Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Διαδηλώνουν στη μνήμη του Αλέξη

Το... χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν από σήμερα οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια.

Ηδη, χτες επτά φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ άναψαν «πράσινο φως» για καταλήψεις από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ τις επόμενες μέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί σε κλοιό διαδηλωτών.

Κλειστές σχολές

Στους δρόμους αναμένεται να βγουν σήμερα, την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Πέμπτη φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Χτες επτά φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ (Φυσικό, Εικαστικό, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονική, Μουσικών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και Θεάτρου) έλαβαν αποφάσεις για κλείσιμο των σχολών από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.

Η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. για τον απογευματινό, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί (στις 12.30 μ.μ.) στα Προπύλαια. Η εκπαιδευτική ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ, 12χρονη υποχρεωτική, δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και κατάργηση της βάσης του «10». Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ) προσανατολίζεται στην κήρυξη στάσης εργασίας και στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης, τη Δευτέρα (στις 12.30 μ.μ.), μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια μέρα, φοιτητικές παρατάξεις του ΑΠΘ καλούν σε προσυγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή, με στόχο να ενωθούν λίγο αργότερα με τους εργαζομένους και τους υπόλοιπους διαδηλωτές και να πραγματοποιήσουν κοινή πορεία, ενάντια στην κρατική βία, στο κέντρο της πόλης. «Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την κοινωνική έκρηξη, τα αιτήματα της νεολαίας παραμένουν ανεκπλήρωτα. Ζητάμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι και βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική που χτυπάει τη νεολαία και τους εργαζομένους», ανέφερε στον «Α» το μέλος της φοιτητικής παράταξης Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), Ηλίας Καραμπατζάκης.

Διαμαρτυρία της ΠΑΣΠ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνουν σήμερα, στις 2 μ.μ., η ΠΑΣΠ ΑΕΙ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ της Α' Θεσσαλονίκης, ενώ στις 3.30 μ.μ. θα επιδοθεί ψήφισμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία των φοιτητών και της νεολαίας θα συμμετάσχει και στο μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που θα τελεστεί την Κυριακή, στην Αθήνα.

«Η απονομή δικαιοσύνης και η τιμωρία του ενόχου που στέρησε τη ζωή από το νεαρό Αλέξη είναι το ελάχιστο που απαιτείται από μία ευνομούμενη Πολιτεία, αλλά και από το αίσθημα δικαίου μίας ανθρώπινης και δημοκρατικής κοινωνίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας, με προσυγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή. «Ζητάμε, επίσης, την εξάλειψη των φαινομένων που γεννούν τη βία», επισήμανε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτκας.

Διαμαρτυρία την Κυριακή

«Ενα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη». Με το σύνθημα αυτό οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές και άλλοι φορείς καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας, την Κυριακή, στη 1.30 μ.μ., με αφετηρία την Καμάρα, ενώ θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο της Δευτέρας, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τις δύο κινητοποιήσεις θα στηρίξουν, με τη συμμετοχή τους, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων οργανώνει καθιστική διαμαρτυρία την Κυριακή, στις 12.30 μ.μ., μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην Αθήνα, ενώ θα συμμετάσχει και στην πορεία της ίδιας μέρας με αφετηρία τα Προπύλαια.

Την προσεχή Πέμπτη

Λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη, δίνουν ραντεβού, στις 12 μ., μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και το Συντονιστικό των μαθητών. Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τα αιτήματα κατά της κρατικής βίας συνδυάζονται με διεκδικήσεις για τη δημόσια, δωρεάν παιδεία και για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου