Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η... αληθινή σημασία των σημάτων



















ipanicmag

Νέο album από τους UNKLE

οι UNKLE επιστρέφουν με τη νέα τους δουλειά που θα έχει τίτλο Where Did The Night Fall. To νέο τους αλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαίου 2010 από την Surrender All και στις συμμετοχές βρίσκουμε ονόματα όπως οι Black Angels, Mark Lanegan, Celebration, Autolux, Joel Cadbury και φυσικά ο Gavin Clark...

Στο official site των UNKLE υπάρχει το τραγούδι "Natural Selection" για να το κατεβάσετε δωρεάν και αρκετά ακόμα που μπορείτε να ακούσετε streaming. Αναλυτικά το tracklist και οι συμμετοχές:
  1. "Nowhere"
  2. "Follow Me Down" (featuring Sleepy Sun)
  3. "Natural Selection" (featuring The Black Angels)
  4. "Joy Factory" (featuring Autolux)
  5. "The Answer" (featuring Big In Japan (Baltimore))
  6. "On a Wire" (featuring ELLE J)
  7. "Falling Stars" (featuring Gavin Clark)
  8. "Heavy Drug"
  9. "Caged Bird" (featuring Katrina Ford of Celebration)
  10. "Ablivion"
  11. "The Runaway" (featuring ELLE J)
  12. "Ever Rest" (featuring Joel Cadbury)
  13. "The Healing" (featuring Gavin Clark)
  14. "Another Night Out" (featuring Mark Lanegan)

Box Office: 12-14 Φεβρουαρίου

Αυτή την εβδομάδα ο «Λυκάνθρωπος» του Τζόι Τζόνσον με πρωταγωνιστή τον Μπενίσιο ντελ Τόρο κέρδισε τις εντυπώσεις στις αθηναϊκές αίθουσες φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση του ελληνικού box office με 32.330 εισιτήρια.


Αμερική (Τριήμερο 12 - 14 Φεβρουαρίου)

Νο 1. «Valentine’s Day», 66,9 εκατ. δολάρια

Νο 2 «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι Θεοί: Η κλοπή της Αστραπής», 38,8 εκατ. δολάρια

Νο 3. «Ο Λυκάνθρωπος» 36,5 εκατ. δολάρια

Νο 4. «Avatar» 30 εκατ. δολάρια

Νο 5. «Dear John» 18,8 εκατ. δολάρια

Αθήνα (Τετραήμερο 11 - 14 Φεβρουαρίου)

Νο 1. «O Λυκάνθρωπος», 32.330 εισιτήρια

Νο 2. «Ραντεβού στον Αέρα», 26.620 εισιτήρια

Νο 3. «Valentine’s Day», 25.718 εισιτήρια

Νο 4. «Η Πριγκίπισσα και ο Bάτραχος», 18.959 εισιτήρια

Νο 5. «Avatar», 14.282 εισιτήρια

Ο λυκάνθρωπος

Η ταινία που γύρισε ο Τζο Τζόνστον στέκεται δίπλα τους, συνεπής απέναντι στον ήρωά της και καλύτερη από το σύνολο της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη, που περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Τζουράσικ Παρκ 3» και το «Jumanji»...

Η ιστορία διαδραματίζεται στη βικτωριανή Βρετανία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Λόρενς Τάλμποτ, γόνος μιας ευγενούς οικογένειας, επιστρέφει στην πατρίδα από την Αμερική, όταν ο αδελφός του κατακρεουργείται από ένα άγνωστο πλάσμα. Στην τοπική κοινότητα επικρατεί πανικός και στοχοποιούνται οι τσιγγάνοι που ζουν εκεί κοντά. Ομως γρήγορα θα αποδειχθεί ότι δεν είναι οι τσιγγάνοι το πρόβλημα. Το πλάσμα επιτίθεται και στον Λόρενς, ο οποίος σύντομα θα αρχίσει να παρατηρεί αλλαγές στον εαυτό του.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα συνεχίσει την έρευνα, μαζί με την αρραβωνιαστικιά του θύματος και τον απόμακρο και απρόθυμο πατέρα του. Η δύσκολη σχέση πατέρα και γιου δεν είναι το μοναδικό οικογενειακό πρόβλημα, καθώς η μητέρα είχε αυτοκτονήσει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.


Η ταινία εξελίσσεται όπως περιμένει κανείς, με τη μεταμόρφωση του Λόρενς, τον εγκλεισμό του, μια εντυπωσιακή απόδραση, ένα ρομάντζο με τη νεαρή μνηστή και τη δύναμη της αγάπης να προσπαθεί να δώσει λύση.

Ο νέος «Λυκάνθρωπος» δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Είναι όμως γυρισμένος καλαίσθητα, με καλά εφέ από τον μάστορα του είδους Ρικ Μπέικερ και παρότι αρχίζει με αργούς ρυθμούς, από τη θεαματική σκηνή της απόδρασης και μετά αποκτά ταχύτητα και σασπένς.

Στο Τορίνο το Φάιναλ Φορ του 2011



Στο Τορίνο θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ του 2011, όπως ανακοίνωσε η Ευρωλίγκα. Μάλιστα θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της 150ης επετείου ίδρυσης του ιταλικού κράτους.

Τα ημιτελικά και ο τελικός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θα διεξαχθούν στο 16.600 θέσεων «Παλασπορτ Ολίμπικο», το Μάιο του 2011.

Ήξερες ότι...

Το 1998, 2.541 ταχυδρόμοι δαγκώθηκαν από σκυλιά στις Η.Π.Α. Οι περισσότερες επιθέσεις (49) έγιναν στο Χιούστον.

Το 1994, ένα αεροπλάνο της Αεροφλότ έπεσε, εξαιτίας του πιλότου, ο οποίος έδινε μαθήματα πλοήγησης στον 15χρονο γιο του. Σκοτώθηκαν και οι 75 επιβαίνοντες του αεροπλάνου.

Το 1993, οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στο βυθό του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια περιοχή ίση σε έκταση με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται 1.133 ηφαιστειακοί κώνοι.

Το 1991, ένα αεροπλάνο MD 80 με 100 επιβάτες αναγκάστηκε να κάνει αρκετούς κύκλους πάνω από ένα ισπανικό αεροδρόμιο, περιμένοντας να ξυπνήσει ο μοναδικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, που είχε αποκοιμηθεί εν ώρα εργασίας!

Tο 1977 υπήρχαν μόνο 37 άνθρωποι που ντυνόταν σαν τον Έλβις Πρίσλεϊ. Τo 1993, έφτασαν τους 48.000.

Το 1967, το εσωτερικό σημείωμα της CIA που αναφερόταν στα σχέδια για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο περιλάμβανε 133 σελίδες.

Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (40 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος!

Το 1956, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Μελβούρνη. Όχι όμως και τα αγωνίσματα της ιππασίας, τα οποία, εξαιτίας μιας μεγάλης επιδημίας που αποδεκάτιζε τα ζώα στην Αυστραλία, έγιναν στην Σουηδία.

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Το 1876, ο αμερικανός στρατηγός Κάστερ οδήγησε τους 211 ιππείς του στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, γνωρίζοντας ότι τους περίμεναν 6.000 Ινδιάνοι Σιού. Ύστερα από 15 λεπτά μάχης, μόνο ένα άλογο έμεινε ζωντανό!

Το 1608, ο Τζορζ Κένταλ ήταν ο πρώτος κρατούμενος που εκτελέστηκε στις Η.Π.Α. Έκτοτε, έχουν εκτελεστεί 19.200 άνθρωποι.

Το 1400 μ.Χ. οι σωροί των σκουπιδιών στο Παρίσι είχαν τόσο μεγάλο ύψος, που συγχέονταν από πολλούς με τα αμυντικά τείχη της πόλης.

Το 1060 στην Αγγλία κατασκευάστηκε νόμισμα σε σχήμα τετράφυλλου τριφυλλιού. Ο κάτοχός του μπορούσε να σπάσει κάποιο από τα φύλλα του και τα το χρησιμοποιήσει ως ανεξάρτητο νόμισμα.

Την πρωταπριλιά του 1957, πολλοί από τους Βρετανούς πίστεψαν τη φάρσα που έστησε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου BBC: Στο ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του, Ιταλοί «αγρότες» συνέλεγαν από δέντρα την ανοιξιάτικη σοδειά ζυμαρικών. Για τις ανάγκες της φάρσας, ένας κάμεραμαν είχε κρεμάσει, σ’ ένα ελβετικό χωριό, ζυμαρικά στα κλαδιά των δέντρων.

Την εποχή της παντοδυναμίας της Σπάρτης, το 400 π.Χ., υπήρχαν 25.000 μόνιμοι κάτοικοι και 500.000 σκλάβοι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ


Ο Μάικλ Τζόρνταν (Michael Jordan, γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου 1963) είναι Αμερικανός παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής. Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών.

Μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990 κυρίως φορώντας τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς (Chicago Bulls) στο NBA. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε μεγάλο αριθμό τίτλων και προσωπικών βραβείων.

Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές παγκοσμίως, όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε.

Σήμερα είναι ενεργός επιχειρηματίας και κατέχει μέρος των μετοχών της ομάδας του NBA, Charlotte Bobcats.

Καταγγελίες για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ

Βαρύτατες καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, τα γνωστά ΚΤΕΟ, διατυπώθηκαν στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει πως δεν εφαρμόζεται στην ουσία ο νόμος ν.2963/2001 για την Οργάνωση και λειτουργία των ΚΤΕΟ, δημιουργώντας έτσι επικίνδυνες παρενέργειες και κινδύνους στην υγιή εξέλιξη του θεσμού και σε όλο τον κλάδο γενικότερα, ενώ παράλληλα υποδαυλίζονται τα παράνομα κυκλώματα και οι παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα, το 50% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόσκλησης ελέγχου, ενώ η τροχαία δεν μπορεί να τα εντοπίσει, λόγω αναποτελεσματικής αστυνόμευσης. Στην ημερίδα τονίστηκε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεθόδευση «τεχνητής εξομοίωσης» των 57 παράνομων δημοσίων ΚΤΕΟ με τα υπερσύγχρονα και νόμιμα ιδιωτικά.

ΑΡΗΣ ΞΑΝΘΗ 3-0 video



Διαιτητής: Σταθόπουλος

Κίτρινες κάρτες: Μπέρτος, Νέτο

ΑΡΗΣ (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Νασούτι, Ρονάλντο Γκιάρο, Αράνο, Πρίττας, Φερνάντες (60` Ναφτί), Κάλβο, Αντού (66` Χαβίτο), Κόκε (76` Τζόνσον), Κάμπορα.

SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Λυμπερόπουλος, Μπέρτος, Στρμπα, Τζιωρτζιόπουλος, Βάλλας, Μάριτς, Βασιλακάκης, Κιντάνα (58` Ζίεντσουκ), Μαρσελίνιο, Μπούγκα (67` Λουτσιάνο), Έλινγκτον (46` Σουάνης).

Πρόκριση στην παράταση για την Καβάλα, 2-1 τον Πανιώνιο

Στο... τρίτο μέρος της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο, η ομάδα του Ντε Μος επικράτησε 2-1 στην παράταση, ενώ η κανονική διάρκεια έληξε 1-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε η Καβάλα. Οι φιλοξενούμενοι, που βρέθηκαν στο 47ο λεπτό πίσω στο σκορ μετά το γκολ του Ριέρα, ισοφάρισαν στο 84` με τον Ντομπρασίνοβιτς, ενώ στο 97` διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Ονουάτσι. Στα ημιτελικά η Καβάλα θα αντιμετωπίσει τον Άρη.

Προς την πλευρά της Καβάλας είχε... γείρει το γήπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, με τους γηπεδούχους να χάνουν ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Στο 16` ο Μανιάτης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στο 23`, το σουτ του Σκούφαλη υποχρέωσε τον Ιτάνζ σε εντυπωσιακή επέμβαση σε κόρνερ.

Στο 32`, το απευθείας φάουλ του Μπάλαμπαν απομάκρυνε δύσκολα ο γκολκίπερ της Καβάλας, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να αντιδράσει και στη φάση του 47` όταν ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ. Ο Κούκετς στην πρώτη του επαφή με την μπάλα πέρασε στον Ριέρα και εκείνος με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Ιτάνζ (1-0).

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Καβάλα είχε... παραδοθεί, ο Ντομπρασίνοβιτς έφερε τα πάνω κάτω στο 84ο λεπτό. Με ξερό ευθύβολο σουτ από τα 30 μέτρα ο Μαυροβούνιος έστειλε την μπάλα αρχικά στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Ανδριόλα (1-1).

Ο Πανιώνιος είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, όμως στις καθυστερήσεις του κανονικού αγώνα, ο Μανιάτης με σουτ από τα 35 μέτρα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ιτάνζ. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου εκεί η Καβάλα σημείωσε την ανατροπή.

Στο 95` ο Πανιώνιος έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λάτκα με δεύτερη κίτρινη κάρτα και δύο λεπτά αργότερα, η Καβάλα πήρε προβάδισμα με γκολ του Ονουάτσι, ο οποίος είχε σκοράρει και στο ματς πρωταθλήματος, όπου η Καβάλα είχε πανηγυρίσει και τότε τη νίκη.

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα ο Πανιώνιος πάλεψε για να στείλει το ματς στην παράταση, χωρίς όμως αποτέλεσμα με την Καβάλα να προκρίνεται στην τετράδα.

Διαιτητής: Παμπορίδης

Κίτρινες κάρτες: Σιόντης, Μανιάτης, Ντουγκλάο, Ορούμα, Μπάλαμπαν, Ντομπρασίνοβιτς, Ντιέ.

Κόκκινες κάρτες: Λάτκα (95` δεύτερη κίτρινη)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Παράσχος): Ανδριόλας, Τζαβέλλας, Λάτκα, Όμο, Γιόνσον (106` Μπουβάλ), Κοντοές, Κουμόρτζι, Μανιάτης, Σκούφαλης (46` Κούκετς), Ριέρα (72` Γουνδουλάκης), Μπάλαμπαν.

ΚΑΒΑΛΑ (Ντε Μος): Ιτάνζ, Παβίσεβιτς (24` Σιόντης), Ντουγκλάο, Μουρ, Οικονόμου, Ονουάτσι, Ντικρόκ (48` Σόσιν), Ντιέ, Ντομπρασίνοβιτς, Σμολάρεκ (67` Ορούμα), Ρινκόν.

Με πέτρες και τούβλα... εναντίον αστικών!

«Έκρηξη» επιθέσεων εναντίον λεωφορείων του ΟΑΣΘ καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν 21 κρούσματα, με τους δράστες να πετούν στα λεωφορεία από αβγά μέχρι... τούβλα.

«Οι επιθέσεις εναντίον λεωφορείων γίνονται συνήθως βραδινές ώρες, ωστόσο είχαμε κρούσμα ακόμη και μέρα μεσημέρι», αναφέρει η συγκοινωνιολόγος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Χριστιάννα Κωνσταντινίδου. Η ίδια επισημαίνει ότι οι δράστες πετούν σε διερχόμενο ή σταματημένο σε φανάρι λεωφορείο πέτρες, αβγά, πορτοκάλια, τούβλα, μπουκάλια, κυβόλιθους και... ό,τι άλλο βρουν.

«Οι οδηγοί, αλλά και οι επιβάτες των λεωφορείων που δέχονται την επίθεση πανικοβάλλονται. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, είχαμε μόνον έναν ελαφρύ τραυματισμό ενός επιβάτη, από θραύσματα τζαμιού. Τα λεωφορεία, ωστόσο, παθαίνουν ζημιές, καθώς άλλες φορές σπάει το παρμπρίζ, άλλες κάποιο τζάμι, ενώ κάποιες άλλες οι πόρτες των αστικών μπαίνουν στο στόχαστρο των παραβατών», σημειώνει η κ. Κωνσταντινίδου.

21 περιστατικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΣΘ, τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφηκαν 21 επιθέσεις εναντίον αστικών. Εξι περιστατικά σημειώθηκαν σε λεωφορεία της γραμμής 72, που εκτελούν το δρομολόγιο Α. Σ. ΙΚΕΑ – Ν. Μηχανιώνα, όταν βρίσκονταν γύρω από το γήπεδο και το γυμνάσιο της περιοχής. Οι επιθέσεις έγιναν από εφήβους, μεταξύ 10.30 το βράδυ με 12 τα μεσάνυχτα. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις σημειώθηκε και ο τραυματισμός του επιβάτη.

Τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στα λεωφορεία της γραμμής 9, που εκτελούν το δρομολόγιο Ν. Σ. Σταθμός – Λαχαναγορά, από τις 9.30 μέχρι τις 10.30 το βράδυ, όταν τα αστικά διέρχονταν από τον οικισμό Αγία Σοφία στο Δενδροπόταμο.

Τα λεωφορεία της γραμμής 14, που εκτελούν το δρομολόγιο Ανω Τούμπα – Ν. Σ. Σταθμός, δε θα μπορούσαν να... τη γλιτώσουν. Δύο φορές έγιναν επεισόδια από οπαδούς που μπήκαν μέσα στα λεωφορεία και τα έκαναν... γυαλιά καρφιά. Κόπηκαν χειρολαβές, έσπασε το εκδοτικό μηχάνημα εισιτηρίων, η ξύλινη επένδυση της φυσούνας και πολλά καθίσματα καταστράφηκαν. Επεισόδια από οπαδούς έγιναν και σε δύο λεωφορεία της γραμμής 66 (Χαριλάου – Θέρμη).

Από ένα κρούσμα είχαμε σε λεωφορεία των γραμμών 34 (Α. Ηλιούπολη – Αριστοτέλους), 58 (Διασταύρωση Χορτιάτη – Ερμού – Βενιζέλου) και 56 (Ν. Σ. Σταθμός – Ωραιόκαστρο). Ολα σε βραδινές ώρες, εκτός από την επίθεση στο λεωφορείο της γραμμής 56, που έγινε στις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, από παιδιά 10 – 11 ετών, που πέταξαν αβγά στο αστικό.

Συλλήψεις

Την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πέντε επιθέσεις και είναι η πρώτη φορά που κάποιοι από τους δράστες συνελήφθησαν. Η μία επίθεση συνέβη κοντά στην Οσία Ξένη, στη Χαριλάου, και η Αστυνομία έπιασε τους ταραχοποιούς. Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθησαν επτά νεαροί από τη Μηχανιώνα επειδή πετούσαν αβγά σε λεωφορείο. Οι υπόλοιπες επιθέσεις έγιναν στην Πολίχνη, στο Ασβεστοχώρι και στο Φίλυρο.

«Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να συνετιστούν, διότι το κακό δε θέλει πολύ για να γίνει. Αρκεί αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις εναντίον των λεωφορείων να σκεφτούν ότι, αν χτυπήσει ο οδηγός, θα κινδυνέψουν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο αστικό την ώρα της επίθεσης, ακόμη και κάποιος συγγενής ή φίλος τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης, επισημαίνει τον κίνδυνο τραυματισμού, πέρα από την ψυχική οδύνη, όπως λέει, οδηγών και επιβατών. «Σποραδικά υπήρχαν τέτοιου είδους κρούσματα βίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως καταγράφεται έξαρση», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελούδης.

agelioforos

Χίδερ Ράε - kick boxing








"Στο μυαλό μας ο Ολυμπιακός"

Ο τεχνικός της Μπορντό παραδέχθηκε πως η αποψινή αναμέτρηση με την Λοριάν για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ αποτελεί πρόβα ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ σε έξι μέρες.

"Πρόκειται για ένα ματς για το Λιγκ Καπ που πρέπει να κερδίσουμε. Είναι ένα καλό τεστ για την ομάδα όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προκριθούμε στον τελικό" σχολίασε ο προπονητής των πρωτοπόρων της Ligue 1, κάνοντας λόγο για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την επόμενη Τρίτη.

"Είναι αλήθεια πως η Λοριάν αποτελεί καλή προετοιμασία για το ματς με τον Ολυμπιακό. Όμως στην παρούσα φάση αγνοούμε τούτο τον αγώνα παρότι βρίσκεται στο μυαλό μας.

Οι παίκτες ανυπομονούν για το παιχνίδι με τη Λοριάν και θα τα δώσουν όλα".

SPORT24

Ξέχασαν εργαλείο 30 εκατοστών στην κοιλιά ασθενούς

Πειθαρχικές ποινές σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό μετά την ανακάλυψη εργαλείου 30 εκατοστών στην κοιλιά μιας 66χρονης, 5 μήνες μετά από εγχείρηση.

Πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν σε ιατρούς και νοσοκόμες στην Τσεχία μετά την ανακάλυψη ενός χειρουργικού εργαλείου μήκους 30 εκατοστών στην κοιλιά μιας γυναίκας η οποία είχε χειρουργηθεί πριν από πέντε μήνες.

Η ασθενής, η 66χρονη Ζντένκα Κοπέτσκοβα, είχε παραπονεθεί επανειλημμένως για οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα μετά από μια επέμβαση για γυναικολογικούς λόγους σε νοσοκομείο στην πόλη Ιβάνσιτσε, στη νοτιοανατολική Τσεχία.

«Είχα πει ότι δεν με βοηθά κανείς και δεν μπορώ να ζήσω έτσι ως το τέλος της ζωής μου. Θα πάρω χάπια, θα πιω αλκοόλ και θα κρεμαστώ», δήλωσε η ασθενής μετά την αφαίρεση του οργάνου, που μοιάζει με σπάτουλα, από το σώμα της, μετά την ανακάλυψή του την περασμένη εβδομάδα.

Η Κοπέτσκοβα ζητά αποζημίωση για το ιατρικό αυτό σφάλμα, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό του νοσοκομείου αρχικά είχε προσπαθήσει να το συγκαλύψει με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε και συνταγογραφώντας αναλγητικά για την μεσήλικη.

«Είχα πει στον επικεφαλής των χειρουργών ότι εάν δεν πονούσα δεν θα παραπονιόμουν. Δεν είμαι υποχόνδρια», είπε η γυναίκα, και πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να της γίνει ακτινογραφία αλλά της απάντησαν ότι δεν ήταν απαραίτητη και ότι θα την εξέθετε σε ραδιενέργεια.

Ο Γιάρομιρ Γκρούμπες, διευθυντής του νοσοκομείου στην Ιβάνσιτσε, δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί απαρέγκλιτα από το προσωπικό οι κανόνες και οι διαδικασίες όσον αφορά τέτοιου είδους επεμβάσεις. Μη κατονομαζόμενο στέλεχος του νοσοκομείου δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζουν αυστηρές πειθαρχικές ποινές.

«Οι διαδικασίες στο [νοσοκομείο] Ιβάνσιτσε φαίνονται τέλειες εκ πρώτης όψεως, υπάρχει τεκμηρίωση και καταλογογράφηση όλων των οργάνων που χρησιμοποιούνται, αλλά ο άνθρωπος που κατέγραψε την επέμβαση δεν ανέφερε ότι έλειπε ένα αντικείμενο», τόνισε ο Γκρούμπες.

Στα ύψη η ανεργία στη Μ. Βρετανία

Απρόσμενη άνοδο σημείωσε η ανεργία τον Ιανουάριο στη Βρετανία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή ανάληψης της εξουσίας από το Εργατικό Κόμμα και τον Τόνι Μπλερ, πριν από σχεδόν 13 χρόνια, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της ύφεσης.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 23.500 από τον προηγούμενο μήνα, στα 1,64 εκ. άτομα, ενώ οι ειδικοί προέβλεπαν μείωση των νέων αιτήσεων κατά 10.000.

Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι η απασχόληση κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά εάν η ανάκαμψη της οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση δεν αποκτήσει ικανοποιητικό ρυθμό.

Η ανεργία σύμφωνα με τις μεθόδους εκτίμησης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 3.000 άτομα, στα 2,46 εκ., και σε ποσοστό ανήλθε στο 7,8%, που πάντως είναι χαμηλότερο από το 9,7% των ΗΠΑ και το 10% της Ευρωζώνης.

Οι νικητές των Brit Awards!

Η εκκεντρική GaGa κέρδισε ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις με την παρουσίαση των τραγουδιών της στη σκηνή, ενώ παράλληλα συγκίνησε το κοινό όταν αφιέρωσε την live εμφάνισή της στον αγαπημένο της σχεδιαστή Alexander McQueen, που έφυγε από την ζωή την προηγούμενη εβδομάδα!

Το album "Lungs" των Florence and The Machine, που ήταν και υποψήφιο για Mercury Music Prize, κέρδισε το βραβείο του "album της χρονιάς", ενώ οι Spice Girls που κέρδισαν το βραβείο καλύτερου performance των τελευταίων τριάντα χρόνων στα BRIT Awards για το "Wannabe - You Do You Think You Are" του 1997.

Ο Robbie Willams τιμήθηκε επίσης για την προσφορά του στη Βρετανική δισκογραφία και μουσική, ενώ η Lily Allen που διατυμπάνιζε ότι αποκλείεται κερδίσει κάποιο βραβείο, βγήκε λανθασμένη, αφού της δόθηκε η διάκριση της καλύτερης solo καλλιτέχνιδας!

Τα Brit Awards ολοκληρώθηκαν, γιορτάζοντας τα 30 χρόνια του μουσικού θεσμού, με μια λαμπρή τελετή και στάθηκαν επάξια απέναντι στα Αμερικάνικα Grammys, ως τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά βραβεία!

Αναλυτικά:

British Male Solo Artist
Dizzee Rascal

British Female Solo Artist
Lily Allen

British Breakthrough Act
JLS

British Group
Κasabian

Mastercard British Album
Florence And The Machine

British Single
JLS

International Male Solo Artist
Jay-Z

International Female Solo Artist
Lady GaGa

International Breakthrough Act
Lady GaGa

International Album
Lady GaGa - The Fame

Outstanding Contribution to Music
Robbie Williams

Brits Performance of 30th Year
Spice Girls - 'Wannabe' / 'Who Do You Think You Are' (1997)

Brits Album of 30 Years
Oasis - What's The Story Morning Glory

British Producer of the Year
Paul Epworth

Critics' Choice Award
Ellie Goulding

Η Lady Gaga σάρωσε στα Brit Awards (video)

Η Lady Gaga παρέλαβε συνολικά βραβεία για τις κατηγορίες International Female Solo Artist, International Album για το 'The Fame' και International Breakthrough Act.

"Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη που κέρδισα τα δύο πρώτα βραβεία. Αυτό το βραβείο σημαίνει ακόμα περισσότερα για εμένα επειδή δούλεψα πολύ σκληρά για αυτό το άλμπουμ, εδώ και πολύ καιρό" δήλωσε η ίδια.

Η τελευταία φορά που διεθνής καλλιτέχνης κέρδισε τρία Brits ήταν οι Scissor Sisters το 2005.

Η ίδια αφιέρωσε το τραγούδι Telephone στον αποθανόντα σχεδιαστή μόδας, Alexander McQueen.



Ο Jay-Z τιμήθηκε ως ο καλύτερος διεθνής τραγουδιστής, κερδίζοντας τους Eminem, Bruce Springsteen, Michael Buble και Seasick Steve.

Η Lily Allen άνοιξε τη βραδιά με το τραγούδι The Fear και στη συνέχεια κέρδισε το βραβείο καλύτερης Βρετανίδας τραγουδίστριας.

Στη σκηνή εμφανίστηκαν επίσης οι Dizzee Rascal, που τιμήθηκε και ως ο καλύτερος Βρετανός καλλιτέχνης και ο Robbie Williams, που τιμήθηκε για τη συμβολή του στη μουσική βιομηχανία.

Οι Kasabian επιλέχθηκαν ως το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα.

enet

Δραματικές ώρες στον Έβρο (video)

ΙΚΑ: Στις 22 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη Μαρτίου


Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει τους συνταξιούχους του Ιδρύματος, ότι η σύνταξη μηνός Μαρτίου θα καταβληθεί κανονικά, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010.

Προβλήματα ομίχλης υπάρχουν από νωρίς το πρωί, περιφερειακά της Θεσσαλονίκης


Στους εννιά βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβλήματα ομίχλης, από νωρίς το πρωί υπάρχουν περιφερειακά της πόλης.

Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο, και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες για την πρόσβαση των οχημάτων στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο.

Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, στο νομό της Φλώρινας.

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες από πυρά αγνώστου

Ένα άτομο έπεσε νεκρό και ακόμη δύο τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστου, αργά απόψε, στην περιοχή της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστος, κρατώντας πολεμικό όπλο, πυροβόλησε έξω από ταβέρνα όπου βρίσκονταν τα τρία άτομα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του δράστη.

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία εξελίχθηκε στην Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σύζυγος φέρεται να μαχαίρωσε τη γυναίκα του, μέσα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 38χρονος τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι την 36χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του με το ίδιο μαχαίρι. Όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ώρα στο σπίτι ήταν η μητέρα του και δύο κόρες του ζευγαριού.

Παυλίνα Κωσταγιού






Δήμητρα Αλεξανδράκη, Φωτογραφίες











«Δεχτήκαμε άθλια και βρόμικη επίθεση»

Έπειτα από 10 χρόνια συνεργασίας, η δημόσια τηλεόραση αποτελεί παρελθόν για το δημοσιογραφικό δίδυμο των Λυριτζή-Οικονόμου. Στη συνέντευξή τους στη «Real Life» κάνουν λόγο για «βρώμικο πόλεμο» που τους οδήγησε στην αποχώρησή τους, απαντούν στις φήμες για τις υπέρογκες αμοιβές τους ενώ αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την τηλεοπτική τους μεταγραφή στην τηλεοπτική στέγη του ΣΚΑΪ.

«Άρχισε μία άθλια, βρόμικη και ενορχηστρωμένη επίθεση που δεχτήκαμε τους τελευταίους μήνες από διάφορα κέντρα» δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου για τα σχόλια που έκαναν λόγο για υπέρογκα ποσά, ενώ, όπως αποκάλυψε, τα οικονομικά τους ήταν απλά η αφορμή και όχι η αιτία αυτής της επίθεσης. «Στόχος ήταν η αξιοπιστία, το κύρος και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια» προσθέτει ο γνωστός δημοσιογράφος, με τον Βασίλη Λυριτζή να κάνει λόγο για γενικευμένο σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας τηλεόρασης και μετατροπής της σε κρατική. «Με την απόφασή μας να φύγουμε από την ΕΡΤ, ω του θαύματος, οι επιθέσεις σταμάτησαν αμέσως! Μάλλον ο στόχος επετεύχθη» δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου.

Τι απαντούν σε εκείνους που χαρακτήρισαν τις αμοιβές τους από τη δημόσια τηλεόραση προκλητικές; Ο Βασίλης Λυριτζής εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Όχι, δεν πιστεύω ότι οι αμοιβές μας είναι προκλητικές. Προκλητικές είναι οι αμοιβές των 700 ευρώ, η ανασφάλιστη εργασία και η αβεβαιότητα για το αύριο. Δεν είναι πρόκληση να διεκδικείς αμοιβή με βάση την αποδοτικότητα και να νιώθεις την ικανοποίηση ότι δεν κόστισες δραχμή, ευρώ, στους συμπολίτες γιατί τα έσοδα που έφερνες στην εταιρία ήταν πολλαπλάσια του κόστους».

Στη συνέντευξή τους στη «Real Life», το δημοσιογραφικό δίδυμο μιλά και για την τηλεοπτική τους μεταγραφή, με τους δύο τους να κάνουν πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου από τον τηλεοπτικό «αέρα» του ΣΚΑΪ. «Ήρθαμε στο ΣΚΑΪ για να δουλέψουμε σκληρά και να χτίσουμε κάτι από την αρχή. (…) Τα εχέγγυα για μας είναι πάντα ο σεβασμός στην ενημέρωση, στην ελευθερία της άποψης και στην αξιοπρέπεια της έγκυρης δημοσιογραφικής δουλειάς» δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου για τη νέα τους συνεργασία, η οποία και επισφραγίστηκε με τριετές συμβόλαιο.

Όσο για το τι εύχεται ο γνωστός δημοσιογράφος στην ΕΡΤ για τη συνέχεια: «Όπως εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, η ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι στον ανταγωνισμό αλλά να αναδεικνύει τις ομορφιές της Ελλάδας, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Κατόπιν τούτου, βάλε ΣΚΑΪ».

yupi

Tα εισιτήρια με Μπορντό


Tο φαληρικό γήπεδο αναμένεται κατάμεστο και τα "μαγικά χαρτάκια" σίγουρα θα γίνουν ανάρπαστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πότε όμως θα ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων; Την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες: "Το Τμήμα Διαχείρισης Εισιτηρίων της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ενόψει του αγώνα Champions League, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 23.02.2010 και ώρα 21:45 μεταξύ των ομάδων OLYMPIACOS FC -FC BORDEAUX, ενημερώνει τους φίλους της ομάδος για τα εξής:

Η διάθεση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 18/02 και ώρα 10:00, από το επίσημο site του Ολυμπιακού.

Κάθε φίλαθλος μπορεί να κάνει ΚΡΑΤΗΣΗ έως δύο εισιτηρίων.

Η ΠΛΗΡΩΜΗ και ΠΑΡΑΛΑΒΗ των εισιτηρίων θα πραγματοποιηθεί από τα επανδρωμένα εκδοτήρια που βρίσκονται έξω από τη θύρα 17 του Γηπέδου ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ:

-το Σάββατο 20/02 και ώρες 10:00 - 18:00,
-την Δευτέρα 22/02 και ώρες 10:00 - 18:00
-και την Τρίτη 23/02 από τις 10:00 έως την έναρξη του αγώνα.

Απαραίτητη προϋπόθεση η επίδειξη Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και Voucher κράτησης.

Επίσης εισιτήρια θα διατεθούν μέσω CITIBANK την Πέμπτη 18/02 και ώρα 10:00 στο τηλ. 801 500 7777 - τηλεφωνική αγορά έως δύο (2) εισιτηρίων για κάθε κάτοχο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CITIBANK VISA.

Η παραλαβή των εισιτηρίων θα πραγματοποιηθεί από το εκδοτήριο που βρίσκεται έξω από την θύρα 5 του Γηπέδου ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, με την επίδειξη Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας:

-το Σάββατο 20/02 και ώρες 10:00 - 18:00,
-την Δευτέρα 22/02 και ώρες 10:00 - 18:00
-και την Τρίτη 23/02 από τις 10:00 έως την έναρξη του αγώνα.

Σε περίπτωση που κάποιος φίλαθλος θέλει να παραλάβει εισιτήρια άλλου φιλάθλου που έχει κάνει αγορά μέσω ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Citibank VISA, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσει αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φιλάθλου του οποίου το εισιτήριο επιθυμεί να παραλάβει.

Τιμές εισιτηρίων: 25 €, 40 €, 50 €, 80 €, 100 €".

Στην Πολωνία ο "Ζέβλα"

Με τον Μίχαλ Ζεβλάκοφ στην αποστολή θα αγωνιστεί η εθνικής Πολωνίας στο φιλικό κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, η Πολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενημέρωσε την Τρίτη την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ για την κλήση του ποδοσφαιριστή της Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο φιλικό αγώνα Πολωνία - Βουλγαρία που θα γίνει στην Βαρσοβία στις 3 Μαρτίου.

sport24

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η δίκη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Η δίκη είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος στο πρόσωπο της εισαγγελέως έδρας.

Μετά από αυτό το δικαστήριο είχε οδηγηθεί σε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Επιταχυντής δημιουργεί την υψηλότερη θερμοκρασία στο Σύμπαν

Επιταχυντής σωματιδίων που λειτουργεί στις ΗΠΑ δημιούργησε μια παράξενη μορφή της ύλης στους 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Σύμπαν. Τα αποτελέσματα ίσως τώρα βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν πώς η ύλη επικράτησε της αντιύλης.

Το εντυπωσιακό, ακαριαίο πείραμα πραγματοποιήθηκε στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων του Μπρούκχεϊβεν της Νέας Υόρκης, περισσότερου γνωστού ως RHIC (προφέρεται Ρικ).

Μέσα στην υπόγεια κυκλική σήραγγα του επιταχυντή, μήκους 3,9 χιλιομέτρων, ιόντα χρυσού αναγκάστηκαν να συγκρουστούν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια από τα οποία αποτελούνται οι πυρήνες των ατόμων διαλύθηκαν στα συστατικά τους, σωματίδια που ονομάζονται κουάρκ και γλουόνια.

Αυτή η υπέρθερμη «σούπα» κουάρκ-γλουονίων είναι μια ασυνήθιστη, υγρή φάση της ύλης που υπήρξε περίπου ένα μικροδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν η ύλη όπως την γνωρίζουμε ακόμα δεν υπήρχε.

Η ακραία θερμοκρασία των 4 τρισ. βαθμών, η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, μετρήθηκε εξετάζοντας το χρώμα της ακτινοβολίας που εξέπεμψε η «σούπα». Συγκριτικά, ο σίδηρος λιώνει στους 1.800 βαθμούς, ο πυρήνας του Ήλιου έχει θερμοκρασία 50 εκατ. βαθμών και ένα τυπικό σουπερνόβα τύπου ΙΙ δεν ξεπερνά τους 2 δισ. βαθμούς.

Αυτό βέβαια που ενθουσίασε τους ερευνητές RHIC δεν ήταν το ρεκόρ θερμοκρασίας, αλλά τα στοιχεία που προσέφερε το πείραμα για τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη θεωρητική «ασυμμετρία», ή ανισορροπία, εξαιτίας της οποίας η ύλη είναι σήμερα πολύ περισσότερη από την αντιύλη του Σύμπαντος. Συγκεκριμένα, στις συνθήκες που δημιούργησε ο επιταχυντής τα θετικά και τα αρνητικά φορτισμένα κουαρκ κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, συμπεριφορά που παραβιάζει τη λεγόμενη κατοπτρική συμμετρία του Σύμπαντος.

«Η επιβεβαίωση αυτού του φαινομένου και η κατανόηση του πώς αυτοί οι χώροι σπασμένης συμμετρίας σχηματίζονται στον RHIC ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να επιλύσουν κάποια από τα πιο θεμελιώδη αινίγματα του Σύμπαντος» αναφέρει ανακοίνωση του Brookhaven National Laboratory.

Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να προσφέρει εντός του 2010 και ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN, ο οποίος θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης.

Τα αποτελέσματα του πειράματος στον RHIC δημοσιεύονται στο Physical Review Letters.

video

in.gr