Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης έρχονται τον Οκτώβριο

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης θα έρθουν -πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο- σε όλες τις γειτονιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκτός από την Τσιμισκή όπου ήδη υπάρχουν, και στην Τριανδρία και στην Τούμπα δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κάδοι θα τοποθετηθούν όσο το δυνατόν συντομότερο στην Ανω Πόλη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αποκομιδή απορριμμάτων, όπως συνέβη πριν το καλοκαίρι, καθώς η υπηρεσία λειτουργεί εύρυθμα. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά «αυτή τη στιγμή θα αρχίσει η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο, εκτός από την Τσιμισκή, όπου υπάρχουν ήδη, και στην Τριανδρία. Θα πάρουμε μια ανάσα και μετά θα τοποθετηθούν κάδοι στην Τούμπα. Από την 1η Οκτωβρίου θα τοποθετήσουμε 1.460 κάδους ανακύκλωσης στην πόλη που έχουμε παραλάβει. Ολα αυτά θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο». «Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στην Ανω Πόλη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται από την αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης η χωροθέτηση των σημείων που θα τοποθετηθούν- από τις επόμενες ημέρες και έως το τέλος του 201- οι περίπου 1500 μπλε κάδοι, που θα στείλει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Ηδη, στη διάθεση του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται τρία απορριμματοφόρα από την ΕΕΑΑ, τα οποία θα ξεκινήσουν τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η ενημέρωση των νοικοκυριών και η διανομή κατάλληλων φυλλαδίων στους δημότες, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα υλικά, που θα μπορούν να πετούν στους μπλε κάδους.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και τοποθετήθηκαν, ενδεικτικά, μπλε κάδοι, στις οδούς Τσιμισκή, Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου και μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ αντικαταστάθηκαν οι παλιοί γκρι με νέους. Τα πρώτα στοιχεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους περίπου 620 αρχικούς κάδους, στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ενθαρρυντικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15% των ανακυκλώσιμων υλικών.
Μεσα στους στόχους είναι μέσα στο 2012 να τοποθετηθούν συνολικά 5000 μπλε κάδοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και στην Άνω Πόλη.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης
Τα υλικά που μπορούν να ρίχνουν οι δημότες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες), αλουμινένια (κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.), γυάλινες συσκευασίες (νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων), πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ
περιτυλίγματος) και λευκοσιδηρές συσκευασίες (γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα).
Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα, όσες μπορούν να είναι διπλωμένες, ενώ τα καπάκια πετιούνται ξεχωριστά από τα μπουκάλια. Οι δημότες αδειάζουν τα υλικά στον κάδο από τη σακούλα και κατόπιν μπορούν να πετάξουν και τη σακούλα προς ανακύκλωση.
Στη συνέχεια, ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα ειδικά Κέντρα Διαλογής, που λειτουργούν γι αυτό το σκοπό. Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή. Τα ανακυκλώσιμα υλικά ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου