Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ινές ντε λα Φρεσάνζ: Η πιο κομψή Γαλλίδα


Διαθέτει παιχνιδιάρικο πνεύμα, αριστοκρατική φινέτσα και σέξι χαμόγελο. «Η «κομψότερη Παριζιάνα», σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, δηλώνει την ηλικία της, επειδή δεν έχει ανάγκη να κρύψει ότι στα 50 της είναι ομορφότερη από ποτέ.

«Στα χρόνια της τρέλας μας», θυμάται η Ινές ντε λα Φρεσάνζ, «κατάφερα να σοκάρω έναν πολύ σπουδαίο Αμερικανό φωτογράφο μόδας. Ημαστε με τη Λουλού ντε λα Φαλέζ στο στούντιό του και για να μας αιφνιδιάσει, πρότεινε να φωτογραφηθούμε φορώντας τρύπια καπέλα, παλιά σορτς και μουτζουρωμένα υφάσματα. Ο καημένος νόμιζε ότι είχε να κάνει με δυο από τα πιο ντελικάτα άνθη του γαλλικού τζετ-σετ. Αντί γι' αυτό, συνάντησε δυο χίπισσες, καθόλου, μα καθόλου κομψές, που επιπλέον απαιτούσαν τα υφάσματα να είναι και λίγο βρώμικα!»

Αυτά συνέβαιναν τη χρυσή δεκαετία του 1980, όταν το αστέρι της Ινές ντε λα Φρεσάνζ μεσουρανούσε στο στερέωμα του μόντελινγκ. Εξυπνη και ζωηρή, «ζέσταινε» τις πασαρέλες με το χαμόγελό της και πρόσθετε στα ρούχα των σχεδιαστών αριστοκρατική φινέτσα. Στο κάτω κάτω, είναι πραγματικά η κόρη ενός μαρκήσιου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε με τους τρεις αδερφούς της σε έναν μύλο του 18ου αιώνα έξω από το Παρίσι. Από τη Λατινοαμερικανίδα μητέρα της πήρε το θερμό ταμπεραμέντο και τον τολμηρό χαρακτήρα.

«Το μοντέλο που μιλάει» την ονόμαζαν τότε, και όλοι τη διεκδικούσαν για τις επιδείξεις των κολεξιόν τους. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν μέχρι σήμερα. Στα 52 της χρόνια, η γυναίκα που υπήρξε το πρώτο μοντέλο στην ιστορία του επαγγέλματος με αποκλειστικό συμβόλαιο σε οίκο υψηλής ραπτικής (Chanel), η μούσα του Καρλ Λάγκερφελντ και πρότυπο για μία από τις προτομές της «Μαριάν», ψηφίστηκε από τους αναγνώστες της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» ως η κομψότερη των Παρισίων. Πίσω της τερμάτισαν πολλές ωραιότατες και νεότερες κυρίες της γαλλικής δημόσιας ζωής, ανάμεσά τους και η Κάρλα Μπρούνι - Σαρκοζί στην 5η θέση. «Συνδυάζει τέλεια την αστική κομψότητα με την ευγένεια και τον δυναμισμό», δικαιολόγησαν την επιλογή τους οι ψηφοφόροι της, «είναι αντιφατική, ανατρεπτική και καλλιεργημένη».

Εχουν δίκιο, είναι όλα αυτά. Είναι επίσης σχεδιάστρια και επιχειρηματίας με δική της σειρά ρούχων, που φέρει το όνομά της. Είναι σύμβουλος και συνεργάτις του σχεδιαστή Μπρούνο Φρισόνι, προσδίδοντας με την παρουσία της γοητεία στο λανσάρισμα της κλασικής φίρμας υποδημάτων Roger Vivier. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Νιν και της Βιολέτ. Πάνω από όλα, όμως, παραμένει προσγειωμένη αλλά ποτέ πληκτική. Στην αρχή αυτής της χρονιάς ανέβηκε και πάλι στην πασαρέλα για τον φίλο της Ζαν Πολ Γκοτιέ και πραγματικά έκλεψε την παράσταση. «Το έκανα επειδή ήθελα να δείξω ότι και οι γυναίκες άνω των 40 μπορούν να είναι σέξι. Δεν είναι όλες οι ωραίες, οι θηλυκές και χαριτωμένες, προκλητικές σαν τα pin up girls της δεκαετίας του 1950. Ηθελα να πω ότι οι γυναίκες μπορούν να αγαπούν τη μόδα, όπως εγώ, και ταυτόχρονα να έχουν μια κανονική δουλειά, την οικογένειά τους και τα ενδιαφέροντά τους», σχολιάζει και βεβαίως κερδίζει τους πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου