Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ποιές από τις φετινές ταινίες είχαν τα περισσότερα παράνομα downloads;


Η ταινία επιστημονικής φαντασίας District 9 έγινε ο πρωταθλητής των downloads ως torrent καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμη και το "φαινόμενο" Avatar.

Σύμφωνα με το blog TorrentFreak, η ταινία του Νήλ Μπλόμκαμπ μοιράστηκε 12,6 εκατομμύρια φορές, με το Avatar να ακολουθεί δεύτερο και καταϊδρωμένο με 11,3 εκατομμύρια (παράνομα) downloads.

Εκπρόσωπος του TorrentFreak τόνισε πως ίσως αυτό συμβαίνει γιατί το District 9 βγήκε νωρίτερα ως φάκελος διαμοιράσματος στο Internet.











1. District 9: 12.639.000
2. Avatar: 11.326.000
3. The Hurt Locker:7.930.000
4. Up: 5.437.000
5. Inglourious Basterds: 5.376.000
6. Precious: 4.922.000
7. Up In The Air: 4.855.000
8. A Serious Man: 3.836.000
9. The Blind Side: 1.845.000
10. An Education: 683.000

cosmo.gr

Πώς η λιακάδα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται κυρίως στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο, παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμποδίζουν τις λοιμώξεις, επιβεβαιώνει δανική μελέτη.

Παρόλο που σε χώρες όπως η Ελλάδα οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στην πραγματικότητα ο μισός πληθυσμός του πλανήτη εκτιμάται ότι πάσχει από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κυρίως λόγω της διαρκούς παραμονής σε κλειστούς χώρους.

Το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, που τείνουν να μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι, καθώς είναι γνωστό ότι η βιταμίνη της λιακάδας είναι απαραίτητη και για την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Immunology και αφορά το ρόλο της βιταμίνης D στη λειτουργία των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος..

«Αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα είναι το πόσο κρίσιμη σημασία έχει η βιταμίνη D για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος» σχολίασε στο Reuters ο Δρ Κάρστεν Γκάισλερ, επικεφαλής της μελέτης.

Τα πειράματα έδειξαν ότι χωρίς τη βιταμίνη D τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και να επιτεθούν σε παθογόνους παράγοντες που εισβάλλουν στον οργανισμό.

«Όταν ένα Τ-κύτταρο εκτεθεί σε ένα ξένο παθογόνο, εκτείνει μια συσκευή συναγερμού, ή «κεραία» που ονομάζεται υποδοχέας της βιταμίνης D και αναζητά μόρια βιταμίνης D» εξήγησε ο Δρ Γκάισλερ. «Αν τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να βρουν αρκετή βιταμίνη D στο αίμα, δεν θα αρχίσουν καν να κινητοποιούνται.

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο δέρμα έπειτα από ολιγόλεπτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχει πάντως και σε λιπαρά τρόφιμα όπως τα αβγά, ο σολομός και το σκουμπρί, και διατίθεται επίσης με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκάισλερ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τη βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη, οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συνιστούν 25 με 50 μικρογραμμάρια.

in.gr

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών

Η μακροχρόνια κατανάλωση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως οι ψυχώσεις, οι οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και τα παραληρήματα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υπέβαλαν ερωτήσεις σε 3.800 νέους ηλικίας περίπου είκοσι ετών σχετικά με τη χρήση κάνναβης και την εμφάνιση κάποιων ψυχικών διαταραχών.

Λίγοι περισσότεροι από το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κάνουν χρήση κάνναβης εδώ και έξι έτη ή περισσότερο. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι νέοι εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κάνναβη.

Ο κίνδυνος εμφάνισης παραισθήσεων είναι διπλάσιος, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης παραληρημάτων είναι τέσσερις φορές υψηλότερος.

«Η σύνδεση είναι πολύ σαφής μεταξύ της κατανάλωσης και των τριών διαταραχών της μελέτης: όσο περισσότερο καταναλώνουμε κάνναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπτώσεων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση των Αρχείων Γενικής Ψυχιατρικής.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σαφές αν οι ψυχικές διαταραχές προϋπάρχουν ή είναι συνέπεια της χρήσης της κάνναβης. «Η σχέση αυτή είναι περίπλοκη», πρόσθεσαν οι μελετητές.

«Τα άτομα που πάσχουν από μεμονωμένα ψυχωτικά συμπτώματα είναι πιθανότερο να κάνουν χρήση κάνναβης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωτικών διαταραχών» υπογραμμίζει η έρευνα.

Μειωμένος κατά 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος της κινητής τηλεφωνίας το 2009

Δύσκολοι καιροί για τους πρίγκιπες των τηλεπικοινωνιών. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι άλλοτε ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της χώρας, έχουν εισέλθει σε τούνελ, το βάθος του οποίου ακόμη δεν έχει φανεί, καθώς η σύγκρουση για μερίδια αγοράς κορυφώνεται. Πέρυσι, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας εκτιμάται ότι έχασαν έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι, άλλα τόσα θα χαθούν και φέτος.

Σε ό,τι αφορά το 2009, μόνον η Wind Hellas εμφάνισε υποχώρηση εσόδων κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,07 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 15% σε σχέση με το 2008. Επίσης σημαντική πτώση κατά 34% σημείωσαν τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) που διαμορφώθηκαν σε 317 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα θ' ανακοινωθούν στις 11/3/2010 μαζί με εκείνα του ομίλου Weather Ιnvestments. Ωστόσο, τα στελέχη της Wind Ηellas χθες έκαναν λόγο για ζημίες της εταιρείας κατά τη διάρκεια του 2009.

Η διοίκηση της Wind Hellas απέδωσε την αρνητική πορεία των μεγεθών στο αρνητικό μακροοικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) και τέλος στον έντονο ανταγωνισμό των τριών εταιρειών. Τα μεγέθη μάλιστα εμφανίζουν εκτός από μείωση της αξίας και πτώση στην κίνηση του δικτύου της εταιρείας, η οποία φαίνεται να κορυφώνεται στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Στελέχη της εταιρείας απέδωσαν την πορεία αυτή, αφενός στην κορύφωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία στο τέλος του έτους, αφετέρου στη φορολογία των υπηρεσιών κινητής που επιβλήθηκε το καλοκαίρι και οι επιπτώσεις της έγιναν επίσης ορατές στους καταναλωτές στο τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση των εσόδων δ΄ τριμήνου 2009 για τη Wind Hellas κατά 22% και των κερδών ΕΒΙΤDA κατά 43%.

Αντίστοιχη πορεία -ίσως όχι τόσο απότομη- σημείωσαν και τα αποτελέσματα της Cosmote. Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 3,5%, αλλά αυτή αποδόθηκε στην ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Γερμανός που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι.

H αγορά φέτος

Σε ό,τι αφορά το 2010, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θ' απολέσουν έσοδα μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ. Βασικός παράγοντας για την υποχώρηση αυτή -πέραν των όσων αναφέρθηκαν- είναι ο υψηλός ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί στην αγορά, κυρίως στο κομμάτι της καρτοκινητής. Η Vodafone έριξε πριν από λίγες εβδομάδες το «γάντι» στην Cosmote φέρνοντας μια φθηνή προσφορά καρτοκινητού. Την προσφορά αυτή αντέγραψε η Wind Hellas. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Cosmote έχει πλησιάσει σε μερίδιο αγοράς το 48% και θα είχε κάθε λόγο να μειώσει το μερίδιό της, ώστε να μη θυσιάσει την κερδοφορία της και παράλληλα να βγει από τη ζώνη του παίκτη με σημαντική ισχύ στην αγορά. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται σε 4-4,1 δισ. ευρώ (η Vodafone κλείνει τη χρήση της 31/3/2010), από 4,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2008. Εφόσον οι προαναφερθείσες προβλέψεις επαληθευτούν, φέτος ο τζίρος της κινητής θα υποχωρήσει κάτω από 3,8 δισ. ευρώ.

Τα κινητά τηλέφωνα σύμμαχος στην ενημέρωση κατά του AIDS




Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να καταστούν βασικό όπλο στην αντιμετώπιση του ιού HIV στην Αφρική, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να απευθυνθούν σε περισσότερους κατοίκους, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης του AIDS, των Ηνωμένων Εθνών.

Η σχετικά νέα τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε μια ήπειρο που μαστίζεται από τα ανεπαρκή κέντρα υγείας και τις ελλιπείς υποδομές στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, σημείωσε ο Μάικλ Σιντιμπέ, διευθυντής της υπηρεσίας UNAIDS. «Μπορεί να μιλάμε για διαφορετικές πολιτικές, για ανάπτυξη υποδομών, αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη μόνο με τις εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Νιγηρία λειτουργεί ήδη μια δωρεάν τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία σχετικά με τον ιό του AIDS. «Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική», σχολίασε ο Σιντιμπέ. «Το πλεονέκτημα είναι ότι η πληροφόρηση παρέχεται παντού, ακόμη κι έξω από τα ιατρικά κέντρα». Μάλιστα, ο Σιντιμπέ οραματίζεται ένα σύστημα που λαμβάνει βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένα και ενημερωμένα μέλη των τοπικών κοινοτήτων.

Παρά τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Υπο-Σαχάρια Αφρική επί σειρά ετών για την αντιμετώπιση του HIV-AIDS, η περιοχή παραμένει η περισσότερο μολυσμένη στον κόσμο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 67% του παγκόσμιου συνόλου των ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία του UNAIDS. «Δεν νομίζω ότι καμία από τις αφρικανικές χώρες έχει την πολυτέλεια να περιμένει πλέον για βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό, ή ότι θα υπάρχει ποτέ επάρκεια σε γιατρούς», δήλωσε ο Σιντιμπέ. «Έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Η Αφρική, που παρά τη φτώχεια που μαστίζει ολόκληρη την ήπειρο χαρακτηρίζεται από μεγάλους αριθμούς χρηστών κινητών τηλεφώνων, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική εξέλιξη. «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αφρική υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα απ’ ότι στη Βόρεια Αμερική», σχολίασε ο διευθυντής της UNAIDS. Στη Νιγηρία, αναπτύσσεται ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης μέσω των κινητών τηλεφώνων. Κάτοικοι τοπικών κοινοτήτων, εκπαιδεύονται στην αναγνώριση συμπτωμάτων και στη συνέχεια περιοδεύουν στα κοντινά χωριά εξετάζοντας τους κατοίκους. Στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποιον πιθανό ασθενή, επικοινωνούν με εξειδικευμένο προσωπικό στα μεγάλα ιατρικά κέντρα για να πάρουν διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή, όλα με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

«Με αυτή την προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουμε στην βελτίωση των συστημάτων ενημέρωσης και να διευρύνουμε την εμβέλεια παροχής ιατρικών υπηρεσιών», κατέληξε ο Σιντιμπέ.

Στο Μαυροβούνιο επενδύει η ιταλική Lamborghini


Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων προτίθεται να κατασκευάσει στο Μαυροβούνιο, η ιταλική εταιρία σπορ αυτοκινήτων Lamborghini, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της, Τονίνο Λαμποργκίνι, έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη χώρα.

Ο κ. Λαμποργκίνι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων του Μαυροβουνίου (MIPA), επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρίας να εισέλθει στην αγορά του Μαυροβουνίου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας και άλλους εταίρους.

Ο ίδιος δήλωσε πως στο εργοστάσιο θα παράγονται περίπου 1.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα, σε ετήσια βάση (τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια).


Άλμα χρεοκοπιών το 2009 στη Γερμανία


Διόγκωση κατά 11% παρουσίασε ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν στη Γερμανία το 2009, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια αύξηση των πτωχεύσεων από το 2003.

Οι εταιρείες που δήλωσαν αδυναμία συνέχειας δραστηριοτήτων λόγω οικονομικών προβλημάτων ανήλθαν περίπου στις 32.700, ενώ αδυναμία πληρωμών δήλωσαν 130.000 άλλοι οφειλέτες, καθώς η γερμανική οικονομία αντιμετώπισε τη χειρότερη ύφεση σε 60 χρόνια.

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που κήρυξαν πτώχευση ήταν η λιανεμπορική Arcandor και το ταχυδρομικό της τμήμα Quelle, και η Qimonda, τμήμα flash-memory της κατασκευάστριας μικροτσίπ Infineon.

Το σύνολο των χρεών από αυτές τις καταρρεύσεις, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Destatis ανήλθε στα 85 δισ. ευρώ, από 33,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2008.

Παράλληλα, σε κατάσταση αφερεγγυότητας βρέθηκαν 101.000 ιδιώτες.

SNOWREPORT 09-03-2010

Εξτρα ποσότητες χιονιού προστέθηκαν στα περισσότερα Χ.Κ. της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. 30εκ φρέσκου χιονιού στα Χ.Κ. 3-5 Πηγαδιών και Βιτσίου, από 20εκ στα Χ.Κ. Βασιλίτσας και Λαιλιά και μικρότερες ποσότητες στα υπόλοιπα χιονοδρομικά. Χιονίζει από το πρωί στα Χ.Κ. Περτουλίου, Ελατοχωρίου, Λαιλιά, Βασιλίτσας και Βιτσίου. Ομίχλη και περιορισμένη ορατότητα δημιουργούν προβλήματα στο Χ.Κ. Καιμακτσαλάν. Κλειστό θα παραμείνει το Χ.Κ. Καρπενησίου για προετοιμασία πιστών - ο δρόμος προς το χιονοδρομικό είναι κλειστός στα τελευταία 6χλμ.

Αλυσίδες θα χρειαστείτε στους δρόμους προς Χ.Κ. Σελίου, Καιμακτσαλάν, Λαιλιά, αλλά έχετε παντού μαζί σας καθώς υπάρχουν χιονοπτώσεις σε εξέλιξη.
Νέο κύμα με σημαντικές ποσότητες χιονιού σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ.

Ξαναχτύπησαν οι «Ρομπέν των σουπερμάρκετ» στην Καισαριανή


Οι αποκαλούμενοι «Ρομπέν των σουπερμάρκετ» ξαναχτύπησαν σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στην Καισαιριανή.

Περίπου είκοσι άτομα που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν στο σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Κλαζομενών και αφού γέμισαν καρότσια με διάφορα εμπορεύματα, βγήκαν έξω όπου τους περίμεναν άλλοι περίπου δεκαπέντε σύντροφοί τους και άρχισαν να τα μοιράζουν στον κόσμο.

Στο σημείο έφτασαν λίγο αργότερα αστυνομικοί, αλλά οι νεαροί είχαν γίνει στο μεταξύ άφαντοι.

Κατάληψη στη νομαρχία Βέροιας από εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Δίωρη συμβολική κατάληψη στη νομαρχία Ημαθίας από τις 10έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν εργαζόμενοι πέντε εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή Ημαθίας και Πέλλας.

«Είμαστε απλήρωτοι δώδεκα μήνες και ζητάμε να πληρωθούμε, να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που είναι 840 σε όλο τον όμιλο και 199 στην περιοχή μας» δήλωσε ο γραμματέας του τοπικού εργοστασιακού σωματείου Βασίλης Κουβακλής.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.