Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Κομοτηνή- «Έφυγε» από τη ζωή η κόρη του μαθηματικού Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, έφυγε από τη ζωή, πριν από λίγες ημέρες στην Κομοτηνή, η κόρη του παγκοσμίου φήμης Θρακιώτη μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στο γιο της, Αλέξανδρο Σκούταρη, και τους υπόλοιπους συγγενείς αυτού του σημαντικού γένους της χώρας μας.

«Εμείς οι Κομοτηναίοι ευτυχήσαμε πριν 7 χρόνια να τη δούμε να κηρύττει την έναρξη του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της μαθηματικής παιδείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που ήταν και η τελευταία μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε για την ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του πατέρα της. Έτσι με ο θάνατο της Δέσποινας Ροδοπούλου Καραθεοδωρή εκλείπει το όνομα ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, μετά από 260 χρόνια», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Το 2001 η Δέσποινα εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο το όνομα του πατέρα της: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής» και με υπότιτλο: Ο σοφός Έλλην του Μονάχου. Η συγγραφή του έγινε σε συνεργασία με την Δέσποινα Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος». Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά ένα λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορά σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που χάραξαν την επιστημονική και ιδιωτική του πορεία. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται όλες οι μαθηματικές «κατακτήσεις» του Καραθεοδωρήκαι η μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα, που τον οδήγησαν στην αναγνώριση και καταξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου