Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Με πέτρες και τούβλα... εναντίον αστικών!

«Έκρηξη» επιθέσεων εναντίον λεωφορείων του ΟΑΣΘ καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν 21 κρούσματα, με τους δράστες να πετούν στα λεωφορεία από αβγά μέχρι... τούβλα.

«Οι επιθέσεις εναντίον λεωφορείων γίνονται συνήθως βραδινές ώρες, ωστόσο είχαμε κρούσμα ακόμη και μέρα μεσημέρι», αναφέρει η συγκοινωνιολόγος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), Χριστιάννα Κωνσταντινίδου. Η ίδια επισημαίνει ότι οι δράστες πετούν σε διερχόμενο ή σταματημένο σε φανάρι λεωφορείο πέτρες, αβγά, πορτοκάλια, τούβλα, μπουκάλια, κυβόλιθους και... ό,τι άλλο βρουν.

«Οι οδηγοί, αλλά και οι επιβάτες των λεωφορείων που δέχονται την επίθεση πανικοβάλλονται. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, είχαμε μόνον έναν ελαφρύ τραυματισμό ενός επιβάτη, από θραύσματα τζαμιού. Τα λεωφορεία, ωστόσο, παθαίνουν ζημιές, καθώς άλλες φορές σπάει το παρμπρίζ, άλλες κάποιο τζάμι, ενώ κάποιες άλλες οι πόρτες των αστικών μπαίνουν στο στόχαστρο των παραβατών», σημειώνει η κ. Κωνσταντινίδου.

21 περιστατικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΣΘ, τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφηκαν 21 επιθέσεις εναντίον αστικών. Εξι περιστατικά σημειώθηκαν σε λεωφορεία της γραμμής 72, που εκτελούν το δρομολόγιο Α. Σ. ΙΚΕΑ – Ν. Μηχανιώνα, όταν βρίσκονταν γύρω από το γήπεδο και το γυμνάσιο της περιοχής. Οι επιθέσεις έγιναν από εφήβους, μεταξύ 10.30 το βράδυ με 12 τα μεσάνυχτα. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις σημειώθηκε και ο τραυματισμός του επιβάτη.

Τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στα λεωφορεία της γραμμής 9, που εκτελούν το δρομολόγιο Ν. Σ. Σταθμός – Λαχαναγορά, από τις 9.30 μέχρι τις 10.30 το βράδυ, όταν τα αστικά διέρχονταν από τον οικισμό Αγία Σοφία στο Δενδροπόταμο.

Τα λεωφορεία της γραμμής 14, που εκτελούν το δρομολόγιο Ανω Τούμπα – Ν. Σ. Σταθμός, δε θα μπορούσαν να... τη γλιτώσουν. Δύο φορές έγιναν επεισόδια από οπαδούς που μπήκαν μέσα στα λεωφορεία και τα έκαναν... γυαλιά καρφιά. Κόπηκαν χειρολαβές, έσπασε το εκδοτικό μηχάνημα εισιτηρίων, η ξύλινη επένδυση της φυσούνας και πολλά καθίσματα καταστράφηκαν. Επεισόδια από οπαδούς έγιναν και σε δύο λεωφορεία της γραμμής 66 (Χαριλάου – Θέρμη).

Από ένα κρούσμα είχαμε σε λεωφορεία των γραμμών 34 (Α. Ηλιούπολη – Αριστοτέλους), 58 (Διασταύρωση Χορτιάτη – Ερμού – Βενιζέλου) και 56 (Ν. Σ. Σταθμός – Ωραιόκαστρο). Ολα σε βραδινές ώρες, εκτός από την επίθεση στο λεωφορείο της γραμμής 56, που έγινε στις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, από παιδιά 10 – 11 ετών, που πέταξαν αβγά στο αστικό.

Συλλήψεις

Την Τσικνοπέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πέντε επιθέσεις και είναι η πρώτη φορά που κάποιοι από τους δράστες συνελήφθησαν. Η μία επίθεση συνέβη κοντά στην Οσία Ξένη, στη Χαριλάου, και η Αστυνομία έπιασε τους ταραχοποιούς. Στη δεύτερη περίπτωση συνελήφθησαν επτά νεαροί από τη Μηχανιώνα επειδή πετούσαν αβγά σε λεωφορείο. Οι υπόλοιπες επιθέσεις έγιναν στην Πολίχνη, στο Ασβεστοχώρι και στο Φίλυρο.

«Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να συνετιστούν, διότι το κακό δε θέλει πολύ για να γίνει. Αρκεί αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις εναντίον των λεωφορείων να σκεφτούν ότι, αν χτυπήσει ο οδηγός, θα κινδυνέψουν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο αστικό την ώρα της επίθεσης, ακόμη και κάποιος συγγενής ή φίλος τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Κώστας Αγγελούδης, επισημαίνει τον κίνδυνο τραυματισμού, πέρα από την ψυχική οδύνη, όπως λέει, οδηγών και επιβατών. «Σποραδικά υπήρχαν τέτοιου είδους κρούσματα βίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως καταγράφεται έξαρση», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελούδης.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου