Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Troktiko, in.gr, zougla: «μάχη» για την κορυφή

news-troktiko-ingr-zougla-alexa-googletrends

Μια φορά κι ένα καιρό εμφανίστηκε ένα blog που άλλαξε το χάρτη του ελληνικού internet…και όχι μόνο. Φυσικά αναφερόμαστε στο, διάσημο πλέον, Troktiko που την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Alexa, εκτόπισε από την κορυφή των ελληνικών ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τον, επί χρόνια αδιαμφισβήτητο, «βασιλιά», in.gr.

Και δεν σταμάτησε εκεί. «Προσπέρασε» και το website που φιλοδοξούσε να διαδεχθεί το in.gr στο «θρόνο» του ελληνικού διαδικτύου… το zougla.gr. To Troktiko είναι ένα πραγματικό ελληνικό διαδικτυακό φαινόμενο, καθώς δεν βρίσκεται μονάχα στην εγχώρια κορυφή, αλλά είναι και το Νο 4 σε επισκεψιμότητα Blogspot παγκοσμίως!

Για να γυρίσουμε στα δικά μας, η επιτυχία του blog-φαινομένου καθίσταται ακόμα σημαντικότερη αν αναλογιστούμε ότι κανένα αμιγώς ελληνικό site, κανενός οργανωμένου εκδοτικού-δημοσιογραφικού οίκου δεν έχει, όχι προσπεράσει, αλλά ούτε καν πλησιάσει το in.gr, τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Alexa.

Δυό λόγια για την Alexa… Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα (π.χ ακριβής αριθμός επισκεπτών) για τα στατιστικά των websites, χωρίς πρόσβαση στα εσωτερικά εργαλεία , όπως το Google Analytics, που χρησιμοποιεί το καθένα για την παρακολούθηση της επισκεψιμότητάς του. Η Alexa καταγράφει τάσεις.

Ωστόσο, η μακρόχρονη εμπειρία μας στο internet μας λέει πως μπορούμε να υπολογίσουμε την επισκεψιμότητά των sites που κατατάσσονται πάνω από την 10.000 θέση στην Alexa με αποκλίσεις της τάξης του 2% έως 5%. Και δεν στεκόμαστε μόνο στην Alexa.

Τα συμπεράσματά μας έρχεται να επιβεβαιώσει και ένα ακόμα εργαλείο που μετρά τις τάσεις των αναζητήσεων στο Google για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες: το Google Trends. Το Google Trends λοιπόν μας είπε τα εξής σχετικά με τις αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης τριών λέξεων κλειδιών, troktiko, zougla και in: Τον τελευταίο χρόνο οι αναζητήσεις με τη λέξη troktiko ξεπέρασαν αυτές με τη λέξη zougla, ενώ από τον Ιούνιο έχουν ξεπεράσει και τις αναζητήσεις με τη λέξη-κλειδί in.gr.

Είναι πασιφανές ότι το τοπίο της ενημέρωσης στο διαδίκτυο έχει μεταμορφωθεί. Δίπλα στα παραδοσιακά “τζάκια”, έρχονται επίδοξοι “μνηστήρες”, αλλά και “αουτσάιντερ” από το πουθενά. Αυτό είναι το Troktiko: το Blog που “ροκανίζει” την πρωτοκαθεδρία των παραδοσιακής μορφής ενημερωτικών portals… μήπως ήρθε η ώρα των blogs στο χώρο της ενημέρωσης;.. η Alexa θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου