Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Περικοπές στα Χριστουγεννιάτικα δώρα

Λιγότερα δώρα θα κάνουν φέτος τα Χριστούγεννα σε φίλους και συγγενείς πάνω από τέσσερις στους δέκα Βορειοελλαδίτες (ποσοστό 41,8%), με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο γενναιόδωρες όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και τους άνδρες να είναι πιο επιφυλακτικοί.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας «Interview», που πραγματοποιήθηκε στις 7-11 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 405 ατόμων, στο πλαίσιο των στατιστικών μετρήσεων του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Η έρευνα αποτυπώνει ακόμη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Βορειοελλαδιτών, σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα, ακύρωση πολλών σχεδίων για ρεβεγιόν ή ταξίδια, αλλά και πιο διστακτική χρήση των πιστωτικών καρτών.

Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 13% των ερωτηθέντων (11,1% στους άνδρες και 14,6% στις γυναίκες) δήλωσαν πως φέτος δεν θα αγοράσουν δώρα για τα παιδιά.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, μόλις το 4,7% θα ξοδέψει φέτος περισσότερα για δώρα σε φίλους-συγγενείς, ενώ στα περσινά επίπεδα θα κινηθεί το 53,5%.

Το 44,2% χαρακτηρίζει ως χειρότερη σε σχέση με πέρυσι την οικονομική του κατάσταση τα φετινά Χριστούγεννα και μόνο το 12,8% διάγει «καλύτερες ημέρες». Αμετάβλητη θεωρεί τη οικονομική του κατάσταση το 43%, των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Στο μεταξύ, σε ...απεξάρτηση από το πλαστικό χρήμα φαίνεται ότι στοχεύουν οι Βορειοελλαδίτες, καθώς σε ποσοστό 43,5% απάντησαν πως φέτος θα χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα λιγότερο, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 33,9% θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και το 22,6% περισσότερο.

Πάντως, ποσοστό 16,3% των Βορειοελλαδιτών δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναβάλλουν καμία αγορά εξαιτίας της κρίσης, με πιο αποφασισμένες τις γυναίκες (σε ποσοστό 22% δεν θα αναβάλλουν καμία εορταστική αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 11,1%).

Το 27,9% των ερωτηθέντων θα αναβάλλει φέτος αγορές ένδυσης-υπόδησης, λόγω οικονομικής στενότητας, με πιο «σφιχτοχέρηδες» του άνδρες: το 31,1% των ανδρών δεν θα αγοράσει φέτος ρούχα και παπούτσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 24,4%.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στη διασκέδαση (το 44,2% θα αναβάλει το ρεγεβιόν) και τα ταξίδια (47,7% δεν θα ετοιμάσει βαλίτσες). Ακριβά θα πληρώσουν την κρίση και οι ηλεκτρονικές/ηλεκτρικές συσκευές και τα κοσμήματα/αξεσουάρ.

Σχεδόν το 49% των ερωτηθέντων δεν θα αγοράσουν υπολογιστή, 51,5% θα αναβάλουν την αγορά κινητού τηλεφώνου, το 52,3% δεν θα αποκτήσει τηλεόραση, κάμερα, συσκευή dvd κτλ, ενώ το 53,5% θα "ξεχάσει" την προοπτική απόκτησης νέων κοσμημάτων και αξεσουάρ._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου