Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση–κόλαφος: αδικαιολόγητη η διαφυγή του Μπιν Λάντεν το 2001


Μία πραγματική ευκαιρία έχασαν οι ΗΠΑ το 2001 για να συλλάβουν ή να εξοντώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στην έκθεση, που συντάχθηκε από το προσωπικό που εργάζεται για την επιτροπή, στην οποία οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία, αναφέρει ότι:

«Η απομάκρυνση του ηγέτη της Αλ Κάιντα από το πεδίο της μάχης πριν από οκτώ χρόνια θα εξάλειφε την παγκόσμια εξτρεμιστική απειλή» και προστίθεται: «οι αποφάσεις που άνοιξαν την πόρτα για τη διαφυγή του στο Πακιστάν επέτρεψαν στον Μπιν Λάντεν να αναδειχθεί σε μια ισχυρή συμβολική προσωπικότητα που συνεχίζει να αποσπά μια σταθερή ροή χρημάτων και να εμπνέει τους φανατικούς ανά τον Κόσμο».

Να σημειώσουμε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες και οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Αφγανιστάν, είχαν εξαπολύσει το 2001,μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα καταδιώκοντας τον Μπιν Λάντεν, καθώς πίστευαν ότι κρύβεται στην περιοχή μαζί με υποστηρικτές του.

Πιστεύεται δε, πως ο Μπιν Λάντεν κατόρθωσε να διαφύγει καθώς ο αμερικανικός στρατός άφησε τους Αφγανούς πολιτοφύλακες να ηγηθούν της επίθεσης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης είναι εκέινο όπου τονίζεται ότι οι Αμερικανοί διοικητές απέρριψαν το αίτημα για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών έτσι ώστε να γίνει μια γρήγορη επιδρομή στην περιοχή, και στηρίχθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις, ενώ ανέθεσαν στην αφγανική πολιτοφυλακή την ηγεσία των επιχειρήσεων και στις Δυνάμεις των Συνόρων του Πακιστάν να διαφυλάξουν τα περάσματα της μεθορίου.

«Η ευρεία ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, από τις ομάδες των ελευθέρων σκοπευτών μέχρι τις αυτοκινούμενες μονάδες των πεζοναυτών και του στρατού κρατήθηκαν στο περιθώριο των επιχειρήσεων», λέει συγκεκριμένα η Έκθεση.

Ευθύνες αποδίδονται, βάσει της έκθεσης και στην τότε αμερικανική κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους. Αναλυτικά, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους έχασε την ευκαιρία να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν και τους κορυφαίους επιτελάρχες του στην Τόρα Μπόρα λίγους μήνες μετά από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

stifora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου