Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Mαφία με οξύ και στη Θεσσαλονίκη ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

* 1Επίθεση αλά Κούνεβα στην καθαρίστρια Β. Μανωλοπούλου. Περιέλουσαν με καυστικό υγρό το αυτοκίνητό της. “Φοβάμαι για τη ζωή μου” λέει στη “Μ”.

Τρομοκρατημένες είναι οι καθαρίστριες που εργάζονται σε εργολαβίες δημοσίων υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη μετά την επίθεση που δέχτηκε 50χρονη, το αυτοκίνητο της οποίας άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό υγρό στην είσοδο του σπιτιού της στην Τούμπα.

* Δικαιώνεται η θέση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που λέει πως πρέπει να μπει τέρμα στις εργολαβίες, υπογραμμίζει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Τρομοκρατημένες είναι οι καθαρίστριες που εργάζονται σε εργολαβίες δημοσίων υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη μετά την επίθεση που δέχτηκε 51χρονη, το αυτοκίνητο της οποίας άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό υγρό στην είσοδο του σπιτιού της στην Τούμπα.
“Υποπτεύομαι πως πρόκειται για άνθρωπο, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της εργασίας μου, καθώς τη δεδομένη στιγμή είμαστε σε διένεξη με τους εργοδότες για τα μεροκάματα και την ασφάλισή μας”, υποστήριξε στη “Μ” η καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλου.
Η επίθεση στο αυτοκίνητο της γυναίκας (μάρκας Seat Ibiza), η οποία εργάζεται στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εργολαβίες που αναθέτει το δημόσιο. Με καυστικό υγρό άγνωστοι είχαν επιτεθεί, τραυματίζοντάς την σοβαρά, στη συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Αθήνα. “Άλλα ένσημα δίνουν τον έναν μήνα και τα μισά τον επόμενο, ενώ οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι”, κατήγγειλε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών και φυλάκων Ιωάννα Καλούση, η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της συναδέλφου της.
“Εχω τρομοκρατηθεί. Ευτυχώς όλη τη νύχτα έμειναν δίπλα μου άνθρωποι από το σωματείο και το εργατικό κέντρο”, τόνισε η κυρία Μανωλοπούλου. Η ίδια αντιλήφτηκε το καυστικό υγρό στις εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες του αυτοκινήτου της λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας, όπως είπε. “Είδα πιτσιλιές πάνω στο αυτοκίνητο. Ήταν ένα υγρό που δεν κατάλαβα αν ήταν νερό ή λάδι, απλώς, όταν πήγα να το πιάσω, έτσουξαν και κοκκίνισαν τα χέρια μου, γι’ αυτό και το έπλυνα”, περιέγραψε η 50χρονη στη “Μ”. Αντίθετα, από την αστυνομία ανακοινώθηκε χθες πως οι φθορές με το καυστικό υγρό προκλήθηκαν μεταξύ των ωρών 5 το πρωί έως 5 το απόγευμα της Δευτέρας και πως η μήνυση υποβλήθηκε τις πρωινές ώρες χθες.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
“Αμέσως μόλις το είδα, έριξα νερό, μην το ακουμπήσει κανείς και πάθει κάτι. Έβλεπα ότι το χρώμα φούσκωνε και κάλεσα την Άμεση Δράση γύρω στις 11 και κάτι το βράδυ”, επισήμανε η καθαρίστρια. Τόνισε πως μετά την έλευση της αστυνομίας και μετά τη δήλωση των αστυνομικών ότι πρόκειται για καυστικό υγρό πανικοβλήθηκε. “Σκέφτηκα ότι το τελευταίο διάστημα έγινα και εγώ μέλος του σωματείου και άρχισα να διεκδικώ να έχουμε ανθρώπινους μισθούς και κανονική ασφάλεια. Τώρα φοβάμαι πως απειλείται η ίδια η ζωή μου”, υπογράμμισε. “Δεν έκανα όμως τίποτε παράνομο”, συμπλήρωσε.
Στο επίπεδο των ερευνών, από χθες η αστυνομία συγκεντρώνει καταθέσεις συναδέλφων της καθαρίστριας, καθώς και ατόμων του περιβάλλοντός της, προκειμένου να φτάσει στα ίχνη των δραστών. Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας αναζήτησε δακτυλικά αποτυπώματα στο αυτοκίνητο της 50χρονης, ενώ συλλέχθηκε και υλικό, προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του καυστικού υγρού που έριξαν οι δράστες. Αξιωματικοί της Ασφάλειας χαρακτήρισαν “περίεργη” υπόθεση την επίθεση.


“Μας απειλούν καθημερινά”

Η 50χρονη εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια στην ίδια εταιρεία καθαρισμού και επιβεβαίωσε χθες πως δεν είχε άλλα προβλήματα πέραν των τελευταίων διεκδικήσεών της. “Δεν πρόλαβαν να με απειλήσουν, χτύπησαν αμέσως”, ισχυρίστηκε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ωστόσο οι επικεφαλής του σωματείου των καθαριστών επισημαίνουν πως οι απειλές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συναδέλφων τους στις εργολαβίες.
“Επικρατεί τρομοκρατία στον κλάδο μας”, υποστήριξε μιλώντας στη “Μ” η πρόεδρος των καθαριστών και φυλάκων Ιωάννα Καλούση. Μάλιστα το όνομα της 50χρονης ήταν στη λίστα καθαριστριών που διαβιβάστηκε από τους συνδικαλιστές στον εισαγγελέα τον περασμένο Ιανουάριο, με την καταγγελία ότι καταπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. “Μας απειλούν ότι θα μας μεταθέσουν. Ορισμένες αλλοδαπές τις απειλούν ότι θα τις καταγγείλουν στην αστυνομία για να απελαθούν. Έχουν φτάσει σε σημείο να κάνουν τηλεφωνήματα τις νύχτες σε σπίτια καθαριστριών, επειδή ζητάμε τα μεροκάματα και την ασφάλειά μας”, συμπλήρωσε η πρόεδρος.
Οι καθαρίστριες των εργολαβιών καταγγέλλουν πως το εργασιακό καθεστώς είναι απάνθρωπο και πως όλες είναι θύματα εκμετάλλευσης των εργοδοτών τους. “Έχουμε κάνει σε όλες τις υπηρεσίες καταγγελίες και δεν έγινε τίποτε ιδιαίτερο που να βελτιώσει την κατάσταση”, κατέληξε η κυρία Καλούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου