Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ενας πανεπιστημιακός μαγεύει με παραμύθια του τα παιδιά

ΒΙΒΛΙΟ. «Εχω την τύχη να ζω στον Βόλο, όπου το βουνό είναι δίπλα μας. Το Πήλιο, ήταν και συνεχίζει να είναι, παρ’ όλα όσα του έχουμε κάνει, ένας μαγευτικός τόπος. Πηγαίνεις μια βόλτα στο δάσος και οι ιστορίες έρχονται τρέχοντας να σε συναντήσουν. Τώρα μέχρι να φτάσουν στο χαρτί... είναι μια άλλη ιστορία!». Ο Κώστας Μάγος είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οταν έχει χρόνο, του αρέσει να κάνει βόλτες στο δάσος, να παρατηρεί τα πουλιά και να γράφει βιβλία για παιδιά. Γνώρισα το έργο του μέσα από τη γοητευτική ιστορία «Καλωσήρθες καρακάξα» (εικονογράφηση Χριστίνα Γαγγάδη) που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος ο Κώστας Μάγος ήταν έτοιμος να παρουσιάσει κι ένα δεύτερο βιβλίο: Το μουσικό παραμύθι «Ενας γάτος... μια φορά!» (εκδ. Εν πλω) σε κείμενο δικό του και της Γεωργίας Γκανάτσιου, εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα και μουσική της Τατιάνας Ζωγράφου.

Να συγκινούν

«Οπως τον καθένα που γράφει για παιδιά, με ενδιαφέρει οι ιστορίες μου να συγκινούν, να αγγίζουν τα παιδιά. Αυτό δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά δεν χαρίζουν κάστανα. Μπορεί να πιστεύεις ότι έγραψες την καλύτερη ιστορία και τα παιδιά να την προσπεράσουν αδιάφορα.

Απ’ την άλλη μια αδύναμη, με τη ματιά του συγγραφέα ιστορία μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών», ήταν μερικά από τα λόγια του Κώστα Μάγου σε συνομιλία του με την «Κ».

Τα στερεότυπα

Η διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο (με ειδίκευση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση) έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεματολογία των βιβλίων του. Η ιδέα για την ιστορία της καρακάξας γεννήθηκε με σκοπό να μιλήσει στους νεαρούς μαθητές του (όταν δίδασκε σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο) για το πώς δημιουργούνται και λειτουργούν οι προκαταλήψεις. Με θέμα τα στερεότυπα και τη διαφορετικότητα είναι κι ο «Ενας γάτος... μια φορά!» που διηγείται την ιστορία ενός γάτου του οποίου η γατοπαρέα τον κρατά μακριά γιατί το τρίχωμά του έχει παράξενο χρώμα.

«Ευτυχώς στο τέλος, επικρατεί η λογική, κάτι που δυστυχώς, δεν γίνεται πάντα στην πραγματικότητα...», λέει ο Κώστας Μάγος ο οποίος πιστεύει ότι «οι ιστορίες και τα παραμύθια αν προσεγγιστούν με τις κατάλληλες διδακτικές μεθόδους, μπορεί να γίνουν ένα αποτελεσματικό μέσο για να γίνουν πράξη οι αξίες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης».

Είναι πάντα ευχάριστο να ανακαλύπτεις τέτοιες εκπλήξεις στον χώρο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Ο Κώστας Μάγος είναι μια από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου