Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Στην ανακάλυψη του «ενζύμου της αθανασίας» το φετινό Νόμπελ Ιατρικής


Τρεις Αμερικανοί που ανακάλυψαν τις προστατευτικές δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων, καθώς και το ένζυμο-κλειδί που σχηματίζει αυτές τις δομές, είναι οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2009, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η επιτροπή του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Το έργο της Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, του Τζακ Σόστακ και της Κάρολ Γκρέιντερ αποκάλυψε πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και πώς προστατεύονται από την αποδόμηση, εξηγεί η ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Η απάντηση βρίσκεται στα τελομερή, δομές που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων όπως η πλαστική άκρη προστατεύει τα κορδόνια των παπουτσιών. Τα τελομερή δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο.

Όταν οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται σε κάθε κυτταρική διαίρεση, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα: ο μηχανισμός που αντιγράφει το DNA δεν μπορεί να φτάσει στο άκρο των μορίων. Αυτό θα σήμαινε ότι τα χρωμοσώματα κονταίνουν σε κάθε κυτταρική διαίρεση, κάτι που γνωρίζαμε ότι δεν συμβαίνει.

Το πρόβλημα λύθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν τα τελομερή και την τελομεράση.

Η τελομεράση διατηρεί τα άκρα των χρωμοσωμάτων στο αρχικό τους μήκος και επιτρέπει έτσι στα κύτταρα να συνεχίζουν να διαιρούνται, αντί να πεθαίνουν λόγω αποσταθεροποίησης των χρωμοσωμάτων.

Για το λόγο αυτό, η πλήρης κατανόηση της λειτουργίας της τελομεράσης θα βοηθούσε στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, πιστεύουν σήμερα οι επιστήμονες.

Θα βοηθούσε επίσης στη μάχη κατά του καρκίνου, αφού στα καρκινικά κύτταρα η δραστηριότητα της τελομεράσης είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να γίνονται αθάνατα και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

in.gr

Tα παράπονα του Τσίλντρες συνεχίζονται μέσω internet

Ο Τσίλντρες δεν κρύβει τα παράπονά του για τους διαιτητές στην Ελλάδα. Προφανώς θεωρεί ότι δεν παίρνει τα φάουλ που δικαιούται, ενώ στο Μαρούσι διαμαρτυρόταν και για τα τρία φάουλ που του σφυρίχτηκαν. Όλα αυτά μέσω twitter, ενώ απάντησε και σε οπαδό του Παναθηναϊκού...

«Τι να χαλαρώσω; Δεν είναι μυστικό...» του είπε όταν προέτρεψε να ηρεμήσει.

Και μιλώντας στον φίλο του Ζάζα Πασιούλια, σχολίασε: «Είναι σα να μην ενδιαφέρονται. Μοιάζουν να θέλουν, από την πρώτη στιγμή, να πάρουν τον έλεγχο των αγώνων».

Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως, έβαλαν στην άκρη το ματς στο Μαρούσι και σκέφτονται μόνο τον αγώνα της Τετάρτης εναντίον της Τσιμπόνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για το ΤΟP-16 της Euroleague.
Newsroom ΔΟΛ

Αυτοί που ζουν βαρετές ζωές πεθαίνουν πιο νέοι


Η φράση "βαριέμαι του θανατά" τελικά δεν έχει μόνο μεταφορική σημασία. Για μερικούς ανθρώπους έχει κυριολεκτικό νόημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι βαριούνται τη ζωή τους, είναι πιθανότερο να πεθάνουν πιο νέοι.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), υπό τον Μάρτιν Σίπλεϊ, και θα δημοσιευτεί στο "International Journal of Epidemiology" (Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι παραπονούνται για "υψηλό επίπεδο" βαρεμάρας στην προσωπική ζωή τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν την ζωή τους.

Η έρευνα κάλυψε πάνω από 7.500 δημοσίους υπαλλήλους ηλικίας 35 - 55 ετών για μια μεγάλη χρονική περίοδο 25 ετών. Όσοι δήλωσαν ότι βαριούνταν, ήσαν πιθανότερο σε ποσοστό 40% να έχουν πεθάνει έως το τέλος της μελέτης.

Οι…βαρεμένοι είναι πιο πιθανό να αποκτούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα, που κόβουν χρόνια ζωής.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου ένας στα δέκα άτομα βαριέται πολύ, ενώ το ποσοστό των γυναικών που βαριούνταν, ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό των ανδρών. Οι νεότερης ηλικίας και όσοι έκαναν πιο "ταπεινές" δουλειές, ήσαν επίσης πιο επιρρεπείς στη βαρεμάρα.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη βαρεμάρα και στην καρδιοπάθεια", ανέφερε ο Σίπλεϊ, ο οποίος τόνισε πως "είναι σημαντικό όσοι κάνουν άχαρες δουλειές, να βρίσκουν άλλα ενδιαφέροντα, ώστε να αποφεύγουν τη βαρεμάρα, παρά να το ρίχνουν στο ποτό και στο κάπνισμα".

Ο ψυχολόγος Γκράχαμ Πράις συμβούλευσε όσους βαριούνται, να φτιάξουν τη διάθεσή τους σκεπτόμενοι περισσότερο για τις ανάγκες των άλλων. "Αντί να σκέφτονται συνέχεια 'εγώ, εγώ, εγώ…', θα έπρεπε να σκέφτονται 'τι μπορώ να κάνω για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου, ακόμα και για το αφεντικό μου".

protothema

Τιμωρία τριών αγωνιστικών στον Σωτήρη Κυργιάκο

Αυστηρή ήταν η τιμωρία που επέβαλε η Αγγλική Ομοσπονδία στον Σωτήρη Κυργιάκο παίκτη της Λίβερπουλ για την αποβολή του στο ντέρμπι με την Έβερτον το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Ο Έλληνας αμυντικός δεν θα αγωνιστεί στον αυριανό αγώνα με την Άρσεναλ, ενώ θα χάσει και τον εκτός έδρας αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι καθώς και τον αγώνα με την Μπλάκμπέρν την τελευταία Κυριακή του μήνα.

Η φωτογραφία της Άνδρου στο ΟΛΑ 10

«Κυκλοφόρησε» η Porsche 911 Turbo S (video)









Η Toyota ανακαλεί το Prius από όλο τον κόσμο

Συνολικά, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακαλεί 400.000 υβριδικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί συνολικά 400.000 υβριδικά αυτοκίνητα στον κόσμο, κυρίως το τελευταίο μοντέλο Prius λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης.

Ο Ακίο Τογιόντα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, δεσμεύτηκε σήμερα ότι ο ιαπωνικός όμιλος θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της ανάκλησης.

Ο Τογιόντα επισήμανε επίσης ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να δώσει εξηγήσεις μετά την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.

Το Prius, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει «ο πρώτος» είναι το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε ευρεία κλίμακα στον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου κυκλοφόρησε το 1997. Έως τις 31 Αυγούστου του 2009, σχεδόν 1,5 αγοραστές το επέλεξαν σε 40 χώρες.

Το Prius αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ιαπωνία το 2009 καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει με οικονομικά κίνητρα τους αγοραστές να στρέφονται στα «καθαρά» αυτοκίνητα. Η τρίτη γενιά του οχήματος, αυτή που παρουσίασε προβλήματα στο σύστημα πέδησης, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Μάιο του 2000 και αναμένεται να διατεθεί σταδιακά σε 80 χώρες.

MAXIM Hometown Hotties Finalist

Hilary Duff

Μπέκαμ: «Δεν θα πανηγυρίσω αν σκοράρω»


Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ θα αντιμετωπίσει η Μίλαν στις 10 Μαρτίου στο πλαίσιο των «16» του τσάμπιονς λιγκ. Έτσι, η ιταλική ομάδα θα δώσει τη δυνατότητα σε ένα «παλιό» παίκτη των «κόκκινων διαβόλων» να επιστρέψει στο γήπεδο όπου έζησε πολλές κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του. Ο λόγος για τον Ντέβιντ Μπέκαμ, ο οποίος θα επιστρέψει στα «λημέρια» όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά αλλά αυτή τη φορά με τη φανέλα της Μίλαν. Ο Άγγλος άσος μιλώντας για την επιστροφή του στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν σκοράρει ο ίδιος δεν θα το πανηγυρίσει το γκολ του καθώς σέβεται τους οπαδούς αλλά και τον ίδιο τον σύλλογο.

«Μερικές φορές τα συναισθήματα σε συνεπαίρνουν όταν πετυχαίνεις γκολ, όμως δεν θα πανηγυρίσω αν σκοράρω κατά της Γιουνάιτεντ. Σέβομαι τους οπαδούς και το σύλλογο. Η Γιουνάιτεντ ήταν ο σύλλογος για τον οποίο ήθελα πάντα να παίξω και απόλαυσα κάθε λεπτό της παρουσίας μου εκεί. Τα πρώτα χρόνια (αφότου έφυγα) ήταν δύσκολα και ήταν πολλά πράγματα που μου έλειψαν», δήλωσε αρχικά ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και συνέχισε: «Η σχέση που έχω με τους οπαδούς είναι ακόμα σημαντική για μένα. Πέρασα κάποιες δύσκολες στιγμές και δεν σταμάτησαν ποτέ να με υποστηρίζουν. Δεν θα είχα καταφέρει να κάνω τίποτα χωρίς αυτούς. Για μένα είναι οι καλύτεροι οπαδοί στον κόσμο και η υποστήριξη που μου έδιναν κάθε εβδομάδα ήταν εκπληκτική. Η Γιουνάιτεντ είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο».

«Κολακεύομαι..αλλά σκέφτομαι μόνο το πρωτάθλημα»

Δεν είναι λίγες οι φορές που το όνομα του Βασίλη Τοροσίδη έχει ακουστεί για κάποιον σύλλογο του εξωτερικού. Αυτή τη φορά δύο είναι οι «μνηστήρες» που έκαναν την εμφάνισή τους για τον ταλαντούχο άσο και οι δύο ήταν αγγλικές ομάδες. Ο λόγος για τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι που σύμφωνα με βρετανικές ιστοσελίδες οι δύο σύλλογοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τον Έλληνα άσο. Ωστόσο, από την μεριά του ο «Τορο» φέρεται να κλείνει τα «αυτιά του στις σειρήνες» από τη Βρετανία και να είναι επικεντρωμένος στο πως θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό.

Πραγματικά έχω συνηθίσει στις φήμες και στα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό. Και σίγουρα με κολακεύει, όπως φαντάζομαι και τον καθένα που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Πραγματικά, όμως, με αυτά εγώ δεν ασχολούμαι. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να το κάνουν. Εγώ σκέφτομαι μόνο τον Ολυμπιακό. Και το πώς θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα θέλω, τίποτε άλλο», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας άσος.

Βέβαια, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ξάνθης δεν ζει με αυταπάτες και ξέρει πως ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Έτσι, σύμφωνα με τον Τοροσίδη το μόνο που μπορούν να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα αήττητοι και να περιμένουν για κάποιο στραβοπάτημα των «πρασίνων».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας να καλύψουμε και τέτοια παιχνίδια, σαν αυτό με τον Λεβαδειακό, σε βοηθούν και ψυχολογικά. Είναι αλήθεια πως υπάρχει πρόοδος στην ομάδα τον τελευταίο καιρό. Γίνεται καλή δουλειά στις προπονήσεις και νομίζω ότι αυτή σε λίγο χρονικό διάστημα θα φανεί καλύτερα στο χορτάρι. Δεν μπορείς να δεις πολλά πράγματα σε δύο τρεις εβδομάδες, όπως είναι λογικό. Όσο περνά ο καιρός, όμως, θα είναι και καλύτερα τα πράγματα για εμάς. Το πρωτάθλημα έχει ακόμη αρκετά παιχνίδια. Εμείς πρέπει να κερδίσουμε όλα τα δικά μας. Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Ο Παναθηναϊκός έχει το προβάδισμα, βαθμολογικά, αλλά εμείς δεν γίνεται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας ο Βασίλης Τοροσίδης.

Νίκη των Λέικερς με σόου του Γκασόλ


Σε μεγάλη βραδιά ήταν ο Πάου Γκασόλ και οδήγησε τους Λέικερς στη νίκη επί των Σπερς με 101-89. Οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν χωρίς τους τραυματίες Κόμπι Μπράιαντ και Άντριου Μπάινουμ, όμως ο Ισπανός φόργουορντ με 21 πόντους και 19 ριμπάουντ ηγήθηκε της ομάδας του Λος Αντζελες.

Ο Ρον Άρτεστ πρόσθεσε άλλους 18 πόντους, ο Λαμάρ Όντομ είχε 16 και δέκα ριμπάουντ, ενώ οι Φάρμαρ και Φίσερ πρόσθεσαν από 13. Από τους Σπερς ξεχώρισε ο Μανού Τζινόμπιλι με 21 πόντους, ο Τόνι Πάρκερ είχε 20, ο Τιμ Ντάνκαν 16 και 15 ριμπάουντ και ο Αντόνιο ΜακΝτάις 12 ριμπάουντ, ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετά, για να αποτρέψουν την 4η ήττα στη σειρά για το Σαν Αντόνιο.

Στο Γκόλντεν Στέιτ, ο Τζέισον Τέρι πέτυχε 36 πόντους για λογαριασμό των Μάβερικς και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί των Ουόριορς με 127-117, νίκη για τους Μάτζικ στο Ορλάντο, 123-117 τη Νέα Ορλεάνη.

Συνοπτικά σε αγώνες για το πρωτάθλημα μπάσκετ του ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Ορλάντο-Νέα Ορλεάνη 123-117
Γκόλντεν Στέιτ-Ντάλας 117-127
Λέικερς-Σαν Αντόνιο 101-89

Διακοπή νερού ως το βράδυ σε όλο το κέντρο

Τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ θα κρατήσει η διακοπή νερού σε όλο το κέντρο εξαιτίας σπασμένου κεντρικού αγωγού στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Δωδεκανήσου. Η δύναμη του νερού έσπασε ακόμα και τις πινακίδες σήμανσης στο σημείο ενώ ποτάμι θύμισε η Δωδεκανήσου από την Εγνατία έως τη Φράγκων.

Για να επισκευαστεί ο αγωγός η ΕΥΑΘ έκλεισε το κεντρικό αντλιοστάσιο στη Δενδροποτάμου, και χωρίς νερό θα μείνει όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης για περισσότερες από 12 ώρες.

Τα αίτια της βλάβης παραμένουν άγνωστα. Στην περιοχή βρίσκεται συνεργείο της ΕΥΑΘ και ένα όχημα της Πυροσβεστικής.

Αρχισαν τα... όργανα στο μετρό


Εκ περιτροπής εργάζονται εδώ και λίγες μέρες 128 άτομα στο υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι δουλεύουν για τη διάνοιξη των δύο σηράγγων. Και επειδή οι μετροπόντικες έχουν ακινητοποιηθεί -μέχρι και σήμερα άγνωστο για πόσο-, η κοινοπραξία προχώρησε στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

Τα 128 άτομα εργάζονταν στις δύο σήραγγες του μετρό σε τρεις βάρδιες ημερησίως, πέντε μέρες την εβδομάδα. Σήμερα εργάζονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα, ενώ την πέμπτη μέρα γίνεται μόνον η πρωινή βάρδια, στην οποία μετέχουν εκ περιτροπής. Ετσι, χάνουν τρία με τέσσερα μεροκάματα το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αυτή επελέγη ως η λιγότερο κακή, με δεδομένο ότι υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων των εργασιών, προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την επιστολή της ΑΕΓΕΚ που κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών που μετέχουν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης, την οποία έφερε στο φως ο «ΑτΚ» στις 24 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή αυτήν, που απευθυνόταν στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπήρχε προειδοποίηση για διακοπή της εκτέλεσης των εργασιών το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου και την απόλυση 700 εργαζομένων.

Ο κίνδυνος για παύση των εργασιών φαίνεται ότι έχει αποσοβηθεί, έπειτα από συνάντηση του Γιάννη Μαρούλη, εκ μέρους της ΑΕΓΕΚ, με την ηγεσία του υπουργείου, από την οποία πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, τα 128 άτομα που εργάζονται στις σήραγγες βιώνουν τις πρώτες περικοπές.

Ακινητοποιημένοι οι μετροπόντικες

Οι μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι σε ειδικό φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πότε θα πιάσουν δουλειά, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και πότε θα παραδοθεί ο χώρος για να δημιουργηθεί σταθμός στο Παπάφειο. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι μπλεγμένος σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στο μετρό.

«Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων εκτιμά ότι η κοινοπραξία προσβλέποντας σε μεγαλύτερα κέρδη, προσπαθεί να τα εξοικονομήσει καταπατώντας το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία των εργαζομένων. Είναι βέβαιο ότι το μέτρο αυτό προτίθεται να το εφαρμόσει στο σύνολο των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, σε ολόκληρο το μήκος του έργου (τεχνικές - αρχαιολογικές εργασίες κ.λπ.)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζομένους να απαιτήσουν τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος

agelioforos

Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα στην Αττική

Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ψιλικατζίδικο.

Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε τη νύχτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Άγνωστοι πυρπόλησαν 4 ΙΧ αυτοκίνητα και ένα ψιλικατζίδικο.

Οι εμπρησμοί άρχισαν λίγα λεπτά πριν από τις 12 από τα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Εμμανουήλ Μπενάκη και Κωλέτη, όπου άγνωστοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο τεχνικής εταιρίας, το οποίο υπέστη ζημιές. Ακολούθησε εμπρησμός Ι.Χ. αυτοκινήτου στην οδό Ηλιουπόλεως 10-12, στον Βύρωνα (τη φωτιά έσβησαν περίοικοι οι οποίοι βρήκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό).

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12.30 τη νύχτα, ξέσπασε πυρκαγιά από εμπρησμό σε κατάστημα ψιλικών, ιδιοκτησίας αλλοδαπού, στη διασταύρωση Καβάλας και Γ' Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω, όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, στους Αγίους Αναργύρους, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου 152, σημειώθηκε εμπρησμός σε ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης, από εμπρησμό σε ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Πετρουπόλεως και Μακρυγιάννη, στο Ίλιον.

Επίσης, χθες το βράδυ, στις 19.45, άγνωστος αποπειράθηκε να κάψει το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στη λεωφόρο Κηφισίας 326, στη Νέα Ερυθραία.

Ο δράστης έβαλε φωτιά σε εύφλεκτα προϊόντα και έριξε πάνω τους γκαζάκια, που πήρε από τα ράφια, τα οποία όμως δεν εξερράγησαν.

Η φωτιά σβήστηκε από υπαλλήλους του καταστήματος, ενώ ο δράστης αναζητείται.

Φωτιά σε κάδο σκουπιδιών στην Κάτω Τούμπα

Φωτιά ξέσπασε στις 3:20 τα ξημερώματα σε μεταλλικό κάδο σκουπιδιών, επί της οδού Περδίκα 58, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας.

Η αιτία της φωτιάς αποδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πιθανότατα, σε γκαζάκια.

Συνθήκες παγετού στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας

Συνθήκες παγετού εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, επικρατούν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο μηδέν ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνθήκες παγετού από νωρίς το πρωί, επικρατούν στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της πόλης.

Με αλυσίδες στα τελευταία 15 χιλιόμετρα, γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στις οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και από το δρόμο της Νάουσας.

Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας.

Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο προαύλιο εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη




Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ στις 2:30 τα ξημερώματα, στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών στην Άνω Πόλη.

Η φωτιά που ξέσπασε, προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στον προαύλιο χώρο και στα παράθυρα του ναού.

Η Αντζελίνα Τζολί στο πλευρό παιδιών της Αϊτής

Στο πλευρό τραυματισμένων παιδιών της Αϊτής που νοσηλεύονται στη Δομινικανή Δημοκρατία βρέθηκε η ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί.

Αϊτή: Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 27 ημέρες

27 ημέρες μετά το σεισμό ένας νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

Ένας νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ενός κτιρίου 27 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, ανέφεραν σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια αλλά δεν ήταν παγιδευμένος. Οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά τη διάσωσή του πιστεύουν ότι η ιστορία του είναι αληθινή, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο νεαρός είχε προφανώς πρόσβαση σε νερό, όμως ήταν φανερά αδυνατισμένος, πολύ εξασθενημένος και έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς του είχε συμβεί. Συγγενείς του δήλωσαν ότι δεν τον είχαν δει από την ημέρα του σεισμού.

Η μπίρα κάνει καλό στην οστεοπόρωση


Οι λάτρεις της μπίρας βρήκαν επιτέλους μια καλή δικαιολογία για να πιουν άλλο ένα ποτηράκι: η μπίρα βοηθά τα οστά να διατηρούνται γερά, σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η μπίρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πλούσια σε πυρίτιο και μπορεί να βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αφού το πυρίτιο είναι ουσιώδες στοιχείο για την πυκνότητα των οστών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 μάρκες μπίρας και έλεγξαν την περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο ανάλογα με το είδος και την προέλευσή τους. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Science of Food and Agriculture (Επιθεώρηση της Επιστήμης των Τροφίμων και της Γεωργίας), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα της μπίρας σε πυρίτιο κυμαίνεται από τα 6,4 μέχρι τα 56,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Η μέση πρόσληψη πυριτίου σε καθημερινή βάση από τα τρόφιμα κυμαίνεται μεταξύ 20-50 χιλιοστόγραμμων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μπίρες τύπου pale ale ( «αφροζύμωτη» ) έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο ενώ οι μπίρες χωρίς αλκοόλ, οι ελαφρές λάγκερ και οι μπίρες από σιτάρι τη χαμηλότερη.

Ο ερευνητής Τσαρλ Μπάμφορθ είπε πάντως στους δημοσιογράφους να μην πάρουν πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα της έρευνας αφού στη μελέτη εξετάστηκαν οι μπίρες, όχι όμως και οι ασθενείς, ούτε εξετάστηκε η οστική πυκνότητα.

Έξι νεκροί από πυρκαγιά σε γηροκομείο της Σεβίλης

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα γηροκομείο της Σεβίλης τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, μετέδωσαν σήμερα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα από ένα δωμάτιο του τρίτου ορόφου του κτηρίου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στο γηροκομείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Σεβίλης, ζούσαν είκοσι άτομα. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις γυναίκες και δύο άνδρες. Τα στοιχεία του έκτου νεκρού δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Από τους τραυματίες, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Θάιζ Λάζαριν