Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 500 Θεσσαλονικείς

Πρόκειται για άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, τα οποία εμπλέκονται σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους υποθέσεις, τις οποίες εξιχνίασε το ΣΔΟΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και των καταλογισμών και πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να γλιτώσουν τα χειρότερα, εφόσον αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο όσα ουσιαστικά υπεξαίρεσαν μέσω των παράνομων ενεργειών τους.

Εμπλοκή αθλητικών συλλόγων
Η πρώτη και σοβαρότερη υπόθεση αφορά τεράστια ποσά που υποτίθεται ότι διατέθηκαν σε αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης για τη διαφημιστική προβολή επιχειρήσεων. Όπως αποκάλυψε η έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τα ποσά τα οποία φαίνεται να δόθηκαν από επιχειρηματίες σε ομάδες της περιοχής για την προβολή των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πολύ μικρότερα. Μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος των χρημάτων, αντί να καταλήξει στα ταμεία των ομάδων, κατέληξε στις τσέπες κάποιων παραγόντων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επτά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και περίπου 700 επιχειρηματίες, αλλά επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν περίπου για τους πεντακόσιους. Στις ομάδες περιλαμβάνονται οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της Θεσσαλονίκης (ο ερασιτέχνης, όχι η ΠΑΕ), δύο από την ανατολική Θεσσαλονίκη, ισάριθμες από τη δυτική πλευρά και μία από τη βορειοδυτική. Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός αθλητικών σωματείων, ωστόσο επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν μόνον για επτά εξ αυτών.

Πώς στηνόταν το κόλπο
Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε υπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια, πλασματικές καταθέσεις σε τράπεζες, εκτροπή της διαδρομής των χρημάτων από τα ταμεία των σωματείων προς τις τσέπες των παραγόντων κ.ο.κ. Ως όχημα για τις παράνομες συναλλαγές χρησιμοποιήθηκε η διαφημιστική προβολή των επιχειρήσεων στις φανέλες ή στα γήπεδα των ομάδων. Η εξονυχιστική έρευνα του ΣΔΟΕ ανακάλυψε μεταξύ άλλων:
- Υπέρογκες υπερτιμολογήσεις. Βρέθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες εταιρεία εμφανίζεται να πλήρωσε ως και δεκαπλάσια ποσά σε σχέση με άλλη για τον ίδιο διαφημιστικό χώρο στη φανέλα της ίδιας ομάδας. Υπήρξε για παράδειγμα ομάδα η οποία εξέδωσε δελτίο ύψους 10.000 ευρώ για διαφήμιση μιας συγκεκριμένης φίρμας στη φανέλα της, ενώ για ακριβώς ίδια διαφήμιση άλλης εταιρείας η ίδια ομάδα εξέδωσε δελτίο ύψους 100.000 ευρώ! Όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα, το δεύτερο δελτίο ήταν πλασματικό και το ποσό ιδιαιτέρως παραφουσκωμένο.
- Πλασματικές καταθέσεις. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρηματίας εμφανίζεται να καταθέτει σημαντικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό μιας ομάδας και το αμέσως επόμενο λεπτό το ίδιο ποσό να βγαίνει από το λογαριασμό της ομάδας και να επιστρέφεται σε λογαριασμό του επιχειρηματία ή άλλου συγγενικού προσώπου του. Βρέθηκαν μάλιστα περιπτώσεις όπου η διπλή αυτή συναλλαγή έγινε χωρίς καν την εμφάνιση μετρητών!
- Περίεργες διαδρομές. Μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων τα οποία καταθέτονταν στους λογαριασμούς των ομάδων εκταμιεύονταν την ίδια ημέρα από τους παράγοντες-νόμιμους διαχειριστές και εκπροσώπους των σωματείων, προκειμένου να πληρώσουν τα έξοδα των ομάδων τους. Μόνον που, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις τα παραστατικά τα οποία εμφάνιζαν ως έξοδα ήταν πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τα χρήματα τα οποία είχαν βγει από τους λογαριασμούς. Όπερ σημαίνει ότι σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων κατέληγε στις τσέπες των παραγόντων. Όπως αναφέρει αξιόπιστη πηγή, «υπήρξε περίπτωση παράγοντα ενός σχετικά μικρού σωματείου στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε έξοδα περίπου 30.000 ευρώ, ενώ είχε κάνει ανάληψη από το λογαριασμό της ομάδας ποσού περίπου 200.000 ευρώ».

Συναλλαγές 200 εκατ. ευρώ
Η έρευνα του ΣΔΟΕ διεξήχθη σε δύο στάδια. Αρχικά ελέγχθηκαν οι ομάδες και εντοπίστηκαν οι περίεργες συναλλαγές, τα πλαστά τιμολόγια, οι πλασματικές καταθέσεις. Ακολούθως ελέγχθηκαν όλοι όσοι είχαν δοσοληψίες με τα εν λόγω σωματεία. Πρόκειται για περίπου 700 άτομα, επιχειρηματίες και προμηθευτές. Ενοχοποιητικά στοιχεία προέκυψαν για περίπου 500 εξ αυτών. Από τις παράνομες αυτές συναλλαγές, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2005-2008, το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε (λόγω της απώλειας ΦΠΑ και της σημαντικής έκπτωσης στο φόρο εισοδήματος, αφού οι διαφημιζόμενοι εμφάνιζαν τις παραφουσκωμένες διαφημιστικές δαπάνες ως έξοδα) κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν ήδη σε καταλογισμούς, δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για αρκετούς από τους παράγοντες. Όσον αφορά τους διαφημιζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι παραδέχτηκαν το έκνομο της συναλλαγής και συμφώνησαν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις καταβάλλοντας στο δημόσιο ταμείο το 40% (εάν πρόκειται για ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία) ή το 55% (εάν πρόκειται για ΕΠΕ ή Α.Ε.) της καθαρής αξίας του τιμολογίου. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Διαφορετικά αμέσως μετά θα τους αποσταλούν οι εκθέσεις ελέγχου για καταλογισμό, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες, ώστε να ακολουθηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία. Σημειώνεται πως σε περιπτώσεις όπου οι διαφημιζόμενοι δεν παραδέχτηκαν ότι συνέργησαν σε έκνομες πράξεις τούς επιβλήθηκαν ήδη τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στο στόχαστρο και 25 λαθραίοι σκαφάτοι
Η δεύτερη υπόθεση που διερεύνησε το ΣΔΟΕ αφορά μεγάλα και πανάκριβα σκάφη αναψυχής, τα οποία, παρότι χρησιμοποιούνται για ιδία χρήση, οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωναν ως επαγγελματικά. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην αγορά του σκάφους, καθώς και το ΦΠΑ που αφορά τα καύσιμα και τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας. Από τις έρευνες που έγιναν σε όλες τις μεγάλες μαρίνες της χώρας (σε Αττική, Πάτρα, Αρετσού, Χαλκιδική κ.α.) εντοπίστηκαν περίπου 500 τέτοιες περιπτώσεις. Εξ αυτών 25 αφορούν Θεσσαλονικείς, στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, εργολάβοι κ.ά.
Δηλώνοντας το ιδιωτικό σκάφος τους ως επαγγελματικό οι ιδιοκτήτες κέρδιζαν ως και 50.000 ευρώ μόνο από την απαλλαγή ΦΠΑ, ενώ επί σειρά ετών προμηθεύονταν καύσιμα και άλλα αναλώσιμα, χωρίς να καταβάλουν τους σχετικούς φόρους.
Από την έρευνα του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι, προκειμένου να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του σκάφους ως επαγγελματικού, οι κάτοχοι εμφάνιζαν συμβόλαια ενοικίασής του σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία αποκαλύφθηκε ότι ήταν συγγενείς τους ή υπάλληλοί τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων μόνον το 30% των σκαφών που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά προορίζονται πράγματι γι’ αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα είναι «μαϊμού».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής να δηλώσουν την πραγματική χρήση τους καταβάλλοντας μόνον τους φόρους που τους αναλογούν από ΦΠΑ και καύσιμα και γλιτώνοντας προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση εντός δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τους αναλογούντες φόρους. Σε όσους δεν προσέλθουν θα επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι από την έως τώρα διαδικασία νομιμοποίησης των σκαφών το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε περί τα 60 εκατ. ευρώ.

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου