Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Η φάρσα που έστησε το «Πρώτο Θέμα», αναστάτωσε την Κυβέρνηση

Αναστάτωση δημιούργησε μια έρευνα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που -προσποιούμενη εταιρεία ηλεκτρονικών- θέλησε να κάνει δώρο σε υπουργούς ένα laptop. Μετά από επικοινωνία με τα υπουργικά γραφεία, 21 από τους γραμματείς των υπουργών δέχθηκαν το laptop.

Αυτοί είναι οι γραμματείς των: Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Κατσέλη, Γερουλάνου, Πεταλωτή, Παμπούκη, Γκερέκου, Χρυσοχοϊδη, Μπόλαρη, Μωραϊτη, Σηφουνάκη, Κατσιφάρα, Λοβέρδου, Ρέππα, Κουβέλη, Βούγια, Γεννηματά, Σαχινίδη, Χριστοφιλοπούλου, Τζάκρη και Μπεγλίτη.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών που θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά της εφημερίδας.

Για «συστηματική και δόλια προσπάθεια διακωμώδησης και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου» έκανε λόγο ο Δημήτρης Ρέππας και επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, όπως και η Φώφη Γεννηματά.

«Παραπλανητικές προσπάθειες να πληγεί η ηθική υπόσταση μελών της κυβέρνησης και εν τέλει της ίδιας της κυβέρνησης με την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων», χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, δήλωσε:«Με παραπλανητικά δημοσιεύματα και συκοφαντικά υπονοούμενα δεν μπορούν να δημιουργούνται σκιές στο ήθος δημοσίων προσώπων που έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τηρούν τις αρχές της δεοντολογίας και πολιτεύονται με οδηγό τη διαφάνεια.

Επιφυλάσσομαι για την άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου», ενώ ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι ουδέποτε δέχτηκε κάποιο δώρο.Όπως πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, οι απαντήσεις προήλθαν από τα γραφεία των υπουργών και όχι από τους ίδιους, ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις τα δώρα έχουν επιστραφεί.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε αρνητικά τις υποχρεώσεις του στο 2009

Ο Ολυμπιακός έκλεισε αρνητικά τις υποχρεώσεις του στο 2009 με την ήττα [Ισμαέλ Μπλάνκο. ] από τον Αρη. Εχει χάσει τον στόχο του Κυπέλλου Ελλάδας (αποκλείστηκε από τον Πανσερραϊκό) και όλο το βάρος του θα πέσει στο πρωτάθλημα και στη διπλή μονομαχία με την Μπορντό τον Φεβρουάριο για τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι μόνιμοι πρωταθλητές Ελλάδας πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν δύο μεταγραφές, αν και ο Ζίκο είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει τρεις νέους παίκτες. Στο λιμάνι επιστρέφει ο «φίλος από τα παλιά» Λούα Λούα για να αποτελέσει μία επιπλέον λύση στον χώρο της επίθεσης, ενώ πολλές πιθανότητες για να έρθει στον Πειραιά

συγκεντρώνει η περίπτωση του Γάλλου διεθνούς Μπεν Αρφά, ο οποίος μπορεί να καλύψει τη θέση του «δεκαριού» και του αριστερού χαφ. Οι «ερυθρόλευκοι» πονούν στις συγκεκριμένες θέσεις από την ημέρα που έφυγαν οι Μπελούτσι, Τζόρτζεβιτς και το κενό τους δεν έχει αντικατασταθεί επάξια.

Το Δημόσιο κάνει περικοπές στη …θέρμανση και στα κοινόχρηστα

Επιπλέον περικοπές από αυτές που έχουν αποφασιστεί στον προϋπολογισμό αναμένονται εντός των ημερών, με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Mega αλλαγές θα γίνουν στην ροή των πληρωμών. Μέχρι σήμερα, εγκρίνεται το 100% των πιστώσεων. Με την νέα εγκύκλιο θα εγκρίνεται π.χ. το 30% στο κονδύλι της ύδρευσης και φωτισμού των υπουργείων. Επίσης, εγκρίνεται το 30% των εξόδων θέρμανσης και κοινόχρηστων από 50% που ήταν πέρυσι.

Παρομοίως, δόθηκε έγκριση για το 30% των επιχορηγήσεων για εξωτερικό από 50% που ήταν πέρυσι, 30% για ΑΕΙ και ΤΕΙ από 35%, 30% σε διεθνείς οργανισμούς από 50%, 30% για την πολιτική σχεδίαση έκτακτων αναγκών από 100% και, τέλος, το 30% κονδυλίου για την μεταφορά μαθητών από 35% που ήταν πέρυσι.

Superleague: Κορυφαίος ο Σισέ

Ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι μέχρι στιγμής ο κορυφαίος παίκτης της Superleague, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FTBL, που ασχολείται αποκλειστικά με τις συνολικές επιδόσεις ποδοσφαιριστών ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής που έχουν σε συλλογικό, διεθνές, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Ο Γάλλος επιθετικός του Παναθηναϊκού και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 11 γκολ, συγκέντρωσε 99.59 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Όλοφ Μέλμπεργκ του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει 94.14 πόντους. Επίδοση, βέβαια, ιδιαίτερα υψηλή για αμυντικό, που τον φέρνει και στη δεύτερη θέση των Σουηδών ποδοσφαιριστών, καθώς μόνο ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό.

Αναφορικά με τους μέσους του πρωταθλήματος μας, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ο κορυφαίος όλων, μαζεύοντας 76.42 πόντους με τον Κώστα Κατσουράνη να ακολουθεί με 71.21 πόντους. Τέλος, καλύτερος τερματοφύλακας είναι ο Αντώνης Νικοπολίδης ο οποίος με τις εμφανίσεις του έχει συγκεντρώσει 63.27 βαθμούς.

Από κει και πέρα, την πρωτοπορία από όλους τους παίκτες της υφηλίου έχει ο Λιονέλ Μέσι, με τους Μάριο Γκόμεζ της Μπάγερν Μονάχου, Νταβίντ Βίγια της Βαλένθια και Τσάβι της Μπαρτσελόνα να ακολουθούν.

Η νέα γρίπη επηρέασε τις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Η νέα γρίπη και όχι η οικονομική κρίση ήταν αυτή που επηρέασε, σε μεγάλο βαθμό, τις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών για τους προορισμούς, που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παραδοσιακοί προορισμοί του εξωτερικού, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη, όπως η Αυστρία "είδαν" μείωση 20% σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τον πρόεδρο της 'Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρη Μαντούση, "ο λόγος είναι η νέα γρίπη, που φόβισε τον κόσμο".

Συνολικά, για τους προορισμούς του εξωτερικού η μείωση στις κρατήσεις, σε σχέση με πέρυσι, κινείται στα επίπεδα του 15%-20%, ωστόσο η κίνηση είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Μαντούση.

Στους κορυφαίους προορισμούς των Βορειοελλαδιτών για την περίοδο των εορτών- των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- κατατάσσονται η Βιέννη, η Πράγα, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βουδαπέστη και η Ρώμη. Για όσους επιλέγουν πιο ζεστά… κλίματα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τυνησία αποτέλεσαν τις ιδανικότερες επιλογές.

Βέβαια, πέραν της κεντρικής Ευρώπης και των μεσογειακών προορισμών, η γειτονική Βουλγαρία εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Βορειοελλαδιτών, καθώς αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 10% στα άτομα που θα επισκεφθούν φέτος τα χιονοδρομικά κέντρα του Μπάνσκο και του Μπόροβετς.

Πέρυσι, ανέφερε ο κ.Μαντούσης, 20.000 Βορειοελλαδίτες προτίμησαν τα χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής χώρας για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο εσωτερικό, κορυφαίους προορισμούς αποτελούν τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Βασιλίτσα, τα Γρεβενά, το Πήλιο, αλλά και η Θράκη, που σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε αύξηση (στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών) κατά 50%.

Στο μεταξύ, αν και στα οργανωμένα ταξίδια που προσφέρουν τα τουριστικά πρακτορεία η κίνηση είναι καλή, μείωση έως και 50% του επιβατικού κοινού που μετακινούνταν με τα υπεραστικά λεωφορεία, διαπιστώνει η διοίκηση του Υπεραστικού Σταθμού ΚΤΕΛ "Μακεδονία".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Χρήστο Λιούπα, η μείωση οφείλεται στην κατολίσθηση στα Τέμπη. Ο κ. Λιούπας τόνισε πως η απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις εναλλακτικές διαδρομές, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα ΚΤΕΛ.

"Δεν μπορούμε να εκτελούμε δρομολόγια μέσω της Αγιάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τη διαδρομή Λάρισα - Κοζάνη - Ελασσόνα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρονική διάρκεια, αλλά και το κόστος μεταφοράς", ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Από την άλλη πλευρά, στον ΟΣΕ η πληρότητα στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη "αγγίζει" το 100%, έπειτα από την αποκοπή του εθνικού οδικού δικτύου στο ύψος των Τεμπών.

Ο οργανισμός προχώρησε σε ενίσχυση της χωρητικότητας των δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα 500-501-502-503, με δύο βαγόνια των 80 θέσεων και των δρομολογίων 604-605, με ένα βαγόνι των 66 θέσεων.

Χαμόγελα στα χιονοδρομικά κέντρα της Β.Ελλάδας

Με χαμόγελα "στολίστηκαν" τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες των υπευθύνων. Η πληρότητα στα σαλέ, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα άλλα καταλύματα που "επιστρατεύονται" για τη φιλοξενία των επισκεπτών, αγγίζει το 100%.

Στα χιονοδρομικά κέντρα του Ελατοχωρίου (Πιερία) του Καϊμακτσαλάν (Πέλλα), του Φαλακρού (Δράμα), της Βίγλας - Πισοδερίου (Φλώρινα), Σελίου (Ημαθία), Βασιλίτσας (Γρεβενών) η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά δύσκολο για όσους αποφάσισαν την… τελευταία στιγμή να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα, να σταθούν τυχεροί και να βρουν κατάλυμα.

Οι Βαλκάνιοι … αντίπαλοι

Τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βουλγαρία κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις προτιμήσεις των Ελλήνων που επιλέγουν εξωτερικούς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χιονοδρομικά κέντρα στη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία περιμένουν τους 'Ελληνες επισκέπτες για να τα "γνωρίσουν".

Βουλγαρία

Δημοφιλής προορισμός για τους σκιέρ, αλλά και για τα ξένα επενδυτικά σχήματα, είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, που εδώ και χρόνια προσελκύει, κυρίως τους Βορειοελλαδίτες, ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 14 πίστες όλων των βαθμίδων δυσκολίας. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 935 μέτρων και απέχει 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, το σκι δεν είναι κάτι καινούργιο: από το 1896, οι λάτρεις του αθλήματος έχουν τη δική τους … ιστορία στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ., 73 χλμ., νοτιοανατολικά της Σόφιας. Στο Μπόροβετς, οι λάτρεις του σκι μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε 18 πίστες σκι, ενώ τα τεχνητά κανόνια χιονόπτωσης εγγυώνται το συνεχές χιόνι.

Στο Παμπόροβο, 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πλόβντιβ, η υψηλότερη πίστα του βρίσκεται στα 1.926 μέτρα, ενώ το θέρετρο βρίσκεται στα 1.620 μέτρα.

Σερβία

Κορυφαίος προορισμός παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο στο Κοπαόνικ, με την υψηλότερη κορυφή του να βρίσκεται στα 2017 μέτρα. Αγαπημένος προορισμός, το Κοπαόνικ βρίσκεται 275 χλμ., νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου και η υψηλότερη πίστα του βρίσκεται στα 1.770 μέτρα υψόμετρο. Το κέντρο διαθέτει 44 πίστες.

Σλοβενία

Το Γκράνγισκα Γκόρα "πρωταγωνιστεί", σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού, στις προτιμήσεις των σκιέρ. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Σλοβενίας, διαθέτει ποικιλία σε πίστες.

Ρουμανία

Στο Μπράσοφ, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, το χιονοδρομικό κέντρο της Πόγιανα, προσφέρει μια γιορτινή «εικόνα» με το ελατόφυτο τοπίο. Στους πρόποδες των νοτιοδυτικών Καρπαθίων, 12 χιλιόμετρα από την πόλη, το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει εμπειρίες για αρχάριους, αλλά και για τολμηρούς σκιέρ.

Η ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Όταν λέμε κρύο εννοούμε κρύο. Ο υδράργυρος κατεβαίνει ακόμη και στους μείον πενήντα βαθμούς κελσίου και μια μικρή έξοδος για τις απαραίτητες αγορές στο μαγαζάκι της γωνίας μπορεί να καταλήξει σε κρυοπάγημα.

Το Γιακούτσκ είναι μια απομακρυσμένη πόλη στην ανατολική Σιβηρία με 200 χιλιάδες κατοίκους. Απέχει από τη Μόσχα έξι ώρες με το αεροπλάνο. Το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 500 λίρες, ένα υπέρογκο ποσό για μία περιοχή που ο μηνιαίος μισθός είναι 250 λίρες.

Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία στην πόλη είναι κοντά στους -41ο C.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές ένα πέπλο ψύχους καλύπτει τα πάντα και η ορατότητα δεν είναι δυνατή πέρα από τα δέκα μέτρα. Είναι Χριστούγεννα και την πλατεία της πόλης στολίζει ένα παγωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί κοντά στο άγαλμα του Λένιν. Όσοι ντόπιοι έχουν ξεμυτίσει από τα σπίτια τους είναι τυλιγμένοι με γούνες.

Το Γιακούτσκ είναι πρωτεύουσα της Γιακουτίας, μιας περιοχής ίσης με τη μισή Ευρώπη αλλά μόνο με ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σύμφωνα με τους ντόπιους υπάρχουν τόσες λίμνες και ποτάμια στο έδαφός της, που λέγεται ότι κάθε κάτοικος της περιοχής μπορεί να έχει από μία λίμνη και ένα ποτάμι δικά του.

Ένας τοπικός μύθος θέλει το Θεό της δημιουργίας να πετάει πάνω από όλη τη γη μοιράζοντας αγαθά και όταν φτάνει πάνω από τη Γιακουτία να μουδιάζουν τα δάχτυλά του από το κρύο να ανοίγουν και να πέφτουν όλα τα αγαθά σε αυτή .

Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του Γιακούτσκ είναι μεταχειρισμένα από την Ιαπωνία, προφανώς αντέχουν περισσότερο τις συνθήκες πάγου από τα παραδοσιακά ρωσικά αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του κρύου οι ντόπιοι αφήνουν συνήθως σε λειτουργία τις μηχανές των αυτοκινήτων τους ακόμη και όσες ώρες βρίσκονται στην εργασία τους. Πάντως τα σχολεία δεν κλείνουν αν ο υδράργυρος δεν πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς κελσίου.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Τον Ιανουάριο μπορεί όλα να είναι παγωμένα, όμως το καλοκαίρι η θερμοκρασία συχνά εκτινάσσεται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου μολονότι απέχει ελάχιστα από τον αρκτικό κύκλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει η περιοχή από κουνούπια, ενώ η ζέστη είναι βασανιστική για τους ντόπιους καθώς σε κανένα κτίριο δεν υπάρχει κλιματιστικό.

Το υπέδαφος της Γιακουτίας είναι πλούσιο σε διαμάντια και χρυσό , ενώ η περιοχή φημίζεται και για τις γούνες της.

Το Γιακούτσκ, τόπος εξορίας το 19ο αιώνα, έχει σήμερα πολλά ξενοδοχεία, κινηματογράφους, μια όπερα, πανεπιστήμια, ακόμη και ένα ζωολογικό κήπο.

Φέργκιουσον: "Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Μάντσεστερ Σίτι προς τον Χιουζ"

Το "status" του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τού επιτρέπει να τοποθετείται δημοσίως, κάθε φορά που ένας συνάδελφός του χάνει τη δουλειά του. Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη συμπεριφορά της διοίκησης της Μάντσεστερ Σίτι, που προχώρησε στην απομάκρυνση του Μαρκ Χιουζ πριν από μερικές ημέρες.
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν παίζει ρόλο αν κάποιος κάνει 20 ήττες ή δύο. Πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος να συμπεριφερθεί κανείς. Για κάποιον λόγο, τα Χριστούγεννα μερικά διευθυντικά στελέχη βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Σκοτσέζος τεχνικός, που αποκάλυψε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Χιουζ την επομένη της απόλυσής του. «Μπορώ να σας πω ότι υπέφερε. Το περασμένο Σάββατο κυκλοφορούσε έντονα η φήμη και ο Μαρκ είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο του παιχνίδι. Είναι φριχτό να βρεθείς σ΄αυτή τη θέση. Να καθοδηγείς την ομάδα σου σ΄ έναν αγώνα, γνωρίζοντας ότι μετά το τέλος του, κάτι θα γίνει».
Στο πλευρό του Χιουζ στάθηκε και ο προπονητής της Σάντερλαντ, Στιβ Μπρους. Κι αυτό που συνδέει τους δύο, είναι η κοινή τους θητεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δεκαετία του 1990. Αμφότεροι "παιδιά" του Φέργκιουσον, όπως αρκετοί άλλοι παλαίμαχοι, που πλέον ακολουθούν προπονητική καριέρα. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον "Φέργκι" να ρίξει τα... βέλη του στη Μάντσεστερ Σίτι, λέγοντας: «Το μόνο που έκανε ο Στιβ ήταν να υπερασπιστεί έναν παλιό συμπαίκτη του. Ήταν σπουδαία η ομάδα του 1994. Η πίστη που είχαν ο ένας στον άλλον, ήταν φανταστική. Εκείνη η ομάδα μπορούσε να παλέψει με τον ...διάβολο. Ο Μαρκ είδε ότι αυτήν την πίστη δεν την έλαβε από κανέναν στη Σίτι».

Το πρόγραμμα σε Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο

Οι γιορτινές ημέρες που διάγουμε δεν εμποδίζουν Άγγλους, Σκωτσέζους και Βέλγους να ...διασκεδάσουν παίζοντας ποδόσφαιρο. Η πρωτοπόρος Τσέλσι θεωρητικά έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου, όμως οι απουσίες της προβληματίζουν τον Κάρλο Αντσελότι. Ο Ανελκά είναι τραυματίας και τη θέση του στο ματς του Σαββάτου με τη Μπέρμιγχαμ στο βασικό σχήμα θα πάρει ο Ντιν Στάριτζ, ενώ τη Δευτέρα ο Ντρογκμπά αναχωρεί για την Ακτή Ελεφαντοστού (λόγω Κόπα Αφρικα) κι έτσι θα χάσει την αναμέτρηση με τη Φούλαμ, τη Δευτέρα.
Η Άστον Βίλα είναι ίσως η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Πρέμιερσιπ, αλλά έχει και την πιο δύσκολη αποστολή αφού παίζει με την Άρσεναλ στο " Έμιρεϊτς" την Κυριακή, και την Τρίτη υποδέχεται τη Λίβερπουλ. Οι "κόκκινοι" θα στερηθούν τον Χαβιέρ Μασεράνο που εκτίει ποινή τεσσάρων αγωνιστικών, ξεκινώντας από το ματς του Σαββάτου, εναντίον της Γουλβς. Ο Φερνάντο Τόρες "ψάχνει" το 50ο του γκολ στο πρωτάθλημα, επίτευγμα που δεν είχε κανείς στην ιστορία της Λίβερπουλ με τόσο λίγες συμμετοχές, καθώς ο Ισπανός έχει σκοράρει 49 φορές σε 70 αγώνες.
Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το θέμα δεν είναι οι αντίπαλοι (Χαλ εκτός και Γουϊγκαν εντός), αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην στελέχωση της αμυντικής της γραμμής. Οι Ρίο Φέρντιναντ, Τζον Ο΄ Σέι, Γκάρι Νέβιλ, Τζόνι Έβανς είναι εκτός, ενώ οι Γουες Μπράουν, Νεμάνια Βίντιτς βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και ίσως ένας από τους δύο να προλάβει να δώσει το "παρών", τουλάχιστον στο ματς της Κυριακής με τη Χαλ.
Ντεμπούτο με "βατό" παιχνίδι για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι, που το Σάββατο υποδέχεται τη Στόουκ, ενώ τη Δευτέρα παίζει στην έδρα της Γουλβς. Ο Αντεμπαγιόρ μάλλον θα είναι παρών, όχι όμως και ο Τζόλιον Λέσκοτ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΑΓΓΛΙΑ

19η ημέρα

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μπέρμιγχαμ-Τσέλσι (14.45)
Γουέστ Χαμ-Πόρτσμουθ (15.00)
Φούλαμ-Τότεναμ (15.00)
Μπέρνλι-Μπόλτον (16.00)
Γουίγκαν-Μπλάκμπερν (17.00)
Μάντσεστερ Σίτι-Στόουκ Σίτι (17.00)
Σάντερλαντ-Έβερτον (17.00)
Λίβερπουλ-Γουλβς (19.30)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Άρσεναλ-Άστον Βίλα (15.30)
Χαλ-Μάντσεστερ Γ. (18.00)

20η ημέρα

ΔΕΥΤΕΡΑ


Τότεναμ-Γουέστ Χαμ
Μπλάκμπερν-Σάντερλαντ
Τσέλσι-Φούλαμ
Έβερτον-Μπέρνλι
Στόουκ-Μπέρμιγχαμ
Γουλβς-Μάντσεστερ Σίτι


ΤΡΙΤΗ

Άστον Βίλα-Λίβερπουλ
Μπόλτον-Χαλ


ΤΕΤΑΡΤΗ

Μάντσεστερ Γ.-Γουϊγκαν
Πόρτσμουθ-Άρσεναλ

ΣΚΩΤΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μάδεργουελ-Σεντ Τζόνστον (17.00)
Νταντί Γιουνάιτεντ-Κιλμάρνοκ (17.00)
Σέλτικ-Χάμιλτον (17.00)
Σεντ Μίρεν-Αμπερντίν (17.00)
Φόλκερκ-Χαρτς (17.00)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Χιμπέρνιαν-Ρέιντζερς (14.00)

ΒΕΛΓΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ

Σταντάρ Λιέγης-Λόκερεν (19.00)
Γκερμινάλ-Γκενκ (21.00)
Κλαμπ Μπριζ-Σερκλ Μπριζ (21.00)
Σαρλερουά-Ροζελάρ (21.00)
Σιντ Τρούιντεν-Μαλίν (21.00)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Γάνδη-Άντερλεχτ (19.00)
Ζούλτε Βάρεγκεμ-Βέστερλο (21.30)

Το Αλτσχάιμερ προστατεύει από καρκίνο και το αντίστροφο

Ουδέν κακό αμιγές καλού. Οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο και οι καρκινοπαθείς είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, υπό την δρα Κάθριν Ρόου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" (Νευρολογία) της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτής της αρνητικής συσχέτισης ανάμεσα στις δύο ασθένειες ίσως βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και των δύο, καθώς και στο άνοιγμα νέων θεραπευτικών οδών.

Η έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 3.000 ασθενών άνω των 65 ετών, για μια χρονική περίοδο μέχρι οκτώ ετών. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν Αλτσχάιμερ, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες (κατά 69%) να εμφανίσουν και καρκίνο στο μέλλον, ενώ όσοι είχαν καρκίνο, είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες (κατά 43%) να εμφανίσουν και Αλτσχάιμερ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η παραπάνω διαπίστωση ισχύει για λευκούς αλλά όχι για τις φυλετικές μειονότητες (αφροαμερικανούς κλπ.), όπου μάλιστα παρατηρήθηκε το αντίστροφο: όσοι είχαν καρκίνο, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν και Αλτσχάιμερ- αν και το μέγεθος του δείγματος κρίνεται μικρό για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα στην περίπτωση των φυλετικών μειονοτήτων.

Γενικά, η νέα έρευνα φαίνεται να ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών ότι ο καρκίνος και οι εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.) ίσως έχουν κοινό μοριακό υπόβαθρο, αν και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από διαμετρικά αντίθετη κυτταρική συμπεριφορά: στον καρκίνο υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ στην εγκεφαλική εκφύλιση συνεχής θάνατος των κυττάρων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται πάντως και άλλες έρευνες πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το πώς και με ποιο τρόπο οι δύο ασθένειες σχετίζονται.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

"Θα πατάξω τη μαφία" ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ ΣΙΛΒΙΟ

Έντεκα ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε στην κεντρική πλατεία «Ντουόμο» του Μιλάνου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλησε να αναφερθεί στα κύρια θέματα της επικαιρότητας, με συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία της RAI. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας από τη βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο, δήλωσε ότι θέλει να εξαλείψει τη Μαφία ως το τέλος της θητείας της παρούσας Βουλής, το 2013.

«Η μαφία είναι ένα παθολογικό φαινόμενο που επιθυμούμε να πατάξουμε στα τέσσερα χρόνια νομοθετικής περιόδου που απομένουν πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Μπερλουσκόνι.

"Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, παρά τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά του πρωθυπουργού, καμμία κυβέρνηση στην ιστορία της (ιταλικής) δημοκρατίας δεν έδρασε με τόση αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων", υποστήριξε.

Ο Γκασπάρε Σπατούτσα, ένας μετανοημένος μαφιόζος, καταθέτοντας στις αρχές του μήνα στη δίκη του Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, γερουσιαστή της ιταλικής κεντροδεξιάς και στενού φίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες υπήρξαν πολιτικοί συνομιλητές της Μαφίας τη δεκατία του '90.

Ο Μπερλουσκόνι, διαψεύδοντας τις κατηγορίες, τις είχε χαρακτηρίσει "ως την πιο απίστευτη και ποταπή επίθεση που υπέστη τα τελευταία χρόνια".

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Καβαλιέρε δήλωσε πως «είναι πεπεισμένος ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη, διότι όλοι οι δείκτες οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όμως -συνέχισε- να φανούν όλοι αισιόδοξοι και γεμάτοι εμπιστοσύνη, διότι, διαφορετικά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι «οι κατηγορίες που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και τον τόνο ζωής τους». Ο μεγιστάνας πρωθυπουργός, με έμμεση αναφορά και στην επίθεση που δέχθηκε από τον ψυχασθενή Μάσιμο Ταρτάλια, ευχήθηκε «όλες οι βιομηχανίες απαισιοδοξίας και απογοήτευσης να σταματήσουν να δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δεν γεμίζει μίσος και βία μόνο την πολιτική, αλλά έχει, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Σε σχέση, τέλος, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε: «Εγκρίναμε έναν προϋπολογισμό 9 δισ. ευρώ, χωρίς να βάλουμε το χέρι στις τσέπες των Ιταλών. Καταφέραμε, μάλιστα, να αντισταθούμε στις πιέσεις των βουλευτών και γερουσιαστών που προσπάθησαν να πετύχουν παροχές για τις πελατειακές σχέσεις τους».

Φονική χιονοθύελλα

Η ισχυρή χιονοθύελλα που συνοδεύεται από παγωμένους ανέμους έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων στις ΗΠΑ αλλά και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

"Το ταξίδι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολο", προειδοποίησε ο Πατ Σλάτερ, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας NWS. "Συνιστούμε στους ανθρώπους, αν μπορούν, να αλλάξουν τα σχέδιά τους για λόγους ασφαλείας", πρόσθεσε, συστήνοντας στους ταξιδιώτες να περιμένουν.

Η θύελλα σαρώνει όλες τις κεντρικές ΗΠΑ, από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι το Τέξας, εξήγησε ο Σλάτερι. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχουν σημειωθεί πάμπολλα τροχαία δυστυχήματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι -- από αυτούς οι έξι στη Νεμπράσκα και άλλοι πέντε στο Κάνσας.

Στα βόρεια το χιόνι αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 60 εκατοστά ενώ στο νότο έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Στο Τέξας σημειώθηκε και ανεμοστρόβιλος που ξερίζωσε τη στέγη ενός σπιτιού στο Λόνγκβιου.

Στο αεροδρόμιο του Σικάγου ματαιώθηκαν την Τετάρτη περισσότερες από 260 πτήσεις και πολλοί επιβάτες που περιμένουν να βελτιωθεί ο καιρός κινδυνεύουν να παραμείνουν αποκλεισμένοι τα Χριστούγεννα.

Έθιμα και παραδόσεις της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης


Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, ετοιμάζονται όλες οι περιοχές της Ελλάδας να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού. Πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα "στολίστηκαν", φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την άφιξη της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης "ντύνονται" με μελωδίες και παίρνουν άρωμα από τις κουζίνες των νοικοκυριών.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, στο τζάκι του σπιτιού. Η στάχτη των ξύλων αυτών προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μή βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του. Σε κάθε σπιτικό, οι νοικοκυραίοι προσπαθούν το Χριστόξυλο να καίει μέχρι τα Φώτα.

Στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους.

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο προέρχεται από του Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία έχει τις ρίζες της στις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων - λύκων, τράγων ή άλλων - ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών, και προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους. Όταν δύο παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

Παραλλαγές του ίδιου εθίμου συναντώνται σε χωριά της Κοζάνης και της Καστοριάς, με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της "Κόλιντα Μπάμπω", όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές φωνάζοντας "κόλιντα μπάμπω", που σημαίνει "σφάζουν γιαγιά". Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή του Ηρώδη και να προφυλαχτούν.

Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι "κλαδαριές", φωτιές που ανάβονται για να ζεστάνουν τον Χριστό, τα "κόλιαντα", κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, και τα "μπουμπουσάρια", τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.

Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας είναι το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία για το σφάξιμο γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Τρεις-τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποιά ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως "γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το γουρούνι", αλλά "έλα, έχουμε γουρουνοχαρά".

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό". Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα πως όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, επιστρέφοντας από την εκκλησία στο σπίτι, τα κορίτσια βάζουν παραδίπλα στο αναμμένο τζάκι κλωνάρια κέδρου που τα ξεδιαλέγουν, ενώ τα αγόρια τοποθετούν κλαδιά από αγριοκερασιά. Τα μικρά αυτά κλαδιά δέντρων αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες για την πραγματοποίηση μιας όμορφης ζωής. Φροντίζουν μάλιστα τα κλαδιά αυτά να είναι λυγερά και παρακολουθούν με ενδιαφέρον ποιο κλωνάρι θα καεί πρώτο, καθώς λένε πως αυτό είναι καλό σημάδι για το κορίτσι ή το αγόρι, αντίστοιχα, και συγκεκριμένα πως θα είναι αυτό που θα παντρευτεί πρώτο.

Ξεχωριστό "χρώμα" έχουν τα Χριστούγεννα για τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, τα έθιμα και οι παραδόσεις των ημερών στους οποίους έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.

Η γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ασκούσε ανέκαθεν τεράστια επίδραση στην καραγκούνικη ψυχή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός και μελετητής, Ζήσης Τζιαμούρτας.

Την παραμονή, αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νοικοκυρές ήταν από νωρίς στο πόδι, προετοιμάζοντας με ιδιαίτερη φροντίδα και λαχτάρα τις κλούρες για τα μικρά παιδιά, που θα τραγουδούσαν στο χωριό την παραμονή, τις αυγοκλούρες, αλλά και τη Χριστουγεννιάτικη κότα.

Την παραγεμιστή κότα, όπως την έλεγαν, που στο εσωτερικό της έβαζαν λίγο ρύζι, σύκα, σταφίδες, εντόσθια από κοτόπουλο και κομμάτια από πρόσφορα για να είναι ευλογημένο το τραπέζι του Χριστού.

Πριν ξημερώσει, κατά τις τρεις, με τα καινούργια τους ρούχα και "καθαροί" από τη νηστεία των 40 ημερών έπαιρναν το δρόμο για την εκκλησία με ξεχωριστή ευλάβεια, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να πάρουν τη μεταλαβιά.

Όταν τελείωνε η λειτουργία, οι γυναίκες μοίραζαν στους ενορίτες, άλλες μέσα στο ναό, ψωμί, που είχαν στις κανίστρες και τηγανισμένα κοτόπουλα που είχαν σε χωμάτινα πιάτα και άλλες έξω στην αυλή για να πασχίσουν οι ψυχές των πεθαμένων, λέγοντας την ευχή "Χρόνια πολλά και ο Θεός σχωρεσ'".

Όταν όλοι οι χωριανοί έβγαιναν από την εκκλησία, στον αύλειο χώρο, χαρούμενοι και γελαστοί έλεγαν μεταξύ τους "Χρόνια πολλά". Δεν ασπάζονταν οι μικρότερες ούτε οι νύφες τα χέρια των μεγαλυτέρων, όταν μεταλάβαιναν τα άχραντα μυστήρια. Μερικοί δε τουφεκούσαν με τους γκράδες.

Και αυτό, εξηγεί ο κ. Τζιαμούρτας, για να απομακρυνθούν τα κακά πνεύματα που επενεργούν πάντοτε επικίνδυνα στις προσπάθειες των ανθρώπων, όπως πίστευαν.

Το μεσημέρι, όλη η οικογένεια, καθισμένη στην ψάθα γύρω από την τάβλα, έτρωγε τη παραγεμιστή κότα και σούπα, αφού πρώτα έκαναν το σταυρό τους. Το γεγονός των Χριστουγέννων δεν το έψελναν μόνο μέσα στην εκκλησία οι Καραγκούνηδες, αλλά και τα μικρά παιδιά, ηλικίας 8-13 ετών, την παραμονή, γυρνώντας σε όλα τα σπίτια του χωριού πριν ακόμα χαράξει καλά.

ΗΠΕΙΡΟΣ

"Tο αναμμένο πουρνάρι" είναι μια ωραία συνήθεια που βασίζεται σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους. Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Στα Γιάννενα δεν κρατούν ολόκληρο το πουρνάρι αναμμένο στο χέρι τους, αλλά κρατούν στη χούφτα τους μια χεριά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι, μόλις μπούνε και καλημερίζουν. Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται: "Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!" Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ' αφήσουν τ' όνομα το πατρικό να σβήσει.

ΙΟΝΙΟ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Στη Ζάκυνθο, ένα νησί που υπήρξε για πολλούς αιώνες σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών τα έθιμα σχηματοποιήθηκαν στην διαδρομή του χρόνου με διάχυτες τις επιρροές της θρησκευτικής μας παράδοσης αλλά με στοιχεία τόσο από την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία όσο και από τη δυτική καθολική εκκλησία.

Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν κάτω από την κυριαρχία Λατίνων, Ενετών, Γάλλων και Αγγλών και οι επιδράσεις από τα έθιμα της τότε άρχουσας τάξης πέρασαν σταδιακά στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και αφομοιώθηκαν από τον απλό λαό. Το γεγονός ότι οι κατά καιρούς κατακτητές υπήρξαν ομόθρησκοι με το ντόπιο πληθυσμό επέτρεψε να μεταλαμπαδευτούν έθιμα και παραδόσεις με αναγεννησιακά και πρώϊμα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντικη υπήρξε η επιροή των Ενετών που είχαν ενσωματώσει τη Ζάκυνθο και όλα τα Ιόνια νησιά στο διοικητικό σύστημα της "Γαληνοτάτης δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου" για τρείς περίπου αιώνες.

Πριν τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού, προηγείται ένα σαραντάημερο νηστείας, σωματικής και πνευματικής, που αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου.

Η ήμερα της παραμονής των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου για κάθε Ζακυνθινή οικογένεια. Όλα τα μέλη της μαζεύονται στο πατρικό σπίτι της οικογένειας ώστε να κόψουν όλοι μαζί την Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων.

Η ζακυνθινή κουλούρα είναι μοναδικό έθιμο στο νησί και αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία για κάθε σπίτι. Συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας και την πίστη στη γέννηση του θεανθρώπου.

Την διαδικασία της κοπής την αναλαμβάνει το γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό παίρνει της κουλούρα στα χέρια του, την κρατάει από την κάτω πλευρά της, την βάζει πάνω από το τζάκι ή σε μια γωνία του σπιτιού και με ένα ποτήρι κρασί αλλά και με λάδι, την βρέχει από πάνω σχηματίζοντας έναν σταυρό. Χαράματα της προπαραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά έχει ξεκινήσει το ζύμωμα ενώ έχει αρχίσει να ζεσταίνει τον φούρνο για το ψήσιμο των χριστόψωμων (κουλούρων).

Αφού σταυρώσει τρεις φορές τα υλικά μέσα στη σκάφη αρχίζει και ζυμώνει το προζύμι και αργότερα ζυμώνει τα χριστόψωμα. Ένα ξεχωριστό χριστόψωμο με τρύπα στη μέση θα είναι η περίφημη Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων. που μέσα βάζει ένα κέρμα ή όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι "ηύρεμα".

Πάνω στο τραπέζι, την παραμονή των Χριστουγέννων, το μόνα φαγητά που υπάρχουν είναι μπρόκολα και ελιές.

Οταν έρθει η ώρα της κοπής της κουλούρας, όλοι κάθονται στο τραπέζι και ο αρχηγός της οικογένειας, αρχίζει να κόβει από τυχαίο σημείο την κουλούρα. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού ή του φτωχού, το δεύτερο του σπιτιού και τα άλλα των υπολοίπων μελών της οικογένειας, πάντα κατά σειρά ηλικίας, από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο.

Την ίδια μέρα το μεσημέρι, όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και περιμένουν με λαχτάρα τις νοικοκυρές του σπιτιού να φέρουν τη βραστή γαλοπούλα, αυγολέμονο και φυσικά το κρασί.

Η Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μια παλιά τοπική παράδοση, συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Σπήλαιο της Γέννησης.

Το "ηύρεμα" συμβολίζει το Θείο Βρέφος. Το κρασί και το λάδι, που ρίχνει ο σπιτονοικοκύρης στη φωτιά από το κέντρο της κουλούρας, συμβολίζουν τα δώρα των Μάγων.

Η φλόγα που φουντώνει στιγμιαία, δείχνει την Ανάσταση του Ιησού και την απολύτρωση των Πρωτοπλάστων. Τέλος οι πυροβολισμοί που ρίχνονται και λένε "για τον Ηρώδη", δείχνουν την αγανάκτηση των ανθρώπων για τον καταχθόνιο διώχτη του νεογέννητου Χριστού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

"Τσιγαρίθρες", λουκάνικα, "μπουμπάρια", "χριστόψωμα" "βασιλόψωμα" "βασιλοκουλούρες", μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στη Ρούμελη.

Τα έθιμα ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται μετά την Πρωτοχρονιά. Ξεκινούν με την "χοιροσφαγή" αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σφάζουν τα γουρούνια και φτάνει μέχρι το "πάντρεμα της φωτιάς". Συνοδεύονται με γλέντι, με κάλαντα και αρκετά μεγάλο τελετουργικό.

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού της Παρνασσίδας και της Δωρίδας η "σφαγή των χοίρων" η λεγόμενη "χοιροσφαγή" παίρνει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει γουρούνι. Οι κάτοικοι και οι προσκεκλημένοι σε ομάδες ξεκινούν το σφάξιμο από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα προσδίδουν ένα τελετουργικό στην "χοιροσφαγή". Είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά και ζεστό νερό, να υπάρχει κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα που γίνεται η σφαγή, η νοικοκυρά, θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή. Μάλιστα στο στόμα του χοίρου συνηθίζεται να τοποθετούν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό.

Στη συνέχεια τοποθετούν το χοιρινό ανάμεσα σε δύο ξύλα μεγάλα και αρχίζουν το "ξεπάστωμα". Όταν τελειώσουν όλους του χοίρους της γειτονιάς αρχίζει το γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν λουκάνικα "τσιγαρίθρες" και "μπουμπάρια". Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνουν τμήματα από το λίπος του χοίρου που έχει και κομμάτια κρέας πάνω του, το βάζουν στη φωτιά και αυτό αρχίζει να λιώνει. Συλλέγουν το ρευστό λίπος σε δοχεία και ότι απομένει στο τέλος είναι "τσιγαρίθρες". Το "σβήνουν" με καλό κρασί και είναι από τους πρώτους μεζέδες στο γλέντι.

Τα πνευμόνια, και την σπλήνα και άλλα εντόσθια μαζί με πράσο, ρύζι και μυρωδικά οι νοικοκυρές στη Φθιώτιδα τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν "μπουμπάρια". Όλη αυτή την μάζα την περνούν μέσα σε ένα έντερο και στη συνέχεια τα βράζουν για αρκετή ώρα. Από κει και μετά μεταφέρονται στο φούρνο για να ροδοκοκκινίσουν και αποτελούν έναν πρώτης τάξεως μεζέ για τις επόμενες μέρες.

Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε ορισμένες περιοχές όπως σε αυτές τις Λοκρίδας το "τσικνίζουν". Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ανάβουν τις φωτιές και πριν ακόμα βγει ο ήλιος έχουν ήδη στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χοιρινά και μεζέδες.

Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων συνηθίζουν να "αρραβωνιάζουν τη φωτιά". Οι νοικοκυρές τοποθετούν στο τζάκι ένα πολύ μεγάλο ξύλο και εκείνη την ώρα σύμφωνα με την παράδοση ό,τι ζητήσεις μπορεί να γίνει. Βεβαίως αυτό που θα ζητήσεις πρέπει να αφορά στα παιδιά και όχι στους παντρεμένους.

Όμως μετά τους "αρραβώνες" έχουμε το "πάντρεμα της φωτιάς" που γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα. Ο νοικοκύρης φροντίζει να είναι ακριβώς ίδια και να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση τα δύο ξύλα συμβολίζουν την αλλαγή της ημέρας αλλά και την αλλαγή του χρόνου. Η παράδοση επιμένει ότι όποια ευχή και αν κάνει κάποιος εκείνη τη μέρα ακόμη και κατάρα, αυτή θα πιάσει τόπο. Σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας αυτό έχει αντικατασταθεί με το "σπούρνι". Ένα μικρό παιδί κάθεται σταυροπόδι μπροστά στο αναμμένο τζάκι, ρίχνει αλάτι πάνω στη φωτιά και κάνει διάφορες ευχές για την οικογένεια, για την υγεία, για τα σπαρτά που σύμφωνα με την παράδοση "πιάνουν τόπο". Αποζημίωση του μικρού παιδιού είναι το πρώτο καθι καλύτερο κομμάτι "μπακλαβά" που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.

Είτε με καρύδια που είναι επικρατέστερο είτε με αμύγδαλα κάθε σπίτι στην Ρούμελη έχει το μπακλαβά του. Υπάρχει μάλιστα ανταγωνισμός στις νοικοκυρές για το ύψος που θα έχει το γλυκό τους, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουν ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ξενύχτι είναι δεδομένο για να ανοίξουν τα χειροποίητα "φύλλα".

Μέσα σε όλα τα άλλα ξεχωρίζουν το "βασιλόψωμο" και οι "βασιλοκουλούρες" που τρώγονται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, αφού από τον Αϊ Βασίλη πήρε το όνομά του. Σε ορισμένες περιοχές εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβύθι αλεσμένο, ή ακόμη και ντόπιο καλαμπόκι. Βάζουν μέσα βασιλικό και μυρωδικά και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις οι οποίες έχουν σχέση με την καθημερινότητα. Αφορούν είτε στην παραγωγή και τα χωράφια, είτε στην υγεία και τα ακίνητα είτε στην οικογένεια. Μετά το ψήσιμο του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

ΚΡΗΤΗ

Πλήθος εθίμων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα χωριά της για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα περισσότερα διατηρούνται και στις ημέρες μας, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στις γιορτές και από αυτά τα έθιμα ξεχωρίζουν: το σφάξιμο του χοίρου, το χριστόψωμο, τα γλυκίσματα, το ποδαρικό, τα κάλαντα, η "καλη χέρα", και η μπουγάτσα.

Παλιότερα στα χωριά, ήταν έθιμο κάθε οικογένεια να μεγαλώνει ένα γουρούνι, το "χοίρο", όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Τον χοίρο τον έσφαζαν την ημέρα των Αγίων Δέκα και έφτιαχναν: λουκάνικα, απάκια, πηχτή ή τσιλαδιά, σύγλινα (δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου), ομαθιές (έντερα χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι), τσιγαρίδες (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό, όταν μάζευαν τις ελιές).

Και σήμερα όμως πολλοί στα χωριά ανατρέφουν γουρούνια τα οποία τα σφάζουν παραμονές των Χριστουγέννων

Το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Οι γυναίκες φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει." Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες απ' τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές.

Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας.

Στα Χανιά, στην σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία. Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.

Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί, οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν "πώς παλεύουν οι καιροί και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί''. Οποίος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα Φώτα, αλλα και ολόκληρο τον καινούργιο χρόνο.

Πιο παλιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκοβαν κλαδιά και βλαστούς οι νοικοκυρές και οι κόρες και τα πήγαιναν στο σπίτι. Τα έβαζαν σε ποτήρι με νερό και προσμονούσαν να ανθίσουν.

Το "ακοίμητο" τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα εξακουθεί και τις ημέρες μας να δίνει τον τόνο μιας γιορτής οικογενειακής που όλοι αναζητούν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο νέο έτος. Οι παλαιότεροι έλεγαν πώς μέσα από την αθρακιά -την στάχτη- μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σε όλη την Πελοπόννησο την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τους Δήμους, αλλά και πολιτιστικούς φορείς κάθε περιοχής, που την καθιστούν ελκυστικό τόπου προορισμού.

Αρκαδία

Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί η Τρίπολη, όπου σημείο αναφοράς αποτελούν οι πλατείες Πετρινού και κεντρική (Αγίου Βασιλείου). Εκεί ο Δήμος έχει μικρά σπιτάκια, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όλα τα εποχικά είδη και να φωτογραφηθεί στη φάτνη και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν, την ίδια ώρα που οι ενήλικες θα μπορούν να απολαύσουν το ρόφημά τους ή γιορτινά γλυκίσματα στον ίδιο χώρο και που ξέρεις κάποιοι τυχεροί θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη.

Παράλληλα η Εθνικής Αντιστάσεως ένας από τους κεντρικότερους κι εμπορικούς δρόμους της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, προκειμένου να συνδέσει πλατείες που θα φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ όλες τις ώρες της ημέρας θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το πρωί, τα ΚΑΠΗ του Δήμου και η Φιλαρμονική διοργανώνουν γιορτή, προσφέροντας γλυκίσματα έξω από το παλαιό Δημαρχείο στο γιορτινό πεζόδρομο.

Τα μεσάνυχτα του Νέου Έτους στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου θα γίνει η υποδοχή του νέου χρόνου κι αμέσως μετά, από τον εξώστη του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας, κ. Αλέξανδρος, θα ευλογήσει την πίτα του Δήμου κι ο δήμαρχος Τρίπολης, Αλέξανδρος Κοτσιάνης, θα κόψει και θα μοιράσει την πίτα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ όσοι αντέχουν θα γευτούν και τσουκαλόκαυτο.

Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν στις ακτές της Κυνουρίας, με αφετηρία το Άστρος και το Λεωνίδιο.

Μεσσηνία

Ο Δήμος Καλαμάτας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου άνοιξε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το άναμμα, από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα του εντυπωσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρο στην κεντρική πλατεία, που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας. Σε μια εκδήλωση γεμάτη από μουσική και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την Τρίφωνη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, ενώ ακολούθησε συναυλία με το μουσικό συγκρότημα ''Poly Quartet'' κι έκλεισε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Με κέντρο αναφοράς την κεντρική πλατεία, με το καρουσέλ και τα μικρά σπιτάκια που το περιβάλλουν σχεδόν κάθε μέρα διοργανώνει ο Δήμος και μια γιορτή. Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και οι πολιτιστικοί του φορείς σας προτείνουμε:

Την Τετάρτη 23/12 εκδήλωση από την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας ''Η Ιωνία'', στις 12:00 το μεσημέρι με τίτλο ''Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον'' και στις 8:30 το βράδυ ''Καλαντίσιμα!'', εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων στις 12:00 κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και δημιουργίες σε χριστουγεννιάτικα μοτίβα και face-painting για τους μικρούς φίλους στην πλατεία.

Την Κυριακή 27/12 στις 11:30 το πρωί εκδήλωση με τίτλο ''Παίζοντας με τα παραμύθια και με τις κούκλες'' από την Πειραματική Σκηνή.

Την Τρίτη 29/12 Γνωριμία με το προσκοπικό παιχνίδι στην κεντρική πλατεία, ''Χριστούγεννα με τα Παιδικά Χωριά SOS'' και στις 6:00 το απόγευμα προβολή με θέμα ''Χριστούγεννα στην Καλαμάτα'' από τη Φωτογραφική Λέσχη της πόλης.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 23.30 ''Σ΄αυτήν την πόλη που 'μαστε, πέτρα να μη ραγίσει'', καλωσορίζουμε το 2010 στην κεντρική Πλατεία.

Κορώνη: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, το χριστουγεννιάτικο BAZAAR που διοργάνωσαν, με κέφι και αγάπη, οι Γυναίκες της Κορώνης και το Μανιατάκειο Ίδρυμα με τη στήριξη του Δήμου Κορώνης, του γυμνασίου, του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου επαγγελματιών και του συνδέσμου Κορωναίων. Για δεύτερη χρονιά, το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Κορώνης κέρδισε τις εντυπώσεις και έγινε τόπος συνάντησης για τους πολίτες της Κορώνης και πολλούς επισκέπτες από όλη τη Μεσσηνία, ένα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έσοδά του προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς.

Αργολίδα

Ναύπλιο: ο Δήμος έχει φορέσει τα γιορτινά του και σας περιμένει με κορυφαίες εκδηλώσεις την υποδοχή του νέου χρόνου αλλά και τα Θεοφάνεια στην παραλία.

Την Τετάρτη 23/12 η εθνική Πινακοθήκη & το Μουσείο Αλ. Σούτσου θα λειτουργήσουν, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, εργαστήρια για παιδιά 6 ως 12 χρόνων με την κατασκευή και ζωγραφική χριστουγεννιάτικων στολιδιών εμπνευσμένα από τον πίνακα του Σπύρου Βικάτου με θέμα ''Το χριστουγεννιάτικο δένδρο''. Το απόγευμα 5:00 με 8:00 ομάδα παιδιών από τη χορωδία του 1ου γυμνασίου της πόλης θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην παλιά πόλη και στις 8:30 το βράδυ στο Βουλευτικό η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου θα δώσουν χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Την παραμονή των Χριστουγέννων από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ ομάδες παιδιών και χορωδίες θα πλημμυρίσουν με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μελωδίες την παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Ναύπλιο σχεδόν όλες τις ημέρες και την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Δήμος έχει ετοιμάσει στην πλατεία Τριών Ναυάρχων γιορτή για την υποδοχή του νέου χρόνου. Παράλληλα από τις 11:00 το βράδυ το Δημαρχείο της πόλης θα είναι ανοικτό για ευχές και κεράσματα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα κόψει την βασιλόπιτα.

Νέα Κίος: Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζουν τα Θεοφάνια οι Κιότες, αναβιώνοντας έθιμα από την Κίο της Μικράς Ασίας. Σταθμός των εκδηλώσεων το μπάνιο που ''θα πάρει'' ο καινούργιος βαρκάρης στο λιμάνι της Νέας Κίου μετά τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνια.

Ερμιόνη: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα Θεοφάνεια θα αναβιώσει το έθιμο ''γιάλα - γιάλα'' από τους νέους που κατά την διάρκεια του 2010 θα καταταγούν στο στρατό.

Λακωνία

Σπάρτη: Η θρυλική Λακωνική πρωτεύουσα με τη φωταγώγηση του δένδρου και με συναυλία από την Ελληνοαμερικανίδα σολίστ Nadia Weinberg έχει ξεκινήσει τις γιορτινές εκδηλώσεις από τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Δήμος Σπαρτιατών έχει οργανώσει εκδηλώσεις τόσο για την πόλη όσο και για τα χωριά του, που περιλαμβάνουν θεατρικά και άλλα δρώμενα με την συμμετοχή και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις σας προτείνουμε να μην χάσετε στις 23 Δεκεμβρίου το απόγευμα την μουσική εκδήλωση με συγκρότημα τζαζ στο κέντρο της πόλης που θα δώσει ξεχωριστό τόνο τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Σκάλα: Ο Δήμος και η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση έχει δημιουργήσει στην πλατεία των πηγών ένα παραμυθένιο χωριό με παγοδρόμιο και άλλα σπιτάκια για μικρούς και μεγάλους κι όλες τις γιορτινές ημέρες οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ.

Μάνη: Θα αναβιώσουν και φέτος οι δοξασίες για τους καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις ''τηγανίδες'' που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων. Βέβαια μην φοβάστε οι καλικάντζαροι που ορισμένοι λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα, όσο άγριοι κι αν φημολογείται πως είναι ως σήμερα δεν έχουν ενοχλήσει κανένα και θα φύγουν τα Θεοφάνια με τον αγιασμό των υδάτων, ο επίσημος εορτασμός των οποίων θα γίνει στην παραλία του Γυθείου.

Τέλος σε όλα σχεδόν τα χωριά, σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου τις ημέρες των εορτών οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τους Δήμους οργανώνουν εκδηλώσεις κι αξίζει να αποκτήσετε μια επιπλέον εμπειρία, ''Χριστούγεννα στο χωριό''.

Ελλάδα, ρεκόρ φοιτητών στην Ε.Ε.

Ενα στα τρία άτομα έως 24 ετών φοιτούν σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους φοιτητές στην Ευρώπη, αναλογικά με το πληθυσμιακό της μέγεθος, και αυτό το ρεκόρ ισχύει τόσο για τα ελληνικά ΑΕΙ όσο και στα ευρωπαϊκά, καθώς η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας» φοιτητών στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα που ο διάλογος και ο προβληματισμός για ένα νέο σύστημα εισαγωγής επανήλθαν στο προσκήνιο, το κεντρικό ερώτημα είναι πώς αξιοποιούν οι απόφοιτοι το πτυχίο τους. Πότε και πώς απορροφούνται στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων αλλά και ετεροαπασχόλησης στην Ευρώπη;

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εκπαίδευση, το 2009, ένα στα τρία άτομα έως 24 ετών στην Ελλάδα ήταν φοιτητής (ή σπουδαστής) σε ΑΕΙ! Συγκεκριμένα, οι φοιτητές ήταν το 29,9% του συνόλου όλου του πληθυσμού στην εκπαίδευση (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου - λυκείου και φοιτητές - σπουδαστές). Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των 27 κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές των πανεπιστημίων και οι σπουδαστές των ΤΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ συναποτελούν τα ΑΕΙ) προσεγγίζουν τους 450.000. Ετσι, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς στην Ευρώπη των 27 κρατών–μελών, κατά μέσον όρο οι φοιτητές σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν το 17,4% του συνόλου του μαθητικού - φοιτητικού πληθυσμού. Μετά τη χώρα μας, ακολουθούν η Σλοβενία, όπου οι φοιτητές των ΑΕΙ αποτελούν το 25,7% του συνόλου, και η Λεττονία με 24,4%.

Αύξηση 75%

Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στην τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκε πληθυσμιακά –το ποιοτικά είναι άλλο ζητούμενο...– κατά 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 1998. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση, την ίδια στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 27 χώρες κράτη–μέλη αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο σε ποσοστό 25%. Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των παλαιότερων μελών της Ε.Ε. Στην Ε.Ε. των «27» την ξεπερνούν μόνο η Ρουμανία (η τριτοβάθμια εκπαίδευσή της αυξήθηκε κατά 132% από το 1998), η Λιθουανία (+106%) και η Πολωνία (+80%). Ομως, η ανάπτυξη των ΑΕΙ στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ συνδέεται και με τις ευρύτερες πολιτικοοικονομικές αλλαγές, που καταγράφηκαν στις χώρες αυτές μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς στα στοιχεία για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε χώρα, δεν περιλαμβάνονται όσοι σπουδάζουν σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη σε αριθμό, «εξαγωγέας» φοιτητών. Το 5,5% του συνόλου του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού σπουδάζει στο εξωτερικό (περίπου 51.000) – και κυρίως στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,6%. Μας ξεπερνούν, ποσοστιαία, μόνον η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, χώρες που οι νέοι τους παραδοσιακά, σπουδάζουν σε Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο - Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία οι λιγότεροι

Η χώρα με τους λιγότερους (αναλογικά με τον πληθυσμό) φοιτητές είναι η Γερμανία - η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης! Οσοι σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας αποτελούν μόνο το 13,6% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας από 5 έως 24 ετών. Ακολουθούν η Αυστρία με ποσοστό 15% και η Ολλανδία με 15,8%. Πώς εξηγείται αυτό, την ίδια στιγμή που η Γερμανία αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, με ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο των επιστημών και της έρευνας;

«Εχουμε, αναλογικά πάντα, μικρή τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η χώρα έχει αναπτύξει και προσφέρει στους 18χρονους πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις αντί των σπουδών σε κάποιο ΑΕΙ», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», η κ. Κάτια Γέκελ, διευθύντρια του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

«Στη Γερμανία δεν υπάρχει η κοινωνική άποψη ότι πρέπει να σπουδάσουν όλοι στο πανεπιστήμιο. Πολλοί νέοι επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί με εγγύηση στην ποιότητα. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα».

Από την άλλη, η κ. Γέκελ παρατηρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σχολές που εντάσσονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες έχουν αντικείμενο το οποίο στη Γερμανία διδάσκεται από επαγγελματικές σχολές ή μέσω της επαγγελματικής άσκησης. Για παράδειγμα, οι νηπιαγωγοί αποκτούν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα, αφού περάσουν με επιτυχία την πρακτική άσκηση σε συνδυασμό με κάποιο χρονικό διάστημα σε σχολή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φυσικοθεραπευτές.

Παρότι το γερμανικό μοντέλο υιοθετείται από ολοένα περισσότερες χώρες, η πληθυσμιακή ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν κυρίως λόγο: «εφευρέθηκαν» τίτλοι τμημάτων και ιδρύθηκαν τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της επαρχίας για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και να τονωθεί η οικονομία των επαρχιακών πόλεων από τους φοιτητές - «μετανάστες».

Του Αποστολου Λακασα

kathimerini

NBA - All Star Game: Μπράιαντ και ΛεΜπρον προηγούνται σε ψήφους

Τις περισσότερες ψήφους των φιλάθλων για συμμετοχή στο φετινό All Star Game του NBA έχουν συγκεντρώσει οι Κόμπι Μπράιαντ και ΛεΜπρον Τζέιμς μέχρι στιγμής.

Ο άσος των Λος Aντζελες Λέικερς, Κόμπι Μπράιαντ βρίσκεται ψηλότερα απ' όλους στις προτιμήσεις των φιλάθλων με 1.380.383 ψήφους, ενώ ο παίκτης των Κλίβελαντ Καβαλίαρς, ΛεΜπρον Τζέιμς ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 1.351.292 ψήφους, επίσημα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η λίγκα.

Σε ανοδική πορεία το uTorrent, έφτασε τους 52 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως

Με 52 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα κλείνει την χρονιά το uTorrent, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα για χρήση του BitTorrent δικτύου. Ο αριθμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες αναφορές, οι οποίες υποστήριζαν πως παρουσιάστηκε σημαντική μείωση, τόσο στους χρήστες P2P δικτύων όσο και σε αυτούς του uTorrent συγκεκριμένα. Αιτία για αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ήταν η τρομακτική άνοδος των streaming υπηρεσιών.

Το uTorrent όμως, όχι μόνο δεν παρουσίασε κάποια κάμψη, αλλά κλείνει την χρονιά με αριθμούς ρεκόρ, τόσο σε χρήστες όσο και σε συνολικό όγκο δεδομένων που διακινήθηκαν. Όπως δήλωσε και ο Simon Morris, εκπρόσωπος της BitTorrent, "δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το BitTorrent είναι λιγότερο δημοφιλές από ιστοσελίδες όπως το Youtube και το Hulu".

Πέρσι τέτοια εποχή, το uTorrent είχε 28 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως. Φέτος τον Νοέμβριο, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 52 εκατομμύρια., ενώ τα πράγματα πάνε εξίσου καλά για τον μικρότερο "αδελφό" του uTorrent, το BitTorrent Mainline. Σύμφωνα με τα στατιστικά και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος μεγάλοι trackers, το ποσοστό χρηστών του uTorrent μέσα στο 2010 δεν φαίνεται πως θα παρουσιάσει κάποια πτώση.

techgr

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΦΕΤΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ.
ΤΟΣΟ ΣΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ...

ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΑΧΑΛΙΝΩΤΑ ΤΟΠΙΑ
Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΑ ΔΩΡΑ
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ

ΖΩ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΠΤ...

ΕΧΑΣΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ...

Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ
ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟ ΠΑΘΟΣ
ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΟΛΑ ΟΣΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ...

ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ.
ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΡΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ...

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΥ ΕΥΧΕΣ... ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ... ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ...
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΥΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΟΥ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΑΓΕΙΑ...

ΤΟΣΟ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ...

ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,

ΦΙΛΙΚΑ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΤΑ ''ΜΩΡΑ'' ΤΟΥ ΜΕΝ24 . . . . ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΙΧ















Οι 20 πιο παράξενοι θάνατοι στην ιστορία

1. O βασιλιάς Αδόλφος Φρειδερίκος της Σουηδίας έφαγε μέχρι θανάτου...κυριολεκτικά! Το τελευταίο του γεύμα περιλάμβανε αστακό, χαβιάρι, λάχανο, καπνιστό σολωμό και σαμπάνια. Για επιδόρπιο του σέρβιραν 14 πιάτα από το αγαπημένο του παραδοσιακό γλυκό της πατρίδας του, το σέλμα και γάλα. Πέθανε το 1771.

2. Ο Άλαν Πίνκερτον, ιδρυτής ενός πρακτορείου ερευνητών, πέθανε από μια μόλυνση που έπαθε στη γλώσσα του, αφού την...δάγκωσε.

3. Ο Τζακ Ντάνιελ, της γνωστής φίρμας ουίσκι, πέθανε από μια μόλυνση που έπαθε στα δάχτυλα του ποδιού του, αφού τα χτύπησε προσπαθώντας να...κλωτσήσει το χρηματοκιβώτιο του.

4. Η Ισιδώρα Ντάνκαν, μια χορεύτρια των αρχών του 20ου αιώνα, σκοτώθηκε όταν το μαντήλι που φόραγε στο λαιμό της μπλέχτηκε στις ρόδες του κάμπριο αυτοκινήτου που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να της σπάσει το λαιμό.

5. Ο Βικ Μόροου, πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς Combat, αποκεφαλίστηκε από μια λεπίδα φτερού ενός ελικοπτέρου στα γυρίσματα μιας επικίνδυνης σκηνής για την ταινία The Twilight Zone: The Movie. Δύο ακόμα παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ατυχήματος.

6. Ο Τάικο Μπραχ, ένας Δανός ευγενής και αστρονόμος του 16ου αιώνα, πέθανε μετά από μια μόλυνση στην ουροδόχο κύστη, που προκλήθηκε επειδή.. τα κρατούσε πολύ ώρα! Βέβαια, αυτό διαψεύστηκε το 1996. Μια έρευνα εκείνης της χρονιάς έδειξε ότι όντως ο Μπραχ αρρώστησε μετά από αυτό το περιστατικό αλλά η αιτία θανάτου του ήταν η δηλητηρίαση από υδράργυρο. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν πολύ τον υδράργυρο στα πειράματά τους, αλλά ποτέ δεν έγινε γνωστό πως ακριβώς αυτός μπήκε στον οργανισμό του.

7. Ο θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, βρέθηκε το 1983 νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου, έχοντας σφηνωμένο στο λαιμό του έναν φελλό.

8. Ο συγγραφέας Σέργουντ Άντερσον πέθανε από περιτονίτιδα, μια μόλυνση στο στομάχι που προκλήθηκε αφού κατάπιε ένα πακέτο με... οδοντογλυφίδες.

9. Ο Νόρμαν Τσάνεϊ, μέλος των Little Rascals, πέθανε μετά από μια ανωμαλία στους αδένες του, σε ηλικία 21 ετών. Ίσως αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ξεπερνούσε 160 κιλά.

10. Ο Αττίλας, ο βασιλιάς των Ούνων, πέθανε μετά από μια αιμοραγία της μύτης του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας νύχτας του. Μεθυσμένος, λυποθύμησε και πνίγηκε από το ίδιο του το αίμα.

11. Ο Σέρ Φράνσις Μπέικον πέθανε επειδή προσπαθούσε να διατηρήσει ένα κοτόπουλο στο... χιόνι. Ο διάσημος επιστήμονας έπαθε πνευμονία μετά το επιτυχημένο του πείραμα και πέθανε μετά από λίγους μήνες.

12. Ο Αισχύλος, σύμφωνα με λεγόμενα, πέθανε όταν ένας αετός που περνούσε από πάνω του, πέταξε τη χελώνα που είχε πιάσει πάνω στο κεφάλι του.

13. Ο στωικός φιλόσοφος Χρύσιππος, πιστεύεται ότι πέθανε από τα γέλια όταν, αφού έβαλε τον γάιδαρό του να πιεί αλκοόλ και να μεθύσει, τον παρακολουθούσε στις προσπάθειες του να φάει σύκα!

14. Ο ρωμαικός αυτοκράτορας Τίτος δολοφονήθηκε από ένα... έντομο, σύμφωνα με το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ! Ένα ζωύφιο είχε μπει μέσα στη μύτη του και για τα επόμενα επτά χρόνια έτρωγε τον εγκέφαλο του. Βέβαια, άλλα ιστορικά έγγραφα αναφέρουν ότι πέθανε από υψηλό πυρετό.

15. Ο Κιθ Ρελφ των Yardbirds έπαθε ηλεκτροπληξία από την ίδια την ηλεκτρική του κιθάρα.

16. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος της Ρώμης, πνίγηκε από ένα πούπουλο που χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να κάνει εμετό. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τον δηλητηρίασε η γυναίκα του, Αγριπίννα.

17. Ο συγγραφέας Κρίστοφερ Μάρλοου, πέθανε το 1593 μετά από έναν διαπληκτισμό σε μια ταβέρνα για τον λογαριασμό. Τον μαχαίρωσαν στο μάτι.

18. Ο Βασιλιάς Χένρι Ι πέθανε το 1135 μετά από τροφική δηλητηρίαση που έπαθε αφού έφαγε μεγάλη ποσότητα από σμύραινες, δημοφιλές ψάρι στην βρετανική κουζίνα της εποχής.

19. Ο Μπόμπι Λιτς μπορεί να κατάφερε να ξεγελάσει τον θάνατο όταν κατέβηκε τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι, αλλά εκείνος τον συνάντησε στη στεριά. Ο δημοφιλής κασκαντέρ γλίστρησε σε μια φλούδα πορτοκαλιού και έσπασε το πόδι του. Η μόλυνση στο πόδι του δεν υποχώρησε και πέθανε μετά από δύο μήνες.

20. Ο νομοθέτης Δράκοντας, πέθανε σύμφωνα με ορισμένες αρχαίες αναφορές, μετά από μια εξαιρετική ομιλία που είχε δώσει. Πνίγηκε κάτω από τα υπερβολικά πολλά καπέλα και πανοφώρια που είχε ρίξει πάνω του το κοινό, ως ένδειξη θαυμασμού και εκτίμησης.

men24

Πως πήραν τα ονόματα τους οι μεγαλύτερες μπάντες και οι πιο γνωστοί μουσικοί;

Γιατί λέγονται U2; τι είναι το Joy Division; το KISS κρύβει πράγματι σατανικό μήνυμα. Αυτά και άλλα πολλά αποκαλύπτει ο Κωσταντίνος Τσάβαλος στο χορταστικό κείμενο που ακολουθεί

Air
Πρόκειται για ακροστιχίδα: "Α"=amour, "I"=imagination, "R"=reve, μεθερμηνευόμενο ως «αγάπη, φαντασία, όνειρο».

Beatles

Το διάλεξαν λοιπόν σαν απάντηση στους «Crickets» του Buddy Holly, αλλά με μια διαφορά: κανονικά θα έπρεπε να γράφονται «Βeetles». Αντικατέστησαν το δεύτερο έψιλον με ένα άλφα (Beatles) για να δηλώσουν την αρχική τους διάθεση να «παίξουν χωρίς ρυθμό» = beat-less.

Belle And Sebastian

Από το παιδικό βιβλίο της δεκαετίας του '60, γραμμένο από την Cecile Aubry, σχετικά με ένα κοριτσάκι, την Belle και το σκύλο της ονόματι Sebastian.

Badfinger
Το πήραν απ’ το «Bad Finger Boogie», τον αρχικό τίτλο του «With a Little Help from My Friends» των Beatles.

The Band
Επειδή αποτελούσαν τη συνοδευτική μπάντα του Bob Dylan, όλοι τους έλεγαν απλώς «Bob Dylan and his band» και είπαν να το κρατήσουν.

Bauhaus
Αρχικά λέγονταν «Bauhaus 1919», από το ομώνυμο κίνημα της τέχνης, αλλά τελικά το συντόμευσαν.

Beastie Boys
Σύμφωνα με τον Mike D., το «BEASTIE» είναι ακροστιχίδα της έκφρασης «Boys Entering Anarchistic Stages Towards Internal Excellence».

Black Rebel Motorcycle Club
Από την ταινία «Ο Ατίθασος» (The Wild One) όπου η μια συμμορία μοτοσικλετιστών που ηγείται ο Marlon Brando ονομάζεται Black Rebels Motorcycle Club.

Black Sabbath
Όταν ακόμη τα μέλη της μπάντας ήταν γνωστά με το όνομα Earth, μαζεύτηκαν στο σπίτι του Ozzy και παρακολούθησαν μια ταινία τρόμου της δεκαετίας του '30 με πρωταγωνιστή τον Boris Karlof και τίτλο Black Sabbath.

Blondie
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ένα περιοδικό κόμικς με μπόλικο γυμνό και τίτλο Blondie & Dagwood.

Cansei de Ser Sexy
Στα πορτογαλικά σημαίνει «κουράστηκα να είμαι σέξι», που είναι μια ατάκα που είχε πει κάποτε η Beyonce Knowles σε μιας της συνέντευξη.

Dead Kennedys
Σύμφωνα με τον τραγουδιστή Jello Biafra, το όνομα δεν προσβάλει τη μνήμη των Kennedy, αλλά θέλει απλώς να δηλώσει το «θάνατο του Αμερικανικού Ονείρου».

Devo
Συντόμευση της λέξης «de-evolution», του αντίθετου του «evolution».

Dexys Midnight Runners
Από το διεγερτικό φάρμακο Dexedrine, που το έπαιρναν για να βγαίνουν έξω τα βράδια.

David Bowie
To επώνυμο Jones είναι το πλέον συνηθισμένο στην Αγγλία και δεδομένου ότι ο David ήθελε να ξεχωρίζει, διάλεξε το επώνυμο ενός από τους ήρωες του Αμερικανικού Εμφυλίου, του Jim Bowie, ο οποίος διακρίθηκε στην μάχη του Άλαμο.

Daft Punk
Όταν ακόμη το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο ηχογραφούσε με το όνομα Darling, μια γαλλική εφημερίδα έγραψε ότι η μουσική τους ηχούσε "comme daft punk", δηλαδή «χαζή πανκ».

Depeche Mode
Το αντίστοιχο των δικών μας περιοδικών Elle, Marie Claire κτλ στη Γαλλία λεγόταν «Depeche Mode» = Γρήγορη Μόδα.

Doors
«Όταν οι Πόρτες της Ενόρασης -The Doors Of Perception- ανοίξουν, ο άνθρωπος θα δει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι», έγραψε κάποτε ο Γουίλιαμ Μπλεικ, αγαπημένος ποιητής του Jim Morrison.

Duran Duran
Αυτό ήταν το όνομα ενός επιστήμονα, του Dr. Durand-Durand, στην cult ταινία επιστημονικής φαντασίας «Μπαρμπαρέλα», με πρωταγωνίστρια την Τζειν Φόντα.

Bob Dylan
Έπρεπε να φτάσουμε στο 1961 για να αναγνωριστεί η προσφορά του Ουαλού ποιητή Dylan Thomas και να γίνει ο ίδιος ευρύτερα γνωστός μετά την υιοθέτηση του μικρού ονόματος του από κάποιον Robert Allen Zimmerman.

Eminem
Ηχητική παρήχηση των αρχικών των δυο ονομάτων του λευκού ράπερ: Marshall Mathers = Μ αnd M=Eminem.

Evanescence
Η λέξη «evanescence» σημαίνει στα αγγλικά «εξατμίζομαι».

Fugazi
Από μια λέξη αντί για το SOS που χρησιμοποιούσαν όσοι πολέμησαν στο Βιετνάμ: είναι αρκτικόλεξο του «Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In».

Foo Fighters
Με αυτό το κωδικό όνομα αποκαλούσε το 1950 η Αεροπορία των ΗΠΑ τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, πριν ακόμη βαπτιστούν UFO.

Green Day
Επειδή έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε οτιδήποτε πράσινο, συμπεριλαμβανομένης και της μαριχουάνας.

Groove Armada
Είναι το όνομα της ντισκοτέκ όπου σύχναζαν τα μέλη της μπάντας στην πόλη τους, το Νιουκάστλ.

Guns 'N' Roses
Συνδυασμός των δυο συγκροτημάτων του Λος Άντζελες, απ’ όπου προέκυψαν τα πέντε μέλη της μπάντας, L.A. Guns and Hollywood Rose.

Husker Du
Παρμένο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι απ’ τη Σουηδία που σημαίνει «Θυμάσαι;».

Heaven 17
Είναι η μπάντα που παίζει μουσική στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», το cult μυθιστόρημα του Antony Burgess

Jamiroquai
O τραγουδιστής Jay Kay έχει μελετήσει το πολιτισμό των Ινδιάνων Iroquai και προσπάθησε να μεταδώσει τα νοήματα της φιλοσοφίας τους και στην μουσική του.

Tom Jones
Ο Τom, γοητευμένος από τις περιπέτειες του Tom Jones, ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του Henry Fielding, αποφάσισε να επαναβαπτιστει. Είναι σίγουρα καλύτερο από το κανονικό του επώνυμο, το Woodward.

Joy Division
Ο "Τομέας Ηδονής" (Joy Division) των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στον οποίο οι γερμανοί αξιωματικοί απολάμβαναν τις «υπηρεσίες» από πόρνες διαφόρων φυλών κι εθνικοτήτων.

Jethro Tull
Το όνομα ενός διάσημου άγγλου γεωπόνου του 18ου αιώνα.

Judas Priest
Από ένα τραγούδι του Bob Dylan με τίτλο «The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest».

Kaiser Chiefs
Από την ποδοσφαιρική ομάδα Kaizer Chiefs Football Club, ενός κλαμπ στο πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής.

KISS
Όχι, το αρκτικόλεξο αυτό δεν σημαίνει «Knights in Satan's Service». Οι φήμες λένε πως σημαίνει «Keep It Simple Stupid».

Marilyn Manson
Κάθε ένα από τα μέλη του γκρουπ διάλεξε ένα ψευδώνυμο, που το όνομα τους θα ήταν βασισμένο σε μια γυναίκα-είδωλο και το επώνυμο τους σε έναν κατά συρροή δολοφόνο: το Marilyn Manson προκύπτει από τον συνδυασμό των ονομάτων της Marilyn Monroe και του Charles Manson.

Marillion
Απ’ το μυθιστόρημα «Silmarillion» του J.R.R. Tolkien. Το πετσόκοψαν λίγο, για προφανείς νομικούς λόγους.

Modest Mouse
Από μια ιστορία της αγγλίδας συγγραφέως Virginia Woolf , ονόματι «The Mark on the Wall», στην οποία γράφει «and very frequent even in the minds of modest, mouse-coloured people".

My Chemical Romance
Απ’ το μυθιστόρημα του Irvine Welsh «Three Tales of Chemical Romance».

Moby
Βαπτισμένος Richard Melville, ο απόγονος του συγγραφέα του Moby Dick, Herman Melville, αποφάσισε ότι το όνομα μιας λευκής φάλαινας είναι πιο κατάλληλο για να κάνεις καριέρα στη μουσική.

Moloko
Ακόμη μια επιρροή από το «Clockwork Orange»: είναι το όνομα που διάλεξε ο συγγραφέας να δώσει στο γάλα που περιείχε ναρκωτικές ουσίες και που κατανάλωσε ο Alex De Large κι η παρέα του.

Morcheeba
Βασισμένο στη πορτογαλική λέξη «cheeba» που σημαίνει μαριχουάνα, με την πρόσθεση του Mor' = περισσότερο.

New Order
Μετά τον θάνατο του Ιan Curtis, τα υπόλοιπα μέλη των Joy Division επέλεξαν το όνομα αυτό ως μια ένδειξη για μια Νέα Τάξη πραγμάτων που θα ερχόταν στη μουσική.

Orbital
Από τον αυτοκινητόδρομο Μ25, περιφερειακό (orbital) δρόμο του Λονδίνου και το επίκεντρο όλων των rave parties της δεκαετίας του '80.

Pink Floyd
Υβριδική ένωση από τα ονόματα των μεγαλύτερων μπλουζμεν της Τζορτζια, του Pink Anderson και του Floyd Council.

Pixies
Μια ονομασία καλικάτζαρων της αγγλοσαξονικής λαογραφίας.

Portishead
Το θέρετρο στα παράλια της ΝΔ Αγγλίας στο οποίο σύχναζε μικρός ο Geoff Barrow, ιδρυτικό μέλος της μπάντας.

The Pogues
Το αρχικό τους όνομα ήταν Pog mo Thoin, που στα κελτικά σημαίνει «φίλησε μου τον πισινό». Το έκαναν Pogues μετά από απαίτηση του BBC.

The Ramones
Από το «Paul Ramone», το ψευδώνυμο που έδινε ο Paul McCartney όταν έκανε check in σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κι ήθελε να παραμένει incognito.

Primal Scream
Ο ψυχίατρος Dr Arthur Janov συμβούλευε τους ασθενείς με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές να απελευθερώνουν τα αρνητικά συναισθήματα τους μέσω «πρωτόγονων κραυγών».

Prodigy
Το πρώτο συνθεσάιζερ που απέκτησε ο νεαρός Liam Howlett λεγόταν Moog Prodigy.

Radiohead
Απ’ τον δίσκο των Talking Heads «True Stories», όπου στη δεύτερη πλευρά υπήρχε ένα κομμάτι με τίτλο «Radiohead».

R.E.M.
Rapid Eye Movement: η διαδικασία στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος όταν βλέπει όνειρα και τα βλέφαρα του κάνουν γρήγορες και σπασμωδικές κινήσεις δεξιά κι αριστερά.

Rolling Stones
Από το ομώνυμο τραγούδι του Muddy Waters, μεγάλου μαύρου μουσικού των μπλουζ.

Sex Pistols
Sex Pistils είναι ο ύπερος, τo αρσενικό αναπαραγωγικό όργανo ενός φυτού. Το διάλεξε ο μάνατζερ της μπάντας Malcolm McLaren.

Skunk Anansie
«Skunk» είναι το κουνάβι κι «Anansie» ο Άνθρωπος-Αράχνη στην τοπική Τζαμαϊκανή λαογραφία.

Steely Dan
Ένα φονικό όπλο με τη μορφή ενός δονητή που αναφέρει ο μετρ της διαστροφής William S. Burroughs στο βιβλίο του «Γυμνό Γεύμα».

Sting
Ο Gordon Sumner εμφανίστηκε στη πρόβα μιας από τις πρώτες του μπάντες ντυμένος με τα χρώματα της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου -κίτρινο και μαύρο- που τον έκαναν να μοιάζει σαν τη Μάγια τη Μέλισσα.

Stone Roses
Από τη κατασκοπευτική νουβέλα της Sarah Gainham με τίτλο «The Stone Roses».

Stranglers
Tην εποχή που το συγκρότημα έψαχνε όνομα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έσπερνε το φόβο ένας δολοφόνος που στραγγάλιζε τα θύματα του κι έμεινε γνωστός στην Ιστορία Της Εγκληματολογίας ως ο «Στραγγαλιστής Της Βοστόνης».

Sigur Ros
Η μικρή αδελφή του τραγουδιστή της μπάντας, του Jon ?or Birgisson ονομάζεται Sigurros, που στα ισλανδικά σημαίνει «το ρόδο της νίκης».

Skid Row
Στην αμερικανική αργκό, είναι οι πιο υποβαθμισμένες και φτωχές γειτονιές των μεγαλουπόλεων.

Soundgarden
Από ένα μεγάλο γλυπτό που βρίσκεται στην πόλη τους, το Seattle κι ονομάζεται «Sound Garden».

They Might Be Giants
Αναφορά στον Δον Κιχώτη του Θερβαντες. Κάθε φορά που ο ήρωας βλέπει τους ανεμόμυλους, φωνάζει «they might be giants».

10 cc
Τόση είναι η μέση ποσότητα σπέρματος που εκχύνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτισης.

Teardrop Explodes
Το πρώην συγκρότημα του Julian Cope έλαβε το όνομα του από μια φράση που απευθύνει ο ήρωας Daredevil στην ομώνυμη σειρά κόμικ της Marvel: «filling the wintered glades of Central Park with an unearthly whine the teardrop explodes!»

Travis
O πρωταγωνιστής της αγαπημένης ταινίας του συγκροτήματος «Paris, Texas» του Βιμ Βεντερς ονομάζεται Travis.

U2
O μπασίστας του γκρουπ Adam Clayton διάλεξε το όνομα αυτό επειδή θύμιζε τον τύπο αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου της δεκαετίας του '60 και επειδή έκανε λογοπαίγνιο με την ηχητική εκφορά του «you too = «κι εσύ επίσης», που παρέπεμπε στο ότι όλοι, ακόμη «κι εσύ» μπορούσες να ακούσεις τη μουσική τους.

Velvet Underground
Aπό το ομώνυμο σαδομαζοχιστικό μυθιστόρημα του Μιchael Leigh.

Wu Tang Clan
Βασισμένο σε μια σειρά ταινιών με θέμα τις πολεμικές τέχνες και τις περιπέτειες των πολεμιστών Wu Tang.

White Snake
Ο τραγουδιστής τους, David Coverdale, είχε για pet ένα λευκό φίδι.

The Yardbirds
Φόρος τιμής στον σαξοφωνίστα της τζαζ Charlie Parker: «Yardbird» ήταν το παρατσούκλι του.

Yo La Tengo
Σημαίνει «την έχω» στα ισπανικά και είναι μια ατάκα που λένε μεταξύ τους οι ισπανόφωνοι παίχτες του μπειζμπολ, για τις μπάλες που έρχονται κατά πάνω τους.

ZZ Top
Συνδυασμός του «Zig Zag» και του «Top», των δυο πιο γνωστών μαρκών χαρτιού για στριφτά τσιγάρα.

cosmo

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ




Παει ενας χρονος τωρα απο την μερα που δεχτηκε την επιθεση στα Πετραλωνα η Κωνσταντινα Κουνεβα με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο της από τους μπράβους του Oικονομάκη που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρίσκεται έκτοτε στην εντατική και να κινδυνεύει ακόμα να χάσει τη ζωή της, ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.Η Κωνσταντινα ειναι ενα ακομα θυμα των εργοδοτων που τρομοκρατουν και εκμεταλλευουν τους εργαζομενους και ειδικα τους αλλοδαπους που δουλευουν σε αθλιες συνθηκες και δεν εχουν τα εργασιακα και ασφαλιστικα δικαιωματα που πρεπει να εχει ο καθενας.Εμεις θελουμε να γινει γνωστο οτι παρεχουμε την στηριξη στην Kωνσταντινα και στον καθε εργαζομενο που πεφτει θυμα της εργασιακης τρομοκρατιας.
Ανεξαρτηση Τρικαλων

επίθεση αγνώστων έξω απο την Πρυτανεία Πανεπιστημίου

"άγνωστοι" επιτέθηκαν και έδιωξαν αλλοδαπούς που είχαν απλώσει την πραμάτεια τους στο πεζοδρόμιο επι της πανεπιστημίου.

ήταν κάπου στα 10 άτομα και κυνήγησαν 5 πακιστανούς. οι υπόλοιποι μικροπωλητές έφυγαν. μερικοί έμειναν και μαζέυουν τα πράγματα!

απο αστυνομικό που ρώτησα μου είπε οτι είχε προηγηθεί κλήση και καταγγελία οτι γινόταν εμπόριο ναρκωτικών με βιτρίνα τα πράγματα που πουλούσαν. επίσης οτι και καλά ήταν παράνομη η " αγορά" μιας και δεν υπάρχουν άδεια και οτι είναι "μαύρο χρήμα".

indymedia

Ανάληψη ευθύνης για την τράπεζα

ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙΑ ΜΟΥ... ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΑΤΟΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΣΚΑΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ...

Το «φωτεινό τους δώρο» άφησαν στην τράπεζα στο Γαλάτσι τα μέλη της οργάνωσης «Περίπολα Άμεσης Δράσης».

Η οργάνωση με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνει την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το πλήρες κείμενο, το οποίο αναρτήθηκε σε γνωστό διαδυκτιακό τόπο, έχει ως εξής:

"Στο τέλος θεώρησα ιερή την αταξία του νού μου".
Α. Ρεμπώ


«Οι ορδές του "σοσιαλιστικού" (μ)πα(τ)σόκ επιτίθονται με αποτέλεσμα 900 προσαγωγές
"προληπτικού χαρακτήρα" δια στόματος Χρυσοχοίδη και με 177 συλλήψεις.

Τα σκυλιά της ομάδας Δ εφορμούν σε διαδηλωτές στο Σύνταγμα στις 6/12, τραβούν οπλα
ενώ ζητάς πέφτει πάνω σε διαδηλώτρια του ΕΕΚ και την τραυματίζει σοβαρά.

Την προηγούμενη, γουρούνια εισβάλλουν στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΡΕΣΑΛΤΟ, συλλαμβάνουν 22 άτομα ενώ αργότερα μπαίνουν και στο δημαρχείο Κερατσινίου και προχωρούν σε συλλήψεις άλλων 42 ατόμων που το είχαν καταλάβει για εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες συντρόφους τους.

Το Κράτος απαντά με άγρια καταστολή σε αγωνιζόμενους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα προχωρά
"σοσια-ληστρικά", φυσικά με τις ευλογίες του αληταρά Παναγόπουλου, σε κατακερμάτιση των
εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την άλλη προωθεί και ενισχύει τον τραπεζικό θεσμό ως ταμειο έκδοσης
εισιτηρίων στον "καπιταλιστικό παράδεισο", εμπορευματοποιεί τις ανάγκες, ενώ λανσάρει τις υποσχόμενες ευκολίες και τα άχρηστα υλικά αγαθα αποτιμώντας τα σε δανειζόμενο χρήμα.

Ο άνθρωπος παύει να έχει προσωπικότητα και περιφέρεται ως "καταναλωτής".

Ένα αδηφάγο όν που δανείζεται και καταναλώνει.

Τι θα γίνει όμως όταν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο κι όλες οι πλαστές ανάγκες του πάψουν να ικανοποιούνται;

Τότε, δικαιοπρακτικά, η συνείδηση του θα τον οδηγήσει προς τη μεριά των εξεγερμένων.

ΑΝΟΗΤΟΙ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΙ.

Εμπρός σύντροφοι ας επιτεθούμε ανοιχτά πλέον...

Εμείς από τη μεριά μας, εμφορούμενοι από το χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών και πάντα ακολουθώντας το λαμπρό αστέρι των εξεγερμένων,
οδηγηθήκαμε τα ξημερώματα 24/12 στη συμβολή των οδών Έρσης και Ιωάννου Φωκά στο Γαλάτσι οπού και παραδώσαμε το "φωτεινό" μας δώρο στην τράπεζα Πειραιώς.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ Γ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, Γ. ΒΟΥΤΣΗ-ΒΟΓΙΑΤΖΗ, Η. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΠΕΡΙΠΟΛΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ»

ZOUGLA

Κλείνει για μία εβδομάδα η Yahoo

Η Yahoo πρόκειται να κλείσει τα γραφεία της για μία εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δεν θα λειτουργήσει, παρά μόνο για «βασικές λειτουργίες», από την 25η Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Η κίνηση εντάσσεται στα σχέδια περικοπών των εξόδων και δαπανών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η εκπρόσωπος της Yahoo, Ντάνα Λένγκικ, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας στην ιστορία της εταιρείας, αν και στο παρελθόν η Yahoo είχε ενθαρρύνει τους εργαζομένους της στις ΗΠΑ να πάρουν άδεια τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κλοπή πολύτιμων εικόνων από ναό στα Ιωάννινα

Κλοπή εικόνων και σκευών μεγάλης αξίας από τον ναό της Παναγίας (16ου αι.) στο Κουκούλι Ιωαννίνων.

Θρασύτατοι ιερόσυλοι, «έγδυσαν» στην κυριολεξία την εκκλησία της Παναγίας στο Κουκούλι στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, παρότι η εκκλησία είναι στο κέντρο του χωριού. Σήμερα το πρωί ο ιερέας και πιστοί του χωριού που πήγαν στην εκκλησία, την βρήκαν ρημαγμένη και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό της από ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο έκοψαν τα σιδερένια κάγκελα. Η κλοπή έγινε τα τελευταία δύο 24ωρα, γιατί την Δευτέρα ο ιερέας πήγε στην εκκλησία και δεν είχε γίνει η λεηλασία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν κλαπεί περισσότερες από 50 Εικόνες, από τις οποίες 43 διαστάσεων 40 χ 45 εκ, και 8 διατάσεων 90 χ 80 εκ.. Διαφόρων διαστάσεων είναι πολλές άλλες Εικόνες που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί. Επίσης έκλεψαν τα ιερά ευαγγέλια, τα εξαπτέρυγα, ιερά δισκοπότηρα, ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους, και διάφορα άλλα ιερά σκεύη, όλα μεγάλης αξίας που χρονολογούνται από την εποχή κατασκευής της Εκκλησίας μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.

Πριν λίγα χρόνια, από την ίδια εκκλησία, άγνωστοι είχαν κλέψει τον παλιό και πολύ μεγάλης αξίας Επιτάφιο. Κανένας από τους κατοίκους του χωριού δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό από την κλοπή και οι δράστες έδρασαν νυκτερινές ώρες. Από την Αστυνομία έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.-