Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Η νέα γρίπη επηρέασε τις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Η νέα γρίπη και όχι η οικονομική κρίση ήταν αυτή που επηρέασε, σε μεγάλο βαθμό, τις προτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών για τους προορισμούς, που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παραδοσιακοί προορισμοί του εξωτερικού, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη, όπως η Αυστρία "είδαν" μείωση 20% σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τον πρόεδρο της 'Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρη Μαντούση, "ο λόγος είναι η νέα γρίπη, που φόβισε τον κόσμο".

Συνολικά, για τους προορισμούς του εξωτερικού η μείωση στις κρατήσεις, σε σχέση με πέρυσι, κινείται στα επίπεδα του 15%-20%, ωστόσο η κίνηση είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Μαντούση.

Στους κορυφαίους προορισμούς των Βορειοελλαδιτών για την περίοδο των εορτών- των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- κατατάσσονται η Βιέννη, η Πράγα, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βουδαπέστη και η Ρώμη. Για όσους επιλέγουν πιο ζεστά… κλίματα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τυνησία αποτέλεσαν τις ιδανικότερες επιλογές.

Βέβαια, πέραν της κεντρικής Ευρώπης και των μεσογειακών προορισμών, η γειτονική Βουλγαρία εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Βορειοελλαδιτών, καθώς αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 10% στα άτομα που θα επισκεφθούν φέτος τα χιονοδρομικά κέντρα του Μπάνσκο και του Μπόροβετς.

Πέρυσι, ανέφερε ο κ.Μαντούσης, 20.000 Βορειοελλαδίτες προτίμησαν τα χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής χώρας για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο εσωτερικό, κορυφαίους προορισμούς αποτελούν τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Βασιλίτσα, τα Γρεβενά, το Πήλιο, αλλά και η Θράκη, που σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε αύξηση (στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών) κατά 50%.

Στο μεταξύ, αν και στα οργανωμένα ταξίδια που προσφέρουν τα τουριστικά πρακτορεία η κίνηση είναι καλή, μείωση έως και 50% του επιβατικού κοινού που μετακινούνταν με τα υπεραστικά λεωφορεία, διαπιστώνει η διοίκηση του Υπεραστικού Σταθμού ΚΤΕΛ "Μακεδονία".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Χρήστο Λιούπα, η μείωση οφείλεται στην κατολίσθηση στα Τέμπη. Ο κ. Λιούπας τόνισε πως η απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις εναλλακτικές διαδρομές, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα ΚΤΕΛ.

"Δεν μπορούμε να εκτελούμε δρομολόγια μέσω της Αγιάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε τη διαδρομή Λάρισα - Κοζάνη - Ελασσόνα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρονική διάρκεια, αλλά και το κόστος μεταφοράς", ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Από την άλλη πλευρά, στον ΟΣΕ η πληρότητα στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη "αγγίζει" το 100%, έπειτα από την αποκοπή του εθνικού οδικού δικτύου στο ύψος των Τεμπών.

Ο οργανισμός προχώρησε σε ενίσχυση της χωρητικότητας των δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα 500-501-502-503, με δύο βαγόνια των 80 θέσεων και των δρομολογίων 604-605, με ένα βαγόνι των 66 θέσεων.

Χαμόγελα στα χιονοδρομικά κέντρα της Β.Ελλάδας

Με χαμόγελα "στολίστηκαν" τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες των υπευθύνων. Η πληρότητα στα σαλέ, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα άλλα καταλύματα που "επιστρατεύονται" για τη φιλοξενία των επισκεπτών, αγγίζει το 100%.

Στα χιονοδρομικά κέντρα του Ελατοχωρίου (Πιερία) του Καϊμακτσαλάν (Πέλλα), του Φαλακρού (Δράμα), της Βίγλας - Πισοδερίου (Φλώρινα), Σελίου (Ημαθία), Βασιλίτσας (Γρεβενών) η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά δύσκολο για όσους αποφάσισαν την… τελευταία στιγμή να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα, να σταθούν τυχεροί και να βρουν κατάλυμα.

Οι Βαλκάνιοι … αντίπαλοι

Τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βουλγαρία κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις προτιμήσεις των Ελλήνων που επιλέγουν εξωτερικούς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χιονοδρομικά κέντρα στη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία περιμένουν τους 'Ελληνες επισκέπτες για να τα "γνωρίσουν".

Βουλγαρία

Δημοφιλής προορισμός για τους σκιέρ, αλλά και για τα ξένα επενδυτικά σχήματα, είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, που εδώ και χρόνια προσελκύει, κυρίως τους Βορειοελλαδίτες, ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 14 πίστες όλων των βαθμίδων δυσκολίας. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 935 μέτρων και απέχει 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, το σκι δεν είναι κάτι καινούργιο: από το 1896, οι λάτρεις του αθλήματος έχουν τη δική τους … ιστορία στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ., 73 χλμ., νοτιοανατολικά της Σόφιας. Στο Μπόροβετς, οι λάτρεις του σκι μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε 18 πίστες σκι, ενώ τα τεχνητά κανόνια χιονόπτωσης εγγυώνται το συνεχές χιόνι.

Στο Παμπόροβο, 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πλόβντιβ, η υψηλότερη πίστα του βρίσκεται στα 1.926 μέτρα, ενώ το θέρετρο βρίσκεται στα 1.620 μέτρα.

Σερβία

Κορυφαίος προορισμός παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο στο Κοπαόνικ, με την υψηλότερη κορυφή του να βρίσκεται στα 2017 μέτρα. Αγαπημένος προορισμός, το Κοπαόνικ βρίσκεται 275 χλμ., νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου και η υψηλότερη πίστα του βρίσκεται στα 1.770 μέτρα υψόμετρο. Το κέντρο διαθέτει 44 πίστες.

Σλοβενία

Το Γκράνγισκα Γκόρα "πρωταγωνιστεί", σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού, στις προτιμήσεις των σκιέρ. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Σλοβενίας, διαθέτει ποικιλία σε πίστες.

Ρουμανία

Στο Μπράσοφ, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, το χιονοδρομικό κέντρο της Πόγιανα, προσφέρει μια γιορτινή «εικόνα» με το ελατόφυτο τοπίο. Στους πρόποδες των νοτιοδυτικών Καρπαθίων, 12 χιλιόμετρα από την πόλη, το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει εμπειρίες για αρχάριους, αλλά και για τολμηρούς σκιέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου