Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η πραγματικότητα πίσω από γκριζάρισμα και αραίωμα μαλλιών

Το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται περισσότερο στα γονίδια, ενώ το αραίωμά τους στο άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η βιομηχανία καλλυντικών έχει θησαυρίσει εκμεταλλευόμενη, μεταξύ άλλων, την επιθυμία των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, να νικήσουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, πάνω απ' όλα τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά. Τώρα, μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπιστώνει ότι τα γονίδια μιας γυναίκας ευθύνονται περισσότερο για το γκριζάρισμα των μαλλιών της, παρά το άγχος ή η δίαιτά της.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 250 όμοιες και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 45 έως 81 ετών και διαπίστωσαν μικρές διαφορές, όσον αφορά στα γκρίζα μαλλιά, ανάμεσα στα γονίδια των αδελφών που είναι όμοιες και άρα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανόμοιες δίδυμες, των οποίων τα γονίδια διαφέρουν.

Η μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους», υπό τον δρα Ντέηβιντ Γκουν της εταιρίας Γιούνιλεβερ (Unilever), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE», διαπίστωσε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, κατά τους ερευνητές, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει περισσότερο με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου.

Ειδικότερα για το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες.

«Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της», δήλωσε ο δρ Γκουν.

Η Νίνα Γκόουντ, εκ μέρους του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι «γκριζάρουν» νωρίτερα από άλλους. «Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου