Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΕΕ: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία

Καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ποτέ διότι έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χθες από το Νανγίνγκ της Κίνας ο κ. Αλμούνια, ενώ απέδωσε τη διεύρυνση του spread στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στη διεθνή κρίση και στις αναταράξεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο για να δανειστεί, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μηδενικός λόγω της στήριξης της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρεοκοπίας στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στο Ντουμπάι, το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κληθεί, αύριο και την Τετάρτη, να πείσει τις Βρυξέλλες για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «27» την έναρξη της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και – κυρίως – στη δημοσιονομική διαχείριση.

Εντωμεταξύ, σε σημερινό του άρθρο του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει και έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε μπροστά με τις από καιρό καθυστερημένες πολιτικές μεταρρυθμίσεων», γράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας, όπως ο προϋπολογισμός του 2010 που προβλέπει μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, η κατάθεση νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και η έναρξη του διαλόγου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ζητά, ωστόσο, πίστωση χρόνου από τις αγορές. «Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων που ελήφθησαν σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον. Έτσι μέχρι να γίνει αυτό σαφές σε όλους, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα από τους ετέρους της είναι στην ουσία “αναστολή της δυσπιστίας"», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου