Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η δεκαετία 2000-2009, η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη

Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. "Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά", εξήγησε.

Το έτος 2009 υπήρξε ένα από τα θερμότερα της δεκαετίας που τελειώνει και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει μια από τις πέντε ή έξι θερμότερες χρονιές στην ιστορία, αναφέρει και το αμερικανικό Ωκεάνιο και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο (NOAA).

"Τόσο η θερμοκρασία της γης όσο και της επιφάνειας των ωκεανών μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ανώτερη του μέσου όρου του 0,56 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές, και η πέμπτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ", λένε οι ερευνητές του NOAA το οποίο έχει αρχίσει να καταγράφει τις θερμοκρασίες από το 1880.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το NOAA εκτιμά ότι η δεκαετία 2000-2009 θα είναι «η θερμότερη δεκαετία στην ιστορία με θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 0,54 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο εκείνων του 20ου αιώνα.

Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται στο ελάχιστο για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2007, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι οι έκτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί, με 0,47 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από το φυσιολογικό το 2009, όπως και ο όγκος των βροχοπτώσεων. Αντίθετα, η εποχή των τυφώνων ήταν σχετικά ήρεμη, με εννέα τροπικές καταιγίδες και τρεις τυφώνες.

Από την πλευρά της, και η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσιοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες σταθμούς της, που αποδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

Οι στατιστικές αυτές δίδονται στη δημοσιότητα καθώς διεξάγεται στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που έχει στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 1500 σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,15 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

"Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και η υπερθέρμανση έγινε με γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως από τη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Πίτερ Σκοτ, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αυξάνονται οι θάνατοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η αύξηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν "πληγεί περισσότερο" την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.

Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008.

Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά "η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρεται στην έρευνα.

Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.

Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία "τρομερή" καταστροφή.

Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.



Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη

Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων που υποβλήθηκαν στο οικολογικό τεστ που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Siemens, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

Η πρωτεύουσα της Δανίας πήρε 87,31 πόντους, ενώ η Αθήνα 53,09 και το Κίεβο μόλις 32,33 σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Economist Intelligence Unit (EIU), μία εταιρεία ερευνών του βρετανικού περιοδικού The Economist, και δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που γίνεται στην Κοπεγχάγη.

Η Στοκχόλμη (86,56), το Οσλο (83,98), η Βιένη (83,34) και το Αμστερνταμ (83,03) βρίσκονται αμέσως μετά την Κοπεγχάγη στην κατάταξη που λαμβάνει υπόψη 30 δείκτες, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους της κάθε πόλης, το ποσοστό ανακύκλωσης, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.

Το Βερολίνο βρίσκεται στην 8η θέση (79,01), ακολουθούν οι Βρυξέλλες (78,01), το Παρίσι (73,21) και το Λονδίνο (71,56).

Κάτω από την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν (52,98), η Πράγα (49,78), η Κωνσταντινούπολη (45,20), το Ζάγκρεμπ (42,36), το Βελιγράδι (40,03), το Βουκουρέστι (39,14) η Σόφια (36,85) και το Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου