Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αυστραλία: Η ηπατίτιδα Β πιο αυξημένη στη Μεσόγειο

H ηπατίτιδα Β πλήττει ένα σημαντικό αριθμό Ελληνοαυστραλών, υποστηρίζει ο ομογενής Δρ. Νικ Κοντορίνης, επικεφαλής του Τμήματος Γαστροεντερολογίας και Ηπατολογίας του νοσοκομείου «Ρόγιαλ Περθ» (Royal Perth Hospital).

Ο δρ. Κοντορίνης υποστηρίζει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνοι που προέρχονται από άλλες χώρες, εκτός Αυστραλίας, ιδιαίτερα από την Ασία, την Αφρική και τη Μεσόγειο.

"Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο εξηγείται, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, ενώ σε κείνους που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία το ποσοστό ηπατίτιδας Β φτάνει το 1%, στην Ελλάδα είναι 3% - 4%", είπε ο ομογενής επιστήμονας.

Πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια, δεδομένου ότι στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα και η μόνη περίπτωση να εντοπιστεί ο ιός είναι με εξέταση του αίματος.

"Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος, προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από την ασθένεια αυτή, να ζήσουν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να γίνει η σωστή διάγνωση από τον παθολόγο και στη συνέχεια να έχει ο ασθενής πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν την ασθένεια του ήπατος", θα πει ο δρ. Κοντορίνης, τονίζοντας ότι το "φάρμακο Viread αποτελεί μια αξιόλογη εναλλακτική λύση στο θέμα της αντιμετώπισης της ηπατίτιδας Β, για το λόγο ότι είναι εύκολη - ένα χαπάκι τη μέρα- το κυριότερο όμως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στο ήπαρ".

Σύμφωνα με τον ίδιο, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό στις 90% των περιπτώσεων.

To νέο φάρμακο κατά της ηπατίτιδας Β, Viread, επιχορηγείται από την 1η Δεκεμβρίου, από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου