Δέκα χρόνια δυναμικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Δέκα χρόνια προτάσεων, συχνά πρωτόγνωρων για το κοινό της πόλης. Δέκα χρόνια δημιουργίας.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία το 2010 και ανάμεσα στους καλεσμένους του σημειώστε από την «Ωραία Κοιμωμένη» με… παγοπέδιλα και τον Μάρκο Πόλο καπετάνιο σε «Μουσικά Ταξίδια» μέχρι τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Κωνσταντίνο Ρήγο και το «Cedar Lake Contemporary Ballet» της Νέας Υόρκης. Αυτές είναι μερικές από τις 19 εκδηλώσεις και 49 παραστάσεις - συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010.
Εκπαιδεύοντας το κοινό
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Νίκος Αθηναίος υπογράμμισε: «Εδώ και μια δεκαετία έχουμε επικοινωνήσει μ' ένα νέο κοινό. Σίγουρα θα ήμασταν περισσότερο ικανοποιημένοι αν είχαμε προϋπολογισμό πέραν των 600.000 ευρώ -αυτός αντιστοιχεί στην επόμενη περίοδο- και αν μπορούσαμε να φέρουμε και τέσσερις μεγάλες ορχήστρες, αλλά δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι. Οχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αλλά σ' όλη την Ευρώπη. Νιώθουμε, όμως, ότι εκπαιδεύουμε και ένα νέο κοινό -με την έμφαση που δίνουμε σε δράσεις που αφορούν σε παιδιά και νέους- που θα φανεί σε βάθος χρόνου». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σ' έναν αυξημένο προϋπολογισμό, ενώ για το Β΄ Κτίριο όπως βλέπετε κοντεύει η αποπεράτωσή του και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία».
Το πρόγραμμα
Με μια «And all that Jazz… » βραδιά με τις Χαρά Κεφαλά (φωνή) και Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο) ξεκινά το πρόγραμμα (11/01, Δευτέρες στο Φουαγιέ). Συνέχεια με το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ταξιδεύοντας με ποίηση και μουσική» με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννη Κούτρα (17/01) και τον Κωνσταντίνο Ρήγο, που επιστρέφει στο ΜΜΘ με το χοροθέατρο «Οκτάνα» και το «Δάφνις και Χλόη» του Μορίς Ραβέλ (29,30 και 31 /01 και 2 και 3/02, συμπαραγωγή ΜΜΘ/Ελληνική Θεαμάτων).
Μουσικά ταξίδια
Ακολουθούν το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» (1/02, Δευτέρες στο Φουαγιε), ενώ στον κύκλο «Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» και «Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά» θα παρουσιαστεί «Η ιστορία των κρουστών με ήχους και εικόνες» (7,8,9,10 και 11/02). Στις διαδρομές των «Μουσικών ταξιδιών του Μάρκο Πόλο» θα μας ξεναγήσει το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» (21/02) και για τη συνέχεια θα απολαύσετε την «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι από το «Μπαλέτο στον Πάγο» της Αγίας Πετρούπολης. Συνέχεια με «Χορωδιακή μουσική για όμοιες φωνές από το ρομαντισμό έως σήμερα» από τον Νίκο Ζαφρανά (πιάνο) και τη χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (1/03, Δευτέρες στο φουαγιέ), ενώ έπεται συναυλία με το σχήμα «Zukerman Chamber Players» (6/03).
Αυτοσχεδιασμοί
Επόμενο στην σκηνή του ΜΜΘ ανεβαίνει το αμερικανικό συγκρότημα σύγχρονου χορού απ' τη Νέα Υόρκη «Cedar Lake Contemporary Ballet» (13 και 14/03), ακολουθεί τριήμερο αυτοσχεδιαστικού τζαζ σε επιμέλεια Φλώρου Φλωρίδη και η συναυλία «Διάλογοι για δύο κιθάρες» με τους Κυριακή Κόντη και Θανάση Παύλου (29/03, Δευτέρες στο φουαγιέ).
Στο πνεύμα των ημερών, τη Μεγάλη Τετάρτη 31 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το έργο του Χέντελ «Η Ανάσταση», έπεται συνομιλία βιολιού και τσέμπαλου -Σίμος Παπάνας και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος- (12/04, Δευτέρες στο Φουαγέ) και το 4ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (24-26/04, συνδιοργάνωση ΜΜΘ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ).
Παιδικές φωνές
Ο κύκλος «Δευτέρες στο Φουαγιέ» ολοκληρώνεται με το έργο του Θοδωρή Μοιρισκλάβο «Ptosis» με τους Λόλα Τότσιου, Κυριάκο Γκουβέντα, Κώστα Θεοδώρου, Θάνο Καζαντζή, Λουκία Παλαιολόγου και Θοδωρή Μοιρισκλάβο (3/05). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συναυλία της παιδικής χορωδίας του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» (5/05, χορηγός Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) και το «Philharmonia Quartett Berlin» και τον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο (12/06).
Αυλαία σε ρυθμούς τάνγκο με το μιούζικαλ «Tanguera from Buenos Aires» (14,15,16,17,18 και 19/05 - συμπαραγωγή: ΜΜΘ/Attract Productions).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου