Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Μυστική φυλακή λειτουργεί ακόμα σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν

Κρατητήριο που λειτουργεί μυστικά σε βάση της αμερικανικής αεροπορίας στο Αφγανιστάν κρατά τους υπόπτους σε απομόνωση για εβδομάδες, χωρίς πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό, αναφέρουν πρώην κρατούμενοι και ερευνητές στους New York Times.

H μυστική φυλακή στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ αποτελείται από ατομικά κελιά χωρίς παράθυρα τα οποία φωτίζονται όλο το 24ωρο. Οι κρατούμενοι δεν έχουν επαφή με κανέναν άνθρωπο εκτός από τους ανακριτές που προσπαθούν να τους αποσπάσουν πληροφορίες δύο φορές την ημέρα, γράφει η εφημερίδα.

Η μυστική φυλακή είναι διαφορετική από το πολύ μεγαλύτερο κέντρο κράτησης του Μπαγκράμ, με περίπου 700 κρατούμενους.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, η μυστική φυλακή του Μπαγκράμ και μια παρόμοια εγκατάσταση στην αεροπορική βάση του Μπαλάντ στο Ιράκ χρησιμοποιούνται για ανακρίσεις κρατουμένων υψηλής σημασίας και θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τον Ιανουάριο ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εντολή για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης που διατηρεί η CIA, ωστόσο η απόφαση δεν ισχύει για στην περίπτωση της φυλακής του Μπαγκράμ, την οποία διαχειρίζονται οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του στρατού.

Τρεις πρώην κρατούμενοι που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι παρέμειναν σε απομόνωση για αρκετές εβδομάδες. Δεν βασανίστηκαν οι ίδιοι, δήλωσαν όμως ότι άκουγαν ήχους βασανισμών από διπλανά κελιά.

Δήλωσαν επίσης ότι, μετά την απομόνωση και την ανάκρισή τους στη μυστική φυλακή, παρέμειναν φυλακισμένοι στο κέντρο κράτησης για μήνες, χωρίς να τους δωθούν εξηγήσεις. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πάντως το κέντρο κράτησης αναμένεται να κλείσει του χρόνου στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών στη βάση του Μπαγκράμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου