Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Τις συσκευές GPS απειλούν τα κινητά τηλέφωνα

Η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογίας γεωγραφικού προσδιορισμού και εντοπισμού στα κινητά τηλέφωνα έχει καταστήσει δυσκολότερες τις συνθήκες για τις εξειδικευμένες συσκευές GPS.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες συσκευών GPS, θα χρειαστεί να κινηθούν γρήγορα και έξυπνα ώστε να ενσωματώσουν επιπλέον λειτουργίες στα προϊόντα τους, όπως η ενημέρωση για την κυκλοφορία των δρόμων σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένες σε ένα μέλλον που οι καταναλωτές θεωρούν τη δυνατότητα πλοήγησης στους δρόμους ως ακόμη μία εφαρμογή των τηλεφώνων τους. «Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η κατηγορία αυτή, όπως έκανε η Apple με το iPod Touch», εξηγεί ο Ρος Ρούμπιν, αναλυτής της εταιρείας NPD Group. «Η Apple μετέτρεψε τη συσκευή από ένα media player σε μια συσκευή που έχει και σύνδεση στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας νέες προοπτικές για το προϊόν».

Κάποιες εταιρείες, αντιλαμβανόμενες τις νέες προκλήσεις, έχουν ξεκινήσει να διευρύνουν τις δυνατότητες των GPS συσκευών τους, προσθέτοντας ασύρματη σύνδεση που επιτρέπει την εμφάνιση δεδομένων για την κίνηση στους δρόμους, τις τιμές των κοντινών πρατηρίων βενζίνης ή πληροφορίες για τον καιρό. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Berg Insight, περισσότερο από 80% των συσκευών GPS θα έχει ενσωματωμένες ασύρματες δυνατότητες μέχρι το 2015.

Τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν να δώσουν στους κατασκευαστές νέες πηγές εσόδων, καθώς θα μπορούν να δικαιολογήσουν την εφαρμογή συνδρομητικών μοντέλων στις υπηρεσίες που προσφέρουν, αφού αυτή τη στιγμή δεν χρεώνουν για τις βασικές υπηρεσίες χαρτογράφησης και προσδιορισμού πορείας.

Οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερη αλλαγή τη μεγάλη μείωση της τιμής τους, με αποτέλεσμα να είναι πλέον προσιτά στον οποιοδήποτε. Σύμφωνα με προβλέψεις, οι πωλήσεις συσκευών πλοήγησης θα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 19% για τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το 2008, και κατά 13% το 2010.

Και η Google στο παιχνίδι

Η αμερικανική εταιρεία πρόσφατα κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μία δωρεάν εφαρμογή που δίνει φωνητικές οδηγίες, όπως κάνουν πολλές συσκευές GPS. Η εφαρμογή προσφέρεται για το Droid Phone πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ πρόσφατα προσφέρεται και για τις συσκευές myTouch 3G και G1 της T-Mobile. Ταυτόχρονα, οι τρεις κύριοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, προσφέρουν υπηρεσίες πλοήγησης για τιμή που διαμορφώνεται ανάλογα με το συμβόλαιο.

Από την πλευρά του, ο Τέντ Γκάρτνερ, εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής πλοηγών GPS, επεσήμανε ότι αυτές οι εξειδικευμένες συσκευές θα εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό προϊόν για τους καταναλωτές. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων In-Stat, Φράνκ Ντίκσον, θεωρεί ότι οι καταναλωτές που δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει μια συσκευή GPS ή που δεν οδηγούν συχνά σε περιοχές που δε γνωρίζουν, ενδέχεται να μην ενδιαφέρονται για τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα GPS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου