Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το αλκοόλ "κλειδώνει" το αυτοκίνητο

Μία νέα συσκευή με την ονομασία alkolock που είναι ενσωματομένη στο αυτοκίνητο , θα "κλειδώνει" τον κινητήρα εάν ο οδηγός είναι μεθυσμένος . Για να μπει σε λειτουργία το alkolock, ο οδηγός μπαίνοντας στο αυτοκίνητο του θα πρέπει να φυσήξει μέσα στη συσκευή και εάν τάχει "τσούξει" τότε το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστα!

Όπως είπε ο Αντόνιο Αβενόσο ,εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ΕΤSC) κατά τη διάρκεια ημερίδας του "Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς" , το 34% των οδηγών στην Ευρώπη , βλέπει θετικά τη νέα συσκευή "αυτοανίχνευσης" αλκοόλ. Ο κ. Αβενόσο πάντως τάσσεται υπερ της θέσπισης κοινού επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς , που δεν θα ξεπερνά το 0.5mg/ml.

Το alcolock λειτουργεί όπως το immobiliser.Όταν ο οδηγός θα έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, το alcolock θα το ανιχνεύει (μέσω του εκπνεόμενου από τον οδηγό αέρα) και δεν θα επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα!

Ήδη, alcolock έχει τοποθετηθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, αλλά και στα σχολικά λεωφορεία της Γαλλίας.

Η VOLVO TRUCKS είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που διαθέτει σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ το οποίο εγκαθίσταται εργοστασιακά και θα είναι διαθέσιμο στη Σκανδιναβία από τον επόμενο μήνα.

Το σύστημα αποτελείται από μία κεντρική μονάδα και μια φορητή μονάδα η οποία είναι εξοπλισμένη με επιστόμιο μιας χρήσης και μια οθόνη ενημέρωσης. Εάν η αναπνοή του οδηγού περιέχει ίχνη οινοπνεύματος ,η κεντρική μονάδα αποτρέπει την εκκίνηση λειτουργίας στον κινητήρα ,στο σύστημα αντλιών ή ανάφλεξης και επομένως το όχημα δεν ξεκινά.

Οπως ειπώθηκε η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης , αποδίδει καρπούς , με παράδειγμα την Αυστρία , όπου οι θάνατοι απο τροχαία , σημείωσαν μία μείωση της τάξης του 20%.

Με βάση τα ισχύοντα , κάθε χώρα , έχει θεσπίσει τα δικά της όρια για τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση αλκοόλ.Η Εσθονία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν τοποθετήσει το όριο αλκοόλ στο αίμα στα 0,2 mg/ml, ενώ η Λιθουανία στα 0,4 mg/ml. Στη χώρα μας, όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία το όριο είναι στα 0,5 mg/ml.

Υπάρχουν όμως και χώρες ,όπως η Σλοβακία , η Τσεχία, η Ρουμανία και η ουγγγαρία , όπου υπάρχει ολοκληρωτική απαγόρευση για χρήση , έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ στους οδηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου