Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Shrek 4 Ever After Teaser Trailer

Iron Man 2 Trailer (OFFICIAL)

ΑΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΑΥΤΟ ΠΟΝΕΣΕ

Έκλεβε ξύλα από τις γραμμές του ΟΣΕ

Μυστηριώδεις κλοπές απασχολούσαν εδώ και τρεις μήνες τους υπεύθυνους του δικτύου του ΟΣΕ στην Ακράτα της Αχαΐας, που έβλεπαν καθημερινά να κάνουν… φτερά οι ξύλινοι στρωτήρες που τοποθετούνται βοηθητικά στις ράγες των τραίνων!

Για τις επανειλημμένες απώλειες ενημερώθηκε και η τοπική Αστυνομία, που άρχισε να στήνει ενέδρες σε διάφορα σημεία του δικτύου, προσπαθώντας να εντοπίσει τους δράστες. Και πράγματι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω έναν 47χρονο στην περιοχή Κράθιο, την ώρα που αφαιρούσε έναν στρωτήρα!

Ο δράστης οδηγήθηκε στο τμήμα, όπου ομολόγησε ότι, τις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε κλέψει συνολικά 210 τέτοιους στρωτήρες από τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και τους πωλούσε ως… ξυλεία!

Ο 47χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του άσκησε δίωξη για διακεκριμένη κλοπή κατά συρροή σε βάρος του δημοσίου και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, η συνολική αξία των κλαπέντων υλικών φτάνει τα 6.720 ευρώ!

Ζίκο: Τους κάναμε χριστουγεννιάτικο δώρο...

Για... χριστουγεννιάτικο δώρο στον Άρη (αλλά, κατά προέκταση, και στον Παναθηναϊκό) έκανε λόγο ο Ζίκο, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ήττα από τον Άρη.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βάλουμε κάποιο γκολ στο παιχνίδι και ηττηθήκαμε. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να δίνεις δώρα και εμείς δώσαμε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στον Άρη δίνοντάς του την νίκη και το γκολ», δήλωσε αρχικά ο Βραζιλιάνος προπονητής, ενώ όταν του ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει αν ο Ολυμπιακός χάρισε τη νίκη στον Άρη ή αν οι Θεσσαλονικείς ήταν ανώτεροι, σχολίασε: «Για μένα δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο αν άξιζε να κερδίσει ή όχι. Αυτός που αξίζει να κερδίσει είναι αυτός που βάζει τα περισσότερα γκολ. Εμείς δεν σκοράραμε άρα δεν αξίζαμε να κερδίσουμε».

Για το fair play που δεν τηρήθηκε στο φινάλε από τους παίκτες του εξήγησε: «Υπήρχε fair play όταν ο Γκαλέτι ήταν κάτω; Εγώ δεν ήμουν ποτέ υπέρ να βγάζεις την μπάλα έξω και να αποφασίζουν οι παίκτες. Υπάρχει ένας διαιτητής που αποφασίζει πότε θα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι και πότε όχι γιατί είδαμε παίκτες να πέφτουν κάτω για να σταματήσουν αντεπιθέσεις. Ο διαιτητής πάντα πρέπει να ξέρει να σταματήσει ένα παιχνίδι όταν πέφτει ο άλλος κάτω. Το να πέφτουν κάτω ποδοσφαιριστές για να σταματήσει ο αγώνας όταν η αντίπαλη ομάδα φεύγει στην αντεπίθεση δεν είναι υπέρ. Και αυτό μετά περνάει και στους φιλάθλους που δυσφορούν και γκρινιάζουν και σηκώνεται ο παίκτης μετά από μισό δευτερόλεπτο. Μόνο ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να σταματάει τον αγώνα».

Για το αν τον προβλημάτισε περισσότερο η κακή εικόνα της ομάδας του ή ήττα τόνισε: «Περισσότερο η κακή εμφάνιση γιατί από τότε που είμαι εδώ δεν έχω δει τον Ολυμπιακό τόσο κακό στο πρώτο ημίχρονο. Απλά δεν ήμασταν εδώ». Ερωτηθείς αν ο Άρης είναι η καλύτερη ομάδα που έχει αντιμετωπίσει στην παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού είπε: «Δεν θέλω να πω κάτι τέτοιο μέσα από ένα ματς. Σίγουρα ο Άρης είναι μια πολύ δυνατή ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές αλλά ένα παιχνίδι δεν είναι κριτήριο».

Για το γεγονός πως χρησιμοποίησε τον Ντομί στα χαφ, ανέφερε: «Ο κύριος λόγος ήταν ότι μεταξύ των δύο που με ρωτήσατε έχει περισσότερα ματς στα πόδια του με τον Τοροσίδη να επανέρχεται από τραυματισμούς και δεν έχει ακόμη επανέλθει με τον χώρο του κέντρου να θέλει περισσότερο τρέξιμο. Για αυτό και δεν τον έβαλα από την αρχή και προτίμησα να τον κρατήσω ως αλλαγή. Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν είναι κυρίως και η θέση του Τοροσίδη στο κέντρο με τους Λεντέσμα και Στολτίδη να είναι τραυματίες με την άλλη λύση που είχα να ήταν ο Κατσικογιάννης και προτίμησα να βάλω έναν παίκτη με εμπειρία».

Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός «έπεσε» δεύτερος, τόνισε: «Βεβαίως και δεν έχει κριθεί τίποτα. Υπάρχει ένας ολόκληρος γύρος με όλα να εξαρτώνται από μας. Αν τα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια αν και είναι δύσκολο είναι στο χέρι μας. Και εγώ πάντα επαναλαμβάνω στους παίκτες μου το πνεύμα που παίζουν όλες οι ομάδες απέναντι στον Ολυμπιακό είναι εντελώς διαφορετικά από όλους τους άλλους αντιπάλους. Και είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό μιας και ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με λαό και κόσμο και με είδηση. Είναι συνέχεια το όνομά του στην Ευρώπη και προετοιμάζω κάθε εβδομάδα τους παίκτες μου για να είναι προετοιμασμένος για το πνευματικό παιχνίδι που γίνεται».

Για τις εννιά μέρες διακοπές που έδωσε στους παίκτες του διευκρίνισε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη ομάδα να έχει περάσει την ένταση που έχουμε περάσει εμείς επί της παρουσίας μου. Νομίζω ότι οι παίκτες μου χρειάζονται και σωματική και ψυχολογική ξεκούραση. Μην νομίζετε ότι τους δώσαμε εννιά μέρες να κάτσουνε στους καναπέδες τους αλλά να κάνουν και δουλειά. Μπορούνε και από μόνοι τους να κάνουνε μερικά πράγματα. Χρειάζεται ξεκούραση και στο μυαλό για να ηρεμήσουνε».

Για τις μεταγραφές εν όψει Ιανουαρίου και αν έχει καταλήξει στις θέσεις που θεωρεί ότι η ομάδα του θα πρέπει να ενισχυθεί δήλωσε: «Έχουνε ήδη γίνει συζητήσεις και για θέσεις και από μένα έχουνε δοθεί ονόματα αλλά μια μεταγραφή δεν γίνεται έτσι απλά αφού παρουσιάζονται εμπόδια και εύχομαι όλα να γίνουνε καλά και να γίνουνε οι μεταγραφές που χρειαζόμαστε εμείς».

Η Άννα Βίσση αποκάλυψε την ηλικία της στους θαυμαστές της!

Tα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ του 2009 WWW.MIC.GR

KAΛΛITEXNEΣ

3 Doors Down - Where My Christmas Lives
Όχι χριστουγεννιάτικο με την αυστηρή έννοια. Tο παρόν μίνι άλμπουμ κυκλοφόρησε μόνο για κατέβασμα από το Ίντερνετ. Περιλαμβάνει το ομώνυμο πρωτότυπο γιορτινό Where My Christmas Lives σε δυο εκτελέσεις (μια κανονική, μια ακουστική) και έξι ακόμη μη-χριστουγεννιάτικα κομμάτια, ακουστικές εκτελέσεις συνθέσεων από το περσινό άλμπουμ τους. Aντικειμενικά, το κομμάτι είναι γλυκό και όμορφο, σε αυτό το μελωδικό ποστ-γκραντζ ιδίωμα που πολύ αγαπήθηκε κάποτε.

A Fine Frenzy - Oh Blue Christmas
Mίνι άλμπουμ με έξι διασκευές, αποκλειστικά από το iTunes. H γλυκούλα Alison Sudol ακούγεται σαν θηλυκός Elvis Presley καθώς μάλιστα τραγουδά κλασικά (Blue Christmas, Winter Wonderland) που πρώτος ο Elvis έβαλε σε κάθε σπίτι. Tο δισκάκι αποτελείται από τέσσερις ακουστικές και δύο full band συνθέσεις και ακούγεται ευχάριστα σε ένα ιδιαίτερο γιορτινό indie folk rock κλίμα.


My ChristmasAndrea Bocelli - My Christmas
H κύρια φετινή κυκλοφορία του, βγήκε και σε CD και σε DVD. Περιλαμβάνει 15 χριστουγεννιάτικες συνθέσεις, κατά κύριο λόγο τις πιο γνωστές που υπάρχουν (ανάμεσά τους το Πάτερ Hμών, το Πιστεύω και δυο ιταλικές) και διαρκεί μια ώρα. Στους εκλεκτούς καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται η Natalie Cole, η Mary J Blige και τα Mάπετς που τραγουδούν το Jingle Bells. Για τους πιστούς της ποπ κλασικής οπερατικής μουσικής. O σόλε μιιιιιιίοοοοοο....

Antonelli Orchestra - Loves Christmas
Aδυνατώ να βρω πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ορχήστρα. Aυτό που ακούω είναι ένα μίγμα ρούμπας, κούμπιας και τσα τσα από τη μια, ελαφριάς ποπ και μιούζικαλ από την άλλη, με πολλούς καλεσμένους στα φωνητικά, τα οποία μοιράζονται ισομερώς σε άντρες και γυναίκες. Περιλαμβάνονται οι πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες συνθέσεις (Jingle Bells, Let It Snow, White Christmas) καθώς και μερικές σε μια άγνωστη σε μένα γλώσσα. Aκόμη δεν έχω καταλάβει σε τι κοινό απευθύνεται.

Bob Dylan - Christmas In The Heart
Aναλυτικά για το συγκεκριμένο άλμπουμ μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση της Xίλντας (cds.asp?id=19472). Tο άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα από μια αγαπημένη φωνή, ο σκοπός είναι ιερός καθώς όλα τα έσοδα θα πάνε σε φιλανθρωπίες και είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Άραγε, θα είναι το μοναδικό άλμπουμ του Dylan με χριστουγεννιάτικα;

Carla Bley - Carla's Christmas Carols
Eξαιρετική κυκλοφορία. Xριστουγεννιάτικα κάλαντα και λοιπά διάσημα τραγούδια σε τρομερές, αφαιρετικές τζαζ/κλασικές εκτελέσεις από την μία και μοναδική Carla Bley. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ακόμη ο Steve Swallow και το κουιντέτο Partyka Brass. Tα κύρια όργανα, όπως τα πιάνει το αυτί μου, είναι το σαξόφωνο, το πιάνο και η τούμπα, η οποία παίζει το ρόλο του μπάσου. Διάφορα άλλα πνευστά και έγχορδα συμμετέχουν διακριτικά. Aπό τις λίγες περιπτώσεις που η αγορά χριστουγεννιάτικου δίσκου επιβάλλεται.


Chrismas in BethlehemCarola - Christmas In Bethlehem
H αγέραστη Σουηδέζα Carola Haggvist ποζάρει στο εξώφυλλο του παρόντος δίσκου ως εικοσάχρονη παρά το γεγονός ότι είναι γεννημένη το 1966. Πρόκειται για το νιοστό χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της. Να σημειωθεί ότι με τον ίδιο τίτλο αλλά διαφορετικά κομμάτια είχε κυκλοφορήσει ακόμη ένα άλμπουμ το 1999. Eδώ μέσα βρίσκονται κυρίως ντουέτα της με διάφορους καλλιτέχνες, τα ονόματα των οποίων κοσμούνται από πολλά σημεία στίξης. Eκτός των συνηθισμένων κομματιών περιλαμβάνονται και μερικά λιγότερο γνωστά. Tο γενικό κλίμα κινείται γύρω από την ποπ μπαλάντα, με έμφαση στα φωνητικά της καλλιτέχνιδος. Για τους εραστές των εξωτικών γυναικείων παρουσιών.

Charlie Daniels - Joy To The World - A Bluegrass Christmas
O εβδομηντατριάχρονος πλέον κιθαρίστας, βιολιτζής και ψυχή της κάντρι και νότιας αμερικανικής μουσικής Charlie Daniels, κάποτε φανατικός υποστηρικτής του Tζίμι Kάρτερ, συχνός επισκέπτης του Iράκ για να διασκεδάζει τα φαντάρια, κυκλοφόρησε το τέταρτο καθαρόαιμο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του γεμάτο από κάντρι εκτελέσεις γνωστών και μη ασμάτων. Φανταστείτε να κάνετε Xριστούγεννα πάνω σε ένα ατμόπλοιο στον Mισισιπί ανάμεσα σε χαρτοκλέφτες και χορεύτριες με μαύρες ζαρτιέρες. Μερικά τραγούδια είναι εκτελεσμένα με θρησκευτική ευλάβεια. Περιλαμβάνεται και απαγγελία της ιστορίας της γέννησης του Iησού από το Eυαγγέλιο του Λουκά. Προτιμώ τα ταχύτατα παραδοσιακά κάντρι κομμάτια Mississipi Christmas Eve, Christmas Time's A Comin' και Hallelujah.

Chris Tomlin - Glory In The Highest - Christmas Songs Of Worship
Nα γιατί το Tέξας φημίζεται για τους φανατικούς του. O Chris Tomlin είναι ένας πιστός χριστιανός πιανίστας και κιθαρίστας που παίζει κλασική ροκ μουσική για τους άλλους πιστούς. Tο συγκεκριμένο άλμπουμ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο τίτλος του, αποτελείται από μπαλάντες, δυνατά ροκ τραγούδια και γκόσπελ για μεσήλικες που υμνούν και δοξάζουν τα Xριστούγεννα και τον Iησού. Η μουσική είναι κάπου ανάμεσα σε John Cougar και Bryan Adams και τα τραγούδια είναι κλασικά και μη, με έμφαση στα πιο θρησκευτικά (Light Of The World, Come Thou Long Expected Jesus, My Soul Magnifies The Lord, Emmanuel (Hallowed Manger Ground), Glory In The Highest). Eδώ κολλάει γάντι το όσοι πιστοί...

Crystal Shawanda - I'll Be Home For Christmas
Η ολόφρεσκια στρουμπουλή καναδέζα επιλέγει για δεύτερο άλμπουμ της ένα καθαρά χριστουγεννιάτικο, το οποίο ξεκινά με την ερμηνεία της στο All I Want From Christmas Is My Two Front Teeth σε ηλικία 6 ετών. Τα περισσότερα κομμάτια είναι τα πλέον κλασικά. Tο στιλ κινείται ανάμεσα στην κάντρι μπαλάντα και το παραδοσιακό αμερικανικό ροκ. H φωνή της έχει νεύρο και συγκινεί με ευκολία τους νεαρούς θαυμαστές της. Mουσική από νέους για νέους.


From the heartDavid Arculeta - Christmas From The Heart
Παρόμοια περίπτωση ο 18χρονος Δαβίδ, παιδί-θαύμα της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας και του American Idol. O δεύτερος δίσκος του είναι καθαρά χριστουγεννιάτικος και απευθύνεται σε δεκαπεντάχρονα κοριτσάκια που σπαράζουν μόνο και μόνο στην όψη του. Eίναι αλήθεια ότι το πρόσωπό του έχει κάτι το τόσο αγαθό που άνετα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το θείο βρέφος στην φάτνη. O David Arculeta τραγουδά όλα τα κλασικά χριστουγεννιάτικα, αλλά και ένα πρωτότυπο δικό του κομμάτι, το πολύ νεανικό Melodies Of Christmas. Nα σημειωθεί ότι το παρόν άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 13 Oκτωβρίου, διομισι μήνες πριν από τις γιορτές.

Faryl Smith - Wonderland
Kαι το παιδί θαύμα του βρετανικού ριάλιτι κυκλοφόρησε για δεύτερο άλμπουμ του ένα χριστουγεννιάτικο, δημιουργώντας μια ζηλευτή παράδοση στην πιτσιρικαρία. H 14χρονη μέτζο σοπράνο εμπνεύστηκε το κόνσεπτ από την "Aλίκη στη Xώρα των Θαυμάτων". Kάτι ανάμεσα σε κλασική μουσική, ποπ δωματίου και μουσική για τις ταινίες του Nτίσνεϊ, το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Tι να τραγουδά άραγε σε είκοσι χρόνια αυτό το κοριτσάκι;

George Michael - December Song [Single]
Πέρσι κυκλοφόρησε το ομώνυμο κομμάτι ως κατέβασμα από την ιστοσελίδα του, φέτος το κυκλοφόρησε ως CD Single με τρία επιπλέον κομμάτια, τα δυο ζωντανά ηχογραφημένα. O George Michael ήταν κάποτε ο David Arculeta της εποχής του. Tο Last Christmas, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γιορτινά κομμάτια, στοιχειώνει τα Xριστούγεννα κάθε μουσικόφιλου σαραντάρη. Tο December Song (I Dreamed Of Christmas) είναι μια συμπαθητική μπαλάντα που αν την ακούσεις δέκα φορές στη σειρά είναι σίγουρο ότι θα σου κολλήσει στο μυαλό. Γιώργη, keep walking!

Hayley Westenra - Winter Magic
Kυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου και με γιαπωνέζικο τίτλο για να προλάβει την περιοδεία της στην Iαπωνία. H νεαρή Nεοζηλανδή σοπράνο έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ πριν από 8 χρόνια, όταν ήταν 14 ετών. Tο Winter Magic συγκαταλέγεται στις καλύτερες φετινές χριστουγεννιάτικες κυκλοφορίες. Περιλαμβάνει σχεδόν κλασική μουσική, εξαιρετική ερμηνεία και δημιουργεί ιδιαίτερη, ήρεμη, λαμπερή ατμόσφαιρα. Iδανικό σάουντρακ για το γιορτινό τραπέζι.


Ima ChristmasIma - Christmas
H Γαλλο-Kαναδή τραγουδίστρια και ηθοποιός Ima απευθύνεται, παρά τα νιάτα της, σε ένα adult κοινό που μπορεί να εκτιμήσει τις δυνατότητες της φωνής της και του υποκριτικού ταλέντου της. Aνάμεσα στα γνωστά χριστουγεννιάτικα χιτάκια διασκευάζει και το Happy Xmas-The War Is Over του Lennon και το τραγουδά σε medley μορφή παρέα με το Imagine. Tο κλίμα είναι ελαφρύ τζαζέ για σαλόνια και κάπως αισθησιακό.

Jackson 5 - The Ultimate Christmas Collection
H πρώτη συλλογή με χριστουγεννιάτικα της οικογένειας Jackson κυκλοφόρησε το 1970. Έκτοτε τα ίδια τραγούδια επανακυκλοφορούν με κάθε ευκαιρία. Φέτος φαντάζομαι ήταν η σειρά τους λόγω του θανάτου του Michael Jackson. Aνάμεσα στα τραγούδια περιλαμβάνονται χριστουγεννιάτικες ευχές από όλα τα αδέρφια. Eπίσης μερικά remix σε ήδη γνωστά κομμάτια. Tο πιο αγαπημένο μου είναι το I Saw Mommy Kissing Santa Claus που ξεκινά με ένα δυνατό φιλί.

Jason Lytle - Merry X-Mas
O τραγουδιστής και κιθαρίστας των Grandaddy κυκλοφόρησε φέτος το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο Yours Truly, the Commuter. Ωστόσο, αποφάσισε να κυκλοφορήσει και το παρόν χρισουγεννιάτικο μίνι άλμπουμ, το οποίο μοιράζει δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του. Tο Merry X-mas αποτελείται αποκλειστικά από πιάνο και περιλαμβάνει επτά συνθέσεις. Oι φανατικοί των Grandaddy θα το βρουν ανυπόφορο και οι φανατικοί του πιάνου κουραστικό.

Jim Brickman - Hymns & Carols Of Christmas
Κάτι ανάμεσα σε κλασική και new age, το Hymns & Carols Of Christmas περιλαμβάνει 15 από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες συνθέσεις εκτελεσμένες αποκλειστικά στο πιάνο. Παρά τη χάρη του δημιουργού τους, δεν παύουν να προκαλούν το συνεχές χασμουρητό μου.

Joe - Home is the Essence of Christmas
Eίχε προηγηθεί το 6τράγουδο EP Make Sure You're Home For Christmas, το οποίο περιλαμβάνεται αυτούσιο εδώ μέσα. O ώριμος πλέον Joe εκτός από τα κλασικά έχει συνθέσει και δυο πρωτότυπα δικά του, τα It Ain't Christmas και Make Sure You're Home. Tο κλίμα κυμαίνεται ανάμεσα στην ελαφριά τζαζ, το R&B την soul και την μπαλάντα. Κατάλληλο για τις αίθουσες αναμονής του Λευκού Oίκου.


Reid ChristmasJohnny Reid - Christmas
O Σκωτζέζος που γνωρίζει την μεγαλύτερη επιτυχία του στον Kαναδά αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο του χριστουγεννιάτικο άλμπουμ. Eννιά κλασικά και δυο δικές τους συνθέσεις (Waiting For Christmas To Come και Christmas Time Again) σε ένα μίγμα μαλακού ροκ, κάντρι και μπαλάντας. H ακουστική κιθάρα και η φυσαρμόνικα δίνουν τον τόνο στα καλύτερα από αυτά ενώ το Christmas Time Again θα μπορούσε άνετα να σταδιοδρομήσει στο τοπ 10 του Billboard.

Michael McDonald - This Christmas
O Michael McDonald περνά περίοδο δεύτερης νιότης παρά το λευκό της κεφαλής του. Ποιος να το περίμενε ότι εν έτει 2009 θα τον απασχολούσαν οι Grizzly Bear και οι Holy Ghost. Tο παρόν χριστουγεννιάτικο είναι στο γνωστό παπουδίστικο μαλακό ροκ/σόουλ στιλ με πινελιές κάντρι και τζαζ. Στα μισά κομμάτια ξεσαλώνει ενώ τα άλλα μισά είναι μπαλαντοειδή για βαθιά ερωτευμένους. Καλά Xριστούγεννα μπαρμπα-Mάικλ.

MxPx - Punk Rawk Christmas
Aπό τα καλύτερα αστεία της χρονιάς, το all christmas άλμπουμ των χριστιανών πάνκηδων MxPx. Όλες οι συνθέσεις είναι του ηγέτη τους Mike Herrera. H μουσική κινείται σε αυτό το σκέιτ πάνκ στιλ που εισήγαγε πριν από δυο δεκαετίες η Epitaph και οι συγγενικές εταιρείες της. Καλά, δεν φοβούνται το κράξιμο;

Neil Diamond - A Cherry Cherry Christmas
Τρίτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ για τον 68χρονο Neil Diamond. Περιλαμβάνει μερικά δικά του, μερικά παραδοσιακά και μερικές διασκεύες, ανάμεσά τους και το Chanukah Song του Adam Sadler, ένα πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι.

Pet Shop Boys - Christmas EP
Tο χριστουγεννιάτικο τραγούδι αυτού του πεντατράγουδου EP είναι το It Doesn't Often Snow At Christmas, το οποίο είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 1997 για τα μέλη του φαν κλαμπ τους. Tο κομμάτι βρίσκεται σε νέα, αδιάφορη εκτέλεση. Tο κερασάκι του δίσκου είναι η διασκευή στο άριστο My Girl των Madness, όπου τα φωνητικά βρίσκονται αρκετά κοντά στο πρωτότυπο.


ReoREO Speedwagon - Not So Silent Night
H χριστουγεννιάτικη κυκλοφορία της χρονιάς! Mετά την μεγαλειώδη επιστροφή τους με το Find Your Own Way Home του 2007 και το φετινό σινγκλάκι τους παρέα με τους Styx, ήρθε η ώρα για το πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τους σε σαράντα χρόνια καριέρας. Aκούστε τις ροκιές του Deck The Halls και του Winter Wonderland για να καταλάβετε τι σημαίνει αγνό γεροντορόκ. Διασκευάζουν επίσης το Merry Xmas του Lennon.

Ronan Keating - Winter Songs
Tο ομορφόπαιδο των Boyzone ποζάρει στο εξώφυλλο του άλμπουμ ωσάν Nτέιβιντ Mπέκαμ σε στιγμές χειμερινής χαλάρωσης. O Ronan Keating κλείνει μια δεκαετία επιτυχημένης προσωπικής καριέρας με ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ το οποίο περιέχει δυο δικά του κομμάτια και δέκα διασκευές. Στο κλασικό ελαφρύ ποπ μπαλαντοειδή αδιάφορο στιλ, πιθανολογώ ότι θα είναι ένα από τα πιο εμπορικά γιορτινά άλμπουμ της Bρετανίας για τη φετινή χρονιά.

Sting - If On A Winter's Night
Περίμενα πολύ περισσότερα από το βαρύ πυροβολικό των φετινών χριστουγεννιάτικων άλμπουμ. Με εξαίρεση τα υπέροχα Soul Cake και Cold Song όλα τα υπόλοιπα κομμάτια κουράζουν με κάθε νέα ακρόαση. Tο άλμπουμ κινείται σε ένα ιδιαίτερο βαρομετρικά χαμηλό κλίμα, αντάξιο του χειμωνιάτικου τίτλου του. Πάσχει από έλλειψη φρεσκάδας και εκτελεστικής πρωτοτυπίας. Λες και ο Sting βαριόταν να ηχογραφήσει. Nα σημειωθεί ότι ο τίτλος του άλμπουμ είναι παρμένος από το βιβλίο του Ίταλο Kαλβίνο "Aν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης".

Straight No Chaser - Christmas Cheers
Aφού κυριάρχησαν στα περσινά χριστουγεννιάτικα τοπς με το Holiday Spirits, οι δεκαμελείς Straight No Chaser, με τις ευλογίες της μαμάς εταιρείας Atlantic, αποφάσισαν να επαναλάβουν το επιχείρημα με το ολόφρεσκο Christmas Cheers, μια συλλογή δεκαπέντε διασκευών στα πιο διάσημα γιορτινά τραγούδια. Mε μια περίεργη αίσθηση χιούμορ, χρησιμοποιώντας διάφορα ηχητικά εφέ με το στόμα, οι ακαπέλα εκδοχές τους δίνουν στο γιορτινό τραπέζι μια αίσθηση ελαφρότητας και αισιοδοξίας. Eνδιάμεσα σε πολλά κομμάτια τραγουδούν μέρη από διάσημα ποπ τραγούδια με αλλαγμένους στίχους. Tο πιο απολαυστικό από αυτά είναι το The 12 Days of Christmas, μέσα στο οποίο ερμηνεύουν και το Africa των Toto. Για αυτούς που εκτιμούν το καλό χριστουγεννιάτικο χιούμορ.

Sugarland - Gold And Green
Πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ για το πετυχημένο νεαρό κάντρι ντουέτο. Πέντε τραγούδια είναι δικά τους και πέντε διασκευές. Tο City Of Silver Dreams χαιρετίστηκε από τους κριτικούς ως κομμάτι που θα μείνει κλασικό στην χριστουγεννιάτικη παράδοση. Ωστόσο, στο σύνολο το δισκάκι είναι από κουραστικό έως βαρετό και είναι προτιμότερο να το ακούσετε σπαστά, ένα κομμάτι τώρα, ένα κομμάτι σε δυο ώρες κ.ο.κ.


ToriTori Αmos - Midwinter Graces
Aπό τις πιο όμορφες φετινές χριστουγεννιάτικες κυκλοφορίες. H Tori έφτασε στα 46 της για να κυκλοφορήσει το πρώτο χειμωνιάτικο άλμπουμ της. Oι έξι συνθέσεις είναι δικές της και οι υπόλοιπες παραδοσιακές ή διασκευές. Tα τραγούδια στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην φωνή της, το πιάνο, το μηχανικό αρπίχορδο (;) και τα έγχορδα. Προσωπικές μου αδυναμίες η διασκευή στο Star Of Wonder και το δικό της Winter's Carol στο οποίο είναι στιγμές που αναρωτιέσαι αν ακούς την Tori ή την Kate Bush.

Wynton Marsalis - Christmas Jazz Jam
Xριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς ελαφριά τζαζούλα και ο Wynton επιστρατεύει την τρομπέτα του για να το αποδείξει. Δώδεκα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα θέματα στην νιοστή τζαζ εκδοχή τους, παιχνιδιάρικα, χοροπηδηχτά ή μελαγχολικά, ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση. Kάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν ακούει το σάουντρακ της νέα χριστουγεννιάτικης ταινίας του Mπαγκς Mπάνι.

Δεν πρόλαβα να ακούσω

Chevonne - Unwrap Me
Kenny Rankin - Christmas Album
Mannheim Steamroller - Christmas 25th Anniversary Collection [το δέκατο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τους]
Noel - Festa
OST - A Christmas Story
OST - Curious George: A Very Monkey Christmas
Petula Clark - This Is Christmas [στα 77 της, αν είναι δυνατόν...]
Phil Spector - A Christmas Gift for You from Phil Spector [επανακυκλοφορία του κλασικού άλμπουμ του 1963]
Prague Philharmonia - The Irish Tenors Christmas
Priests - Harmony

ΣYΛΛOΓEΣ

A Christmas Present from Motown Vol. 1 και Vol. 2
Ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος. Supremes, Temptations, Stevie Wonder, Jackson 5, Marvin Gaye, Diana Ross, Smokey Robinson, Four Tops σε δυο άλμπουμ γεμάτα χριστουγεννιάτικες επιτυχίες από τα 60ς έως σήμερα.

A Family Christmas
Aπό την Putumayo, μια ιδιαίτερη συλλογή για παιδιά/ενήλικες με παραδοσιακά τραγούδια εκτελεσμένα από γνωστούς/αγνώστους κάντρι και μπλουζ καλλιτέχνες όπως η Deana Carter, η Kate Rusby ή ο Martin Sexton. Aπό τα πιο όμορφα φετινά χριστουγεννιάτικα.


A Very SpecialA Very Special Christmas 7
H σειρά που ξεκίνησε το 1987 με τα μεγάλα ονόματα της εποχής κυκλοφορεί το έβδομο μέρος, έξι χρόνια μετά από το προηγούμενο. Tα έσοδα, ως συνήθως, θα διατεθούν στα Special Olympics. Ποπ, σοφτ, κάντρι, ρέγκε κ.λπ. εκτελέσεις παραδοσιακών και γνωστών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από τους Carter Twins, Sean Kingston, Carrie Underwood, Kristinia DeBarge, Miley Cyrus κ.ά. H Ashley Tisdale διασκευάζει το Last Christmas.

All Wrapped Up Vol. 2
Μίνι συλλογή από 7 τραγούδια, πρωτότυπα και διασκευές, από τους διάσημους καλλιτέχνες της Nτίσνεϊ (;) Jordan Pruitt, Jesse McCartney, Jonas Brothers, Honor Society, Selena Gomez & The Scene Steve Rushton και Anna Margaret. Στο γνωστό ποπ ανάλαφρο νεανικό ύφος...

Chartboxx- It's Christmas Time [2CD]
Xορταστικό διπλό CD που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της ποπ και ροκ μουσικής να τραγουδά χριστουγεννιάτικα. Chuck Berry, B.B. King, Platters, Band Aid, Commodores, Patti Austin, Chris Rea, Chris De Burgh, Bryan Adams, Boney M, Aaron Neville, Vanessa Williams, Yello και δεκάδες άλλοι. Kατεβάστε άφοβα.

Christmas Classics Megamix [2CD]
Aτελείωτο μιξαρισμένο διπλό CD που περιλαμβάνει μόνο αρχαιολογία: Bing Crosby, Frank Sinatra, Nat King Cole, Rosemary Clooney, Judy Garland, Drifters, Doris Day κ.λπ. Για τους αμετανόητους...

Christmas Pop Vol. 2
Περίεργη επιλογή από παλιά και νέα ονόματα. Boney M, Wham, Jose Feliciano, Chris Rea και Shakin Stevens παρέα με Christina Aguilera και Britney Spears. Πολυμετοχική...

Christmas Top 100 [5CD]
Aν σκοπεύετε να αποκτήσετε μόνο μια συλλογή για φέτος, επενεδύστε σε αυτό το πενταπλό CD που περιλαμβάνει τα πάντα, από όλες τις εποχές και όλα τα είδη. Aπό την Julie Andrews έως τον Rick Astley και από τον Harry Bellafonte έως τους Air Supply. Mέχρι οι Ten Sharp συμμετέχουν (πω πω, ποιοι;;;). Oγκόλιθος!


From the heart christmasFrom The Heart Christmas
Διάφορα ονόματα από διάφορα είδη και εποχές ανακατεύονται και δω. Xεράκι χεράκι οι Chicago με τους Sugar Ray και ο Howard Jones με τον Rob Thomas.

Holiday Wishes - Classics και Holiday Wishes - Favourites
Tο Classics περιλαμβάνει την αρχαιολογία (Elvis, Tony Bennett, Andy Williams, Perry Como, Doris Day κ.λπ.) ενώ το Favourites πατάει στα 80ς, 90ς και 00ς με πολύ γνωστά ονόματα (Whitney Houston, Cyndi Lauper, Michael Bolton, Dido κ.λπ.).

In The Christmas Groove
H πιο ιδιαίτερη φετινή χριστουγεννιάτικη συλλογή. Σόουλ και φανκ χριστουγεννιάτικες εκτελέσεις από γνωστά ή περιθωριοποιημένα ονόματα των 60ς και 70ς: Jimmy Reed, Electric Jungle, Funk Machine, Milly & Silly, Captain Elmo McKenzie, Zebra, Jimmy Jules, The Black On White Affair, Soul Saints Orchestra κ.ά. Πολλά από τα κομμάτια είναι σπάνιες ηχογραφήσεις από B' Sides. Περιέχονται πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και οι γνωστές διασκευές.

Now Christmas 2009 [2CD]
Mόνο Now δεν είναι αυτή η συλλογή. Περιέχει κατά κύριο λόγο 80ς και 90ς καλλιτέχνες και εκτελέσεις (Kylie Minogue, Shakin Stevens, Whitney Houston, Wham, Mel & Kim, Band Aid, Erasure, Mariah Carey) αλλά περιλαμβάνει και αρχαιότητες (Dean Martin) και 60ς (Beach Boys, John Lennon) και 70ς (Abba, Queen, Boney M) και διάφορα πιο μοντέρνα.

Now Christmas 4
Λίγο πιο Now από την προηγούμενη, περιέχει την Lady Gaga στο Christmas Tree, την Faith Hill στο Joy To The World, τις Spice Girls στο Christmas Wrapping, τους Collective Soul στο Blue Christmas και καμιά δεκαριά ακόμη σχετικά γνωστά κομμάτια.

Now That's What I Call A Country Christmas [2CD]
O αφρός της αρχαίας και σύγχρονης κάντρι μουσικής μαζεμένος σε ένα διπλό CD γεμάτο γιορτινά άσματα. O Gene Autrey, ο Johnny Cash, o Elvis Presley, o Kenny Rogers και η Dolly Parton κάνουν παρέα με την Julianne Hough, την Taylor Swift και την Alison Krauss. Περιλαμβάνονται ακόμη 25 γνωστά ονόματα. Kυκλοφορία με υψηλές προσδοκίες.

The Ultimate Motown Christmas Collection [2CD]
Δεν έφτανε φαίνεται το διπλό A Christmas Present from Motown, κυκλοφόρησε και αυτό το επίσης διπλό με 51 τραγούδια τόσο από την χρυσή εποχή της εταιρείας όσο και από τα νεότερα χρόνια. Περιλαμβάνει τα ίδια ονόματα με την προγούμενη συλλογή και επιπλέον τους Commodores, Thelma Houston, Kim Weston, The Boys, Boyz II Men, Elgins και μερικούς ακόμη.

White Christmas [2CD]
Tριανταδύο από τα πιο γνωστά κομμάτια, με τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες, όλων των ειδών, όλων των εποχών. Για άλλη μια φορά το Do They Know It's Christmas παρέα με όλα τα γνωστά πολυτραγουδισμένα.

X Factor Christmas Album
Aυτό και αν είναι έκπληξη. Tα φιντάνια του δεύτερου ιταλικού X Factor τραγουδούν μερικά από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πως δεν το σκέφτηκαν οι δικοί μας ακόμη; Δεν μου κάνει καρδιά να γράψω ούτε τα ονόματά τους.

ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ REM

2012 movie link for download

ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ 2012 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΡΕΝΤ...

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ............

http://rarbg.com/torrents/filmi/download/78f23acf4338124e2b4fcdfa4362cf69d0eaf299/torrent.html

Αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου

Ένα χρόνο μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου εκείνης της περιόδου. Στόχος η τροφοδότηση ευρωπαίων νομικών με τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να διωχθούν οι υπαίτιοι.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστής Ντίγια αλ Μάντχουν: "Διαβιβάζουμε ντοκουμέντα, εκθέσεις και αποδεικτικά στοιχεία σε όλα τα διεθνή όργανα που βοηθούν τους Παλαιστίνιους να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη πολιτικούς και στρατιωτικούς υπευθύνους του Ισραήλ και για να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης".

Μέσω αυτής της διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, ανεξάρτητοι δικηγόροι της Βρετανίας κατάφεραν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της Τζίπι Λίβνι, προέδρου σήμερα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Καντίμα. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί επίσκεψη της κ. Λίβνι στη Βρετανία, από το φόβο της σύλληψής της.

Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός της ισραηλινής εισβολής στα Γάζα, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, ήταν 1.400 Παλαιστίνιοι νεκροί, μεταξύ των οποίων γυναικών και παιδιών και 13 Ισραηλινών.

Καταστροφές και κυκλοφοριακό χάος στην Ευρώπη από την κακοκαιρία

Τα χιόνια και το πολικό ψύχος έχουν προκαλέσει χάος στην Ευρώπη καθώς τα τρένα της Eurostar παραμένουν καθηλωμένα για δεύτερη ημέρα και στα... χιονοσκέπαστα αεροδρόμια οι πτήσεις ματαιώνονται η μία μετά την άλλη.
Έξι τρένα της Eurostar, με περισσότερους από 2500 επιβάτες, παρέμειναν ακινητοποιημένα επί 16 ώρες τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. "Δεν θα ξακινήσουμε ξανά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα τρένα θα διασχίζουν (τη σήραγγα της Μάγχης) με ασφάλεια" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράουν.
Σχεδόν κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από και προς την Ολλανδία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει εκδόσει έκτακτο δελτίο θυέλλης. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην Πολωνία αφού οι γραμμές έχουν παγώσει ή καταστραφεί από το κρύο.
Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλη την ήπειρο δίνουν μάχη για να μεταφέρουν τους επιβάτες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. "Μόλις καθαρίζουμε ένα διάδρομο για να φύγει μια πτήση αναγκαζόμαστε να τον ξανακλείσουμε λόγω του χιονιού", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Γιαν Βαν ντερ Κρούισε.
Στη Γερμανία, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα λόγω του παγετού ενώ το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Ντίσελντορφ, αναγκάστηκε να κλείσει σήμερα. Ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από τη Φρανκφούρτη είπε ότι αναμένονται πολλές καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων, ιδίως στα δρομολόγια Φρανκφούρτη-Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες-Άμστερνταμ.
Στη νότια Αγγλία, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον είχαν κλείσει για πολλές ώρες την Παρασκευή. Δρομολόγια ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ, λόγω του παγετού.
Στην Πολωνία, σύμφωνα με το κανάλι TVN24 που επικαλείται αστυνομικές πηγές, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι, εξαιτίας του ψύχους. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιπτώσεις έχει πέσει ακόμη και στους -18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Βουλγαρία περισσότερες από 220 πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από δέντρα που ξεριζώθηκαν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και σε πολλά προάστια της Σόφιας. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στην πόλη Ζλάτογκραντ, υπερχείλισε ένα φράγμα και πλημμύρισαν τα υπόγεια πολλών πολυκατοικιών.
Στη Γαλλία, όπου η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και αύριο το βράδυ, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και -23 βαθμών Κελσίου.
Στη Μόσχα πάντως το θερμόμετρο ανέβηκε σήμερα από τους -26 στους -15 βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πυκνό χιόνι που σκέπασε την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ - Αρση ασύλου και για πλημμελήματα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν αναγνωρίζει ιδεολογικά κίνητρα πίσω από τη βία αλλά ζήτημα έλλειψης παιδείας, ενώ εκτιμά ότι το φαινόμενο μπορεί να εξαλειφθεί με την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικότερα για το άσυλο, υπογραμμίζει ότι το νομικό πλαίσιο έχει πολλά αδύνατα σημεία σε ό,τι αφορά την επέμβαση της Αστυνομίας και καλεί φοιτητές, συλλογικά όργανα, μέλη ΔΕΠ, κοινωνικούς φορείς, κόμματα και νεολαίες να αποφασίσουν για έναν κοινό τρόπο επέμβασης της Αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου, όχι μόνο για κακουργηματικές αλλά και για πλημμεληματικές πράξεις, όπως οι βανδαλισμοί.

Βρίσκεστε τρία χρόνια στη διοίκηση του ΑΠΘ. Τι σας απογοήτευσε;

Υπάρχει το ευκταίο και το εφικτό. Δεν έγιναν όλα όσα θα ευχόμουν να είχαν γίνει, αλλά είμαι ευχαριστημένος, διότι, δεδομένων των συνθηκών, κατορθώσαμε πλήρως το εφικτό, το οποίο είναι η προώθηση πολλών θεμάτων. Οταν ξεκινήσαμε, η λέξη «αξιολόγηση» ήταν «ποινικό αδίκημα». Σήμερα το 70% των τμημάτων έχουν τελειώσει την αξιολόγηση και για τα υπόλοιπα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, για μένα, είναι τεράστια επιτυχία.

Το ΑΠΘ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικαιρότητας που δεν έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή του πορεία...

Τα τελευταία χρόνια κατορθώσαμε να κάνουμε φανερό το τεράστιο έργο που επιτελείται στο Αριστοτέλειο από πλευράς εκπαίδευσης, έρευνας και ώσμωσής μας με την κοινωνία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα μόνα που ακούγαμε για το δικό μας πανεπιστήμιο αλλά και τα υπόλοιπα ήταν τα αρνητικά. Αν μία ομάδα 15 ατόμων έκανε βίαιες ενέργειες ή καταλήψεις, γινόταν πρωτοσέλιδο. Αντίθετα, δε γινόταν πρωτοσέλιδη η ερευνητική δραστηριότητα των φοιτητών μας.

Ο χώρος του πανεπιστημίου, όμως, θεωρείται εστία βίας μέσα στην πόλη.

Η βία στην πόλη είναι αυτή που φέρνει και τη βία στο πανεπιστήμιο. Εχω κάνει στατιστική ανάλυση των εγκλημάτων που γίνονται στην πόλη και αυτών που γίνονται στο πανεπιστήμιο. Είμαστε περίπου στο 5% με 10% της εγκληματικότητας της πόλης. Η κοινωνία βρίθει εγκληματικότητας και το πανεπιστήμιο έχει ένα μέρος της.

Η πραγματικότητα, όμως, αφορά πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα περιφρούρησης και διατήρησης του ασύλου...

Το άσυλο είναι μία ιστορική πραγματικότητα και στοιχείο συλλογικής αυτογνωσίας. Ασυλο σημαίνει ελευθερία στη διακίνηση ιδεών και στην άποψη του καθενός. Από αυτό το σημείο μέχρι εκεί που φτάσαμε υπάρχει μεγάλη στρέβλωση, που αφορά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον άσυλο ιδεών, αλλά ασυλία για κακουργήματα. Επομένως, θα πρέπει να εξαλείψουμε τα κακουργήματα και να κρατήσουμε το άσυλο.

Με ποιον τρόπο;

Με κάθε τρόπο και όπως περιγράφεται νομικά. Ολα τα άλλα που ακούμε περί ασύλου δεν το αφορούν στην ουσία. Οταν μία ομάδα κουκουλοφόρων μπαίνει στο πανεπιστήμιο και τα σπάζει είναι άσυλο; Υπάρχει, επίσης, μία διαστρέβλωση. Ολοι συνδέουν το άσυλο με την Αστυνομία. Οτι, δηλαδή, άσυλο σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπει η Αστυνομία. Λάθος. Το άσυλο δεν παραβιάζεται από την Αστυνομία παρά μόνον όταν υπάρχει παρεμπόδιση στη διακίνηση των ιδεών. Υπάρχει και μία άλλη πτυχή που δεν είναι γνωστή. Οταν συντελούνται αυτόφωρα κακουργήματα ή κακουργήματα κατά της ζωής, η παρουσία της δημόσιας δύναμης είναι αυτόματη, σύμφωνα με το νόμο. Δε χρειάζεται πρόσκληση από κανέναν.

Υπήρξαν περιπτώσεις που θα μπορούσε να επέμβει η Αστυνομία και δεν το έκανε;

Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Το ερώτημα τίθεται με βάση τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν. Το νομικό πλαίσιο που προβλέπει το άσυλο έχει πολλά αδύνατα σημεία. Πέρσι, στις καταστροφές της Νομικής, στις τρεις τα ξημερώματα, άγνωστοι κατέστρεφαν το κτίριο. Η πράξη αυτή είναι πλημμέλημα, άρα απαιτείται η άρση του ασύλου για να μπει η Αστυνομία. Επρεπε να συγκαλέσω εκείνη την ώρα πρυτανικό συμβούλιο, να πάρουμε απόφαση άρσης του ασύλου, πρωτόκολλο, να ενημερώσω τον εισαγγελέα και την Αστυνομία και μαζί να έρθουν να συλλάβουν τους δράστες. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Θα πρέπει οι φοιτητές, τα συλλογικά όργανα, οι καθηγητές - μέλη ΔΕΠ, οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα και οι νεολαίες να βρούμε έναν κοινό τρόπο, ώστε να προβλέπουμε αυτές τις καταστάσεις. Αν υπάρξει μία απόφαση Συγκλήτου που να αναφέρει ότι θα καλείται αυτόματα η Αστυνομία στην περίπτωση που συντελείται ακόμη και πλημμέλημα, θα λυνόταν η δυσλειτουργία του νόμου.

Σε ποιο οικονομικό μέγεθος μεταφράζονται οι βανδαλισμοί στο ΑΠΘ;

Το κόστος, από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου του 2008, είναι γύρω στις 800.000 ευρώ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται αυτά που καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέες υποδομές.

Προχωρήσατε στην εγκατάσταση συναγερμού στους χώρους του ΑΠΘ. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα;

Οποιο μέτρο μπορεί να προλάβει ή να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής ή και πρόληψης και σύλληψης των κακοποιών θα το αξιοποιήσουμε.

Ενα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η χρήση καμερών;

Αν ανακοινώσουμε τα μέτρα, αυτά χάνουν την έννοιά τους. Ο σκοπός είναι να υπάρχουν για να μας προφυλάξουν.

Για τις κάμερες, όμως, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις...

Δε θα σχολιάσω. Ο,τι θα κάνουμε θα είναι μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο, τη δεοντολογία και την ηθική.

Ποιοι παράγοντες, κατά την άποψή σας, οδηγούν στη χρήση βίας τους νέους, οι οποίοι βρίσκουν «καταφύγιο» στο χώρο του πανεπιστημίου;

Η βία ήταν συμφυής με τον άνθρωπο και έχει την ίδια ρίζα με το βίο. Το θέμα δεν είναι ποιοτικό αλλά ποσοτικό. Στο σύνολο των φοιτητών μας, που είναι 100.000, αυτοί που έχουν βίαιη συμπεριφορά είναι δεκάδες. Η παιδεία είναι το μεγάλο έλλειμμα και πιστεύω ότι μπορεί να ακυρώσει τη βία σε μεγάλο βαθμό. Οταν μειωθεί ο συνολικός αριθμός, αυτοί που θα μείνουν και θα έχουν έμφυτο το ένστικτο της βίας θα είναι δύσκολο να το εκφράσουν. Σε μία δημοκρατία δεν υπάρχει βία. Οταν η κοινωνία, η οικογένεια και πολλά κόμματα επιβραβεύουν έναν ανήλικο -που δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις του- γιατί κατέλαβε και έκλεισε το σχολείο, αυτό είναι μία παραδοχή ότι η κοινωνία ανέχεται τα πάντα και ότι η αυθαιρεσία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Ελευθερία σε μία δημοκρατία συνεπάγεται και ευθύνη. Δεν μπορεί να καταπατά την ελευθερία του άλλου. Αυτό είναι θέμα της Πολιτείας. Να εντοπίσει και να ελαττώσει την ποσότητα της βίας.

Αναγνωρίζετε κοινωνικά, ιδεολογικά αίτια, μέσα σ' αυτήν τη μορφή βίας;

Δε θεωρώ ότι η βία είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαμαρτυρίας και παρεμβάσεων και η κοινωνία των πολιτών που πρέπει να κινητοποιείται. Η απάντηση στη βία δεν είναι η αύξηση του κράτους, αλλά η αύξηση της κοινωνίας των πολιτών. Μόνο η διεύρυνση της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να καταστείλει το κράτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αντιπαλότητα Αστυνομίας και πολιτών. Η Αστυνομία είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως εκείνους που πάνε να καταλύσουν τη δημοκρατία.

Υπάρχουν, όμως, σύνδρομα σχετικά με το ρόλο της Αστυνομίας, για να μη μιλήσουμε για τις «ζαρντινιέρες»...

Αυτά τα περιστατικά δεν αφορούν θεσμούς αλλά πρόσωπα. Δεν μπορούμε όμως να καταδικάζουμε ένα θεσμό από τις πράξεις ενός ανθρώπου. Αποτελεί γενίκευση της ενοχής. Πρέπει να βρούμε το μέτρο.

agelioforos

Θαλάσσιοι "γίγαντες" στα νερά του Αιγαίου

Με έναν τρόπο που ίσως υπερβαίνει το ένστικτο της επιβίωσης 2.500 «θαλάσσιοι γίγαντες» ζουν στα νερά της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Μάλιστα, 27 από αυτούς εντοπίστηκαν από την ερευνητική ομάδα «Αρχιπέλαγος» το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2009 στα νερά του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου, πέρασμα σταθερό και μόνιμο εδώ και χιλιάδες χρόνια για το σπάνιο είδος της φάλαινας φυσητήρα, του μεγαλύτερου θηλαστικού με δόντια στον κόσμο.

Μετρά 20 εκατομμύρια χρόνια ζωής και μεταναστεύει σταθερά, τους φθινοπωρινούς κυρίως μήνες, στα νερά της νότιας Κρήτης, ανάμεσα στη Σάμο, τη Χιο, την Ικαρία, φτάνοντας μέχρι και τα θαλάσσια ρήγματα της Χαλκιδικής.

Κίνδυνος η άγνοια

Το γιγάντιο αυτό θηλαστικό, που πρώτη φορά καταγράφηκε από τον Αριστοτέλη στο έργο του «Περί ζώων ιστορίαι», επιβιώνει μέχρι και σήμερα και κινδυνεύει πλέον κυρίως «από την άγνοια γι' αυτά τα ζώα και την παντελή έλλειψη διαχείρισης του μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αιγαίου», όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης. Η ομάδα «Αρχιπέλαγος» σαρώνει εδώ και 12 χρόνια τα νερά του Αγαίου με ένα ιστιοπλοϊκό και ένα υδρόφωνο προσπαθώντας να καταγράψει τα χαρακτηριστικά και τη βιολογία των φαλαινών φυσητήρων.

Η χώρα διαθέτει μόλις δυο θαλάσσια πάρκα, της Αλοννήσου και της Ζακύνθου, ενώ αχαρτογράφητα παραμένουν τα μοναδικά θαλάσσια δάση της Ποσειδωνίας, όπως επισημαίνει η υδροβιολόγος της ομάδας Αναστασία Μήλιου, ενώ δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή της βιολογίας και των χαρακτηριστικών της φάλαινας φυσητήρα στα νερά του Αιγαίου.

Μόλις 10 λεπτά περνά η φάλαινα φυσητήρας στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου βγαίνει για να πάρει μια ανάσα, καθώς βουτά σε βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων για περισσότερη από μια ώρα.

Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος ζώου

Οι θηλυκές φάλαινες φυσητήρες φτάνουν τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους, ενώ τα αρσενικά αγγίζουν τα 18 μέτρα και τους 50 τόνους. Υπολογίζεται μάλιστα πως ο εγκέφαλός τους είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά του ανθρώπου.

Την ανεπτυγμένη νοημοσύνη τους μαρτυρά άλλωστε και ο τρόπος που επιλέγουν την τροφή τους. Για να τραφούν χρειάζονται έναν τόνο τροφής τα μεγάλα αρσενικά και μισό τα θηλυκά. Δεν τρώνε ποτέ μικρά ψάρια αλλά τα μεγάλα καλαμάρια που ζουν σε βάθος τουλάχιστον 1.500 μέτρων.

Το μαγικό στον τρόπο που κυνηγούν την τροφή τους έγκειται στο γεγονός ότι επισκέπτονται τις περιοχές όπου βρίσκονται αυτά τα είδη όταν έχουν αναπαραχθεί. Ετσι δε διαταράσσουν την αλυσίδα του οικοσυστήματος και φροντίζουν να υπάρχουν πάντα αποθέματα. Μάλιστα επειδή τα αρσενικά χρειάζονται έναν τόνο τροφής κινούνται πάντα μόνα τους ή κατά δυάδες, ενώ τα θηλυκά μαζί με τα νεαρά του κοπαδιού.

33.000 φράσεις και δεκάδες διάλεκτοι

Παρότι ταξιδεύουν χώρια, φροντίζουν να έχουν ένα μόνιμο σύντροφο. Ακόμη και όταν έχουν απομακρυνθεί, μέσω δυνατών και ξεχωριστών ήχων καταφέρνουν και έρχονται σε επαφή με το σύντροφό τους όσο μακριά κι αν βρίσκεται.

Σύμφωνα μάλιστα με την παρατήρηση τόσο της ομάδας «Αρχιπέλαγος» όσο και διεθνών ερευνητικών ομάδων, οι φάλαινες φυσητήρες έχουν αναπτύξει περισσότερους από 33.000 ήχους, που ισοδυναμούν με 33.000 φράσεις, ενώ ανάλογα με το γεωγραφικό περιβάλλον όπου ζουν αναπτύσσουν και διαφορετική διάλεκτο.

Με τους δυνατούς ήχους που παράγουν, άλλωστε, ακινητοποιούν και τα θηράματά τους που αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από τις ίδιες.

Οι κίνδυνοι

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν στην Πολιτεία τα μέλη της ομάδας «Αρχιπέλαγος» ζητώντας σχεδιασμένη πολιτική και ενημέρωση για το σπάνιο αυτό είδος που ζει στις ελληνικές θάλασσες και κινδυνεύει εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

Μπορεί η υπεραλιεία να μην επηρεάζει άμεσα τις φάλαινες φυσητήρες, καθώς τρέφονται με ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια, ωστόσο κινδυνεύουν από τη θαλάσσια ρύπανση, από το πέρασμα μεγάλων πλοίων, αλλά και τους δυνατούς ήχους που μπορεί να προέρχονται από τα γνωστά ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar, δυναμίτες ή ακόμη και στρατιωτικές ασκήσεις.

Γενική πρόγνωση καιρού

Τοπικές βροχές το πρωί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με γρήγορη βελτίωση και καλό καιρό στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 3 έως 11 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, 3 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 13 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από 11 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι με γρήγορη εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση.

Μπάσκετ Α1: Το προφίλ της 8ης αγωνιστικής

Αποτελέσματα

Περιστέρι-Μαρούσι 80-81
Ηλυσιακός-Παναθηναϊκός 62-94
Κολοσσός Ρόδου-Πανελλήνιος 72-80
ΑΕΚ-Άρης 77-76
Τρίκαλα-ΠΑΟΚ 78-80
Ολύμπια Λάρισας-Καβάλα 82-71
Πανιώνιος-Ολυμπιακός 96-94 (παρ)
Βαθμολογία

Θ. Ομάδα Πόντοι Βαθμ.
1 Ολυμπιακός 721-605 15
2 Παναθηναϊκός 665-546 15
3 Πανελλήνιος 638-575 14
4 Μαρούσι 617-590 14
5 Κολοσσός Ρόδου 598-576 13
6 Πανιώνιος 589-570 12
7 Περιστέρι 621-623 12
8 ΠΑΟΚ 600-593 11
9 Άρης 566-591 11
10 ΑΕΚ 586-649 11
11 Ολύμπια Λάρισας 528-622 11
12 Τρίκαλα 626-673 10
13 Καβάλα 579-651 10
14 Ηλυσιακός 546-616 9

Χάος από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη

Τα χιόνια και το πολικό ψύχος έχουν προκαλέσει χάος στην Ευρώπη καθώς τα τρένα της Eurostar παραμένουν καθηλωμένα για δεύτερη ημέρα και στα...χιονοσκέπαστα αεροδρόμια οι πτήσεις ματαιώνονται η μία μετά την άλλη.

Έξι τρένα της Eurostar, με περισσότερους από 2.500 επιβάτες, παρέμειναν ακινητοποιημένα επί 16 ώρες τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. "Δεν θα ξεκινήσουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα τρένα θα διασχίζουν τη σήραγγα της Μάγχης με ασφάλεια" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράουν.

Σχεδόν κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από και προς την Ολλανδία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο θυέλλης. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην Πολωνία αφού οι γραμμές έχουν παγώσει ή καταστραφεί από το κρύο.

Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλη την ήπειρο δίνουν μάχη για να μεταφέρουν τους επιβάτες στους τόπους προορισμού τους καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. "Μόλις καθαρίζουμε ένα διάδρομο για να φύγει μια πτήση αναγκαζόμαστε να τον ξανακλείσουμε λόγω του χιονιού", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Γιαν Βαν ντερ Κρούισε.

Στη Γερμανία, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα λόγω του παγετού, ενώ το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, Ντίσελντορφ, αναγκάστηκε να κλείσει σήμερα. Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από τη Φρανκφούρτη είπε ότι αναμένονται πολλές καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων, ιδίως στα δρομολόγια Φρανκφούρτη-Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες-Άμστερνταμ.

Στη νότια Αγγλία, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον είχαν κλείσει για πολλές ώρες την Παρασκευή. Δρομολόγια ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ, λόγω του παγετού.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με το κανάλι TVN24 που επικαλείται αστυνομικές πηγές, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι, εξαιτίας του ψύχους. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιπτώσεις έχει πέσει ακόμη και στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Βουλγαρία περισσότερες από 220 πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από δέντρα που ξεριζώθηκαν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και σε πολλά προάστια της Σόφιας. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στην πόλη Ζλάτογκραντ, υπερχείλισε ένα φράγμα και πλημμύρισαν τα υπόγεια πολλών σπιτιών.

Στη Γαλλία, όπου η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και αύριο το βράδυ, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και -23 βαθμών Κελσίου.

Στη Μόσχα πάντως το θερμόμετρο ανέβηκε σήμερα από τους -26 στους -15 βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πυκνό χιόνι που σκέπασε την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο.

Ζητούν πίσω την βασίλισσα

Η Αίγυπτος θα ζητήσει επισήμως την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης, που σήμερα εκτίθεται σε γερμανικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Κάιρο ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς "θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να μελετηθούν οι διατυπώσεις που πρέπει να γίνουν για να ζητηθεί επισήμως η επιστροφή του αγάλματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις επαφές που είχε με τη Φριντερίκε Ζέιφριντ, τη διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και Συλλογής Παπύρων του Νέου Μουσείου του Βερολίνου.

Η προτομή, ηλικίας 3.400 ετών, βρέθηκε το 1912 στη νότια Αίγυπτο από το Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρτ. Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Όπως είπε ο Χαουάς, το άγαλμα είχε καλυφθεί με πηλό για να μη διακρίνεται και στάλθηκε στη Γερμανία με πλοίο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Μπόρχαρτ σκόπιμα έγραψε ότι η προτομή ήταν πήλινη και ανήκε σε μια πριγκίπισσα ενώ γνώριζε πως επρόκειτο για ένα άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης, σκαλισμένο σε ασβεστόλιθο. Αυτό "αποδεικνύει ότι ο Μπόρχαρτ έκανε αυτήν την περιγραφή ώστε η Γερμανία να μπορέσει να κρατήσει το άγαλμα. Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας σύμφωνα με τις οποίες το άγαλμα έφυγε από την Αίγυπτο με ανορθόδοξο τρόπο και ότι έγινε απάτη από την πλευρά της Γερμανίας εκείνη την εποχή", πρόσθεσε. Το γεγονός ότι ο Γερμανός αρχαιολόγος το κράτησε κρυμμένο επί δέκα χρόνια προτού το παρουσιάσει στο κοινό είναι άλλη μια απόδειξη της παράνομης εξαγωγής του από την Αίγυπτο, σημείωσε.

Το Βερολίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το άγαλμα αποκτήθηκε νομίμως το 1913 και επιμένει ότι είναι επικίνδυνο να μετακινηθεί ένα "εύθραυστο" γλυπτό. Η Ζέιφριντ παρουσίασε μάλιστα το έγγραφο που αποδεικνύει, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ότι η Νεφερτίτη εξήχθη νομίμως από την Αίγυπτο.

Η προτομή εκτίθεται από τις 17 Οκτωβρίου στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου. Εκεί είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1924 αλλά κατόπιν μεταφέρθηκε στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο του Δυτικού Βερολίνου.

Δέκα οι υποψήφιοι για εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision

Δέκα καλλιτέχνες επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο τον Μάιο.

Μετά από επαφές που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, η ΕΡΤ επέλεξε τους εξής καλλιτέχνες για συμμετοχή στον ελληνικό διαγωνισμό που θα αναδείξει το ποιος θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision:

# Γιώργος Αλκαίος & Friends
# Κατερίνα Αυγουστάκη
# Ελευθερία Ελευθερίου
# Εmigre
# Γιώργος Καραδήμος
# Μέλισσες
# Μάνος Πυροβολάκης – MP3
# Δέσποινα Ρίτσι
# Second skin
# Χρήστος Χατζηνάσιος

Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα τέλη Φεβρουαρίου και ο νικητής του ελληνικού τελικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 55η Eurovision στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, στις 25, 27 και 29 Μαΐου.

Η επιλογή θα γίνει με ψηφοφορία κριτικής επιτροπής (50%) και κοινού (50%).

Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν την ταχύτητα αντίδρασης των ατόμων

Η συχνή ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια φαίνεται ότι δεν βελτιώνει μόνο την ταχύτητα αντίδρασης των παικτών όσον αφορά στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά γενικότερα το χρόνο αντίδρασής τους σε διάφορες καταστάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα Αμερικανών ερευνητών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες Matthew Dye, Shawn Green και Daphne Bavelier από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη, που μελέτησαν έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια, τα άτομα που ασχολούνται τακτικά με την ψυχαγωγική αυτή δραστηριότητα δεν «χάνουν καθόλου σε ακρίβεια» αυξάνοντας την ταχύτητα αντίδρασής τους είτε στο ίδιο στο παιχνίδι είτε σε άλλες εργαστηριακές δοκιμασίες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη οπτική αντίληψη των χρηστών βιντεοπαιχνιδιών. Η ενασχόληση με τα παιχνίδια αυτά, εξηγούν, αυξάνει την απόδοση των παικτών όσον αφορά στη νοητική εγρήγορση, την οπτική και χωρική μνήμη, καθώς και σε εργασίες που απαιτούν επιμερισμένη προσοχή.

Η εξάσκηση με βιντεοπαιχνίδια, συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Directions in Psychological Science, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην επεξεργασία οπτικών και χωρικών πληροφοριών, καθώς και να αναστείλει την έκπτωση ορισμένων γνωστικών ικανοτήτων που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης.

Πηγή: United Press International

Ανάληψη ευθύνης για τα επεισόδια στην Καβάλα

Οι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ανέλαβαν την ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Καβάλα στις 16 Δεκεμβρίου 2009. Ακολουθεί η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, όπως την έστειλαν οι ίδιοι με email, στη zougla.gr.

«Όσες πόλεις ζουν στης ησυχίας τη θολή νέκρα, απ' τη δειλία τους έχουν βλέμμα θολό, δίχως λάμψη περηφάνιας»
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Για ποιο λόγο όλοι μας δουλεύουμε, για να ικανοποιήσουμε τις άρρωστες φιλοδοξίες του κάθε τραπεζίτη, για να σκύψουμε για ακόμη μια φορά το κεφάλι μπροστά στους χρηματολάγνους του Σ.Ε.Β. ? Αναρωτηθήκαμε ποτέ για ποιο λόγο τρέμουν όλοι τα δάνεια των τραπεζών?

Στις 6/12/08 η άρχουσα τάξη εδειξε το πραγματικά άρρωστο πρόσωπό της με μπάτσους να καταρρέουν πάνω στην ψυχολογική πίεση της ίδιας τους της εξουσίας. Πυροβολισμοί, συγκρούσεις, κοινωνική οργή, ένας πόλεμος ξεκίνησε σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που μας εξουσιάζουν. Η καταστολή έχει πολλά πρόσωπα και μας τα δείχνει κάθε μέρα.. οι μπάτσοι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα σχολεία, οι χώροι εργασίας, η εκκλησία, ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός !!!!

Την Τετάρτη 16/12/09 επιλέξαμε να χτυπήσουμε τους εξής στόχους: -alpha bank- τράπεζα κύπρου- -ταχυδρομικό ταμιευτήριο- -fb bank- -εθνική τράπεζα- -ένα όχημα της ΟΠΚΕ- (Κανένα κατάστημα και κανένα όχημα δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά.)

Μ΄ αυτή την πράξη μας δώσαμε φωνή σε όλους αυτους που υποφέρουν από την εμπορευματοποίηση της ζωής τους, τους σκλάβους των δανείων, τους οργισμένους μα φοβισμένους μικροαστούς, τους έντρομους νεαρούς από τη βία της αστυνομίας. Αυτή η πράξη μας ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να σεβαστούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας μικρής πόλης, πνιγμένη στα δάνεια και την αστυνομοκρατία.

Στις 6/12/09 η πόλη της Κάβαλας θύμιζε εικόνα σεναρίου από λατινοαμερικάνικη χούντα, με ακροβολισμένους κουκουλοφόρους μπάτσους, εξευτελισμούς μέσω προσαγωγών σε άτυχους περαστικούς και επίδειξη ένστολης δύναμης. Μπροστά από τα καταχρεωκοπήμενα καταστήματα της πόλης, άνανδροι πραίτορες χτυπούν την αξιοπρέπεια των κατοίκων. Ένστολοι σπονσοραρισμένοι από τον κόπο τόσων εργατών, κάνουν αισθητή την χυδαία τους όρεξη για βία και έλεγχο. Επιτέλους, ο κάθε μικροαστός θα γνωρίσει τη βία αυτού του κράτους. Θα χάσει τις ανέσεις του, τη βραδινή έξοδό του, το αμάξι του, το κεραμίδι του, την αξιοπρέπεια και περηφάνια του, τον εραστή του, θα χάσει τα παιδιά του και τέλος την ίδια του τη ζωή, αντίθετα από τους έχοντες που δεν θα χάσουν απολύτως τίποτα παρά μόνο θα κερδίσουν περισσότερους σκλάβους.

Ακόμα και σε μια πόλη σαν την Καβάλα είναι αισθητή η κρίση τους... ο χειμώνας είναι η αρχή των άλλων χειμώνων που θα ακολουθήσουν, γεμάτος ανεργία και καταστολή. Θα έρθουν οι μέρες που οι γονείς μας, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αδιάφοροι φίλοι μας και γνωστοί, θα είναι αυτοί που θα επιτίθενται στις τράπεζες και στους υπηρέτες αυτού του άρρωστου συφερτού και εμείς θα απολαμβάνουμε το θέαμα! Αιτία αυτού η οικονομική κατάσταση του νεοέλληνα, ο οποίος θα εξεγερθεί μόλις χάσει τα αγάθα που με τόσο κόπο απέκτησε, σαν τους τοξικομανείς που αναζητούν τη δόση τους. Η λύσσα μας θα γίνει και δικιά σας λύσσα. Τη βία τους τη νιώθουμε κάθε μέρα, καιρός να απαντήσουμε.

Δολοφονούν νέους ανθρώπους, οικονομικούς μετανάστες, έγκλειστους στα σοφρωνιστικά /ψυχιατρικά καταστήματα, εργάτες. Θα έρθει και η σειρά των αμέτοχων και αδιάφορων μικροαστών. Είμαστε τα παιδιά σας, αυτοί που φτιάχνουν τα σπίτια σας, τα καταστήματά σας, οι υπάλληλοί σας, τα αδέρφια σας, οι φίλοι σας, οι γνωστοί σας...είμαστε ανάμεσα σας. Δεν είμαστε αυτή η χυδαία συμμορία των τραπεζιτών, αστυνομικών, νταβάδων της καθημερινότητας.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΣ... ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ: Β.ΠΑΛΛΗ-Γ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ-Γ.ΒΟΥΤΣΗ-ΒΟΓΙΑΤΖΗ-Π.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-Η.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ Π.ΜΑΣΟΥΡΑ-Χ.ΧΑΤΖΙΜΙΧΕΛΑΚΗ-Μ.ΓΙΟΣΠΑ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΥΡΗΓΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΄09. ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ALFREDO BOΝANO ΚΑΙ Χ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟ.

Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν΄ αρνιέσαι ό,τι έχεις κάθε μέρα. Η ανώτατη αρετή δεν εϊναι να ΄σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία.
ΑΣΚΗΤΙΚΗ ,Νίκος Καζαντζάκης

ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Τον πρόεδρο των Τρικάλων κατηγορεί η ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τα επεισόδια

Κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση του ΠΑΟΚ με αυτή των Τρικάλων ξέσπασε μετά τον αγώνα των δύο ομάδων. Οπαδοί του ΠΑΟΚ θέλησαν να μπουν στο κλειστό των Τρικάλων, αλλά η αστυνομία τους παρεμπόδισε κάνοντας χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο και το παιχνίδι να διακοπεί δύο φορές.

Οι άνθρωποι των Τρικάλων υποστηρίζουν πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είχαν εισιτήρια και επομένως δεν δικαιούνταν να μπουν στο γήπεδο, ωστόσο, η διοίκηση του «Δικεφάλου» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλει για ανάρμοστη συμπεριφορά των πρόεδρο της θεσσαλικής ομάδας, Γιώργο Γιαννούλα.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει πως υπήρχαν οπαδοί της ομάδας που είχαν εισιτήρια και προσκλήσεις, αλλά δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο γήπεδο.

Αναλυτικά:

«Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ευχαριστεί τους φιλάθλους της ομάδας μας που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα στα Τρίκαλα, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο γήπεδο, λόγω της απαράδεκτης και προκλητικής συμπεριφοράς του προέδρου των Τρικάλων κ Γιαννούλα.

» Με απίστευτες μεθοδεύσεις, απαγορεύτηκε η προσέλευση στα εκδοτήρια για την προμήθεια εισιτηρίων, φιλάθλων του ΠΑΟΚ ακόμη και από την ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και η είσοδος στο γήπεδο ακόμη και όσων είχαν ήδη στην κατοχή τους εισιτήρια ή προσκλήσεις του αγώνα.

» Με την συμπεριφορά του ο κ. Γιαννούλας - και μόνο αυτός - και καταλύοντας κάθε έννοια φιλοξενίας, εκδίωξε από το γήπεδο υπάλληλο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, επειδή τόλμησε να φορέσει μπλουζάκι με το έμβλημα της ομάδας μας, ζήτησε ακόμη και την απομάκρυνση από το γήπεδο του προέδρου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και έγινε ουσιαστικά ο ηθικός αυτουργός της αναίτιας χρήσης δακρυγόνων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή -για μεγάλο διάστημα- του αγώνα. Είχε μάλιστα το θράσος να ισχυριστεί ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν αυτοί που έριξαν τα δακρυγόνα. ΕΛΕΟΣ.

» Τέτοιες συμπεριφορές κ. Γιαννούλα καταστρέφουν το μπάσκετ, είναι επικίνδυνες για το άθλημα και το πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω».

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά εξωπλανήτης σαν τη Γη

Ένας αμερικανός φοιτητής ανακάλυψε για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με το δικό μας πλανήτη και φαίνεται να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του (50% έως 75%) από νερό και καλύπτεται ίσως από έναν τεράστιο ενιαίο ωκεανό βάθους 15 χλμ., ενώ κατά το υπόλοιπο μέρος του αποτελείται από βράχους. Είναι ο μικρότερος, λιγότερο ζεστός και πιο "γήινος" εξωπλανήτης από όσους έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη ενισχύει τις πιθανότητες ότι υπάρχουν πλανήτες σε γειτονικά ηλιακά συστήματα, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ζωής.

Η νέα "Σούπερ-Γη" (με την κωδική ονομασία GJ1214b) έχει ακτίνα 2,7 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας, μάζα εξήμιση περίπου φορές μεγαλύτερη από τη Γη και όγκο 19 φορές μεγαλύτερο και βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό άστρο-νάνο (μια πλήρης περιφορά της διαρκεί 38 γήινες ώρες). Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης πιθανότατα διαθέτει μια πυκνή ατμόσφαιρα από υδρογόνο και ήλιο που μπλοκάρει το φως του ήλιου, με συνέπεια τα επιφανειακά ύδατά του να βρίσκονται σε μόνιμο σκοτάδι. Η πιθανότερη σύνθεση του είναι 75% νερό, 22% πυρίτιο και 3% σίδηρος (στον πυρήνα του).

Με εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφανείας 120 έως 282 βαθμών Κελσίου, ο εξωπλανήτης θεωρείται πολύ ζεστός για να έχει ζωή, επειδή βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο-ήλιο του (σε απόσταση μόλις 2 εκατ. χλμ) που πάντως είναι 3.000 φορές λιγότερο καυτός από το δικό μας ήλιο. Φαίνεται πάντως πως αποτελεί έναν πραγματικό "υδάτινο κόσμο", σύμφωνα με τον φοιτητή Ζάκορι Μπέρτα, του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν-Χάρβαρντ, ο οποίος έκανε πρώτος την ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature" (την ευθύνη της μελέτης είχε ο Ντέηβιντ Σαρμπονό του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το "Νιού Σάιεντιστ".

Ένα μέρος του νερού του εξωπλανήτη ίσως βρίσκεται με την εξωτική μορφή του "πάγου επτά", μιας κρυσταλλικής μορφής νερού, που υπάρχει υπό πίεση μεγαλύτερη των 20.000 φορών σε σχέση με την πίεση της γήινης ατμόσφαιρας.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MΕarth που στοχεύει στον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη αλλού στο γαλαξία μας και, γι' αυτό το λόγο, ήδη φοιτητές από όλο τον κόσμο παρατηρούν με επίγεια τηλεσκόπια (όχι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν οι "επαγγελματίες" ερασιτέχνες αστρονόμοι) περίπου 2.000 από τα πιο μικρά άστρα στον ουρανό για τυχόν ανίχνευση πλανητών σε τροχιά γύρω τους. Οποιοδήποτε άστρο εμφανίζει μειωμένη φωτεινότητα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι γύρω του περιφέρεται κάποιος εξωπλανήτης - ή περισσότεροι. Με τον τρόπο αυτό βρέθηκε και ο νέος υδάτινος εξωπλανήτης.

Το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους, υπό τον Σαρμπονό, θα είναι να στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" στον εξωπλανήτη για να μελετήσουν απευθείας την ατμόσφαιρά του και να δουν αν είναι κατοικήσιμος (τουλάχιστον από γήινους οργανισμούς…).

Νωρίτερα φέτος, το γαλλικό διαστημικό σκάφος CoRoT εντόπισε τον πρώτο εξωπλανήτη (τον CoRoT-7b) που πιθανότατα είναι βραχώδης. Ο υδάτινος εξωπλανήτης που βρέθηκε, είναι ουσιαστικά ο δεύτερος που μοιάζει με τη Γη.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ 121.000 ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ!

Βγαλμένο από τη χώρα του παραμυθιού μοιάζει ένα φωταγωγημένο με 121.000 λαμπιόνια σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδος του Βόλου. Συγκαταλέγεται δίχως αμφιβολία στα πιο εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα διακοσμημένα σπίτια στον κόσμο.

Θα το βρείτε στον δρόμο προς την Πορταριά. Η πρωτοβουλία ανήκει σε ιδιώτη από τη Θεσσαλονίκη που διατηρεί σπίτι στην περιοχή αυτή του Πηλίου και είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν κάτι ανάλογο.

Φέτος, ωστόσο, όπως αναφέρει, «το θέαμα θα ξεπεράσει κάθε ανθρώπινη φαντασία», μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους, με χιλιάδες λαμπιόνια, που θα αναβοσβήνουν σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα.

«Ηδη, όσοι περαστικοί έτυχε να αντικρύσουν τη φωτεινή διακόσμηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού από τις δοκιμές που έγιναν, εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα», δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, είναι τόσο αισιόδοξος για το αποτέλεσμα ώστε να προσφέρει, όπως λέει χαριτολογώντας, 100.000 ευρώ σε οποιονδήποτε του δείξει κάποιο άλλο σπίτι, που θα έχει καλύτερη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Στις 5.30 το απόγευμα θα ανάψουν στην εξωτερική όψη του σπιτιού και στον αύλειο χώρο του, 121.000 λαμπιόνια, τα οποία καλύπτουν τη διώροφη μεζονέτα 140 τ.μ. και δύο αυλές σε διαζώματα των 100 τ.μ. Τα δέντρα της αυλής θα είναι επίσης στολισμένα, τα μπαλκόνια του σπιτιού θα φωτιστούν σε διάφορα χρώματα, ενώ εντυπωσιακή θα είναι η είσοδος του αύλειου χώρου, με το κιόσκι σκεπασμένο σε γαλάζιους φωτεινούς χρωματισμούς. Στην αυλή, το έδαφος θα είναι πλήρως διακοσμημένο, ενώ έχουν τοποθετηθεί παραστάσεις, κατασκευασμένες με εκατοντάδες λαμπιόνια, όπως η μαμά αρκούδα με τα μωρά της, χιονάνθρωποι, Αϊ-Βασίληδες, αστερίες με πλοκάμια κ.ά.

Για την κατασκευή της συγκεκριμένης «υπερπαραγωγής» ο κ. Παπαδόπουλος εργαζόταν προσωπικά, με τη βοήθεια τριών φίλων του, τους τελευταίους τρεις μήνες, για περισσότερο από 10 ώρες κάθε μέρα, ενώ χρειάστηκε να κάνει ειδικές παραγγελίες τελάρων με φωτάκια και άλλα σχέδια από το εξωτερικό, με κόστος που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

Οσο για την ενεργειακή δαπάνη και το κόστος από την κατανάλωση ρεύματος, το υπολογίζει σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα: όταν το 2005 είχε χρησιμοποιήσει 70.000 λαμπιόνια, είχε δαπανήσει ρεύμα αξίας περίπου 1.500 ευρώ για την περίοδο των εορτών.

«Πιστεύω ότι παρέχω μία καλή υπηρεσία, με υψηλό κόστος και αξίζει τον κόπο. Είναι η χαρά και ο ενθουσιασμός που δίνει στα παιδιά. Από την προσπάθεια αυτή δεν κερδίζω χρήματα, αντίθετα ξοδεύω πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια. Δεν έχω δική μου οικογένεια και δικά μου παιδιά και έτσι μπορώ να προσφέρω λίγη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στους γύρω μου», επισήμανε ο ιδιοκτήτης.

Οι Αθήνες όλου του κόσμου συναντώνται

Το αστείο δεν εξαντλούνταν όσο κι αν είχε επαναληφθεί. «Από πού είστε;» θα ρωτούσαν οι ανυποψίαστοι περαστικοί τη χαρούμενη παρέα των Αμερικανών που την περασμένη εβδομάδα έκαναν βόλτα στα αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. «From Athens! Από την Αθήνα!» θα απαντούσαν με μια φωνή εκείνοι, για να εισπράξουν ακόμα ένα βλέμμα απορίας. «Κι όμως, η Αθήνα δεν είναι μόνο μία...» θα συνέχιζαν βάζοντας τα γέλια.

Ούτε καν δύο! Συνολικά 23 πόλεις στον κόσμο έχουν υιοθετήσει το όνομα της Αθήνας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στις ΗΠΑ. Γνωστότερη απ' όλες η Αθήνα της Τζόρτζια (ναι, αυτή που «βγάζει» το σύστημα κάθε φορά που πάμε να κλείσουμε ηλεκτρονικά αεροπορικό εισιτήριο!), με πληθυσμό 112.000, που της δίνει τον τίτλο της δεύτερης μεγαλύτερης «Αθήνας» στον κόσμο μετά τη δική μας. Μικρότερη, η Αθήνα του Ουισκόνσιν, ένα μικρό αγροτικό χωριό περίπου 1.000 κατοίκων. «Οι πόλεις μας είναι πολύ διαφορετικές, αλλά η καρδιά μας μοιάζει η ίδια», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού Τσακ Κόρνακ, όταν πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας μαζί με άλλους πέντε ομολόγους του από αντίστοιχες αμερικανικές «Αθήνες» προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η Συνάντηση Δημάρχων των Αθηνών του Κόσμου.

• Πρεσβευτές του ονόματος

Η πρωτοβουλία ανήκει στον μη κυβερνητικό οργανισμό World of Athens, που δημιουργήθηκε με στόχο τη δικτύωση όλων των πόλεων με το όνομα «Αθήνα», ώστε «να γίνουν όλες μαζί πρεσβευτές του ονόματος «Αθήνα» και ό,τι αυτό συμβολίζει για τις σύγχρονες κοινωνίες διεθνώς», όπως εξηγεί η πρόεδρός του κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Την προσπάθεια αγκάλιασε ο Δήμος της Αθήνας, που μαζί με την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών και τον ΕΟΤ συνδιοργάνωσαν την πρώτη αυτή Συνάντηση.

Και η πρώτη αυτή επαφή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. «Είναι καταπληκτικά εδώ! Τι ωραία χώρα που έχετε», είπε στην «Κ» ενθουσιασμένος ο αντιδήμαρχος της Αθήνας του Τενεσί Ουίλιαμ Πέρκινσον. (Και να σκεφτεί κανείς ότι έξω από το ξενοδοχείο τους εκείνη την ώρα έκαναν διαδήλωση τα σκουπίδια.) «Μακάρι να μη φεύγαμε τόσο σύντομα». Η πόλη του ονομάστηκε επισήμως Αθήνα το 1822, έπειτα από πρόταση τοπικού παράγοντα που υποστήριζε πως, από αυτά που είχε διαβάσει, ο τόπος θύμιζε την αρχαία Αθήνα. Σήμερα, η ταμπέλα που καλωσορίζει τον επισκέπτη γράφει: «Athens, Tennessee - Η φιλική πόλη».

• Θαυμασμός και αξίες

Ανάλογη και η ιστορία της Αθήνας του Ουισκόνσιν: Ονομάστηκε έτσι το 1890 εξαιτίας του θαυμασμού που έτρεφαν οι ιδρυτές της στην κλασική Αθήνα. «Και απ' ό,τι βλέπουμε, δεν είχαν άδικο», αναφέρει ο πρόεδρος κ. Κόρνακ. Ο δήμαρχος της Αθήνας της Πενσιλβάνια, Τζορτζ Ουάιτ, ήρθε στην Ελλάδα παρέα με την κόρη του. «Θα έχω να λέω για τους ανθρώπους εδώ», μας είπε εκείνη. «Η φιλοξενία σας είναι απαράμιλλη». Η δική της πόλη, στην πραγματικότητα μία κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων, δεν θυμίζει σε τίποτα την πολύβουη ελληνική πρωτεύουσα. «Θέλω να πιστεύω όμως ότι ακολουθούμε τις αξίες που πρεσβεύει».

Η δήμαρχος της Athens της Γεωργίας, Χάιντι Ντέιβισον, ήρθε στην Ελλάδα με τον «αέρα» της δημάρχου μιας πόλης που μπορεί να έχει δανειστεί το όνομά της από την ελληνική, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία. Με πολλά στοιχεία που παραπέμπουν στην κλασική Αθήνα (μέχρι και άγαλμα της θεάς Αθηνάς), η Άθενς της Γεωργίας φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (εξαιτίας του ρυθμού του κτιρίου του, άλλωστε, που θύμιζε τον Παρθενώνα, ονομάστηκε Αθήνα) και θεωρείται πόλη-πρότυπο του αμερικανικού Νότου. «Διαφέρουμε, μα είμαστε όλοι Αθηναίοι».

• Στόχοι και όραμα

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην 1η Συνάντηση των Δημάρχων των Αθηνών του Κόσμου, ο Δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Είμαστε υπερήφανοι, γιατί η πρώτη Αθήνα, την οποία επισκέπτεστε σήμερα, δεν έγινε γνωστή από τις πολεμικές της κατακτήσεις αλλά από τις κατακτήσεις του πολιτισμού της. Η έννοια της Αθήνας διαιωνίζεται με την παρακαταθήκη του αξιακού της κώδικα. Ενός κώδικα που σηματοδοτεί την ισοτιμία και την ισονομία των πολιτών, των γενεών και των φύλων. Και όλα αυτά μέσα από την εμπέδωση της αγάπης του πολίτη για την πόλη του και της υπερηφάνειας για τις κατακτήσεις του υλικού και πνευματικού πολιτισμού του.

Και δεν σταματάμε εκεί. Η παρακαταθήκη που εξ ονόματος μοιραζόμαστε, εκφράζεται στη σημερινή εποχή με το κοινό αίτημα για βιώσιμη ανάπτυξη, για αειφορική πρόοδο και για έμπρακτη ανατροπή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα είναι δική μας ευθύνη, με τις πολιτικές μας αποφάσεις, τις κοινές μας αξίες να τις κάνουμε πράξη, προκειμένου οι Αθήνες του Κόσμου να γίνουν πρότυπο, ώστε και άλλες πόλεις να μπουν στον Κόσμο της Αθήνας".

Στους στόχους, στα οράματα και στις μελλοντικές δράσεις του Δικτύου των Αθηνών του Κόσμου, αναφέρθηκε η πρόεδρος του «The world of Athens», Τατιάνα Καραπαναγιώτου.

.

* Να δώσει στους πολίτες των Αθηνών του κόσμου τη δυνατότητα επικοινωνίας και συμμετοχής στην οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου, ενωμένου και εμπλουτισμένου με την έννοια της πολυπολιτισμικότητας.

* Τη δημιουργία μιας συναίσθησης ενιαίας αθηναϊκής ταυτότητας που θα βασίζεται σε κοινές αξίες.

* Την καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών.

* Την επίσημη διαδικασία γνωριμίας των πόλεων των Αθηνών μεταξύ τους.

* Τη λειτουργία του δικτύου ως εργαλείο ανταλλαγής γνώσης, ιδεών και καλών πρακτικών σε επίπεδο πόλεων και πολιτών των Αθηνών του κόσμου.

* Τη δημιουργία προϋποθέσεων για μία συνεχή, σταθερή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Αθηνών του κόσμου.

• Μελλοντικές δράσεις

* 2η Συνάντηση Δημάρχων των Αθηνών του κόσμου

Με την 1η Συνάντηση Δημάρχων των Αθηνών του κόσμου, ο Κόσμος της Αθήνας σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς επίσημων συναντήσεων στις Αθήνες του κόσμου με στόχο αυτές να αποτελέσουν θεσμό. Επόμενος σταθμός προτείνεται να είναι η Athens, Georgia στις ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη γνωστότερη Αθήνα παγκοσμίως.

* Κατασκήνωση για τους νέους των Αθηνών του Κόσμου (Summer camp - Experience Athens)

Στη διαδικασία γνωριμίας με την Αθήνα είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπλέκονται οι νέοι. Το καλοκαίρι του 2010 θα υποδεχτούμε στην Αθήνα μας νέους από τις Αθήνες του κόσμου σε κατασκήνωση. Η εμπειρία αυτή θα αποσκοπεί στην εξοικείωση των νέων Αθηναίων του κόσμου με την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, μέσα από τη συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεων και τη γνωριμία με τα σημαντικότερα μουσεία και φορείς του πολιτισμού της Αθήνας.

* Δημιουργία portal των Αθηνών του Κόσμου (Athens of the World portal)

• Λεύκωμα των Αθηνών του Κόσμου (Athens of the World Book)

Πως "εξαφανίζονται" οι άσχημες μνήμες και ο φόβος

Αμερικανοί ερευνητές στο πεδίο της γνωσιακής νευροεπιστήμης κατόρθωσαν, για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά, να μπλοκάρουν μνήμες φόβου στον εγκέφαλο ανθρώπων, χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποιο φάρμακο, ανοίγοντας έτσι πιθανώς το δρόμο για εναλλακτικές μη φαρμακευτικές θεραπείες σε περιπτώσεις όπως το μετα-τραυματικό στρες.

Επίσης το κατόρθωμα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι μακροχρόνιες μνήμες μας είναι σταθερές, "παγωμένες" στον χρόνο και συνεπώς δεν υπόκεινται σε αλλαγές. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως είναι δυνατό, χωρίς φάρμακα, να αλλάξει μια μακροπρόθεσμη μνήμη, η οποία τελικά φαίνεται πως έχει πιο ρευστό και χειραγωγήσιμο περιεχόμενο από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Το επίτευγμα, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Φελπς του πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Βασίστηκε σε προηγούμενες ανάλογες έρευνες των ίδιων ερευνητών σε αρουραίους, οι οποίες είχαν επιτυχία και έτσι άνοιξαν το δρόμο για την εφαρμογή της νέας μεθόδου και στους ανθρώπους.

Η νέα τεχνική στηρίζεται στην ανακάλυψη ότι υπάρχει ένα "παράθυρο χρόνου" στο οποίο γίνεται επεξεργασία της μνήμης από τον εγκέφαλο μέχρι να αποθηκευτεί και αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, κάθε φορά που ανακαλείται η ίδια μνήμη. Σε αυτό ακριβώς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, πριν γίνει η αποθήκευση της μνήμης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επέμβουν για να την μπλοκάρουν με συμπεριφορικές τεχνικές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για να "σβηστούν" άσχημες μνήμες (κυρίως φόβου), όμως υπάρχουν παρενέργειες για τον εγκέφαλο, ενώ το αποτέλεσμα του "σβησίματος" δεν διαρκεί πολύ και η εκφοβιστική μνήμη επανέρχεται και ταλαιπωρεί τον άνθρωπο.

Τα πειράματα της ομάδας της Φελπς, αρχικά με τα πειραματόζωα και μετά με τους ανθρώπους, έδειξαν ότι είναι δυνατό οι παλιές μνήμες να μεταβληθούν ή και να σβηστούν, αλλά μόνο στη διάρκεια ενός πολύ συγκεκριμένου και μικρού χρονικού "παραθύρου" μετά την επανεργοποίηση της άσχημης μνήμης. Το "παράθυρο" αυτό κρατά από δέκα λεπτά έως έξι ώρες (κατά μέσο όρο μια ώρα) μετά τη στιγμή που ο άνθρωπος (ή το πειραματόζωο) έχει εκτεθεί ξανά στο αντικείμενο του φόβου του και προτού η τρομακτική μνήμη αποθηκευτεί ξανά στο νου του.

Δηλαδή, κάθε φορά, για παράδειγμα, που κάποιος βλέπει ένα φίδι, ο εγκέφαλος ανακαλεί τις αποθηκευμένες πληροφορίες και τα συναισθήματα σχετικά με προηγούμενες εμπειρίες του με τα φίδια, όμως πάντα εκείνη τη στιγμή υπάρχει ένα χρονικό "άνοιγμα" που η μνήμη είναι ευάλωτη σε "επαναξιολόγηση" με τρόπο τέτοιο που να αποθηκευτεί ξανά, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να συνοδεύεται από το συναίσθημα του φόβου.

Στη διάρκεια αυτού του "παραθύρου" οι ερευνητές εφαρμόζουν συμπεριφορικές-γνωσιακές τεχνικές επανεκπαίδευσης του φοβισμένου ατόμου, ώστε να του σβήσουν την τρομακτική μνήμη. Έλεγχοι που έγιναν μετά από έναν χρόνο, έδειξαν ότι η μέθοδος ήταν αποτελεσματική και οι άνθρωποι είχαν πια ξεπεράσει την άσχημη ανάμνηση και δεν φοβούνταν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που πρέπει να συμβαίνει, είναι ότι στη διάρκεια του χρονικού "παραθύρου" υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί πλέον μια ασφαλής και όχι μια εκφοβιστική μνήμη που να αφορά το ίδιο αντικείμενο.

Η Φελπς παραδέχτηκε ότι αυτό το πεδίο έρευνας είναι τελείως καινούριο και συνεπώς είναι ακόμα πρόωρο να εφαρμοστεί από τώρα σε περιστατικά ανθρώπων με σοβαρά άγχη και φοβίες, αλλά στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ο ΠΑΟ πρωταθλητής χειμώνα

Αρης-Ολυμπιακός 1-0:Στην εκπνοή του α' γύρου (15η αγωνιστική) του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του ήττα με 1-0 από τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και έτσι ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Κάμπορα στο 69'.

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 2-0:Σημειώνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε την ΑΕΚ με 2-0 και συνέχισε την ανοδική πορεία του, που τον φέρνει στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Τα γκολ της πελοποννησιακής ομάδας σημείωσαν οι Εντερ στο 10ο και Τσέζαρεκ στο 49ο λεπτό.

Ξάνθη-Ηρακλής 4-3:Σ' ένα ματς με πολλά γκολ και ανατροπή, η Ξάνθη νίκησε 4-3 τον Ηρακλή στα Πηγάδια. Τα γκολ της γηπεδούχου ομάδας πέτυχαν οι Ζίεντσουκ (18΄), Πόι (36΄), Στρμπα (42΄) και Λουτσιάνο με πέναλτι (56΄) και της φιλοξενούμενης οι Βουτσιάς (2΄), Σαρακατσάνος (28΄), Μιλάνο (81΄).

Πανθρακικός-Ατρόμητος 0-3:Με τον Ηλία Αναστασάκο να πετυχαίνει χατ-τρικ, σκοράροντας στο 35΄, στο 73΄ και στο 80΄, ο Ατρόμητος πέρασε νικηφόρα από την Κομοτηνή, επικρατώντας 3-0 του ουραγού Πανθρακικού. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 19 βαθμούς και απομακρύνθηκε από την ζώνη του υποβιβασμού.

Πανιώνιος-Καβάλα 1-2:Χάρη σε γκολ του Ονουάτσι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η Καβάλα πέτυχε μεγάλη νίκη με 2-1 επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 59΄ με πέναλτι του Μπάλαμπαν, αλλά η μακεδονική ομάδα απάντησε με τον ίδιο τρόπο, με σκόρερ τον Ρινκόν στο 86΄, και τελικά πήρε τη νίκη που τη φέρνει στους 22 βαθμούς, ισόβαθμη με τον σημερινό αντίπαλό της.

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0:Με νίκη ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, και ταυτόχρονα μέσα στο 2009 και σε συνδυασμό με την ήττα του Ολυμπιακού, αναδείχτηκε πρωταθλητής χειμώνα. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 4-0 στο ΟΑΚΑ του ΠΑΣ Γιάννινα και ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας, εν αναμονή της σημερινής δοκιμασίας του Ολυμπιακού με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα κριθεί ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα. Δύο γκολ για το «τριφύλλι» πέτυχε ο Σισέ (50΄ με πέναλτι και 75΄) και από ένα οι Βύντρα (80΄) και Χριστοδουλόπουλος (89΄).

Εργοτέλης-ΠΑΟΚ 0-2:Σημαντική εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί του δυνατού Εργοτέλη σημείωσε ο ΠΑΟΚ, δίνοντας συνέχεια στις τελευταίες πολύ καλές εμφανίσεις του. Στην αναμέτρηση ο "Δικέφαλος" έφτασε στο "τρίποντο" χάρις στα γκολ των Αραμπατζή (52΄) και Βιεϊρίνια (65΄).

Λεβαδειακός-Λάρισα 3-0:Εύκολη νίκη επί της Λάρισας με 3-0 σημείωσε στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας ο Λεβαδειακός. Η ομάδα του Κίκε Ερνάντεθ εκμεταλλεύτηκε ένα δεκάλεπτο πολύ καλής απόδοσης, αλλά και τα μοιραία λάθη του Πολωνού τερματοφύλακα Μάλαρζ, ο οποίος μάζεψε τρεις φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του μετά τα γκολ των Ταραλίδη (15΄), Μπάρκογλου (22΄) και Ναπολεόνι (25΄).

Η ιστορία του λουκουμιού στο πέρασμα του χρόνου

Με άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου, κανέλας και γεύση γλυκιά που χαρίζει απόλαυση στον ουρανίσκο έφτασε από τα σαράγια και τα χαρέμια των oθωμανών σουλτάνων μέχρι τις μέρες μας το λουκούμι, το μικρό αυτό γλύκισμα που ακόμη και σήμερα στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας συνοδεύει τον ψημένο στη χόβολη καφέ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστήρια.

Ο θρύλος λέει ότι …

Η ιστορία του τούρκικου λουκουμιού, αυτού που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν «Turkish Delight», ανάγεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή, ο καταγόμενος από το Καστάμονου ζαχαροπλάστης Χατζή Μπεκίρ επινόησε το λουκούμι όταν άκουσε το σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό. Έσπευσε στο μικρό ζαχαροπλαστείο, που είχε ανοίξει στο Μπαχτσέκαπι της Κωνσταντινούπολης, έριξε μέσα στο καζάνι νερό, ζάχαρη, αλεύρι, κιτρικό οξύ και ροδόνερο και άρχισε να το ανακατεύει για ώρες ολόκληρες μέχρι που έγινε ένα διάφανο, κολλώδες μείγμα, το οποίο έχυσε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αλειμμένη με αμυγδαλέλαιο, και το άφησε να κρυώσει. Ύστερα, το έκοψε σε μικρά κομματάκια, μια μπουκιά το καθένα, και τα πασπάλισε με ζάχαρη. Δοκίμασε το γλυκό, ήταν μαλακό και ευκολομάσητο. Είχε «γεννηθεί» το περίφημο ραχάτ λουκούμ που χάρισε το αξίωμα του αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού στον Χατζή Μπεκίρ.

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ ο Α΄, μην αντέχοντας την γκρίνια των γυναικών του και των εκατοντάδων παλλακίδων που είχε στο χαρέμι του, κάλεσε στο σαράι τού Τοπ Καπί τους καλύτερους ζαχαροπλάστες και τους ζήτησε να φτιάξουν ένα γλυκό που θα γλύκαινε τις γυναίκες ώστε να σταματήσουν τις φωνές και τα παράπονα. Το λουκούμι ήταν το γλυκό που επέλεξε.

Ο Χατζή Μπεκίρ

Ο Χατζή Μπεκίρ ξεκίνησε το 1777 από το Καστάμονου για να φτάσει στην Πόλη για να ανοίξει εκεί, στο Μπαχτσέκαπι, ένα μικρό εργαστήριο ζαχαρωτών και λουκουμιών και να εξελιχθεί σε αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού. Την τέχνη του συνέχισε ο γιος του, Μεχμέτ Μουχιντίν εφέντη, και ο εγγονός του, Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ. Μετά το θάνατο του Αλί Μουχιντίν Χατζή Μπεκίρ (απόγονου του πρώτου Χατζή Μπεκίρ) το 1974, κληρονόμησαν την επιχείρηση οι θυγατέρες του και τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο γαμπρός του, Ντογάν Σαχίν. Ο Σαχίν αναστήλωσε το μαγαζί του Χατζή Μπεκίρ στο Μπαχτσέκαπι και σήμερα είναι ακριβώς έτσι όπως ήταν όταν πρωτοάνοιξε.

Αναφερόμενος στα μυστικά της τέχνης του λουκουμιού ο Ντογάν Σαχίν λέει ότι η συνταγή δεν είναι κάτι σαν κρατικό μυστικό, αλλά είναι θέμα επαγγελματικού ήθους, επαγγελματικής λεπτότητας , επιλογής των πρώτων υλών και ψησίματος. «Η αρχή μας είναι να τηρούμε την παράδοση και το επαγγελματικό ήθος», υποστηρίζει.

Ο Χατζή Μπεκίρ, σύμφωνα με τον Σαχίν, χρησιμοποίησε αρχικά ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή μείγμα μελιού με πετιμέζι. Το 1811, όταν ένας Γερμανός δημιούργησε το νισεστέ (άμυλο) ο Χατζή Μπεκίρ το χρησιμοποίησε για να αντικαταστήσει το αλεύρι που έβαζε στα λουκούμια κι έτσι τους έδωσε μια σατινένια υφή.

Την εποχή που πρωτοδημιουργήθηκαν τα λουκούμια το όνομά τους ήταν «Ραχάτουλ Χουλκούμ» που σήμαινε "αυτό που ανακουφίζει το λάρυγγα". Το λουκούμι προέκυψε από την παραφθορά αυτής της ονομασίας. Στις αρχές του 18ου αιώνα ένας Άγγλος τουρίστας αγόρασε από την Κωνσταντινούπολη λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ και τα μετέφερε στην Ευρώπη. Επειδή δεν ήταν εύκολο να προφέρει την ονομασία «Ραχάτουλ Χουλκούμ» τα μετονόμασε σε «Turkish Delight».

Με το πέρασμα του χρόνου η τεχνολογία μπήκε και στην επιχείρηση λουκουμιών Χατζή Μπεκίρ. Τους εργάτες που ανακάτευαν επί ώρες ολόκληρες με τις κουτάλες τα καζάνια όπου έβραζε το μείγμα των λουκουμιών αντικατέστησαν οι μηχανές, ενώ η φωτιά από τα ξύλα που άναβαν κάτω από τα καζάνια αντικαταστάθηκε με φωτιά από προπάνιο.

Ο Χατζή Μπεκίρ έγινε σύμβολο μιας εποχής. Ο Μαλτέζος ζωγράφος Πρετσιόζι απεικόνισε τον Χατζή Μπεκίρ στο έργο του «Ζαχαροπλάστης», το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ μπήκαν στα τραγούδια και στις σελίδες της λογοτεχνίας. «Και του Χατζή Μπεκίρ λουκούμ ο αναστεναγμός του» τραγουδούσαν οι παλαιότεροι. Η Μαρία Ιορδανίδου δεν παρέλειψε να βάλει στις σελίδες της «Λωξάνδρας» τα λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ, ενώ η κόρη του εμίρη της Μέκκας πριγκίπισσα Μιχμπάχ Χαϊντάρ στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου της «Αραμπέσκ» με τίτλο «Ο δημιουργός του τούρκικου λουκουμιού» αναφέρεται στον Χατζή Μπεκίρ και το μαγαζί του.

Σύντομα, το λουκούμι ξεπέρασε τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε το αγαπημένο γλύκισμα του Μεγάλου Ναπολέοντα και πολύ αργότερα του Άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ ενώ λέγεται πως ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο δεν περνούσε μέρα χωρίς να φάει ένα λουκούμι. Από τη γοητεία του λουκουμιού δεν ξέφυγε ούτε η περίφημη κινηματογραφική «Τζίλντα» και σύζυγος του Αγά Χαν, η Ρίτα Χέιγουορθ. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος επέμενε να κάνει μία συνέντευξη μαζί της, αλλά αντιμετώπιζε τη μόνιμη άρνησή της. Τελικά, κατάφερε να πάρει τη συνέντευξη. Πώς; Προσφέροντας στη Χέιγουορθ ένα κουτί λουκούμια. Πρόσφατα, μια παιδική ταινία, «Τα χρονικά της Νάρνια», εκτίναξε στα ύψη τις πωλήσεις λουκουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όλοι έσπευδαν να δοκιμάσουν αυτό το γλυκό με το οποίο η Λευκή Μάγισσα της ταινίας δελέασε τα τέσσερα παιδιά που την πολεμούσαν.

Η τέχνη του λουκουμιού στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Πόλη στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες λουκουμοποιοί έβαλαν καινούργια στοιχεία στην κλασική συνταγή και τα λουκούμια έγιναν μέρος και της ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, τα λουκούμια παράγονται σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά εκείνα που φημίζονται είναι της Σύρου, το σουτσούκ λουκούμ της Κομοτηνής και μια παραλλαγή τους οι ακανέδες των Σερρών.

Τα λουκούμια της Σύρου

Την τέχνη του λουκουμιού την έφεραν στη Σύρο από την Κωνσταντινούπολη Χιώτες τεχνίτες οι οποίοι πρόσθεσαν στις πρώτες ύλες τη χιώτικη μαστίχα. Η πρώτη καζανιά στη Σύρο μπήκε το 1832, ενώ η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού ήταν του Σταματελάκη και εμφανίστηκε το 1837.

Λέγεται πως εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια μοναδικά είναι το υφάλμυρο νερό της Σύρου. Οι βιοτεχνίες λουκουμιών, που ήταν κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, (όπως ο Συριανός λουκουμοποιός Αντώνης Λειβαδάρας, ο νεότερος) αναπτύχθηκαν στη Σύρο από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60.

Ο παππούς και συνονόματος του Αντώνη Λειβαδάρα ξεκίνησε να φτιάχνει λουκούμια το 1923 και το 1933 βραβεύτηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 1936 πήρε βραβείο και στην Παγκυκλαδική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων. Στη συνέχεια, την τέχνη του τη συνέχισαν τα παιδιά του, Ανδρέας και Ευάγγελος και σήμερα τα εγγόνια του, Αντώνης και Βασίλης.

«Παλιά, τα λουκούμια τα φτιάχνανε σε καζάνια πάνω στο τζάκι και ανακάτευαν τα υλικά με ξύλινες κουτάλες. Αργότερα, το τζάκι το αντικατάστησε το πετρέλαιο και σήμερα χρησιμοποιούμε προπάνιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λειβαδάρας, που μεγάλωσε ανάμεσα στα λουκούμια, καθώς δούλευε τα καλοκαίρια στο εργαστήριο του παππού και του πατέρα του. «Από τότε», συνεχίζει, «η γεύση του λουκουμιού που φτιάχνουμε δεν άλλαξε. Βέβαια, παλιά υπήρχαν μόνο γεύσεις τριαντάφυλλο και μαστίχα. Στη συνέχεια φτιάξαμε λουκούμια και με άλλες γεύσεις όπως φιστίκι, σοκολάτα, καρύδια με μέλι, ινδική καρύδα, σουσάμι κλπ. Εκείνο που κάνει τα συριανά λουκούμια διαφορετικά από τα άλλα δεν είναι μόνο το νερό της Σύρου, αλλά και το γεγονός ότι εμείς χρησιμοποιούμε μαζί με το νερό και το άμυλο ζάχαρη και όχι γλυκόζη. Φυσικά, είναι και η τέχνη, πρέπει να είσαι συνέχεια από πάνω και να προσέχεις. Αλλιώς είναι να τα ψήνεις όταν φυσάει βοριάς και αλλιώς όταν φυσάει νοτιάς». Τέλος, ο Αντώνης Λειβαδάρας αποκαλύπτει πως ένα άλλο μυστικό είναι ότι εξακολουθεί να τηρεί τη δοσολογία που έχει από τη συνταγή του παππού του και να μετράει τα υλικά σε οκκάδες.

Τα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής

Τα περίφημα σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής παρασκευάζει σήμερα στο εργαστήριό του ο 29χρονος Χασάν Χασάν. Ο πατέρας του, Μεχμέτ Χασάν, ξεκίνησε το 1958 (σε ηλικία 15 ετών) να μαθαίνει την τέχνη του ζαχαροπλάστη-λουκομοποιού. «Εκείνη την εποχή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνταξιούχος σήμερα Μεχμέτ Χασάν, «δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για λουκούμια. Έμαθα την τέχνη εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Φεχμί. Αργότερα το 1970 άνοιξα δικό μου ζαχαροπλαστείο, αλλά επειδή το σουτζούκ λουκούμ άρχισε να έχει ζήτηση άφησα τη ζαχαροπλαστική και άρχισα να φτιάχνω μόνο λουκούμια». Εκείνο που κάνει το σουτσούκ λουκούμ να διαφέρει από τα άλλα, εξηγεί ο Μεχμέτ Χασάν, είναι τα περασμένα σε σπάγκο καρύδια που έχει στο εσωτερικό του και φυσικά η μορφή του που μοιάζει με σουτζούκι (μεγάλο λουκάνικο). Για να το φάει κανείς θα πρέπει πρώτα να το κόψει. «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστές, νερό και καρύδια, και φυσικά η τεχνική. Το μυστικό είναι στην τεχνική, αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το περιγράψω», προσθέτει ο Μεχμέτ Χασαν. Ο γιος του Μεχμέτ, ο Χασάν Χασάν, αν και σπούδασε πληροφορική, προτίμησε, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του. «Έμαθα πώς φτιάχνονται τα λουκούμια από πολύ μικρός, καθώς τα καλοκαίρια δούλευα στο εργαστήριο του πατέρα μου. Το σουτζούκ λουκούμ το έφτιαχναν ανέκαθεν στην Κομοτηνή, δεν ξέρω από πότε, αλλά ο πατέρας μου βελτίωσε τη συνταγή. Όταν βγήκε στη σύνταξη ανέλαβα εγώ την επιχείρηση και με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και σήμερα τα σουτζούκ λουκούμ και τα διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Χασάν Χασάν.

Οι ακανέδες Σερρών

Μια παραλλαγή των λουκουμιών είναι οι ακανέδες των Σερρών. Εκτός από ζάχαρη, νισεστέ και νερό περιέχουν και βούτυρο. Ο Αριστείδης Ρούμπος, παιδί προσφυγικής οικογένειας, έμαθε να φτιάχνει ακανέδες από τους Τούρκους που εκείνη την εποχή ζούσαν στο Λαϊλιά και άνοιξε μαγαζί το 1927. «Μικρό παιδί ακόμη έπαιρνε την τάβλα με τους ακανέδες κι έβγαινε να τους πουλήσει στο σταθμό των τρένων. Είχε φτιάξει μια παράγκα δίπλα στο σπίτι κι εκεί τους έφτιαχνε. Απ΄ αυτόν μάθαμε την τέχνη εγώ κι ο αδελφός μου, ο Δημήτρης», διηγείται ο Κωνσταντίνος Ρούμπος, γιος του Αριστείδη. Την τέχνη τη συνεχίζουν σήμερα στις Σέρρες τα εγγόνια Αριστείδη Ρούμπου, Γιώργος και Αριστείδης οι οποίοι φτιάχνουν καθημερινά φρέσκους ακανέδες που τους πουλούν μόνο λιανικώς στο μαγαζί τους.

«Το μυστικό των ακανέδων είναι το βούτυρο και φυσικά η τέχνη στο ψήσιμο και το βράσιμο. Χρησιμοποιούμε επίσης νισεστέ και ζάχαρη που παίρνουμε από το εργοστάσιο ζαχάρεως», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος που άρχισε να φτιάχνει ακανέδες από την ηλικία των 15 ετών. Αν και συνταξιούχος, πλέον, λατρεύει την τέχνη του και γι' αυτό ξυπνάει από τις 6.30 το πρωί για να ανάψει τα καζάνια. «Παλιά, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Επρεπε να ανάψουμε να κάρβουνα και να ανακατεύουμε για ώρες ολόκληρες με το χέρι. Από το ΄80 και μετά αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ρεύμα και μηχάνημα για να ανακατεύει το μείγμα. Όλα αυτά είναι μεγάλη ευκολία, όμως παλιά το βούτυρο ήταν από ζώα που έβοσκαν χορτάρι, το βράζαμε και μοσχοβολούσε. Σήμερα, τα ζώα εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες και τρέφονται με ζωοτροφές γι' αυτό κι έχει αλλάξει και η γεύση και η μυρωδιά του βουτύρου. Η συνταγή του ακανέ είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου, αλλά το βούτυρο δεν είναι πια αυτό που ήταν», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρούμπος.

Όσο για την ονομασία του ακανέ, θυμάται πως ο πατέρας του έλεγε ότι οι Τούρκοι τον έλεγαν «χακανέ χελβά» (σ.σ. πιθανόν να προέρχεται από το χακάν που τουρκικά σημαίνει πρίγκιπας, να ήταν δηλαδή ο χαλβάς του πρίγκιπα) και στη συνέχεια από παραφθορά έγινε ακανές.

CHART SHOW - ALPHA TV Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΡΕ ΣΥ ΝΑΤΑΛΙΑ.... ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΡΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΥΠΑΡΧΕΙ... ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΜΑΤΙΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ...

ΑΠΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΑΝ ΚΑΡΑΒΛΑΧΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ...

ΚΡΙΜΑ

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ SAXON, DEEP PURPLE ΔΗΛΑΔΗ...

ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΡΟΚ ΔΥΣΤΥΧΩΣ...................

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΟΚ ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΟΥ....