Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΑΕΙ σε «κόκκινο συναγερμό» Ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν έκτροπα εν όψει των εκδηλώσεων για τον φόνο Γρηγορόπουλου

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΡΑ. Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ...ΔΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ...

Εντονη είναι η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου εν όψει των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τα τραγικά γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα χθεσινά γεγονότα στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ενέτειναν τον προβληματισμό για τυχόν έκτροπα τις επόμενες ημέρες. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό», καθώς θεωρείται ότι οι εστίες κατάληψης εντός των ΑΕΙ μπορούν να αποτελέσουν ορμητήρια εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Βέβαια, τα φώτα στρέφονται στα ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας. Ηδη, χθες το βράδυ μετά την πορεία για τον αναρχικό Γιάννη Δημητράκη, ομάδα νεαρών μπήκε στη Νομική και άρχισε πετροπόλεμο προς τα ΜΑΤ. Νωρίτερα, είχαν προκαλέσει καταστροφές σε ένα σταθμευμένο όχημα και μία στάση λεωφορείου. Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν αποφάσισαν την κατάληψη της σχολής. Από την άλλη, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων σήμερα θα είναι υπό κατάληψη με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου. Κάτι που οι πρυτανικές αρχές κρίνουν ως θετικό, με δεδομένο βέβαια ότι οι φοιτητές θα καταφέρουν να προασπίσουν τον χώρο από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

Ευρύτερα, με απόφαση φοιτητικών συλλόγων υπό κατάληψη είναι περίπου 20 σχολές σε διαφορα ΑΕΙ της χώρας. Από την άλλη, σήμερα δεν θα λειτουργήσει η πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου χθες δόθηκε και η πρώτη ευκαιρία για πυροδότηση της έντασης. Η πρυτανεία αποφάσισε το ίδρυμα να παραμείνει κλειστό επ' αόριστον «λόγω των κρουσμάτων της νέας γρίπης» όπως έλεγε η απόφαση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 8 π. μ. Ουδείς πίστεψε ότι ο λόγος είναι η νέα γρίπη. Ολοι συνέδεσαν την απόφαση με την προσπάθεια της πρυτανείας να αποτρέψει την κατάληψη του ΑΕΙ από εξωπανεπιστημιακούς.

Η απόφαση, η οποία τελικά ανεκλήθη, προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών, που επιχείρησαν να εισέλθουν στο ίδρυμα. Λίγο μετά το μεσημέρι προκλήθηκαν, μάλιστα, περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ ομάδας φοιτητών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απομακρύνουν. Στον χώρο βρίσκονταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων (εν όψει της συνεδρίασης του συλλόγου), ενώ έσπευσαν και εκπρόσωποι του ΣΥΝ. Μάλιστα, μέλος του κόμματος φέρεται, με βάση αυτόπτες μάρτυρες, να είπε στον αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Κατσουλάκο ότι «θα έχεις πολύ σημαντικά προβλήματα με αυτά που κάνεις». Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ενέργεια καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που πυροδοτεί κλίμα έντασης στον ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων». Τελικά, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος. Βέβαια, έως αργά το βράδυ η ανησυχία ήταν έκδηλη μήπως η ΑΣΟΕΕ «καταληφθεί» από εξωπανεπιστημιακούς. Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ ενίσχυσαν την ανησυχία στο ίδρυμα, καθώς και τα γειτονικά κεντρικά ΑΕΙ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ψήφισμα του τομέα Δημοσίου Δικαίου, του οποίου διευθυντής είναι ο πρόεδρος της Νομικής κ. Θ. Φορτσάκης. Ο τομέας απευθύνεται ιδίως στην κυβέρνηση, αλλά και τις πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας «την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους για τον οριστικό εξοβελισμό των βάρβαρων αυτών φαινομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου