Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Καταστροφές και κυκλοφοριακό χάος στην Ευρώπη από την κακοκαιρία

Τα χιόνια και το πολικό ψύχος έχουν προκαλέσει χάος στην Ευρώπη καθώς τα τρένα της Eurostar παραμένουν καθηλωμένα για δεύτερη ημέρα και στα... χιονοσκέπαστα αεροδρόμια οι πτήσεις ματαιώνονται η μία μετά την άλλη.
Έξι τρένα της Eurostar, με περισσότερους από 2500 επιβάτες, παρέμειναν ακινητοποιημένα επί 16 ώρες τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. "Δεν θα ξακινήσουμε ξανά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα τρένα θα διασχίζουν (τη σήραγγα της Μάγχης) με ασφάλεια" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράουν.
Σχεδόν κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από και προς την Ολλανδία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει εκδόσει έκτακτο δελτίο θυέλλης. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην Πολωνία αφού οι γραμμές έχουν παγώσει ή καταστραφεί από το κρύο.
Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλη την ήπειρο δίνουν μάχη για να μεταφέρουν τους επιβάτες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. "Μόλις καθαρίζουμε ένα διάδρομο για να φύγει μια πτήση αναγκαζόμαστε να τον ξανακλείσουμε λόγω του χιονιού", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Γιαν Βαν ντερ Κρούισε.
Στη Γερμανία, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα λόγω του παγετού ενώ το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Ντίσελντορφ, αναγκάστηκε να κλείσει σήμερα. Ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa από τη Φρανκφούρτη είπε ότι αναμένονται πολλές καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων, ιδίως στα δρομολόγια Φρανκφούρτη-Ντίσελντορφ και Βρυξέλλες-Άμστερνταμ.
Στη νότια Αγγλία, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον είχαν κλείσει για πολλές ώρες την Παρασκευή. Δρομολόγια ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ, λόγω του παγετού.
Στην Πολωνία, σύμφωνα με το κανάλι TVN24 που επικαλείται αστυνομικές πηγές, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι, εξαιτίας του ψύχους. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιπτώσεις έχει πέσει ακόμη και στους -18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Βουλγαρία περισσότερες από 220 πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Από δέντρα που ξεριζώθηκαν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και σε πολλά προάστια της Σόφιας. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στην πόλη Ζλάτογκραντ, υπερχείλισε ένα φράγμα και πλημμύρισαν τα υπόγεια πολλών πολυκατοικιών.
Στη Γαλλία, όπου η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και αύριο το βράδυ, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και -23 βαθμών Κελσίου.
Στη Μόσχα πάντως το θερμόμετρο ανέβηκε σήμερα από τους -26 στους -15 βαθμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πυκνό χιόνι που σκέπασε την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου