Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Κάλεσμα του Συντονιστικού Γ.Σ. Θεσσαλονίκης στους μαθητές

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ…

Ένας χρόνος έχει περάσει από τα περσινά γεγονότα του Δεκέμβρη που συγκλόνισαν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Ένα χρόνος από την αποτρόπαια δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή, που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει η θύελλα της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης για την πραγματικότητα που βιώνει η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται χρόνια τώρα απο τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιτίθενται στις ανάγκες και τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας και εντείνεται υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ένα χρόνο μετά πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνες τις μέρες. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, τα Μ.Μ.Ε. και οι λοιποί παρατρεχάμενοι προσπαθούν να δώσουν ερμηνείες στην εξέγερση της νεολαίας, έτσι ώστε να την καταστήσουν ακίνδυνη και να τη θέσουν στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης. Ωστόσο οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Οι αιτίες που γεννούν και τροφοδοτούν την κοινωνική αγανάκτηση δεν έχουν αναιρεθεί. Οι αιτίες που έβγαλαν όλη τη νεολαία, εργαζόμενη, σπουδάζουσα, μαθητιώσα αλλά και τα πιο σκληρά εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας (βλ. μετανάστες) στο δρόμο συνεχίζουν να υπάρχουν. Παρά την αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό κέντρο η καθημερινή δολοφονία των ζωών μας σε χώρους δουλείας, σχολεία, πανεπιστήμια και στους δρόμους της πόλης, είναι εδώ.

Απο τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης τα Εξάρχεια γέμισαν από δυνάμεις καταστολής και τα πογκρόμ δεν είχαν τέλος. Ο βασανισμός μέχρι θανάτου του πακιστανού οικοδόμου Μοχάμεντ Καμράν στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, οι 300 προσαγωγές στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στην Αθήνα, η προκλητική παρουσία της αστυνομίας σε κάθε γωνία Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις ομάδες «Ζ», «Δ» κ.τ.λ. ,η στοχοποίηση του ασύλου και η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων καταδεικνύουν ότι η πολιτική δεν έχει αλλάξει και ότι το σύστημα βιάζεται να θωρακιστεί κατασταλτικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «εσωτερικό εχθρό» και την «ασύμμετρη απειλή» που ταυτίζεται τελικά με όποιον αντιστέκεται και εξεγείρεται ενάντια στα σχέδια τους.

τα όνειρα και οι ελπίδες ΜΑΣ

δε χωράνε Στα Σχέδια τους

Δε χωράνε στα «λυόμενα» σχολεία της Θεσσαλονίκης που στοιβάζονται οι μαθητές για να «πάρουν» το μάθημα τους. Δε χωράνε στα σχολεία εξεταστικά κάτεργα και στο ασφυκτικό και αδιαπραγμάτευτο πρόγραμμα «σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο – σπίτι», που εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο, συνθλίβει τη δημιουργικότητα στο βωμό της «επιτυχίας» στις πανελλαδικές και μας κάνει συμμέτοχους σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο. Δε χωράνε στους διαχωρισμούς σε καλούς και κακούς μαθητές, στον κατακερματισμό σε μαθητές του ενιαίου λυκείου και των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, στον ανταγωνισμό των μορίων και στη ταξική βάση του 10, που στέλνει πελατεία στα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δε χωράνε στο πλαίσιο της σημερινής «δημόσιας δωρεάν παιδείας», την οποία πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη εργασιακή προοπτική.

Τα όνειρα και οι ελπίδες της νεολαίας όμως ασφυκτιούν και στα πανεπιστήμια και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γεγονός που εντείνεται από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Στα πανεπιστήμια των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, της αξιολόγησης, των εντατικοποιημένων σπουδών, των πειθαρχικών συμβουλίων και των διαγραφών φοιτητών. Στα πανεπιστήμια του κατακερματισμού της νεολαίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΚΕΣ-ΙΕΚ, των αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, του σκληρού ανταγωνισμού για μια θέση στην αγορά εργασίας που στο τέλος δε θα εξασφαλίζει ούτε τα βασικά η νεολαία δε μπορεί να δει τον εαυτό της.

Στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το σύστημα αναγκάζεται να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο και να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες ότι μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες από τους «άπο πάνω». Στους χώρους εργασίας οι απολύσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πλέον γίνει καθεστώς για πολύ μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας. Η εργοδοτική τρομοκρατία καλά κρατεί και νέες περιπτώσεις σαν αυτές της Κ. Κούνεβα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Η πολιτική της διάλυσης της ασφάλισης, που βρίσκει πάντα τη ρίζα του προβλήματος σε εμάς και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ποτέ στα 7 δις που χρωστάνε οι επιχειρήσεις στα ταμεία, μόνο για το 2009. Ο νέος προϋπολογισμός της κρίσης και της χυδαίας συκοφάντησης των εργαζομένων από τη νέα κυβέρνηση, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου μίας πολιτικής ακατάπαυστης και σκληρής φορολογίας, στα χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να συμμαζευτούν τα υπερδιογκομένα ελλείμματα των δημοσιονομικών, απότοκα της φοροδιαφυγής του κεφαλαίου και των 28 χαρισμένων δις στις τράπεζες. Η κρίση και η λύση που μας προτείνουν για την υπέρβαση της, είναι το νέο πλαίσιο ζωής στο οποίο θέλουν να στριμώξουν εμάς και τις ανάγκες μας.

Στις συνθήκες αυτές ένας είναι ο δρόμος στον οποίο μπορούμε να βαδίσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ο δρόμος που χάραξε ο εκρηκτικός Δεκέμβρης της νεολαίας και που τόσο τρόμαξε τα επιτελεία των κυβερνώντων. Ο δρόμος του κοινού αγώνα μαθητών φοιτητών κι εργαζομένων ενάντια στα σχέδια τους που ισοπεδώνουν το μέλλον μας.

Σας καλούμε σε συνελεύσεις στα σχολεία, για να συζητήσετε τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζετε, να μιλήσετε για το Δεκέμβρη και να πιάσετε ξανά το νήμα του αγώνα. Σας καλούμε να καταλάβετε τα σχολεία σας εν όψει της 6ης και της 7ης Δεκέμβρη και να κατέβετε μαζί μας στους δρόμους, να διαδηλώσουμε ενάντια στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του σε παιδεία εργασία δημοκρατικά δικαιώματα. Ο φετινός Δεκέμβρης, παρά τις προσπάθειες πολλών να πάρει επετειακά χαρακτηριστικά, δε θα είναι ένα πολιτικό μνημόσυνο της εξέγερσης. Θα είναι το δικό μας εφαλτήριο, το εφαλτήριο των νέων αγώνων που πρέπει να δώσουμε συλλογικά προκειμένου να ανατραπούν οι πολιτικές που μας θέλουν γονατιστούς και με σκυμμένο το κεφάλι.

Σας καλούμε λοιπόν σε διαδικασίες μονιμότερου συντονισμού των συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, των συνελεύσεων των μαθητών και όλου του λαού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δώσουμε συνέχεια και μετά τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματά μας...

...ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΔΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΟΡΕΙΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 13.30 ΚΑΜΑΡΑ

ΠΟΡΕΙΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 11.30 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου