Ή περίπου έτσι, αφού τα όποια καταστροφολογικά σενάρια έχουν αξία, μόνο στο Χόλιγουντ για να κόψουν εισιτήρια. Όμως, έχει αξία να αναφερόμαστε σε Διεθνείς μελέτες και έρευνες, που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.
Η Επιστημονική Επιτροπή για την έρευνα στην Ανταρκτική (SCAR), συστήθηκε από τα 35 μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίως. Στην τελευταία μελέτη – έρευνα, υπολογίζει ότι έως το 2100, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 1,4 μέτρα δηλαδή το διπλάσιο από ότι υπολογιζόταν πριν από δύο χρόνια. Και αυτό, φυσικά, αν εξακολουθήσει η άνοδος της θερμοκρασίας με τον ίδιο ρυθμό.
Μία τέτοια άνοδο της στάθμης, επισημαίνει η έκθεση, θα βυθίσει κάτω από το νερό νησιωτικά συμπλέγματα όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό και τα νησιά Τουβαλού στον Ειρηνικό. «Κινδυνεύουν» επίσης παράκτιες πόλεις όπως η Καλκούτα, η Ντάκα, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη, που πρέπει να διαθέσουν δισεκατομμύρια σε αντιπλημμυρικά έργα για να μην ερημώσουν.
Πάντως ακόμη και αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά μέσο όρο, 2 βαθμούς, το οποίο αποτελεί στόχο της Παγκόσμιας Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, τότε το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 50 εκατοστά, σε διπλάσιο επίπεδο απ’ ότι προβλεπόταν έως σήμερα από τη Διακυβερνητική του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η SCAR, επισημαίνει ότι οι έρευνες, υποτιμούν το λιώσιμο των πάγων της ανταρκτικής και των παγετώνων στην Γροιλανδία.
i-r
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου