Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Το Αλτσχάιμερ προστατεύει από καρκίνο και το αντίστροφο

Ουδέν κακό αμιγές καλού. Οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο και οι καρκινοπαθείς είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, υπό την δρα Κάθριν Ρόου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" (Νευρολογία) της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτής της αρνητικής συσχέτισης ανάμεσα στις δύο ασθένειες ίσως βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και των δύο, καθώς και στο άνοιγμα νέων θεραπευτικών οδών.

Η έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 3.000 ασθενών άνω των 65 ετών, για μια χρονική περίοδο μέχρι οκτώ ετών. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν Αλτσχάιμερ, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες (κατά 69%) να εμφανίσουν και καρκίνο στο μέλλον, ενώ όσοι είχαν καρκίνο, είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες (κατά 43%) να εμφανίσουν και Αλτσχάιμερ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η παραπάνω διαπίστωση ισχύει για λευκούς αλλά όχι για τις φυλετικές μειονότητες (αφροαμερικανούς κλπ.), όπου μάλιστα παρατηρήθηκε το αντίστροφο: όσοι είχαν καρκίνο, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν και Αλτσχάιμερ- αν και το μέγεθος του δείγματος κρίνεται μικρό για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα στην περίπτωση των φυλετικών μειονοτήτων.

Γενικά, η νέα έρευνα φαίνεται να ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών ότι ο καρκίνος και οι εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.) ίσως έχουν κοινό μοριακό υπόβαθρο, αν και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από διαμετρικά αντίθετη κυτταρική συμπεριφορά: στον καρκίνο υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ στην εγκεφαλική εκφύλιση συνεχής θάνατος των κυττάρων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται πάντως και άλλες έρευνες πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το πώς και με ποιο τρόπο οι δύο ασθένειες σχετίζονται.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου