Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τέσσερις ληστείες σε διάστημα δέκα ωρών

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η μικροεγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διαπράχθηκαν τέσσερις ληστείες σε διάστημα μικρότερο των δέκα ωρών. Παρομοίως έχουν πληθύνει και οι διαρρήξεις σπιτιών, που μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έφτασαν τις 3.138.

Απανωτές είναι οι επιδρομές ληστών στην Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή ήταν καταστήματα ψιλικών, ακολούθησαν χρυσοχοεία και τώρα οι ληστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο. “Τώρα πλέον φοβόμαστε. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι μπορεί να ληστέψουν και εμάς. Άλλωστε στα ξενοδοχεία ειδικά τη νύχτα δεν υπάρχουν χρήματα”, τόνισε στη “Μ” ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Ιωάννης Γιαννούσης, υπάλληλος του οποίου έπεσε θύμα ληστείας λίγο πριν από τις 3 χθες τα ξημερώματα.

Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κασκόλ και κρατώντας όπλα, μπήκαν στη ρεσεψιόν και ακινητοποίησαν τον ξενοδοχοϋπάλληλο. “Δώσε τα λεφτά” τού είπαν μόνο, σύμφωνα με τις περιγραφές συναδέλφων του στη “Μ”. Ο άτυχος 35χρονος τα μόνα χρήματα που είχε ήταν 150 ευρώ που κρατούσε ο ίδιος και άλλα 200 ευρώ που υπήρχαν στο ταμείο και τα παρέδωσε στους ληστές. “Τώρα δεν θα αφήνουμε ούτε πενηντάρικο”, παρατήρησε ο ξενοδόχος. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι του ξενοδοχείου επισήμαναν πως την περίοδο αυτή, λόγω των γιορτών, τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα και από τύχη οι ληστές δεν βρήκαν μπροστά τους κάποιον επισκέπτη, παρότι η ώρα ήταν προχωρημένη. “Τα ξενοδοχεία είναι ευάλωτα, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, αφού δεν κρατάμε χρήματα”, υπογράμμισε ο κ. Γιαννούσης.

Λίγες ώρες πριν, το βράδυ της Δευτέρας, δύο ληστές εισέβαλαν σε σουπερμάρκετ της οδού Λιτοχώρου και με την απειλή όπλων άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν στα ταμεία, περίπου 360 ευρώ, και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Θύμα ληστείας έπεσε λίγο αργότερα και ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών στην οδό Μ. Ασίας στον Εύοσμο. Ένα άτομο, που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, κρατώντας όπλο τον ακινητοποίησε και άρπαξε 400 ευρώ από το ταμείο και δύο κινητά τηλέφωνα. Ο δράστης διέφυγε πεζός.

Η Ασφάλεια διερευνά και καταγγελία 64χρονου εμπόρου τσιγάρων ότι το μεσημέρι της Δευτέρας δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστους που τον ακολουθούσαν με επιβατικό αυτοκίνητο, οι οποίοι με χρήση σωματικής βίας τού άρπαξαν χαρτοφύλακα που περιείχε 50.000 ευρώ. Η καταγγελία έγινε στην αστυνομία το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όπως περιέγραψε ο έμπορος, η επίθεση έγινε στη διασταύρωση των οδών Ζιργάνου και Ερυθρού Σταυρού, στην Καλαμαριά, την ώρα που έφευγε από τα γραφεία της εταιρείας του.

Στις Σέρρες εντοπίστηκαν δύο ανήλικοι 14 και 16 χρόνων, καθώς και ένας 28χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τρεις κλοπές και δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία του νομού μέσα σε οκτώ ημέρες το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι τρεις κατηγορούμενοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η ανησυχία των αρχών ασφαλείας εντείνεται, καθώς τις ημέρες των γιορτών, ειδικά μετά την καταβολή των δώρων στους υπαλλήλους, αναμένεται να αυξηθούν τα φαινόμενα ληστειών και διαρρήξεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ισχύσουν έκτακτα μέτρα με ενίσχυση των πεζών και των εποχούμενων περιπολιών στις γειτονιές.

Αλλωστε και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη σύσκεψη με δημάρχους της ανατολικής Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, ανακοίνωσε την ενίσχυση του αριθμού των δικυκλιστών που θα εποπτεύουν περιοχές εκτός του κέντρου και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, ειδικά στα ανατολικά, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ειδικά με συνεχή περιστατικά διαρρήξεων, ενώ παράλληλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις λόγω της μεγάλης έκτασης που έχουν να καλύψουν, αλλά και λόγω της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν έντονη ανησυχία. Είναι ενδεικτικό πως στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια ζήτησαν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. “Να αγοράσουμε ακόμη και εμείς αυτοκίνητα τύπου τζιπ και να τα δώσουμε στην αστυνομία, για να τα χρησιμοποιεί στις περιοχές μας, όπου υπάρχει μόνο ένα περιπολικό”, τόνισαν. Ορισμένοι μάλιστα άφησαν αιχμές ότι, αν δεν ασφαλιστούν σε εταιρείες σεκιούριτι, τις επόμενες ημέρες σπίτια δημοτών θα γίνουν στόχοι διαρρηκτών.

Η ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζει τη νέα αντιεγκληματική πολιτική, όπως αυτή σχεδιάστηκε από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αστυνομικοί διευθυντές όλης της χώρας. “Αστυνομικοί στο δρόμο”, είναι το σύνθημα που δίνει ο υπουργός, ο οποίος επιχειρεί να μειωθούν οι θέσεις αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα-στόχους, αλλά και να μειωθούν τα λεγόμενα πάρεργα, με τα οποία ασχολείται η ΕΛΑΣ, όπως είναι η επίδοση κλήσεων για δικαστήρια, η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, οι έλεγχοι σε καταστήματα και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημερινές ανακοινώσεις θα οριοθετηθούν στόχοι για τη μείωση της μικροεγκληματικότητας, διαφορετικοί ανά νομό, και θα ανακοινωθεί η αύξηση των πεζών περιπολιών στις περισσότερες αστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη των ληστειών του δρόμου. Παράλληλα, πρόκειται να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων στην περιφέρεια στα πρότυπα του νέου σχεδίου “Καποδίστριας ΙΙ”. Ουσιαστικά, όπως εξηγούσε ο κ. Βούγιας, κάθε νέος δήμος θα διαθέτει ένα ισχυρό αστυνομικό τμήμα, που θα προκύψει από τη μείωση των σημερινών, τα οποία είναι διασπαρμένα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι δήμοι να έχουν και δεύτερο τμήμα, σε περίπτωση που η μεγάλη τους έκταση και ο πληθυσμός τους το επιβάλλουν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η αύξηση των αδικημάτων που εντάσσονται στη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το 2009 η αύξηση των ληστειών καταστημάτων και προσώπων αναμένεται να φτάσει το 42% στο τέλος του χρόνου σε σχέση με το 2008.

Μόνο το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση 36% σε σχέση με πέρυσι. Στο 15% αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το τέλος του 2009 η αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων και των κλοπών στη Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με πέρσι. Το πρώτο εννεάμηνο το ποσοστό αύξησης στα συγκεκριμένα αδικήματα έφτασε το 11,5%. Αντίθετα μειωμένες σε ποσοστό 60% είναι οι ληστείες τραπεζών.

Οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται από μήνα σε μήνα αποδεικνύονται από τα επιμέρους στοιχεία που αναλύονται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καταγράφηκαν 3.138 διαρρήξεις σπιτιών σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, όταν αυτός ο αριθμός το ίδιο διάστημα του 2008 δεν υπερέβαινε τις 2.500.

makthes


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου