Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Τα κινητά τηλέφωνα σύμμαχος στην ενημέρωση κατά του AIDS




Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να καταστούν βασικό όπλο στην αντιμετώπιση του ιού HIV στην Αφρική, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να απευθυνθούν σε περισσότερους κατοίκους, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης του AIDS, των Ηνωμένων Εθνών.

Η σχετικά νέα τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε μια ήπειρο που μαστίζεται από τα ανεπαρκή κέντρα υγείας και τις ελλιπείς υποδομές στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, σημείωσε ο Μάικλ Σιντιμπέ, διευθυντής της υπηρεσίας UNAIDS. «Μπορεί να μιλάμε για διαφορετικές πολιτικές, για ανάπτυξη υποδομών, αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη μόνο με τις εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Νιγηρία λειτουργεί ήδη μια δωρεάν τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία σχετικά με τον ιό του AIDS. «Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική», σχολίασε ο Σιντιμπέ. «Το πλεονέκτημα είναι ότι η πληροφόρηση παρέχεται παντού, ακόμη κι έξω από τα ιατρικά κέντρα». Μάλιστα, ο Σιντιμπέ οραματίζεται ένα σύστημα που λαμβάνει βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένα και ενημερωμένα μέλη των τοπικών κοινοτήτων.

Παρά τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Υπο-Σαχάρια Αφρική επί σειρά ετών για την αντιμετώπιση του HIV-AIDS, η περιοχή παραμένει η περισσότερο μολυσμένη στον κόσμο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 67% του παγκόσμιου συνόλου των ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία του UNAIDS. «Δεν νομίζω ότι καμία από τις αφρικανικές χώρες έχει την πολυτέλεια να περιμένει πλέον για βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό, ή ότι θα υπάρχει ποτέ επάρκεια σε γιατρούς», δήλωσε ο Σιντιμπέ. «Έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Η Αφρική, που παρά τη φτώχεια που μαστίζει ολόκληρη την ήπειρο χαρακτηρίζεται από μεγάλους αριθμούς χρηστών κινητών τηλεφώνων, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική εξέλιξη. «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αφρική υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα απ’ ότι στη Βόρεια Αμερική», σχολίασε ο διευθυντής της UNAIDS. Στη Νιγηρία, αναπτύσσεται ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης μέσω των κινητών τηλεφώνων. Κάτοικοι τοπικών κοινοτήτων, εκπαιδεύονται στην αναγνώριση συμπτωμάτων και στη συνέχεια περιοδεύουν στα κοντινά χωριά εξετάζοντας τους κατοίκους. Στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποιον πιθανό ασθενή, επικοινωνούν με εξειδικευμένο προσωπικό στα μεγάλα ιατρικά κέντρα για να πάρουν διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή, όλα με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

«Με αυτή την προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουμε στην βελτίωση των συστημάτων ενημέρωσης και να διευρύνουμε την εμβέλεια παροχής ιατρικών υπηρεσιών», κατέληξε ο Σιντιμπέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου