Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Στη νύχτα του Αλέξη...

Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και, όσο πλησιάζει η 6η Δεκεμβρίου, η νεολαία δηλώνει αποφασισμένη να τιμήσει τη μνήμη του με κινητοποιήσεις.

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μέσω συνελεύσεων που συγκαλούνται από σήμερα θα λάβουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Το κλίμα στα σχολεία και στις σχολές είναι καυτό, καθώς αναμένεται κύμα καταλήψεων τις επόμενες ημέρες.
Στην Αθήνα σε σύσκεψη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 19 του μηνός, αποφασίστηκαν η οργάνωση πορείας διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου (Προπύλαια, 1.30 μ.μ.), καθώς και η στήριξη και η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου (Προπύλαια, 12 μ.). Ανάλογες πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Οι φοιτητές οργανώνουν τη συμμετοχή των συλλόγων τους στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου με τα δικά τους πολιτικά αιτήματα. Προτείνοντας καταλήψεις στις γενικές συνελεύσεις, θέλουν, όπως σημειώνουν, να διασφαλίσουν το άσυλο απέναντι στην ενδεχόμενη προσπάθεια της πρυτανείας να κλείσει τις σχολές κάποιες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη. Οι φοιτητές καλούν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να στηρίξει τις διαδηλώσεις, ζητώντας τον αφοπλισμό της αστυνομίας. Η Ελένη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, υποστηρίζει ότι, «όπως για τους φοιτητές, έτσι και για ολόκληρη την κοινωνία, η 6η του Δεκέμβρη αποτελεί ημέρα συμβολικής και ιστορικής μνήμης και όχι μία ημερομηνία πολιτικού μνημόσυνου». Για την ίδια και αρκετούς συμφοιτητές της η ημέρα είναι το εφαλτήριο για νέους αγώνες και συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις. Η κατεύθυνση από την πλευρά των φοιτητικών συλλόγων είναι να διαδηλώσουν και στις 6 αλλά και στις 7 του Δεκέμβρη, οπότε θα διοργανωθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εναντίον των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Οι μαθητές των περισσότερων σχολείων ετοιμάζονται για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη και τη διαδήλωση στις 7 του Δεκέμβρη. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για ενδεχόμενες καταλήψεις και τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. «Ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου συζητήσαμε όλοι μαζί και αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε κατάληψη στο σχολείο μας, για να αποδώσουμε τιμή στον Αλέξη, για να μην ξεχάσουμε αυτή τη δολοφονία», δηλώνει ο Αντρέας, μαθητής του 2ου λυκείου Θεσσαλονίκης. «Ο διευθυντής είναι μαζί μας στην κατάληψη, ενώ θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να περάσουμε και το δικό μας μήνυμα για τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση της παιδείας», καταλήγει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται να συντονιστεί με μαθητές και φοιτητές ενόψει των συλλαλητηρίων στις 6 και 7 Δεκεμβρίου με τρίωρη στάση εργασίας. Η Εύα Τζένου, καθηγήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της 5ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δηλώνει: «Η 6η Δεκεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για τη δολοφονία ενός μαθητή, ενός μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας, και μία ημέρα, για να αντιδράσουμε απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό. Όλοι μαζί χρειάζεται να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου αστυνομικού και να καταδικάσουμε την κρατική βία και καταστολή. Μεγάλο κομμάτι των καθηγητών αναμένει από την ΟΛΜΕ να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7 Δεκεμβρίου, για να μπορέσουμε να πορευτούμε μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα συντονιστικά των μαθητών».

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ομάδες αντιεξουσιαστών από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σερβία ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου έπειτα από «διαδικτυακά καλέσματα» των ελλήνων αντιεξουσιαστών. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναρχικές ομάδες επικοινωνούν μεταξύ τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Κύρια πύλη εισόδου αναμένεται να είναι το λιμάνι της Πάτρας, ενώ ο αριθμός των ατόμων που θα ταξιδέψουν είναι αδιευκρίνιστος.

Η ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ
Στις 20 Ιανουαρίου 2010 θα γίνει η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη στο πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο Άμφισσας για την ανθρωποκτονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.
Το αίτημα της μητέρας του αδικοχαμένου μαθητή Τζίνας Τσαλικιάν προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε να γίνει στην Αθήνα η δίκη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου έγινε η δίκη των μελών της «17Ν» και του «ΕΛΑ», τέθηκε στο αρχείο. Ως επιχείρημα έθεσε τη «δυσχερέστατη έως και αδύνατη» μετάβαση της ιδίας και των δικηγόρων της στην Άμφισσα, ενώ χαρακτήρισε «ανέφικτη» τη μετάβαση και τη διαμονή των μαρτύρων, που στην πλειονότητά τους είναι ανήλικοι μαθητές.
Οι δύο κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου, το οποίο υπάγεται στην περιφέρεια του εφετείου Λαμίας, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ο Επ. Κορκονέας και της απλής συνέργιας στην πράξη του συγκατηγορουμένου του ο Β. Σαραλιώτης.


ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 6 Δεκεμβρίου 2009
Ανήμερα του Αγίου Νικολάου ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων μαζί με φίλους του, για να πάει σε μία γιορτή, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του 37χρονου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ανατριχιαστικά την εκτέλεση του νεαρού από τον ειδικό φρουρό, ο οποίος «είδε» στο πρόσωπο του 15χρονου τον εχθρό. Η είδηση εκείνου του Σαββάτου μεταδόθηκε πολύ γρήγορα μέσω sms και e-mail, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να αρχίσουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους.
Τη Δευτέρα η ΠΟΣΔΕΠ κήρυξε τριήμερη απεργία, ενώ φοιτητές και μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Στις 9 Δεκεμβρίου ο Αλέξης κηδεύεται στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου συνοδεία χιλιάδων φίλων του. Προξενεία και πρεσβείες της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες σημειώθηκε στο ελληνικό προξενείο του Βερολίνου, όπου νεαροί Έλληνες και Γερμανοί έκαναν κατάληψη για αρκετές ώρες στο κτίριο και κρέμασαν πανό, το οποίο έγραφε «Το κράτος δολοφονεί» και πέταξαν ανακοινώσεις σε διάφορες γλώσσες.
Εν τω μεταξύ οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται, με περισσότερα από 400 σχολεία να βρίσκονται υπό κατάληψη.
Στις 16 του μηνός νεαροί ακτιβιστές πραγματοποίησαν κατάληψη στο στούντιο της NET, διακόπτοντας το δελτίο ειδήσεων και αναρτώντας πανό, το οποίο έγραφε: "Σταματήστε να κοιτάτε/Βγείτε όλοι στους δρόμους". Την επόμενη ημέρα ένα τεράστιο πανό βρίσκεται κρεμασμένο στο βράχο της Ακρόπολης, καλώντας σε τέσσερις γλώσσες τους νεαρούς να αντισταθούν εναντίον της καταστολής. Το πανό κρέμασαν μέλη της νεολαίας του ΣΥΝ. Παράλληλα νέοι εργάτες και άνεργοι προχώρησαν σε κατάληψη της ΓΣΕΕ με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των διαδηλώσεων και την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.
Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου ακόμη ένας 16χρονος μαθητής πυροβολήθηκε από άγνωστο, πυροδοτώντας το ήδη τεταμένο κλίμα. Νωρίτερα η ΕΛΑΣ είχε επιδοθεί σε αλόγιστη χρήση χημικών και αναίτιες συλλήψεις κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Μία μέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συναυλία κατά της κρατικής καταστολής στα Προπύλαια με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Οι "γιορτές" των Χριστουγέννων βρίσκουν πάνω από 150 πανεπιστημιακά τμήματα σε κατάληψη, ενώ περισσότερα από 700 σχολεία σύμφωνα με την ΟΛΜΕ είχαν κλείσει πολύ νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου