Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ... ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ....

O φόβος για έναν «καυτό» Δεκέμβριο έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες λειτουργούν εκπαιδευτικά ιδρύματα, από προχθές ως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, μια και τότε κλείνει ένας χρόνος από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ανάλογα με αυτά της επετείου του Πολυτεχνείου και θα διατεθούν περισσότεροι από έξι χιλιάδες αστυνομικοί για αυτόν τον σκοπό. Καθημερινά τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη γίνονται πολύωρες συσκέψεις προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες στο Λεκανοπέδιο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ως την Κυριακή να γίνουν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κυρίως αστυνομικές υπηρεσίες-ανάλογες με εκείνη που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Παραλλήλως πιστεύουν ότι πιθανόν άτομα από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, να προχωρήσουν σε καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών που κάνουν περιπολίες ή σε εμπρηστικές επιθέσεις, για αυτό θα δοθεί εντολή σε όλους τους αστυνομικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας. Ακόμη, πληροφορίες που φτάνουν στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι σε ιστοσελίδες του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν γραφτεί μηνύματα από ξένους αντιεξουσιαστές, κυρίως από τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Σκανδιναβία, σύμφωνα με τα οποία θα έρθουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, κάτι που προβληματίζει έντονα τους αστυνομικούς με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχουν γίνει «πρωταγωνιστές» σε εκτεταμένα επεισόδια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα κινηθούν στο πλαίσιο που έχει θέσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης και σε λεηλασίες» είχε δηλώσει στις 25 Νοεμβρίου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείo Reuters. Επίσης, χθες μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι « η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της με αποφασιστικότητα, με αποτελεσματικότητα,με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Με τη δυνατότητα να διαδηλώσει οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης τη βούλησή του για οποιοδήποτε πρόβλημα.Δεν συντρέχουν λόγοι φόβου ή πανικού. Η πόλη πρέπει να λειτουργήσει σαν να είναι μια κανονική Κυριακή». Και πρόσθεσε: «Ας τιμήσουμε όλοι τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού με νέες διεκδικήσεις, νέους αγώνες, νέες μορφές κοινωνικής πάλης και κοινωνικής συμμετοχής. Οχι σε βιαιότητες,σε καταστροφές,σε σπασίματα, σε βία και μίσος. Η βία φέρνει βία.Ομως οι ιδέες είναι το καλύτερο αλεξίσφαιρο απέναντι στη βία».

Από την πλευρά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα δοθεί εντολή για ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία των αστυνομικών στα σημεία των συγκεντρώσεων και στους δρόμους όπου θα γίνει η πορεία και παράλληλα για τη μη ύπαρξη ενεργειών που τυχόν θα προκαλέσουν τους διαδηλωτές. Αξιωματικοί της Αστυνομίας ανέφεραν πως μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την Κυριακή και για τη Δευτέρα το μεσημέρι, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν συγκεντρώσεις και το Σάββατο το βράδυ στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης οι αστυνομικοί και για την 17η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στο ολυμπιακό κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό. Η παρουσία δεκάδων υπουργών Εξωτερικών και άλλων επισήμων έχει θέσει σε συναγερμό τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών, μεταξύ αυτών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.

Ενας χρόνος από τον φόνο

Με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας προγραμματίζουν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς να τιμήσουν την πρoσεχή Κυριακή 6 Δεκεμβρίου τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η πρώτη χρονικά πορεία είναι εκείνη του αναρχικού χώρου, την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι, η οποία θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τη Βουλή. Μία ώρα αργότερα, με την ίδια αφετηρία και κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος, θα πορευθούν οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία του Συνασπισμού, κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι. Εν τω μεταξύ νωρίτερα την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα στις 11.30 το πρωί, πραγματοποιείται το μνημόσυνο του άτυχου μαθητή από την οικογένεια, τους φίλους και τους συμμαθητές του στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 7 του μηνός, προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με καθορισμένο χώρο προσυγκεντρώσεων τα Προπύλαια, από όπου οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί φορείς θα πορευθούν με κατεύθυνση τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου