάτων είναι πεζοί και άνθρωποι που δεν οδηγούν. Η ΕΕ έχει λάβει μία σειρά μέτρων για την Οδική Ασφάλεια και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας. Οι Υπουργοί Μεταφορών, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και οι νέοι άνθρωποι έχουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων».

Τέλος ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Dmitri Medvedev) ανέφερε ότι «τα νούμερα είναι σοκαριστικά και ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη συνεργασίας. Ένα στα πέντε θύματα είναι παιδιά και μέχρι το 2020 τα τροχαία θα είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το κόστος ανέρχεται στα 500 δισεκ. δολάρια και ο πόνος είναι αδύνατο να μετρηθεί. Οι κύριο λόγοι πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ταχύτητα, η νοοτροπία και η ασφάλεια των οχημάτων. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να υιοθετήσου

Ιταλία: Ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρια οι άνεργοι

Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 8% του ενεργού πληθυσμού κατά το μήνα Οκτώβριο στην Ιταλία και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία αυξήθηκε στα 2,004 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο 2004, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Istat.

Σύμφωνα με την Istat, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 236.000 ανθρώπους, σημείωσε δηλαδή αύξηση 13,4%.

Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 8% από 7,8% το Σεπτέμβριο και 7% τον Οκτώβριο 2008. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το Νοέμβριο 2004.

Οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την άνοδο της ανεργίας από την αρχή της κρίσης.

Οι Βούλγαροι σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές των εορτών σε ορεινά θέρετρα και spa ξενοδοχεία της χώρας τους

Μεγάλη είναι η ζήτηση ταξιδιωτικών πακέτων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Βουλγαρία και αναμένεται, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, να έχουν κλείσει οι κρατήσεις, ενώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Παρά την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι Βούλγαροι θα περάσουν ένα τριήμερο σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με εγκαταστάσεις spa, ανέφερε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αποτίμησης του Τουρισμού, Ρούμεν Ντραγκόνοβ.

Πολλοί από τους Βούλγαρους που θα κάνουν διακοπές την περίοδο των εορτών, είναι εταιρικοί πελάτες, στους οποίους παρέχονται ειδικές εκπτώσεις, όταν κάνουν κρατήσεις για γκρουπ έξι και περισσότερων ατόμων. Οι μεμονωμένοι πελάτες, σε μικρότερο ποσοστό, αποφάσισαν να ταξιδέψουν την εορταστική περίοδο.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες παρατήρησαν σταθερή ροή κρατήσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία κινείται στα επίπεδα του 2008.

Γενικά, μικρό ποσοστό Βούλγαρων ταξίδεψε στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μειωμένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι.

Φέτος, οι Βούλγαροι προτιμούν να περάσουν τις διακοπές σε κάποιο θέρετρο της χώρας, παρά την αύξηση του κόστους διανυκτέρευσης κατά 3 λέβα, από το τρίτο τετράμηνο του 2008.

Τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα, Μπάνσκο, Παμπόροβο και Μπόροβετς στο εσωτερικό της χώρας και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας προσφέρουν πακέτα διαμονής τριών - πέντε και εννέα ημερών. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εγκαταστάσεις spa έχουν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου πληρότητα 100%.

Η τιμή για τριήμερο πακέτο διαμονής κυμαίνεται μεταξύ 600 λέβα και 1.500 λέβα.

Το 60% των Βούλγαρων προτιμά τριήμερη διαμονή και κατά μέσο όρο αναμένεται να ξοδέψουν για τις διακοπές 580 λέβα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντραγκάνοφ, δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για πακέτα μέτριου κόστους. Η ζήτηση αφορά είτε πακέτα με χαμηλό κόστος είτε ακριβά πακέτα.

Η Βουλγαρία μετά την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αναμένει αύξηση του αριθμού των τουριστών από τις δύο πρώτες χώρες.

Ο κ. Ντραγκάνοφ προέβλεψε αύξηση της τάξης του 20-25% της άφιξης των τουριστών από την ΠΓΔΜ.

Παρ’ ότι οι δύο αγορές έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τουρίστες από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.

Οι τουρίστες από χώρες της Ε.Ε. ταξιδεύουν στη Βουλγαρία κυρίως με πακέτα και αποφέρουν περισσότερα έσοδα, καθώς διαμένουν στη χώρα κατά μέσο όρο 10,2 ημέρες, ενώ οι τουρίστες από την ΠΓΔΜ 3,7 ημέρες.

Το αλκοόλ "κλειδώνει" το αυτοκίνητο

Μία νέα συσκευή με την ονομασία alkolock που είναι ενσωματομένη στο αυτοκίνητο , θα "κλειδώνει" τον κινητήρα εάν ο οδηγός είναι μεθυσμένος . Για να μπει σε λειτουργία το alkolock, ο οδηγός μπαίνοντας στο αυτοκίνητο του θα πρέπει να φυσήξει μέσα στη συσκευή και εάν τάχει "τσούξει" τότε το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστα!

Όπως είπε ο Αντόνιο Αβενόσο ,εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ΕΤSC) κατά τη διάρκεια ημερίδας του "Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς" , το 34% των οδηγών στην Ευρώπη , βλέπει θετικά τη νέα συσκευή "αυτοανίχνευσης" αλκοόλ. Ο κ. Αβενόσο πάντως τάσσεται υπερ της θέσπισης κοινού επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς , που δεν θα ξεπερνά το 0.5mg/ml.

Το alcolock λειτουργεί όπως το immobiliser.Όταν ο οδηγός θα έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, το alcolock θα το ανιχνεύει (μέσω του εκπνεόμενου από τον οδηγό αέρα) και δεν θα επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα!

Ήδη, alcolock έχει τοποθετηθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, αλλά και στα σχολικά λεωφορεία της Γαλλίας.

Η VOLVO TRUCKS είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που διαθέτει σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ το οποίο εγκαθίσταται εργοστασιακά και θα είναι διαθέσιμο στη Σκανδιναβία από τον επόμενο μήνα.

Το σύστημα αποτελείται από μία κεντρική μονάδα και μια φορητή μονάδα η οποία είναι εξοπλισμένη με επιστόμιο μιας χρήσης και μια οθόνη ενημέρωσης. Εάν η αναπνοή του οδηγού περιέχει ίχνη οινοπνεύματος ,η κεντρική μονάδα αποτρέπει την εκκίνηση λειτουργίας στον κινητήρα ,στο σύστημα αντλιών ή ανάφλεξης και επομένως το όχημα δεν ξεκινά.

Οπως ειπώθηκε η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης , αποδίδει καρπούς , με παράδειγμα την Αυστρία , όπου οι θάνατοι απο τροχαία , σημείωσαν μία μείωση της τάξης του 20%.

Με βάση τα ισχύοντα , κάθε χώρα , έχει θεσπίσει τα δικά της όρια για τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση αλκοόλ.Η Εσθονία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν τοποθετήσει το όριο αλκοόλ στο αίμα στα 0,2 mg/ml, ενώ η Λιθουανία στα 0,4 mg/ml. Στη χώρα μας, όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία το όριο είναι στα 0,5 mg/ml.

Υπάρχουν όμως και χώρες ,όπως η Σλοβακία , η Τσεχία, η Ρουμανία και η ουγγγαρία , όπου υπάρχει ολοκληρωτική απαγόρευση για χρήση , έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ στους οδηγούς.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΛΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ!

Τον πόλεμο στα Μακντόλαντς κήρυξε ο πολυβραβευμένος ομογενής μάγειρας της Αυστραλίας, Γιώργος Καλομπάρης.

Ο διάσημος σεφ, που χρωστά τη φήμη του κυρίως στην τηλεοπτική του παρουσία στο "Celebrity Masterchef" του Καναλιού 10, δεν δίστασε να τα βάλει με τον μεγαλύτερο διαφημιζόμενο του προγράμματος, τα ταχυφαγεία ΜακΝτόναλντς, που ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να διαφημίζουν τα χάρμπουργκέρ τους, εκεί που συναγωνίζονται για την πρωτιά οι άριστοι των αρίστων της μαγειρικής στην Αυστραλία.

Ο Γιώργος Καλομπάρης, οπλισμένος με το πιο κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας του, "πετσοκόβει", αυτή τη φορά, όχι τρυφερά γουρουνόπουλα γάλακτος, αλλά τον βασιλιά των χάρμπουργκερ, MacDonald's.

Ποζάροντας με τα ανίψια του, Μάϊκλ και Άνθεα, "παρέα" με τα δικά του "χειροποίητα" χάρμπουργκερ, δηλώνει ότι απαγορεύει στα ανίψια του να τρώνε το είδος αυτό όταν καλούνται σε πάρτι γενεθλίων, όπως επιβάλλει η μόδα των ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλομπάρη, "τα ΜακΝτόναλντς είναι διαβολικά". Επεξηγεί ότι "πρόκειται για απαίσια βιομηχανοποιημένη τροφή" και προβάλει το ερώτημα "γιατί να φας αυτό το πράγμα, όταν είναι τόσο εύκολο να κάνεις τα δικά σου χάρμπουργκερ στο σπίτι;"

Ο ίδιος απαγορεύει στα ανίψια του ακόμη και να δουν το προϊόν όταν πηγαίνουν εκεί σε πάρτι γενεθλίων. Παράλληλα εκτιμά ότι τα ΜακΝτόναλντς "είναι μια αμερικάνικη αλυσίδα, που έχει πέσει σαν την πανούκλα παντού, σ' όλον τον κόσμο. Ελπίζω μια μέρα να πεθάνει. Πουλούν απαίσια, βιομηχανοποιημένη τροφή, χωρίς προέλευση. Δεν είναι καθόλου καλό αυτό που κάνουν. Είναι ανθυγιεινό και δεν το ανέχομαι".

Ο ταλαντούχος σεφ δεν είναι απλώς ένας ευφάνταστος μάγειρας που παίρνει ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και τις κάνει… αγνώριστες, αλλά και κάτοχος μεγάλου επιχειρηματικού μυαλού!

Τα εστιατόρια του "Hellenic Republic" πάει μια χαρά, το ίδιο και το "Press Club". Το πρόγραμμα του στην τηλεόραση κάνει ρεκόρ τηλεθέασης και το ίδιο και οι πωλήσεις των βιβλίων του ελληνικής μαγειρικής.

Τώρα ετοιμάζει και ένα βιβλίο παιδικής μαγειρικής και ίσως εδώ να οφείλεται και η επίθεσή του στα Μακντόναλντς.

Η μοναξιά είναι κολλητική και εξαπλώνεται σαν ιός, σύμφωνα με νέα έρευνα

Δεν χρειάζεται παρά ένα άτομο σε μια ομάδα να αισθανθεί μοναξιά, για να αρχίσει το ίδιο συναίσθημα να εξαπλώνεται σταδιακά και στους άλλους σαν κολλητικός ιός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι το "μικρόβιο" της μοναξιάς "κτυπάει" συγκριτικά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε φίλος που έχει κάποιος, τον σώζει κατά μέσο όρο από δύο μέρες μοναξιάς το χρόνο.

Μελετώντας πάνω από 5.000 ανθρώπους και τις κοινωνικές επαφές τους για χρονικό διάστημα άνω των δέκα ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά τελικά μπορεί να είναι "κολλητική", ενώ οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν σταδιακά να "εξοβελιστούν" στο περιθώριο των κοινωνικών δικτύων. Όσο πιο πολύ στην περιφέρεια της κοινωνίας βρίσκεται κάποιος, τόσους λιγότερους φίλους έχει (κάτι που έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, καθώς παρατηρείται και στις κοινωνίες των πιθήκων). Πριν όμως καθένας μοναχικός άνθρωπος διακόψει τις κοινωνικές σχέσεις του, μεταδίδει την μοναξιά του στους γύρω του, οι οποίοι επίσης τείνουν να γίνουν πιο μοναχικοί.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τζον Κατσιόπο του πανεπιστημίου του Σικάγο, σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, και δημοσιεύθηκε στο "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Nιού Σάιεντιστ" και τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Αξιοποιώντας ένα πλούτο πληροφοριών από τους ίδιους τους ανθρώπους, από φίλους και συγγενείς τους, σε σχέση με τα συναισθήματα και τη διαχρονική εξέλιξη των φιλικών και άλλων κοινωνικών σχέσεων τους, οι ερευνητές "έχτισαν", σαν να συμπληρώνουν παζλ, μια εικόνα για τις κοινωνικές διασυνδέσεις των επιμέρους ατόμων και τον μέσο αριθμό των μοναχικών ημερών στη ζωή του. Έτσι, ανακάλυψαν μια κρυμμένη "δομή" της μοναξιάς: οι μοναχικοί άνθρωποι καταφέρνουν να "μολύνουν" τους γύρω τους με αρνητικά συναισθήματα, με συνέπεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μετακινούνται προς το περιθώριο της κοινωνίας.

Εάν ο γείτονας ενός μοναχικού ατόμου νιώθει κι αυτός μεγαλύτερη μοναξιά, θα το μεταδώσει στο δικό του γείτονα ή φίλο και πάει λέγοντας, με συνέπεια αργά-αργά να μεγαλώνει η "αλυσίδα" των μοναχικών ανθρώπων, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τους άλλους και δεν ανοίγονται σε αυτούς, κάτι που δυσκολεύει τη δημιουργία ή τη συνέχιση μιας φιλίας. Υπολογίστηκε ότι για κάθε μέρα που ο γείτονας είναι μοναχικός, ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο νιώθει μοναξιά για πέντε ώρες περίπου.

Η μοναξιά γίνεται λιγότερο "κολλητική", όσο πιο μακρινός είναι ο βαθμός της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα άτομο είναι 52% πιθανότερο να νιώθει μοναξιά, αν ο στενός φίλος του νιώθει το ίδιο (πρώτος βαθμός). Το ποσοστό πέφτει στο 25%, αν μοναχικός είναι ο φίλος του φίλου (δεύτερος βαθμός) και στο 15% αν μοναχικός είναι ο φίλος του φίλου του φίλου (τρίτος βαθμός). Ο αριθμός των μελών της οικογένειας κάποιου δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα το βαθμό της μοναξιάς.

Οι γυναίκες, όπως διαπιστώθηκε, είναι πιο επιρρεπείς στον "ιό" της μοναξιάς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνθρωπος βασικά είναι κοινωνικό είδος και χρειάζεται την παρουσία και τη συνεργασία των άλλων, γι' αυτό οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να φροντίσουν πιο ενεργά για την καταπολέμηση της μοναξιάς και την επανακοινωνικοποίηση των ατόμων που ζουν -κυριολεκτικά και ψυχολογικά- στο περιθώριο. Η μοναξιά, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, σχετίζεται με διάφορες ψυχικές (κατάθλιψη κ.α.), αλλά και σωματικές παθήσεις λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ατακάμα: Η έρημος που έχει να δει σταγόνα βροχής 400 χρόνια

Φανταστείτε μια έρημο όσο μιάμιση Ελλάδα. Χωρίς όμως καμήλες και τις στερεότυπες εικόνες της Σαχάρας. Τοπίο σεληνιακό, που για τη ΝΑSA μοιάζει περισσότερο με αυτό του Αρη. Παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί, ηφαίστεια που καπνίζουν, λίμνες από αλάτι, νεκρό τοπίο, ροζ φλαμίνγκο, εικόνες σουρεαλιστικές. Καλώς ήρθατε στον «πλανήτη» Ατακάμα. Την πιο ξερή περιοχή του πλανήτη, στη βόρεια Χιλή.

Σε μερικά σημεία της ερήμου δεν έχει πέσει ποτέ ούτε μια σταγόνα βροχή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην περιοχή. Επιστήμονες λένε ότι είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οσο αφιλόξενη ακούγεται, τόσο συναρπαστική είναι στην εξερεύνησή της. Ξεκινάει από τις Ανδεις, ανάμεσα στη Βολιβία και τη Χιλή και καταλήγει στον Ειρηνικό ωκεανό. Η πρόσβασή της εύκολη. Μόλις δύο ώρες με αεροπλάνο από το Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής. Με λεωφορείο θέλεις πάνω από 24 ώρες κατευθυνόμενος προς το βορά, προς το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (San Pedro de Atacama).

Από το ένα άκρο της Χιλής, στο τέλος του κόσμου, στην Παταγονία, η μακρόστενη τούτη χώρα της Λατινικής Αμερικής, προσφέρει στο έπακρο τις αντιθέσεις στα τοπία. Στα 3.000 χιλιόμετρα βόρεια από τους παγετώνες συναντάς την απόλυτη έρημο που έχει να δει σταγόνα βροχής εδώ και 400 χρόνια.

Βάση των εξερευνήσεων στην άνυδρη έρημο είναι το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα. Η πιο αξιοποιημένη τουριστικά όαση, στο κέντρο σχεδόν των αξιοθέατων που μπορεί να προσφέρει τούτη η γη. Ένα τουριστικό χωριό που τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτο από τουρίστες, ακόμη και την περίοδο του χειμώνα.

Ο καιρός από τον Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ο πιο κρύος του χρόνου. Μπορεί την ημέρα να κάνει σχετική ζέστη, όμως τα βράδια η θερμοκρασία πέφτει αισθητά. Το χειμώνα στην Ατακάμα μπορεί να μη βρέχει, έχει όμως αμμοθύελλες που κρατάνε ακόμη και μέρες. Τόνοι από άμμο μεταφέρονται από τη μια γωνιά της στην άλλη, μειώνοντας την ορατότητα πολλές φορές μόλις στο ένα μέτρο. Ο αέρας είναι δυνατός, με τους κόκκους της άμμου να σε μαστιγώνουν και να μπαίνουν παντού, ακόμη και μέσα στο σύστημα των φωτογραφικών μηχανών και να τις μπλοκάρουν.

Ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δρόμοι, τουριστικές ανέσεις. Όλα υπάρχουν στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα που απέχει μόλις δύο ώρες από την πλησιέστερη πόλη Καλάμα (Calama) όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο. Οι τιμές δυστυχώς δυσανάλογες με τη Χιλή, καθώς η κατακόρυφη άνοδος των τουριστών ώθησε και τις τιμές.

Το υψόμετρο υπολογίζεται περίπου στα 2.500 μέτρα, όμως οι εξορμήσεις στην έρημο μπορεί να σας μεταφέρουν και στα 4.500 μέτρα. Το ηφαίστειο Λικανκαμπούρ (Licancabur) βρίσκεται στα 5.961 μέτρα.

Οι ντόπιοι είναι κυρίως ιθαγενείς. Ινδιάνοι με χαρακτηριστικά που "φέρνουν" περισσότερο στους συγγενείς τους στη Βολιβία. Κάποιοι είναι απόγονοι των Ινκας. Ανθρωποι ευγενικοί. Στα χωριά, λιτοί, απλοί και λιγομίλητοι. Στην πόλη, δηλαδή στο Σαν Πέδρο, διακατέχονται από μια έπαρση - είναι οι αρνητικές επιρροές του μαζικού τουρισμού.

Το φαγητό στη Χιλή δεν είναι και το καλύτερο, όμως σε αυτή την έρημη γωνιά της χώρας, οι μεζέδες είναι από τους νοστιμότερους.

Οργανωμένες εκδρομές σας πάνε στα τριγύρω αξιοθέατα της φύσης. Όμως, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να κινηθείτε άνετα με ένα χάρτη στο χέρι.

Η κοιλάδα του θανάτου (Valle de la Muerte), είναι μια ερυθρά κοιλάδα χωρίς ίχνος ζωής. Μάλιστα, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η NASA συνεχίζει τα πειράματά της εκεί και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ατακάμα ελάχιστοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν.

Μόλις μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, άλλη μια κοιλάδα "κόβει την ανάσα" στη θέα της. Η κοιλάδα του Φεγγαριού (Valle de la Luna). Σεληνιακό τοπίο που ειδικά την ώρα της δύσης του ήλιου σε κάνει να ξεχνάς ότι είσαι στη Γη. Τα κοφτερά βράχια ρίχνουν τη σκιά τους προκαλώντας ψευδαισθήσεις, καθώς το έδαφος λαμπυρίζει σε πορτοκαλί χρώμα χάρη στο αλάτι που είναι διάσπαρτα πασπαλισμένο.

Στην περιοχή υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες μόνο από αλάτι. Ολόκληρα βουνά, αλλά και λίμνες, όπως η λίμνη Κέχας (Cejas) και η λίμνη Τσάκα (Chaca) με τα ροζ φλαμίνγκο που χρόνια τώρα έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Οι λίμνες έχουν ελάχιστο νερό, που είναι υπερβολικά αλμυρό και στο οποίο ζουν ελάχιστοι οργανισμοί. Ωστόσο, οι αλυκές καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις. Μια λευκή έρημος ανάμεσα στο νεκρό τοπίο.

Στο βάθος φαίνονται οι Ανδεις, με κάποια ηφαίστεια να καπνίζουν. Τοπίο απεραντοσύνης. Για λίγους μόνο μήνες κάποιες κορυφές έχουν λευκό χιόνι. Κάπου εκεί, στα 4.500 μέτρα, υπάρχουν και οι θερμοπίδακες (Tatio Geysers) που μπορεί να σας απογοητεύσουν, όμως η όλη διαδρομή μαζί με το πρωινό κρύο που φτάνει και τους 18 βαθμούς κάτω από το μηδέν, δεν αφήνουν περιθώρια να διαγραφεί σύντομα από τη μνήμη σας αυτή η εμπειρία.

Τα χωριά, στην ουσία μικρές οάσεις, είναι ακόμη ανέπαφα από το σύγχρονο πολιτισμό και αξίζει κανείς να βρεθεί εκεί. Πας με τοπικό λεωφορείο ή αν νοικιάσεις αυτοκίνητο. Κάπου ανάμεσα στα χωριά θα βρείτε και αρχαίες βραχογραφίες.

Αυτό όμως που πρέπει να παρατηρήσει κανείς είναι τον ουράνιο θόλο το βράδυ. Ισως ο πιο γεμάτος με αστέρια ουρανός. Ολο το σύμπαν από πάνω σου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δύο χρόνια εκεί θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιο - τηλεσκοπίου στον κόσμο, του ΑΛΜΑ. Θα καλύπτει έκταση 14 χιλιόμετρων και θα αποτελείται από 16 κεραίες με διάμετρο 12 μέτρων η καθεμιά. Στην ίδια έρημο υπάρχουν ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

Μέρα ή νύχτα η έρημος Ατακάμα… ξεδιψά την όρασή σου.

Το ατύχημα του Karim Benzema στη Μαδρίτη

Τροχαίο ατύχημα είχε το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη ο Karim Benzema. Ο άσος της Real επέστρεφε σπίτι του μετά τον αγώνα της ομάδας του με τη Barcelona όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με συνέπεια να τρακάρει. Οι αερόσακοι σε συνδυασμό και με τη χαμηλή ταχύτητα έσωσαν τον Γάλλο άσσο, ενώ προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο. Σίγουρα όχι και η καλύτερη μέρα για τον Karim Benzema καθώς την ίδια μέρα η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη μισητή αντίπαλο.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ GOOGLE ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ''Γ'' ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ...

Σούζαν Μπόιλ - Σπάει ρεκόρ πωλήσεων σε Βρετανία και Αμερική



ΟΛΟΙ ΥΠΟΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ... ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΣΟΥΖΑΝ...

Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 410.000 αντίτυπα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του άλμπουμ της με τίτλο «I Dreamed a Dream», η Σούζαν Μπόιλ έχει κάθε λόγο να αναρωτιέται αν ονειρεύεται αφού η επιτυχία που σημειώνει στη Βρετανία είναι πρωτοφανής. Τα βήματα των ξέφρενων πωλήσεων στη Βρετανία, φαίνεται να ακολουθούν και οι Η.Π.Α, καθώς αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας να πουληθούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

Η ασχημούλα με την υπέροχη φωνή που άφησε άναυδους τους κριτές στο ριάλιτι «Βρετανία Έχεις Ταλέντο», με το νέο άλμπουμ-ντεμπούτο της, κατακτά την πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο επιτυχημένα πρωτοεμφανιζόμενα άλμπουμ στην ιστορία των βρετανικών charts, αφήνοντας πίσω την προκάτοχο του ρεκόρ Λιόνα Λιούις. Η τεράστια επιτυχία της Σούζαν άγγιξε ακόμα και τον αυστηρό κριτή του βρετανικού ριάλιτι, Σάιμον Κάουελ, που δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη Σούζαν».

ΝΤΡΟΠΗ.............Έμεινε χωρίς εμβόλια κατά της νέας γρίπης το ΙΚΑ Τρικάλων

Εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο μέρες που ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγιούς πληθυσμού, τα 150 εμβόλια κατά του ιού της νέας γρίπης με τα οποία είχε εφοδιασθεί το ΙΚΑ Τρικάλων.

Έμεινε χωρίς εμβόλια κατά της νέας γρίπης το ΙΚΑ Τρικάλων
Τώρα η διοίκηση αναμένει πότε θα σταλεί η νέα παρτίδα και ως τότε το Εμβολιαστικό Κέντρο του ΙΚΑ βγαίνει εκτός «μάχης».

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται στο νοσοκομείο Τρικάλων και στα 3 Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας, ενώ το προσωπικό που θα προσληφθεί περιμένει το Εμβολιαστικό Κέντρο της Νομαρχίας για να ξεκινήσει από την Παρασκευή και αυτό εμβολιασμούς.

Θύμα ληστείας έπεσε ο Γάλλος μέσος του ΠΑΟΚ την Τρίτη το βράδυ.

Ο Σορλέν σίγουρα δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες της ζωής του. Μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε, έχει να αντιμετωπίσει και την ληστεία που έγινε στο σπίτι του.

Άγνωστοι μπήκαν στην οικία του Γάλλου, χρησιμοποίησαν αναισθητικό σπρέι και πήραν χρήματα, κάρτες και κοσμήματα.

Μόλις αποχώρησαν πήγαν κατευθείαν σε ΑΤΜ τραπεζών και σήκωσαν σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ε.Ε: Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που αγοράζετε.....

Το 30% των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών έχουν άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε σήμερα η Ε.Ε.

Από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2009, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δοκιμάστηκαν 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών από όλο το φάσμα τιμών. Τα δείγματα ελέγχθηκαν για να διαπιστωθεί αν πληρούν πάνω από 20 διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις. Πολλά λαμπιόνια απέτυχαν σε πολλαπλές δοκιμές.

Τα τρία κύρια προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν:

1. Το 25% των λαμπιονιών δεν πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμή για την αγκύρωση καλωδίων. Ελλείψεις στην αγκύρωση καλωδίων μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση των ηλεκτρικών καλωδίων και, συνεπώς, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας (σοβαρή μη συμμόρφωση).

2. Το 23% των λαμπιονιών δεν συμμορφώνεται με την απαίτηση για την «επιφάνεια διατομής» Αυτό σημαίνει ότι η καλωδίωση είναι πάρα πολύ λεπτή για το ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει, και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και πυρκαγιάς (σοβαρή μη συμμόρφωση).

3. Το 28% δεν πέρασε τις δοκιμές ασφάλειας για τα καλώδια. Αυτό σημαίνει ότι η μόνωση και η κατασκευή των λαμπιονιών είναι τέτοια που υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας (σοβαρή μη συμμόρφωση).


Όσον αφορά την προέλευση των επικίνδυνων προϊόντων, περίπου το 41% των 196 δοκιμασμένων δειγμάτων προέρχεται από την Κίνα.


Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, οι κατασκευαστές, οι διανομείς, οι λιανοπωλητές και οι εισαγωγείς είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να λαμβάνουν τις βασικές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Υπάρχει μεγάλη πίεση στους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές για την παραγωγή όσο το δυνατόν φτηνότερων χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, επειδή συχνά οι καταναλωτές δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε εποχική διακόσμηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάφωρες παραβιάσεις των προτύπων ασφάλειας.

Αγοράστε χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια από αξιόπιστους εμπόρους επειδή αναμένεται ότι τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας.

Μην αφήνετε ποτέ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια αναμμένα όταν είστε έξω από το σπίτι ή τη νύχτα όταν κοιμάστε.

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει οποιοδήποτε είδος ηλεκτρικού ή μηχανικού προβλήματος, με νέα λαμπιόνια ή γιρλάντες που χρησιμοποιείτε, μην το ρισκάρετε. Σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε, επιστρέψτε τα στο κατάστημα και κάντε καταγγελία.

Καρατζαφέρης προς Σαμαρά: Πάμε μαζί σε εκλογές



"Δεν γνωρίζω την πρόταση", απάντησε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΝΔ.
"Συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
“Πάμε να προκαλέσουμε εκλογές το Μάρτιο και να κατέβουμε με κοινό ψηφοδέλτιο” είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο Alter ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο νέο αρχηγό της Ν.Δ.
“Μην αφήσουμε το Γιώργο Παπανδρέου να αλωνίζει με 160 Βουλευτές” είπε ο κ. Καρατζαφέρης και συμπλήρωσε “τώρα είναι η ευκαιρία, τώρα που υπάρχει λίστα, χωρίς λίστα δεν γίνεται κοινή κάθοδος στις εκλογές.”
Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να είναι και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πρότεινε με αφορμή την εκλογή Προέδρου τα δύο κόμματα να προκαλέσουν εκλογές και να συνεργαστούν ώστε το ΠΑΣΟΚ να ηττηθεί.
“Αν θέλουν να τελειώνουμε σε τέσσερις μήνες, εγώ είμαι παρών” ανέφερε χαρακτηριστικά στο “μήνυμά” προς τη Ρηγίλλης.

Λήστεψαν τα ΕΛ.ΤΑ. στα Γλυκά Νερά

Υπό την απειλή όπλων, πέντε άτομα εισέβαλαν στα ΕΛ.ΤΑ. στα Γλυκά Νερά και απέσπασαν άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό.

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, κατά πάσα πιθανότητα κλεμμένο.

Γιατί είναι σγουρές οι τρίχες του εφηβαίου;

Οι κοντές τρίχες είναι ως επί το πλείστον ίσιες (όπως οι τρίχες στα ρουθούνια), αλλά καθώς μακραίνουν μπορούν να γίνουν κυματιστές ή σγουρές.

Οι τρίχες του εφηβαίου αλλά και της μασχάλης, που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, είναι σγουρές, γιατί τα σημεία όπου βρίσκονται είναι γεμάτα ιδρωτοποιούς αδένες. Ο ιδρώτας περιέχει φερομόνες, αιωρούμενα μόρια που ευνοούν τη σεξουαλική έλξη. Χάρη στο κατσαρό σχήμα τους, οι συγκεκριμένες τρίχες καταφέρνουν να συγκρατήσουν τις φερομόνες για περισσότερη ώρα.

Φωτιά σε σχολείο της Καλαμάτας

Πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία κατέστρεψε ολοκληρωτικά την αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών του 6ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, χθες στις 8 το βράδυ.

Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς και στο υπόλοιπο κτίριο. Την ώρα εκείνη δεν ήταν κανείς στο σχολικό συγκρότημα. Προανάκριση για την αιτία της φωτιάς κάνει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Ξεκίνησε η δίκη του αντιεξουσιαστή Ηλ. Νικολάου

Με τη συμπαράσταση ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη του Ηλία Νικολάου, που κατηγορείται ότι πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (γκαζάκια) έξω από το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας Ευόσμου, στις 2 τα ξημερώματα της 13ης Ιανουαρίου 2009.


Οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα φρούρησης, με τη συμμετοχή και δύναμης των ΕΚΑΜ. Αξιωματικός της Κρατικής Ασφάλειας, που κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε ότι αστυνομικοί που επόπτευαν την περιοχή αντιλήφθηκαν δύο άτομα, τα κυνήγησαν κι έπιασαν τον ένα που είναι ο Νικολάου.

ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Porcupine Tree Even Less

Οι δύο κόσμοι του ΠΑΣΟΚ


Ολοι περιμένουμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα πάει το ματς ανάμεσα στο παλιό βαθύ και το νέο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όπως εύστοχα επισημαίνει έμπειρο και βαρύ στέλεχος του κυβερνώντος κομματος, «έχουμε απέναντί μας τρία κόμματα αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Οι γραμμές έχουν χαραχθεί εκατέρωθεν και δεν είναι πάντοτε ιδεολογικές. Βεβαίως και ζει και βασιλεύει ένα λαϊκό ή λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται να καταλάβει ότι υπάρχει δημοσιονομική κρίση στη χώρα ή ότι χρειάζονται πράγματι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύει αντιθέτως, πως και το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό λύνονται χωρίς πόνο και αυξάνοντας απεριόριστα τη φορολογία. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που στάθηκε απέναντι στις προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και το οποίο βρήκε απέναντί του ο κ. Κώστας Σημίτης όταν πήγε να ανοίξει το ασφαλιστικό.

Αυτό, τέλος, είναι το ΠΑΣΟΚ όπως το εκφράζουν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και που θα μπορούσε άνετα να παίζει παλιές μαγνητοταινίες από αντίστοιχα όργανα του 1980 και κάτι. Πέραν, όμως, των ιδεολογικών διαφορών υπάρχουν και τα προσωπικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ αντιπαθεί σφόδρα δύο ειδών κυβερνητικά στελέχη: τους ανθρώπους της «προεδρικής φρουράς» στους οποίους εμπιστεύθηκε ο κ. Παπανδρέου κρίσιμα πόστα και τα λίγα επιτυχημένα στελέχη που ανέδειξε η διακυβέρνηση Σημίτη. Το ζήτημα είναι απλό και έχει να κάνει με θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς οι κομματικές «καραβάνες» δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν βρίσκονται οι ίδιοι στα υπουργικά έδρανα.

Το μεγάλο ζήτημα είναι πως ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε και τα κυβερνητικά στελέχη που θέλουν πράγματι να παράγουν έργο μπορούν να το κάνουν αγνοώντας εντελώς το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Ηδη το σκορ είναι 2-0 υπέρ του τελευταίου, αν σκεφθεί κανείς τη νίκη Παπουτσή και το άδειασμα Μπιρμπίλη στην υπόθεση του Αχελώου. Και στις δύο περιπτώσεις επικράτησαν οι παλιοί καλοί πελατειακοί κομματικοί υπολογισμοί.

Από εδώ και πέρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Υπάρχει βεβαίως και η παλιά ανδρεϊκή μέθοδος σύμφωνα με την οποία «μιλάμε αριστερά, ενεργούμε όμως ρεαλιστικά», που απεδείχθη σωτήρια σε κρίσιμες περιστάσεις. Σίγουρα, πάντως, δεν αρκεί αυτό το «στηρίζουμε όλοι Παπακωνσταντίνου» αν δεν συνοδευθεί με έμπρακτη στήριξή του όταν προτείνει κάτι που δεν αρέσει στον Β ή στον Γ μέσα στο κόμμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ηδη οι υπουργοί που δεν ήθελαν ουσιαστικά να σπάσουν αυγά γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος, τρίβουν τα χέρια τους γιατί θεωρούν ότι έχουν μαζί τους τον πρωθυπουργό. Και αντιστοίχως οι υπουργοί που θέλουν να πάρουν ρίσκα και να αφήσουν έργο, φοβούνται μήπως δεχτούν γκολ, γιατί δεν θα έχουν κανέναν πίσω τους. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δώσει το προσωπικό, δικό του, αυστηρό μήνυμα την επόμενη φορά που θα συγκρουσθούν οι δυνάμεις του στάτους κβο με τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης.

Του Αλεξη Παπαχελα

ΑΛΜΟΥΝΙΑ... Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ

ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΜΕ 27.ΟΟΟ €

ΚΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. 54.000 € ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ...

Λάκης Λαζόπουλος: εγκαταλείπει την τηλεόραση;

Σαν βόμβα ήχησε στα αυτιά όλων μας τα όσα είπε ο Λάκης Λαζόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Star.

O δημοφιλής ηθοποιός αποκάλυψε ότι εγκαταλείπει την τηλεόραση και μαζί με αυτήν την και Αθήνα, πηγαίνοντας να ζήσει στο υπέροχο εξοχικό του στο αγαπημένο του νησί την Πάρο.

Ο διασκεδαστής-ηθοποιός δήλωσε πως θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή, ενώ αποκάλυψε και ποια εκπομπή θα ήθελε να παρουσιάζει αν έπρεπε αναγκαστικά να κάνει στην τηλεόραση, την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη .

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο δημοφιλής ηθοποιός του χρόνου ολοκληρώνει 30 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ηθοποιία και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά και με το δικό του μοναδικό ύφος είπε έτσι γι αυτόν κλείνει ένα κύκλος ζωής και αρχίζει ένας καινούριος.

ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΛΑΚΗ... ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ..

ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ... ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΠΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ...

ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΚΟΤΕΡΟΟΟΟΟΟΟΟ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ...

Στο σφυρί ρούχα της Οντρεϊ Χέπμπορν

Σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby΄s βγαίνουν τα εικονιζόμενα ενδύματα και δεκάδες ακόμη κοστούμια που φόρεσε στις ταινίες της η ολλανδοβρετανίδα ηθοποιός Οντρεϊ Χέπμπορν η οποία εθεωρείτο όχι μόνον πρότυπο ομορφιάς αλλά και η επιτομή της απλότητας στο ντύσιμο. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Η τελική τιμή ορισμένων φορεμάτων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ, ενώ τα μισά από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε προγράμματα της UΝΙCΕF.

Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα! Έφτασαν από Τουρκία στον Θερμαϊκό χωρίς να τους εμποδίσει κανείς…

Σκεφθείτε τι θα γινότανε εάν δεν υπήρχε και το πρόβλημα λαθρομετανάστες! Με δεδομένο λοιπόν αυτό το σοβαρό εθνικό πρόβλημα για το οποίο υποτίθεται ότι διατίενται τεράστια κονδύλια για την περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, ένα σκάφος ξεκίνησε από την Τουρκία και χωρίς κανένα πρόβλημα έφθασε δίπλα από την Θεσσαλονίκη! Ιδού η σχετική είδηση σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Βορείου Ελλάδος:

«Μέχρι τις εκβολές του ποταμού Λουδία, στο Θερμαϊκό Κόλπο, έφθασε σκάφος με 26 Πακιστανούς λαθρομετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αστυνομικοί εντόπισαν τους αλλοδαπούς να περιφέρονται εξαντλημένοι στην αγροτική περιοχή έξω από την Αλεξάνδρεια και το Πλατύ Ημαθίας. Σε βάρος τους κινήθηκαν διαδικασίες για την διοικητική τους απέλαση. Στους αστυνομικούς ανέφεραν ότι ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος και έφθασαν ανενόχλητοι μέχρι τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στις εκβολές του Λουδία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, λιμενικοί εντόπισαν και το σκάφος με το οποίο φέρεται ότι έγινε η μεταφορά και χθές συνέλαβαν στη Σωζόπολη Χαλκιδικής ένα 52χρόνο κι έναν 18χρόνο οι οποίοι φέρονται ότι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση των λαθρομεταναστών.»

Σκεφτείτε τώρα εάν το σκάφος δεν ήταν ένα αλλά ήταν δέκα και αντί για Πακιστανούς λαθρομετανάστες υπήρχαν μέσα σε αυτά Τούρκοι κομάντος…

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΙΛΕΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.. ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΕΣ... ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ...

ΕΛΑΤΕ.. ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ... ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ

Το 2012 θα φθάσει το… 2100

Ή περίπου έτσι, αφού τα όποια καταστροφολογικά σενάρια έχουν αξία, μόνο στο Χόλιγουντ για να κόψουν εισιτήρια. Όμως, έχει αξία να αναφερόμαστε σε Διεθνείς μελέτες και έρευνες, που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.

Η Επιστημονική Επιτροπή για την έρευνα στην Ανταρκτική (SCAR), συστήθηκε από τα 35 μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίως. Στην τελευταία μελέτη – έρευνα, υπολογίζει ότι έως το 2100, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 1,4 μέτρα δηλαδή το διπλάσιο από ότι υπολογιζόταν πριν από δύο χρόνια. Και αυτό, φυσικά, αν εξακολουθήσει η άνοδος της θερμοκρασίας με τον ίδιο ρυθμό.

Μία τέτοια άνοδο της στάθμης, επισημαίνει η έκθεση, θα βυθίσει κάτω από το νερό νησιωτικά συμπλέγματα όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό και τα νησιά Τουβαλού στον Ειρηνικό. «Κινδυνεύουν» επίσης παράκτιες πόλεις όπως η Καλκούτα, η Ντάκα, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη, που πρέπει να διαθέσουν δισεκατομμύρια σε αντιπλημμυρικά έργα για να μην ερημώσουν.

Πάντως ακόμη και αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά μέσο όρο, 2 βαθμούς, το οποίο αποτελεί στόχο της Παγκόσμιας Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, τότε το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 50 εκατοστά, σε διπλάσιο επίπεδο απ’ ότι προβλεπόταν έως σήμερα από τη Διακυβερνητική του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η SCAR, επισημαίνει ότι οι έρευνες, υποτιμούν το λιώσιμο των πάγων της ανταρκτικής και των παγετώνων στην Γροιλανδία.

i-r

Οι πιθανοι μας αντιπαλοι στο Μουντιαλ!

ΓΚΡΟΥΠ ΙΣΧΥΡΩΝ

1. Ν. ΑΦΡΙΚΗ
2. ΒΡΑΖΙΛΙΑ
3. ΙΣΠΑΝΙΑ
4. ΙΤΑΛΙΑ
5. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
7. ΑΓΓΛΙΑ
8. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΓΚΡΟΥΠ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

1. ΓΑΛΛΙΑ
2. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
3. ΣΛΟΒΕΝΙΑ
4. ΕΛΒΕΤΙΑ
5. ΕΛΛΑΔΑ
6. ΣΕΡΒΙΑ
7. ΔΑΝΙΑ
8. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΓΚΡΟΥΠ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

1.ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ.
2. ΓΚΑΝΑ
3. ΚΑΜΕΡΟΥΝ
4. ΝΙΓΗΡΙΑ
5. ΑΛΓΕΡΙΑ
6. ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
7. ΧΙΛΗ
8. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΓΚΡΟΥΠ ΑΣΙΑΣ, ΩΚΕΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

1. ΙΑΠΩΝΙΑ
2. Ν. ΚΟΡΕΑ
3. Β. ΚΟΡΕΑ
4. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
5. Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ
6. ΗΠΑ
7. ΜΕΞΙΚΟ
8. ΟΝΔΟΥΡΑ

Τα blogs καλύτερα από την τηλεόραση...

Ο Καμένος ήταν από τους λίγους πολιτικούς, που παραδέχτηκε τη συμβολή των blogs στην ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. "Το διαδίκτυο και τα blogs βοήθησαν θετικά στην εκλογή του Προέδρου και είχαν από πολύ νωρίς, μια προσέγγιση στα αποτελέσματα, πολύ καλύτερη απ' ότι εσείς στις τηλεοράσεις" είπε απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Ζούλα, στην εκπομπή PRESS της ΝΕΤ. Αυτό, δεν τ' ακούσαμε από πολλούς πολιτικούς...

totefteri

Blur: Δείτε το trailer της ταινίας με θέμα την επανένωσή τους!

Κι ενώ το όνομα των επανενωμένων Blur παίζει και για τους Έλληνες διοργανωτές, αποτελώντας μια από τις καλύτερες συναυλιακές προτάσεις, ένα documentary με θέμα την επανενωσή τους μετά από σχεδόν μια δεκαετία θα κάνει την εμφάνισή του στις αίθουσες της Μ. Βρετανίας, στις 19 Ιανουαρίου.

Ο τίτλος του είναι 'No Distance Left to Run'.

Δείτε το trailer:

Ανοίγει η Ονειρούπολη Δράμας

Οι οργανωτές, της κατά κοινή ομολογία, πιο πετυχημένης και μεγαλύτερης Χριστουγεννιάτικης δράσης της χώρας μας, προσκαλούν και φέτος όλους, από τις 3 Δεκεμβρίου 2009 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2010, στην Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, στην πόλη της Δράμας. Η Ονειρούπολη Δράμας ξεκίνησε την λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2004 και πολύ γρήγορα γνώρισε την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της. Ο Δήμος Δράμας σε αυτήν την προσπάθειά του, έχει ενεργοποιήσει χιλιάδες δημότες εθελοντές, πολλούς φορείς και τους συλλόγους της περιοχής. Και φέτος θα έχουμε 32 μέρες γεμάτες δράσεις, 32 μέρες με καθημερινές εκδηλώσεις, 32 μέρες με παραμυθένια και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και βέβαια 32 μέρες γεμάτες χαμόγελα.
Ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας της Δράμας μεταμορφώνονται σε μια Ονειρούπολη... ένα πραγματικό χωριό του Αη Βασίλη, όπως το ονειρεύτηκαν μέσα από τα παραμύθια εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα το πρόγραμμα έχει: Μετά το τέλος του εσπερινού στο εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, ο Αη Βασίλης αφήνει το καραβάκι του στη λίμνη με όλα τα παιδιά της πόλης. Το παραμύθι αρχίζει στο Δημοτικό Κήπο και στην Πλατεία Ελευθερίας.

seleo.gr

Τα 5 θρυλικά ναυάγια της ανθρωπότητας ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝ24.GR

Mary Rose, Titanic, Lusitania, Bismarck, Belgrano. Και τα πέντε πλοία έγραψαν ιστορία για διαφορετικούς λόγους. O θρύλος τους, όμως, δημιουργήθηκε όταν βυθίστηκαν.

Σαν πλοία έγραψαν ιστορία για την πολεμική τους ισχύ, το μέγεθος τους, τη χλιδή που προσέφεραν και τις τεχνολογικές τους καινοτομίες.

Αργά ή γρήγορα όμως βρέθηκαν στο πυθμένα των θαλασσών τροφοδοτώντας το μύθο που είχαν δημιουργήσει με δοξασίες και παραδοξολογίες.

Το MEN 24 παρουσιάζει τα 5 διασημότερα ναυάγια στην ιστορία της ναυτιλίας.

Mary Rose



Ναυπηγημένο μεταξύ 1509 και 1511, το Mary Rose ήταν ένα από τα πρώτα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού με τη δυνατότητα να βάλει ομοβροντίες. Ήταν το αγαπημένο πλοίο του Ενρίκου Ζ και σηματοδότησε την αλλαγή του βρετανικού στόλου από τα μεσαιωνικά πλωτά φρούρια στις γαλέρες που κυριάρχησαν επί Ελισάβετ Α.

Στις 19 Ιουλίου 1545, ο Ενρίκος Ζ βρισκόταν στο Σάουθσι για να παρακολουθήσει τον απόπλου του Mary Rose που θα συμμετείχε σε ναυμαχίες εναντίον γαλλικών καταδρομικών. Αντίθετα, αυτό που παρακολούθησε ήταν μια καταστροφή. Το βαρύ σκάφος πήρε κλίση εξαιτίας των δυνατών ανέμων, άρχισε να παίρνει νερό από τις κάτω πόρτες των κανονιών και σύντομα αναποδογύρισε. Από τα 700 μέλη του πληρώματος μόνο τα 40 επιβίωσαν.

Οι επιχειρήσεις ανέλκυσης ξεκίνησαν την ίδια χρονιά ανασύροντας κάποια από τα κανόνια, τα κατάρτια και τα πανιά αλλά σταμάτησε το 1550 αφού το πλοίο είχε ήδη καλυφθεί από τη λάσπη που θα το διατηρούσε στους επόμενους αιώνες.

Η πρώτη σύγχρονη προσπάθεια για την εξερεύνηση του ναυαγίου έγινε στα μέσα του 1960 από την ομάδα του Αλεξάντερ Μακ Κι. Το 1982, περίπου εξήντα εκατομμύρια παρακολούθησαν την ανέλκυση του Mary Rose ζωντανά στην τηλεόραση.

Σήμερα το πλοίο βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και ψεκάζεται με ειδικά χημικά για να εμποδιστεί η διάβρωση του ξύλου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2008 και μετά θα υποστεί μια διαδικασία αργής ξήρανσης. Μέχρι τότε οι επισκέπτες του ιστορικού ναυπηγείου του Πόρτσμουθ μπορούν να θαυμάσουν τη Mary Rose που εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη.

Τιτανικός

Το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, ο Τιτανικός, της White Star Line, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Harland και Wolff της Ιρλανδίας μεταξύ 1909 και 1911. Μνημείο πολυτέλειας για την εποχή του, διέθετε γυμναστήριο, πισίνες, γήπεδο σκουός και χαμάμ ενώ είχε συνολικό εκτόπισμα 46,328 τόνων.

Αν και είχε χαρακτηριστεί ως «αβύθιστο», ο Τιτανικός ναυάγησε μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στις 15 Απριλίου 1912, πριν ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι. Από τους συνολικά 2,208 επιβαίνοντες επιβίωσαν μόνο 712. Εξαιτίας του υψηλού προφίλ των επιβατών της πρώτης θέσης, το ναυάγιο έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο.

Η ιδέα της εύρεσης του ναυαγίου, ακόμα και της ανέλκυσης του, χρονολογείται από το έτος της βύθισης. Ωστόσο, η πρώτη επιτυχής προσπάθεια ήταν το Σεπτέμβριο του 1985 όταν μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής το διάσημο ερευνητή Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ εντόπισε τον Τιτανικό 323 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νέας Γης και σε βάθος 3800 μέτρων.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι το πλοίο είχε κοπεί στα δυο. Στο τμήμα της πλώρης, που παραμένει σχετικά ανέπαφη και στο τμήμα της πρύμνης που βρίσκεται περίπου 600 μέτρα κατεστραμμένη και παραμορφωμένη. Οι μαρτυρίες των επιζώντων της εποχής για το αν το πλοίο είχε κοπεί ή όχι καθώς βυθίζονταν ήταν αντιφατικές.

Τόσο οι βρετανικές όσο και οι αμερικάνικες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλοίο βυθίστηκε ανέπαφο και πιθανότατα κόπηκε στα δύο σε μεγάλο βάθος.

Σήμερα το ναυάγιο είναι επισκέψιμο μέσω του βαθυσκάφους MIR που ξεκινά από το Σεν Τζον του Καναδά και μεταφέρει τουρίστες στην πλώρη και τη γέφυρα όπου ο καπετάνιος Ε. Σμιθ εξέδωσε τις τελευταίες του διαταγές. Διάφοροι ιστορικοί και επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επισκέψεις επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία διάβρωσης και ότι το ναυάγιο θα καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Lusitania

Αποπλέοντας από τη Νέα Υόρκη για το Λίβερπουλ, το Lusitania είχε χαρακτηριστεί το «λαγωνικό των θαλασσών». Βυθίστηκε από γερμανική τορπίλη στα ανοικτά της νότιας Ιρλανδίας στις 7 Μαΐου 1915.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, τον Αύγουστο του 1914, το Lusitania επιστρατεύτηκε από το Βασιλικό Ναυτικό και εξοπλίστηκε με 12 πυροβόλα των 6 ιντσών. Την εποχή εκείνη ήταν το πιο βαριά οπλισμένο από τα καταδρομικό του Βρετανικού στόλου που περιπολούσαν τα στενά της Μάγχης.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, επιθεωρώντας το πλοίο ως πρώτος Λόρδος της Ναυτικής Διοίκησης, έκανε το σχόλιο που αργότερα θα στοίχειωνε τον ίδιο και το πλοίο: Για μένα είναι απλώς άλλοι 45000 τόνοι «ζωντανού δολώματος».

Ελάχιστα αργότερα, στις 7 Μαΐου 1915, το Lusitania, που στην πραγματικότητα ήταν 30,396 τόνων, χτυπήθηκε από τορπίλη και βυθίστηκε σε μόλις 20 λεπτά. 1201 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ανάμεσα στις απώλειες 128 ήταν αμερικάνοι πολίτες. Το U20, το γερμανικό υποβρύχιο που εκτόξευσε την τορπίλη, αρχικά έκανε ένα γύρο από το σημείο και κατόπιν εξαφανίστηκε επιστρέφοντας στη βάση του 6 μέρες μετά.

Η τοποθεσία του ναυαγίου έχει προσδιοριστεί από το 1935 ωστόσο δεν έχει ανελκυστεί. Διάφορα ευρήματα εκτίθενται στο Ναυτικό μουσείο του Μέρσισαϊντ στο Λίβερπουλ.

Bismarck

Με εκτόπισμα 50000 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, το Bismarck ήταν το καμάρι του Γερμανικού Ναυτικού στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το είχε χαρακτηρίσει ως «ένα τρομακτικό πλοίο και ένα μνημείο ναυπηγικής». Το μήκος του έφτανε περίπου τα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και το μέγιστο ύψος του τους 17 ορόφους.

Όπως και με τον Τιτανικό το παρθενικό του ταξίδι έμελλε να λήξει άδοξα. Μετά από 8 μέρες ανελέητης καταδίωξης, το Μάιο του 1941, το πηδάλιο του αχρηστεύτηκε από μια βρετανική τορπίλη και έμεινε ουσιαστικά ακυβέρνητο.

Μετά από έναν καταιγισμό πυρών βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του την πλειοψηφία των 2200 μελών του πληρώματος. Μόνο 115 σώθηκαν.

Το 1989 και έχοντας χτενίσει 200 τετραγωνικά μίλια βυθού, η ομάδα του Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ ανακάλυψε το ναυάγιο του Bismarck 300 μίλια νότια του Κορκ της Ιρλανδίας και σε βάθος 5000 μέτρων.

Παρά τις καταστροφές που προξένησαν τα βλήματα και οι τορπίλες των βρετανικών σκαφών, το ναυάγιο είναι σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.

Μετά από άδεια της γερμανικής κυβέρνησης οργανώθηκαν διάφορες αποστολές για την εξερεύνηση του. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν επιζήσαντες του ναυαγίου όπως ο Χάινριχ Κουντ και ο Χάιντς Στιγκ καθώς και ο αμερικάνος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον.

Belgrano

Η βύθιση του Belgrano ήταν ένα από τα πιο δραματικά και αντιφατικά επεισόδια του πολέμου των Φόκλαντς. Στις 2 Μαΐου 1982, το πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Conqueror εκτόξευσε δύο τορπίλες κατά του πολεμικού πλοίου της Αργεντινής.

300 άνθρωποι πέθαναν από την έκρηξη και άλλοι 23 αργότερα με τη βύθιση. Οι απώλειες ήταν περίπου οι μισές για την Αργεντινή κατά τη διάρκεια του πολέμου Καθώς το πλοίο άρχισε να βυθίζεται πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία. Τελικά από τους 1093 επιβαίνοντες επέζησαν 770.

Το Φεβρουάριο του 2003, η National Geographic Society σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής ξεκίνησαν μια κοινή αποστολή για την εύρεση του Ναυαγίου. Μετά από δύο εβδομάδες σε ακραίες συνθήκες, η αποστολή δεν μπόρεσε να βρει το ναυάγιο.

Σήμερα πιστεύεται ότι κείτεται 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής και σε 4 χιλιόμετρα βάθος. Αξιοποιώντας, ωστόσο, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην ανεύρεση του Τιτανικού και του Bismarck.