Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Οι Βούλγαροι σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές των εορτών σε ορεινά θέρετρα και spa ξενοδοχεία της χώρας τους

Μεγάλη είναι η ζήτηση ταξιδιωτικών πακέτων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Βουλγαρία και αναμένεται, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, να έχουν κλείσει οι κρατήσεις, ενώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Παρά την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι Βούλγαροι θα περάσουν ένα τριήμερο σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με εγκαταστάσεις spa, ανέφερε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αποτίμησης του Τουρισμού, Ρούμεν Ντραγκόνοβ.

Πολλοί από τους Βούλγαρους που θα κάνουν διακοπές την περίοδο των εορτών, είναι εταιρικοί πελάτες, στους οποίους παρέχονται ειδικές εκπτώσεις, όταν κάνουν κρατήσεις για γκρουπ έξι και περισσότερων ατόμων. Οι μεμονωμένοι πελάτες, σε μικρότερο ποσοστό, αποφάσισαν να ταξιδέψουν την εορταστική περίοδο.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες παρατήρησαν σταθερή ροή κρατήσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία κινείται στα επίπεδα του 2008.

Γενικά, μικρό ποσοστό Βούλγαρων ταξίδεψε στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μειωμένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι.

Φέτος, οι Βούλγαροι προτιμούν να περάσουν τις διακοπές σε κάποιο θέρετρο της χώρας, παρά την αύξηση του κόστους διανυκτέρευσης κατά 3 λέβα, από το τρίτο τετράμηνο του 2008.

Τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα, Μπάνσκο, Παμπόροβο και Μπόροβετς στο εσωτερικό της χώρας και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας προσφέρουν πακέτα διαμονής τριών - πέντε και εννέα ημερών. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εγκαταστάσεις spa έχουν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου πληρότητα 100%.

Η τιμή για τριήμερο πακέτο διαμονής κυμαίνεται μεταξύ 600 λέβα και 1.500 λέβα.

Το 60% των Βούλγαρων προτιμά τριήμερη διαμονή και κατά μέσο όρο αναμένεται να ξοδέψουν για τις διακοπές 580 λέβα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντραγκάνοφ, δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για πακέτα μέτριου κόστους. Η ζήτηση αφορά είτε πακέτα με χαμηλό κόστος είτε ακριβά πακέτα.

Η Βουλγαρία μετά την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αναμένει αύξηση του αριθμού των τουριστών από τις δύο πρώτες χώρες.

Ο κ. Ντραγκάνοφ προέβλεψε αύξηση της τάξης του 20-25% της άφιξης των τουριστών από την ΠΓΔΜ.

Παρ’ ότι οι δύο αγορές έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τουρίστες από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.

Οι τουρίστες από χώρες της Ε.Ε. ταξιδεύουν στη Βουλγαρία κυρίως με πακέτα και αποφέρουν περισσότερα έσοδα, καθώς διαμένουν στη χώρα κατά μέσο όρο 10,2 ημέρες, ενώ οι τουρίστες από την ΠΓΔΜ 3,7 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου