Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Oγδόντα τρεις συλλήψεις μαφιόζων στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας

Οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας (Guardia di Finanza) προχώρησαν στην σύλληψη ογδόντα τριών μαφιόζων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών που συνεργάζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας.

Κατασχέθηκαν ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί και επιχειρήσεις, συνολικής αξίας διακοσίων είκοσι εκατομμυρίων ευρώ. Οι εντολές για επενδύσεις, οι νέες κινήσεις, οι συμμαχίες, εγκρίνονταν και σχεδιάζονταν από τον αρχινονό Σαβίνο Παρίζι, σαράντα εννέα ετών, αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα της συνοικίας "Ιαπίτζια" του Μπάρι.

Η έρευνα, υπό τον συντονισμό της εισαγγελέα κατά της μαφίας Μπέτι Πουλιέζε, διήρκεσε τέσσερα χρόνια και στηρίχθηκε στην ηχογράφηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σε υλικό από βιντεοσκοπήσεις αλλά και στην τοποθέτηση κοριών, στα σπίτια επιχειρηματιών που συνεργάζονταν, οικειοθελώς ή λόγω εκβιασμού, με την τοπική μαφία. Αυτό που προέκυψε, ήταν η προσπάθεια να ελεγχθούν όσες περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις ήταν δυνατόν και η ανακύκλωση των κερδών, με τεράστιες επενδύσεις σε εταιρίες στοιχημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η πιο κερδοφόρα στρατηγική κίνηση της Sacra Corona Unita (Ιερό Ηνωμένο Στέφανο), όπως ονομάζεται η μαφία της Απουλίας, ήταν η συμμαχία με την μαφία της Σερβίας, για τη διακίνηση τσιγάρων και ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δυο δικηγόροι και ένας συμβολαιογράφος, που θεωρούνταν από τα πιο επιφανή πρόσωπά της "καλής κοινωνίας" του Μπάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου