Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Είκοσι φωτοβολταϊκά πάνελ σε κτίριο του δήμου Βόλου

Με ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, εφοδιάστηκε το Κοινωνικό Κέντρο Ν. Παγασών του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου - ΔΟΥΚ.

Το σύστημα αυτό που εγκατέστησε ο Δήμος Βόλου αποτελείται από 20 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα παράγουν περισσότερες από 2.600 ΚWΗ ετησίως, αντισταθμίζοντας 2,3 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το αντίστοιχο διάστημα.

"Θελήσαμε, αυτός ο χώρος να αποκτήσει και μια άλλη διάσταση αυτή της οικολογίας και της βιωσιμότητας και για το λόγο αυτό για πρώτη φορά εγκαταστήσαμε αρμονικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο με τη χρήση φωτοβολταϊκού πάνελ", δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αλέκος Βούλγαρης.

Το σύστημα αυτό είναι πρωτοποριακό, όχι μόνο διότι σε ετήσια βάση θα παράγει 2.600 Κwh και με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια εξοικονόμηση ενέργειας στη λειτουργία του κτιρίου, αλλά και επειδή καταδεικνύεται ότι είναι δυνατόν, μικρής ηλικίας έργα εξοικονόμησης ενέργειας, να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στη χώρα μας και φυσικά στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε ο δήμαρχος Βόλου.

Ο κ. Βούλγαρης κατέστησε σαφές ότι οι δράσεις που εστιάζονται στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος θα συνεχιστούν. "Ο Δήμος Βόλου προχωρά στη διαμόρφωση του προγράμματος 'Εξοικονομώ' που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, την εξασφάλιση ήπιων μορφών ενέργειας, με το πρόγραμμα 'Εξυπνος λαμπτήρας', που υλοποιούμε ως Δήμος με δράσεις για τον κεντρικό φωτισμό της πόλης και τη μείωση της κατανάλωσης", υπογράμμισε.

"Παράλληλα- πρόσθεσε- βρίσκονται και άλλα προγράμματα σε εξέλιξη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, όπως η σταδιακή παρέμβαση σε υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Κοινός στόχος και συνισταμένη των παραπάνω είναι η εξασφάλιση ενέργειας για την πόλη, τα κτίρια, τον κοινόχρηστο φωτισμό".

Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ακόμη πως θα κατατεθεί, στην οργανωτική επιτροπή, συγκεκριμένη πρόταση για τη διοργάνωση των πρώτων "πράσινων" Μεσογειακών Αγώνων.

Η πρόεδρος του ΔΟΥΚ, κ. Ντίνα Παπαστεφάνου, ανέφερε από την πλευρά της πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δίνει μια νέα διάσταση στην μέχρι τώρα λειτουργία του Κοινωνικού Κέντρου των Αλυκών, ως κυψέλη δημιουργικής απασχόλησης, δεδομένου ότι "γίνεται παράλληλα κέντρο παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, αλλά και φυτώριο καλλιέργειας οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, για όλους τους συμπολίτες μας".

Σε πρώτη φάση, η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται προς κατανάλωση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, ενώ στόχος είναι η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Έχοντας ως σύνθημα "Βόλος-Πράσινη πόλη", η Δημοτική Αρχή έχει αρχίσει να υλοποιεί σταδιακά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να γίνει ο Βόλος σημείο αναφοράς και υπόδειγμα "πράσινης πόλης".

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βούλγαρος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, που εκπονεί ο Δήμος, για τον προορισμό των αερίων του στα προγράμματα παραγωγής ενέργειας από το βιοαέριο που παράγεται στο ΧΥΤΑ, αλλά και από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου ΔΕΥΑΜΒ.

1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ καλό να γίνονται τέτοιες ενέργειες που περιλαμβάνουν τα φωτοβολταικα, γιατί είναι πολύ χρήσιμα για τη χώρα μας ιδιαίτερα σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή