Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δεκέμβρης δεν επαναλαμβάνεται,συνεχίζεται...


Όλοι στους δρόμους.Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι,το ραντεβού στους δρόμους ισχύει κανονικά.

Η απάντηση δίνεται εκεί που γνωρίζουμε ΟΛΟΙ.
Στο δρόμο...

Κάλεσμα του Συντονιστικού Γ.Σ. Θεσσαλονίκης στους μαθητές

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ…

Ένας χρόνος έχει περάσει από τα περσινά γεγονότα του Δεκέμβρη που συγκλόνισαν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Ένα χρόνος από την αποτρόπαια δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή, που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει η θύελλα της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης για την πραγματικότητα που βιώνει η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται χρόνια τώρα απο τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιτίθενται στις ανάγκες και τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας και εντείνεται υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ένα χρόνο μετά πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνες τις μέρες. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, τα Μ.Μ.Ε. και οι λοιποί παρατρεχάμενοι προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες στην εξέγερση της νεολαίας, έτσι ώστε να την καταστήσουν ακίνδυνη και να τη θέσουν στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης. Ωστόσο οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Οι αιτίες που γεννούν και τροφοδοτούν την κοινωνική αγανάκτηση δεν έχουν αναιρεθεί. Οι αιτίες που έβγαλαν όλη τη νεολαία, εργαζόμενη, σπουδάζουσα, μαθητιώσα αλλά και τα πιο σκληρά εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας (βλ. μετανάστες) στο δρόμο συνεχίζουν να υπάρχουν. Παρά την αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό κέντρο η καθημερινή δολοφονία των ζωών μας σε χώρους δουλείας, σχολεία, πανεπιστήμια και στους δρόμους της πόλης, είναι εδώ.

Απο τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης τα Εξάρχεια γέμισαν από δυνάμεις καταστολής και τα πογκρόμ δεν είχαν τέλος. Ο βασανισμός μέχρι θανάτου του πακιστανού οικοδόμου Μοχάμεντ Καμράν στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, οι 300 προσαγωγές στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στην Αθήνα, η προκλητική παρουσία της αστυνομίας σε κάθε γωνία Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις ομάδες «Ζ», «Δ» κ.τ.λ. ,η στοχοποίηση του ασύλου και η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων καταδεικνύουν ότι η πολιτική δεν έχει αλλάξει και ότι το σύστημα βιάζεται να θωρακιστεί κατασταλτικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «εσωτερικό εχθρό» και την «ασύμμετρη απειλή» που ταυτίζεται τελικά με όποιον αντιστέκεται και εξεγείρεται ενάντια στα σχέδια τους.

τα όνειρα και οι ελπίδες ΜΑΣ

δε χωράνε Στα Σχέδια τους

Δε χωράνε στα «λυόμενα» σχολεία της Θεσσαλονίκης που στοιβάζονται οι μαθητές για να «πάρουν» το μάθημα τους. Δε χωράνε στα σχολεία εξεταστικά κάτεργα και στο ασφυκτικό και αδιαπραγμάτευτο πρόγραμμα «σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο – σπίτι», που εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο, συνθλίβει τη δημιουργικότητα στο βωμό της «επιτυχίας» στις πανελλαδικές και μας κάνει συμμέτοχους σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο. Δε χωράνε στους διαχωρισμούς σε καλούς και κακούς μαθητές, στον κατακερματισμό σε μαθητές του ενιαίου λυκείου και των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, στον ανταγωνισμό των μορίων και στη ταξική βάση του 10, που στέλνει πελατεία στα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δε χωράνε στο πλαίσιο της σημερινής «δημόσιας δωρεάν παιδείας», την οποία πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη εργασιακή προοπτική.

Τα όνειρα και οι ελπίδες της νεολαίας όμως ασφυκτιούν και στα πανεπιστήμια και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γεγονός που εντείνεται από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Στα πανεπιστήμια των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, της αξιολόγησης, των εντατικοποιημένων σπουδών, των πειθαρχικών συμβουλίων και των διαγραφών φοιτητών. Στα πανεπιστήμια του κατακερματισμού της νεολαίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΚΕΣ-ΙΕΚ, των αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, του σκληρού ανταγωνισμού για μια θέση στην αγορά εργασίας που στο τέλος δε θα εξασφαλίζει ούτε τα βασικά η νεολαία δε μπορεί να δει τον εαυτό της.

Στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το σύστημα αναγκάζεται να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο και να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες ότι μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες από τους «άπο πάνω». Στους χώρους εργασίας οι απολύσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πλέον γίνει καθεστώς για πολύ μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας. Η εργοδοτική τρομοκρατία καλά κρατεί και νέες περιπτώσεις σαν αυτές της Κ. Κούνεβα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Η πολιτική της διάλυσης της ασφάλισης, που βρίσκει πάντα τη ρίζα του προβλήματος σε εμάς και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ποτέ στα 7 δις που χρωστάνε οι επιχειρήσεις στα ταμεία, μόνο για το 2009. Ο νέος προϋπολογισμός της κρίσης και της χυδαίας συκοφάντησης των εργαζομένων από τη νέα κυβέρνηση, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου μίας πολιτικής ακατάπαυστης και σκληρής φορολογίας, στα χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να συμμαζευτούν τα υπερδιογκομένα ελλείμματα των δημοσιονομικών, απότοκα της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου και των 28 χαρισμένων δις στις τράπεζες. Η κρίση και η λύση που μας προτείνουν για την υπέρβαση της, είναι το νέο πλαίσιο ζωής στο οποίο θέλουν να στριμώξουν εμάς και τις ανάγκες μας.

Στις συνθήκες αυτές ένας είναι ο δρόμος στον οποίο μπορούμε να βαδίσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ο δρόμος που χάραξε ο εκρηκτικός Δεκέμβρης της νεολαίας και που τόσο τρόμαξε τα επιτελεία των κυβερνώντων. Ο δρόμος του κοινού αγώνα μαθητών φοιτητών κι εργαζομένων ενάντια στα σχέδια τους που ισοπεδώνουν το μέλλον μας.

Σας καλούμε σε συνελεύσεις στα σχολεία, για να συζητήσετε τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζετε, να μιλήσετε για το Δεκέμβρη και να πιάσετε ξανά το νήμα του αγώνα. Σας καλούμε να καταλάβετε τα σχολεία σας εν όψει της 6ης και της 7ης Δεκέμβρη και να κατέβετε μαζί μας στους δρόμους, να διαδηλώσουμε ενάντια στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του σε παιδεία εργασία δημοκρατικά δικαιώματα. Ο φετινός Δεκέμβρης, παρά τις προσπάθειες πολλών να πάρει επετειακά χαρακτηριστικά, δε θα είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο της εξέγερσης. Θα είναι το δικό μας εφαλτήριο, το εφαλτήριο των νέων αγώνων που πρέπει να δώσουμε συλλογικά προκειμένου να ανατραπούν οι πολιτικές που μας θέλουν γονατιστούς και με σκυμμένο το κεφάλι.

Σας καλούμε λοιπόν σε διαδικασίες μονιμότερου συντονισμού των συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, των συνελεύσεων των μαθητών και όλου του λαού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δώσουμε συνέχεια και μετά τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματά μας...

...ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΔΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΟΡΕΙΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 13.30 ΚΑΜΑΡΑ

ΠΟΡΕΙΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 11.30 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

indymedia

Βρετανικό «όχι» σε γιο του μπιν Λάντεν

Η Βρετανία αρνείται να παραχωρήσει άδεια παραμονής σε έναν από τους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε εκ νέου το αίτημα ενός από τους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν να του παραχωρηθεί άδεια παραμονής στη Βρετανία προκειμένου να παντρευτεί, καθώς ο δικαστής εξέφρασε ανησυχίες για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο νεαρός άνδρας υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας του δεν είναι τρομοκράτης.

Ο 28χρονος Ομάρ μπιν Λάντεν είχε ασκήσει έφεση σε παρόμοια απόφαση των βρετανικών αρχών που τον έκριναν ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα το 2008. Είχε παντρευτεί το 2007, στη Σαουδική Αραβία, με τη Βρετανίδα Ζαϊνά Αλσαμπάχ ή Τζέιν Φίλιξ-Μπράουν, όπως είναι το πατρικό όνομά της.

Η τελευταία εξήγησε ότι το ζευγάρι επιθυμεί να εγκατασταθεί στη Βρετανία ώστε να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά της.

Ωστόσο, ο Μαρκ Όκελτον, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για υποθέσεις ασύλου και μετανάστευσης, εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόθεση του Ομάρ μπιν Λάντεν να παντρευτεί τη «μνηστή» του στη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι η βρετανική δικαιοσύνη δεν θεωρεί έγκυρο το γάμο που έγινε στη Σαουδική Αραβία.

Ο δικαστής υπενθύμισε επίσης τις δηλώσεις που έκανε ο νεαρός πριν από πολλά χρόνια: είχε υποστηρίξει τότε ότι ο πατέρας του δεν είναι τρομοκράτης, αλλά κράτησε αποστάσεις από τις ωμότητες της Αλ Κάιντα.

Ο Ομάρ είναι το τέταρτο παιδί από τον πρώτο γάμο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στις αρχές του 2008 είχε πει ότι δεν έχει μιλήσει με τον πατέρα του από το 2000. Στα τέλη του 2008 εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του στο Κατάρ, αφού απελάθηκε από την Αίγυπτο. Η Ισπανία είχε επίσης απορρίψει το αίτημά του για παραχώρηση ασύλου.

«Καβάφεια»για 11η φορά στην Αίγυπτο

Είναι η 11η φορά που πανεπιστημιακοί, ποιητές, φιλόλογοι, νεοελληνιστές, μελετητές του Καβάφη, συναντιούνται στην πόλη του, την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου «11α Καβάφεια».

Η επίσημη έναρξη του 11ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου για τον Κ.Π. Καβάφη θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, στη μικρή αίθουσα συναυλιών της όπερας του Καΐρου και την επόμενη μέρα, στις 10/12, οι σύνεδροι θα μετακομίσουν στην αίθουσα συνεδρίων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Φορείς της διοργάνωσης είναι η πρεσβεία της Ελλάδος, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Ελληνική Οπερα του Καΐρου, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και Αλεξανδρείας και η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Στις εργασίες του Συμποσίου θα πάρουν μέρος οι Μ. Πιερής, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ελενα Λάζαρ, Ζντράβκα Μιχαΐλοβα, Σαμουήλ Μπισάρα, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Χάμντι Ιμπραήμ, Βικέντιος Γκονζάλεζ Φερναντέζ, Μαρία Πάολα Μινούτσι, Μάρθα Βασιλειάδη, που είναι είτε καθηγητές σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης είτε μεταφραστές του Κ. Π. Καβάφη. Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου, στις 10 Δεκεμβρίου, θα φιλοξενηθεί ποιητική βραδιά στο σπίτι-μουσείο του Καβάφη στην οδό Σαρμ ελ Σέιχ 4, στην Αλεξάνδρεια. Ποιήματα θα διαβάσουν: η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη και οι M. Abbadi και Φουάντ Ταμάν στα αραβικά, Μιχ. Γκανάς και Δημ. Δημητριάδης στα ελληνικά, Σ. Ιλίνσκαγια στα ρωσικά, Ελ. Λάζαρ στα ρουμανικά, Ζ. Μιχαΐλοβα στα βουλγαρικά, Π. Μινούτσι στα ιταλικά και Βικ. Κονζάλεζ στα ισπανικά.

Ενας πανεπιστημιακός μαγεύει με παραμύθια του τα παιδιά

ΒΙΒΛΙΟ. «Εχω την τύχη να ζω στον Βόλο, όπου το βουνό είναι δίπλα μας. Το Πήλιο, ήταν και συνεχίζει να είναι, παρ’ όλα όσα του έχουμε κάνει, ένας μαγευτικός τόπος. Πηγαίνεις μια βόλτα στο δάσος και οι ιστορίες έρχονται τρέχοντας να σε συναντήσουν. Τώρα μέχρι να φτάσουν στο χαρτί... είναι μια άλλη ιστορία!». Ο Κώστας Μάγος είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οταν έχει χρόνο, του αρέσει να κάνει βόλτες στο δάσος, να παρατηρεί τα πουλιά και να γράφει βιβλία για παιδιά. Γνώρισα το έργο του μέσα από τη γοητευτική ιστορία «Καλωσήρθες καρακάξα» (εικονογράφηση Χριστίνα Γαγγάδη) που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος ο Κώστας Μάγος ήταν έτοιμος να παρουσιάσει κι ένα δεύτερο βιβλίο: Το μουσικό παραμύθι «Ενας γάτος... μια φορά!» (εκδ. Εν πλω) σε κείμενο δικό του και της Γεωργίας Γκανάτσιου, εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα και μουσική της Τατιάνας Ζωγράφου.

Να συγκινούν

«Οπως τον καθένα που γράφει για παιδιά, με ενδιαφέρει οι ιστορίες μου να συγκινούν, να αγγίζουν τα παιδιά. Αυτό δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά δεν χαρίζουν κάστανα. Μπορεί να πιστεύεις ότι έγραψες την καλύτερη ιστορία και τα παιδιά να την προσπεράσουν αδιάφορα.

Απ’ την άλλη μια αδύναμη, με τη ματιά του συγγραφέα ιστορία μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών», ήταν μερικά από τα λόγια του Κώστα Μάγου σε συνομιλία του με την «Κ».

Τα στερεότυπα

Η διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο (με ειδίκευση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση) έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεματολογία των βιβλίων του. Η ιδέα για την ιστορία της καρακάξας γεννήθηκε με σκοπό να μιλήσει στους νεαρούς μαθητές του (όταν δίδασκε σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο) για το πώς δημιουργούνται και λειτουργούν οι προκαταλήψεις. Με θέμα τα στερεότυπα και τη διαφορετικότητα είναι κι ο «Ενας γάτος... μια φορά!» που διηγείται την ιστορία ενός γάτου του οποίου η γατοπαρέα τον κρατά μακριά γιατί το τρίχωμά του έχει παράξενο χρώμα.

«Ευτυχώς στο τέλος, επικρατεί η λογική, κάτι που δυστυχώς, δεν γίνεται πάντα στην πραγματικότητα...», λέει ο Κώστας Μάγος ο οποίος πιστεύει ότι «οι ιστορίες και τα παραμύθια αν προσεγγιστούν με τις κατάλληλες διδακτικές μεθόδους, μπορεί να γίνουν ένα αποτελεσματικό μέσο για να γίνουν πράξη οι αξίες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης».

Είναι πάντα ευχάριστο να ανακαλύπτεις τέτοιες εκπλήξεις στον χώρο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Ο Κώστας Μάγος είναι μια από αυτές.

Πρόβλημα λειτουργίας στα Windows 7

Σε κακόβουλο λογισμικό έχει αποδοθεί το πρόβλημα που προέκυψε στη λειτουργία των Windows 7.

Έχοντας ήδη λάβει το παρατσούκλι «η μαύρη οθόνη του θανάτου», το πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρης οθόνης μετά την είσοδο του χρήστη στο σύστημα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε κάποιο update ασφαλείας του λειτουργικού, ωστόσο στη συνέχεια η εκδοχή αυτή αποκλείστηκε.

Αναφορές κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα επηρεάζει και τα λειτουργικά των Vista και XP. Σε δημοσίευση στο blog της, η Microsoft επισημαίνει ότι μετά από έρευνες βρήκε ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας του μήνα Νοεμβρίου δεν ευθύνονται για το ζήτημα και ότι πιθανότερο είναι το πρόβλημα να οφείλεται σε malware.

Οι αρχικές αναφορές για πρόβλημα στο λειτουργικό λόγω update της Microsoft έγιναν από την εταιρεία λογισμικού Prevx, η οποία ωστόσο στη συνέχεια ανασκεύασε τη δήλωση της, μετά τις έρευνες της Microsoft.

Η αμερικανική εταιρεία εξέδωσε ειδική ενημέρωση λογισμικού που επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα, ενώ πολλοί χρήστες έχουν αναγκαστεί να εγκαταστήσουν εκ νέου το λειτουργικό προκειμένου να απαλλαγούν από το πρόβλημα.

Acer: Θα είμαστε οι πρώτοι με Chrome netbook

Τα σχέδια της να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει netbook με το λειτουργικό Chrome OS της Google, επεσήμανε η Acer. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τζ. Τ. Γουάνγκ, σε πρόσφατη συνέντευξη του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία του θα είναι η πρώτη που θα διαθέσει στο κοινό φορητό υπολογιστή με το λειτουργικό της Google.

Το νωρίτερο που αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με πηγές, είναι στα μέσα του 2010. Η Acer συγκαταλέγεται στις εταιρείες hardware που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη Google, μεταξύ των οποίων η Asus, η Hewlett - Packard, η Lenovo, η Toshiba και η Dell. Η τελευταία μάλιστα έχει εκδώσει πειραματική έκδοση του Chrome για το netbook Dell Mini 10v, αν και δεν είναι επίσημο προϊόν.

Αν και ο Γουάνγκ δεν ανέφερε λεπτομέρειες ή προδιαγραφές ενός netbook της Acer που θα λειτουργεί με το Chrome, η Google έχει ήδη διευκρινίσει τις προδιαγραγές που θα απαιτούνται για το λειτουργικό, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

30+1 ξενώνες με φιλόξενες... τιμές

ΘPAKH

Κοκκύμελον*
Τοξότες Ξάνθης Τηλ. 25410-93.551, www.xanthihotel.com
Στην καρδιά ενός κτήματος με μακρά ιστορία, η Ελένη θα σας υποδεχτεί με ιδιαίτερη ζεστασιά, προσφέροντας φιλοξενία σε 4 δίκλινα δωμάτια και 1 τρίκλινο. Ολα φωτεινά, άνετα και με θέα στον υπέροχο κήπο.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: 80 € (504 € η εβδομάδα). / Εστιατόριο: Οχι / Κατοικίδια: Οχι

Ρωξάνη*
Μαρώνεια, Ροδόπη Τηλ. 25330-21.501, 41.391, 41.591, www.roxani.com
Βρίσκεται σε έναν περιποιημένο κήπο 20 στρεμμάτων που τον διατρέχει ρέμα κατάφυτο με πλατάνια. Τα δωμάτια (26 δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα) έχουν όλα όμορφη θέα και το πρωινό είναι σπιτικό και πλούσιο. Στην υποδοχή θα βρείτε χώρο με παραδοσιακά προϊόντα του κτήματος ή της ευρύτερης περιοχής προς πώληση, ένα μικρό ζεστό σαλόνι και μπαρ όπου σερβίρονται 60 ετικέτες ουίσκι.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: 85 € (τρίκλινο μονόχωρο: 120 €). / Σνακ μπαρ. / Κατοικίδια: Ναι

MAKEΔΟΝΙΑ

Βίραγγας*
Βράσταμα Χαλκιδικής Τηλ. 23710-71.429, 6973-351.293, www.viraggas.gr
Πολυτελής φιλοξενία σε ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα, μόλις 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και διακοσμημένα με γούστο, διατηρώντας το παραδοσιακό ορεινό ύφος της περιοχής. Η Λένα και ο Βασίλης, συλλέκτες παλαιών αντικειμένων, έχουν τοποθετήσει αρμονικά μέσα στο σπίτι λάμπες πετρελαίου, αγροτικά εργαλεία και σκεύη περασμένων εποχών. O ξενώνας είναι και μέλος των Δρόμων του Κρασιού Βορείου Ελλάδος - www.winwroads.gr.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο από 84 έως 98 € με πρωινό (τρίκλινο: 105 - 120 €). / Εστιατόριο: Ναι, και είναι ένα από τα καλύτερα στην περιοχή - κάντε κράτηση! / Κατοικίδια: Οχι

Bίλλα Kαστανόδασος
Eμπόριο Kοζάνης Τηλ. 24630-62.275, www.kastanodasos.gr
Ομορφος παραδοσιακός ξενώνας υπό τη σκιά του Mουρικιού και του τοπικού καστανοδάσους. Εχει 7 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 μέχρι 8 άτομα, όλα με τζάκι. Για πρωινό μαρμελάδες «διά χειρός», γνήσιο ντόπιο βούτυρο, αυγά χωριάτικα και τυρί ημεδαπό. Γενικώς, η φιλοξενία είναι άψογη!
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο από 70 έως 100 € με πρωινό που σερβίρεται στο χώρο του μπαρ (συνηθέστερη μέση τιμή τα 90 €). / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Ξενώνας Γαλάνου
Βλάστη Kοζάνης Τηλ. 24630-92.590, www.galanoshotel.gr
Πανέμορφος, πολυτελής και συγχρόνως παραδοσιακός. Η διαμονή και η διατροφή είναι πολλών αστέρων, με πολύ καλή εξυπηρέτηση. Το πρωινό παραδοσιακό και με προϊόντα της περιοχής και της εκεί κουζίνας: μαρμελάδες, σπανακόπιτα, κιχί, τυρόπιτα, γαλατόπιτα γλυκιά, αυγά με μπάτζιο, διάφορα τυριά, φρέσκους φυσικούς χυμούς κ.λπ.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στις γιορτές: 90 € (συνηθέστερα: 65 - 75 €). / Tο εστιατόριο παραδοσιακό και νόστιμο. / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Αρκτος Hotel
Αγ. Παρασκευή Πολυνερίου (25ο χλμ. Γρεβενών - Βασιλίτσας) Τηλ. 24620-82.618, 24620-82.619, 6977-715.602, www.fora.gr/arktos
Σαλέ κομψό και ταυτόχρονα ειδικά εξοπλισμένο για τις ανάγκες του βουνού (κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας), με 9 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και 3 τετράκλινες σοφίτες. Ανακαινισμένο μόλις πριν από 3 χρόνια.
Aνοιχτά όλα τα Σαββατοκύριακα (από Παρασκευή) και κάποιες καθημερινές. / Δίκλινο στα 100 € με πρωινό (από 60 €). / ΑΜΕΑ: Δυνατή η πρόσβαση σε όλους τους χώρους. / Tο εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακά ντόπια προϊόντα. / Κατοικίδια: Οχι

Ξενώνας Περιβολάκι
Περιβολάκι Γρεβενών Τηλ. 24620-81.141, 6945-238.649, www.perivolaki.gr
Χτισμένο στους πρόποδες του Ορλιακα, στην αγκαλιά του ελατοδάσους και με θέα προς τη χιονισμένη Βασιλίτσα, το μόλις δύο ετών Περιβολάκι (στο ομώνυμο χωριό), δημιούργημα του κυρίου Γιώργου και της κυρίας Αθηνάς Βέργου, προσφέρει σε κάθε επισκέπτη περίσσια ζεστασιά και εξαιρετική περιποίηση.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο στις γιορτές στα 100 € με πλούσιο πρωινό (από 60 €). / ΑΜΕΑ: Πρόσβαση στα κάτω δωμάτια. / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Πέτρινο Πεντόλβιο
Σιδηροχώρι Καστοριάς Τηλ. 24670-72.500, 6934-283.094, www.pentolvio.eu
Εξαιρετική θέα στην Καστοριά (στα 1.100 υψόμετρο), μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της. Ο πετρόχτιστος ξενώνας διαθέτει 8 δωμάτια χωρητικότητας 2 έως 4 ατόμων και ένα διαμέρσμα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα και προσφέρει νόστιμο σπιτικό πρωινό που παρασκευάζεται στην κουζίνα της Ευδοκίας.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. Δίκλινο στις γιορτές: 100 € με σπιτικό πρωινό (75 € τον υπόλοιπο χρόνο). / Εστιατόριο δεν υπάρχει. Υπάρχει ωστόσο ο χώρος του πρωινού, όπου μπορείτε και να γευματίσετε κατόπιν συνεννόησης. / Κατοικίδια: Οχι

Κοντοσώρος*
Ξινό Νερό Φλώρινας Τηλ. 23860-81.552, 81.256, www.kontosoros.gr
Και ξενώνας με 4 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια με όλες τις ανέσεις, και ένα καταπληκτικό εστιατόριο, όπου προσφέρονται 18 πιάτα παραδοσιακής κουζίνας, μεζέδες και επιλεγμένα τοπικά κρέατα, και ένα κελάρι με περισσότερες από 200 ετικέτες κρασιών, και ένας φούρνος -επισκέψιμος παρακαλώ- όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαδικασία ζυμώματος και φουρνίσματος του ψωμιού. Και όλα αυτά στο χωριό Ξινό Νερό, γνωστό για τη μοναδική πηγή ανθρακούχου μεταλλικού νερού με ευεργετικές ιδιότητες.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο 65 - 71 € με παραδοσιακό πρωινό. / Εστιατόριο με νόστιμη κουζίνα και ενδιαφέρουσα κάβα. / Κατοικίδια: Οχι

Το Αγκωνάρι*
Σκλήθρο Φλώρινας (18o χλμ. Αμύνταιου - Καστοριάς) Τηλ. 23860-31.080, 31.206, www.agonari.gr
Θερμή υποδοχή από την οικογένεια Πάσπαλη, με κορυφαία απόλαυση το εξαιρετικό τραπέζι στην «Ταβέρνα του Θωμά» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Στη διάθεσή σας 8 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια διακοσμημένα και επιπλωμένα με γούστο, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, και πολύ, πολύ ζεστά.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: 50 - 70 € χωρίς τζάκι, 60 - 80 € με τζάκι. / Η Ταβέρνα του Θωμά είναι ξακουστή! / Κατοικίδια: Οχι

Δρυάδες
Σιδηρόνερο Δράμας Τηλ. 25210-91.395, 6932-291.396
Μικρός και πολύ φιλόξενος ξενώνας, στις «εσχατιές» της επικράτειας. Θα έχετε ένα ζεστό δωμάτιο και θα είστε μέσα στη φύση. Η ημέρα σας θα αρχίζει με νοστιμότατα πισία (ποντιακά τυροπιτάκια), τηγανίτες, πίτες, φρέσκα αυγά και ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να τελειώνει με ντόπια φαγητά που θα ζητήσετε από τη Μαρία να μαγειρέψει.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / 60 € με πρωινό. / Το φαγητό στο εστιατόριο είναι έκτακτο· σπιτικό και «μαμαδίστικο»! / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Νέσσος
Παρανέστι Δράμας Τηλ. 25240-21.021, www.nessoshotel.gr
Καλόγουστος ξενώνας, χτισμένος σε λόφο πάνω από το Παρανέστι, με όμορφη θέα στο χωριό και στο Νέστο. Διαθέτει 13 καλαίσθητα και ευρύχωρα δωμάτια, σάουνα, χαμάμ, καφετέρια-μπαρ και εστιατόριο (μόνο για τους πελάτες). Πολύ καλή και φιλική εξυπηρέτηση και πλουσιότατο πρωινό, με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σπιτικές μαρμελάδες από φρούτα του δάσους, πίτες, χωριάτικα αυγά, κέικ και ραβανί και άλλα πολλά.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στις γιορτές: 95 € (από 75 €). / ΑΜΕΑ: Υπάρχουν 2 προσβάσιμα δωμάτια. / Κατοικίδια: Οχι

Το Χάνι*
Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας Τηλ. 23520-22.367, 6977-352.811, www.toxani.gr
Εγκάρδια φιλοξενία σε 6 δωμάτια (4 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο, όλα με τζάκι) και μια ευρηματική κουζίνα, με εξειδίκευση στις τοπικές σπεσιαλιτέ. Ο Θεόδωρος, έμπειρος ορειβάτης και με ανεξάντλητες γνώσεις σχετικά με τον Ολυμπο, θα σας δώσει πολλές πληροφορίες για το χωριό, για την υπόλοιπη περιοχή αλλά και για τις δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε με αφετηρία τον ξενώνα.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στα 60 € όλες τις εποχές τους χρόνου. / Εστιατόριο με πλούσια κάβα κρασιών απ' την περιοχή αλλά και καλό χύμα κρασί. / Κατοικίδια: Οχι

Ξενώνας Παπανικολάου
Λιτόχωρο Πιερίας Τηλ. 23520-81.236, www.xenonas-papanikolaou.gr
Απλός και όμορφος ξενώνας μέσα στο Λιτόχωρο, με 18 φιλόξενα δωμάτια και όλα τα κομφόρ. Για πρωινό θα βρείτε, μεταξύ άλλων, πίτες και ντόπια γαλακτοκομικά, καθώς και τραχανά για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο από 45 ­ (συν 4 ­ κατ' άτομο για το πρωινό, το οποίο είναι προαιρετικό). Τις γιορτές στα 58 € με πρωινό και 50 € «χωρίς». / Εστιατόριο: Οχι / Κατοικίδια: Οχι

Ξενώνας Πήγασος
Παλιό Ελατοχώρι Πιερίας Τηλ. 23510-82.990, www.pigasos-elatohori.gr
Ζεστή φιλοξενία από τη Μαρία και τον Γιώργο, μόλις 8 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου. Στη διάθεσή σας δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και μια μεγάλη σοφίτα 6 κλινών. Το πρωινό, αποκλειστικά από αγνά τοπικά υλικά, θα το απολαύσετε στο καθιστικό με το τζάκι.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: από 75 έως 85 €. / Εστιατόριο: Οχι / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

HΠEIPOΣ

Art Hotel Mirtali
Μαντείο Δωδώνης (N. Ιωαννίνων) Τηλ. 26510-82.288, 6971-821.788, www.mirtali.gr
Ενας ξενώνας που σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Δωδώνη. Βρίσκεται στο χωριό Μαντείο και έχει 10 πανέμορφα δωμάτια με θέα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Στο εστιατόριο του ξενώνα θα βρείτε γεύσεις από την ηπειρώτικη, ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, ενώ στο πρωινό σας θα απολαύσετε, μεταξύ άλλων, πίτες, λουκουμάδες ή τηγανίτες.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Το δίκλινο στα 85 € με πρωινό (ειδική χριστουγεννιάτικη προσφορά). / Εστιατόριο: Ναι / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Θέασις*
Συγγενά Κτιστάδων (Τζουμέρκα, Ν. Αρτας) Τηλ. 6948-682.910, www.tzoumerka-theasis.gr
Αγροτοτουριστικά σπιτάκια (2 για 2 - 3 άτομα και άλλα 2 για 4 - 5 άτομα), χτισμένα όπως οι καλύβες των βοσκών στην αρχαιότητα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φυσικά υλικά της περιοχής. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες, η Βασιλική και ο Νίκος, θα σας μιλήσουν για την ιστορία αυτής της αρχέγονης κυκλικής (!) κατοικίας, με την παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς και για όλα τα μυστικά της περιοχής.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / 90 - 100 € το δίκλινο σπιτάκι με πρωινό και 120 - 140 € το τετράκλινο (συν 10 € για κάθε επιπλέον άτομο). / Κατοικίδια: Ναι

Petradi 1873
Καλαρρύτες (Τζουμέρκα, N. Ιωαννίνων) τηλ. 26590-61.561, 6973-024.516-7
Σε παλιό αρχοντικό του 1873. Βρίσκεται στο χείλος του καλαρρύτικου φαραγγιού και βλέπει Πίνδο! Επτά δωμάτια που πρωτολειτούργησαν μόλις το 2007, ωραία και ζεστή ατμόσφαιρα εντός, οργάνωση εναλλακτικών δραστηριοτήτων για γνωριμία με την περιοχή… εκτός.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: 65 - 80 €. / Εστιατόριο: Οχι. / Κατοικίδια: Οχι

Ναπολέων Ζάγκλης
Καλαρρύτες (Τζουμέρκα, N. Ιωαννίνων) τηλ. 26590-61.518, 6972-265.961
Πέτρινος ξενώνας δέκα ζεστών και φιλόξενων δωματίων, που λειτουργεί με τη φροντίδα του ξακουστού Ναπολέοντος και της οικογένειάς του. Θα κοιμηθείτε καλά, θα φάτε παραδοσιακά και θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας (ή έστω στο χωριό σας)!
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / 60 € με πρωινό καθημερινές, γιορτές και σχόλες. / Εστιατόριο με νόστιμα μαγειρευτά, αλλά και μπακάλικο, και -άμα λάχει- μουσική σκηνή!

Τελωνείο
Γέφυρα Πλάκας (Τζουμέρκα, N. Ιωαννίνων) Τηλ. 26850-31.006, www.teloneio.gr
Ολοκαίνουργιο. Εντεκα δωμάτια, όλα με τζάκι και το καθένα με το δικό του θέμα! Στο εστιατόριό του, το οποίο είναι πραγματικά καλό, θα γευτείτε τοπικές παραδοσιακές συνταγές (και νοστιμότατες πίτες), καλό κρασί και τσίπουρο.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Το δίκλινο με πρωινό στα 80 €. /ΑΜΕΑ: 2 δωμάτια και ράμπες. / Κατοικίδια: Οχι

Το Σπίτι Του Ορέστη*
Ανω Πεδινά (Κεντρικό Ζαγόρι, Ν. Ιωαννίνων) Τηλ. 26530-71.202, www.orestishouse.gr
Πέτρα και ξύλο που δημιουργούν ένα ζεστό χωριάτικο περιβάλλον και φιλική υποδοχή. Στον πρώτο όροφο του βασικού κτιρίου βρίσκονται 1 δίκλινο δωμάτιο, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο με 2 υπνοδωμάτια και στo δεύτερο κτίριο 2 δίκλινα δωμάτια στο επίπεδο της αυλής και 2 τρίκλινα στον πρώτο όροφο. Στο εστιατόριο, που είναι ανοιχτό και το βράδυ, θα γευτείτε τα νόστιμα πιάτα της Ντίνας, με φρέσκα ντόπια προϊόντα και λαχανικά από τον κήπο.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Στις γιορτές θα βρείτε το απλό δίκλινο με πρωινό στα 80 € (90 € το δίκλινο με τζάκι και 110 € το superior με τζάκι). Οι τιμές ξεκινούν από 70 €. / Εστιατόριο: Ναι, με φαγητό σπιτικό. / Κατοικίδια: Οχι

Αστρα (Τσουμάνης)
Μεγάλο Πάπιγκο (Δυτικό Ζαγόρι, Ν. Ιωαννίνων) Τηλ. 26530-42.108, www.papigo.com
Στην έξοδο του Μεγάλου προς το Μικρό Πάπιγκο, πλάι στο γνωστό τους εστιατόριο, οι αδελφοί Τσουμάνη έχτισαν και τον ωραιότατο ξενώνα τους που αποτελείται από 2 δίκλινα δωμάτια, 3 δίχωρα σπιτάκια και 1 μονόχωρο. Η επίπλωση και η διακόσμηση είναι πολύ καλόγουστες. Στο πλουσιότατο πρωινό θα βρείτε, μεταξύ των άλλων, ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι της οικογένειας, πίτες και σπιτικές μαρμελάδες της κ. Τσουμάνη.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Το δίκλινο με πρωινό 70 €, χειμώνα - καλοκαίρι, 100 - 150 € τα δίχωρα σπιτάκια και 110 - 130 € το μονόχωρο. / Tο εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς πλάι! / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Πατρικό
Κων. Κατσαρή 6 - 8, Γιάννενα Τηλ. 26510-65.500, www.patriko.com.gr
Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων, μόλις 150 μέτρα από τη λίμνη. Φιλόξενος παραδοσιακός ξενώνας, σε ανακατασκευασμένο κτίριο του 1903, με 2 δίκλινα δωμάτια και 3 διαμερίσματα χωρητικότητας έως και 4 ατόμων. Ελλείψει εστιατορίου, όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και εφοδιασμένα με καφέδες, τσάγια και διάφορα «καλούδια» για πρωινό (τα διαμερίσματα διαθέτουν και κουζίνα).
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο: 55 - 65 - 75 € και διαμέρισμα 65 - 75 - 85 € (ανάλογα με την εποχή). / Κατοικίδια: Οχι

ΘEΣΣAΛIA

Aρχοντικό Στάμου
Zαγορά Πηλίου Τηλ. 24260-23.880, www.stamouhotel.com
Το αρχοντικό του 1875 των ιδρυτών της Παντείου Σχολής αναπαλαιώθηκε και από το 2003 λειτουργεί ως ξενώνας υψηλών προδιαγραφών. Εχει 6 δίκλινα δωμάτια και τρεις σουίτες, όλα επιπλωμένα με αντίκες, όπου θα δείτε ένα καλό «πάντρεμα» του παλαιού με το μοντέρνο. Υπάρχει ένα ωραιότατο μπαρ, το Aναμέλα, για καφέ, ποτό, κρασί και κρύο πιάτο. Tο πρωινό είναι πλουσιότατος μπουφές όπου, μεταξύ άλλων, θα γευτείτε διάφορες πίτες και μηλόπιτα, σπιτικές μαρμελάδες, ντόπιο μέλι, κατσικίσιο τυρί του χωριού και τρία είδη αρτιδίων.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / To δίκλινο 80 - 95 € με πρωινό που σερβίρεται στο μπαρ (95 - 110 € η τζούνιορ σουίτα και 110 - 130 € η σουίτα). / Κατοικίδια: Οχι

Hotel Kouria
Αμπελάκια Λάρισας Τηλ. 24950-93.333, 93.343-4, hotelkouria.gr
Βρίσκεται στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού και προσφέρει εξαιρετική θέα στην κοιλάδα των Τεμπών, και όχι μόνο. Μοντέρνο και φιλόξενο περιβάλλον, πολύ καλή κουζίνα, εξαιρετική κάβα (διαθέτει πέτρινο κελάρι) και ωραία μουσική - ενίοτε και ζωντανή!
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στις γιορτές: 90 € (80 € όλο τον υπόλοιπο χρόνο). / ΑΜΕΑ: Εχουν πρόσβαση στο 50% του ξενοδοχείου. / Tο εστιατόριο είναι αρχοντικό και νόστιμο. / Κατοικίδια: Οχι

Δοχός
Kαρίτσα Λάρισας Tηλ. 24950-92.001, www.dohos.gr
Βρίσκεται στην ανατολική δασωμένη πλαγιά του Κισσάβου, έξω από την Καρίτσα, και διαθέτει 9 δωμάτια, 8 μονόχωρα και μία μεζονέτα-bungalow· όλα με τζάκι και μπαλκόνι στην εξαίσια θέα του Aιγαίου. Η διακόσμηση εξαιρετική, με παλιά έπιπλα και αντικείμενα αναπαλαιωμένα, ένας θρίαμβος της arte povera! Tο πρωινό περιλαμβάνει χωριάτικα αυγά, σπιτικές μαρμελάδες και κέικ, ντόπιο γιαούρτι, ψωμί φρέσκο και, κατά περίπτωση,πίτα ή τραχανάς.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό: 70 - 85 - 95 €. / Tο εστιατόριο λειτουργεί μεσημέρι - βράδυ κυρίως με μαγειρευτά. / Κατοικίδια: Δεκτά

O Παλιός Σταθμός
Μηλιές Πηλίου Τηλ. 24230-86.425, www.paliosstathmos.com
Φέτος λειτουργεί με νέα διεύθυνση και διαθέτει 8 μικρά και χαριτωμένα δίκλινα δωμάτια. Η τοποθεσία του, όμορφη, λίγο πριν από τον τερματικό σταθμό του γραφικού Μουντζούρη!
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Το δίκλινο στα 60 € (συν 5 € κατ' άτομο για το πρωινό). / Εστιατόριο: Ναι

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δρυάδες
Aμπελακιώτισσα Ναυπακτίας Τηλ. 26340-41.633, www.dryades-xenonas.gr
Ερατώ, Ευρυδίκη, Τιθορέα, Αμπελος, τέσσερα ανεξάρτητα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, μέσα στις ανατολικές ελατοσκέπαστες πλαγιές του Αϊ-Λια. Πέτρα και ξύλο, ζεστά χρώματα, ζωγραφισμένα στο χέρι έπιπλα και ένα περιποιημένο εστιατόριο που σερβίρει σπιτικά παραδοσιακά φαγητά.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στις γιορτές: 100 € (από 70 €). / Εστιατόριο: Nόστιμο και με θέα! / Κατοικίδια: Κατόπιν συνεννόησης.

Η Γωνιά της Λίνας
Aγιος Nικόλαος Ευρυτανίας Τηλ. 22370-22.040
Συμπαθέστατος παραδοσιακός ξενώνας με δύο δίκλινα δωμάτια, έξι τρίκλινα και δύο δίχωρες μεζονέτες. H δε Λίνα, εκτός από καλή οικοδέσποινα, είναι και εξαιρετική μαγείρισσα. Μπορείτε να φάτε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ενώ για το πρωινό ζυμώνει χειροποίητο ψωμί με προζύμι, μαρμελάδες από φρούτα του δάσους που τα μαζεύει μόνη της, αυγά από τις κότες της, τραχανά και βούτυρο ντόπιο.
Aνοιχτά όλο το χρόνο. / Δίκλινο με πρωινό στις γιορτές: 80 € (από 40 € το καλοκαίρι κ.λπ.). Τρίκλινο: 90 €. Τετράκλινο: 110 €. / ΑΜΕΑ: Ενα δωμάτιο. / Tο εστιατόριο είναι ανοιχτό κυρίως για τους πελάτες του ξενώνα και κατόπιν συνεννόησης. / Κατοικίδια δεκτά, επίσης, κατόπιν συνεννόησης.

7 Ουρανοί
Κρίκελλο, Ευρυτανία Τηλ. 22370-71.160, www.7ouranoi.gr
Τον ωραιότατο αυτόν ξενώνα θα τον βρείτε στα 3 χλμ. έξω από το Κρίκελλο, στα 1.300 υψόμετρο. Εχει 4 δίκλινα, 2 τρίκλινα υπνοδωμάτια και διατίθεται κυρίως σε παρέες των 8 - 10 ατόμων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεμονωμένων επισκεπτών. Ο Αντρέας και η Μυρτώ θα σας καλωσορίσουν με ντόπιο τσίπουρο, ενώ για πρωινό θα γευτείτε, μεταξύ άλλων, ντόπιο ψωμί, ελατήσιο μέλι, χωριάτικα αυγά, στρούντελ της Μυρτώς κ.λπ.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Κατά την περίοδο των γιορτών ο ξενώνας ενοικιάζεται υποχρεωτικά ολόκληρος στα 550 €, με πλούσιο πρωινό (Τιμή ανά επιπλέον άτομο: 10 € την ημέρα). Εκτός εορτών: από 250 έως 440 €. / Εστιατόριο: Αν παραγγείλετε, μπορούν να σας μαγειρέψουν. / Κατοικίδια: Δεκτά

KΑΙ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Nηΐον
Kιάφα Aλεξάνδρου, Λευκάδα Τηλ. 26450-41.624, 210-61.25.270, www.neion.gr
Στην κορυφή ενός λόφου, στα 470 μ., βρίσκεται ο πανέμορφος αυτός ξενώνας, που αποτελείται από 3 πέτρινα διατηρητέα οικήματα, άριστα αναπαλαιωμένα από τη Mάχη και τον Nίκο Kονδυλάτο που, εκτός από ιδιοκτήτες, είναι και μηχανικοί. Στα 10 δωμάτιά του θα βρείτε σπιτική φιλοξενία, όμορφη ατμόσφαιρα και θα απολαύσετε ένα πλουσιότατο πρωινό με σπιτικά σκευάσματα και ντόπια προϊόντα.
Ανοιχτά όλο το χρόνο. / Το δίκλινο στα 80 € με πρωινό. / Εστιατόριο: Δυνατότητα για κάποιο σνακ. / Κατοικίδια: Οχι

*Ενδεικτικές προτάσεις από το δίκτυο επιλεγμένων παραδοσιακών και οικοτουριστικών καταλυμάτων Guest Inn (www.guestinn.com).

Tip: Να επικοινωνείτε με τους ξενώνες που σας αρέσουν (είτε αυτούς είτε άλλους), να αναζητάτε προσφορές και εκπτώσεις και να διαπραγματεύεστε τις τιμές αν πρόκειται να μείνετε πολλές ημέρες.

kathimerini

Λουκέτο στις 18 Δεκεμβρίου

Να κλείσουν όλα τα ΤΕΙ της χώρας στις 18 του μήνα αποφάσισαν χθες οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους, που γίνεται στο Μεσολόγγι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους 25 ειδικοτήτων.

Τα ΤΕΙ χρόνια τώρα ζητούν από την Πολιτεία να εκδώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα για όσες ειδικότητες εκκρεμούν, κάτι που όμως γίνεται με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να μη γνωρίζουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν ότι εάν η Πολιτεία δεν λάβει τα μέτρα της για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.

Στη Σύνοδο οι πρόεδροι επανέφεραν το αίτημα για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, ενώ σχεδόν όλα τα περιφερειακά ιδρύματα τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της βάσης του 10, κάτι όμως με το οποίο δεν συμφωνούν τα μεγάλα ιδρύματα (ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.ά.).

ethnos

Τρομοκρατούν τον Έλληνα δάσκαλο στα Σκόπια

Κλίμα τρομοκρατίας στα Σκόπια, για όσους τολμούν να δηλώσουν ανοιχτά την ελληνικότητα τους.

Ο δάσκαλος Θανάσης Στεργίου από το Μοναστήρι, παρουσιάζεται ως «κατάσκοπος» της Ελλάδας σε δημοσίευμα του περιοδικού «Φόκους» των Σκοπίων, που κάνει λόγο για προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει μέσω μυστικών καναλιών ελληνική μειονότητα στα Σκόπια

Το δημοσίευμα κατηγορεί τον Έλληνα δάσκαλο, πως αποκαλεί τη χώρα ΦΥΡΟΜ, πως πήγε τους Έλληνες μαθητές του εκδρομή στην Ελλάδα, πως υποστηρίζει πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας κλπ

Αναφέρει επίσης σε εκτιμήσεις πως η ελληνική μειονότητα στην ΦΥΡΟΜ φτάνει τις 200.000 άτομα.

Στηρίξτε την προσπάθεια του Έλληνα δασκάλου στο Μοναστήρι, επικοινωνώντας μαζί του στο mail
stjulema@yahoo.co.uk

apnea

ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ ΕΓΙΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΙΟΣ...

Πόλεμος ανάμεσα στη Δημητρίου και τον Κωστέτσο

"Εγώ δεν θέλω να ντύνω τζαμπατζούδες" είπε ο Βασίλειος Κωστέτσος ο οποίος απαιτεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Άντζελα Δημητρίου. Όπως υποστηρίζει ο σχεδιαστής μόδας, η τραγουδίστρα του χρωστά το συγκεκριμένο ποσό εξαιτίας κάποιων ρούχων που της είχε δώσει πριν από χρόνια, όμως εκείνη όχι μόνο δεν τα επέστρεψε ποτέ αλλά δεν τον πλήρωσε κιόλας. Η Άντζελα Δημητρίου πάλι έχει άλλη άποψη: "Αναρωτιέμαι ο Βασίλειος Κωστέτσος που έχει ντύσει τα μεγαλύτερα τοπ μόντελ είναι δυνατόν να λέει ότι 'τώρα ντύνω τη Σάσα Μπάστα'; Δεν έχει καθόλου δική του προσωπικότητα και προσβάλλει εμένα που κάποτε ήταν φίλος μου; Ο άντρας μου ένα υπόλοιπο που είχε μείνει, πήγε και του το πλήρωσε. Να μου φέρει τιμολόγια και αποδείξεις για τα χρήματα που λέει ότι του χρωστάω". Σε άλλες δηλώσεις της, η Άντζελα Δημητρίου προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει ο Κωστέτσος να διαδίδει ότι του χρωστάει χρήματα, θα απαιτήσει μέσω αγωγής της το ίδιο ποσό.

Καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ!

Τι και αν ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατάσαράι, οι "πράσινοι" δεν θα αφήσουν έτσι το παιχνίδι. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να προσφύγουν στην ΟΥΕΦΑ!

Τι συνέβη; Ο Αλέξης Τζόρβας είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής. Την Κυριακή, έβλεπε… φαντάσματα ότι τον χτυπούσαν με αεροβόλο. Έπεισε την φίλαθλη Ελλάδα με τους θεατρινισμούς του, ότι το σημάδι στο χέρι του είναι από αεροβόλο! Γελάσαμε όλοι, πάρα πολύ μάλιστα, σε φωτογραφίες και βίντεο που φαίνεται ότι το σημάδι το είχε και από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Τότε που αγκαλιαζόταν με τον βοηθό διαιτητή, καθώς βλέπετε φέτος μεταξύ "πράσινων" και των ανθρώπων με τα μαύρα, υπάρχει μία οικειότητα.

Ο Παναθηναϊκός θα προσφύγει στην ΟΥΕΦΑ για το ματς με την Γαλατά, αυτή τη φορά γιατί "χτυπήθηκε" η ψυχή του Αλέξη. Στην προθέρμανση, ένας οπαδός της Γαλατά που είδε τα καραγκιοζιλίκια του μέσω του δορυφορικού προγράμματος, δεν άντεξε. Του αρέσει το ποδόσφαιρο βλέπετε. Πήγε από… πίσω από την εστία και του έδειχνε μία φωτογραφία του. Ο Αλέξης περίμενε ότι θέλει αυτόγραφο. Μάταια, όμως. Ο Τούρκος της έβαλε φωτιά και έχουμε και το στιγμιότυπο αυτό! Δείτε το….

Αυτό ήταν. Ο Τζόρβας ήταν σαν να χτυπήθηκε με αεροβόλο ψυχής. Δεν άντεξε, ήθελε να δακρύσει, αλλά ο Χικ Τεν Κάτω τον παρηγόρησε. Δύο στο Καραϊσκάκη, ένα στην Τουρκία, τρία τα μπαλάκια αγοράκι μας όμορφο!

Δεν πειράζει. Τις υποκρισίες σου θα τις πληρώσεις. Ο Θεός του ποδοσφαίρου έχει μάτια και βλέπει και εδώ είμαστε για να δεις. Ο Παναθηναϊκός δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζόρβας θέλησε να παρέμβει στην τούρκικη τηλεόραση και να δείξει τα νέα του σημάδια. Δεν υπήρχαν, όμως, οι "πράσινοι" ρεπόρτερ να κάνουν τον δικηγόρο τους. Δεν πειράζει Αλέξη. Με το καλό να επιστρέψεις και να μας τα ξαναδείξεις εδώ.

Για το τέλος, ο gavros.gr του αφιερώνει δύο όμορφα τραγούδια που τον εκφράζουν. Γνωρίζει και ο ίδιος άλλωστε τον λόγο…

GAVROS

Έπεφταν κορμιά!

Μία από τις πλέον έντονες προπονήσεις του ΠΑΟΚ των τελευταίων μηνών πραγματοποιήθηκε χθες στη Σουρωτή. Οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου παρουσιάστηκαν με μεγάλο διάθεση και όρεξη για μπάλα και έσφυζαν από πάθος και δύναμη στις προσπάθειές τους. Όσο πλησιάζει το ματς με τη Λάρισα, τόσο οι παίκτες του Σάντος ανεβάζουν ρυθμούς και δείχνουν διψασμένοι για άμεση επιστροφή στις νίκες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ασκήσεις τακτικής και οικογενειακό δίτερμα στα 3/4 του γηπέδου, με τους «ασπρόμαυρους» να τα δίνουν όλα. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν σε μια διεκδίκηση της μπάλας, ο Βιτόλο έκανε ένα σκληρό φάουλ από πίσω στον Βερόν, αυτός αντέδρασε άμεσα ανταποδίδοντας, με τους ψυχραιμότερους να επεμβαίνουν άμεσα και να ηρεμούν τα νεύρα. Πάντως, στην επόμενη φάση ο Βερόν με σκληρό μαρκάρισμα χτύπησε τον Ίβιτς, ο οποίος αποχώρησε προληπτικά από το υπόλοιπο της προπόνησης λόγω πόνων στην ποδοκνημική.

Τον ιό Η1Ν1 οι Σορλέν-Κρέσιτς

Για μια ακόμη μέρα ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο ακολούθησε ο Λούσιο Φιλομένο, ο οποίος θα είναι φυσικά απών από το αυριανό ματς με την ΑΕΛ. Απών θα είναι αύριο και ο Γκαρσία, που συμπλήρωσε 4 κίτρινες κάρτες. Απόντες από τη χθεσινή προπόνηση ήταν οι Σορλέν και Κρέσιτς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό Η1Ν1. Χθες το πρωί έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, με τους δύο ποδοσφαιριστές να έχουν ήδη αναρρώσει και για προληπτικούς μόνο λόγους να παραμένουν κλινήρεις στα σπίτια τους μέχρι να συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σορλέν βρέθηκε αρνητικός στα πρώτα τεστ και μόλις στο τρίτο επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από τον ιό της νέας γρίπης. Παράλληλα, ο Γάλλος χαφ μαζί με την οικογένειά του, προσπαθεί να συνέλθει και από το σοκ που του επέφερε η ληστεία στο σπίτι του.

Τι δοκίμασε ο Σάντος

Στη χθεσινή προπόνηση, ο Φερνάντο Σάντος δοκίμασε στη βασική ενδεκάδα να παίξει με έναν αμυντικό χαφ (Βιτόλο) και πιο μπροστά τους Ίβιτς-Φωτάκη, σ’ ένα 4-3-3 (ή 4-1-2-3 κατ’ άλλους), με τριάδα στην επίθεση τους Βιεϊρίνια (δεξιά), Κουτσιανικούλη (αριστερά) και Μουσλίμοβιτς (φορ περιοχής). Στην άμυνα ήταν οι Αραμπατζής (δεξιά), Λίνο (αριστερά), Τσιρίλο-Κοντρέρας (κεντρικοί) και κάτω από τα δοκάρια ο Χαλκιάς. Πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν για το αρχικό σχήμα που θα παρατάξει αύριο ο Πορτογάλος κόουτς στη σημερινή τελευταία προπόνηση, με τον Αμπουμπακάρι να διεκδικεί θέση στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

METROSPORT

ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ. . . . . .





Όλγα Φαρμάκη: Το Καρεκλάτο ΑΠΟΡΩ ΠΑΝΤΩΣ ΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΝΤΑ

Η αγαπημένη Όλγα (κάτοχος του Best Στήθος 2009 Award), συνεχίζει να ιδρώνει μέσα στο σπίτι της ψάχνοντας ασκήσεις για να σε κάνει άνθρωπο. Εμείς κοιτάμε.

Ξεκινάει λοιπόν η επόμενη σειρά ασκήσεων, που με απλά αντικείμενα και έπιπλα που θα βρεις στο σπίτι σου, θα σε κάνει φέτες. Ξεκινάμε με την καρέκλα για να πάμε αργότερα στα πιο ενδιαφέροντα: το κρεβάτι.

Δες τις αγαπημένες ασκήσεις από το παρελθόν, καλοκαιρινές και όχι μόνο.










yupi

Το άγχος των εργαζόμενων μητέρων επιδρά και στα παιδιά

Εργαζόμενες μητέρες με υψηλά επίπεδα άγχους, λατρεύουν συνήθως τη δουλειά τους, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο όμως την υγεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Τα παιδιά τους, επίσης, έχουν χαμηλά επίπεδα κοινωνικής συμπεριφοράς, με άλλους παράγοντες όμως να παίζουν ρόλο σ' αυτό.

Η έρευνα έγινε από το υπουργείο Στέγασης, Οικογενειών, Κοινοτικών Υπηρεσιών και Υποθέσεων Αυτοχθόνων, με δείγμα 1.386 εργαζόμενες μητέρες.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή πολιτικής που θα ενθαρρύνει τους άντρες να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικογένεια, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ελαστικό ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, καλύτερος συνδυασμός ωρών πληρωμένης και μη εργασίας, βοήθεια του συντρόφου, καθώς επίσης και καλύτερες συνθήκες εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο τις εργαζόμενες μητέρες να ρίξουν τα επίπεδα του άγχους, αλλά να έχουν και ευνοϊκή επίδραση στα παιδιά τους.

Έδωσαν «έκσταση» στο μωρό τους

Νεαρό ζευγάρι από τη Μελβούρνη μπέρδεψε τα χάπια.

Έδωσαν κατά λάθος ναρκωτικό «έκσταση» στο 10 εβδομάδων μωρό τους, αλλά τη γλίτωσαν, όπως φαίνεται, φτηνά. Πρόκειται για νεαρό ζευγάρι από τη Μελβούρνη που, ενώ έκαναν στην αρχή του χρόνου διακοπές στη Βόρεια Κουινσλάδη, μπέρδεψαν τα φάρμακα του μωρού με τα χαπάκια «έκστασης» που έκρυψαν στο ίδιο κουτί, με αποτέλεσμα το νήπιο να πάθει κρίση, να σταματήσει για λίγο η καρδιά του και να μπει σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή του.

Ο δικαστής, ο οποίος έδωσε εντολή να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, τούς καταδίκασε σε έξι μηνών φυλάκιση με αναστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τιμωρήθηκαν ήδη αρκετά.

«Οι τύψεις και η κατακραυγή της κοινωνίας δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε τιμωρία μπορώ ή θέλω να σάς επιβάλλω» .

Οι ίδιοι, σε επιστολή προς το δικαστή, εξέφρασαν την μετάνοιά τους για ό,τι συνέβη και υπογράμμισαν ότι η τραυματική αυτή εμπειρία, τους έκανε καλύτερους γονείς.

Να σημειωθεί ότι η νεαρή γυναίκα περιμένει το δεύτερο παιδί τους τον Φλεβάρη και το ζευγάρι παρακολουθείται από ειδικούς που τους εξετάζουν για χρήση ουσιών δύο φορές την εβδομάδα.

6 στους 10 Αλβανούς φορείς ηπατίτιδας Β

Από τις πρώτες στην Ευρώπη στα ποσοστά ηπατίτιδας η Αλβανία.

Μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη ως προς το βαθμό προσβολής των πολιτών της από την ασθένεια της ηπατίτιδας είναι η Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σέκουλι» των Τιράνων, επικαλούμενη ειδικούς στον τομέα της Υγείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, οι 6 στους 100 Αλβανούς (320.000-480.000 πολίτες) είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β, ενώ το 1% του πληθυσμού πάσχει από ηπατίτιδα τύπου C.

ΠΡΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ GNET...


ΧΤΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΝ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΠΟΙΑ MAIL.

ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ. ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑ ΕΝΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΩΡΑΙΟ ΘΕΑΜΑ...

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ, ΠΡΟΦΑΝΩΝ ΑΣΤΕΓΕΣ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... ΝΤΡΟΠΗ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΤΗΣ GNET ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ...

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΟΥΤΕ ΣΗΚΩΘΗΚΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ...

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ...

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΜΑΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ....

Το Μέγαρο Μουσικής γίνεται 10 ετών!

Δέκα χρόνια δυναμικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Δέκα χρόνια προτάσεων, συχνά πρωτόγνωρων για το κοινό της πόλης. Δέκα χρόνια δημιουργίας.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία το 2010 και ανάμεσα στους καλεσμένους του σημειώστε από την «Ωραία Κοιμωμένη» με… παγοπέδιλα και τον Μάρκο Πόλο καπετάνιο σε «Μουσικά Ταξίδια» μέχρι τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Κωνσταντίνο Ρήγο και το «Cedar Lake Contemporary Ballet» της Νέας Υόρκης. Αυτές είναι μερικές από τις 19 εκδηλώσεις και 49 παραστάσεις - συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010.

Εκπαιδεύοντας το κοινό

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Νίκος Αθηναίος υπογράμμισε: «Εδώ και μια δεκαετία έχουμε επικοινωνήσει μ' ένα νέο κοινό. Σίγουρα θα ήμασταν περισσότερο ικανοποιημένοι αν είχαμε προϋπολογισμό πέραν των 600.000 ευρώ -αυτός αντιστοιχεί στην επόμενη περίοδο- και αν μπορούσαμε να φέρουμε και τέσσερις μεγάλες ορχήστρες, αλλά δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι. Οχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αλλά σ' όλη την Ευρώπη. Νιώθουμε, όμως, ότι εκπαιδεύουμε και ένα νέο κοινό -με την έμφαση που δίνουμε σε δράσεις που αφορούν σε παιδιά και νέους- που θα φανεί σε βάθος χρόνου». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σ' έναν αυξημένο προϋπολογισμό, ενώ για το Β΄ Κτίριο όπως βλέπετε κοντεύει η αποπεράτωσή του και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία».

Το πρόγραμμα

Με μια «And all that Jazz… » βραδιά με τις Χαρά Κεφαλά (φωνή) και Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο) ξεκινά το πρόγραμμα (11/01, Δευτέρες στο Φουαγιέ). Συνέχεια με το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ταξιδεύοντας με ποίηση και μουσική» με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννη Κούτρα (17/01) και τον Κωνσταντίνο Ρήγο, που επιστρέφει στο ΜΜΘ με το χοροθέατρο «Οκτάνα» και το «Δάφνις και Χλόη» του Μορίς Ραβέλ (29,30 και 31 /01 και 2 και 3/02, συμπαραγωγή ΜΜΘ/Ελληνική Θεαμάτων).

Μουσικά ταξίδια

Ακολουθούν το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» (1/02, Δευτέρες στο Φουαγιε), ενώ στον κύκλο «Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» και «Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά» θα παρουσιαστεί «Η ιστορία των κρουστών με ήχους και εικόνες» (7,8,9,10 και 11/02). Στις διαδρομές των «Μουσικών ταξιδιών του Μάρκο Πόλο» θα μας ξεναγήσει το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» (21/02) και για τη συνέχεια θα απολαύσετε την «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι από το «Μπαλέτο στον Πάγο» της Αγίας Πετρούπολης. Συνέχεια με «Χορωδιακή μουσική για όμοιες φωνές από το ρομαντισμό έως σήμερα» από τον Νίκο Ζαφρανά (πιάνο) και τη χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (1/03, Δευτέρες στο φουαγιέ), ενώ έπεται συναυλία με το σχήμα «Zukerman Chamber Players» (6/03).

Αυτοσχεδιασμοί

Επόμενο στην σκηνή του ΜΜΘ ανεβαίνει το αμερικανικό συγκρότημα σύγχρονου χορού απ' τη Νέα Υόρκη «Cedar Lake Contemporary Ballet» (13 και 14/03), ακολουθεί τριήμερο αυτοσχεδιαστικού τζαζ σε επιμέλεια Φλώρου Φλωρίδη και η συναυλία «Διάλογοι για δύο κιθάρες» με τους Κυριακή Κόντη και Θανάση Παύλου (29/03, Δευτέρες στο φουαγιέ).

Στο πνεύμα των ημερών, τη Μεγάλη Τετάρτη 31 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το έργο του Χέντελ «Η Ανάσταση», έπεται συνομιλία βιολιού και τσέμπαλου -Σίμος Παπάνας και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος- (12/04, Δευτέρες στο Φουαγέ) και το 4ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (24-26/04, συνδιοργάνωση ΜΜΘ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ).

Παιδικές φωνές

Ο κύκλος «Δευτέρες στο Φουαγιέ» ολοκληρώνεται με το έργο του Θοδωρή Μοιρισκλάβο «Ptosis» με τους Λόλα Τότσιου, Κυριάκο Γκουβέντα, Κώστα Θεοδώρου, Θάνο Καζαντζή, Λουκία Παλαιολόγου και Θοδωρή Μοιρισκλάβο (3/05). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συναυλία της παιδικής χορωδίας του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» (5/05, χορηγός Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) και το «Philharmonia Quartett Berlin» και τον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο (12/06).

Αυλαία σε ρυθμούς τάνγκο με το μιούζικαλ «Tanguera from Buenos Aires» (14,15,16,17,18 και 19/05 - συμπαραγωγή: ΜΜΘ/Attract Productions).

Διαδηλώνουν στη μνήμη του Αλέξη

Το... χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν από σήμερα οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια.

Ηδη, χτες επτά φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ άναψαν «πράσινο φως» για καταλήψεις από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ τις επόμενες μέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί σε κλοιό διαδηλωτών.

Κλειστές σχολές

Στους δρόμους αναμένεται να βγουν σήμερα, την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Πέμπτη φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Χτες επτά φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ (Φυσικό, Εικαστικό, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονική, Μουσικών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Θεάτρου) έλαβαν αποφάσεις για κλείσιμο των σχολών από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.

Η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. για τον απογευματινό, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί (στις 12.30 μ.μ.) στα Προπύλαια. Η εκπαιδευτική ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ, 12χρονη υποχρεωτική, δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και κατάργηση της βάσης του «10». Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) προσανατολίζεται στην κήρυξη στάσης εργασίας και στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης, τη Δευτέρα (στις 12.30 μ.μ.), μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια μέρα, φοιτητικές παρατάξεις του ΑΠΘ καλούν σε προσυγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή, με στόχο να ενωθούν λίγο αργότερα με τους εργαζομένους και τους υπόλοιπους διαδηλωτές και να πραγματοποιήσουν κοινή πορεία, ενάντια στην κρατική βία, στο κέντρο της πόλης. «Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την κοινωνική έκρηξη, τα αιτήματα της νεολαίας παραμένουν ανεκπλήρωτα. Ζητάμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι και βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική που χτυπάει τη νεολαία και τους εργαζομένους», ανέφερε στον «Α» το μέλος της φοιτητικής παράταξης Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), Ηλίας Καραμπατζάκης.

Διαμαρτυρία της ΠΑΣΠ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνουν σήμερα, στις 2 μ.μ., η ΠΑΣΠ ΑΕΙ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ της Α' Θεσσαλονίκης, ενώ στις 3.30 μ.μ. θα επιδοθεί ψήφισμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία των φοιτητών και της νεολαίας θα συμμετάσχει και στο μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που θα τελεστεί την Κυριακή, στην Αθήνα.

«Η απονομή δικαιοσύνης και η τιμωρία του ενόχου που στέρησε τη ζωή από το νεαρό Αλέξη είναι το ελάχιστο που απαιτείται από μία ευνομούμενη Πολιτεία, αλλά και από το αίσθημα δικαίου μίας ανθρώπινης και δημοκρατικής κοινωνίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας, με προσυγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή. «Ζητάμε, επίσης, την εξάλειψη των φαινομένων που γεννούν τη βία», επισήμανε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτκας.

Διαμαρτυρία την Κυριακή

«Ενα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη». Με το σύνθημα αυτό οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές και άλλοι φορείς καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας, την Κυριακή, στη 1.30 μ.μ., με αφετηρία την Καμάρα, ενώ θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο της Δευτέρας, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τις δύο κινητοποιήσεις θα στηρίξουν, με τη συμμετοχή τους, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων οργανώνει καθιστική διαμαρτυρία την Κυριακή, στις 12.30 μ.μ., μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην Αθήνα, ενώ θα συμμετάσχει και στην πορεία της ίδιας μέρας με αφετηρία τα Προπύλαια.

Την προσεχή Πέμπτη

Λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη, δίνουν ραντεβού, στις 12 μ., μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και το Συντονιστικό των μαθητών. Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τα αιτήματα κατά της κρατικής βίας συνδυάζονται με διεκδικήσεις για τη δημόσια, δωρεάν παιδεία και για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Φωτιές σε κάδους σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην περιοχή της Τούμπας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές οι συνολικά 9 πυρκαγιές που σημειώθηκαν οφείλονται σε εμπρησμούς και σημειώθηκαν στις οδούς Εθνικής Αμύνης, Εγνατίας, Τυρολόης και στη Λεωφόρο Νίκης.

Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν και για «εισαγωγή» αντιεξουσιαστών

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να αποτρέψει τυχόν εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πληροφορίες που φτάνουν στο αρχηγείο της Αστυνομίας αναφέρουν ότι ομάδες αντιεξουσιαστών θα επιδιώξουν να προκαλέσουν εκτεταμένα επεισόδια τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και περιφερειακά αυτού, ενώ μεγάλης έκτασης αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο όπου εντοπίζονται ισχυροί πυρήνες αντιεξουσιαστών. Πηγές της ΕΛ. ΑΣ. επιβεβαιώνουν την άφιξη στη χώρα αντιεξουσιαστών από χώρες του εξωτερικού, διευκρινίζουν ωστόσο ότι «ο αριθμός τους είναι μικρός και δεν εμπνέει ανησυχία». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν άφιξη περίπου εκατό αντιεξουσιαστών από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Σερβία. Φιλοξενούνται σε χώρους πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και σε υπό κατάληψη κτίρια.

Στα μέτρα τάξης της ΕΛ. ΑΣ. αναμένεται να λάβουν μέρος, πλην των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική, ένστολοι από νομούς της περιφέρειας. Δόγμα «μηδενικής ανοχής» φέρεται να έχει επιλέξει η ηγεσία του σώματος. Αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛ. ΑΣ. (για «αποκέντρωση» έκαναν λόγω στην «Κ» ανώτατοι αξιωματικοί) με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση επεισοδίων. Αξιωματικοί εκφράζουν φόβους για τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του Σαββάτου, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται: το μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου το πρωί της Κυριακής στο Π. Φάληρο, εκδήλωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής, συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών έχει προγραμματιστεί και για το μεσημέρι της Δευτέρας. Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Αττική.

ΑΕΙ σε «κόκκινο συναγερμό» Ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν έκτροπα εν όψει των εκδηλώσεων για τον φόνο Γρηγορόπουλου

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΡΑ. Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ...ΔΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ...

Εντονη είναι η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου εν όψει των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τα τραγικά γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα χθεσινά γεγονότα στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ενέτειναν τον προβληματισμό για τυχόν έκτροπα τις επόμενες ημέρες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό», καθώς θεωρείται ότι οι εστίες κατάληψης εντός των ΑΕΙ μπορούν να αποτελέσουν ορμητήρια εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Βέβαια, τα φώτα στρέφονται στα ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας. Ηδη, χθες το βράδυ μετά την πορεία για τον αναρχικό Γιάννη Δημητράκη, ομάδα νεαρών μπήκε στη Νομική και άρχισε πετροπόλεμο προς τα ΜΑΤ. Νωρίτερα, είχαν προκαλέσει καταστροφές σε ένα σταθμευμένο όχημα και μία στάση λεωφορείου. Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν αποφάσισαν την κατάληψη της σχολής. Από την άλλη, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων σήμερα θα είναι υπό κατάληψη με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου. Κάτι που οι πρυτανικές αρχές κρίνουν ως θετικό, με δεδομένο βέβαια ότι οι φοιτητές θα καταφέρουν να προασπίσουν τον χώρο από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

Ευρύτερα, με απόφαση φοιτητικών συλλόγων υπό κατάληψη είναι περίπου 20 σχολές σε διαφορα ΑΕΙ της χώρας. Από την άλλη, σήμερα δεν θα λειτουργήσει η πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου χθες δόθηκε και η πρώτη ευκαιρία για πυροδότηση της έντασης. Η πρυτανεία αποφάσισε το ίδρυμα να παραμείνει κλειστό επ' αόριστον «λόγω των κρουσμάτων της νέας γρίπης» όπως έλεγε η απόφαση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 8 π. μ. Ουδείς πίστεψε ότι ο λόγος είναι η νέα γρίπη. Ολοι συνέδεσαν την απόφαση με την προσπάθεια της πρυτανείας να αποτρέψει την κατάληψη του ΑΕΙ από εξωπανεπιστημιακούς.

Η απόφαση, η οποία τελικά ανεκλήθη, προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών, που επιχείρησαν να εισέλθουν στο ίδρυμα. Λίγο μετά το μεσημέρι προκλήθηκαν, μάλιστα, περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ ομάδας φοιτητών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απομακρύνουν. Στον χώρο βρίσκονταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων (εν όψει της συνεδρίασης του συλλόγου), ενώ έσπευσαν και εκπρόσωποι του ΣΥΝ. Μάλιστα, μέλος του κόμματος φέρεται, με βάση αυτόπτες μάρτυρες, να είπε στον αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Κατσουλάκο ότι «θα έχεις πολύ σημαντικά προβλήματα με αυτά που κάνεις». Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ενέργεια καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που πυροδοτεί κλίμα έντασης στον ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων». Τελικά, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος. Βέβαια, έως αργά το βράδυ η ανησυχία ήταν έκδηλη μήπως η ΑΣΟΕΕ «καταληφθεί» από εξωπανεπιστημιακούς. Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ ενίσχυσαν την ανησυχία στο ίδρυμα, καθώς και τα γειτονικά κεντρικά ΑΕΙ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ψήφισμα του τομέα Δημοσίου Δικαίου, του οποίου διευθυντής είναι ο πρόεδρος της Νομικής κ. Θ. Φορτσάκης. Ο τομέας απευθύνεται ιδίως στην κυβέρνηση, αλλά και τις πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας «την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους για τον οριστικό εξοβελισμό των βάρβαρων αυτών φαινομένων».

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Σουτιέν - μάσκα για καταστάσεις ανάγκης

Μια ιδιότυπη πατέντα παρουσίασε μία γυναίκα στο Σικάγο, η οποία εφηύρε το σουτιέν - μάσκα.

Πρόκειται για ένα απλό γυναικείο στηθόδεσμο, ο οποίος μετατρέπεται σε ένα ζευγάρι μάσκες προσώπου.

Η ουκρανή γιατρός Ελένα Μποντνάρ, που δημιούργησε αυτό το σουτιέν μάσκα, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ.

Τόνισε, ότι η εφεύρεσή της θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε καταστάσεις ανάγκης, όπου μπορεί να υπάρχουν επιβλαβή σωματίδια στον αέρα.

Παράλληλα, είπε ότι το σουτιέν μάσκα δημιουργήθηκε από ένα κλασικό στηθόδεσμο με πρόσθετο συνδεσμο μπροστά και πίσω για να μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε μάσκα.

Το μέγεθος δεν είναι σημαντικό, συνέχισε, όσο η μάσκα καλύπτει την απόσταση μεταξύ της μύτης και του στόματος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να μετατρέψει το στηθόδεσμο σε μάσκα σε δευτερόλεπτα.

Τρικ για να αποφύγετε τα κιλά των εορτών

Εάν λατρεύετε τα εδέσματα των ημερών που έρχονται, αλλά ήδη ανησυχείτε για τις επιπτώσεις που θα έχουν στη σιλουέτα σας, αναθαρρήστε. Δύο ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να απολαύσει τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς και να μπει στο 2010 με το ίδιο βάρος που έχει σήμερα.

Το κλειδί - λένε οι δρες Κόνι Ντίκμαν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και Τζούλι Ρέντφερμ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s, στη Βοστώνη - είναι να καταστρώσετε στρατηγικό σχέδιο.

* Το πρώτο που χρειάζεστε είναι να αποφασίσετε πριν φτάσετε στον εορταστικό προορισμό σας πόσο θα φάτε (λ.χ. ότι θα γεμίσετε καλά το πιάτο σας, αλλά μία φορά, και θα βάλετε μέσα πολλές σαλάτες, περίπου ένα τέταρτο κρέας ή ψάρι και ένα τέταρτο ζυμαρικά ή ρύζι).

* Να αποφύγετε επίσης να πάτε στον προορισμό σας νηστικοί (φάτε ένα φρούτο και ένα γιαούρτι πριν βγείτε από το σπίτι).

* Υιοθετήσετε τη στρατηγική «κοιτάω και διαλέγω» αντί για την τακτική «λίγο απ΄ όλα».

* Μην ξεχνάτε ότι δεν έχει σημασία μόνον τι τρώτε, αλλά και τι πίνετε: τα ποτά και γενικότερα ό,τι περιέχει αλκοόλ παρέχει πολλές θερμίδες, συνεπώς αρχίστε το ρεβεγιόν με μεταλλικό νερό και στη συνέχεια πιείτε κανονικό ποτό.

* Εάν πάτε για ρεβεγιόν σε κάποιο κέντρο, ζητήστε από τον μετρ να μη σας φέρει το κύριο πιάτο, εάν δεν φάτε πρώτα όλη τη σαλάτα, τα λαχανικά ή τη σούπα που είθισται να σερβίρονται ως ορεκτικά. Όταν έρθει μπροστά σας το κύριο πιάτο μπορεί να έχετε χορτάσει, οπότε θα φάτε λιγότερο.

* Εάν είστε εσείς οι οικοδεσπότες, φροντίστε να μαγειρέψετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, αλλά εύγευστα πιάτα, επιλέγοντας ό,τι πιο λάιτ μπορείτε να σκεφθείτε (και στον τρόπο μαγειρέματος και στα υλικά).

* Φροντίστε ακόμα να εντάξετε στο γιορτινό πρόγραμμά σας, όσο πιεσμένο κι αν είναι, λίγο περπάτημα- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πάτε με τα πόδια για ψώνια και θα γυρίσετε με αυτοκίνητο.

* Εάν τέλος έρθετε αντιμέτωποι με πιεστικούς οικοδεσπότες, που επιμένουν να δοκιμάσετε τα πάντα, αρνηθείτε ευγενικά αλλά δίχως να πείτε πως προσέχετε να μην παχύνετε: προτιμότερο είναι να πείτε «ευχαριστώ, χόρτασα»- αποδίδει πάντοτε πολύ καλύτερα.

tanea

ΣΤΟΝ OFFRADIO ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΗΤΑ

Άκου τα νέα τραγούδια του Κωνσταντίνου Βήτα σήμερα στον OFF!

Κοιτάζω γύρω όλα αυτά που έκανα, όλα αυτά που με οδήγησαν στηναποξένωση, τα χιλιάδες λάθη, τον αλληλοσκοτωμό, τα πρόσωπα πουενδύθηκα, αυτά που δεν ήμουν ποτέ, την εξουσία που άσκησα για νακερδίσω συναισθήματα, τον πόνο που ήρθε, τον εγωισμό που έγινε κήποςμέσα μου, όλα αυτά είναι τα παιδιά μου τώρα, μέσα μου, κι όλα πεινάνεγια ύλη, βία, διαχωρισμό, πόλεμο, είναι αδέλφια και όμως δεν αγαπάκανένα το άλλο, είναι ίσοι και πιστεύουν πως τους χωρίζουν πολλά,εξαγοράζονται μεταξύ τους, ξεχωρίζουν, δεν μπορούν να ενώσουν τίποτε,όλα αυτά είναι η ψυχή μου, όλα αυτά είναι ο κόσμος, άνθρωποι πουπεριμένουν να συναρμολογηθούν από κάποιον τυχαίο, να αγαπηθούν από τηνύλη. Δεν υπάρχει λοιπόν τύχη, κι η αλήθεια επειδή περιείχε την αγάπηνίκησε το ψέμα, ένωσε και μετουσίωσε τα πάντα μέσα στο φως της, τώραδεν υπάρχει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο απ’ αυτό”. Κ.Βήτα

offradio

Επεισοδιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και δικάζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημητράκης κρατείται και θα δικαστεί για την ένοπλη συμπλοκή, στην οποία φέρεται να πρωταγωνίστησε, το 2006 στην οδό Πανεπιστημίου μετά από ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα, στο σημείο, όπου η πορεία των αντιεξουσιαστών άρχισε να διαλύεται. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε μετά την πορεία σε σταθμευμένα ΙΧ, στα οποία και προκάλεσε ζημιές. Επί τόπου βρέθηκαν άμεσα δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές και προσαγωγές υπόπτων.

Εν συνεχεία οι αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο της Νομικής.

Πώς οι μηχανές αναζήτησης βγάζουν τόσο γρήγορα αποτελέσματα;

Οι μηχανές αναζήτησης δεν ψάχνουν ολόκληρο το ίντερνετ για κάθε λέξη που πληκτρολογείτε.

Έχουν έναν κατάλογο με πιθανούς όρους από το Α ως το Ω, ο οποίος οδηγεί στις σελίδες που τους περιέχουν – κάτι σαν τα ευρετήρια στα βιβλία. Κάθε μηχανή αναζήτησης ανατρέχει στο ευρετήριό της με τη βοήθεια αυτόματων λογισμικών, τα οποία «σκανάρουν» εκατομμύρια ιστοσελίδες σε ελάχιστο χρόνο. Το Google πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς με το «Googlebot» επιλέγει σελίδες και τις αποθηκεύει. Δηλαδή, οι σέρβερ του Google περιέχουν αντίγραφα σχεδόν κάθε προσβάσιμης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Κάθε φορά, λοιπόν, που εισάγετε τον όρο αναζήτησής σας, το Google ανασύρει ολόκληρο το κείμενο από όλες τις σελίδες όπου υπάρχει. Στη συνέχεια, έχετε την επιλογή να διαβάσετε την αποθηκευμένη σελίδα ή να κάνετε «κλικ» στο link της αυθεντικής στο ίντερνετ.

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου που πήγε στο πανεπιστήμιο στα 3

Η διάνοια από την Κορέα γεννήθηκε το 1962 και από πολύ μικρός έδειξε την διαφορετικότητά του. Πιθανότατα είναι το πιο έξυπνο παιδί που έχει περάσει ποτέ από τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα είναι "αναγνωρισμένος" από το βιβλίο Γκίνες, ως ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ στον κόσμο -ξεπερνάει το 210, όταν ο μέσος έξυπνος...
άνθρωπος είναι περίπου στο 100.

Ο Κιμ Ανγκ Γιονγκ όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών μπορούσε να διαβάζει κορεάτικα, ιαπωνικά, γερμανικά και αγγλικά. Μόλις έσβησε τα 5 κεράκια του, μπορούσε να λύσει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, ενώ λίγο αργότερα βγηκε στην τηλεόραση και έδειξε τα διπλώματα (επιπέδου Proficiency) που είχε αποκτήσει στα κινέζικα, τα ισπανικά, τα βιετναμέζικα, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ιαπωνικά και (φυσικά) τα κορεάτικα.

Το πιο εξαιρετικό στην περίπτωση του Κορεάτη είναι ότι έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο Hanyang, ως guest φοιτητής, όταν ήταν τριών ετών (!) από το οποίο αποφοίτησε στην ηλικία των έξι. Όταν ήταν επτά ετών, η NASA τον κάλεσε να πάει στην Αμερική. Πριν κλείσει τα δεκαπέντε, είχε πάρει Ph.D. στη φυσική από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Το 1978 έφυγε από τη NASA για να γυρίσει στην πατρίδα του, όπου αποφάσισε να "μεταπηδήσει" από την φυσική στην πολιτική μηχανολογία, παίρνοντας διδακτορικό στον τομέα αυτόν.

Από το 2007 εργάζεται στο πανεπιστήμιο Chungbuk.

Τα 7 θαύματα του φυσικού κόσμου

1. Το Γκραντ Κάνυον
2. Η μεγάλη Υφαλογραμμή
3. Το όρος Έβερεστ
4. Η έρημος Σαχάρα
5. Οι καταρράκτες του Έιντζελ
6. Το σπήλαιο του Σαραβάκ
7. Το ηφαίστειο Μάουνα Λόα
1. ΤΟ ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΝΥΟΝ

Η τεράστια αυτή χαράδρα στην Αριζόνα των Η.Π.Α. είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Σε ορισμένα σημεία το βάθος της φτάνει τα 1600 μέτρα ενώ το μεγαλύτερο πλάτος της δεν ξεπερνά τα 29 χιλιόμετρα. Τη διασχίζει ο ποταμός Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Το Γκραντ Κάνυον αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα και διδάσκει πολλά στους επιστήμονες για την ιστορία του κόσμου. Έτσι, το 1919 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός των Η.Π.Α. και το 1979 Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εξαιτίας της επιστημονικής του σημασίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ
Τα τοιχώματα του Γκραντ Κάνυον μας ταξιδεύουν εκατομμύρια χρόνια πίσω. Τα βράχια στο βάθος της χαράδρας έχουν ηλικία 2000 εκατομμυρίων ετών. Εκείνη τη εποχή αποτελούσαν τον πυθμένα ενός πανάρχαιου ωκεανού. Στη συνέχεια, και σε διάστημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, εναποτέθηκαν επάνω τους στρώματα βράχων ψαμμίτη, αργιλικού σχιστόλιθου και ασβεστόλιθοι με διαφορετικούς χρωματισμούς.
Πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια - αμέσως μετά την εποχή των δεινοσαύρων - δυο ποταμοί που διέσχιζαν τον πυθμένα, παρέσυραν τους βράχους και άνοιξαν μια χαράδρα. Στη συνέχεια οι ποταμοί ενώθηκαν, σχημάτισαν τον Κολοράντο και τα νερά απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να παρασέρνουν τα αμμώδη χαλίκια και να βαθαίνουν τη χαράδρα.

Η ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ
Ενώ ο ποταμός έσκαβε την κοίτη του ανάμεσα στους βράχους, οι μετακινήσεις του φλοιού της Γης βάθυναν ακόμη περισσότερο τη χαράδρα. Το άνοιγμα διευρύνθηκε κι άλλο από τον καύσωνα του καλοκαιριού, τους ανέμους του χειμώνα, τον παγετό και τη βροχή. Έτσι σι άνθρωποι πίστευαν κάποτε πως το Γκραντ Κάνυον υπήρξε δημιούργημα σεισμού. Οι χρωματισμοί στα στρώματα των βράχων ποικίλλουν από το ανοιχτό κίτρινο έως το σκούρο κόκκινο και το Γκραντ Κάνυον παρουσιάζει μια εξαίσια όψη, μεταβαλλόμενη στο φως.

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ
Η χαράδρα είναι τόσο βαθιά ώστε στο εσωτερικό της παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος. Το χειμώνα τα υψηλότερα σημεία καλύπτονται από χιόνι. Το Νορθ Ριμ είναι η ψυχρότερη περιοχή. Εδώ το χιόνι φτάνει, κατά μέσο όρο, στα 3 μέτρα ύψος. Κι όμως, στο βάθος της χαράδρας ο ποταμός διασχίζει ένα τοπίο ζεστό και ερημικό.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΝΥΟΝ
Παρόλο που η χαράδρα δείχνει γυμνή, οι κλιματολογικές διακυμάνσεις διασφαλίζουν την επιβίωση σε πολλά είδη φυτών και ζώων. Υπάρχουν επάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών και τουλάχιστον 300 είδη πουλιών. Κοντά στις κορυφές φυτρώνουν ερυθρελάτες και λεύκες. Στο θερμότερο βάθος επικρατούν οι κάκτοι. Οι γκρίζες αλεπούδες και οι ραβδωτοί σκίουροι ζουν στα ψυχρότερα τοιχώματα της χαράδρας, ενώ οι μεφίτες, οι σαύρες και οι σκορπιοί προτιμούν τον ερημικό θαμνώνα του πυθμένα της χαράδρας.

ΟΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Οι πρώτοι άνθρωποι που αντίκρισαν το Γκραντ Κάνυον ήσαν οι γηγενείς Αμερικανοί, που έφτασαν εδώ πριν από 11000 χρόνια. Σήμερα, μια μικρή ζώνη της χαράδρας αποτελεί τον καταυλισμό των ολιγάριθμων Ινδιάνων Χαβασουπάι. Πρόκειται για κτηνοτρόφους και αγρότες που ζούσαν στις όχθες του Κολοράντο εδώ κι εκατοντάδες χρόνια.
2.Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΑΛΟΓΡΑΜΜΗ

Η Μεγάλη Υφαλογραμμή βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Εκτείνεται σε μήκος 2027 χιλιομέτρων παράλληλα προς τις ακτές αποτελεί ένα φράγμα ανάμεσα στα ρηχά νερά της παραλίας και την ανοιχτή θάλασσα. Συνάμα, εφόσον τα κοράλλια ανήκουν στην οικογένεια των ζώων, η Μεγάλη Υφαλογραμμή αποτελεί το μεγαλύτερο ζωντανό κατασκεύασμα επάνω στη Γη.

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΕΙΣ ΥΦΑΛΟΓΡΑΜΜΕΣ
Πολλά κοράλλια μοιάζουν με φυτά και ως φυτά τα θεωρούσε κάποτε ο περισσότερος κόσμος. Αλλά στην πραγματικότητα είναι χρωματιστά ζωάκια που συγγενεύουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες και τις μέδουσες. Μια υφαλογραμμή διαμορφώνεται από εκατομμύρια τέτοια πλάσματα, τους πολύποδες, που ζουν κατά παροικίες. Κάθε πολύποδας διαθέτει ένα μαλακό σώμα καλυμμένο από ένα σκληρό ασβεστολιθικό σκελετό. Όταν ο πολύποδας πεθαίνει, ο κυπελλοειδής σκελετός του παραμένει προσκολλημένος στα βράχια και επάνω του κολλάνε άλλοι πολύποδες. Έτσι αναπτύσσονται οι κοραλλιογενείς υφαλογραμμές.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΦΑΛΟΓΡΑΜΜΗ
Μέσα στο κοράλλι ζουν κάτι μικρά φυτά, οι άλγες. Για να αναπτυχθούν και να παράγουν τροφή για τον εαυτο τους και το κοράλλι χρειάζονται ηλιακό φως. Γι αυτό το λόγο οι υφαλογραμμές αναπτύσσονται σε ρηχά νερά. Οι άλγες επίσης προσφέρουν ένα μεγάλο μέρος του χρώματός τους στα κοράλλια. Στη Μεγάλη Υφαλογραμμή υπάρχουν 400 είδη κοραλλιών με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Στα εξωτερικά σημεία της υφαλογραμμής τα κοράλλια είναι περισσότερο ελαστικά ώστε να αντέχουν στις πιέσεις των κυμάτων. Τα πιο ευαίσθητα κοράλλια βρίσκονται σε πιο ήρεμα νερά. Η υφαλογραμμή παρέχει προστασία, τροφή και οξυγόνο και σε άλλες μορφές ζωής: σε 1400 είδη ψαριών, σε καλαμάρια, χταπόδια και χιλιάδες είδη όστρακα, όπως και σε γιγάντια στρείδια.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Οι κοραλλιογενείς υφαλογραμμές ανήκουν στα σπανιότερα και ωραιότερα φυσικά δημιουργήματα επάνω στη Γη. Ο θεσμός του θαλάσσιου δρυμού παρέχει προστασία σε 2000 περίπου χιλιόμετρα της Μεγάλης Υφαλογραμμής. Σε ορισμένες ζώνες απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και σε άλλες επιτρέπονται οι επιστημονικές μελέτες και η ελεγχόμενη αλιεία. Τη Μεγάλη Υφαλογραμμή την επισκέπτονται πολυάριθμοι δύτες, κολυμβητές με μάσκες και περιηγητές με πλοία που διαθέτουν γυάλινα ύφαλα. Ο δρυμός προστατεύεται επίσης από τους συλλέκτες. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να σπάσει ή να πάρει μαζί του κοράλλια.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ανάμεσα στις διάφορες φυτικές και ζωικές μορφές της Μεγάλης Υφαλογραμμής υφίσταται μια ευαίσθητη ισορροπία, η οποία ανατρέπεται εύκολα. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1980, μεγάλα τμήματα της υφαλογραμμής καταβροχθίστηκαν από αγκαθωτούς αστερίες. Οι αστερίες πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα επειδή οι άνθρωποι απογύμνωσαν την υφαλογραμμή από τα όστρακα των θαλάσσιων σαλιγκαριών που τρώνε τους αστερίες. Τώρα οι αστερίες περιορίστηκαν αλλά θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες σε ορισμένα τμήματα της υφαλογραμμής.
3. ΤΟ ΟΡΟΣ ΕΒΕΡΕΣΤ

Το Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο. Αποτελεί μια από τις πολυάριθμες κορυφές της οροσειράς των Ιμαλαΐων, η οποία σχηματίζει ένα τόξο ανάμεσα στη βόρεια Ινδία και τη νότια Κίνα. Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά του κόσμου και περισσότερες από 100 κορυφές της ξεπερνούν το ύψος των 7.300 μέτρων.
Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Το όρος Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ. Οι Θιβετιανοί το ονομάζουν Κομολόνγκμα, που σημαίνει θεά Μητέρα του Κόσμου, ενώ οι Ινδοί το αποκαλούν Σαμαρμάθα, δηλαδή υψηλότερο σημείο του ουρανού. Και τα δυο αυτά ονόματα αποκαλύπτουν τη σημασία του όμορφου βουνού για τους κατοίκους της περιοχής.

Η ΟΡΟΓΕΝΕΣΗ
Τα Ιμαλάια διαμορφώθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους δυο τμήματα του εξωτερικού φλοιού της Γης. Ο εξωτερικός φλοιός της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες, που σχηματίζουν ένα γιγάντιο ψηφιδωτό. Τα ρεύματα των πυρακτωμένων βράχων κάτω από τον εξωτερικό φλοιό υποχρεώνουν τις τεκτονικές πλάκες να μετακινούνται. Πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια η Ινδική πλάκα συγκρούστηκε με την Ευρασιατική. Οι άκρες τους συνέχισαν να πιέζονται μεταξύ τους, ώσπου οι πλάκες διαστρεβλώθηκαν και υψώθηκαν, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τα βουνά. Η ορογένεση των Ιμαλαΐων συνεχίζεται και σήμερα. Το όρος Έβερεστ κερδίζει κάθε χρόνο εκατοστά ύψος.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ
Οι Σέρπα ζουν στις κοιλάδες του Νεπάλ, ψηλά επάνω στα Ιμαλάια. Κατά παράδοση καλλιεργούν δημητριακά και τρέφουν βόδια και γιακ. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ορειβάτες προσέλαβαν Σέρπα ως αχθοφόρους για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Όμως δεν έφτασαν στην κορυφή ενώ κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια αρκετοί ορειβάτες σκοτώθηκαν. Το 1953, ο Έντμουντ Χίλαρι, ένας μελισσοκόμος από τη Νέα Ζηλανδία, και ο Τενζίνγκ Νοργκάι, ένας ορεσίβιος Σέρπα, κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν πρώτοι έως την κορυφή του Έβερεστ. Από την ιστορική εκείνη μέρα κι έπειτα τους μιμήθηκαν και άλλοι ορειβάτες. Το 1992, για παράδειγμα, 32 ορειβάτες, από πέντε διαφορετικές αποστολές, ανέβηκαν την ίδια μέρα στην κορυφή.

Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ
Έως το 1856, οι άνθρωποι δε γνώριζαν ότι το υψηλότερο βουνό είναι το Έβερεστ. Τότε, ο Τζορτζ Έβερεστ, ένας Βρετανός αρχιτοπογράφος ηγήθηκε μιας αποστολής με σκοπό τη χαρτογράφηση των Ιμαλαϊων. Αρχικά οι τοπογράφοι ονόμασαν το μεγαλύτερο βουνό Κορυφή 15, αλλά αργότερα πήρε τιμητικά το όνομα του Έβερεστ. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις υπολόγισαν το ύψος του σε 8.863 μέτρα.

Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ
Οι Σέρπα αναφέρουν ιστορίες σχετικά με ένα μεγαλόσωμο τριχωτό πλάσμα, το οποίο υποτίθεται ότι ζει επάνω στα βουνά. Τον αποκαλούν γιέτι, ή φοβερό χιονάνθρωπο. Λένε ότι μοιάζει με άνθρωπο και έχει ύψος επάνω από 2 μέτρα. Βρέθηκαν κάποιες τεράστιες πατημασιές, αλλά κανείς δεν απέδειξε ότι πράγματι το γιέτι υπάρχει.
4. Η ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ
Στην βραχώδη έρημο της Αλγερίας οι αμμοθύελλες έχουν διαμορφώσει τα εκπληκτικά αυτα σχήματα στα πετρώματα

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο και καλύπτει επάνω από το ένα τέταρτο της αφρικανικής ηπείρου. Απλώνεται από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά, έως την Ερυθρά Θάλασσα ανατολικά, σε μήκος 5.000 χιλιομέτρων. Από το βορρά έως το νότο, το μήκος της ξεπερνά τα 220 χιλιόμετρα, από τη Μεσόγειο Θάλασσα και την οροσειρά του Άτλαντα έως τη λίμνη Τσαντ. Σε κάθε έρημο βρέχει ελάχιστα ή και καθόλου. Αυτό σημαίνει πως η Σαχάρα είναι σχεδόν μόνιμα ξερή. Παράλληλα αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον Κόσμο: κάπου 4300 ώρες το χρόνο. Έτσι παρόλο που καλύπτει τμήματα από δέκα διαφορετικά κράτη, ο πληθυσμός που κατοικεί εκεί δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ
Ορισμένα τμήματα της Σαχάρας καλύπτονται αποκλειστικά από μεταβαλλόμενους αμμόλοφους, διαμορφωμένους από τους ισχυρούς ανέμους της ερήμου. Οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι βρίσκονται στο αλγερινό τμήμα της Σαχάρας. Το ύψος τους φτάνει τα 465 μέτρα και ξεπερνά τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης.

ΤΑ ΒΡΑΧΩΔΗ ΟΡΗ
Συνήθως νομίζουμε πως οι έρημοι είναι τόποι ζεστοί γεμάτοι άμμο αλλά στην πραγματικότητα μόνο το ένα πέμπτο της Σαχάρας καλύπτεται από άμμο. Μερικά τμήματα της ερήμου είναι πετρώδεις πεδιάδες και άλλα βραχώδη υψίπεδα. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα βουνά, όπως το Τιμπέστι στο Τσαντ. Το ύψος τους φτάνε 3.415 μέτρα και συχνά εμφανίζεται χιόνι κορυφές τους.

ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
ΟΙ περισσότεροι κάτοικοι της Σαχάρας είναι νομάδες που μετακινούνται διαρκώς από τη μια όαση στην άλλη. Υπάρχουν κάπου 90 μεγάλες οάσεις, όπου οι άνθρωποι ζουν σε χωριά και καλλιεργούν δημητριακά. Οι περισσότερες όμως οάσεις είναι μικρές και δεν μπορούν να θρέψουν περισσότερες από μια ή δυο οικογένειες. Εδώ και αιώνες οι Τουαρέγκ των κεντρικών υψιπέδων είναι νομάδες που εκτρέφουν πρόβατα κατσίκια και καμήλες. Φορούν μακριές κελεμπίες κάλυμμα στο πρόσωπο. Το κάλυμμα τους προστατεύει από την άμμο αλλά και τα κακά πνεύματα, που μπορούν να μπουν, όπως πιστεύουν, από το στόμα τους. Αυτοαποκαλούνται Κελ Ταγκιλμάστ, που σημαίνει Λαός του Καλύμματος.

Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία στη Σαχάρα φτάνει έως και τους 50 βαθ C. Αντίθετα, στη διάρκεια της νύχτας pέφτει κατακόρυφα και η έρημος παγώνει. Τα ζώα της ερήμου έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτές τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας. Πολλά ζώα, όπως ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού της ερήμου, χώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα σε λαγούμια. Μόλις πέσει ο ήλιος βγαίνουν από τις τρύπες τους προκειμένου να αναζητήσουν την τροφή τους με τη δροσιά.

Η ΔΡΟΜΑΔΑ
Οι καμήλες είναι τα μεγαλύτερα ζώα της ερήμου, θαυμάσια προσαρμοσμένες στο ζεστό και ξηρό κλίμα. Μπορούν να επιβιώσουν ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να πιουν νερό. Στις καμπούρες τους αποθηκεύουν λίπος που τους παρέχει πρόσθετη ενέργεια. Οι μακριές βλεφαρίδες προστατεύουν τα μάτια τους. Κλείνουν επίσης τα ρουθούνια τους για να μην εισπνέουν την άμμο. Η καμήλα της Σαχάρας λέγεται δρομάδα.
5. ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΪΝΤΖΕΛ
Κατά την περίοδο των βροχών οι καταρράκτες του Έιντζελ βρίσκονται στο αποκορύφωμα της δύναμής τους. Συχνά η κορυφή καλύπτεται από σύννεφα και αφρούς νερού.

Οι καταρράκτες του Έιντζελ χύνονται από ύψος 979 μέτρων και βρίσκονται στα υψίπεδα της Γουιάνας στη Βενεζουέλα της Νότιας Αμερικής. Αποτελούν τους υψηλότερους καταρράκτες στον κόσμο. Στο σύνολο του μήκους τους ξεπερνούν κατά είκοσι φορές τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Ο υψηλότερος καταρράκτης εδώ φτάνει τα 807 μέτρα κι είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Το νερό πέφτει σ’ έναν παραπόταμο του ποταμού Καράο, που με τη σειρά του χύνεται στον ποταμό Καρόνι. Ο Καρόνι είναι παραπόταμος του μεγάλου ποταμού Ορινόκο, που καταλήγει στον Ατλαντικό ωκεανό.

ΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΓΟΥΙΑΝΑΣ
Στα υψίπεδα αυτά αφθονούν τα οροπέδια, οι στρογγυλοί λόφοι, τα τραπεζοειδή όρη και οι στενές κοιλάδες. Απλώνονται από τη νοτιοανατολική Βενεζουέλα έως τη βόρεια Βραζιλία. Καλύπτονται από τροπικά δάση και μικρές ζώνες σαβάνας. ‘Ενα από το πολλά απομονωμένα οροπέδια είναι το λουγιάν Τεπούι. Οι στενές ρωγμές και οι μεγάλοι οχετοί του ψαμμίτη του οροπεδίου συλλέγουν τεράστιες ποσότητες βροχής. Το νερό ξεχειλίζει από την κορυφή του οροπεδίου και δημιουργεί τους καταρράκτες του Έιντζελ.

Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Οι καταρράκτες «ανακαλύφθηκαν” στη δεκαετία του 1930, παρόλο που οι φυλές των Ινδιάνων της περιοχής τους γνώριζαν εδώ και αιώνες. Το 1935 ο Αμερικανός πιλότος Τζίμι Έιντζελ, πετούσε με το αεροπλάνο του στην περιοχή αναζητώντας χρυσάφι στους λόφους. Ξαφνικά είδε νερά να τρέχουν από το λουγιάν Τεπούι. Ο Έιντζελ διαπίστωσε πως αντίκριζε τους πιο μεγαλοπρεπείς καταρράκτες στον κόσμο.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Ο Έιντζελ ξαναγύρισε στους καταρράκτες μαζί με τη γυναίκα του και έναν ορειβάτη. Προσγείωσε το αεροπλάνο του σ’ ένα τέλμα του οροπεδίου αλλά δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του καταρράκτη ούτε να απογειωθεί. Επέστρεψε στη βάση του δυο εβδομάδες αργότερα με τα πόδια.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα οι καταρράκτες του Έιντζελ, που πήραν το όνομα του τολμηρού πιλότου, μελετήθηκαν επιστημονικά. Μια αποστολή ανέβηκε το ρεύμα του ποταμού με μηχανοκίνητα κανό. Ο Τζίμι Έιντζελ είχε δίκιο: οι καταρράκτες αποδείχτηκαν οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Ο ίδιος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1956 και οι στάχτες του σκορπίστηκαν επάνω από τους καταρράκτες. Το αεροπλάνο της ανακάλυψης βρίσκεται σήμερα σ’ ένα μουσείο της Βενεζουέλας.

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες εξακολουθεί να καλύπτεται από πυκνή ζούγκλα και σαβάνα. Στην γειτονική Κανάιμα υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχείο. Αλλά για να δει κανείς τους καταρράκτες πρέπει να τους επισκεφτεί με πλοίο ή αεροπλάνο.

ΤΟ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μυθική πόλη το Ελ Ντοράντο βρίσκεται στα υψίπεδα της Γουιάνας. (θρύλος λέει ότι οι δρόμοι της ήταν στρωμένοι με χρυσάφι κι ότι ο ηγεμόνας της ήταν τόσο πλούσιος, ώστε κάθε πρωί κάλυπτε όλο του το κορμί με χρυσόσκονη. Πολλοί εξερευνητές προσπάθησαν να βρουν την πόλη αλλά απέτυχαν. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η πόλη αυτή δε υπήρξε ποτέ.
6. Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΒΑΚ

Ο μεγαλύτερος υπόγειος θάλαμος στον κόσμο ανακαλύφθηκε το 1980 στο νησί του Βόρνεο της νοτιοανατολικής Ασίας. Ανήκει σ’ ένα τεράστιο σύμπλεγμα από 43 ασβεστολιθικές σπηλιές στους πρόποδες του Γκουνούνγκ (βουνού) Άπι. Η σπηλιά αυτή θα μπορούσε να χωρέσει πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
Το 1980, μια ομάδα εξερευνητών ερευνούσε ένα μακρύ υπόγειο πέρασμα, όταν ξαφνικά βρέθηκε σ’ έναν τεράστιο θάλαμο; Ήταν τόσο μεγάλος ώστε χρειάστηκαν 12 ώρες για να τον διερευνήσουν με τους φακούς τους σε όλο το μήκος του.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
Οι σπηλαιολόγοι δεν άργησαν να αντιληφθούν πως είχαν ανακαλύψει τη μεγαλύτερη υπόγεια σπηλιά στον κόσμο. Η σπηλιά του Σαραβάκ έχει μήκος 700 μέτρα και πλάτος 300 μέτρα. Το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 70 έως 120 μέτρα. Μετά το σπήλαιο του Σαραβάκ, οι εξερευνητές χαρτογράφησαν και πολλές άλλες σπηλιές του συμπλέγματος, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα κάτω από το βουνό, Ένας υπόγειος διάδρομος μήκους 75 χιλιομέτρων, συνδέει τη Σπηλιά του Καθαρού Νερού, που τη διατρέχει ένας ρηχός ποταμός, με τη Σπηλιά των Ανέμων. Σήμερα οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν πολλές από τις σπηλιές.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
Το Βόρνεο βρίσκεται στον Ισημερινό, όπου επικρατεί πάντοτε ζέστη. Βρέχει όλο το χρόνο, προπάντων κατά την εποχή των μουσώνων, από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, τα νερά της βροχής συγκεντρώνονταν σ’ έναν τεράστιο αυχένα, κάτω από τις πλαγιές του Γκουνούνγκ Άπι. Ο αυχένας αποτελείται από ασβεστόλιθο, ένα πολύ μαλακό πέτρωμα. Το ασθενικό οξύ που περιέχεται στο βρόχινο νερό έλιωσε τον ασβεστόλιθο και διαμόρφωσε τα σπήλαια κάτω από το βουνό.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Η πολιτεία του Σαραβάκ, στο βορειοδυτικό Βόρνεο, ανήκει στη Μαλαισία. Σήμερα, όλη η περιοχή, μαζί με τα σπήλαια, έχει αναγνωριστεί ως εθνικός δρυμός. Εδώ ζουν πολυάριθμα ζώα, κι ανάμεσά τους τα μικρότερα θηλαστικά του κόσμου - τα εντομοφάγα ποντίκια νάνοι.

ΤΑ ΒΟΥΝΑ
Το ασβεστολιθικό βουνό Γκουνούνγκ Άπι φτάνει σε ύψος 1750 μέτρων. Βρίσκεται κοντά στο Τ’κουνού’γκ Μούλου, τη δεύτερη σε ύψος κορυφή του Σαραβάκ, που έδωσε και το όνομά του στον εθνικό δρυμό. Το Γκουνούνγκ Μούλου, με ύψος 2.377 μέτρα, ανήκει σε μια οροσειρά από ψαμμίτη και σχιστόλιθο. Και το Άπι και το Μούλου έχουν ηλικία 5 εκατομμυρίων ετών.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Παρόλο που μέσα στις σπηλιές του Γκουνούνγκ Άπι επικρατεί μόνιμο σκοτάδι, υγρασία και ψύχος, υπάρχουν ορισμένα πλάσματα που έχουν επιλέξει να ζουν εκεί. Πολλά από αυτά είναι σχεδόν άχρωμα. Πρόκειται για δηλητηριώδεις σκορπιούς, ημιδιαφανή καβούρια, τυφλές αράχνες και λευκά φίδια, Παροικίες νυχτερίδων κρέμονται από τις οροφές στη διάρκεια της ημέρας και πετούν τη νύχτα αναζητώντας την τροφή τους. Ορισμένες σαύρες φωλιάζουν επίσης στις σπηλιές.
7. ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΑΟΥΝΑ ΛΟΑ

Το Μάουνα Λόα, που σημαίνει «Μακρύ Βουνό” είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο. Οι μεγάλες του πλαγιές καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος από το νησί της Χαβάης και το ύψος του φτάνει τα 4170 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του ηφαιστείου, που ονομάζεται Μοκουαβέοβεο, καλύπτει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει βάθος 180 μέτρα. Το τεράστιο αυτό ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη συνέβη το 1984, ενώ το 1988 ολόκληρο το Μάουνα Λόα μούγκρισε δυνατά.

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΗ ΝΗΣΙΑ
Το Μάουνα Λόα είναι το ένα από τα δυο ενεργά ηφαίστεια της Χαβάης, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο νησιωτικό συγκρότημα στο βόρειο Ειρηνικό ωκεανό. Τα υπόλοιπα νησιά του συγκροτήματος είναι κορυφές παλιών σβησμένων ηφαιστείων.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΗΣΙ
Όλα τα νησιωτικά ηφαίστεια της Χαβάης διαμορφώθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετακινείται αργά επάνω στο πυρακτωμένο μανδύα της Γης, που περιέχει λιωμένα πετρώματα. Από τα ορύγματα ξεπηδάει λάβα επάνω στο θαλάσσιο πυθμένα. Στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων τα διαδοχικά στρώματα της λάβας σχηματίζουν ένα υποθαλάσσιο βουνό με μακριές πλαγιές. Αυτό το είδος ηφαίστειου ονομάζεται ασπίδα, εξαιτίας του σχήματός του. Το Μάουνα Λόα διαμορφώθηκε μ’ αυτό τον τρόπο και συνέχισε να μεγαλώνει ώσπου ξεπήδησε από τη θάλασσα, κάπου πριν από 500.000 χιλιάδες χρόνια.

ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Το ύψος του Μάουνα Λόα ξεπερνά τα 9000 μέτρα, εάν μετρηθεί από τον πυθμένα του ωκεανού. Είναι δηλαδή υψηλότερο από το Έβερεστ. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος της ανάπτυξής του. Κάθε χρόνο μετακινείται κατά 10 εκατοστά πέρα από το θερμό όρυγμα.
Εκεί κοντά βρίσκεται ένα νεότερο ενεργό ηφαίστειο, το Κιλαουέα, κι ένα τρίτο, το Λοΐχι, αναπτύσσεται κάτω από τη θάλασσα, στα νότια. Συνήθως μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακίνδυνα τις μόνιμες αλλά λιγότερο ισχυρές εκρήξεις του Κιλαουέα.

Η ΕΚΡΗΞΗ
Κατά μέσο όρο, το Μάουνα Λόα εκρήγνυται κάθε τέσσερα χρόνια. Το 1935, μια μεγάλη έκρηξη, δημιούργησε ένα ποτάμι λάβας που ξεχύθηκε προς τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Χίλο, κάπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. βομβάρδισε την κοίτη της λάβας προκειμένου να διαφυλάξει την πόλη. Το 1950, μία ρωγμή μήκους 20 χιλιομέτρων ξέβρασε κι άλλη λάβα. Συνέχισε να χύνεται για 23 ημέρες και κατέστρεψε ένα μικρό χωριό. Μια άλλη έκρηξη το 1984, απείλησε και πάλι τους κατοίκους του Χίλο. Αυτή τη φορά η λάβα της πρώτης ημέρας κάλυψε μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων. Ο πυρακτωμένος ποταμός άλλαξε πορεία λίγο πιο έξω από την πόλη.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
Το Μάουνα Λόα αποτελεί ένα μεγαλειώδες παράδειγμα της φυσικής δύναμης της Γης. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις εκρήξεις των ηφαιστείων αλλά μπορούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά και να πάρουμε τα μέτρα μας για τις επικίνδυνες καταστάσεις. Στη Χαβάη έχουν χτιστεί φράγματα που εκτρέπουν τη ροή της λάβας από τα χωριά. Επιπλέον οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να προβλέπουν έγκαιρα το χρόνο των εκρήξεων.