Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Όχι πάλι τα ίδια!

Αθήνα 7.30 το πρωί. Εκατοντάδες άνθρωποι, στριμωγμένοι στα βαγόνια του ηλεκτρικού κατεβαίνουν στις δουλειές τους. Σταθμός Αττικής, Βικτώριας, Ομόνοιας. Κάποιοι κοιτάζουν αδιάφορα τους συνεπιβάτες τους, ορισμένοι διαβάζουν εφημερίδα, άλλοι ακούν μουσική.

Κι όμως σήμερα είναι διαφορετικά. Το προδίδει η έντονη μυρωδιά που ερεθίζει τα ρουθούνια όλων μόλις οι πόρτες ανοίξουν. Το προδίδει όμως και η ανυπομονησία με την οποία το ετερόκλητο πλήθος κατευθύνεται στις εξόδους, σαν για να προλάβουν να φτάσουν, να δουν. Μόλις «αναδύονται» από τους υπόγειους σταθμούς του κέντρου, κοντοστέκονται και παρατηρούν αμήχανοι. Στην Ομόνοια, η πρώτη εικόνα είναι το μισοκαμένο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, εργάτες να πηγαινοέρχονται σκουπίζοντας σπασμένα τζάμια, αποκαΐδια. Στο Σύνταγμα, το καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην οδό Ακαδημίας, οι διαλυμένες τράπεζες. Πολλοί δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά του καμένου και καλύπτουν με μαντήλια τη μύτη και το στόμα. Αλλοι φορούν λευκές προστατευτικές μάσκες. Σαν η καταστροφή να έκανε τους ανθρώπους περισσότερο κοινωνικούς. Σχολιάζουν ο ένας με το άλλο, μιλούν με τους καταστηματάρχες, ακόμα και οι ηλικιωμένοι τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά. Πολλοί τηλεφωνούν σε γνωστούς και φίλους, αναμεταδίδοντας την εικόνα.

Αθήνα, 8.30 το πρωί. Μπροστά από το καμένο κτίριο στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας με την οδό Σταδίου, δεκάδες εργαζόμενοι έχουν έρθει για δουλειά και φυσικά στέκονται αμήχανοι μπροστά στα αποκαΐδια. «Μπήκαν μέσα ο διευθυντής και δύο προϊστάμενοι να δουν πώς είναι η κατάσταση. Εμείς απλώς περιμένουμε», λέει η κ. Ιωάννα Οικονόμου, εργαζόμενη στη Νομαρχία Αθηνών. Στο κατάστημα που βρίσκεται στο ισόγειο, μια οικογένεια αθίγγανων συμπληρώνει την εικόνα χάους, «ξηλώνοντας» καμένα σίδερα και φορτώνοντάς τα σε ένα ημιφορτηγό.

Η οδός Σταδίου είναι γεμάτη με κατεστραμμένα καταστήματα. «Μου έσπασαν τη βιτρίνα, μπήκαν και έκαναν πλιάτσικο», λέει η κ. Κική Χατζηπέτρου, ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος υποδημάτων στο νούμερο 43. «Είχα φορτώσει το μαγαζί για τα Χριστούγεννα. Εβλεπαν τις τιμές επάνω στα κουτιά και έκλεβαν τα πιο ακριβά! Επιπλέον έκλεψαν 116 μονά παπούτσια που είχα στη βιτρίνα! Αυτή είναι η διαμαρτυρία για το παιδί που πέθανε;». «Οι ζημιές είναι απερίγραπτες», λέει η κ. Βαρβάρα Σοφού, υπεύθυνη στο κατάστημα Athenee στην οδό Σταδίου 31. «Εκλεψαν δερμάτινα και ρούχα από τη βιτρίνα, ό,τι χρήματα υπήρχαν στο ταμείο. Το κατάστημα δεν έχει τζάμια, δεν έχει πόρτες. Τι θα κάνουμε απόψε αν ξαναγίνουν επεισόδια;». Ιδια η εικόνα σε όσα μαγαζιά δεν είχαν «ειδικά» τζάμια ή προστατευτικά κιγκλιδώματα στη βιτρίνα.

Πολλά καταστήματα υπέστησαν ζημιές στην Πανεπιστημίου, στη Σόλωνος και σε άλλες οδούς του κέντρου. Στην οδό Σκουφά ελάχιστες βιτρίνες βρίσκονται στη θέση τους. Στο κατάστημα επί της Σκουφά 3, το προσωπικό μαζεύει τα θρυμματισμένα τζάμια. «Θα αδειάσουμε τη βιτρίνα για να μην έχουμε τα ίδια το βράδυ», λέει η υπεύθυνη, κ. Ταμάρα Σεβαρτνάτζε. Από τους λίγους «επιζώντες» της οδού, το καφέ «Σκουφάκι», με ένα μαύρο τούλι στην πρόσοψη. Οι ιδιοκτήτες το τοποθέτησαν τη μέρα που σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος. Από τότε λειτουργούν χωρίς μουσική. Προχθές το βράδυ ήταν μέσα στο κατάστημα. «Πέρασαν τους κοιτάξαμε, μας κοίταξαν, ακούστηκε μια κραυγή “όχι εδώ” και έφυγαν, διηγείται ο Μ.Κ. Οσο για το τούλι ήταν ένδειξη πένθους, καμία σχέση με τα επεισόδια», διευκρινίζει. Πολλά μαγαζιά πάντως κρέμασαν μαύρες σημαίες, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι έτσι δεν θα τα πείραζαν. Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου η πόλη προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι συνέβη. Και αναρωτιέται αν έρχονται τα χειρότερα.

----------------------------------------------------------------------------------

Όχι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε το ίδιο σκηνικό.

Δεν αντέχουμε άλλο!!!!!

Πολλά από αυτά τα κλοπιμαία βρέθηκαν μετά από μήνες

να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε ξενοδοχείο

στο Αργυρόκαστρο.

Καταστηματάρχες Έλληνες που τους τα έκλεψαν πήγαν

και αγόρασαν όσα βρήκαν.

Η Αστυνομία πρέπει να κάνει την δουλειά της...αρκεί

να την αφήσουν!

Αθηναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου