Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ζητούν πίσω την βασίλισσα

Η Αίγυπτος θα ζητήσει επισήμως την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης, που σήμερα εκτίθεται σε γερμανικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Κάιρο ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς "θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να μελετηθούν οι διατυπώσεις που πρέπει να γίνουν για να ζητηθεί επισήμως η επιστροφή του αγάλματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις επαφές που είχε με τη Φριντερίκε Ζέιφριντ, τη διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου και Συλλογής Παπύρων του Νέου Μουσείου του Βερολίνου.

Η προτομή, ηλικίας 3.400 ετών, βρέθηκε το 1912 στη νότια Αίγυπτο από το Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρτ. Η Αίγυπτος ζητά την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα.

Όπως είπε ο Χαουάς, το άγαλμα είχε καλυφθεί με πηλό για να μη διακρίνεται και στάλθηκε στη Γερμανία με πλοίο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Μπόρχαρτ σκόπιμα έγραψε ότι η προτομή ήταν πήλινη και ανήκε σε μια πριγκίπισσα ενώ γνώριζε πως επρόκειτο για ένα άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης, σκαλισμένο σε ασβεστόλιθο. Αυτό "αποδεικνύει ότι ο Μπόρχαρτ έκανε αυτήν την περιγραφή ώστε η Γερμανία να μπορέσει να κρατήσει το άγαλμα. Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας σύμφωνα με τις οποίες το άγαλμα έφυγε από την Αίγυπτο με ανορθόδοξο τρόπο και ότι έγινε απάτη από την πλευρά της Γερμανίας εκείνη την εποχή", πρόσθεσε. Το γεγονός ότι ο Γερμανός αρχαιολόγος το κράτησε κρυμμένο επί δέκα χρόνια προτού το παρουσιάσει στο κοινό είναι άλλη μια απόδειξη της παράνομης εξαγωγής του από την Αίγυπτο, σημείωσε.

Το Βερολίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το άγαλμα αποκτήθηκε νομίμως το 1913 και επιμένει ότι είναι επικίνδυνο να μετακινηθεί ένα "εύθραυστο" γλυπτό. Η Ζέιφριντ παρουσίασε μάλιστα το έγγραφο που αποδεικνύει, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ότι η Νεφερτίτη εξήχθη νομίμως από την Αίγυπτο.

Η προτομή εκτίθεται από τις 17 Οκτωβρίου στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου. Εκεί είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1924 αλλά κατόπιν μεταφέρθηκε στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο του Δυτικού Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου